Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

току-що, sound написа:

Зависи от мераците. Ако на някого големия му зор е да се пише будист, то естествено ще трябва да зубри наред. Ако пък се опитва наистина да напредне в осъзнаването, то няма как да не му направи впечатление, че всичките парамити ги има и в разпространените религиозни течения познати из Европа с изключение точно на дхяна - медитацията е останала нещо съвършенно непознато за западния човек, тъкмо медитирането прави фундаменталната разлика м/у западна и източна религия, разликата е толкова  голяма, че дори е трудно будизма да се нарече религия.

Пфуууу... Най накрая едно обективно мнение. Саунд дори безпристрастно е преценил и достигнал до този извод. 

току-що, Śūnyatā написа:

От неправилна медитация се става зеленчук, обясних причините, резултатите са видни и тук.

А тик знаеш какво е правилна и неправилна медитация като никога не си медитирал? Пак си в безсмислие. Клишета, престави, очавания. А твоите резултати, да не мислиш че са скрити. Аз ти показах и без да те обиждам със епитетите които заслужаваш, че си безсмислен, и че будизма Тии.... Е пълен жум, което го определя и неговия разбирач. 

А само злобееш, на какво присъда само си осъден. 

• Отговори 16k
  • Прегледи 894,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 7 минути, NoMeJodas написа:

А тик знаеш какво е правилна и неправилна медитация като никога не си медитирал? 

Още една лъжа. С очите си видя как Кхенпо Неги Рамеш ни учи на медитация и как медитирам. Тогава не ми е било нито за първи път, нито за последен. Не мога да разбера какво целиш с всичките си лъжи?

преди 1 минута, Śūnyatā написа:

Още една лъжа. С очите си видя как Кхенпо Неги Рамеш ни учи на медитация и как медитирам. Тогава не ми е било нито за първи път, нито за последен. Не мога да разбера какво целиш с всичките си лъжи?

Това са факти, не си измисляй. Аз съм виждал много да медитират уж. Ти на мен не ми говори, а и по разбирането ти, и отношението ти си личи, какво и как си правил. 

Кажи къде какво си учил, от кого, колко време и как си го практикувал? Айде кажи? 

преди 5 минути, NoMeJodas написа:

Това са факти, не си измисляй. Аз съм виждал много да медитират уж. Ти на мен не ми говори, а и по разбирането ти, и отношението ти си личи, какво и как си правил. 

Кажи къде какво си учил, от кого, колко време и как си го практикувал? Айде кажи? 

Ако не си просветлен, както сам каза, как можеш да видиш друг как "уж" медитира? По какво съдиш? Както ти обясних и в другата тема, на много от въпросите ти съм отговарял многократно, адекватно в зависимост от нивото ми на разбиране, а това че ти не си разбрал и продължаваш да упорстваш не ме прави твой длъжник. Нито имам желание да въртя безкрайно колелото на Самсара. 

преди 2 минути, Śūnyatā написа:

Ако не си просветлен, както сам каза, как можеш да видиш друг как "уж" медитира? По какво съдиш? Както ти обясних и в другата тема, на много от въпросите ти съм отговарял многократно, адекватно в зависимост от нивото ми на разбиране, а това че ти не си разбрал и продължаваш да упорстваш не ме прави твой длъжник. Нито имам желание да въртя безкрайно колелото на Самсара. 

Дори и да нямаш желание, ще си сърбаш последствията във нея, искаш не искаш. Да медитираш няма нищо общо с това да си просветен. Ти медитираш да се постигне просветление, което значи, че все още не си. Къде ти е перфектната логика? Малко детенце. По какво съдя ли? Ами представи си някой който идва за първи път във залата, а там има хора които тренират от години. Мислиш ли, че не могат да видят по това даже как се държиш във залата, а не по това колко и как вдигаш, дали си новобранец или не? Или дали ако си новобранец, а влизаш и се правиш на професионалист. Мислиш ли че няма да го видят? Веднага си ли ще ти кажа. Същото е във медитацията. И по това че няма как да го знаеш, виждам как не знаеш какво да кажеш за нея. А само представи и жажда да знае, ама.  

