Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 1 час, dagpo19 написа:

При един обикновен практикуващ, то няма никакви специални условия, понеже той медитира в паузите между отделните светски активности като това да ходи на работа, да пазарува, да се грижи за къщата и семейството си и т.н.

Може би става малко объркване, защото вие говорите само за медитация, а Шиниасу и аз не само, и в случая и той, и аз имахме предвид самонаблюдение, т.е. нещо не между, а по време на дейност, общуване с друг например. 

• Отговори 16k
  • Прегледи 894,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 50 минути, mamarmela написа:

Важното е да се внедри в ежедневието и се постоянства 

Да... Още малко, за който има интерес ще поясня.

Повечето, то не можете да заемете позата коректно, но това, на което трябва да е обърнете внимние е гърбът.

Ще споделя нещо, което няма как да рзберете. Но като инфо.

Когат тялото  се накланя на дясно, то установявате контакт с гялпо, които са много негативни енегии. Вляво,когато се наклоните,  имате контакт с наги и светски дакини. 

За напред и назад няма да пиша.

Тези инструкции се получават от учители.

Не по интернет.

преди 1 минута, witness написа:

Може би става малко объркване, защото вие говорите само за медитация, а Шиниасу и аз не само, и в случая и той, и аз имахме предвид самонаблюдение, т.е. нещ не между, а по време на дейност, общуване с друг например. 

Вие, т.е ти и Ши не правите нищо погрешно. През ум не ми минава да ви критикувам. Това, което правите е ОК, за вас. 

преди 1 минута, dagpo19 написа:

Не по интернет.

Ти си ги давал, имам ги в компютъра) Но честно казано, дори не зная какво е светски дакини. Гялпо да. Ако не беше го споменал, нямаше и на ум да ми дойдат никога по никое време. 

преди 2 минути, dagpo19 написа:

Да... Още малко, за който има интерес ще поясня.

Повечето, то не можете да заемете позата коректно, но това, на което трябва да е обърнете внимние е гърбът.

Ще споделя нещо, което няма как да рзберете. Но като инфо.

Когат тялото  се накланя на дясно, то установявате контакт с гялпо, които са много негативни енегии. Вляво,когато се наклоните,  имате контакт с наги и светски дакини. 

За напред и назад няма да пиша.

Не по интернет.

Аз предлагам, изцяло будисткото представяне, да се избягва. Въобще няма да се разбере, само ще породи много съмнения и спекулации. За да се разбере това трябва да се знаят всички значения на тях правилно. Което значи, какво общо имат с медитацията. Нека се споделя озновните принципи, дори с малко по общи слова. 

преди 10 минути, dagpo19 написа:

Да, например казват, че човек извън Буда-дхарма или определена традиция може да постигне в медитации или интелектуално много неща, но в край на краищата без благословия от учител нищо от това няма по-голяма стойност от предпоставка да стане евентуално будист и чак тогава има надежда. В този или следващ живот. Даже да разбереш пустотата и т.н. Нещо като с църквата - ако не ходиш на причастие, ще тъпчеш двора с езичниците. 

Аз впрочем нямам нищо против, в това отношение съм малко фаталистка. Щом нещо не се е случило така, значи не трябва да е.

преди 2 минути, witness написа:

Ти си ги давал, имам ги в компютъра) Но честно казано, дори не зная какво е светски дакини. Гялпо да. Ако не беше го споменал, нямаше и на ум да ми дойдат никога по никое време. 

Точно това имам предвид, виждаш ли веднага става объркването. Няма как да разбереш това, не ти трябва. На този етап, направи това което ти казах аз. Напълно практични и основни за начало неща. Не забравяй един много прост принцип. Колото е по просто за изпълнение, токова е по ефективно. Не си усложнавай нищо, напротив опитай се да опростиш нещата. Прави ги колото можеш по простовато. Ни важното е, да го направиш. 

преди 1 минута, mamarmela написа:

Аз предлагам, изцяло будисткото представяне, да се избягва. 

Нека си разределим ролите тогава. Ти популяризирай методите, извън контекста на дхарма, а аз ще акцентирам върху дхарма. И едното, и другото е ОК в контекста на тези, кото се интересуват.

преди 3 минути, witness написа:

.Аз впрочем нямам нищо против, в това отношение съм малко фаталистка. Щом нещо не се е случило така, значи не трябва да е.

