Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 5 минути, Shiniasu написа:

Но веднъж усетил истинската природа на ума в медитация, която е така или иначе чиста, какво ти пречи да оставиш в нея да изгрее буда-природата?

Ами, защото ми е много слаб още опита със осъзнаване на природата на ума и не съм я стабилизирал до постянна моя основа, практика трябва. А и съм много зацапан все още, невеж и това ми пречи да я видя. Но знам че знам практиката необходима за това и само трябва да си създам условията и мога да си я практкувам и само от мен си зависи колко ще постигна. Обаче, знаеш ли. Достатъчно. Мислех че искаш да разбереш наистина. 

Шуната апелира да не ми пишете до понеделник. Може да откликнеш на призива. 

• Отговори 16k
  • Прегледи 894,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 18 минути, NoMeJodas написа:

Започваш във живота там от където си и със нейна помощ и на всички останли елементи естествено, да си помогнеш да се изведеш от ежедневието и започнеш да се развиваш духовно или ментално. А сега ние сме невежи и в самото начало. 

Проблемът е дали знаеш къде си? Защото в следващия си живот пак може да решиш, че си отначало. И в по-следващия, и в по- по-следващия...

преди 20 минути, Shiniasu написа:

Проблемът е дали знаеш къде си? Защото в следващия си живот пак може да решиш, че си отначало. И в по-следващия, и в по- по-следващия...

Ако искаш да разбереш, кой си бил в предишен живот. Виж кой си сега. Ако искаш да видиш, кой ще си в бъдещ живот. Виж какво правиш сега. 

Толкова е елементарно. 

преди 20 минути, Shiniasu написа:

Не си хаби усилията, виждаш че не можеш и не постигаш нищо. Просото се присаедини към апела и групата, там заедно във един глас ще сте по силни. 

Има живот преди и след откриването на медитацията. Тя ти помага да видиш къде си сега и да разбереш какво си правил до сега. Което значи и до колко си медитирал. И тя, ти помага да направиш себе си такъв каквото правиш сега, като надграждаш до където си стигнал. За да се опиташ да постигнеш просветление. 

Колкото и фанатично да звучи това. Но във някакъв смисъл е точно така. 

преди 1 минута, Shiniasu написа:

ок

Ми ок. Само ще отбележа едно нещо. И със мен не се разбра, видя ли. Както и със Шуната не си можал, със Рамус не си можал, със Скепсис и ... Ти въобще виж дали си се разбрал със някой някога. И да чакаш да ти кажат после какви са ти възгледите други хора, защо сам не си знаеш. Сори, наистина си мислех че имаш някакво поне малко правилно разбиране. А то, се оказа че даже си по зле от Шунаята. Нищо лично. Ама поне не се преструваш че правиш нещо, пак е нещо. 

преди 1 час, Текила сънрайз написа:

Да, това е така, може да съм се подвел от този ти пост:

"А аз идвам от заведение където сутрин пием кафе местни, бизнесмени. Само на паркинга отпред има коли за много пари. Всички задоволени, и наситени от материя. Но, нито един естествен, човек. Нито един нормален, стъпал на земята. Всеки витае във собствените си мечти и представи за себе си, окрилен от материалните си възможности. Което го отдалечава толкова много от неговата естествена същност, че такива на края изпушват от много хубаво. "

Да не си имал предвид, че местните и бизнесмените не сте едно и също? Може, извинявай тогава. Все пак спомена, че е трябвало да си вземеш кола поне за 150000, за да вървиш там, и затова предположих, че си бизнесмен.

Впрочем пропуснал съм да те поздравя, че си решил да направиш нещо с живота си вместо да пилееш парите си за коли и пиене, така че го правя сега.

Този пост съм го пропуснал. Извинявай ще отгоря. Ами може всички да са местни, но не всички са бизнесмени, Да се занимават със строителство. А колата, беше просото стандартен пример изкаран от контекста на живота. Защото се вижда колко пари дават за тези неща, и колко би трябвало да е твоята ако искаш да се сравняваш със тях. Не съм бизнесмен, въобще няма нищо такова. Не слушай Шунаята, той е много кофти мекере. 

И за това че ме поздравяваш за това, много се радвам. Ще ти кажа защо. Защото можеш да видиш това със такива очи, което значи че ти самия имаш очи за тези неща. А не да гледащ Като Шунаята, кое колко, и кой как. Това е дребен манталитет и няма нищо общо със развитие на някаква собствена увереност. А човек който има очи за това, ще го ползва за пример най малкото. 

А и че виждаш, нещо такова като споделяне, а не като правене. На Шунаята всичко му е по селския учебник. Скромността за него е свидливост, добротата е мека китка. Той не може да направи елементарна разлика между толкова съществени неща в живота. Защото е самовлюбен и замаен от себе си. Което пък е компенсиране на комплекси, от това че никога нищо не е бил, и вижда от сега че няма и да бъде. Коловоза му е отъпкан до смъртта, а това е много страшно. А и има нещо друго, което хората тук няма как да знаят, а аз знам. Аз го познавам лично, което значи че съм го виждал. А щом съм го виждал значи че съм го преживял, най малко. А това остава личностно персонално впечатление ако трябва и това да добавя. И само да подчертая, че такъв човек, няма как да е видял хубавата неща на живота. Истински интерес на някой към него със по добри качества. А трябва да се задоволява със каквото живота му прати, което по принцип е други подобни. И така, това обяснява много от напъните му тук да е велик, защото във пожарната никой не знае там за празнотата, и там е господин никой, но тук е голям. 

Човек, трябва да е човек наистина и да бъде, и носи отговорността която носи това. Всяко отклонение от този важен факт, поражда страдание. 

преди 19 часа, Shiniasu написа:

Архат можеш да станеш и в махаяна, но там поради несъвършенството на това състояние се препоръчва да не се спира на него, а да се продължи по пътя на бодхисатва. 

