Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 8 минути, sound написа:

За да срещнеш учител не ти трябва ни карма, ни заслуги, а просто да си дигнеш задника от компа и да идеш на место. Къде, че живееш у пети век, та развиваш тези философски безподобия - причини му трябвали, за да има следствия ..... бе кажи си, че си мързел и толкоз.

И това го има, ама нали все пак трябва да се каже. Пак ще се обиди някои и ще каже, че му се правиш на голям. Ма тя не е лесна нашата работа. 🙂

преди 15 минути, sound написа:

За да срещнеш учител не ти трябва ни карма, ни заслуги, а просто да си дигнеш задника от компа и да идеш на место. Къде, че живееш у пети век, та развиваш тези философски безподобия - причини му трябвали, за да има следствия ..... бе кажи си, че си мързел и толкоз.

И няма как някой да намери учител така от първия път, без да е изминал достатъчно дълъг път през будизма, и сам разбере какво точно му трябва. Иначе във най добрия случай, отиваш във групи където се преподава общо, никой не се занимава със теб лично. Но слушаш гледаш, опитваш се да се научиш колкото можеш, което също е достатъчно за определено ниво. Важното е да чуваш и взимаш пример от достоверен източник, а това във най добрия случай е някой монах от школа. А не някакви други съмнителни "цивилни" учители, със съмнителна връзка и реализация. 

• Отговори 16k
  • Прегледи 894,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 21 минути, sound написа:

бе кажи си, че си мързел и толкоз.

Никой не ме питал. Не че ще отговоря на подобен въпрос, но все пак държа да уточня това. Приеми, че съм мързел, щом усещаш нещата по този начин.

преди 1 минута, Shiniasu написа:

Никой не ме питал. Не че ще отговоря на подобен въпрос, но все пак държа да уточня това. Приеми, че съм мързел, щом усещаш нещата по този начин.

Това беше сърказъм, според мен. Не го взимай толкова лично.

на 31.05.2019 г. в 9:08, Śūnyatā написа:

... че ме попита да ти обясня какво е празнотата, защото имаш трудности с осъзнаването й, и какво ти отговорих. Посочих ти гардероба в стаята и те попитах коя от частите му е „гардероб”: вратите, дървото, рафтовете, закачалките, празното пространство, молекулите въздух, атомите? Следователно, „гардероб” е обусловено понятие, нямащо своя собствена същност, както и тялото, усещанията, възприятието, волята, съзнанието. Всичко което възприемаме за свое "аз".

Тук си обяснил по-ясно какво смяташ за пустота и всъщност не виждам защо "гардероб" да не е просто целият обект. Разбира се, няма гаранция, че той изглежда точно така, както го виждаш, в различните държави може да има различна форма или различно название или дори някъде изобщо да го няма. Това не променя факта, че имаме един обект, който възприемаме с всички сетива, включително и като се блъснем в него. Евентуално може да се каже, че е пуст, защото е нетраен и рано или късно ще се разруши, както и всяко нещо, което има форма впрочем.

на 31.05.2019 г. в 14:19, Реджеп Иведик написа:

Да наблюдава уж същите явления, обаче да чукнем леко контекста. Аз жив ли съм. Жив съм. Има ли ме, има ме. Имам ли опит да съм умрял ? Ами не, нямам опит. Имам ли опитност да ме няма. Знам ли от опит какво е да ме няма. Ами не знам. Мога да си представям, да си фантазирам, да предполагам, ама опит нямам, или поне така ми се струва. Ако съдя по себе си, и тъй като другите хора приличат на мене донякъде, мога ли да направя обосновано предположение на база опита или липсата му, че всички хора имат само опита да са живи и да ги има, но никой няма опитност да може от първо лице да каже, какво е да е умрял, да е нероден или да го няма. 

Да ти нямаш, а други хора твърдят, че имат, като този опит не е задължително еднакъв. Сега ти можеш да кажеш, че са заблудени или лъжат, но няма никакъв начин да си сигурен, освен ако сам не последваш техния опит, за да видиш дали става или не. Това важи за безброй много неща от най-различни области - често преди някой да направи нещо, то се счита от всички за невъзможно, като това, разбира се, не му пречи да е възможно.

Аз това, аз онова, некви 700-800 евра - Самсара. Шамата (-) морал (нравственост) = випасана... WOW! Как беше: "пиша ти така, че да ме разбираш". Буда не учеше ли точно обратното: ненавистта се побеждава с отсъствието на ненавист, гневът с отсъствието на гняв, грубостта с отсъствие... но както и да е, явно тук няма голямо значение. Въжното е хубаво да се самоизтъкнем, може и за сметка на тези с 15те евра - ми... карма. Не затова пиша този пост, а защото това няма как да е Дхарма, няма как да е благородство, няма как да се говори за випасана без морал, щото видиш ли имало такива практики сред необразованите диваци в Тибет. В по-голямата си част, пишещи и четящи тази тема НЕ СА необразовани диваци, за да си позволява някой да се държи по този начин с тях. Изобщо смешна работа. Практиката без учител пак е практика, защото човек се учи от грешките си, ако е искрен. Опитва ли се някой да осъзнава непостоянството, неудовлетворителността и безсъщността на всяко явление, което се появява пред очите или в ума му, във всеки един момент - той медитира. Последен превод от мен, дано е от полза. 

Випасана

В будизма има дума, която го обхваща изцяло. Тази дума е шунята, или празнота, празнота от същност, празнота от каквото и да било, за което бихме могли да се привържем с всички сили, мислейки го за „свое”. Проникновеното виждане (випасана), водещо до осъзнаването, че всички неща са лишени от всякаква същност, че не си заслужава да се привързваме към тях, е ядрото на Дхарма. Шунята е ключът към Будистката практика. Когато стигнем до ясното осъзнаване на това, че всичко от какъвто и да е вид е лишено от същност, спокойно можем да кажем, че знаем Дхармата на Буда в цялата й пълнота. Една фраза „празен от същност”, обобщава думите „непостоянен (анича), неудовлетворителен (дукха) и лишен от същност (анатта)”.

Когато нещо непрестанно се променя, лишено е от каквито и да било постоянни или неизменни елементи, може да се каже че то е празно. Когато нещо е изпълнено със свойство съдържащо разочарование, то може да бъде охарактеризирано като празно от каквото и да било, за което да можем да се привържем трайно. Когато при анализиране ние откриваме, че то не притежава никаква стабилна съставка, включително и чувството за „аз”, тогава то се явява само като природа, променяща се и колебаеща се в зависимост от обстоятелствата, и ние нямаме право да го наричаме същност, следователно то може да бъде охарактеризирано като празно от същност.

Когато човек започне да усеща празнотата на нещата, в него възниква осъзнаване на това, че няма какво да притежава и няма какво да бъде. Това чувство на нежелание да притежаваш или да бъдеш, притежава силата да защитава човека от пропадане в робството на заблудите или каквато и да била емоционална въвлеченост. Когато човек достигне това състояние, той повече не е зависим от омрачаващите ума състояния. Той от нищо не се увлича и в нищо не участва. Него нищо не го привлича и съблазнява. Неговият ум е познал свободата, свободата от страданието.

Съсредоточаването върху ментални обекти, например пространството или празнотата дава много по-дълбок покой, отколкото съсредоточаването върху формата, в резултат на което човек се привързва към това състояние. Никой Архат обаче не може да се очарова от каквото и да било състояние, каквото и да било приятно чувство, независимо от това къде е възникнало то, защото Архатът автоматично осъзнава непостоянството, неудовлетворителността и безсъщността на всяко състояние или чувство. Много отшелници и мистици, практикуващи медитация в горите, не усещат скритите опасности от това блажено състояние, очароват се и се привързват към неговия аромат, така както незрелите хора се привързват към аромата на чувствените обекти. По тази причина Буда и в двата случая е използвал една и съща дума – „желание” (танха). Ако още веднъж помислите над това и действително го разберете, ще се изпълните с възхита и уважение към хората наричани Арии.