И един съвет, не е с лошо намерение или да обиждам. Говоря за слабост, особеност при жените. Наблюдавал съм това, опитай се да се абстархиташ от фатализма, забелязах че го правиш. Бъди по универсалена. 

преди 4 минути, witness написа:

благословия от учител нищо от това няма по-голяма стойност 

Въщност, то за това става дума, но това е нещо, което да се разбере изисква изключителна заслуга, която се свежда до това, че разбираш, че няма разлика между теб и буда. 

преди 9 минути, dagpo19 написа:

Нека си разределим ролите тогава. Ти популяризирай методите, извън контекста на дхарма, а аз ще акцентирам върху дхарма. И едното, и другото е ОК в контекста на тези, кото се интересуват.

Ех, нямах това предвид. Не се обижда на дхарма. Напротив, прави го точно и само от будистка гледна точка. Но бъди мъдър, и давай това което може да се използва за нас тук. Виж че веднага изникна недоразумение. 

Скепс, въобще не си мисли, че подценявам значението или омаловажавам ролята ти. Ни най малко. Но има начин, въпреки всичко, да е по лесно смилаемо. 

Не ме разбирай погрешно. 

преди 4 минути, mamarmela написа:

Напротив, прави го точно и само от будистка гледна точка.

Ако пиша от такава гледна точка, то никой няма да разбере какво казвам.

преди 7 минути, mamarmela написа:

И един съвет, не е с лошо намерение или да обиждам. Говоря за слабост, особеност при жените. Наблюдавал съм това, опитай се да се абстархиташ от фатализма, забелязах че го правиш. Бъди по универсалена. 

Не ме обиждаш, и може би е слабост, а може да е нещо друго. 

преди 6 минути, dagpo19 написа:

Въщност, то за това става дума, но това е нещо, което да се разбере изисква изключителна заслуга, която се свежда до това, че разбираш, че няма разлика между теб и буда. 

В днешно време доста хора си въобразяват, че знаят какво означава това. 

преди 1 минута, witness написа:

В днешно време доста хора си въобразяват, че знаят какво означава това. 

Да. Точно.

преди 27 минути, mamarmela написа:

Аз предлагам, изцяло будисткото представяне, да се избягва. Въобще няма да се разбере, само ще породи много съмнения и спекулации.

ОК, но моята отговорност пред моите учители, е да не постъпвам така. Съжалявам, че мога да те те разочаровам, но имам ангижимент към тях и към тази дхарма, която ми е била преподадена. Не мога да си позволя да интерпетирам нещата толкова свободно като теб.

В думите ми няма критика. 

преди 12 минути, dagpo19 написа:

Да. Точно.

ОК, но моята отговорност пред моите учители, е да не постъпвам така. Съжалявам, че мога да те те разочаровам, но имам ангижимент към тях и към тази дхарма, която ми е била преподадена. Не мога да си позволя да интерпетирам нещата толкова свободно като теб.

В думите ми няма критика. 

Прав си, така трябва. Щом си такъв, това е правилно. 

Съжалява, знам, че казах нещо неправилно. В контекста който си ти. 

Извини ме. Не го имах с лоши намерения предвид. 

току-що, mamarmela написа:

Прав си, така трябва. Щом си такъв, това е правилно. 

Съжалява, знам, че казах нещо неправилно. В контекста който си ти. 

Извини ме. Не го имах с лоши намерения предвид. 

Всичко е ОК. Аз следвам път, който включва ангажимент, т.е. ваджраяна самая. Нарушаванто  на такава връзка води до състояния на параноя...

Харесваш ли Nigthwish? Това ми е една от любимите групи и ако позволиш ще те поздравя с нещо от тях: 

преди 21 минути, dagpo19 написа:

Да. Точно.

Има паралел в другите религии, даже в стари култове, които не се практикуват днес. В основата си доктрината е една. Разбира се, всички отделни традиции настояват на точно обратното и в известен смисъл, на някакво ниво са прави... В собствените си линии на развитие са отделни организми. 

Всеки се намира под някакво влияние, така или иначе. Единствената свобода е относителната свобода дали можеш да избереш под какво влияние ще бъдеш. В повечето случаи няма никакъв избор. 

преди 3 минути, witness написа:

Има паралел в другите религии, даже в стари култове, които не се практикуват днес. В основата си доктрината е една. Разбира се, всички отделни традиции настояват на точно обратното и в известен смисъл, на някакво ниво са прави... В собствените си линии на развитие са отделни организми. 

