Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 20 минути, Гретел написа:

“Искреност”, според мен е неточната дума в превода. Коренът и’ е искра, но в български има единствено значение на “откровен”. Получава се безсмисленост. И този съвет в днешни времена е безполезен, както впрочем през всички времена. Значи и от Будизма няма полза, как ли се е появил? 

Коренът идва от искрь «близко», искрьнь. "Откровен", гледах на друго място, че се явява синоним на "искрен", на друго дори хипероним. Докато "близко" означава "непосредствено". Оттук "искрен", "искреност" като първо значение идва "такъв, който не се преструва", може би на такъв, какъвто не е. Хубав ден от мен. Беше ми приятно. Когато имаме време можем да продължим, защото думата "искрен" е изпълнена с много смисъл.

• Отговори 16k
  • Прегледи 895,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 10 минути, Shiniasu написа:

Познаването на тези сфери не е от особена полза за просветлението и затова не се акцентира на тях, но те са описани в будистките текстове.

Напротив. Четвъртата от четирите общи предварителни практики (външното ньондро) в тибетските школи, както и първата благородна истина за страданието, се занимават тъкмо с анализ на различните състояния на екзистиране, т.е. сферите на нараките, претите, животните, асурите и девите, за да покажат, че дукха присъства във всяка едно от тези състояния.

преди 6 минути, dagpo19 написа:

Напротив. Четвъртата от четирите общи предварителни практики (външното ньондро) в тибетските школи, както и първата благородна истина за страданието, се занимават тъкмо с анализ на различните състояния на екзистиране, т.е. сферите на нараките, претите, животните, асурите и девите, за да покажат, че дукха присъства във всяка едно от тези състояния.

Тук не е тибетско школа и отсъстват квалифицирани учители, които да преподават подобни неща. Освен това преди да се пристъпи към подобни теми в дълбочина е добре да е налична определена основа - морална, умствена и по-отношение на вътрешната устойчивост.

преди 58 минути, Shiniasu написа:

Тук не е тибетско школа и отсъстват квалифицирани учители, които да преподават подобни неща. Освен това преди да се пристъпи към подобни теми в дълбочина е добре да е налична определена основа - морална, умствена и по-отношение на вътрешната устойчивост.

Демек, няма какво да възразиш по същество, но си афектиран и трябва да отговориш нещо. Написах, че това се съдържа и в първата благородна истина. Не само в тибетския подход на преподаване. За шестте сфери се преподава във всяка будистка традиция - от тхеравада до ваджраяна.

преди 3 минути, dagpo19 написа:

Демек, няма какво да възразиш по същество, но си афектиран и трябва да отговориш нещо. Написах, че това се съдържа и в първата благородна истина. Не само в тибетския подход на преподаване. За шестте сфери се преподава във всяка будистка традиция - от тхеравада до ваджраяна.

Защо трябва да възразя? Възразявам когато имам за какво да възразя. Виждам, че шестте сфери за теб са особено важни. Няма да те питам защо!

преди 1 минута, Shiniasu написа:

Защо трябва да възразя? Възразявам когато имам за какво да възразя. Виждам, че шестте сфери за теб са особено важни. Няма да те питам защо!

Нищо не виждаш, а се заяждаш.

Шестте сфери са шест състояния, в които попадаме в зависимост от нашата карма. Съществата в тези състояния са тези по отношение, на които развиваме бодхичита. Две от тези сфери са видими за всеки. Това са хората и животните, рибите, птиците, влечугите и насекомите. Другите състояния обикновено не възприемаме, но това не значи, че ги няма. Бодхичита обхваща всички същества, без значение в коя сфера или състояние са. Естетствено, че знанието за тези неща е важно.

преди 2 часа, Shiniasu написа:

Искрата е същността на огъня. Оттам и "божествена искра" и "искра на живота". Откровението е разкриване на същността.

"Божествена" е само представа за "оттам". Ако "божествена" ти помага за  реализация на искреността, смирението (отсъствието на "аз" и "мое") - тогава тя е ок, но ако след "божествена" следват гордост, алчност, омраза и лъжи - не ми я хвали ;)

преди 32 минути, Śūnyatā написа:

"Божествена" е само представа за "оттам". Ако "божествена" ти помага за  реализация на искреността, смирението (отсъствието на "аз" и "мое") - тогава тя е ок, но ако след "божествена" следват гордост, алчност, омраза и лъжи - не ми я хвали ;)

Пак темите потънаха в празни приказки далечни от будизма. Жалко. Думата божествена беше дадена само за съпоставка. Явно шестте свята са важни и за теб. Жалко. Явно са по-важни от Буда-природата, която някои се опитват да ограничат до ума. Жално. 

преди 29 минути, Shiniasu написа:

Пак темите потънаха в празни приказки далечни от будизма. Жалко. Думата божествена беше дадена само за съпоставка. Явно шестте свята са важни и за теб. Жалко. Явно са по-важни от Буда-природата, която някои се опитват да ограничат до ума. Жално.