Бхикху Будадаса

на 1.06.2019 г. в 10:03, NoMeJodas написа:

Това самадхи го има много реди Буда. Това е Йога, още преди 4-5 хиляди годишни медитативни практики на йогини в Хималаите. Всичко друго също го е имало, преди времето на Буда. Той всъщност, нищо ново не е измислил. Той просто е събрал всичко известно до момента по това време. Изпробвал го е лично, убедил с е, дали върши работа или не. Видял е че, нито един от тези методи не го е довел до освобождаването към което се стреми той. И са незадоволителни и недостатъчни. Тогава решава сам да седне и намери пътя. Сяда по дърво, в медитация. И казва, докато аз не открия пътя, няма да стана от тук,. Земята ми е свидетел. И така е бил 45 дена. Докато не е постигнал необходимото ниво на осъзнаване, за да може да проумее и реализира ултимативната, крайната истина за нещата. 

Е, добре, щом нито един метод не му е помогнал, значи все пак е измислил нещо ново. Ако въпросът беше само в медитацията, Буда нямаше да се просветли, а след това и да стане буда, след като излиза от медитация, а преди това.

Освен това трябваше да има все някой друг йогин, който да се е просветлил, но поне в будизма нещата тръгват от Буда - той показва пътя към просветлението.

Това е линкът към Пали канона, който сподели Шунята, и там ясно се казва, че сподвижниците на Буда Шакямуни след две беседи стават архати. Това ясно показва, че нещата не опират само до медитация, а има и нещо друго.

на 1.06.2019 г. в 9:51, Śūnyatā написа:

Говоря за напълно начинаещи. Само с медитация, без нравственост и мъдрост, можеш ли да постигнеш нещо. Фокусирай се върху една мисъл. Зарежи засега висшия пилотаж.

Абсолютно и това важи дори и за просветлени - никой не може да мине без нравственост и мъдрост!

на 1.06.2019 г. в 10:21, Śūnyatā написа:

Това за мен, като обикновен човек, който всеки миг има различна представа за прераждащия му се "аз", различна представа за "нравствено" и "мъдро" е от изключителна важност да разбера.

Всички сме така, защото непрекъснато се вкопчваме в различни неща и имаме нужда от ориентир. По тази причина Буда ни е дал предписанията, т.е. инструкции какво да правим и какво да не правим.

на 1.06.2019 г. в 12:43, Shiniasu написа:

Нашето съзнание е зависимо от физическото тяло. След смъртта съзнанието ни е зависимо от телата в други сфери на самсара. Но винаги съзнанието е свързано с тяло, нервна система и т.н., защото то е скандха, която има нужда от останалите скандхи за да функционира. През цялото това време на създаване и угасване на различни личности съзнанието постоянно възниква и угасва. В съня и при припадък също. Но в последнте два случая и петте скандхи са приблизително същите и усещането, че това е същия аз се запазва.

Когато казваш "нашето съзнание" всъщност искаш да кажеш "мисловното съзнание" (може и да не искаш - не се засягай). Има осем съзнания и първите шест (шестото е мисловното, което умее да анализира и да се самоосъзнава) могат да бъдат схванати от всички нас. Седмото и осмото обаче са друга бира и там е разковничето.

Добре си написал, че при припадък или при сън без сънища мисловното съзнание изчезва, но очевидно има нещо друго, което продължава да си действа, за да можем изобщо да се събудим след това.

на 2.06.2019 г. в 8:44, NoMeJodas написа:

Прочети за Миларепа и Марпа. Марпа е велик учител, но едно че е бил женен. Дрого че е бил пиян всеки ден, със бира. И трято е пукал Миларепа от бой и го карал да строй и разваля, просто ей така. Какво мили и благи слова има в това? Никакви, но има нещо друго. За което трябва учи да го видиш да знаеш какво да търсиш. Миларепа е станал най големия тибетски йогин. И пример за точно това, най важно нещо. Отношение между учител и ученик. 

Моля, не се засягай, но ако това, което си написал е вярно, въпросният Марпа няма общо с будизма. Проблемът не е, че е бил женен - ако не е монах и не е положил обет за целомъдрие, това не е проблем, но няма как да се напива с бира всеки ден или да спуква от бой ученика си и да е будистки учител. Да не се приема алкохол е едно от петте основни предписания на Буда, които гарантират прераждането като човек. Ако някой обаче иска да напредва  и евентуално да се просветли, той трябва да приеме и предписанията на бодхисатвите, които са много по-многобройни и по-строги. С други думи ако някой не успява да спазва основните предписания и въпреки това се изживява като будистки учител, то ситуацията е толкова абсурдна, че не може да се опише с думи.

на 2.06.2019 г. в 11:32, NoMeJodas написа:

Ами че по принцип е едно, цяло, общо съзнание. Което на различните нива се вижда по различни начини. Дали една амеба, вижда и усеща съзнанието по същия начин по който човек го усеща, например? От различни гледни точки, изглежда различно. То само по себе си, рззлично ли е? Съзнание може само да се осъзнае, значи осъзнатоста е тази която позволява да усети човек съзнанието. Но какво помага да знаеш, за съзнанието? Освен чисто информативно? Със какво това помага, ако е само едно знание? Което няма как да се провери, наистина така ли е? Заслужава ли си да се занимава човек, толкова с това само така. За медитацията, няма голяма полза. Може само на въпросите произлязли от практиката, медитацията, да се търсят отговори, и пак на живо в ума и главата. Но само едиствени, ровене и търсена на това, не виждам със какво ще помогне. 

А дали има начало и карай съзнанието. Буда е дал много точен отговор. 

Не, не е едно общо съзнание - всяко същество има индивидуално съзнание (а какво е това съзнание, всеки трябва да разбере сам - да не се бърка с мисловното съзнание).

Ако всички имахме едно общо съзнание, щеше да е достатъчно един да се просветли и всички щяхме да сме просветлени. Това обаче очевидно не е така.

преди 33 минути, Śūnyatā написа:

....

Това беше е просто пример, за това че трябва да направиш нещо, за да искаш да постигнеш нещо, това е цена, саможертва в името на нещо. Нещо повече от това което всеки друг иска, и е най лесното. Всеки може да се наслаждава не екстри, Шуная във това няма нищо трудно. Точно ти ли ще ми говориш, точно ти ли. Какво искаш пак да ти кажа какво си ти ? Ти ли ми държиш такава сметка? Ти? Аз не съм някакъв дхарма специалист за какъвто се мислиш ти, и нямам нищо повече от това което има един обикновен човек. И за мен това е много, колкото и да е малко за теб. И просто исках да ти кажа, че не само извисени преводачи, и дхарма блогъри, могат да бъдат будисти. И извинявай ти ли ги превеждаш тези текстове? От какъв език? И това мислиш че те прави голям рабирач? Или просто ти харесва да си преводач на текстове? Ти си се измамил самодостатъчно, и ако не се мислиш за толкова голям и велик. Може и да не си толкова арогантен. Но аз не се притеснявам. 

Ти ми кажи само едно нещо. Кое е фокуса на Випасана медитация? 

Ако на този въпрос можеш да ми отговориш, ама без цитати. Тогава ще говорим. Защото ти нищо не си казал, само че помедитирваш малко и зареждаш будисткия двигател. Не знам това какво представяне е, ама няма значение. Важното е злобата да върви. 

