Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 24 минути, Shiniasu написа:

Преди време дадох една аналогия със слънчевите лъчи проникващи във водата. Да, за да проникнат надълбоко, водата трябва да е чиста и спокойна. И колкото по-чиста е водата, толкова по-надълбоко проникват. Т.е. буда природата може да бъде осъзната в някаква степен и без умът да е напълно пречистен. Може да имаме допир с нея, когато мисълта ни е спокойна и чиста. Да, това няма да е пълното осъзнаване на буда природата, а само частично, но постепенно с пречистването на мисълта и правилното и насочване ще се стигне до пълно просветление.

Така погледнато се сещам за една беседа на Учителя. "Единствената връзка":

В огледалото може да видиш изразено и Божието Слово. – Кога? – Когато го носиш в себе си. Нека и ние станем тихи и спокойни, като тихата огледална повърхност на водата, за да може и Бог да се оглежда в нас. Той иска да бъдем чисти и добри, за да се проектира Неговият образ в нас. Това значи да станем като Бога. Ако Бог се проектира в нас, и ние ще бъдем като Него. Ако не се проектира в нас, ние ще си останем такива, каквито сме сега. Това подразбира Писанието под думите: „Чисти бъдете!“ Само така Божият образ ще се оглежда в нас. Това значи създадени по образ и подобие Божие.

https://beinsa.bg/beseda.php?id=2863

Разбира се, аз съм прочел 4 книги за Будизма, докато от участниците в тази тема съм "чувал" пренебрежителното "Кой бе, Дънов ли?". Трудно се навлиза в метафоричния език на друго учение, някои не правят усилие, но може ли да се схващат общите неща? Смисълът?

• Отговори 16k
  • Прегледи 918,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 9 минути, NoMeJodas написа:

И този лаф за чадърите си е мой. 🙂

Виждам че се напъваш много, но не разбирам с какъв смисъл.

Не не сгъвам чадърите, просто започваш да ме отегчаваш. И по този начин ми пада интереса да искам да си обяснявам каквото и да било. 

Знам чудесно, че е твой, затова намирам за забавно да го ползвам и аз. Та в този смисъл вече изобщо не се напъвам, просто се забавлявам. Ти нали не си си повярвал, че си хазяин на темата и само ти можеш да пишеш в нея? А ти защо се напъваш?

преди 12 минути, NoMeJodas написа:

Това може да е защото не го е сметнал за важно, а не че го е забравил. Така ли ти изглеждат плоско нещата? И как веднага прехвърли всичко върху медитацията. Какви клишета само. 

Може, но в случая не е. Няма нужда да се оправдаваш.

преди 39 минути, NoMeJodas написа:

Да, готов съм. Само ще уточним че. Аз винаги съм говорил от позицията на невеж и не просветен или постигнал нещо, нали? А ти от позицията на просветен, прозрял празнотата и постигнал Буда състояние. Това е моног важно условие. Защото за един невеж, да говори такива неща е нормално, ама за един просветен не. Това на теб ясно ли ти е? А ще правим това да докажем че ти не си просветен, това е целта на задачата, Съгласен ли си?

И че всичките обиди към теб, са във отговор на меките ти китки? ОК?

Няма какво да уточняваме, квалифицираните ще преценят, кой от каква позиция се изказва. Не се измъквай пак с лъжи. Никъде не съм писал че съм просветлен. Калкото съм постигнал - толкова. Отивам на работа, после в почивките ще пиша. Хубав ден на всички.

преди 1 час, Shiniasu написа:

Слеп ли си, че не виждаш, че и практиката на Шунята води до същото. Ти изобщо си нямаш представа какво е тя. В сутрите тези процеси са обяснени, но е трудно да бъдат разбрани. Трябва да се разсъждава и медитира върху тях. Когато умът ти разбере някои положения, след 2-3 години може пак да прочетеш текста и пак да медитираш върху него. . Бодхи в това време ще осветява ума ти все повече и повече, и ще спомага за по-дълбокото разбиране. Защото умът сам по себе си без бодхи е доста ограничен. Но без него бодхи няма как да се прояви докато си в тяло на земята.

