Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 4 часа, Śūnyatā написа:

Никой не е възкръснал. Човекът и сезоните за които пишеш съществуват само в илюзорната ти памет, в илюзорната памет на телефона и то изкривени през един куп заблуди. Не можеш да засегнеш умрял човек, нито да излезеш злостта си върху него. Помията и изпражненията се генерират и изливат единствено в ума ти, от илюзорното усещане за самостоятелно съществуване на "аз" и "другите". Храниш се с тях за да запълниш пустотата и безсмислието на илюзорното си проявление. Можеш да си направиш скрийншот, да му се любуваш и един ден може да прозреш отвъд пелената от илюзии. Или да деградираш напълно. Медитацията не винаги помага, често вреди когато се опира на егото, виж историята за Ангулимала в темата в която заявих че е безсмислено да пиша повече. Която някои наторихте задружно с невежеството си. :D

Тоя обаче сериозно е изпушил, хаха 😂

А значи само в другата тема се самоуби, тук си още жив, ама зомби, франкенщайн? 

Добре, малко поне не те ли е срам? Честно те питам? Ти след всички излагации тук? Сезоните викаш не си ги писал ти? 😂😂😂

И възкръсна заради мен само? Да ми кажеш това? Ахх каква чест. 😂😂😂

Защото иначе никой не го интересуваш, със теб без теб, се същата работа. На никой не липсваш, една сълза не отрони никой за теб. Виждаш ли се колко си посредствен, даже абсолютно безсмислен. Оххх даже на мен не си ми интересен вече, ама ако много настояваш, има всички скрийншотове, всичките ти сезони, всичките ти изхождания. Сам си се насадил на тези яйца, вместо да се замислиш и сериозно порицаеш себе си, още са ти другите виновни. И ти ми говориш за някакви илюзорни глупости. Аве бохо. 😂😂 

И не ти мина номера с фалшивото ти аватарче, ведна се надишвам, толкова си елементарен. 

Аз поне не медитирам "върху" като теб, и не прозрявам "интелектуално" празнотата. Нито ставам зеленчук от медитация, нито се наслаждавам на екстри, газови за 1900 лв. Хахаха 😂

Оф имам по важни неща в момента за вършене, но спокойно тук съм и ще ти отделя специално внимание. Както съм те осъдил, на омраза. Красота просто, пълниш ми "душата". Хаха 😂😂😂

• Отговори 16k
  • Прегледи 894,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 37 минути, mamarmela написа:

😂 И не ти мина номера с фалшивото ти аватарче, ведна се надишвам, толкова си елементарен. 

Хахаха 😂

😂😂😂

Не знам с какво си се надишал, но никога не съм писал с друг аватар. Едно такова твърдение напълно те обезсмисля като участник в тема за будизъм. С лъжи или халюцинации нищо няма да постигнеш.

Лееей какви страсти само ....

До какво довежда медитацията. Май до страсти и взаимни обвинения. Та ... гати будизма де го описвате ... :) 

Само да попитам, нещо за смирение да има в будизма, а?!

Та ... за вас явно има будно състояние - т.е. медитация и друго ... хм ... тук в тази реалността, т.е. как му викате .... страдание ...

Към момента си представих, че съм любопитен какво е това будизъм ... излиза, че е някакъв сериал, който определени тук присъстващи ИИ-чета играят.

Реално, само един въпрос: Изобщо имате ли връзка с действителността или тя за Вас е илюзия, а?!

преди 7 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

До какво довежда медитацията. Май до страсти и взаимни обвинения. Та ... гати будизма де го описвате ... :) 

Та ... за вас явно има будно състояние - т.е. медитация и друго ... хм ... тук в тази реалността, т.е. как му викате .... страдание ...

Към момента си представих, че съм любопитен какво е това будизъм ... излиза, че е някакъв сериал, който определени тук присъстващи ИИ-чета играят.

Реално, само един въпрос: Изобщо имате ли връзка с действителността или тя за Вас е илюзия, а?!

А за тези въпроси, питай Шунаята. Аз не съм будист, нямам нищо общо. 

Питай майстора, който се завърна от отвъдното, за да ми обяснява вселената. 

Шуная, какво ще кажеш за новата ми профилна снимка. Хахаха 😂😂😂

преди 7 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

И ти дойде да си свериш часовник, кой коло е? Спокойно можеш да си задоволиш любопитство, тук има много и безценен материал. И всичко е 100% реално, реални хора с реални случки и действия. Карам в действие, братле...!! 

Но внимавай да не отнесеш някой сезон и ти "братле", че ония се завърна особено надъхан от отвъдното. 😂😂

преди 31 минути, Śūnyatā написа:

Не знам с какво си се надишал, но никога не съм писал с друг аватар. Едно такова твърдение напълно те обезсмисля като участник в тема за будизъм. С лъжи или халюцинации нищо няма да постигнеш.