Прегледах малко твоите отговори. Виж се само какъв пример. Обърни внимание какво си написал. И сам да си направиш оценка на начина на съждение. Тук буквално твърдиш, че състоянието на Арахат има несъвършенства? Това ако те чуе един Теравада будист, ще ти се изсмее. Как може да има несъвършенства постигнал просветление човек, един Буда. Знаеш ли колко много такива, сглобени представи имаш, това е само един пример. Като Арахат да те учи на Тантра, такова нещо не бях чувал до сега, честно. Сефтето ми е, но човек винаги учи по нещо ново. 🙂

Текила сънрайз

преди 5 часа, Śūnyatā написа:

Същото му го пиша по различни начини, полза обаче няма, егото му продължава да налива бетона.

Е нали е строител?

(NoMeJodas надявам се да не го възприемеш като заяждане, там, където се намирам, тези закачки се приемат за нормални)

Това мнение също съм го пропуснал, или това е във скобите, си го дописал после. Защото това променя много контекста а написаното. 

Колеги, дискусията  се сведе единствено до личностно-емоционалните ви различия.

Ще ви помоля да акцентирате в/у темата, а личните прения нека останат встрани.Едва ли някой се вълнува на кого и до какви центрове, и по какви поводи  ще звъните и пишете..

Редактирано от badr (преглед на промените)

преди 31 минути, badr написа:

Ще ви помоля да акцентирате в/у темата, а личните прения нека останат встрани.Едва ли някой се вълнува на кого и до какви центрове, и по какви поводи  ще звъните и пишете..

Спокойно ням проблем, тук става проблем за нещо съвсем друго. Да докажем твърдение на участник, дали има от къде да знае това което претендира. Доказа се че, няма от къде. 10 път бил ходил, което значи, един. Колкото пъти дойде и във нашата група и санга. Просото уточняваме че няма как. А това е много важно, защото има много лъжци със измислени практики и реализации, това във нашето учение е много важно. И единственото доказателство за някакво постижение, колко и как е практикувал медитация. А другото са просото уточнения на неточности.

Редактирано от NoMeJodas (преглед на промените)

на 11.03.2016 г. в 22:36, NoMeJodas написа:

Шуная, моля те да се спреш. Като приятел ти го казвам. Не се подавай, запази самообладание. Ще кажеш неща за които ще съжаляваш после. Помисли. 

Шуная ето го моя пост, за който писах. Във който те помолих най приятелски, след като вече беше почнал да се набираш. И дата има даже. 

на 12.03.2016 г. в 17:17, Śūnyatā написа:

Толкова добре се описа, че почти повече няма какво да добавя, но все пак... Захвърлен от дете, изпитващ само злоба към заобикалящата го реалност, изведнъж на нещастното, малко човече му се дава огромен шанс, егото му експлоадира, започва да си мисли че е нещо повече от другите, позволява си да ги описва, категоризира, оплюва и малтретира физически, мислейки си че като има пари кармично е предопределен да бъде Буда, не осъзнавайки собственото си невежеството, жалката и неграмотна картинка която представлява. Спирам, че имам и по-важни неща за правене, даже изобщо спирам да те чета, защото не ме интересуват твоите пълни разочарования. Успех и на теб!

Каква красота. Бистри и чисти емоции.

на 12.03.2016 г. в 11:36, Śūnyatā написа:

Аз какво съм виновен, че в час по руски не си внимавал, губил си си времето и сега си неграмотен. Моля те не ми прави забележки какво и как да пиша, да не ти изровя постове от преди 1-2 седмици. Ето от същия кагю учител на български, специално за теб.

Тук беше вече във вихъра си, как тага го научи този руски в училище а като те питах пред рускинята дали говориш , каза НЕ. Това не мога да си обясня, пак някакви страни феномени. 

на 10.04.2016 г. в 12:50, Śūnyatā написа:

Кьониг, дойде часа на истината, братле. Истината от твоите думи, от това как виждаш и предаваш представите си за света. Е, ще има и едно две предположения, но те ще са изведени логически от цялото, просто като пояснение на картинката. 

Да оставим травмираната ти психика от дете настрана, нямам представа точно кога е започнало да се оформя кълбото от ненавист, злоба и завист, което представлява в момента твоята "същност", твоята "душа", сляло се е с ума ти и се излива видно за всички в този форум.

Да започнем от сангхата на така наречения от теб измамник - Иво Калушев, който се представя за "лама" дори, от която си бил част, тя после се е разпаднала в БГ. Още тогава си се сблъскал с извратения будизъм в България: Кастанеда, шаманизъм, дарения за "Дхарма". Дотук ок, дал си поне 10 бона, които спомена че ти е поискал Калушев, може би и повече (предположение), но след като си отишъл на мястото където живее (той те е допуснал, все пак си дал много пари, трябвало е да продължи да те забаламосва че си вътрешен на организацията, близо до него, за да снасяш още) си забелязал, както каза, водолазно оборудване за десетки хиляди левове, мерцедес, лодка и изобщо доста висок стандарт за безработен. Това е навяло в теб някои съмнения, но майстора манипулатор Иво Калушев вече те е бил хванала здраво за слабото ти място - егото, като ти е обещал да те вземе с още някои други от сангхата на пътешествие с яхта до Мексико и там да основете нова комуна. Калушев не е бил тъп и е решил да замине с интелигентни хора с които да има за какво да си говори от време на време все пак, докато развива новия си бизнес с капитала на наивните дарители - платени водолазни приключения за аматьори, и логично ти не си попаднал в неговия списък, заминал е с интелигентните и способните, а ти си останал измамен тук.