Усетил с в медитация някакъв аспект от природата на ума и си мислиш, че това е всичко. Бодхи е преди всичко разбиране на същността на нещата, което обхваща и всичките й проявления  в самсара. Защото вътрешната същност създава всички т.нар. илюзии на самсара. . Алая Виджняна не може да бъде причина за просветление. Преди това в нея трябва да се запечатат определени представи от животите във феноменалния свят, определени разбирания, които да станат основа на осъзнаването на себе си не като личност, а като просветлено същество. Причините ги създаваме тук и сега. Чрез медитация можеш да сведеш до личностното си съзнание натрупаното в Алая Виджняна. В медитация вероятно създаваш нови връзки между натрупаните опитности, разглеждаш ги от различен ъгъл и ги съотнасяш към различна конкретика. Но ако не четеш сутри, ако не разсъждаваш и не медитираш върху тях, то натрупванията в Алая Виджняна ще са малки. Затова са дадени и сутрите, за да ти предоставят правилните идеи, които ти постепенно да започнеш да разбраш все повече и повече.

Ще започна част по част. още от първите неточности.

"Истинската природа на ума с какво ще я осъзнаеш? Как ще я разбереш?".............. Със медитация, как със какво! Колко пъти да го повтарям тов. че само и единствено със медитация. Даже посочил със кои точно, се постига това. И пак ти казвам, те не се "разбира", а се осъзнава и реализира. От тук ти тръгват много неразбирания, защото не знаеш да медитираш и съответно нямаш никаква представа как се постига. 

"И това докато не получиш пълно разбиране за какво се говори"..........Пак "разбиране" , виждаш ли. Това е концепция, "разбиране на природата на ума". Тя трябва да се преживее, това е състояние. А състояние не може да се разбира със мислене, със преживяване. 

"Това е съчетаване на знание, което само с медитация не може да дойде и медитация, която е безсмислена без знание и разбиране."..... Пак грешно разбиране защото липсва осъзнаване истинско. Ти трябва да използваш "знанието" натрупано от медитация, и него да съчетаваш със медитация. А не никакво научено знание да съчетаваш със медитация.

"Изучавайки външния свят създаваме семената, причините за разбиране на вътрешната му същност".... Принципът е обратен. От гледане на вън, не може да се изгради умение за гледане на вътре. Трябва да се изгради първо това умение, на себе съзерцаване. И през себе си да откриеш всичко останало. Казано е че когато Буда е постигнал просветление, и всичко останало е постигнало просветление. 

И много друго детайли които общо взето нямат логика, в контекста на постигане на осъзнаване на природата на ума, и постигането на Буда състояние. Но това не е нищо лошо , то много малко знаят въобще. 

преди 13 минути, NoMeJodas написа:

Това си е лично твое впечатление, и се уморих да се опитвам да го разубеждавам. Явно няма смисъл така че. Ок . Ти си шефа. Доволен ли си?

Не, едно, че не е искрено, друго, че ти си шефът - бизнесмен. Въпросът не е в шефството, а как правилно да се следва Дхарма.

преди 8 минути, Текила сънрайз написа:

Знам чудесно, че е твой, затова намирам за забавно да го ползвам и аз. Та в този смисъл вече изобщо не се напъвам, просто се забавлявам. Ти нали не си си повярвал, че си хазяин на темата и само ти можеш да пишеш в нея? А ти защо се напъваш?

Може, но в случая не е. Няма нужда да се оправдаваш.

Какъв хазяин съм аз, аз съм най малко взел участие тук. И пак ми вменяваш вина и даже с присъда. Ти си много интересен честно. До кога само ще ми е интересно не нам. А щом го правиш за забавление, еми хав фън. И веднага дан мазен лайк, от господина, които се опитва по всякакъв начин да наклони везните. 