преди 10 минути, Śūnyatā написа:

Защо не отговориш поне веднъж, конкретно. И ти лъжеш че си го правил. Никога не си казвал. Само направи опити да оставиш впечатление тук, че уж си ходил уж и си практикувал с групи. Само да си изградиш имиджа, и да изглеждаш по разбиращ. Нищо не син направил, защото ти не искаш. Ти си мислиш че вече знаеш всичко и не ти трябва въобще да се занимаваш. Така ще намериш, само, нали се сещаш. 

преди 15 часа, NoMeJodas написа:

Тантра има във Махаяна и Вджраяна. И това са основни учения. Кой какво и къде е набутал, аз не съм човека който да каже. Щом са така, значи така трябва да бъде. Всеки практикува будизма който му подхожда и за който има натрупана Карма. 

https://bg.wikipedia.org/wiki/Ваджраяна

В линка, който си дал, пише, че има тантра във Ваджраяна. Пише и че се е появила сравнително по-късно и е оказала влияние на различни учения, което потвърждава подозрението ми, че се е промъкнала в будизма, без да е канена.

Нека видим какво пише за тантра на същия сайт: "В индуизма това представлява религиозна философия, според която Шакти е обикновено главната богиня, издигана в култ, а вселената се смята за продукт на божествената игра между Шакти и Шива. Думата „тантра“ се използва също и в някои от свещените писания, обикновено идентифицирани с култа към Шакти." Очевидно тантра няма общо с будизма, а си вярват в божества, което впрочем се наблюдава и във Ваджраяна. 

Като вземем предвид и това, че в сутрите Буда предупреждава за настъпването на края на епохата на Дхарма, когато фалшивото учение ще замени истината, аз лично смятам, че тантра не е част от будизма и не бива да се практикува от будистите. Виж ако някой друг иска да си я практикува - негова си работа.

Нека да дам за пример и Марпа, който, както спомена по-горе, се напивал всеки ден и биел ученика си. Ето той например трябва да е бил тантрист и може дори да се води велик тантрист, но със сигурност не е бил будист, защото нарушава основните предписания.

преди 15 часа, NoMeJodas написа:

Правилно, те насочват към просветлението, но те сами не могат да ти постигнат просветление. Трябва ти да си го постигнеш, със прилагане на тези послнието във тези сутри.. А как ще го направиш? Само със четене на сутри? Трябва на практика, а практиката е Випасана.  

https://bg.wikipedia.org/wiki/Сутра

Моля те прочети този текст, и ще видиш че тук става въпрос за нещо съвсем друго ...

https://www.dhamma.org/bg/about/code

Това си е лично твоя теория, че практиката на будизма е Випасана, само Випасана и единствено Випасана. По някаква причина делиш нещата на теория, която много не те интересува (сутри), и практика, за каквото приемаш единствено медитацията, понеже последната много ти харесва.

От опита си обаче човек научава, че между теорията и практиката не може и не бива да има пропаст, иначе следва катастрофа, понеже накрая вече никой не знае какво прави и най-вече защо го прави.

Прочетох текста, благодаря! Това е реклама за ретрийт, лошо няма, но не ме интересува. Единственият конкретен елемент беше, че ще се прави концентрация върху дишането, което е базовата техника не само в будизма, а и в други учения. Всичко останало е в сферата на пожеланията и е доволно декларативно.

Мисля, че ако и ти го прочетеш, ще си дадеш ясна сметка, че наистина будистите, които идват да преподават на Запад, държат много максимално да разширят аудиторията си и премахват всичко, което може да притесни курсистите. Всъщност това можеше да е курс по йога медитация или всякаква друга - разликата би била единствено в заглавието.