преди 38 минути, Текила сънрайз написа:

Е, добре, щом нито един метод не му е помогнал, значи все пак е измислил нещо ново. Ако въпросът беше само в медитацията, Буда нямаше да се просветли, а след това и да стане буда, след като излиза от медитация, а преди това.

Освен това трябваше да има все някой друг йогин, който да се е просветлил, но поне в будизма нещата тръгват от Буда - той показва пътя към просветлението.

Това е линкът към Пали канона, който сподели Шунята, и там ясно се казва, че сподвижниците на Буда Шакямуни след две беседи стават архати. Това ясно показва, че нещата не опират само до медитация, а има и нещо друго.

Във това няма никаква логика, как ще стане нещо преди да го направиш? Той се е доверявал на известните до тогава методи на медитация които не са го довели до освобождение. Посещавал е различни учители и на всички е практикувал но нито един метод не е бил достатъчен. Аз съм казал какво е направил. Новото е че е съчетал, пречистил използвани до сега методи. А и станал първия Буда защото той най усърдно е медитирал тези методи, колкото никой друг преди него. Никой не е сядал със такава увереност, како него. И за това Мара му казва че е достигнал до място което никой друг не е успял. Новото е че такъв човек за първи път постига нещо такова, със познатите вече методи. И от тогава, също няма нови методи измислени за медитация, а се практикува едно и също от хиляди години. 

И арахат не става от две беседи, иска се много практика. А по пътя на практиката човек, която трае с години, за нас обикновените хора. И след упоритата работа на пречистване със медитация, чак тогава се постига просветление. И преди просветлението се подготвят всички условия за него.

Но не може да си постигнал просветление, преди да си постигнал просветление.

преди 59 минути, Śūnyatā написа:

Випасана

В будизма има дума, която го обхваща изцяло. Тази дума е шунята, или празнота, празнота от същност, празнота от каквото и да било, за което бихме могли да се привържем с всички сили, мислейки го за „свое”. Проникновеното виждане (випасана), водещо до осъзнаването, че всички неща са лишени от всякаква същност, че не си заслужава да се привързваме към тях, е ядрото на Дхарма. Шунята е ключът към Будистката практика. Когато стигнем до ясното осъзнаване на това, че всичко от какъвто и да е вид е лишено от същност, спокойно можем да кажем, че знаем Дхармата на Буда в цялата й пълнота. Една фраза „празен от същност”, обобщава думите „непостоянен (анича), неудовлетворителен (дукха) и лишен от същност (анатта)”.

Когато нещо непрестанно се променя, лишено е от каквито и да било постоянни или неизменни елементи, може да се каже че то е празно. Когато нещо е изпълнено със свойство съдържащо разочарование, то може да бъде охарактеризирано като празно от каквото и да било, за което да можем да се привържем трайно. Когато при анализиране ние откриваме, че то не притежава никаква стабилна съставка, включително и чувството за „аз”, тогава то се явява само като природа, променяща се и колебаеща се в зависимост от обстоятелствата, и ние нямаме право да го наричаме същност, следователно то може да бъде охарактеризирано като празно от същност.

Когато човек започне да усеща празнотата на нещата, в него възниква осъзнаване на това, че няма какво да притежава и няма какво да бъде. Това чувство на нежелание да притежаваш или да бъдеш, притежава силата да защитава човека от пропадане в робството на заблудите или каквато и да била емоционална въвлеченост. Когато човек достигне това състояние, той повече не е зависим от омрачаващите ума състояния. Той от нищо не се увлича и в нищо не участва. Него нищо не го привлича и съблазнява. Неговият ум е познал свободата, свободата от страданието.

Съсредоточаването върху ментални обекти, например пространството или празнотата дава много по-дълбок покой, отколкото съсредоточаването върху формата, в резултат на което човек се привързва към това състояние. Никой Архат обаче не може да се очарова от каквото и да било състояние, каквото и да било приятно чувство, независимо от това къде е възникнало то, защото Архатът автоматично осъзнава непостоянството, неудовлетворителността и безсъщността на всяко състояние или чувство. Много отшелници и мистици, практикуващи медитация в горите, не усещат скритите опасности от това блажено състояние, очароват се и се привързват към неговия аромат, така както незрелите хора се привързват към аромата на чувствените обекти. По тази причина Буда и в двата случая е използвал една и съща дума – „желание” (танха). Ако още веднъж помислите над това и действително го разберете, ще се изпълните с възхита и уважение към хората наричани Арии.

Бхикху Будадаса

И този текст е меко казано, наивен. Една близалка, стръв, на която да къват ей такива разбирачи. 

Випассана (Vipassana) е една от най-старите техники за медитация в Индия. Отдавна изгубена за човечеството, тя била преоткрита от Готама Буда преди 2500 години. Випассана означава да виждаш нещата такива, каквито са. Тя е процес на себепречистване чрез самонаблюдение. Посредством наблюдаване на естественото дишане, съзнанието се концентрира и изостря. Когато съзнанието достигне определено ниво на чувствителност и яснота, медитиращият преминава към наблюдаването на променливата природа на тялото и духа и преживява универсалната истина на непостоянството, страданието и липсата на собствена същност, т.е. на его. Осъзнаването на истината с помощта на непосредственото преживяване се превръща в процес на пречистване. Целият път (Дамма-Dhamma) е универсален лек за универсални проблеми и няма нищо общо с каквато и да е организирана религия или секта. Това дава възможност на всеки да практикува техниката свободно, по всяко време, на всяко място. Без значение към коя раса, общество или религия принадлежи човек, Випассана ще бъде от еднаква полза за всекиго.

https://www.dhamma.org/bg/about/code

Какви са тези твоите изблици, направо ме убиваш. Ти толкова си се задръстили, че въобще май не си на себе си вече. И не можеш ли да се държиш като нормален човек. После се чудиш някои работи. 

преди 2 часа, NoMeJodas написа:

И няма как някой да намери учител така от първия път....

То не, че няма как, ами няма защо  - учителя все си е човек и живее сред хора (е не винаги), така че не е въпроса до срещата с учител от ранга на Буда. Няма особен смисъл да търсиш учител по висша математика, ако все още не знаеш таблицата за умножение - и да намериш такъв учител, надали ще ти обърне кой знае какво внимание. Така че както сам казваш - те ти центрове, те ти преподаватели, хора с опит в медитацията, със будистките практики и т.н. ..... пък като не, има и форуми, в които човек може да си разсъждава надълго и широко, каква ли карма му трябва, какви заслуги, за да срещне учител с голямо у.

преди 1 минута, sound написа:

То не, че няма как, ами няма защо  - учителя все си е човек и живее сред хора (е не винаги), така че не е въпроса до срещата с учител от ранга на Буда. Няма особен смисъл да търсиш учител по висша математика, ако все още не знаеш таблицата за умножение - и да намериш такъв учител, надали ще ти обърне кой знае какво внимание. Така че както сам казваш - те ти центрове, те ти преподаватели, хора с опит в медитацията, със будистките практики и т.н. ..... пък като не, има и форуми, в които човек може да си разсъждава надълго и широко, каква ли карма му трябва, какви заслуги, за да срещне учител с голямо у.

Много си прав. Това е също което обяснявам и аз. Виж шунаята каква Випасан прави, как помедитирва само леко. На такъв човек, кой ще се хване да му оправя объркванията, и защо. Кой му е виновен че се е объркал толкова. И вместо а чака на готово, да дойде учителя на вратата да му почука, може да си размърда задника, и да потърси. Но с тази арогантност, и надменност, ще бъде отблъснат отвсякъде, аз съм сигурен, Той и за това е отблъснат от много неща в живота. 