Шуная ще правим ли това за което говорихме?

преди 2 минути, Текила сънрайз написа:

Не, едно, че не е искрено, друго, че ти си шефът - бизнесмен. Въпросът не е в шефството, а как правилно да се следва Дхарма.

То и аз за това говоря. Ама не те чух да възразяваш по същия начин когато говориха от пожарната и каютата. Тогава къде беше? И защо си толкова пристрастен към един и към друг. Ако си толкова голям, трябва да се отнасяш еднакво към всички. 

преди 4 минути, Текила сънрайз написа:

Ако трябва нещо във контекста на Будизма във който водим тези разговори. Мога да направя заключението, че аз трябва да чета повече сутри, а ти повече да медитираш. 🙂

преди 10 минути, NoMeJodas написа:

"Истинската природа на ума с какво ще я осъзнаеш? Как ще я разбереш?".............. Със медитация, как със какво!

Медитацията е средство. Питах с ума ли, или с основата на ума, или с нещо друго?

А и един въпрос свързан с Ваджраяна. Два всъщност. Какво мислиш за Ади Буда? Кой Дхяни Буда чувстваш, че е най-близо до твоя характер?

преди 7 минути, Текила сънрайз написа:

А ако потърсим някакво съотношение във това, колко сутри съм слушал аз, а колко си медитирал ти. Има много голям дисбаланс, защото ти никога не си медитирал. А аз съм слушал поне малко сутри. 🙂

преди 1 минута, Shiniasu написа:

Медитацията е средство. Питах с ума ли, или с основата на ума, или с нещо друго?

Искаш да питаш, със помощта на медитацията кой какво ще осъзнае? Кой съм аз или кой медитира и я осъзнава?

Природата на Ума осъзнава сама себе си. Няма как да е друго.  

преди 9 минути, Shiniasu написа:

А и един въпрос свързан с Ваджраяна. Два всъщност. Какво мислиш за Ади Буда? Кой Дхяни Буда чувстваш, че е най-близо до твоя характер?

Това е неправилен въпрос според мен, и няма смисъл да се задава. Защото от тук където се намираме ние, няма как въобще някакво обективно впечатление да се има. 

ади-буда

Безначален-безкраен, неограничен буда. В учението за трите тела на Буда ади-буда изразява абсолютното тяло на Буда (Дхармакая) и се отъждествява с буда-природата (татхата). Възгледите за ади-буда се оформят в махаяна и получават завършен израз във ваджраяна. Разбиран е като безкрайно живо същество. Не му се приписват собствено творчески функции, както в теистичните религии. Но той създава чрез съзерцание (дхяна) будите на трансценденталното, следващото в йерархията равнище – това на идеалното тяло на буда (самбхогакая). С други думи, възникващото като различно от него възниква не от нищо (както във възгледите за творение), а от собствената му природа чрез съзерцание (самосъзерцание). Според митологичните представи така възникват петима дхяна-буди (буди на съзерцанието), всеки от тях носи неделимата буда-природа и се почита като татхагата.

http://religiology.org/religions/buddhism/buddha/adibuddha

Моя въпрос е защо те интересува това? С какво ще ти помогне във състоянието и положението ти в момента да имаш отговор на това? 

А това каква Буда чувствам, е също нелепо. Аз не чувствам никоя Буда за близка да мен. Никога не съм си фиксирал стремежа за някаква буда. Етапа на развитие ми е още толкова нисък, че ми е много рано да си блъскам главата със такива работи. Аз не мога да си оправя положението тук и сега, ще мисля за някакви трансцедентални работи.

преди 39 минути, Shiniasu написа:

Идеите идват после, както и разсъжденията върху тях. 

Какво значи да се осъзнае? Умът ли я осъзнава или нещо друго?

Много кофти си дописваш постовете и не мога да проследя какво си писал. 