Види се, че си твърде незапознат с тантра, за да я коментираш, още повече пък да определяш кой можело и кой не да я практикува. Този въпрос по- добре го остави настрана, че ще станеш за голям резил някъде.

преди 1 час, NoMeJodas написа:

Кажи ми как ще постигне човек просветление, без всичко това. Всеки който твърди това, е неправилно. Само че много ти благодаря че си направил твоите коментари, което ми показва точно какво разбираш ти за това което пише. мъдростта (prajñā), която съответства на точното познание (). 

Ето един чудесен пример. Значи казваш че мъдростта е, "мой коментар - познание на механизмите, по които функционира всичко".....? Ха, в това няма нищо вярно. Щом за теб това е мъдрост, тогава мога само да ти кажа че също не си разбрал за каква мъдрост става въпрос. То горе си пише даже какво, няма нужда да го интерпретираш.Всичко върви заедно, също го казах в по горен пост. Но не може всичко останало без медитацията. А това е и темата на това недоразумение. Защото никои от господата тук не е медитирал и съсвсем малко. Значи едно от нещата не е направено. Така че претенциите за постигане на правилен възглед, не са оправдани. 

Ами не, точно за тази мъдрост става дума - съвсем конкретно - какъв е първият принцип? какви са взаимодействията и връзките между нещата? и най-сетне какви какви са последствията от онова, което сме направили вчера и още по-важно, какво ще са последствията от това, което правим днес?

преди 38 минути, NoMeJodas написа:

Да медитираш няма нищо общо с това да си просветен.

Дхарма та дрънка ...

преди 1 час, NoMeJodas написа:

Това всичко съм го казал и аз, ако искаш да те научат трябва да влезеш по стъпките необходими. И тази "сила" е нещо като на Шиниятсу "енергиите", няма такова нещо. Там няма никаква сила, нито във обвързването с Учител. Има само твоя Ум и реакциите във контакта със това което очакваш. Няма нкакви сили и енергии никъде в Будизма. 

Няма такова нещо, това че на мен така се случи, не значи че това е принципът. Аз преди това съм ходил на семинари и съм слушал, не съм отишъл абсолютно неподготвен, но без практичен опит. След това другите участници, които разбира се не са просветени, а също като мен. И от обясненията на учителя, със времето се научаваш на техниката поне на теория. И после ти оставя да я практикуваш. Сядаш за една Шамата например и трябва много време да се осъзнае какво представлява и защо има нужда да се прави това упражнение. А да не говорим за Випасана. Неща за които Шунаята не е чувал, да не казвам от къде, и като какъв.

Можеш да използваш официалните групи и публични семинари, за да си набавиш необходимата теория и да прилагаш на практика. 

Но, как може да изпълняваш всичко това без медитация? Медитацията трябва да е пропита във всяка една от всичките точки. Или по точно със ефекта от медитацията да изпълняваш тези действия. Разбираш ли какво имам предвид. И това е една много друг вид инструкция. За конкретни случай. За един медитатор, не ма. А по принцип, основата на всички тези неща се изпълнява със осъзнатоста и мъдростта придобита от медитация. 

"Сила" беше чисто метафорично - това е котвата, която да ти помогне да практикуваш в сегашния и в следващите си животи. Затова се прави вземане на убежище в трите съкровища и се приемат предписанията. В противен случай човек лесно ще "кривне" от пътя и в следващия си живот/и може изобщо да не се интересува от Дхарма.

Ти продължаваш да говориш за обяснения за медитацията или аз нещо не разбирам? Учителят ти обяснява медитативните техники, а ти се опитваш да ги прилагаш.

Ако обаче говорим за истинско изучаване на будизма, там по-скоро се правят беседи по сутрите и се отговаря на конкретни въпроси, както от сутрите, така и от живота. Разясняват се предписанията, парамитите - какво да се прави, как да се прави и как да не се прави. Съвсем конкретно, защото практиката на будизма не се изчерпва с медитация, а с начина, по който мислим, говорим и действаме във всеки един момент, включително и тук във форума. Това е практиката на будизма!