преди 30 минути, NoMeJodas написа:

Във това няма никаква логика, как ще стане нещо преди да го направиш? Той се е доверявал на известните до тогава методи на медитация които не са го довели до освобождение. Посещавал е различни учители и на всички е практикувал но нито един метод не е бил достатъчен. Аз съм казал какво е направил. Новото е че е съчетал, пречистил използвани до сега методи. А и станал първия Буда защото той най усърдно е медитирал тези методи, колкото никой друг преди него. Никой не е сядал със такава увереност, како него. И за това Мара му казва че е достигнал до място което никой друг не е успял. Новото е че такъв човек за първи път постига нещо такова, със познатите вече методи. И от тогава, също няма нови методи измислени за медитация, а се практикува едно и също от хиляди години. 

И арахат не става от две беседи, иска се много практика. А по пътя на практиката човек, която трае с години, за нас обикновените хора. И след упоритата работа на пречистване със медитация, чак тогава се постига просветление. И преди просветлението се подготвят всички условия за него.

Но не може да си постигнал просветление, преди да си постигнал просветление.

Вероятно не те разбирам, но би ли ми посочил къде съм писал, че някой се просветлява преди да се просветли или че нещо става преди да го направиш?

Това, което се опитах да напиша, е, че нещата не се изчерпват и опират само до медитация и като пример приведох това, че Буда се просветлява, след като вече е излязъл от медитацията, както и че неговите сподвижници стават архати след две беседи. Те, разбира се, очевидно са практикували много сериозно преди това, включително и медитация, но все пак са имали нужда от тези беседи, а и не са станали архати по време на медитация. Медитацията, разбира се, е необходима и важна, но тя е само един от компонентите - една от парамитите, и не смятам, че трябва да се залита към нея и да се отрича всичко останало. За мен всички парамити са еднакво важни и не би трябвало да привилегироваме една или друга в зависимост от личните си пристрастия.

А концентрацията върху дишането, "визуализациите" как енергията циркулира от една точка до друга, повтарянето на мантри, всичко това се прави в най-различни учения, видове йога, в даоизма, но поне от гледната точка на будизма това не води до просветление. От друга страна, има една модна теория, че всички учения водят до едно и също нещо, но аз не съм съгласен с нея.

преди 1 час, Śūnyatā написа:

щото видиш ли имало такива практики сред необразованите диваци в Тибет. 

Как може да кажеш такава глупост, не те ли е срам поне малко?

преди 3 минути, Текила сънрайз написа:

Вероятно не те разбирам, но би ли ми посочил къде съм писал, че някой се просветлява преди да се просветли или че нещо става преди да го направиш?

Това, което се опитах да напиша, е, че нещата не се изчерпват и опират само до медитация и като пример приведох това, че Буда се просветлява, след като вече е излязъл от медитацията, както и че неговите сподвижници стават архати след две беседи. Те, разбира се, очевидно са практикували много сериозно преди това, включително и медитация, но все пак са имали нужда от тези беседи, а и не са станали архати по време на медитация. Медитацията, разбира се, е необходима и важна, но тя е само един от компонентите - една от парамитите, и не смятам, че трябва да се залита към нея и да се отрича всичко останало. За мен всички парамити са еднакво важни и не би трябвало да привилегироваме една или друга в зависимост от личните си пристрастия.

Ами, нали със нравственост и морал преди това той бил постигнал мъдростта и прозрението. Така както твърди и Шунаята? Шунаята изцяло отхвърля медитацията, за него, от това се ставало зеленчук. А може ли да вървиш по пътя без медитация въобще? Във никакъв случай. Метитацията дава осъзнатоста, със която ще можеш да осъзнаеш правилно, каквото трябва да се осъзнава. Тя е просто "тренировката" която развива уменията, но резултата от тренировката е и развитието на мускула. А не просто да си знаел как се тренира, без да си постигнал резултат от тренирането. И коре съм посочил точно какво е Випасана медитация. Аз повече няма какво да кажа.

преди 11 минути, Текила сънрайз написа:

А концентрацията върху дишането, "визуализациите" как енергията циркулира от една точка до друга, повтарянето на мантри, всичко това се прави в най-различни учения, видове йога, в даоизма, но поне от гледната точка на будизма това не води до просветление. От друга страна, има една модна теория, че всички учения водят до едно и също нещо, но аз не съм съгласен с нея.

Тука има объркване, как така да не води до просветление. Точно това правят тези практики и медитации, постигат просветление. Зависи със какво си се захванал. Хинаяна, Махаяна или Вджраяна. Трите основни школи. Но и трите учат задължително първо Шамата и в различни комбинации с други практики. Във Теравада е само Шамата и Випасана. Със които се става Арахат. Във Махаяна Шамата със практики за визоализации, мантри, молитви и др,. Вджраяна Шамата прлюс Сатхани и Гуру Йога медитация, мантри, молитви и....Които водят до Бодхисаттва.

И е много правилно това, че всички пътища на будистките школи водят до едно. Просветление. И всяка друга система също ако е правилна, трябва да води до същото. Което означава, че всички правилни учения, трябва да водят до една цел. Пълно просветление и освобождаване от сферите на съществуване. 

преди 1 час, Śūnyatā написа:

И ти, този Теравада будизъм който превеждаш, от колко по образовани "диваци" мислиш че е? Колкото си ходил в Шри Ланка, толкова си ходил и в Тибет, няма въобще от къде да знаеш какво е. Колко си замърсен още, и за да започнеш да виждаш правилно, ти трябва Випасана. Ама точно така както аз съм цитирал по горе. А нея никога не можеш да се научиш сам, не че някаква друга медитация може. И което ти е най голямата грешка, и нещото което никога няма да разбереш. Ти наистина трябва да си наказан от лоша Карма в предишни съществувания, иначе не мога да си обясня, това което си сега. Това се казва глупост. Да знаеш за истината, да си чувал за нея, да я знаеш къде е, и още да вярваш на лъжи. И то собствените си. Колко глупава трябва да е това?

преди 1 час, Текила сънрайз написа:

Казак какво му е помогнало, преоткриването на стари практики. Преоткриването не е, отриване на нещо ново. Ето тук казваш точно това и ти. Ти разлика между да си просветлен и Буда правиш ли? 

Ето елементарни примери, какво му се е случило. 

преди 50 минути, Текила сънрайз написа:

... тези беседи....

Беседите на един буда са пак медитация.

преди 3 минути, sound написа:

Беседите на един буда са пак медитация.

Мисълта за медитация е, даже медитация, А медитацията, е не медитация. Ако само знаеш по пътя на медитацията, колко е трудно да намериш правилен чист метод на който да се довериш, и който да ти го предаде наистина разбрал го човек. Защото такива разстройства се получават, че нямат оправия. 

преди 56 минути, NoMeJodas написа:

Тука има объркване, как така да не води до просветление. Точно това правят тези практики и медитации, постигат просветление. Зависи със какво си се захванал. Хинаяна, Махаяна или Вджраяна. Трите основни школи. Но и трите учат задължително първо Шамата и в различни комбинации с други практики. Във Теравада е само Шамата и Випасана. Със които се става Арахат. Във Махаяна Шамата със практики за визоализации, мантри, молитви и др,. Вджраяна Шамата прлюс Сатхани и Гуру Йога медитация, мантри, молитви и....Които водят до Бодхисаттва.

И е много правилно това, че всички пътища на будистките школи водят до едно. Просветление. И всяка друга система също ако е правилна, трябва да води до същото. Което означава, че всички правилни учения, трябва да водят до една цел. Пълно просветление и освобождаване от сферите на съществуване.