Втори сезон: Кьониг не се е отказал от будизма, все още си мисли че измамниците са напуснали БГ, а той е може би единствения свестен медитатор, който познава, и започва да се изявява като организатор (слуга в случая, на едри капиталисти от Казанлък) на посещенията и лекциите на кхенпо Рамеш край язовир Копринка. При моето посещение имаше хора дошли чак от Малайзия и Русия да учат Дхарма и се държаха подобаващо в моите очи, докато на теб не ти млъкна устата и виждаш, резултата е този пост. Като цяло резултата е отново греда. Част от участниците в сангхата го удрят на разврат, почват да се чукат с омъжени жени от същата, в резултат на което, както учи и Буда, не е последвало нищо добро, съпругът разбира, явно последен както си му е реда, назрява мощен скандал че вместо с будизъм се устройват оргии с жена му, а човека е инвестирал милиони вече в будистки манастир в Непал ли беше, не помня точно, скандала стига до кхенпо Рамеш, защото любовчиите започват да се карат и пред него (любовника с омъжената и решила да прекрати неморалната си връзка жена), като крайния резултата е разпадане и на този проект - кхенпо Рамеш не иска да има нищо общо с тези хора в България.

Или с каквото се захванеш - съхне. Добре че не се захвана с оная ми работа :D Това се опитваш да направиш и тук, нееднократно си ми го писал, искаш да докажеш че тук няма будизъм, че тук не се пише за будизъм, а кой може да го направи това, освен един "истински будист". 

Трети сезон: Въпросът с оная работа изобщо не е толкова смешен, разбира се. По-опитните психолози, които понякога пишат тук като Мохини, Рамус, Скепсис забелязаха хомосексуалността ти и без да са те виждали - евала за прозрението. Тези прозрения останаха в продължението на темата, което ужким безвъзвратно се "самоизтри" и в което сам си подчертавал неспособността и нежеланието си да контактуваш с жени, констатирайки че "женския полов орган е най-гнусното нещо", което съществува едва ли не във вселената. А ако те бяха видели с розовата ризка, герданчетата и чупките в китките щяха да са 100% сигурни, в което мисля че не са се съмнявали и без да са те виждали, понеже подигравките със сексуалната ти ориентация заеха дузини постове. Та тогава в къщата не ми беше смешно, тъй като искаше да спиш в една стая с мен и трябваше да те наплаша че хъркам много сериозно (и наистина похърквам понякога, особено на не моя диван) и няма да можеш да мигнеш, та тогава оцелях като по чудо. 

Финал: Тези неща ги пиша не за да те обидя, така видях и виждам нещата, нито да затвърдя ненавистта ти, злобата, завистта, невежеството, а смисъла който се опитвам, по-точно с Реджеп все още се учим тук, да изразим неизразимото: а това е факта че твоята и нашата ненавист, злоба, завист и невежество, които не спираме да изливаме тук някои - нямат себеприрода, нямат същност, това е толкова просто когато го осъзнаеш веднъж, тогава ще престанеш да се вкопчваш в представите си за реалността, ще ти олекне и на теб и на околните.

Извинявам се за тона, просто имам също като теб много трески или цели греди за дялане. Желая ти да станеш наистина просветлено същество, същото желая и на останалите пишещи тук, на всички същества изобщо, но няма как да не се положат усилия в правилната посока, Буда ни е показал пътя, но трябва да го извървим сами.

Хахаха, ето намерих го, какъв шедьовър. И да ми кажете после че говоря глупости. Вижте си будиста Будата от Перник. 

на 9.04.2016 г. в 12:34, Śūnyatā написа:

Кьониг, ако не бяха богатите ти осиновители и автомобила ужким случайно спечелен от тотото, сега щеше да дишаш лепило на централна гара и да правиш свирки за 2 лева. Явно завиждаш на хората, които си бършат гъзовете сами, работят достойна професия и се издържат сами, а не се занимават с набавяне на пари от престъпна дейност. Но такъв е идеалът на бодхисатва в БГ, ако ще на лекции да ходиш и на Карибите да живееш, ще си останеш тъпо парче до гроб. Кармата ти е видна за всички, освен да се изложиш още повече не виждам какво можеш да постигнеш с злостните си коментари, ще ти отговорят с такива. Даже и това не разбираш. Като кон с капаци си плюс уличен жаргон. Това че си виждал Далай Лама не те прави будист.

Тука пък просто няма за какво да коментирам, това също ще бъде прибавено. 

на 10.04.2016 г. в 8:50, NoMeJodas написа:

Ей Шуная, сън не спиш. Толкова си се вкопчил в този форум и толкова си зависим от него че, чак сън не те хваща. Нищо от това не си за което пишеш, само едни сглобени фантазии не един нещастен и не реализиран човек. Вземи да поблуждаеш малко днес по някоя ливада там под Витоша да по "медитираш" за 5-10 мин и така ще те озари осъзнаването и ще получиш много задълбочено разбиране. После можеш да покажеш на хората тук какво си постигнал, как си свалил кръвното с медитация и как си успокоил ума. А всъщност защо имаш нужда да го успокояваш, защо имаш кръвно? Защото си все още изтъкан от ограничение, норми и представи, постоянна жертва на самия себе си. Сигурно е защото си разбрал какво е УМ? Пък сигурно си разбрал и защо си такъв? Ева ли пич, просто си празен от присъщо съществуване и следователно лишен от всякакъв смисъл. Нахално прост си като типичните в цяла България, и ти миксира това с неограничената възможност на Ума да си измисля и самовживява, и така се проявяваш ти. Просто огромна пропаст между това за което си се помислил и това което си, и не си мисли че никой тук не го вижда, по прозрачен си от колкото предполагаш. И много пъти съм ти казвал, недей да казваш нищо твое лично, понеже всеки път в който го направиш направо предизвикваш смях. Давай на цитати и суха безсмислена риторика с другия майстор на безсмислието и така ще постигнеш така желаното от теб просветление, породено от елементарен страх от живота и от това че просто няма качества необходими да се справи с предизвикателствата му. Просто допълвам това, без да искам да влизам в какъвто и да е разговор с теб. Ти отдавна не си интересен вече а и за Будизъм също не говориш, това твоето не е Будизъм, ма от къде ще знаеш кое какво е, от Петрич само няма как.

И все пак след всичко пак съм запазил добрия тон и не те пращам за два лева да правиш....!