Не мога да направя такова обобщение. Първият ми лама ми казваше, че е е по-добре да съм объркан за едно нещо, а не за много неща. Следвам този съвет, т.е. претендирам, че слабо познавам буда-дхарма, но не претендирам, че познавам други неща в достатъчна степен, че да мога да направя сравнение. Това е, което мога да кажа най-искрено.

преди 21 минути, dagpo19 написа:

Всичко е ОК. Аз следвам път, който включва ангажимент, т.е. ваджраяна самая. Нарушаванто  на такава връзка води до състояния на параноя...

Харесваш ли Nigthwish? Това ми е една от любимите групи и ако позволиш ще те поздравя с нещо от тях: 

Не, не ги знам.  Не точно моя стил, аз си падам по музика хиспаньола. 😊Ислушах цялото парче иначе. 

Относно самая, си прав. Това е голяма отговорност, аз лично прецених, че не мога да я поема. Просто не съм достоен и нямам право. Не и някой толкова замърсен като мен. Но въпреки всичко, съм благодарен на будизма точно и единствено. Това е единственото нещо което ми даде, без да ми взе нищо. 

Безцено е, и съм благодарен. 

преди 2 часа, mamarmela написа:

Все пак  показва, че има някаква надежда и не са напразни моите напъни.

:)

преди 6 часа, witness написа:

а обяснения има разни. 

Защо са ти обяснения? Защо е толкова важно да си намериш обяснения - както сама написа - обяснения всякакви. И какво от това? И да си намериш обяснение то никога няма да е това, дето ти трябва да обясниш.

Времето, в психичен аспект, е скоростта на възприятие и отражение. Всички чудесно познаваме че по време на сънуване, времето няма нищо общо с това от слънчевите цикли, което социума е приел за да се синхронизира.

Имах много сериозен и критичен експеримент, по време на който огромния проблем беше неочакваният за мен парадокс с времето. Вътрешните процеси се забързаха и в будно състояние ми се разминаха драстично възприятието за време отвътре и часовника на лаптопа, който бях пуснал на цял екран - за да го виждам добре, както и камерата която изпълняваше ролята на външен мониторинг и снимаше и мен и часовника. Появиха се говорни проблеми - докато изговарям думите, мисълта ми вече беше изговорила много изречения. Мислите вървяха с огромна скорост, паметови събития, образи, изживявания... - съвсем буден съм, говоря, осъзнавам, като допълнително се опитвам пред камерата да фиксирам някои аспекти на ставащото отвътре...

Голям зор видях - защото огромни и сложни вътрешни събития, се оказваше че минават за най-много минути - по часовника от екрана. в началото това го ползвах чудесно, но дойде време и се уморих, а това не спира. Изтощих се много, дори физически... Тия над 11 часа ми се сториха десетилетия и след тях не знаех къде се намирам... Седмици ми трябваха за да се 'завърна'... Та така с експериментите...

Феноменът на "разминаване между усещането за време и психичното вътрешно време"  е много често срещан. И е при всеки човек. Освен при сънуване, феноменът се среща често при оцеляване и участие в критични събития, сред силен стрес.

преди 13 минути, dagpo19 написа:

Не мога да направя такова обобщение. Първият ми лама ми казваше, че е е по-добре да съм объркан за едно нещо, а не за много неща. Следвам този съвет, т.е. претендирам, че слабо познавам буда-дхарма, но не претендирам, че познавам други неща в достатъчна степен, че да мога да направя сравнение. Това е, което мога да кажа най-искрено.

Но скепс, медитирай човек, колото можеш повече. Имаш достъп до нещо наистина важно. Аз мога само да мечтая, да имам качествата да успея да уча и достигна до там. Не съм Миларепа, от сега знам че няма да стане, поне не в този живот. 

току-що, _ramus_ написа:

:)

Защо са ти обяснения? Защо е толкова важно да си намериш обяснения - както сама написа - обяснения всякакви. И какво от това? И да си намериш обяснение то никога няма да е това, дето ти трябва да обясниш.

Времето, в психичен аспект, е скоростта на възприятие и отражение. Всички чудесно познаваме че по време на сънуване, времето няма нищо общо с това от слънчевите цикли, което социума е приел за да се синхронизира.