Ако се замислиш, ще ти стане ясно, че ти лично няма откъде да знаеш със сигурност дали дадена практика води до просветление, мисля, че е очевидно защо. Аз, разбира се, също не мога да кажа, но най-малкото мога да се опра на думите на Буда. т.е. на парамитите, а медитацията е само една от тях. Явно не става само с медитация.

Всъщност не знам защо трябва да се пренебрегва основата, началото, т.е. вземането на убежище в трите съкровища, което ни прави будисти, приемането на петте основни предписания и по-късно евентуално приемането на предписанията на бодхисатвите. Всеки може да твърди, че с визуализации и мантри може да се постигне просветление, но не виждам никаква причина да му вярвам, освен ако не успее да се обоснове с думите на Буда, т.е. с цитати от сутрите. В противен случай всеки би могъл да си твърди каквото му хрумне и няма никакъв смисъл да се дискутира в контекста на будизма. Дори всеки би могъл да организира курс по "будистка" медитация и ако не се опираме на сутрите, няма никакъв шанс да разберем дали ни заблуждава или не.

преди 30 минути, NoMeJodas написа:

Казак какво му е помогнало, преоткриването на стари практики. Преоткриването не е, отриване на нещо ново. Ето тук казваш точно това и ти. Ти разлика между да си просветлен и Буда правиш ли? 

И какво доказателство имаш, че Буда е "преоткрил" стари практики? Искаш да кажеш, че има някакви писания, предхождащи Буда, в които се описват подобни практики?

Да, определено правя разлика между просветлен и Буда.

преди 52 минути, Текила сънрайз написа:

Ако се замислиш, ще ти стане ясно, че ти лично няма откъде да знаеш със сигурност дали дадена практика води до просветление, мисля, че е очевидно защо. Аз, разбира се, също не мога да кажа, но най-малкото мога да се опра на думите на Буда. т.е. на парамитите, а медитацията е само една от тях. Явно не става само с медитация.

"Ако се замислиш, ще ти стане ясно, че ти лично няма откъде да знаеш със сигурност дали дадена практика води до просветление, мисля, че е очевидно защо."... Защо да не може, ако практикуваш една практика достатъчно време, и я усвоиш правилно. По ефекта от нея, дори и минимален в началото, се разбира много добре какво би трябвало да се постигне. Колкото повече се упражнява човек, толкова повече последователност и ефект има. За постигане на просветление, трябва много голямо, достатъчно количество от "ефект". Естествено преди да се постигне, няма как да се знае какво е, но цел за постигане има. Което значи че се има идея какво би било. Когато започнеш да тренираш, ефекта, постигане на големи мускули. Веднага ли идва? А преди да си го постигнал, след като вече тренираш, не можеш ли да предположиш как ще се развиеш? След като спазваш строго определен режим на тренировка и подлагаш всички необходими условия. Колкото по близко стигаш до целта, толкова по ясна става тя.

"Явно не става само с медитация." Медитацията е "тренировката" но естествено без другите условия, няма как да се постигне желания ефект. Същото е и във Будизма. Ти това което четеш за думи на Буда, да не мислиш че така е казал точно? Така казват, че е казал. Защото така трябва да се каже. За да те накарат още от начало да вървиш по пътя правилно, а не да допуснеш грешка или пропуснеш нещо. За това е и Будизма метод, за постигне на просветление. Не религия, не философия. 

Всъщност не знам защо трябва да се пренебрегва основата, началото, т.е. вземането на убежище в трите съкровища, което ни прави будисти, приемането на петте основни предписания и по-късно евентуално приемането на предписанията на бодхисатвите. Всеки може да твърди, че с визуализации и мантри може да се постигне просветление, но не виждам никаква причина да му вярвам, освен ако не успее да се обоснове с думите на Буда, т.е. с цитати от сутрите. В противен случай всеки би могъл да си твърди каквото му хрумне и няма никакъв смисъл да се дискутира в контекста на будизма. Дори всеки би могъл да организира курс по "будистка" медитация и ако не се опираме на сутрите, няма никакъв шанс да разберем дали ни заблуждава или не.

Защото това е религиозната, церемониалната, парадната форма на Будизма. И за да искаш да те научи човек на това за което говоря аз, трябва да влезеш във стъпките. Иначе няма да ти дадат да се научиш. Това от уважение към, и пазене на учението. 

"Всеки може да твърди, че с визуализации и мантри може да се постигне просветление, но не виждам никаква причина да му вярвам, освен ако не успее да се обоснове с думите на Буда, т.е. с цитати от сутрите." Ти във сутрите да си чувал да става въпрос за визуализации? Във сутрите се дава пример със история на някакво събитие или случка. И се обяснява резултат. Но те са написани да дават посланието, информацията която трябва да бъде казана. За да обвърже с Будизма. Но нямат много голяма информативна стойност за практикуваш медитация. Тя ще ти каже кога и къде е медитирал някой, но не точно как. Това го има във тантра, там има наставления точно за работа с Ума, преживяванията по време на медитация.

"Дори всеки би могъл да организира курс по "будистка" медитация и ако не се опираме на сутрите, няма никакъв шанс да разберем дали ни заблуждава или не."...... Затова ти има етап във развитието на медитатотът, когато е достатъчно развит, той поема сам пътя. Остава всичко, всякакви учения, Остава само той със медитацията. По време на която той е отпуснат изцяло в природата на своя Ум. Там пребивава отпуснат спокойно в празнотата, тук и сега. Това значи че вече ти си ставаш сам учител, или по точно твоят Ум ти става твй учител. Ти вътре във него намираш всички отговори на всички въпроси. Тогава от вън няма нужда повече нищо да учиш. Оставяш сала, учението което ти е помогнало да преминеш, но когато достигнеш целта. Трябва да оставиш средството, сала, и да продължиш сам. Там вече нищо не ти трябва, сам си със собствената си осъзнатост. Във състояние, което е отвъд всички усещания и емоции. Всичко преминава пред теб като на филм, но нищо не те докосва. Нищо не нарушава спокойната осъзнатост. Тогава изгрява Буда природата. Основата на всичко. Която е изначална доброта и мъдрост. После само слушаш тях. 

Да, определено правя разлика между просветлен и Буда.

А каква разлика правиш? Може ли един Буда да, не е просветлен или един просветлен, да не е Буда? 

преди 52 минути, NoMeJodas написа:

"Ако се замислиш, ще ти стане ясно, че ти лично няма откъде да знаеш със сигурност дали дадена практика води до просветление, мисля, че е очевидно защо."... Защо да не може, ако практикуваш една практика достатъчно време, и я усвоиш правилно. По ефекта от нея, дори и минимален в началото, се разбира много добре какво би трябвало да се постигне. Колкото повече се упражнява човек, толкова повече последователност и ефект има. За постигане на просветление, трябва много голямо, достатъчно количество от "ефект". Естествено преди да се постигне, няма как да се знае какво е, но цел за постигане има. Което значи че се има идея какво би било. Когато започнеш да тренираш, ефекта, постигане на големи мускули. Веднага ли идва? А преди да си го постигнал, след като вече тренираш, не можеш ли да предположиш как ще се развиеш? След като спазваш строго определен режим на тренировка и подлагаш всички необходими условия. Колкото по близко стигаш до целта, толкова по ясна става тя.

Тоест ти си наясно какво е просветлението? И какво е то?

Иначе наистина дори в културизма не става само с вдигане, а трябват и други неща, т.е. не бива да се твърди, че освен медитация няма нищо друго.

Впрочем ако просветлението се постигаше "линейно", т.е. тренирам и след като се натренирам, се просветлявам, нямаше да ги има всички истории. Например шестият патриарх на чан се просветлява, докато петият му чете Диамантената сутра. Пак не става дума за медитация. Колко още примери искаш?