преди 1 час, sound написа:

Зависи от мераците. Ако на някого големия му зор е да се пише будист, то естествено ще трябва да зубри наред. Ако пък се опитва наистина да напредне в осъзнаването, то няма как да не му направи впечатление, че всичките парамити ги има и в разпространените религиозни течения познати из Европа с изключение точно на дхяна - медитацията е останала нещо съвършенно непознато за западния човек, тъкмо медитирането прави фундаменталната разлика м/у западна и източна религия, разликата е толкова  голяма, че дори е трудно будизма да се нарече религия.

Не, няма ги, има някакво подобие, но е по-различно. Парамитите имат богато съдържание, което трябва да се изучава и да се прилага. Не се подвеждай по-повърхностни прилики.

преди 12 минути, Текила сънрайз написа:

Не, няма ги, има някакво подобие, но е по-различно.

Например?

преди 1 минута, Текила сънрайз написа:

"Сила" беше чисто метафорично - това е котвата, която да ти помогне да практикуваш в сегашния и в следващите си животи. Затова се прави вземане на убежище в трите съкровища и се приемат предписанията. В противен случай човек лесно ще "кривне" от пътя и в следващия си живот/и може изобщо да не се интересува от Дхарма.

Хахах, извинявай ама с добро чувство. На пълно със съгласен със това, Сангата е най вече място където може да се практикува със хора с общи интереси и цели. И да за всеки които иска да върви по този път, трябва да мине по този начин. Всичко което е казано, трябва така да бъде. 

преди 6 минути, Текила сънрайз написа:

Ти продължаваш да говориш за обяснения за медитацията или аз нещо не разбирам? Учителят ти обяснява медитативните техники, а ти се опитваш да ги прилагаш.

Да точно така. 

преди 7 минути, Текила сънрайз написа:

Ако обаче говорим за истинско изучаване на будизма, там по-скоро се правят беседи по сутрите и се отговаря на конкретни въпроси, както от сутрите, така и от живота. Разясняват се предписанията, парамитите - какво да се прави, как да се прави и как да не се прави. Съвсем конкретно, защото практиката на будизма не се изчерпва с медитация, а с начина, по който мислим, говорим и действаме във всеки един момент, включително и тук във форума. Това е практиката на будизма!

Да вярно е, това ако си тръгнал по центрове и официални групи. Дадох даже пример какво точно се прави там. Да това всичко е за разяснение, на хората които идват да се занимават с Будизъм. Аз точно това имам предвид, че тези парамити, за направени за преподаване от самото начало на хора които сега започват. При първи контакт с будизма, те трябва да значат това. Тава име задачата за това са създадени. Това е "системата' Будизъм. Ами точно за да се научиш да си във всеки един момент тук и сега, как ще се научиш? Просто ей така? Това е пренасяна на фокуса на съзнанието и полагането му по строго определен начин. Това как ще го научиш, без медитация? И пак повтарям, на фона на медитациятя и ефекта на осъзнатост който се придобива , се усвояват всички останали част от пътя. Няма как да се върви по пъти и заедно със останалите да не се медитира паравелно. Защото така се залита, както Шунаята е направил в такива дебри че връщане на светло май вече не е възможно. 

преди 7 минути, NoMeJodas написа:

Защото така се залита, както Шунаята е направил в такива дебри че връщане на светло май вече не е възможно. 

Така си мислиш, така ти се иска или наистина вече не е възможно? Пак кухини...

преди 37 минути, Текила сънрайз написа:

В линка, който си дал, пише, че има тантра във Ваджраяна. Пише и че се е появила сравнително по-късно и е оказала влияние на различни учения, което потвърждава подозрението ми, че се е промъкнала в будизма, без да е канена.