Ся значи, новата ти версия е, че няма сезони, няма човек, няма нищо случило се, ням памет, няма спомен, няма никой? Хахаха 😂😂😂

Много Дзен будистко от теб, wow.. 😂😂😂

Искаш ли няколко скрйншота, да ти напомня? Хаха 😂😂😂

на 29.02.2020 г. в 18:01, Shiniasu написа:

Ши, айде напиши си каквото те сърби и теб, гледам шпионираш тук, и в другите теми, не ти върви приказката нещо. Споко, няма да ти казвам или посочвам непрекъснато кусурите ти. Само когато са вече трудни за преглъщане. 

Но спокойно, пиши си каквото те вълнува, а и Шунаята възкръсна, имаш си стария партньор, който в много случай играе просто ролята на менгеме, да ти държи картите само или ти на него. 🙂

преди 8 часа, Śūnyatā написа:

Медитацията не винаги помага, често вреди когато се опира на егото

Точно. Това не е медитация изобщо. 

По-безумна излагация от твойта в този форум не съм виждал. Закле се, че повече няма да пишеш тук, а след две седмици започна да пишеш отново. Дрога ли е да пишеш форума? И така да е, то не не е разрешение за проблемите ти.

преди 1 час, dagpo19 написа:

Точно. Това не е медитация изобщо. 

По-безумна излагация от твойта в този форум не съм виждал. Закле се, че повече няма да пишеш тук, а след две седмици започна да пишеш отново. Дрога ли е да пишеш форума? И така да е, то не не е разрешение за проблемите ти.

Не знам дали е дрога. Ти кажи. Написах че повече няма да пиша в темата която създадох, за форума и изобщо за виртуала не съм писал.

преди 3 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Въпросите са два, какво е реалност и какво е човек? Човек е този който проявява самопожертвование, милосърдие, доброта и любов. Реалността я прави всеки с мислите, думите и делата си. Тя няма как да бъде вечна или постоянна, говорейки в контекста на будисткото осъзнаване.

преди 17 минути, Śūnyatā написа:

Не знам дали е дрога. Ти кажи. Написах че повече няма да пиша в темата която създадох, за форума и изобщо за виртуала не съм писал..

Пристрастеност и неадекватност. Липса на дисциплина , осъзнаване и т.н. Няма да участваш, но участваш за пореден път. Koмично е, т.е. е по-скоро тъжно, не смешно.

преди 12 часа, dagpo19 написа:

Пристрастеност и неадекватност. Липса на дисциплина , осъзнаване и т.н. Няма да участваш, но участваш за пореден път. Koмично е, т.е. е по-скоро тъжно, не смешно.

Това са оценъчни съждения, които извеждаш чрез предположения, интерпретации или други форми на субективна психическа дейност. 

Оценъчното съждение не съдържа фактическа информация, а представлява само мнение, емоционална оценка - нищо повече.

на 27.02.2020 г. в 13:13, Shiniasu написа:

Ами при мен не мога да кажа, че е проблем. Днес един час ми мина без да го усетя. Просто съзнанието ми беше ангажирано в определена посока и не мислех за времето.

на 27.02.2020 г. в 14:27, Shiniasu написа:

Нещо трансцедентално да съм написал? Или ти се привижда? Самата дума "ретрийт" означава "оттегляне", т.е. няма как да се случи сред други хора и в обичайната среда. Да се дистанцираш само умствено не е достатъчно. А упражненията нямам нищо против да си ги правиш. Но това не е ретрийт. И пак ще се върна на транцеденталността, която всъщност не е никаква трансцеденталност, а си е много свързана с практиката даже. Но аз затова и я спестявам, защото ако започна да пиша за аури, излъчвания и еннергийни влияния ще наруша будисткото спокойствие на част от пишещите.

Не ми се рови да търся за това как си писал преди 12 г за медитация. Но на фона на разговора, за медитация през цялото време, какво трябва да си помисли човек при това? 

Но аз затова и я спестявам, защото ако започна да пиша за аури, излъчвания и еннергийни влияния ще наруша будисткото спокойствие на част от пишещите

Ами при мен не мога да кажа, че е проблем. Днес един час ми мина без да го усетя. Просто съзнанието ми беше ангажирано в определена посока и не мислех за времето.

Ами за това, из между разговор за медитация, какво трябва да си помили човек?

на 12.08.2019 г. в 10:27, insec написа:

караш си на собствени разсъждения базирани пак на собствени разсъждения

Е, то сички сме тъй. Но дори и това не е сигурно...

