Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 10 минути, Śūnyatā написа:

Практиката ми е предадена в Палюл център - София от Роман и Явор. Писал съм го вече, пак повтаряме. 

За да видиш благородно качество у някой, трябва да го имаш първо в себе си, иначе няма как да го разпознаеш. Както и да видиш буда-природата в "другите".

Шуная, много си заблуден. Буда природа има всеки, но тя е неоткрита все още. Покрита е със воали и обикновен човек като теб и мен, няма никакъв допир до нея. Тя изгрява когато се пречисти ума и се постигне просветление. Така че ти няма как да ми говориш за Буда природа освен на теория. 

Кажи колко пъти си ходил във този център? Веднъж? Два пъти? Само не ми казвай че ходиш редовно. Защото веднага ще им се обадя и ще ги питам точно за какво говорим. И да ги питам дали те са ти предали да наричаш тибетците, неграмотни диваци? Искаш ли?

Ти трябва да изхождаш от осъзнаването, че нищо не разбираш, нищо не си преживял, нищо постигнато нямаш. И това че ти е предадено нещо не значи че си го разбрал усвоил и приложил. По това как говориш за това, и какво отношение имаш си личи въобще какво си правил. Това съм ти го казвал хиляда пъти. 

• Отговори 16k
  • Прегледи 894,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 11 часа, NoMeJodas написа:

Аве момче, ти наистина си много интересен. Няма как да си Бодхисатва и да не си Арахат, и Да си Арахат да не си Бодхисатва. Това чисто относително, защото едното е основа на другото и обратно. Това едно и също нещо погледнато по различен начин. Има само една много малка разлика между тях. Обясних ти за Бодхистава, ще ти кажа каква е разликата със Арахата. Арахата е планинско чисто езеро високо в планината, ако иска да пиеш от неговата чистота. Трябва да се изкачиш до него, то никога няма да слезе при теб. Разбираш ли смисъла. 

И като почнеш да пишеш как ставали самостоятелно Арахати. И какви лесни идеологични съждения. То даже на теория нама ка да стане, пък нищо общо с на практика. Но няма проблем. 

И просветлението не е истината за света, ето пак пример че не знаеш какво е просветление. Просветлението е истината за теб самия, а когато я постигнеш тогава преоткриваш света около теб през себе си. А не някакъв начин за разбиране на реалност. Това е състояние което се постига и от положението на това състояние може да се осъзнае ултимативната истина. Казва се да постигне състояние на Буда. 

Архатът не е бодхисатва - мъдростта на Хинаяна е различна. Разбира се, един архат може да реши да стане бодхисатва, това впрочем очаква Буда от него.

За обратното обаче си прави - бодхисатвите получават и плодовете на освобождението, т.е. плодовете на Хинаяна. Зависи на кое ниво са, разбира се.

Може би сам да си прочетеш за пратиека-будите? Малко почва да ми омръзва: това са елементарни неща, които всеки може да си провери и без чужда помощ, ако има поне капка добра воля и желание да узнае истината, а не просто да се прави на мъж по форумите.

Истината за самия теб е неразделна от истината за света, но вероятно си прав - светът се преоткрива. Това за преоткриването на света са мои спекулации, може би някой просветлен не би се изразил така.

Състоянието на Буда е 52-ия етап, а просветлението едва 7-ия етап.  Не бързай толкова!

преди 16 минути, Текила сънрайз написа:

Лошото, че ти изобщо не помниш какво си писал в предишните си постове, което впрочем издава какъв си медитатор и какво е реалното ти ниво. Обясних ти съвсем ясно, че понеже се намираме в края на епохата на Дхарма има всякакви фалшификации на учението на Буда и затова трябва да се внимава много. Ти ми заяви, че си измислям някакви епохи. Предоставих ти линк, след което ми заяви, че това нямало никакво значение и ние нямало какво да се занимаваме с това.

Кажи сега ти с такъв човек като теб, който така извърта, смяташ ли, че си струва да се общува? И  за какво? Все ти да си прав, а другите да са в грешка и то без да се обосновеш по какъвто и да е начин. 

А знаеш ли защо го правиш? Защото егото ти е силно привързано към собственото си съществуване и собствената си важност (т.е. твоята важност).

Същото му го пиша по различни начини, полза обаче няма, егото му продължава да налива бетона.

преди 17 минути, Текила сънрайз написа:

Няма повече да се хабя да ти деля постовете и да ти пиша точка по точка - очевидно е безсмислено.

Лошото, че ти изобщо не помниш какво си писал в предишните си постове, което впрочем издава какъв си медитатор и какво е реалното ти ниво. Обясних ти съвсем ясно, че понеже се намираме в края на епохата на Дхарма има всякакви фалшификации на учението на Буда и затова трябва да се внимава много. Ти ми заяви, че си измислям някакви епохи. Предоставих ти линк, след което ми заяви, че това нямало никакво значение и ние нямало какво да се занимаваме с това.