преди 59 минути, NoMeJodas написа:

Защото това е религиозната, церемониалната, парадната форма на Будизма. И за да искаш да те научи човек на това за което говоря аз, трябва да влезеш във стъпките. Иначе няма да ти дадат да се научиш. Това от уважение към, и пазене на учението. 

Не, никой будист не бива да си позволява да принизява трите съкровища - това е пълно безобразие! Аз по-скоро бих казал, че идва някой да изкара едни пари и за да не плаши своите материалистично настроени клиенти, гледа да не ги затормозява.

Без основата човек е за никъде и никаква медитация няма да му помогне. Говорим за будизма - ако се занимава с някаква йога, няма, разбира се, проблем, но предполагам, че и те си имат посвещавания.

преди 1 час, NoMeJodas написа:

"Всеки може да твърди, че с визуализации и мантри може да се постигне просветление, но не виждам никаква причина да му вярвам, освен ако не успее да се обоснове с думите на Буда, т.е. с цитати от сутрите." Ти във сутрите да си чувал да става въпрос за визуализации? Във сутрите се дава пример със история на някакво събитие или случка. И се обяснява резултат. Но те са написани да дават посланието, информацията която трябва да бъде казана. За да обвърже с Будизма. Но нямат много голяма информативна стойност за практикуваш медитация. Тя ще ти каже кога и къде е медитирал някой, но не точно как. Това го има във тантра, там има наставления точно за работа с Ума, преживяванията по време на медитация.

Е, да, би трябвало обаче първо да се докаже, че тантра има нещо общо с будизма. Изглежда много по-логично някой по някое време да е набутал в будизма тантрични методи, а дали и колко помагат и за какво точно помагат, е съвсем отделен въпрос или въпроси. В днешно време има учители по тантра, които не твърдят, че са будисти, защо трябва да вярвам, че тантра е част от будизма?

Както споменах по-горе шестият патриарх на чан се просветлява, докато слуша Диамантената сутра. Според мен това означава, че смисълът на сутрите е много по-дълбок и те реално ни насочват към просветлението.

"Дори всеки би могъл да организира курс по "будистка" медитация и ако не се опираме на сутрите, няма никакъв шанс да разберем дали ни заблуждава или не."...... Затова ти има етап във развитието на медитатотът, когато е достатъчно развит, той поема сам пътя. Остава всичко, всякакви учения, Остава само той със медитацията. По време на която той е отпуснат изцяло в природата на своя Ум. Там пребивава отпуснат спокойно в празнотата, тук и сега. Това значи че вече ти си ставаш сам учител, или по точно твоят Ум ти става твй учител. Ти вътре във него намираш всички отговори на всички въпроси. Тогава от вън няма нужда повече нищо да учиш. Оставяш сала, учението което ти е помогнало да преминеш, но когато достигнеш целта. Трябва да оставиш средството, сала, и да продължиш сам. Там вече нищо не ти трябва, сам си със собствената си осъзнатост. Във състояние, което е отвъд всички усещания и емоции. Всичко преминава пред теб като на филм, но нищо не те докосва. Нищо не нарушава спокойната осъзнатост. Тогава изгрява Буда природата. Основата на всичко. Която е изначална доброта и мъдрост. После само слушаш тях. 

Нямам нищо против, но това е изцяло извън будизма. Не ме разбирай погрешно - нямам нищо против да правиш това, което правиш щом ти харесва и ти помага. Искрено се надявам обаче да обмисляш внимателно нещата и да не твърдиш, че става дума за будизъм, ако не си сигурен.

А каква разлика правиш? Може ли един Буда да, не е просветлен или един просветлен, да не е Буда? 

Съгласно сутрата Аватамсака има 52 етапа, които трябва да се преминат преди човек да стане буда. Просветлението е седмият етап.

преди 38 минути, Текила сънрайз написа:

Тоест ти си наясно какво е просветлението? И какво е то?

Иначе наистина дори в културизма не става само с вдигане, а трябват и други неща, т.е. не бива да се твърди, че освен медитация няма нищо друго.

Впрочем ако просветлението се постигаше "линейно", т.е. тренирам и след като се натренирам, се просветлявам, нямаше да ги има всички истории. Например шестият патриарх на чан се просветлява, докато петият му чете Диамантената сутра. Пак не става дума за медитация. Колко още примери искаш?

Не, никой будист не бива да си позволява да принизява трите съкровища - това е пълно безобразие! Аз по-скоро бих казал, че идва някой да изкара едни пари и за да не плаши своите материалистично настроени клиенти, гледа да не ги затормозява.

Без основата човек е за никъде и никаква медитация няма да му помогне. Говорим за будизма - ако се занимава с някаква йога, няма, разбира се, проблем, но предполагам, че и те си имат посвещавания.

Е, да, би трябвало обаче първо да се докаже, че тантра има нещо общо с будизма. Изглежда много по-логично някой по някое време да е набутал в будизма тантрични методи, а дали и колко помагат и за какво точно помагат, е съвсем отделен въпрос или въпроси. В днешно време има учители по тантра, които не твърдят, че са будисти, защо трябва да вярвам, че тантра е част от будизма?

Както споменах по-горе шестият патриарх на чан се просветлява, докато слуша Диамантената сутра. Според мен това означава, че смисълът на сутрите е много по-дълбок и те реално ни насочват към просветлението.

Ще ти отговоря на всичко.

"Тоест ти си наясно какво е просветлението? И какво е то?"...... Какво е то, няма как да съм на ясно, защото не съм го постигнал. Но да съм разбрал със какво се занимавам, да.

"Иначе наистина дори в културизма не става само с вдигане, а трябват и други неща, т.е. не бива да се твърди, че освен медитация няма нищо друго."......... Никога не съм твърдял, че само със медитация става, казвам че без медитация не става.  Естествено че всичко останало трябва, щом е написано и казано че така трябва. Ти ме изкарваш че аз оспорвам нещо във будизма, което въобще не така. Ако оспорвам нещо, е само значението и ролята на определени елементи от него.  

"Впрочем ако просветлението се постигаше "линейно", т.е. тренирам и след като се натренирам, се просветлявам, нямаше да ги има всички истории. Например шестият патриарх на чан се просветлява, докато петият му чете Диамантената сутра. Пак не става дума за медитация. Колко още примери искаш?"......    Естествено че се постига по този начин, аз бих го нарекъл последователно. То няма как, да става по друг начин. Нищо не става внезапно, по закона за причина и следствие. А когато говориш, за този патриарх които е направил това, забравяш нещо много важно. Че тези хора, са вече във съществуване което е последица от много предишни прераждания, във които те са трупали заслугите, необходими да стигнат до съществуване, в което постигнат просветление. Това значи медитирали достатъчно. Те на са обикновени хора, които започват сега, и прочитат две сутри и се просветляват. Пропускаш нещо много важно. Същото важи и за Буда. Той е подложил за всичко това което е постигнал във последното си съществуване, със много животи преди това прекарани във практика. За да достигне до това, във което му се поставят необходимите условия. За да го постигне.

"Не, никой будист не бива да си позволява да принизява трите съкровища - това е пълно безобразие! Аз по-скоро бих казал, че идва някой да изкара едни пари и за да не плаши своите материалистично настроени клиенти, гледа да не ги затормозява."......  Никога не съм казал никой будист да пренебрегва какво и да е, по скоро да не пренебрегва. 

"Без основата човек е за никъде и никаква медитация няма да му помогне. Говорим за будизма - ако се занимава с някаква йога, няма, разбира се, проблем, но предполагам, че и те си имат посвещавания."..........Каква е основата, как се постига тя?