на 29.02.2020 г. в 18:52, _ramus_ написа:

Е това е - пет пари не давам за концепции, каквито и да са. Щото може да са каквито и да са и всеки си намира да се крие сред тях. Но смешното е когато някой се крие, но понеже имало концепция, според нея - него го нямало и той бил плод на илюзия... защото ... нещо си - според концепцията.

Концепция означава понятие, представа. Концепциите са част от психичния свят и на животните и също като на теб, не им пука за тях, нито си имат дума за всяка съответна представа. Нито пък се крият зад тях, нито знаят нещо за концепциите като отделна категория, но това не ги избавя от подвластност на концепциите. 

Сега, ако бълбукам според някого си, на мен също ми е все едно. 

преди 48 минути, witness написа:

не ги избавя от подвластност на концепциите. 

Искам да напомня на авторката на тази тирада, че концепцията е само представа и не може да има "власт" ( и нещо да е под-властно на концепция). Може Представящия си живота, чрез приета готова концепция, да даде на нея "власт" да определя живота му. Което си е в реда на нещата - все пак когато липсва капитан на кораба... все нещо е нужно да поеме ролята на водач... Иначе вълните разбиват кораба - кила, каютите, витлото, мачтите, носа - всяко си поема по свой начин, и с идеята че то е 'цялото'. На дъното могат да потънат и по отделно, на парчета - и така до праха на ръждата.

Второ напомняне - че изказаното в тирадата е също е представа на някого си, за нещо си. Но е само това - представа. И това е само част от процесите по ОТРАЖЕНИЕ.

И концепциите - не са ПОНЯТИЕ и ПРЕДСТАВА, а са системи от тия, навързани в общ план, с цел да се докара до възможно по-висока степен на адекватност, спрямо това, което отразява "представащия" си. Никоя представа не е Представимото, тя е само отражение и кога не са еквивалентни.

Това, хора да се крият зад общи концепции, е само заради липсата на отговорност, която скриването предлага. Поведението на такива хора е сравнително показателно - когато е нужно да изразят нещо, свързано с техния личен опит, или с осмислен експириънс (анализиран и ресинтезиран), на мястото на тази празнина те представят общата концепция. Представят я, защото чрез нея те усвояват наготово и лесно възможността да изживеят без да изминат път за опознаване, изследване. Именно през такъв път се повишава съзнателността, а не като се следват приети концепции.

Не концепцията е проблем... Всичко се свежда до ползите на един или друг. В това отношение няма разлика между животните и човека (както и в много други аспекти ).

преди 2 минути, _ramus_ написа:

Искам да напомня на авторката на тази тирада, че концепцията е само представа и не може да има "власт" ( и нещо да е под-властно на концепция). Може Представящия си живота, чрез приета готова концепция, да даде на нея "власт" да определя живота му. Което си е в реда на нещата - все пак когато липсва капитан на кораба... все нещо е нужно да поеме ролята на водач...

Второ напомняне - че изказаното в тирадата е също е представа на някого си, за нещо си. Но е само това - представа.

И концепциите - не са ПОНЯТИЕ и ПРЕДСТАВА, а са системи от тия, навързани в общ план, с цел да се докара до възможно по-висока степен на адекватност, спрямо това, което отразява "представащия" си.

Никоя представа не е Представимото. тя е само отражение. Това, хора да се крият зад общи концепции, е само заради липсата на отговорност, която скриването предлага. Поведението на такива хора е сравнително показателно - когато е нужно да изразят нещо, свързано с техния личен опит, и с осмислен експириънс, на мястото на тази празнина те представят общата концепция. Представят я, защото чрез нея те усвояват наготово и лесно възможността да изживеят без да изминат път за опознаване, изследване. Именно през такъв път се повишава съзнателността, а не като се следват приети концепции.

Не концепцията е проблем... Всичко се свежда до ползите на един или друг. В това отношение няма разлика между животните и човека (както и в много други аспекти ).

Само чака някъде малко да се появи някой, веднага се залепя като косъм на сапун. И как се прави на модерен, като пише английски дума на кирилица. Много ли се харесваш така и такъв. Кефиш ли си се на себе си? 

Направо едно изречение не мога да довърша и прочета, веднага ми става едно такова, гадно и отблъскващо. Каква депресия си само, как е понасяш. Явно е, че не можеш иначе нямаше да имаш нужда от това, бълване навсякъде по всяко време. 

С тази карантина сега както казах, хептем ще се издухаш. Житейската карантина в което си се поставил сам, ти е достатъчно, ама сега направо ще се пръснеш от издухация. :lol6:

Да вземеш да се..:hang:

Хахах :yanim:

преди 12 минути, _ramus_ написа:

Всичко се свежда до ползите на един или друг

Каква полза има някой от теб въобще? Какви плоски приказки само, иска ти се да има някой с който да си дрънкаш нещо си, каквото и да е. Само и само да ти обърнат внимание. Ама си втръснал тотално на всеки, от всякъде. 