на 10.04.2016 г. в 9:07, Śūnyatā написа:

Кьониг, ако не спреш с нападките, такива неща ще напиша в един пост, които сам си ми казал и после ще съжаляваме и двамата. Покажи на практика най-сетне как контролираш това което наричаш Ум и спри с ненавистта и злобата, ако обичаш.

Ето тук даже и заплахи, а най интересното че всички тези постове са със по един лайк от Реджеп. Аз като казвам че той си го отгледа и направи такъв, никой не ми вярва. 

на 10.04.2016 г. в 9:26, NoMeJodas написа:

Ти заплашваш ли ме бре, ох колко ме е страх. Напиши всичко което искаш, уж аз да покажа пък ти едвам държиш. Пълен си с безсмислия и противореия, просто заблуден и объркан индивид. Ти започна с това, трябва да си готов да поемаш сега. Така че от теб, ще го преместя от единия грачол в другия. Нали се сещаш колко ми е важно кво ще напишеш ти. 

И съответно как всичко и от къде започна, да не се чуди и прави на луд после. 

на 10.04.2016 г. в 10:15, Śūnyatā написа:

Кьониг, изтъкан си от ненавист, злоба и завист. Не си никакъв Дхарма пазител, какъвто халюцинираш че си. Може би искаш да разбереш защо това е така, понеже сам не го осъзнаваш, затова се опитваш да провокираш някой да ти го каже и покаже?

Пак състрадателен пост, със лай от Реджеп. 

на 10.04.2016 г. в 10:43, NoMeJodas написа:

Умът бил ясно какво е? Моля? На теб ли ти е ясно бре, ха. Ето защо, да не се чудиш после, всички ти се смеят тук! Щот си една бедна Душа без Ум, все още!

Потвърждение, че тук заявява че му е ясно какво е Умът. Това за него вече не е проблем. Да не се чудят после кога били казали. 

на 10.04.2016 г. в 11:17, Śūnyatā написа:

Това се опитвам да ти обясня, имаме смес от вода и захар, тя си е смес от вода и захар, а водата и захарта също са смеси от други съединения, молекули и тн. Дали ще наречеш тази смес сироп, боза или душа няма никакво значение за сместа, защото тя не е нито сироп, нито боза, нито душа. Тези думи не съществуват освен като ментално обозначение, което сме създали ние хората, за наше удобство, за да се ориентираме в цялата тази каша. Следователно сироп, боза и душа нямат присъщо съществуване. Стопли ли кашата или няма смисъл повече да пиша?

Типична Дахарма от Перник. Сироп плюс боза, накрая каша... ! Хаха 🙂

на 10.04.2016 г. в 15:07, Śūnyatā написа:

Ето Кьониг, имаш мигновен напредък, значи не е било напразно всичко, сравнение с нивата на Бай Чечи и Ванко си светлинни години по-напред. Нека използваме времето за конструктивен диалог, а не непрестанно оплюване, призовах вчера веднъж за това, но тогава нямаше резултат, днес има, всичко се променя, от нас зависи в каква посока. Така че и ти за в бъдеще внимавай какво и как го пишеш, за да не говорят постовете ти и твоите думи лошо за теб, и да са относно Дхарма, а не за лични нападки. Имаме еднакъв потенциал за разбулване на Буда Природата все пак. 

И това от човек, който точно преди това нацвъкал всичките тези глупости да те заплашва с какво щяло да остане написано. Аз казвам че има някаква шизофрения, ама ако не е все още, е някаква невменяемост със сигурност.

на 12.04.2016 г. в 14:42, Śūnyatā написа:

Кьониг, какво ти звучи достатъчно? И къде точно ти звучи? Не се срамувам че в момента живея в Перник, нито от това че съм старши пожарникар - оперативен, вече 15-та година практикувам тази професия, преди това бях кабелен техник 4 години за Центрум Груп - София, преди това търговец в семеен бизнес. Ето ти още малко инфо.

Ще се спра накратко на настоящата ми професия и връзката и с будизма, по-точно с идеала на бодхисатва, за който не е нужно да имаш посвещение от някой гуру, лама или тулку, а просто да го практикуваш с цялото си сърце. Общото е жертвоготовността с риск за своя живот да спасиш хора, които дори и не познаваш, много често няма и хора, а си рискуваш живота за да спасиш имущество. Нашата служба отработва между 500-600 произшествия на година, разделено на 4 се пада около 150 произшествия на година в които участвам лично със моята смяна, за 15 години цифрата е 2250 произшествия, досега. Ще спомена само 3: взрив в многоетажен блок, черния дим се виждаше отдалече и беше като на 11 септември в Ню Йорк, почти, ситуацията се оказа нова за нас, е бяхме чели за нея в учебниците, запалва се прахта във вентилационните канали и се получава взрив, който изпепелява буквално последните етажи от високата температура, всичко е черно и в дим. На входа още - паника, такава не бях виждал, бях на 3-4 години служба може би, всичко пищи, реве, бяга във всякакви посока, влачи деца, полуоблечени, включително и полицаите бягаха от блока, окървавени защото се бяха опитали да помогнат, понеже районното беше много близко до блока бяха дошли преди нас, но се изнасяха, ужасът се четеше и в техните очи. Ние трябваше да направим точно обратното на всички останали да се качим най-горе, без да имаме тогава ни най-малка представа от какво е взрива и няма ли да последва друг. Спасихме много уплашени хора, скрили се в бани, по балкони, за да се измъкнат временно от задушаване. Спасихме ги с подръчни средства, кърпи с вода, дрехи с вода, защото тогава нямахме спасителни качулки които се прикачат към нашия апарат. Всичко мина както трябва, нямаше никой загинал, нито сред хората, нито сред нас. Втори случай, сам гася пожар в мазе на блок, грешка на командира беше тогава, сам не бива да влиза никой. От обикновено горене последва взрив на бензин ли нафта ли, някой си складирал в мазето, температурата рязко скача, нямаш време и да избягаш, ситуацията се развива по-бързо от мисълта ти, но и тогава оцелях с малко поизгорял врат и уши. 4 пъти съм си вадил рамото, два пъти на работа. Ще спомена досадните автомобили, които горейки цялостно, с инсталиран газ и метан се взривяват и колеги от друга смяна бяха летели - буквално, добре че единия се спрял в една телена мрежа. Последно ще спомена катастрофите, тогава няма голям риск за живота ни, с изключение фучащите наоколо други автомобили, но работата, рязането и гледката оставят трайни следи в психиката. Много хора си мислят че пожарникарите са мързеливци, защото работим 24 часа, а после 3 дена почиваме, но това не е така, защото сумарно ние си поемаме тежестите, а трите дена са почивка, разходки и Дхарма. Та това ми беше мисълта, всеки може да практикува Дхарма, с учител или без. А Кьониг ти не спираш да практикуваш ненавист, злоба и завист, така че не си давай неадекватното мнение кой е будист и кой не е, защото ти очевидно си антибудист. Самата ти мотивация, както си ми писал и на лично е да разрушиш тази тема. Според мен няма да успееш ;) 