Тантра има във Махаяна и Вджраяна. И това са основни учения. Кой какво и къде е набутал, аз не съм човека който да каже. Щом са така, значи така трябва да бъде. Всеки практикува будизма който му подхожда и за който има натрупана Карма. 

https://bg.wikipedia.org/wiki/Ваджраяна

Правилно, те насочват към просветлението, но те сами не могат да ти постигнат просветление. Трябва ти да си го постигнеш, със прилагане на тези послнието във тези сутри.. А как ще го направиш? Само със четене на сутри? Трябва на практика, а практиката е Випасана.  

https://bg.wikipedia.org/wiki/Сутра

Моля те прочети този текст, и ще видиш че тук става въпрос за нещо съвсем друго от това което Шунаята е разбрал за това. Той самия не знае за какво говори. 

Випассана медитацията се стреми към най-високите духовни цели на абсолютно освобождаване и пълно просветление. Нейната задача никога не е просто да излекува някакво физическо заболяване, въпреки че като вторичен продукт на пречистването на съзнанието, много психосоматични болести биват преодоляни. Всъщност Випассана премахва трите причини за всички нещастия: ненаситност, омраза и невежество. Чрез редовно и продължително практикуване медитацията намалява напрежението, натрупано в ежедневието, развързва възлите на стария навик да реагираме по неуравновесен начин спрямо приятните и неприятни ситуации, с които се сблъскваме.

Въпреки че техниката на Випассана е развита от Буда, тя далеч не е привилегия само за будисти. Тук никой не се опитва да промени вероизповеданието Ви. Същността на Випассана се основава на простия факт, че всички хора срещат едни и същи проблеми в живота си, и техника, която би могла да премахне тези проблеми, трябва да има универсално приложение. Хора от различни религии са изпитали преимуществата на Випассана, без да срещнат каквото и да било противоречие между собственото си вероизповедание и тази техника на медитация.

https://www.dhamma.org/bg/about/code

Още примери искаш ли?

Шуная, ти преводач на тези сутри ли си? От какъв език ги превеждаш? А предполагам от кой, и как така стана чак преводач. А пък лично о очите ми каза че не го говориш? И друго, кой ти даде правото, разреши ти да превеждаш текстове? Някой който се е уверил във твоите неверовтни способности, да прозрял и реализиран, че ти даде правото, да превеждаш текстовете им? И това че превеждаш, какво трябва да значи за теб? Голямо трупане на заслуги? 

Ти нямаш нито осъзнаването нито разбирането, да заслужиш въобще от името на будизма да превеждаш каквото и да било. Това на теб въобще осъзнато ли ти е? 

Просто си един тотално прекалил индивид. 

преди 12 часа, NoMeJodas написа:

"Иначе наистина дори в културизма не става само с вдигане, а трябват и други неща, т.е. не бива да се твърди, че освен медитация няма нищо друго."......... Никога не съм твърдял, че само със медитация става, казвам че без медитация не става.  Естествено че всичко останало трябва, щом е написано и казано че така трябва. Ти ме изкарваш че аз оспорвам нещо във будизма, което въобще не така. Ако оспорвам нещо, е само значението и ролята на определени елементи от него. 

В мненията ти дотук няма нито едно, в което да не говориш за медитация, колко важна е медитацията и как само с медитация се стига до просветление. Изобщо не говориш за нищо друго. Аз се базирам на написаното от теб, няма как да знам иначе какво си мислиш. 

Ако си будист, т.е. си взел убежище в Буда, Дхарма и Сангха, за да назовем трите съкровища, няма как да оспорваш учението на Буда и сам да определяш значението или ролята на различните елементи. Никъде не се казва, че една парамита, т.е. медитацията, е по-важна от останалите. Нека впрочем ги изброя шестте основни:

• щедростта (dāna). Изразява се в дарения, различна помощ, разпространяване на учението на Буда;
  • етиката (śīla), която представлява спазване на будистките предписания и избягване на всичко, което би навредило на другите. Може да се нарече и правилно поведение;
  • търпението и толерантността (kşanti) по отношение на другите и по отношение на практиката;
  • усилието и постоянството (vïrya), състоящи се в нашето решение да напредваме безспир по пътя на практиката;
  • концентрацията (dhyanā) - мой коментар - това е медитацията, за която непрекъснато говориш;
  • мъдростта (prajñā), която съответства на точното познание (мой коментар - познание на механизмите, по които функционира всичко).

Необходими са всички заедно и са еднакво важни. Никой не бива да си въобразява, че може да пренебрегне някоя от тях.

преди 13 часа, NoMeJodas написа:

А когато говориш, за този патриарх които е направил това, забравяш нещо много важно. Че тези хора, са вече във съществуване което е последица от много предишни прераждания, във които те са трупали заслугите, необходими да стигнат до съществуване, в което постигнат просветление. Това значи медитирали достатъчно. Те на са обикновени хора, които започват сега, и прочитат две сутри и се просветляват. Пропускаш нещо много важно. Същото важи и за Буда. Той е подложил за всичко това което е постигнал във последното си съществуване, със много животи преди това прекарани във практика. За да достигне до това, във което му се поставят необходимите условия. За да го постигне.

Да, напълно съм съгласен, че просветлението се постига след много прераждания ("постига" е условно, но мисля, че за нас обикновените хора си е съвсем наред). Те обаче не просто са "медитирали достатъчно", а са практикували и останалите пет паримити в не по-малка степен.

преди 13 часа, NoMeJodas написа:

"Не, никой будист не бива да си позволява да принизява трите съкровища - това е пълно безобразие! Аз по-скоро бих казал, че идва някой да изкара едни пари и за да не плаши своите материалистично настроени клиенти, гледа да не ги затормозява."......  Никога не съм казал никой будист да пренебрегва какво и да е, по скоро да не пренебрегва. 

"Без основата човек е за никъде и никаква медитация няма да му помогне. Говорим за будизма - ако се занимава с някаква йога, няма, разбира се, проблем, но предполагам, че и те си имат посвещавания."..........Каква е основата, как се постига тя?

По-горе написа относно вземане на убежище в трите съкровища и приемането на предписанията следното: "Защото това е религиозната, церемониалната, парадната форма на Будизма. И за да искаш да те научи човек на това за което говоря аз, трябва да влезеш във стъпките. Иначе няма да ти дадат да се научиш. Това от уважение към, и пазене на учението."

Това не е "парадна" страна, това е основата, ако човек изобщо иска да се нарече будист. И това вземане на убежище и приемане на предписанията има реална сила поне за мен. Впрочем това е и всеобщото схващане в Азия.

Разбира се, предвид моментното състояние на настроенията и нагласите на Запад подобно нещо е трудно да бъде разбрано или прието там. По тази причина някои го избягват, като просто организират курс по медитация, без да затормозяват участниците с нещо друго. Това, което сподели, а именно, че директно са те накарали да седнеш да медитираш, а след това сте коментирали медитацията, може да се отнесе към всеки един курс по медитация, без да има някаква връзка с будизма освен вероятно заглавието на курса. В това няма нищо лошо стига участниците да не си въобразят, че това е всичко и вече са будисти и то напреднали.

преди 27 минути, Текила сънрайз написа:

В мненията ти дотук няма нито едно, в което да не говориш за медитация, колко важна е медитацията и как само с медитация се стига до просветление. Изобщо не говориш за нищо друго. Аз се базирам на написаното от теб, няма как да знам иначе какво си мислиш. 