на 29.02.2020 г. в 13:08, mamarmela написа:

Това на Уйт, са интерпретации. Нямат нищо общо с ученията на Буда.

Уйт интерпретира Берзин, пък доколко неговите имат нещо общо с ученията на Буда, ти кажи. Може да провериш как съм го интерпретирала, но едва ли всъщност е възможно. Защото и според теб "нарисуваната оризова питка не утолява глада". Вероятно така са те научили, но има едно мъничко, или много важно "но"... Което не мога да ви обясня нито дословно, нито приблизително, макар да опитвах. 

--------------------------

„Един стар Буда е казал: „Нарисувана оризова питка не утолява глада“.

Облечени в роби от облаци и мъгла, бодхисатви и шраваки пристигат от десетте посоки да изучават тази поговорка и всеки я схваща според способностите си. Кожата и плътта на божествените глави и демонските лица са различни, понякога са дебели, понякога тънки. От древността до днес Предците са я преподавали, но е превърната от търсачите в дърдорене под сламените покриви на отшелническите им хижи. Така според някои тя означава, че изучаването на сутри и коментари няма нищо общо с отварянето към Мъдростта и че те са „нарисувани оризови питки, които не утоляват глада“. Или предполагат да означава, че ученията на Трите Колесници и Едната Колесница са нещо отделно от пътя към самбодхи.

Това е сериозна грешка. Да се мисли, че умелите учения са нещо различно от Пътя е само по себе си непълно и мислещите така не предават цялостния Път, а просто се препитават от думите на Предците. Фразата „нарисувана оризова питка не утолява глада“ е като фразата „да се въздържаш от вредни действия и да вършиш само добри“, „Какво идва Така?“ или „Винаги съм в тясна близост с това“. Всъщност можете да разберете тези твърдения единствено като ги практикувате.

Малцина са разглеждали тази нарисувана оризова питка и никой от тях не я е разбрал докрай. Откъде го знам? В миналото си съм пробвал няколко вонящи кожени торби и те никога не подлагаха предмета на съмнение, не го изследваха и оставаха равнодушни, като че ли беше нечия сплетня. Знайте, че тази „нарисувана оризова питка“ е лицето, с което сте родени и Оригиналното Лице, което сте имали преди даже родителите ви да са били родени. Макар и направена от ориз, една оризова питка е нито родена нито неродена, нито съществува нито не съществува. Като оризова питка, тя е проявяващият се като непостоянство момент; и все пак тя никога не се движи. Тя не може да бъде разбрана, ако е разбирана единствено като идваща и отминаваща.

В рисуването на оризова питка вие си служите със същите материали като при рисуване на пейзаж. Може да използвате синя боя, за да рисувате планини и реки и оризово брашно, за да нарисувате питка. Работата по замисъла е същата. Съответно, значението на въпросните нарисувани оризови питки е, че сусамовите питки, зеленчуковите питки, млечните, печените, просените и всякакви други, всички са тази „нарисувана оризова питка“. Няма разлика между рисунките, оризовите питки или дхармите и трябва да разберете, че оризовите питки пред вас до една са „нарисувани оризови питки“. Ако търсите „нарисуваните оризови питки“ някъде другаде, значи все още не сте ги срещали или изпробвали. Те мигновено се появяват и не се появяват. И все пак, те са отвъд всяко идване и отминаване, старо и ново, и именно в това сферата на „нарисуваните оризови питки“ се разкрива.

„Неутоленият глад“ означава, че макар да не сме обвързани с времето, някак си не знаем, че срещаме „нарисувани оризови питки“ и въпреки че ги ядем, все още сме „гладни“. „Гладът“ означава, че сме се дистанцирали от „нарисуваните питки“, но опитите ни да го задоволим са излишни, защото в действителност нищо не липсва. Самият „глад“ се представя като всички променливи проявления на объркания опит. А „нарисуваните оризови питки“ ни се показват като цялостност на тяло-и-ум – синьо, жълто, червено и бяло; дълго, късо; кръгло и квадратно.

Понеже цялата вселена с всичките ѝ явления са единствено нарисувана картина, от рисунката възникват хората и всички същества, чрез рисунката се осъществяват Будите и Предците. И щом е така, няма друго средство за утоляване на глада, освен нарисуваната оризова питка. Без нарисувания глад как бихте срещнали Истинския Човек? Ако нямаше картина на „утоляване“, откъде би се взела енергията на пробуждането? Без „нарисувана оризова питка“ как някога бихте могли „да утолите глада“, „да утолите не-глада“, „да не утолите глада“ и „да не утолите не-глада“? Изучавайте в опита си целия този свят като „нарисувана оризова питка“.