Хаха, как така пък се изказваш толкова категорично. По късно е защото, по късно се развива, от невежите диваци, както ги нарича Шунаята тибетците. А и самото учение търпи развитие, и много други просветени същества след самия Буда са допринасали за неговото развитие. Това не е е проникване на нещо друго, а просто логично развитие. Което пътя на много практикци преди това е утвърдил и показал. И такова твое твърдение е просто, глупаво. 

преди 43 минути, Текила сънрайз написа:

Нека видим какво пише за тантра на същия сайт: "В индуизма това представлява религиозна философия, според която Шакти е обикновено главната богиня, издигана в култ, а вселената се смята за продукт на божествената игра между Шакти и Шива. Думата „тантра“ се използва също и в някои от свещените писания, обикновено идентифицирани с култа към Шакти." Очевидно тантра няма общо с будизма, а си вярват в божества, което впрочем се наблюдава и във Ваджраяна. 

Щом там пише че е тантричен будизъм, добре е ти какво смяташ. Ама важното е какво е. А то си пише какво е. 

преди 45 минути, Текила сънрайз написа:

Като вземем предвид и това, че в сутрите Буда предупреждава за настъпването на края на епохата на Дхарма, когато фалшивото учение ще замени истината, аз лично смятам, че тантра не е част от будизма и не бива да се практикува от будистите. Виж ако някой друг иска да си я практикува - негова си работа.

Нека да дам за пример и Марпа, който, както спомена по-горе, се напивал всеки ден и биел ученика си. Ето той например трябва да е бил тантрист и може дори да се води велик тантрист, но със сигурност не е бил будист, защото нарушава основните предписания.

Тези заключения на край на епохи, какви твърдения са, Твои лични? Защото аз такова нещо не знам. Ти чувал ли си че просветените същества са извън Самсара и не трупат Карма? Той е изпълнен от толкова велико състрадание, че тези постъпки са капки върху нагорещен котлон. Той не бие ей така хора, той бие правилния човек, за да му изкупи "греховете" и го пречисти. И както казах, тези основни принципи за невежите които вървят по пътя. Но едва ли са генералано правило на практика при просветените. Всичко зависи от ситуацията, и има много други примери където са правили хора саможертва в името на нещо благородно. 

преди 46 минути, Текила сънрайз написа:

Това си е лично твоя теория, че практиката на будизма е Випасана, само Випасана и единствено Випасана. По някаква причина делиш нещата на теория, която много не те интересува (сутри), и практика, за каквото приемаш единствено медитацията, понеже последната много ти харесва.

От опита си обаче човек научава, че между теорията и практиката не може и не бива да има пропаст, иначе следва катастрофа, понеже накрая вече никой не знае какво прави и най-вече защо го прави.

Ти тази трактовка ми я набутваш в устат непрекъснато, казваш че съм го бил казал. И ако си забелязал през цялото време правиш по този начин, навираш нещо че съм бил казал а то се оказва че не съм. И аз трябва да те разубеждавам. Но няма проблем. 

Излиза сега че съм казал само че Випасана съм бил казал и това е. Випасана да, като част от основната практика, като тази медитация, която ей та за дишането. Това се отнася за Шунаята, защото той уж е Теравада будист, или и той не знае. А не практикува основната практика на Теравада Будизма. И а иначе за всичко друго се бие че прави и е разбрал. А аз само казвам, че той не прави това и няма как да е правил всичко правилно както твърди. Това достатъчно разяснение ли е за теб? 

Като се учи от интернет на медитация и будизъм, много ясно че няма да знае и ще се обърка. Нали за това говорим. Той иначе спазва парамитите, ама не е взел убежище. Няма учител, няма Санга, няма Буда. Това по правилно ли е? А, да не говорим че не медитира. 

преди 16 минути, Śūnyatā написа:

Така си мислиш, така ти се иска или наистина вече не е възможно? Пак кухини...