Но ти обясних, тя се самореализира. 

преди 19 минути, NoMeJodas написа:

А ако потърсим някакво съотношение във това, колко сутри съм слушал аз, а колко си медитирал ти. Има много голям дисбаланс, защото ти никога не си медитирал. А аз съм слушал поне малко сутри. 🙂

Ето колко типично - оплакваш се, че някой ти вменявал вина и те осъждал, давал оценки на практиката ти и как можело така, след което почваш да сипеш оценките. И, разбира се, идеята е да се изкараш най-голям - първо, написа, че трябвало ти да четеш повече сутри, а аз повече да медитирам. После обаче се усети, че така нещата се изравняват и побърза да се поправиш, защото егото не трае. Ти сериозно ли не се усещаш до такава степен?

преди 3 минути, Текила сънрайз написа:

Ето колко типично - оплакваш се, че някой ти вменявал вина и те осъждал, давал оценки на практиката ти и как можело така, след което почваш да сипеш оценките. И, разбира се, идеята е да се изкараш най-голям - първо, написа, че трябвало ти да четеш повече сутри, а аз повече да медитирам. После обаче се усети, че така нещата се изравняват и побърза да се поправиш, защото егото не трае. Ти сериозно ли не се усещаш до такава степен?

Така ли е както съм написал? Медитирал ли си поне малко, колкото сутри примерно аз съм чул. На това ми отговори, не справи на голям. Омръзваш ми. Сори. 

преди 24 минути, NoMeJodas написа:

ади-буда

Безначален-безкраен, неограничен буда. В учението за трите тела на Буда ади-буда изразява абсолютното тяло на Буда (Дхармакая) и се отъждествява с буда-природата (татхата). Възгледите за ади-буда се оформят в махаяна и получават завършен израз във ваджраяна. Разбиран е като безкрайно живо същество. Не му се приписват собствено творчески функции, както в теистичните религии. Но той създава чрез съзерцание (дхяна) будите на трансценденталното, следващото в йерархията равнище – това на идеалното тяло на буда (самбхогакая). С други думи, възникващото като различно от него възниква не от нищо (както във възгледите за творение), а от собствената му природа чрез съзерцание (самосъзерцание). Според митологичните представи така възникват петима дхяна-буди (буди на съзерцанието), всеки от тях носи неделимата буда-природа и се почита като татхагата.

Това е една пълна измислица и фантазия на тантристите, като целият напън е някак да им се размине и да не се ограничават там с пиенето на алкохола, яденето на месо и там другите благини, като спазват учението на Буда Шакямуни, а да си правят всякакви еретични ритуали и практики. Затова са си измислили и техен "буда" и са му приписали всякакви дивотии, включително че пораждал други буди.

То затова трябва да се изучават сутрите, за да не се пада в такива елементарни капани.

преди 4 минути, Текила сънрайз написа:

И да ти обясня малко, защото гледам че се закачаш. Ако някой строй може да не е бизнесмен, а да си стрий за него си. Негова къща например. А и ако искаш да знаеш как се строй, трябва да отидеш при хората които знаят. Това, е и по различно от твоите представи.

преди 1 минута, Текила сънрайз написа:

Това е една пълна измислица и фантазия на тантристите, като целият напън е някак да им се размине и да не се ограничават там с пиенето на алкохола, яденето на месо и там другите благини, като спазват учението на Буда Шакямуни, а да си правят всякакви еретични ритуали и практики. Затова са си измислили и техен "буда" и са му приписали всякакви дивотии, включително че пораждал други буди.

То затова трябва да се изучават сутрите, за да не се пада в такива елементарни капани.

Хаха.. Ти си ортодоксален и фанатичен. Същия като Шунаята.

преди 6 минути, NoMeJodas написа:

Така ли е както съм написал? Медитирал ли си поне малко, колкото сутри примерно аз съм чул. На това ми отговори, не справи на голям. Омръзваш ми. Сори. 