Все едно гледам серияла "Пожарникари в Маями." 2500 случая най много един пожар изгасил. То стана и това да не си правил. Ама как се представа сам това е голямо изкуство. След всичкото бълване преди това. Сега е на вълна колко е добър той, а не колко са лоши другите. 

на 12.04.2016 г. в 14:59, NoMeJodas написа:

Шуная голям си наивник. Прочетох поста въпреки че още като се зачетох загубих интерес. Какво се опитваш да накараш да повярва човек? Защо изпитваш нужда да се оправдаеш да се докажеш? Кога съм споменавал нещо за твоята професия?

И нима това не го правят ежедневно много други, лекари, полицай и т. н. и то без никой да разбере и не само няколко пъти?

И да аз съм се хванал да разруша Будизма, не само тази тема. Охх не мога просто повече. Единственото с което не мога да се съглася с теб е, това че ти просто много сериозни си си въобразил някой неща и си се самозаблудил. А единственото което искам да разруша е смозаблудата и илюзиите

А аз, пък как му отговарям. От тогава ми говоря. 

на 12.04.2016 г. в 15:16, Śūnyatā написа:

985 лева пари ли са? Та в Гърция 500 евро са социалните помощи. Обичам България и винаги ще я обичам, както и хората, защото ние сме едно древно семейство и никога няма да емигрирам, въпреки че имам възможности (някои колеги заминаха вече за Ирландия, Канада, в момента офицер напуска за да иде в САЩ, там като доброволец в пожарната му давали повече пари отколкото тук на офицерска длъжност. Ако исках да изкарвам истински пари, просто щях се възползвам, за себе си, да замина за Испания например, но не съм гей и сигурно няма да пробия по фиестите и стадионите, щото не мога да лапам :D Не мога да оставя хълмчетата, горите и потоците също, те са част от мен и аз част от тях. Не изпитвам негативни чувства към вас, но в постовете на Саунд и Кьониг не виждам нищо положително, нищо будистко. Да си хомосексуалист - не е будистко. Да си мързеливец на село, пиявица смучеща пенсията на баба си, която цял живот се е трудила - също. В това което пиша няма омраза, ненавист и злоба, просто констатирам че няма нищо общо с Учението на Буда. За мен съм постигнал всичко което съм си поставил за цел, така че злостните ви коментари не могат да ме засегнат по никакъв начин. Буда да ви е на помощ :D

Хахаа...:-) Каква красота, направо лудница. И пак този пост е със лайк на Реджеп. Майко мила... 🙂

Буда да ни е на помощ.......! Хахахаха .....! 

на 12.04.2016 г. в 15:38, NoMeJodas написа:

WOW.......Шуная тотално си се издухал човек. Какви работи пишеш само, честно ти казвам това не са приказки на здрав психично а да не говорим с чист Ум човек. Направо нямам думи, от къде ти дойдоха тия брилянтни констатации на Ума? Ама много яко ти работи фантазията, и точно по този начин ти работи и по отношението ти към Будизма и много други неща в живота. Нима не виждаш това?

Както и да е, аз ти пожелавам да можеш да отидеш веднъж на Сантяго Бернабео да гледаш Реал Мадрид на живо, ако можеш да си позволиш билета и да разбереш истинското испанско значение на думата fiesta. А какво и колко Будистко има в теб, ще оставя Карма да ти покаже. Успех.

Аз пак благ като агънце. 

на 12.04.2016 г. в 17:23, Śūnyatā написа:

Кьониг ти вече успя да прецакаш продължението на темата - "поздравления". Нямаше пишещ който да не си оплюл със злобата и отровата си, затова модераторите просто я изтриха, не смогнаха да трият шита който изсипваше и продължаваш да изсипваш. Кажи честно има ли някой който да не си оплюл с мехленския си жаргон, явната липса на възпитание и пълната си неграмотност? И ти да определяш кой е психически болен и здрав, ми звучи малко налудничаво. Колко пъти си ял банана - бил си баннат от форума? Колко пъти на лично си писал такива мърсотии на Скепсис и други, които не мога да цитирам без да се изложа, които съобщения са ми ги копирали после за да видя какво представляваш? Но ме заблуждаваше, че ги провокираш само, че сме братя в Дхарма и тн. Какъв лицемер. Колко пъти са заключвали темата заради теб? Какво ще се случи с тази, ако продължаваш така? Не ти пука, майната им на всички, нали така - бахти будиста превъртял и издухал :D Така ли ти харесва да се пише по темата, това ли само можеш, едно и също, помия след помия. Ами с какво да се храни един човек без дом, семейство и без работа? 

Тука виждате ли, банаи разни. Без дом, без семейство, без работа. И това всичко окто обяснява върховна Дхарма във форума, пуска от време на време малко за мен само. 