Или е така, без да си го мисля, и наистина няма как да е възможно. Докато не дадеш точен и конкретен пример, което да окаже категорично, че аз съм  в грешка. До тогава ще остане това съмнение. Защото ти нищо не си дал като пример, нито твое преживяване нито случка. От къде го знаеш? Или ти като шиниятсу от предишни животи ли? А оп, забравих най важното, това е единствения будист, Шуната. който не вярва в прераждането, въпреки че е будист. Това пък колко е сбъркано. Ама карай то не бяха едно две неща, аз вече не мога ли да помня всичко. То трябва цял труд да се напише, за невероятно глупавите опити на един замен да се реализара  някак по принцип. 

преди 46 минути, Текила сънрайз написа:

Не, няма ги, има някакво подобие, но е по-различно. Парамитите имат богато съдържание, което трябва да се изучава и да се прилага. Не се подвеждай по-повърхностни прилики.

Ти усещаш ли че спориш със себе си? Много интересен начин за разговор. Като обвиняваш хората в очевидни неща, които не са направили. Ама им се караш за това. 🙂 Оставаш леко замислен другия участник, да знаеш. Но няма проблем. 

преди 30 минути, NoMeJodas написа:

Или е така, без да си го мисля, и наистина няма как да е възможно. Докато не дадеш точен и конкретен пример, което да окаже категорично, че аз съм  в грешка.

Първото изречение е пълна глупост, невероятно умение, всъщност нищо ново,  редуваме лъжи с нелепости, прикрити като полезна, автентична опитност.

Второто е на нивото на потребителя realno, "докато не докажете че не съществува Бог и аз не греша, то аз съм прав". Браво!

Вярвам в прераждането и крамата. Ако си легнеш вечерта като идиот, няма как да се преродиш на сутринта като Буда.

Необразовани диваци по времето на Марпа е имало в изобилие, по целия свят, има ги и сега.

Това на относително ниво, на въртележката. На абсолютно, разбира се - не се разбира, няма никакво значение.

току-що, Shiniasu написа:

Тук почна да се обсъжда кое е будизъм и кое не. И после убежище в Сангха. Или само на думи.

Ами не е ли правилно това, нали трябва да се знаеш. Убежище в Санда си вдигнат ръцете които имат. Никои. И естествено че само думи, примери нещо съществено няма. не се дават. т

преди 1 минута, Śūnyatā написа:

Първото изречение е пълна глупост, невероятно умение, всъщност нищо ново,  редуваме лъжи с нелепости, прикрити "уж" като полезна, автентична опитност.

Изказа се величието и светилота на Булгарския Будизъм. Трябва да ти направят ступа във Перник и да идват да ти видят величието. Ами ти освен да си издребнял и да търиш кусури, нищо друго не си направил. Едно доазателство не си изкарал, един аргумент. Само плюеш със навита опашка пред контейнера. Автентично е защото е живо и преживяно от мен, със теб. По истинско от това няма. А ти си само, на меки китки, фланелки, коли, газово, наслада на екстири. Това казал ли си го всичко, отговори?

преди 4 минути, Śūnyatā написа:

Вярвам в прераждането и крамата. Ако си легнеш вечерта идиот, няма как да се преродиш на сутринта като Буда.

Необразовани диваци по времето на Марпа е имало в изобилие, по целия свят, има ги и сега.

И други вярват във карма, и какъв си див да не казвам. Въобще че наричаш някакво хора "необразовани диваци", е просто толкова просташко. И ти ми говориш за представяне и за морали разни, Празнота. Така ще ти викам вече. Ти си тотален бъркоч, Пали канони, Награджуна, Далай лама. просветление, празнота...... А в пожарната, и целия живот в един коловоз, окопан над главата вече, и примерен цял живот отегчен живее, като знае какво точно ще му се случи. Аз ако съм ще се гръмна веднага. 

преди 10 минути, NoMeJodas написа:

Аз ако съм ще се гръмна веднага. 

То една милост, едно състрадание блика, на човек да му се приплаче... По-истинско от неговото нямало. Пълен цирк. 