Но ти не търсиш отговор, ти вече "знаеш". Какъв е смисълът да ти се отговаря?

Любопитното е, че докато сипеш оценки и квалификации за другите, не ти омръзва, а виж, ако някой посочи собствените ти недостатъци, вече ти омръзва. 

преди 2 часа, Текила сънрайз написа:

Лошото, че ти изобщо не помниш какво си писал в предишните си постове, което впрочем издава какъв си медитатор и какво е реалното ти ниво.

....

Имам чувството, че почваш да сгъваш чадърите? Прав ли съм?

....

Прав си. Но Димитър наистина не се усеща, няма симулация тук. Предлагам да спрем да пишем до края на седмицата, че не чадърите ще сгъне, а съвсем ще му изпуши психиката. Няма време да медитира, много се натоварва тук. С тези неща шега не бива... Лично спирам участие до понеделник, от състрадание към него. Дано се осъзнае, няма невъзможни неща.

преди 7 минути, NoMeJodas написа:

И да ти обясня малко, защото гледам че се закачаш. Ако някой строй може да не е бизнесмен, а да си стрий за него си. Негова къща например. А и ако искаш да знаеш как се строй, трябва да отидеш при хората които знаят. Това, е и по различно от твоите представи.

Да, това е така, може да съм се подвел от този ти пост:

"А аз идвам от заведение където сутрин пием кафе местни, бизнесмени. Само на паркинга отпред има коли за много пари. Всички задоволени, и наситени от материя. Но, нито един естествен, човек. Нито един нормален, стъпал на земята. Всеки витае във собствените си мечти и представи за себе си, окрилен от материалните си възможности. Което го отдалечава толкова много от неговата естествена същност, че такива на края изпушват от много хубаво. "

Да не си имал предвид, че местните и бизнесмените не сте едно и също? Може, извинявай тогава. Все пак спомена, че е трябвало да си вземеш кола поне за 150000, за да вървиш там, и затова предположих, че си бизнесмен.

Впрочем пропуснал съм да те поздравя, че си решил да направиш нещо с живота си вместо да пилееш парите си за коли и пиене, така че го правя сега.

преди 50 минути, Śūnyatā написа:

Няма какво да уточняваме, квалифицираните ще преценят, кой от каква позиция се изказва. Не се измъквай пак с лъжи. Никъде не съм писал че съм просветлен. Калкото съм постигнал - толкова. Отивам на работа, после в почивките ще пиша. Хубав ден на всички.

Ихххх.. Как го пропуснах това мнение. Искаш да кажеш че не си казвал и си се изказвал като просветен? Аз знам кога точно и защо го каза. Има го в темата, доказателство. И защо само за това оспорваш? А за това че си бил прозрял празнотата, казал ли си? Това също може да се докаже. А че ти се привиждат меки китки, казал ли си? А че се наслаждаваш на екстри, казал ли си? Аз имам всичко във историята на моите съобщения, мога всичко да докажа. Ти обаче как ще докажеш че не си, когато го докажа. И как ще се оправдаеш. Ей това ми е най интересно. Отиди свърши някаква работа поне, една капка позитивна карма и заслуга поне. 

преди 41 минути, NoMeJodas написа:

Природата на Ума осъзнава сама себе си. Няма как да е друго. 

А как тогава ще осъзнаеш или усетиш буда-природата?

преди 3 минути, Śūnyatā написа:

Прав си. Но Димитър наистина не се усеща, няма симулация тук. Предлагам да спрем да пишем до края на седмицата, че не чадърите ще сгъне, а съвсем ще му изпуши психиката. Няма време да медитира, виси ден и нощ тук. С тези неща шега не бива... Лично спирам участие до понеделник, от състрадание към него. Дано се осъзнае, няма невъзможни неща.