Имах много сериозен и критичен експеримент, по време на който огромния проблем беше неочакваният за мен парадокс с времето. Вътрешните процеси се забързаха и в будно състояние ми се разминаха драстично възприятието за време отвътре и часовника на лаптопа, който бях пуснал на цял екран - за да го виждам добре, както и камерата която изпълняваше ролята на външен мониторинг и снимаше и мен и часовника. Появиха се говорни проблеми - докато изговарям думите, мисълта ми вече беше изговорила много изречения. Мислите вървяха с огромна скорост, паметови събития, образи, изживявания... - съвсем буден съм, говоря, осъзнавам, като допълнително се опитвам пред камерата да фиксирам някои аспекти на ставащото отвътре...

Голям зор видях - защото огромни и сложни вътрешни събития, се оказваше че минават за най-много минути - по часовника от екрана. в началото това го ползвах чудесно, но дойде време и се уморих, а това не спира. Изтощих се много, дори физически... Тия над 11 часа ми се сториха десетилетия и след тях не знаех къде се намирам... Та така с експериментите...

Феноменът на "разминаване между усещането за време и психичното вътрешно време"  е много често срещан. И е при всеки човек. Освен при сънуване, феноменът се среща често при оцеляване и участие в критични събития, сред силен стрес.

Точно за каквото говорех. 😂😂😂

преди 6 минути, mamarmela написа:

Не съм Миларепа, от сега знам че няма да стане, поне не в този живот. 

Oтлично е, че казваш това. Това значи, че си на пътя... Знам, че с колегата Рамус имате разни светогледни различия, но последния му пост е интересен, ако го прочетеш. Инак, за времето, то аз от някое време насам имам само синхронизми по Юнг, т.е. в деведесет процента, когато колко е часа, то е 20:20 или 04:04 и т.н. Но това нищо важно не означва. Не са ме учили да отдавам значение на такива неща. 

преди 11 минути, mamarmela написа:

Но скепс, медитирай човек, колото можеш повече. 

Обещавам, че ще се старая. _()_

преди 14 минути, dagpo19 написа:

Oтлично е, че казваш това. Това значи, че си на пътя... Знам, че с колегата Рамус имате разни светогледни различия, но последния му пост е интересен, ако го прочетеш. Инак, за времето, то аз от някое време насам имам само 

Прочетох го, като никой път. Но ми кажи, това какво общо има с будизъм? 

Истината е, че тези неща не вършат работа. Какво и да си говорим, а Рамус го направи само за да, покаже че и той има някакви преживявания. Не поради друга причина. 

Никой няма време, колото по рано се захване токова по добре. 

Аз съм запланувал ретрийт, сам ще си го направя. Правил съм го и преди, яко медитация, спорт и 100% дисциплина. За поне 6 месеца. Точно там където се намирам, между хората, на плажа, но съм железен. Нищо не може да ме искуши. С по две сесии медитация на ден, по минимум час и половина. От които час, са чиста шамата. Останалото випасана и мета. На 3-4 месец, гуру йога сатхана, лично предадена. Но за нея трябва подготовка. Със матруване също по около час на ден. Сам си ги правя, и много ми се отдава. Имам пълен контрол над тяло и духа. Проблемът е че това иска поддръжка, като физическата форма. Не може веднъж като я постигнеш, да спреш. Веднага се губят голяма част от ефектите. Но все пак остава нещо. Това трябва да може да си го позволи човек, в смисъл да има възможност да го направи. А аз имам, друга работа нямам. 

преди 14 минути, mamarmela написа:

Прочетох го, като никой път. Но ми кажи, това какво общо има с будизъм? 

Защо трябва да имат общо с будизма?

преди 14 минути, mamarmela написа:

Аз съм запланувал ретрийт, сам ще си го направя. 

Щом си го правил и преди, то няма да ти давам съвети. Просто бъди внимателен и не се пресилвай в нищо.

Много малко  хора са тези, които могат да започнат с много. Майка напр. започна с четири,  а после шест часова шамата върху сричката ХРИ, която визуализираше, но това го направи след третото ньондро. 

Успех ти пожелавам!

Само един съвет да дам, ако позволиш. Каквото и да стане, то let it go! Това е ключовата инструкция. 

mamarmela, aко искаш то утре, когато ми остане време ще ти разкажа как аз правя шамата. Може да ти е интересно. Но само ако имаш интерес, понеже моя подход е традиционен.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.