преди 13 минути, Śūnyatā написа:

То една милост, едно състрадание блика, на човек да му се приплаче... По-истинско от неговото нямало. Пълен цирк. 

Това е сърказъм пич, да се усетиш сам. Че там от къде то си няма как да си за какъвто се имаш. И само и единствено можеш да се опитваш да ми говориш със учения. Ама като човек , си кръгла нула и това го знаеш много добре. 

И ти ще ми се селиш насреща, аз ще ти изпитвам състрадание. Охх.., как ли пък не. Аз съм най обикновен пич и нищо не ми е чуждо. Както гняв, особено ако е заслужен от някой. А ти само се виж на какво си се осъдил, да си толкова издребнял и завистлив. 

преди 16 минути, NoMeJodas написа:

Ами не е ли правилно това, нали трябва да се знаеш. Убежище в Санда си вдигнат ръцете които имат. Никои. И естествено че само думи, примери нещо съществено няма. не се дават. т

Кое трябва да се знае. Дали тантра е будизъм. Ами има я и в будизма, и в йога, но ако не я практикуваш това има само информативно значение. А доколкото знам, ако нямаш Архат за учител, който да те направлява при всяка практика индивидуално, последствията ще са по-скоро трагични. Тук сме много далеч от връзка с учител от подобен ранг.

преди 2 минути, Shiniasu написа:

Кое трябва да се знае. Дали тантра е будизъм. Ами има я и в будизма, и в йога, но ако не я практикуваш това има само информативно значение. А доколкото знам, ако нямаш Архат за учител, който да те направлява при всяка практика индивидуално, последствията ще са по-скоро трагични. Тук сме много далеч от връзка с учител от подобен ранг.

Как ще сме далече, това не е голяма работа. Аз лично ти показах във пример, че е възможно да се отиде и практикува при подобен учител. А дали учителя е Арахат, си е негов проблем. Важното е че прави това което трябва, учи Дхарма и медитация и е монах. Във Тантричния Будизъм, става въпрос за същото нещо, само че се постига със по различен начин. Тантра не се практикува, те се учи. А "практикуването" на Тантра е медитация. 

Айде ново двайсе - под архат нямат право да преподават медитация .... цъ цъ цъ, чети и пълней братче. Ам за туй, само ще киснете по форумите и никога няма, дори да се пробвате да медитирате - щото сте толкоз много специални, че ако учителя не е минимум архат, то няма смисъл да му обръщате внимание.

преди 5 минути, sound написа:

Айде ново двайсе - под архат нямат право да преподават медитация ...

Какви права те гонят. Просто  не е препоръчително. И говорим конкретно за тантра. Нямаш си представа колко можеш да си навредиш с подобни занимания, ако ги започнеш преждевременно и самостоятелно.

преди 21 минути, NoMeJodas написа:

Това е сърказъм пич, да се усетиш сам.

Със сърказъм не става, иначе досега да си ме просветлил или аз теб. Явно в метода има грешка, която не можеш да забележиш. Но това очевидно не пречи да се обяснява какво е "Дхарма" и какво не. Греда отвсякъде. Пиша ти така, защото твърдиш, че това е начинът да се преподава дхарма на необразовани диваци. Проблемът ми , може би, е че не съм пиян и затова не ми се получава като на Марпа. Не ми идва отвътре, от Буда-природата.

преди 22 минути, Shiniasu написа:

Какви права те гонят. Просто  не е препоръчително. И говорим конкретно за тантра. Нямаш си представа колко можеш да си навредиш с подобни занимания, ако ги започнеш преждевременно и самостоятелно.

Каква глупост пак само, Арахат да те учи на Тантра. Ти въобще не се чуваш май. Арахата няма как да те учи на тантра защото Арахат се става само във Хинаяна Будизъм. Тантра има във Вджраяна, а там не се става Арахат. Със тантара можеш да се занимаваш и сам когато вече си имал Ваджраяна учител, който ти я е предал. Тантра е наставления за медитативни преживявания. Опасно е сам и особено ако не си добър медитатор. За това ти говоря толкова за значението на Шамата и Випасана, без тях не можеш да си тантрист. Те са стълбовете на Тантра. 