на 12.04.2016 г. в 18:36, Śūnyatā написа:

Далай Лама в едно свое интервю, от преди няколко години (има го и в Youtube), казва че основния му проблем, който той много добре осъзнава, е че често се гневи. Това означава ли че той не е будист? Не виждам защо спекулирате непрекъснато с незначителни факти, това кой от кой град е тн. Явно не можете да измислите нищо друго. Будист е този който приема и озъзнава Четирите Печата, а от кой град е и дали се гневи не е от първостепенно значение. Повечето драскачи тук изобщо не сте запознати с основните концепции в будизма и хрупате едно и също от някоя книга на Ошо или Матю Рикар, защо това е така няма да коментирам повече, това си е ваш проблем. Всички сте се изписали до един, що за стока сте. Дано някой ден вникнете поне малко в това скъпоценно учение, което ни дал Буда, Нагарджуна и продължават да ни разясняват съвременните учители като Далай Лама.

А тук, са тези селски методи да се оправдава след това и замазва положението, Като говори като просветен на невежите. Луда работа, така смяна на личността. 

на 16.04.2016 г. в 13:41, Śūnyatā написа:

Да се разбере какво е единство и какво е множество е важно за осъзнаване на Средния Път, над тези категории е разсъждавал и Нагарджуна, освен че е медитирал. Никой не отрича важността на медитацията, защото тя е средството чрез което ума се дисциплинира, приучава се да не блуждае и да се концентрира и върху интелектуалното осъзнаване на пустотата. За теб са "измишльотини", защото съзнанието ти е ограничено, мързи те да го развиваш и си заседнал на ниво "медитация", с която се занимават и хора които изобщо не са будисти. Ти изобщо нямаш представа какво е будизма, невежеството и завистта ти спрямо хората които полагат труд да го осъзнаят са очевидни. По-добре бягай по фиести и мачове на Реал, там ще си сред себеподобни. Недорасъл си просто да ги разбереш тези неща и се излагаш като "кифла" със всеки пореден безсмислен твой пост.

И този пост пак е със лайк от Реджепа. Yahoo.... ! 🙂

и колко още има, всичко това отива във мейла. Да видим какво ще стане. И имаш какво да почетеш като се върнеш от работа. 

Обида - обида. В будизма прошка няма ли?

Аз се сетих за един стих от български поет:

Наказвай подлеците с благородство,
на Юда със целувка отмъсти,
омразата самия тебе трови,
а не когото мразиш ти!
Стефан Цанев (1987г.)

Шуная, видях, че видял какво съм ти намерил, само ако знаеш какво се случва. Давам ти съвет, да си прегледаш активността, тук назад във времето. Ще научиш много интересни неща за себе си. 

Ти нещо имаш ли да кажеш само питам? 

Отговора ти е, един лайк на пост, за прошка? Аз ли трябва да поискам прошка? Хахаха 🙂

преди 11 часа, mecholari написа:

Обида - обида. В будизма прошка няма ли?

Аз се сетих за един стих от български поет:

Наказвай подлеците с благородство,
на Юда със целувка отмъсти,
омразата самия тебе трови,
а не когото мразиш ти!
Стефан Цанев (1987г.)

Може да се поиска прошка , само ако се признае за подлец. А аз вече как ще се справя със това, си е мой проблем. 

Шуная нещо да имаш да кажеш, и ти ми се имаш за просветен. Дойде ми времето братле, на сезони направо ми показваш. Хахаха 🙂

Шиниятсу, ти пред него си направо светило. 

Много лесно се създават врагове и трудно – приятели. Изобщо, приятелството е като виното, трябва да отлежи. Аз лично вчера се срещнах с един приятел, изслушах му проблемите, помогнах му със съвет доколкото мога. С него се знаеме от деца, направил е неща, с които е доказал че държи на мене. Не съм му казвал, но съм му верен.

Сега за обидата. Взаимно трябва да си поискате прошка. И след това трябва да забравяте и никога да не се сещате за нещата, които сте си наговорили. И това е , защото здравият човек може да прощава. Не че нещата ще бъдат както преди. Но ако не го направите нищо не препоръчва будизма. На това ли ви учи? Или е по-лесно и двамата да се дистанцирате от него за да не го опозорявате. Брутализъм, цинизъм, това улицата ли е? Всъщност, няма да ви морализирам, правете каквото искате. Само подозирам, че ако се срещнете пак на живо може и двамата да се изчервите от срам.

преди 20 минути, mecholari написа:

Много лесно се създават врагове и трудно – приятели. Изобщо, приятелството е като виното, трябва да отлежи. Аз лично вчера се срещнах с един приятел, изслушах му проблемите, помогнах му със съвет доколкото мога. С него се знаеме от деца, направил е неща, с които е доказал че държи на мене. Не съм му казвал, но съм му верен.

Сега за обидата. Взаимно трябва да си поискате прошка. И след това трябва да забравяте и никога да не се сещате за нещата, които сте си наговорили. И това е , защото здравият човек може да прощава. Не че нещата ще бъдат както преди. Но ако не го направите нищо не препоръчва будизма. На това ли ви учи? Или е по-лесно и двамата да се дистанцирате от него за да не го опозорявате. Брутализъм, цинизъм, това улицата ли е? Всъщност, няма да ви морализирам, правете каквото искате. Само подозирам, че ако се срещнете пак на живо може и двамата да се изчервите от срам.

Трудно ти става враг, някой който ти е бил приятел. За това трябва да се е случило нещо сериозно, не става просто ей така. Да приятелството може да е като виното, ако се поддържа и държи във правилни условия, само тогава може да узрее до такава степен. А приятелството може и да е отрова, може да ти причини сериозни разочарования. А и ти сам, казваш доказал е ,че държи на теб. Ако съпоставим това на конкретния, случай. Тук има съвсем други натрупвания. Доказано е нещо съвсем друго. 

Има неща не могат да бъдат простени, и няма смисъл да се търси прошка. Най доброто извинение, е промяната на поведението. А то последния пост си личи че такова няма, всичко това продължава с години. А и за да се поиска прошка трябва да има разкаяние, и поемане на вина. А тук не само, няма, ами има още по голямо наглеене. Кажи ми във такъв случай, какво  е най добре да се направи. След като съм доказал с хронология, че конфликта не е започнал от мен, и че аз имам много основания, да отговарям със подобаващ начин. Няма да се оставам на подобен да си упражнява на мен. 