Кажи сега ти с такъв човек като теб, който така извърта, смяташ ли, че си струва да се общува? И  за какво? Все ти да си прав, а другите да са в грешка и то без да се обосновеш по какъвто и да е начин. 

А знаеш ли защо го правиш? Защото егото ти е силно привързано към собственото си съществуване и собствената си важност (т.е. твоята важност).

Да, определено всички будисти смятат Буда за безгрешен - това е основата на будизма. Защо е така? Ами ще трябва малко да се пообразоваш със сутрите, там всичко е обяснено най-подробно.

Да, бодхисатвите се връщат отново и отново - те обаче не нарушават предписанията на Буда и следователно не допускат грешки. Има нюанси, но нека повторим - няма начин един бодхисатва да пие алкохол или да яде месо, особено всеки ден, особено за кеф. Това е толкова очевидно, че всеки би трябвало да може да го схване, освен ако просто не иска.

И накрая, ти тук си говорил само и единствено как са ти преподавали медитация - нито дума за парамите и предписанията или сутрите. Не мисля, че са ти преподавали кой знае колко или пък изобщо не ти е било интересно.

Ти за това ли се хвана, а? А аз колко от твоите твърдения опровергах а ти замълча, защо нищо не казваш за това? Както и да е, аз също тъкмо смятах да ти кажа че се хабя със теб.

Казах че, това във общия смисъл, не ми помага нищо за да си блъскам главата със него. Аз виждам какво е дошло до тук и кой как го приема. Негова си работа. 

И какъв медитатор съм ти как го разбра, докато търсиш кой колко не е? Така винаги ще намериш нещо, а ако потърся същото във теб. Там и толкова няма, но това не го мислиш и си убеден достатъчно. 

Ти едва ли знаеш колко будисти и монаси ядът месо. Ама няма значение. Имаш само представи без никаква опитност. 

Интересно е да даваш оценката си, при положение че многократно потвърдих и показах защо разговора изглежда така. Ти това не го вземаш в предвид, което показва че само се опитваш да покажеш че си прав. Ок, няма проблем. Казах ти че разговора е такъв, защото Шунаята говори за всичко преди това и отричаше медитацията като цяло. Не го слушай че сега се прави че е правил нещо, прави го сега защото сам се усети колко е безсмислен. И няма проблем отново ти казвам, за всичко си прав. Нищо че и друг участник ти каза че не си. А лайковета на Шунаята не са искрени, той е много лукав и го прави само за от завист. 

преди 7 минути, Śūnyatā написа:

Същото му го пиша по различни начини, полза обаче няма, егото му продължава да налива бетона.

Е нали е строител?

(NoMeJodas надявам се да не го възприемеш като заяждане, там, където се намирам, тези закачки се приемат за нормални)

преди 25 минути, NoMeJodas написа:

Хахах.. :) Извинявай, без лоши чувства. Но как ме кефиш ако знаеш, както се опитваш. Това няма нищо общо, какви нелепи представи даже, а да не говорим за нещо със смисъл. Хора това въобще не е така, казвам ви съвсем сериозно. И ви казвам че такива представи са голяма заблуда, и по точно така да си сглобявате представи. И на всеки малко по разбиращ от това, звучите просто налудничево. Ако ви интересува въобще де, като гледам не ви пука много. Но все пак. 

Основни положения относно медитацията
Кюнциг Шамар Ринпоче

"Целта на медитацията е да се осъзнае истинската природа на ума, постигането на Буда-същността. Умът е основа и за нашето преживяване на обусловеното съществуване, и на Просветлението. Просветлението е осъзнаване на истинската природа на ума, а обикновеният живот е липсата на съзнание за тази природа.
Как да разбираме това, че всичко е проява на ума? Сега ние преживяваме объркани състояния на ума, чийто резултат са смущаващите чувства като гняв, привързаност, глупост, ревност и гордост. Истинската природа на ума е незасегната от смущаващите чувства. Когато ги преживяваме, се опитваме да ги изявим навън в действия. Тези действия създават впечатления в ума ни, като навици или тенденции за преживяване на света по определен начин. Когато по-късно такава тенденция се активизира, тя създава появата на един илюзорен свят."

Слеп ли си, че не виждаш, че и практиката на Шунята води до същото. Истинската природа на ума с какво ще я осъзнаеш? Как ще я разбереш? Ти изобщо си нямаш представа какво е тя. В сутрите тези процеси са обяснени, но е трудно да бъдат разбрани. Трябва да се разсъждава и медитира върху тях. Когато умът ти разбере някои положения, след 2-3 години може пак да прочетеш текста и пак да медитираш върху него. И това докато не получиш пълно разбиране за какво се говори. Бодхи в това време ще осветява ума ти все повече и повече, и ще спомага за по-дълбокото разбиране. Защото умът сам по себе си без бодхи е доста ограничен. Но без него бодхи няма как да се прояви докато си в тяло на земята.