Практикувайте значението на това чрез своите тяло и ум и отблизо ще разберете силата да обръщаш и да бъдеш обръщан от нещата. Ако тази сила не е проявена, и вашето практикуване на Пътя все още не е проявено. Самото задействане на тази сила е реализиране на рисунката на просветлението.“

приблизително, Доген - част от "Габьо"

преди 3 часа, witness написа:

Уйт интерпретира Берзин, пък доколко неговите имат нещо общо с ученията на Буда, ти кажи. Може да провериш как съм го интерпретирала, но едва ли всъщност е възможно. Защото и според теб "нарисуваната оризова питка не утолява глада". Вероятно така са те научили, но има едно мъничко, или много важно "но"... Което не мога да ви обясня нито дословно, нито приблизително, макар да опитвах. 

Ох, какво мога да кажа аз, простия, глупавия, неграмотния. Аз нито съм учил нито съм чел, нито мога въобще да интерпретирам какво и когото и да било. Мога само едно нещо да направя, и то е да видя във моя случай, а и на подобни като мен които сме масата, а не като вас изучените малцинството, каква работа може да ми свърши това? Дали ми върши работа да се опитвам да пълня с думи едно съдържание до момент в който то става толкова абстрактно за мен, че въобще невъзможно. Или да търся вариант в който да се опитам да го направя колкото се може по простовато за мен, но правимо, приложимо в действителност. Защото от примера, тук а и на вън в живота много хора интелигентни без комплекси, пълнят и тъпчат смисъла с безброй обяснения, раздробени на микро частици, но да не са достигнали до най простото нещо. Просто да го приложат в действителност. В моя случай това тъпчене със смисъл значението на това какво било и всичките му възможни интерпретации не ми върши никаква работа. И за това съм направил осъзнат избор да не го правя, нито да уча нещо на изуст да мога да го повтарям непрекъснато нито да се занимавам с много висши неща, който специално някой само на мен бил дал и това трябва да прави мен самия специален. И какво от това както го мога това примерно, да интерпретирам, знам много и съм или се мисля за специален? Какво ми помаган на мен тук и сега в този момент да си подобря състоянието? Нямам намерение нито да се правя на разбирач по форуми нито да се опитвам да впечатлявам някой като ония, който няма впечатляване. Защо да го правя тогава? На мен ми трябва нещо практично, нещо приложимо, нещо което ще ми помогне в ситуацията която съм сега. И знам от опита си, че колкото повече си усложнявам нещата, толкова по трудно за изпълнение стават. Значи, на мен ми трябва нещо лесно и просто. И без въобще да се опитвам да го разнищтвам на мили частици преди въобще да съм го почнал или направил. Така че, аз използвам неспособността ми да правя такива неща и да съм интелигентен без комплекси, и я правя в моя полза. Защото това има един много елементарен практичен ефект, много много не ги мисля а просто го правя и по време на правенето виждам какво става и трябва. Може би от опита ми в живота и това което ми се е случило, ме е накарало да търся само правимото, а не да мечтая и фантазирам за работи който никога няма да имам или бъдат. Докато някой хора задоволени от всичко мечтаят големи работи, на мен ми трябваше, топло, храна и някаква сигурност на фона на абсолютната несигурност в живота на подобен човек. И това което те имат за даденост , за мен винаги е било екстра. Така че да се върна на това, кое върши повече работа в действителност. Ще дам няколко примера, когато преди повече от 25 г , като много млад все още тинейджър почти, реших да избягам от България и ситуацията в което се намирах, какво трябваше да направя? Да се подготвям до безкрай за това ли? Или просто да взема една раница с пет неща от първа необходимост и да тръгна. Без да знам какво е там без да има при кой да отида, без никаква информация, без език, без пари. Даже не знаех какво ще ям на следващия ден, къде ще спя и т. н. Но го направих, и в действие на място правих каквото изисква ситуацията от мен, за да оцелея и справя. И успях, уредих се, и работа и документи и накрая чак собствен бизнес имах. Същото беше и езика, трябваше да уча немски, без езика разбрах още в началото, че е невъзможно. И като знаех колко е труден този език, от самото начало бях пред отказване. Защо си мислех, че никога не мога да го  науча, защото си знам че съм тъп и нямам капацитет. Но се записах на курс, започнах да ходя, без даже да разбирам какво говори учителя, който говореше само и единствено на немски. Но не се отказах, правех какво ти казва и просто прилагах метода на обучение. И той ми даде един съвет в началото, който в последствие следвах в много други аспекти. Той каза, не питай кое и защо е така, просото го научи така както е, и това е. И вместо да питам, това защо така се казва, или да го превеждам на Български и да търся смисъл, аз просто го учех така, и това е. Бях се подготвил за поне 5 г период на учене, и никак не бях въодушевен. И какво се случи, още на 4-5 месец, аз проговорих на немски, като аз самия останах тотално изненадан когато дори сам чувах думите на немски излизащи от устата ми. Защо проработи това така добре, защото въобще не си правих труда да мисля какво правя а просто го правех и резултатът дойде от само се бе си. Този принцип в последствие приложих и с други езици, Английски Испански, и работи неотказнно. 