Ако си будист, т.е. си взел убежище в Буда, Дхарма и Сангха, за да назовем трите съкровища, няма как да оспорваш учението на Буда и сам да определяш значението или ролята на различните елементи. Никъде не се казва, че една парамита, т.е. медитацията, е по-важна от останалите. Нека впрочем ги изброя шестте основни:

• щедростта (dāna). Изразява се в дарения, различна помощ, разпространяване на учението на Буда;
  • етиката (śīla), която представлява спазване на будистките предписания и избягване на всичко, което би навредило на другите. Може да се нарече и правилно поведение;
  • търпението и толерантността (kşanti) по отношение на другите и по отношение на практиката;
  • усилието и постоянството (vïrya), състоящи се в нашето решение да напредваме безспир по пътя на практиката;
  • концентрацията (dhyanā) - мой коментар - това е медитацията, за която непрекъснато говориш;
  • мъдростта (prajñā), която съответства на точното познание (мой коментар - познание на механизмите, по които функционира всичко).

Необходими са всички заедно и са еднакво важни. Никой не бива да си въобразява, че може да пренебрегне някоя от тях.

Да, напълно съм съгласен, че просветлението се постига след много прераждания ("постига" е условно, но мисля, че за нас обикновените хора си е съвсем наред). Те обаче не просто са "медитирали достатъчно", а са практикували и останалите пет паримити в не по-малка степен.

По-горе написа относно вземане на убежище в трите съкровища и приемането на предписанията следното: "Защото това е религиозната, церемониалната, парадната форма на Будизма. И за да искаш да те научи човек на това за което говоря аз, трябва да влезеш във стъпките. Иначе няма да ти дадат да се научиш. Това от уважение към, и пазене на учението."

Това не е "парадна" страна, това е основата, ако човек изобщо иска да се нарече будист. И това вземане на убежище и приемане на предписанията има реална сила поне за мен. Впрочем това е и всеобщото схващане в Азия.

Разбира се, предвид моментното състояние на настроенията и нагласите на Запад подобно нещо е трудно да бъде разбрано или прието там. По тази причина някои го избягват, като просто организират курс по медитация, без да затормозяват участниците с нещо друго. Това, което сподели, а именно, че директно са те накарали да седнеш да медитираш, а след това сте коментирали медитацията, може да се отнесе към всеки един курс по медитация, без да има някаква връзка с будизма освен вероятно заглавието на курса. В това няма нищо лошо стига участниците да не си въобразят, че това е всичко и вече са будисти и то напреднали.

Така, и на това всичко ще ти отговоря. 

преди 27 минути, Текила сънрайз написа:

Ти пропускаш много важен момент. Това че ти се включи на този етап от дискусията, не значи че аз само това казвам . Това е в контекст, на много по отдавна запознал разговор, дискусия. Как всъщност се постига просветление според различните участници тук, във някакъв смисъл. И във това убеждение, Шунаята никога не е говорил за медитация. Аз лично няколко пъти го повторих, и не само че не е говорил а на цяло я отичаше. До скоро когато вече, от срама започна да я споменава по задължение, защото иначе става още по безсмислен. И аз много кратно съм казвал също, че без тези части, не може. Никога не съм оспорвал нищо което будимза учи. Независимо във каква форма. А Шуняата на всичко отгоре си позволява наглостта да отрича изцяло тези учения на Махаяна и Вджраяна и да нарича хора като тибетците, невежи диваци. Ти за какъв будист ще ми говориш, след като той няма никакво уважение към това учение? 

преди 35 минути, Текила сънрайз написа:

Кажи ми как ще постигне човек просветление, без всичко това. Всеки който твърди това, е неправилно. Само че много ти благодаря че си направил твоите коментари, което ми показва точно какво разбираш ти за това което пише. мъдростта (prajñā), която съответства на точното познание (). 

Ето един чудесен пример. Значи казваш че мъдростта е, "мой коментар - познание на механизмите, по които функционира всичко".....? Ха, в това няма нищо вярно. Щом за теб това е мъдрост, тогава мога само да ти кажа че също не си разбрал за каква мъдрост става въпрос. То горе си пише даже какво, няма нужда да го интерпретираш.Всичко върви заедно, също го казах в по горен пост. Но не може всичко останало без медитацията. А това е и темата на това недоразумение. Защото никои от господата тук не е медитирал и съсвсем малко. Значи едно от нещата не е направено. Така че претенциите за постигане на правилен възглед, не са оправдани. 

преди 45 минути, Текила сънрайз написа:

Това всичко съм го казал и аз, ако искаш да те научат трябва да влезеш по стъпките необходими. И тази "сила" е нещо като на Шиниятсу "енергиите", няма такова нещо. Там няма никаква сила, нито във обвързването с Учител. Има само твоя Ум и реакциите във контакта със това което очакваш. Няма нкакви сили и енергии никъде в Будизма. 

преди 48 минути, Текила сънрайз написа:

Няма такова нещо, това че на мен така се случи, не значи че това е принципът. Аз преди това съм ходил на семинари и съм слушал, не съм отишъл абсолютно неподготвен, но без практичен опит. След това другите участници, които разбира се не са просветени, а също като мен. И от обясненията на учителя, със времето се научаваш на техниката поне на теория. И после ти оставя да я практикуваш. Сядаш за една Шамата например и трябва много време да се осъзнае какво представлява и защо има нужда да се прави това упражнение. А да не говорим за Випасана. Неща за които Шунаята не е чувал, да не казвам от къде, и като какъв.

Можеш да използваш официалните групи и публични семинари, за да си набавиш необходимата теория и да прилагаш на практика. 

Но, как може да изпълняваш всичко това без медитация? Медитацията трябва да е пропита във всяка една от всичките точки. Или по точно със ефекта от медитацията да изпълняваш тези действия. Разбираш ли какво имам предвид. И това е една много друг вид инструкция. За конкретни случай. За един медитатор, не ма. А по принцип, основата на всички тези неща се изпълнява със осъзнатоста и мъдростта придобита от медитация. 

Ти прочете ли статията за Випасана медитацията. Разбра ли какво се прави? 

преди 12 минути, NoMeJodas написа:

...Шунаята никога не е говорил за медитация.

Лъжеш, няма етика, просветлението се отдалечава, омраченията вече са тук.

Зависи от мераците. Ако на някого големия му зор е да се пише будист, то естествено ще трябва да зубри наред. Ако пък се опитва наистина да напредне в осъзнаването, то няма как да не му направи впечатление, че всичките парамити ги има и в разпространените религиозни течения познати из Европа с изключение точно на дхяна - медитацията е останала нещо съвършенно непознато за западния човек, тъкмо медитирането прави фундаменталната разлика м/у западна и източна религия, разликата е толкова  голяма, че дори е трудно будизма да се нарече религия.

преди 1 минута, Śūnyatā написа:

Лъжеш, няма етика, просветлението се отдалечава, омраченията вече са тук.

Кога си говорил и как, я посочи? Нима не си казвал че от медитация се става зеленчук, че от нея се ставало кух, че визоализациите били измислици. Че тибетския Будизъм е измислица. Че не се постигало просветление с медитация, че прозрял празнота без да е постигнал просветление и толкова много тотално глупави неща, които на мен ми правят впечатление за глупави, а пък някой по сериозен човек, няма въобще да му обърне внимание, особено пък учител.

преди 8 минути, NoMeJodas написа:

Кога си говорил и как, я посочи? Нима не си казвал че от медитация се става зеленчук, че от нея се ставало кух, че визоализациите били измислици. Че тибетския Будизъм е измислица. Че не се постигало просветление с медитация, че прозрял празнота без да е постигнал просветление и толкова много тотално глупави неща, които на мен ми правят впечатление за глупави, а пък някой по сериозен човек, няма въобще да му обърне внимание, особено пък учител.

От неправилна медитация се става зеленчук, обясних причините защо мисля така, резултатите са видни и тук.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.