И ако се видим, на живо отново. Единственото естествено нещо което може да се случи, е цялата негативна насъбрана емоция, да се излее. А тогава може да стане грозно. За мен си не мога да гарантирам, че ще се сдържа, за това да се молим да не се видим, никога повече. 

преди 22 минути, mecholari написа:

Ти прочети ли сезоните, ти видя ли как ми дойде времето "братле"..? Хахаха .... Такова нещо къде ще видиш другаде. 

на 6.06.2019 г. в 18:01, badr написа:

тя тяхната "дискусия" отдавна е сведена до битовия им емоционален план. наранени емоционални любовни трепети на единия, в комбинация с типичния психичен синдром от "страха от отхвърляне", дефицита на доверието, силно изострен и болезнен при изоставените деца. При другия... "неговото си". Но какво ли общо има това с темата "будизъм"? 

много моля - някой да разчисти спама. Темата не заслужава такава "участ" - поне според мен. Поне една тема сред "религиозния раздел", която да остане по-чистичка от битовизъм и личностно-емоционалните изхвърляния. Все пак - темите тук не са кабинет по психотерапия. И форумът - не е с лечебна цел, както и да съществува за да разтоварва емоционално и психично определени проблемни натури.

Късно е либе за китка. Кога беше момента за такива намеси, модераторите си бъркаха в носа - ходи сега от пресъхнала река, риба да ловиш.

преди 2 часа, _ramus_ написа:

тя тяхната "дискусия" отдавна е сведена до битовия им емоционален план. наранени емоционални любовни трепети на единия, в комбинация с типичния психичен синдром от "страха от отхвърляне", дефицита на доверието, силно изострен и болезнен при изоставените деца. При другия... "неговото си". Но какво ли общо има това с темата "будизъм"? 

много моля - някой да разчисти спама. Темата не заслужава такава "участ" - поне според мен. Поне една тема сред "религиозния раздел", която да остане по-чистичка от битовизъм и личностно-емоционалните изхвърляния. Все пак - темите тук не са кабинет по психотерапия. И форумът - не е с лечебна цел, както и да съществува за да разтоварва емоционално и психично определени проблемни натури.

Няма нищо такова, няма никакви любовни трепети. Тук става въпрос за чист пример, кой за какъв се представя. И как може човек който  способен на такива "сезони", да има въобще каквито и да е претенции. Няма как и това го доказва достатъчно убедително. Само за това става въпрос, за нищо друго. Нищо лично. 

преди 30 минути, sound написа:

Късно е либе за китка. Кога беше момента за такива намеси, модераторите си бъркаха в носа - ходи сега от пресъхнала река, риба да ловиш.

Въобще кой би могъл да модерира раздел за религии? Трябва за всяка религия да има разбиращ модератор, и да знае как да коригира религиозните мнения на участници. Това няма как да се случи. И за това, това става една платформа за изливане на фантазии, и съчетани със такива първични умове, се получават СЕЗОНИ. 🙂

преди 3 минути, NoMeJodas написа:

.....

За мен форумите на Imago и Калушев си бяха достатъчно прилични, и смислени, та не е баш, като да "няма как", но които са участвали в тях много добре знаят какво - ще го нарека - диктаторско модериране беше. Тука разни скучаещи тролчета месеци наред си вилнеят необезпокоявано и кога на някой вземе та му писне, че им тегли една майна, отнася бан - те така не само тема за будизъм няма как да стане, ами никаква тема няма как да стане.

преди 28 минути, sound написа:

За мен форумите на Imago и Калушев си бяха достатъчно прилични, и смислени, та не е баш, като да "няма как", но които са участвали в тях много добре знаят какво - ще го нарека - диктаторско модериране беше. Тука разни скучаещи тролчета месеци наред си вилнеят необезпокоявано и кога на някой вземе та му писне, че им тегли една майна, отнася бан - те така не само тема за будизъм няма как да стане, ами никаква тема няма как да стане.

Да, така е. Точно това се получава. Трябва обаче да не забравяме че това е форум, което означава че не правилното мнение определя, а активността. Важното е да има оборот на участващи, и темата да е гореща. Модераторите са обикновени потребители и абсолютно неадекватни, но не може да им се сърдим. По скоро на участниците който използват тази платформа. За щастие всичко си седи тук, написано и може много лесно да се докажа. И как въобще хора които си мислят че са постигнали нещо, са способни да изрекат такива обидни думи. Най странното че никои не възрази от другите участници. Веднага след поста Шиниатсу си продължава без нищо да е станало. И този пост, остана без абсолютно никакво внимание, абсолютно не нужно написан. Даже и лайк няма от Реджеп, на този пост го е досрамяло вече да даде лайк. Но на всички други постове, дава по един лайк, дори на този за двата лева. Ей това ми кажи как е възможно. 

И във крайна сметка аз излязох прав, доказах че Шунаята няма как да е това за което се представя. Ами не само това ами, че и лъже най подло. Само последните ми постове доказват това. При последните въпроси, дали има предадена практика въобще от някой. Той каза че във център във София е ходил и там е получил от момчета с които бил даже приятел. Когато попитах колко пъти е ходил, защото това лесно може да се провери. Той изведнъж се усети и каза десетина, което няма как да е достатъчно за никакво научаване на каквото ида било. Тези десетина са не повече от два, три пъти, ако въобще. Значи за тези 10 пъти да кажем трябва да е получил и усвоил практиката. После обаче, каза че правел практика която нямало нищо общо със други практики преди това. А се оказа че е най обикновена Шамата. След като го попитах, от къде знае пък нея, каза че пак му била предадена от тези момчета. Добре във тези десетина пъти, коя практика му предадоха? Че и Випасана прави, нея кой кого му я предаде. А Аналитичните му медитации? И как така, един път казва едно после друго. Лъже просто. Никъде не е ходил, никаква практика не е получавал. Никои даже не е чувал за него там, няма как със десетина пъти да те запознат въобще че и чак да сте станали приятели с момчета. Веднага след като му казах че това всичко може да се провери, започна да ми се извинява и пожелава просветление. Аз имам какво да докажа, да видим той как ще се оправдае сега. 