Сега да поговорим например за практичното приложение на някаква духовна система или учение, което в последствие поисках да разбера. Мен приказките както казах не ме интересуват. Интересува ме на практика, какво трябва да се прави. Още в самото начало, след като обиколих достатъчно духовници, пишман и не толкова. Единственото което разбрах е, че трябва да се науча да медитирам. Сега трябва ли да изуча целия будизъм за да седна най накрая да медитирам? Както показва опита ми до тук , не. Тогава какво трябва, намираш най добрия и достоверен източник на инструкции за медитация, които в случая са от устата на будистки учител по медитация. И започваш да правиш каквото казва той. Ама без, какво би било, какво ще стане, и безброй подобни интриги на интелекта който разиграва. Просто сядаш и започваш с най първото нещо, в случая Шамата. Сядам и наблюдавам дишането така както е казал. Нищо друго не ме интересува, не задавам никакви въпроси. И както с езика стана, за много кратък период от време, се научих и усетих промяна. 

Какво искам да кажа, че цялото това мислене, интерпретиране или философстване по каквито и да е теми, не това което върши работа, А това което сядаш и правиш и прилагаш на практика. После след като сам си преживял всичко, може и намираш всичко в ученията. Тогава се разбра за какво говорят те, а не преди това, без лично преживяване. Това един пример на метода на прилагане, в каквото и да е. Просто го правиш, а него приказваш само. Това е формулата, ама интелекта е голяма пречка в такива моменти, защото въпреки големия интелект, не се стига до най важното и простичко нещо. Да седне човек да да го направи и приложи.

Така че, питката нарисувана ли е или истинска в този момент няма значение, докато няма опитността да се разбира. 

на 14.03.2020 г. в 17:12, mamarmela написа:

Ох, какво мога да кажа аз, простия, глупавия, неграмотния.

Нищо смислено, но продължават да се правят опити.

Глупавият, наивният (bala), невежият - не е способен да анализира правилно действителността, но не спира да дава оценки на другите спрямо собственото си невежество. Не е способен да схване зависимият произход и на най-повърхностно ниво, следователно не може да изпита състрадание, не може да се държи като истински човек. Критерии за всичко му е собствената простота, глупост и неграмотност. И вместо да мълчи и медитира, за да не се излага допълнително, той напоително изсипва псевдомъдростта си на мегдана. Желае да изпъкне.

Наивникът не си задава въпроси от рода: "Можем ли да считаме вселената за реална, ако да, то до колко?"; "Ние хора ли сме, ако да, то до колко?". Той не се замисля, приема всичко за истина, такова каквото му изглежда, веднага го оценява и реагира. Той е елементарен и предвидим. Но служи за пример до какво води егоизмът и вкопчването в собственото невежество.

на 14.03.2020 г. в 13:37, witness написа:

Доген - част от "Габьо"

Може ли линк, откъдето го превеждаш? На български в една книга го имам преведено така:

Боите, с които се рисуват оризовите сладки, са същите като тези, с които се рисуват планини и реки. За планините и реките се използват сини и червени бои, за оризовите сладки - оризово брашно. Рисуват се по един и същ начин, така се и и съзерцават.

Може ли линк, откъдето го превеждаш? На български в една книга го имам преведено така:

Боите, с които се рисуват оризовите сладки, са същите като тези, с които се рисуват планини и реки. За планините и реките се използват сини и червени бои, за оризовите сладки - оризово брашно. Рисуват се по един и същ начин, така се и и съзерцават.

Аз нямам книга с превод на български, това е компилация от четири английски превода. По-скоро три. Моя, колкото нахално да звучи, но се убедих колко различни на места са самите преводи, как се въртят около нещо, а на едно определено място два срещу два са противоположни по смисъл. Линк... трудно ще изровя пдф файловете, но ще ти дам сега каквото е налично

http://www.thezensite.com/ZenTeachings/Dogen_Teachings/Gabyo_JoshuJoshin.htm

http://www.thezensite.com/MainPages/Dogen_teachings.html - тук може да се изтеглят 4-те тома на Шобогендзо (даже не знам как се изговаря) в превод на Нишиджима, като Габьо е във 2 том

Преводът на Танахаши сега не мога да го намеря, има го някъде и от него има руски превод във вид на книга "Луна в капка роса"

ето го - http://art1010mccreight.blog.brooklyn.edu/files/2019/08/Dogen_Rice-Cake.pdf 

Има един много обяснителен от 19 век на Francis H. Cook

Но общо-взето, всички преводи са според тълкуването на преводача и особено при преводите на Доген, това страхотно си личи. Всеки набляга на едно, друго маха напълно. 