преди 20 минути, Śūnyatā написа:

Със сърказъм не става, иначе досега да си ме просветлил или аз теб. Явно в метода има грешка, която не можеш да забележиш. Но това очевидно не пречи да се обяснява какво е "Дхарма" и какво не. Греда отвсякъде. Пиша ти така, защото твърдиш, че това е начинът да се преподава дхарма на необразовани диваци. Проблемът ми , може би, е че не съм пиян и затова не ми се получава като на Марпа. Не ми идва отвътре, от Буда-природата.

Не проблемът ти е, че месиш манталитета ти във отношението. И не само към Будизма ами и във живота. Това е такава груба грешка, не греда ами автогол направо. Сърказам е защото не съм се гръмнал заради теб, въпреки че го казвам. Аз не обяснявам какво е ДХарма и какво не, аз потвърждавам само как се практикува. А че това не съответства на твоите интернет представи, не е мой проблем. Ти обра цялата слава тук, по най егоистичния начин, всичко си присвой, и го изказа като твое. Всяко постижение а без да си направил и най малкото усилие да го постигнеш. Ти даваш ли си сметка колко си смешен по този начин? Казах ти ако не си толкова злобен няма да си токова аругантен, и това няма да ти пречи да виждаш нещата правилно. Ама е знаеш, защото си сам в главата си, уплашен от огромната бездна, която се мъчиш да запушиш. Със Бог, Награджуна, Празното. Пълниш обаче, каца без дъно. Ще си останеш със пълненето накрая, ще видиш. 

преди 27 минути, Shiniasu написа:

ваджраяна будизъм

Будизъм на Диамантената (Елмазната, Адамантовата) колесница, известен и като Тантраяна (Колесница на тантра), Мантраяна (Колесница на мантра). Форма на езотеричен будизъм, възникнала на основата на будизма махаяна. Принципно се различава от ортодоксалната махаяна по това, че приема възможността човек да достигне просветление и нирвана в настоящия живот, както и по това, че очертава нов, сгърнат път на адепта. За диамантена се смята буда-природата (татхата, дхармакая), присъстваща неделимо във всички същества и даваща възможност за преобразяване на човешката природа в рамките на един човешки живот. Това преобразяване следва да направи адепта способен да съзре не просто тъждеството на самсара и нирвана, произлизащи от един източник, а да съзре всичко в светлината на това тъждество.

http://religiology.org/religions/buddhism/vajrayana

Дзогчен означава абсолютно (чен) съвършенство (дзог), истинското състояние на всеки индивид. В Дзогчен няма обект, който да бъде опознат. Вместо това става въпрос за преживяване на състоянието отвъд ума, състоянието на съзерцание.
Методът за придобиване на познанието в Дзогчен и за откриването на нашето истинско състояние е наречен Дзогчен учение. Това не е нечия теория или заключение, до които е достигнато чрез интелектуален анализ. По-скоро това е преживяването, познанието и разбирането на просветлените същества.
В Дзогчен учението истинската ни природа се нарича още „състоянието на ригпа”, или „изначалното състояние”. Състои се в разбирането или откриването на истинско познание. Съществената цел е действително да пребиваваш в това състояние и да го преживяваш.

Дзогчен ученията не са нито философия, нито религиозна доктрина, нито културна традиция. Разбирането на посланието на ученията означава откриване на собственото ни истинско състояние, лишено от всички самозаблуждения и фалшификации, които умът създава. Самото значение на тибетския термин Дзогчен, “Велико Съвършенство”, се отнася до истинското изначално състояние на всеки индивид, а не до някаква трансцедентална реалност.

http://dzogchen.bg/wp/?page_id=11

Шуная ти въобще осъзнаваш ли срещу какво плюеш! И колко си жалък правейки това. Без грам срама!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.