И само да допълня, тук няма нищо лично. Става въпрос за това да се докаже дали този човек, може да е будиста за който се представя. И дали може да е постигнал и грам от това което претендира. Например празнотата..? Каква празнота може да е преживял човек с такъв манталитет. 

преди 1 час, NoMeJodas написа:

И само да допълня, тук няма нищо лично. Става въпрос за това да се докаже дали този човек,

пет пари не дава никой за глупостите ти. Нито будизма го интересува, нито някой друг - кой какъв бил извън форума. Ама се бил правил - теб какво те засяга. А отгоре на това - "нямало нищо лично" :) На кого ги пробутваш тия твоите бабини диветини... Достатъчно ясно се изписвате и двамата, но той поне е с малко повече здрав разум, и е по-обран. Докато ти си "луд за връзване", първосигнален и реактивен до първична агресивност, с която си се спасявал в живота досега. и която си ти е станала "втората кожа"...

Лудия умора няма, щото ако не го вържат или спрат,  той не може да спира. Но веселата част е че и двамата с "будисткия ти авер" на когото ти "нямаш нищо лично" сте съвсем 'братя по спасение' - всеки  си е намерил да привижда спасението, от неговото си.

Децата нямат спирачки - е написано на някои знаци около училища, детски градини или площадки за игри. Лудия умора няма, фантазното трепе отсякъде, защото то е взело връх и никога, ама никога няма как да го пусне. Щото това за него е вид смърт, и ще се бори ако е нужно до края на вечността и на вселената.

няколкото форумни образа със ясни и явни психични проблеми, се опитва да бягат някъде сред спасенията на идеологичните постановки. Един християнин, друг - дъновист, трети - лечител, друг - световен учител и говорител на ДНК_то си... Има си вещици, Ошовисти, ботевисти, политикани и вселенски разбирачи, живееща на н-ти етаж под небето... далтонисти и филанкишиеви. Имало и форумни образи, дето били с огромно чувство за хумор и били гениални в духовността си, картинките... дори и глупостите си (според други)....

Тук на доста хора са ясни историята на народния будизъм, в българския му вариант. Не че и досега не е така и хора, които си нямат и елементарно ниво на психична зрелост, продължават да си играят на будизъм. Иво се изнесе, и други се изнесоха. Спорадичните опити на Дони да кани някои гастролиращи будисти... и тук-там някакви събития...  и това е. Лично бях на две от тия му събирания - лятото на морето, на юг от Царево. Видях нивото на "основното ядро"... дори и обмених и лични впечатления и малко инфо и с "гастрольорите" от Тибет.  На откриването на Ступата не можах да отида, но и нямах кой знае какъв интерес.

каквото и да е - всеки прави нещо си, някак си. Но поне се опитва да не създава проблем на друг. Личните емоционални изстъпления и изхвърляния, са характерни за няпълно незрели и отклонили се от себе си личности. Нито будизъм, нито игрите на медитации, нито пари или организации биха променили каквото и да е...

Намирането на психичен подслон в будизма не е будизъм. Най-малкото - няма нищо общо с онова, което БУДАта е оставил след себе си. Но милиони хора търсят именно това - търсят закрила, спасение, търсят проекциите, подгонени от страхове, болка, несравили се с житейски бития и жития...

И да не е в будизъм - всички религии, всички идеологии - предлагат версия на подслон. Именно за търсещите и нуждаещите се от такъв. Но за същото - философските изцепки вече нямат нищо общо със същината, а само с шелтера и нуждите на търсещия... Обаче - за илюзията на спасението, на удобната астрална капсула - друго си е и да си поиграеш на философия, на мислителство, да си подложиш и "Ентелектуална" манджа. Щото и тя също се ползва като спасителен сал или пояс... от житейски-давещите се. И ако на изток това е що-горе културно обрано и регулирано някак си, то тук, на запад, е просто една народна лудница. И българския й вариант е последното нещо, в което би вирял нещо си, наречено Будизъм.

Това няма как да спре, защото Давещите се, само се множат. Раждат се с обещанието че са специални отсякъде и стремят рая си, бягат от ада си, трепят себе си и други... заради нещото в главите си.

преди 6 минути, _ramus_ написа:

Много интересно, че използваш мен да си кажеш каквото ти се казва. Само ми кажи твоето мнение със какво се различава от неговото? И дойде да си го издрайфаш тук на всичкото отгоре? Знам че и ти ми имаш зъб, не без причина. Ако някой някога е имал претенции, то аз съм бил този със най малкото от всички тук, и да ми вменяваш такива отговорности са само твои фантазии. И баш на мен ли дойде да си доказваш теориите за будизма в България? Ако си нещо друго осен същия като тези които обвиняваш. Може въобще каквото се случва да не ти прави впечатление. А ти да ми говориш за пазене на теми баш. Давай и ти изпиши няколко сезона, ти и без това друго не правиш. И се примири със факта че съм точно такъв какъвто си мислиш и го преживей. А на да се ядосваш всеки път. 

преди 2 часа, sound написа:

ще го нарека - диктаторско модериране беше.

потвърждавам - така си беше. Но то няма и друг начин. Когато беше момента аз самия да определям посоката на един цял форум - видях каква пълна лудница е. И видях сам че само строга дисциплина, дори до крайности - защото лудите просто живеят подгонени от проекциите си за спасения и хилядите им роли и театро в това се оказаха сякаш безкрайни. И най-мотивирани, и те с "права" и що някой си не ги  бил зачитал... Та хитреци, та завъртулки - винаги да е на тяхното... ако ще и потоп да е след тях.

няма как да се играе на демокрация с луди хора... Просто не мога да ги мисля политиците в днешно време...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.