Всичко това наистина е далеч от "твоя" будизъм. Никак не е удобно да се отрича вкопчването в егото и негативните последствия от това. Буда-природата се мълчи - не се обсъжда. Постигането й чисто теоретично е невъзможно при наличието на замърсен ум.

преди 53 минути, Śūnyatā написа:

Всичко това наистина е далеч от "твоя" будизъм. Никак не е удобно да се отрича вкопчването в егото и негативните последствия от това. Буда-природата се мълчи - не се обсъжда. Постигането й чисто теоретично е невъзможно при наличието на замърсен ум.

Моят Будизъм се основава на благородния осморен път, шестте парамити, на освобождението от заблудата, омразата и привързаността, и от самсара. Ако познаваш друг Будизъм - ок. Аз не познавам и следвам този. 

преди 51 минути, Shiniasu написа:

Моят Будизъм се основава на благородния осморен път, шестте парамити, на освобождението от заблудата, омразата и привързаността, и от самсара. Ако познаваш друг Будизъм - ок. Аз не познавам и следвам този. 

Пътят е Четвъртата Благородна Истина. Преди това има още три.

преди 10 минути, Śūnyatā написа:

Пътят е Четвъртата Благородна Истина. Преди това има още три.

Написах това, което намирам за практически полезно. 

преди 1 час, Shiniasu написа:

И откога стана будист? Беше последовател на Агни-йога или нещо подобно.

преди 4 минути, Shiniasu написа:

Написах това, което намирам за практически полезно. 

В смисъл, че първите три благородни истини са непрактични и безполезни ли?

преди 10 минути, dagpo19 написа:

И откога стана будист? Беше последовател на Агни-йога или нещо подобно.

В смисъл, че първите три благородни истини са непрактични и безполезни ли?

Това не променя необходимостта от следване на благородния осморен път. 

На първите три истини няма какво да им се практикува. Решението е в четвъртата. 

преди 13 минути, Shiniasu написа:

Това не променя необходимостта от следване на благородния осморен път. 

На първите три истини няма какво да им се практикува. Решението е в четвъртата. 

Но променя начина по който се следва, защото практиката трябва да е изчистена от лични щения, иначе не може да се нарече практика в контекста на будизма.

преди 27 минути, Shiniasu написа:

На първите три истини няма какво да им се практикува.

Е, как да няма? Нали трябва да разберем, че характеристиката на самсара е страдание, че то има причина и може да бъде прекратено. Ти мислиш ли, че дори първата благородна истина е интуитивно разбираема и приемана от всеки, който се опитва да практикува дхарма. Аз не мисля.

преди 1 час, Śūnyatā написа:

Но променя начина по който се следва, защото практиката трябва да е изчистена от лични щения, иначе не може да се нарече практика в контекста на будизма.

Личните щения се изчистват именно от благородния осмичен път, а не разбирането кое е страдание и, че от страданието можем да се освободим. 

преди 8 минути, Shiniasu написа:

Личните щения се изчистват именно от благородния осмичен път, а не разбирането кое е страдание и, че от страданието можем да се освободим. 

Уважавам гледната ти точка, но отричайки три от Благородните Истини и Просветлението на Буда (краят на самсара) - оставаш в сферата на личния си "будизъм", в който отсъства Дхарма, понеже Дхарма е неразделно свързана с разбирането и освобождението от Дукха (страданието).

преди 12 минути, Shiniasu написа:

Toва е типичен за западните хора потребителски подход, който гледа на дхарма като на средство, инструмент за постигане на светско щастие. Пак да те питам – от кога стана будист, щото преди не беше.

преди 12 минути, Shiniasu написа:

....

Анал'гично - твоята философия, все едно да лекуваш здрав човек. Има болест- няма болест, давай шса лекуваме - ма какво, що няма значение, важното е да се лекуваме. Мнооооого повърхностно, ама много.

преди 1 час, dagpo19 написа:

Е, как да няма? Нали трябва да разберем, че характеристиката на самсара е страдание, че то има причина и може да бъде прекратено. Ти мислиш ли, че дори първата благородна истина е интуитивно разбираема и приемана от всеки, който се опитва да практикува дхарма. Аз не мисля.

Може първата Благородна Истина да не е интуитивно-разбираема и приемана от всеки, но именно практикуването на благородния осморен път ще доведе до това разбиране. Нека не забравяме, че разсъжденията и медитацията върху благородните истини са част от благородния осморен път. Но правилното мислене примерно не бива да се отделя от останалите седем компонента, както би станало ако се спрем само на първите три истини, разчитайки само на правилното мислене от четвъртата. 

преди 38 минути, Śūnyatā написа:

Уважавам гледната ти точка, но отричайки три от Благородните Истини и Просветлението на Буда (краят на самсара) - оставаш в сферата на личния си "будизъм", в който отсъства Дхарма, понеже Дхарма е неразделно свързана с разбирането и освобождението от Дукха (страданието).

Къде видя отричане?

преди 14 минути, Shiniasu написа:

.....

Ма каква каша си забъркал само ......

преди 4 часа, sound написа:

Ма каква каша си забъркал само ......

Каква каша? Как без правилно мислене (което е включено в четвъртата Благородна Истина) ще разбереш първите три? 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.