Само така можеш, нищо друго. Даже и агитираш хората да не пишели. Колко си плосък само. Нали на работа отиваше, какво стана. Много те сърби какво ще напиша за теб, истината. А как това ще се опиташ после да го оправиш.

преди 44 минути, NoMeJodas написа:

Моя въпрос е защо те интересува това? С какво ще ти помогне във състоянието и положението ти в момента да имаш отговор на това? 

От любопитство. Да видя докъде се простират познанията ти по Ваджраяна. Не че не съм чел различните определения за Ади Буда из нета. А за дхианите, исках да видя как възприемаш себе си. Дали си наясно със силните страни и със слабостите си. Аз мога да ти дам оценка отстрани, но исках да видя твоята собствена.

току-що, Shiniasu написа:

А как тогава ще осъзнаеш или усетиш буда-природата?

Ами след като си подложил всички необходими условия. Кои са необходимите условия? Ще ти разоблича едно клише. Във медитация нищо не трябва да се прави, или постига. Даже напротив. Във медитация трябва да не се прави нищо и това осъзнато. и само да наблюдаваш и съзерцаваш. Колкото по успокоен е умът толкова по ясно е съзерцаването. И така си даваш възможност да се отдръпнеш от потока на мисли които не спира. Там затихнал може да видиш въз основа на какво се случва всичко това и как. Развива се една естествена осъзната дистанция към преживяванията и усещаш кое се докосва и кое не. Това което казвам е че от липсата на дразнители изгрява основата, целия процес на медитация е едно успокояване на дразнителите във ума, до момент на успокоение в което можеш да усетиш истинската му основа. Която със друга медитация трябва да се стабилизира и превърнеш във основа на всичките ти преживявания. Тогава можеш да оставиш във нея да изгрее Буда природата, Във чистата основа, природа на твоя ум. Което е нейната основа.

преди 25 минути, NoMeJodas написа:

Хаха.. Ти си ортодоксален и фанатичен.

Ортодоксален е, но не е фанатичен. Имам чувството, че е будист по рождение.

преди 6 минути, Shiniasu написа:

От любопитство. Да видя докъде се простират познанията ти по Ваджраяна. Не че не съм чел различните определения за Ади Буда из нета. А за дхианите, исках да видя как възприемаш себе си. Дали си наясно със силните страни и със слабостите си. Аз мога да ти дам оценка отстрани, но исках да видя твоята собствена.

Пак правиш една грешка, и други тук също. И това е което аз искам да покажа че и вие сте. Аз съм най обикновен пич, и съм много далеч от това да съм перфектен. Нито пък имам някакви претенции за някакво постижение. Така се оказва тук, че само аз говоря за медитация. А аз, от тези практици съм най малкия. Което значи че няма как да имам някакви трансцедентални разбирания. Просто защото съм разбрал, че не ми трябват. Имам нужда от нещо съвсем друго ако искам да си помогна във този момент тук където се намирам, и какъвто съм. Това искам да ви покажа и на вас, че няма как да се изкарват като просветени и извисени. А всъщност, да няма кака да са нещо повече. 

преди 1 минута, Shiniasu написа:

Ортодоксален е, но не е фанатичен. Имам чувството, че е будист по рождение.

Ами тя е много тънка границата между ортодоксален и фанатик. Защото е някаква крайност, И както гледам обича да я преминава. Само че при него е естествена, а не е симулирана. Има разлика. 

преди 3 минути, NoMeJodas написа:

Пак правиш една грешка, и други тук също. И това е което аз искам да покажа че и вие сте. Аз съм най обикновен пич, и съм много далеч от това да съм перфектен. Нито пък имам някакви претенции за някакво постижение. Така се оказва тук, че само аз говоря за медитация. А аз, от тези практици съм най малкия. Което значи че няма как да имам някакви трансцедентални разбирания. Просто защото съм разбрал, че не ми трябват. Имам нужда от нещо съвсем друго ако искам да си помогна във този момент тук където се намирам, и какъвто съм. Това искам да ви покажа и на вас, че няма как да се изкарват като просветени и извисени. А всъщност, да няма кака да са нещо повече. 