А българският превод, който имаш на книга от къде е, тоест по какъв превод? Защото по принцип преводачът трябва да е практикуващ и познавач на самата традиция. Единият от преводачите, обикновено са двама. 

преди 16 минути, Śūnyatā написа:

Танахаши и Уелч. Неговите преводи са поетични, стилни. Аз използвах "оризова питка", както е в руския превод по Танахаши, защото някак по-ми допада, иначе това нещо е вероятно мочи - сладка от лепкаво оризово тесто. 

Боите, с които се рисуват оризовите сладки, са същите като тези, с които се рисуват планини и реки. За планините и реките се използват сини и червени бои, за оризовите сладки - оризово брашно. Рисуват се по един и същ начин, така се и и съзерцават

Танахаши-Уелч оригинален превод и от него на руски:

The paints for painting rice cakes are the same as those used for painting mountains and waters. For painting mountains and waters, blue and red paints are used; for painting rice cakes, rice flour is used. Thus, they are painted in the same way, and they are examined in the same way

Краски, которыми рисуют лепешку, - те же самые, которые употребляют, чтобы писать горы и воды/6/. Чтобы рисовать горы и воды, пользуются синей и красной красками; чтобы рисовать рисовую лепешку, пользуются рисовой мукой. Таким образом, их рисуют одинаково и рассматривают тем же самым способом

Тук нещо от другите преводи е изпуснато, предполагам за работата по "замисъла", защото за това става въпрос, не за съзерцаване, както е преведено на български, което дори според мен липсва и в онова, от което е преведено.

преди 38 минути, witness написа:

Тук нещо от другите преводи е изпуснато, предполагам за работата по "замисъла", защото за това става въпрос, не за съзерцаване, както е преведено на български, което дори според мен липсва и в онова, от което е преведено.

Definition of examine

transitive verb

1a: to inspect closely

b: to test the condition of

c: to inquire into carefully : INVESTIGATE

https://www.merriam-webster.com/dictionary/examine

Според мен преводът е адекватен. Илюзията е убедителна само от разстояние. Ако я съзерцаваш отблизо, внимателно, ще разбереш, че тя няма същност. Нищо няма същност. Само тогава можеш да спреш да я желаеш, да се вкопчваш в нея или ненавистно да я отхвърляш. Без осъзнаване празнотата на всички феномени Дхарма се превръща във фарс. В поредната илюзия. Като колегата който е вкопчен в медитацията, а се държи като идиот. 

преди 58 минути, witness написа:

The paints for painting rice cakes are the same as those used for painting mountains and waters. For painting mountains and waters, blue and red paints are used; for painting rice cakes, rice flour is used. Thus, they are painted in the same way, and they are examined in the same way

Краски, которыми рисуют лепешку, - те же самые, которые употребляют, чтобы писать горы и воды/6/. Чтобы рисовать горы и воды, пользуются синей и красной красками; чтобы рисовать рисовую лепешку, пользуются рисовой мукой. Таким образом, их рисуют одинаково и рассматривают тем же самым способом

Прочетох английския вариант от Шобогендзо, както и следващия текст (отнасящ се за нирвана) след Габьо. Според мен става въпрос за осъзнаване, за начина по който сглобяваме картина от дхармите създавайки (рисувайки) по този начин всеки своята реалност. Изобщо май без да се разбират дхармите - какво точно прадставляват и как съществуват, тези текстове не виждам как могат да бъдат разбрани.

Наше тело — это просто временная вещь, состоящая из четырёх элементов: земли, воды, огня и ветра. Но если ты как следует взглянешь, что же является настоящей сутью этого тела, то увидишь, что там абсолютно ничего нет — «Когда ты просыпаешься к телу Дхармы, то видишь, что там нет никакой субстанции» (Сёдока). Если смотреть на всё со стороны отсутствия субстанции, то не имеет ни малейшего значения, как пойдут дела. Кто бы по тебе скучал, если бы ты умер в прошлом году? Никто! Тебе вообще не нужно было рождаться. И если бы ты родился котом или лошадью, то никто бы тоже не имел ничего против.

Ты должен понять, чем на самом деле является твоё тело. Если существование твоего тела только мираж, то на самом деле нет ни рождения, ни смерти. Если ты однажды как следует поразмыслишь над этим, то увидишь, что твоё тело только сон. Оно ненастоящее. Тебе только так кажется.

Если ты выйдешь за все эти границы, то в итоге увидишь, что это только спектакль в театре: Даже Будда просто сон. Сатори просто сон. Если ты посмотришь на свою жизнь с точки зрения ничто, то увидишь, что это всё просто сцены в запутанном сне — там нет ни «смысла», ни «цели».