Никой тук не твърди, даже не си и помисля, че е просветлен. Само ти говориш за медитация, защото опитността ти в будизма е основно свързан с медитацията. Това е позицията от която можеш да се покажеш като будист. Това е позицията която ти придава някаква тежест. А ти като чи ли държиш мнението ти да се чува и да тежи пред останалите.

преди 17 минути, Shiniasu написа:

А ти имаш тази опитност по себе си да провериш нещо такова? Какво и да ти кажа ще е представа, защо аз не съм го постигнал. Същото важи и за теб. А аз говоря за най начално развитие по пътя на медитация, които при мен съм видял че няма как да стане в един живот, ами много ще ми трябват. Аз трябва да се справя със много по важни неща преди да мечтая за просветление. Човек трябва се от някъде да започне. А когато започнеш не значи веднага да си просветен. както шунаята твърди, Дхарма та дрънка. Щом медитираш трябва да си просветен. Започваш във живота там от където си и със нейна помощ и на всички останли елементи естествено, да си помогнеш да се изведеш от ежедневието и започнеш да се развиваш духовно или ментално. А сега ние сме невежи и в самото начало. 

преди 2 минути, Shiniasu написа:

Никой тук не твърди, даже не си и помисля, че е просветлен. Само ти говориш за медитация, защото опитността ти в будизма е основно свързан с медитацията. Това е позицията от която можеш да се покажеш като будист. Това е позицията която ти придава някаква тежест. А ти като чи ли държиш мнението ти да се чува и да тежи пред останалите.

Ти това ли разбра. Аз и моето мнение. А не разбра че във будизма не можеш да вървиш без медитация, разбра ли? Не. А да се прави че някой разбра медитция, и лъже със фалшиви примери и опитност. Това няма проблем за теб? 

И въобще няма никакво значение кой какво мисли, и колко за будист. Това ви го оставям на вас, аз знам че съм казал най важното което трябва да се знае. Че пътя на Бъдизма е невъзможен без медитация. Това не е мое мнение. Аз честно те мислих за малко по сериозен, въпреки глупостите наоколо, че малко по искрено ти е търсенето. Но не е, уви. 

Ще ви оставя да си говорите извисените приказки спокойно. Само да се знае че това не е Будизъм и вие си говорите за просото. Ама да се изказвате от името и да давате пример със вас за будизъм. Няма да ви оставя просто ей така, защото аз не ходя на работа. Няма и да ми се налага да ходя. Имам цялото време с което искам да разполагам. А не да бързам за работа а да мисля за форума. Така че. 

преди 26 минути, NoMeJodas написа:

Ами след като си подложил всички необходими условия. Кои са необходимите условия? Ще ти разоблича едно клише. Във медитация нищо не трябва да се прави, или постига. Даже напротив. Във медитация трябва да не се прави нищо и това осъзнато. и само да наблюдаваш и съзерцаваш. Колкото по успокоен е умът толкова по ясно е съзерцаването. И така си даваш възможност да се отдръпнеш от потока на мисли които не спира. Там затихнал може да видиш въз основа на какво се случва всичко това и как. Развива се една естествена осъзната дистанция към преживяванията и усещаш кое се докосва и кое не. Това което казвам е че от липсата на дразнители изгрява основата, целия процес на медитация е едно успокояване на дразнителите във ума, до момент на успокоение в което можеш да усетиш истинската му основа. Която със друга медитация трябва да се стабилизира и превърнеш във основа на всичките ти преживявания. Тогава можеш да оставиш във нея да изгрее Буда природата, Във чистата основа, природа на твоя ум. Което е нейната основа.

Но веднъж усетил истинската природа на ума в медитация, която е така или иначе чиста, какво ти пречи да оставиш в нея да изгрее буда-природата?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.