Ты просыпаешься от своего сна и думаешь, что навсегда оставил позади свои иллюзии? Всё не так просто. Также как рак, пускающий под водой пузыри: Если ты считаешь, что они настоящие, то выяснится, что они ненастоящие, если же ты считаешь, что они ненастоящие, то увидишь, что они настоящие. Мы практикуем внутри нашего сна: Так и должно быть — одно целое с практикой, одно целое со сном.

История твоей жизни как бег облаков. Просторное небо — это пустота. Там нечего схватить — действительно абсолютно нечего.

Некоторые считают себя важными, потому что у них много денег. Другие — потому, что у них есть «сатори». Но сколько бы ты ни надувал свой личный мешок мяса, ты становишься только чёртом. То, что не принадлежит тебе лично, это вся вселенная. Там, где заканчиваются твои личные мысли, начинается Буддадхарма.

Сатори — это не что-то, что сделает довольным тебя лично. Сатори означает, что вся вселенная непрерывно связана. Сатори должно иметь для тебя такой же эффект, как и для всех остальных: пока у тебя речь идёт только о тебе самом лично, это не имеет никакого отношения к пути Будды.

Что!? Ты спрашиваешь о решении большой проблемы жизни и смерти для себя самого? Кого интересует твоя жизнь и твоя смерть? Ты не волнуешь абсолютно никого! Ха, ха, ха…(Ока Сотан Роси)

Того, кто имеет большие желания, легко обмануть. Того, у кого нет желаний, не имеет ни малейшего шанса обмануть даже самый большой обманщик.

Буддизм означает «не я» (muga) и «нечего выиграть»(mushotoku). Ты должен быть единым целым со всей вселенной и живыми существами.

Кодо Саваки

преди 1 час, Śūnyatā написа:

Definition of examine

transitive verb

1a: to inspect closely

b: to test the condition of

c: to inquire into carefully : INVESTIGATE

https://www.merriam-webster.com/dictionary/examine

Според мен преводът е адекватен. Илюзията е убедителна само от разстояние. Ако я съзерцаваш отблизо, внимателно, ще разбереш, че тя няма същност. Нищо няма същност. Само тогава можеш да спреш да я желаеш, да се вкопчваш в нея или ненавистно да я отхвърляш. Без осъзнаване празнотата на всички феномени Дхарма се превръща във фарс. В поредната илюзия. Като колегата който е вкопчен в медитацията, а се държи като идиот. 

Аз имах предвид нещо друго, освен адекватността на един превод на друг превод. Има още преводи, които недвусмислено посочват за какво става въпрос.

При Нишиджима-Крос е

In other words, in forming a picture of mountains and water, we use blue and red, and in forming a picture of ”picture-cake”, we use rice and flour. Thus, [in both cases] the objects used are the same and the forethought exerted is equal.

От превода на Rev. Hubert Nearman http://www.urbandharma.org/pdf/Shobogenzo.pdf  http://www.thezensite.com/ZenTeachings/Dogen_Teachings/Shobogenzo_Complete.html

The ‘colors’ we use in ‘painting a rice cake’ will find their equivalents in the colors we use in painting a landscape. That is, in painting a landscape we use cerulean blue and earthen red pigments, and in painting a picture of a rice cake we use rice and wheat flour. Since, in both cases, the projects and the planning are equivalent, the materials we are using are also equivalent.

Затова вмъкнах "замисъл". Честно казано, през цялото време избягвам да обсъждам подобни въпроси покрай теб точно защото ги възприемаш прекалено предубедено, като потвърждение за "нереалността" на всичко. Това е крайност. И даже напротив, повечето коментари говорят за реалност. За "опитване" на реалността. 

преди 1 час, Shiniasu написа:

Изобщо май без да се разбират дхармите - какво точно прадставляват и как съществуват, тези текстове не виждам как могат да бъдат разбрани.

Да, така е. По начало са тъмни текстове заради особеностите и на традицията, и на самия стил на Доген, и на преводите, и най-вече на фундаменталния въпрос как "съществуват"  и какво представляват дхармите, т.е. всичко. 

преди 47 минути, witness написа:

Честно казано, през цялото време избягвам да обсъждам подобни въпроси покрай теб точно защото ги възприемаш прекалено предубедено, като потвърждение за "нереалността" на всичко. Това е крайност. И даже напротив, повечето коментари говорят за реалност. За "опитване" на реалността.

Крайност спрямо какво? Има два вида "опитване" на реалността: едното е от гледна точка заблудата на егото, а другото... за да мислиш в него трябва напълно да умреш, само тогава е възможно непредубедено общуване в Будадхарма.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.