Това е съчетаване на знание, което само с медитация не може да дойде и медитация, която е безсмислена без знание и разбиране. Усетил с в медитация някакъв аспект от природата на ума и си мислиш, че това е всичко. Бодхи е преди всичко разбиране на същността на нещата, което обхваща и всичките й проявления  в самсара. Защото вътрешната същност създава всички т.нар. илюзии на самсара. Изучавайки външния свят създаваме семената, причините за разбиране на вътрешната му същност. Алая Виджняна не може да бъде причина за просветление. Преди това в нея трябва да се запечатат определени представи от животите във феноменалния свят, определени разбирания, които да станат основа на осъзнаването на себе си не като личност, а като просветлено същество. Причините ги създаваме тук и сега. Чрез медитация можеш да сведеш до личностното си съзнание натрупаното в Алая Виджняна. В медитация вероятно създаваш нови връзки между натрупаните опитности, разглеждаш ги от различен ъгъл и ги съотнасяш към различна конкретика. Но ако не четеш сутри, ако не разсъждаваш и не медитираш върху тях, то натрупванията в Алая Виджняна ще са малки. Затова са дадени и сутрите, за да ти предоставят правилните идеи, които ти постепенно да започнеш да разбраш все повече и повече.

преди 11 минути, Śūnyatā написа:

Да се обадя ли да ги питам, те питах. Защо не отговаряш? 

преди 23 минути, NoMeJodas написа:

Кажи колко пъти си ходил във този център? Веднъж? Два пъти?

Десетина пъти, колкото да ми предадат шамата, да видя с очите си как се прави, те да видят как медитирам и грешките да се коригират. С тях съм приятел, въпреки че знаят че не практикувам тибетски будизъм. Поради тази причина не ходя редовно, практикувам вкъщи. Канят ме на важни събития, като идването наскоро в България на Негово Светейшество Карма Кучен Ринпоче, 12-ият държател на традицията Палюл. Посещавал съм и други центрове, както и будистки групи, като тази на гелуг.

Няма нищо лошо да ти кажат за мен, дори ти препоръчвам да им се обадиш. Никой от тях не се държи по този начин с мен,  по начинът по който се държиш ти. Просто отбелязвам, това изобщо не ме засяга. Никой не може да ми навреди, нито да ми помогне, освен ако лично не го направя. Никой не може да навреди на Дхарма или да се опитва да я пази. Дхарма е отвъд тези неща, Дхарма е такава, каквато е. 

А ти, приятелю, ако не се успокоиш, ще продължаваш да гориш в огъня на алчността (егото), в огъня на омразата, в огъня на гнева, ненавистта и невежеството. Нищо лично, отбелязвам го само, не че другите не го виждат сами.

преди 13 минути, Текила сънрайз написа:

Архатът не е бодхисатва - мъдростта на Хинаяна е различна. Разбира се, един архат може да реши да стане бодхисатва, това впрочем очаква Буда от него.

За обратното обаче си прави - бодхисатвите получават и плодовете на освобождението, т.е. плодовете на Хинаяна. Зависи на кое ниво са, разбира се.

Може би сам да си прочетеш за пратиека-будите? Малко почва да ми омръзва: това са елементарни неща, които всеки може да си провери и без чужда помощ, ако има поне капка добра воля и желание да узнае истината, а не просто да се прави на мъж по форумите.

Истината за самия теб е неразделна от истината за света, но вероятно си прав - светът се преоткрива. Това за преоткриването на света са мои спекулации, може би някой просветлен не би се изразил така.

Състоянието на Буда е 52-ия етап, а просветлението едва 7-ия етап.  Не бързай толкова!

Пич ти във какъв филм ме вкара, във цяла центрофуга от твои неща на които аз едва съомявам да хвана смисъла. От къде почнахме, ти къде отиди. Аз какво исках да кажа ти какво изкара. Че и на всичкото отгоре и ме обвини и осъди за това със присъда. Аз оставам само изумен и направо не знам. Какъв трябва да си да правиш това. Разбрахме кой се прави на мъж из форумите и какъв. На мен не ми е проблем мнението на някой друг. Аз казах каквото мисля, пък той да си мисли каквото иска.

преди 1 минута, Śūnyatā написа:

Десетина пъти, колкото да ми предадат шамата, да видя с очите си как се прави и грешките да се коригират. С тях съм приятел, въпреки че те знаят че не практикувам тибетски будизъм. Поради тази причина не ходя редовно, практикувам вкъщи. Канят ме на важни събития, като идването наскоро в България на Негово Светейшество Карма Кучен Ринпоче е 12-ият държател на традицията Палюл. Посещавал съм и други центрове, както и будистки групи, като тази на гелуг.

Няма нищо лошо да ти кажат за мен, дори ти препоръчвам да им се обадиш. Никой от тях не се държи по този начин с мен,  по начинът по който се държиш ти. Просто отбелязвам, това изобщо не ме засяга. Никой не може да ми навреди, нито да ми помогне, освен ако лично не го направя. Никой не може да навреди на Дхарма или да се опитва да я пази. Дхарма е отвъд тези неща, Дхарма е такава, каквато е. 

А ти, приятелю, ако не се успокоиш, ще продължаваш да гориш в огъня на алчността (егото), в огъня на омразата, в огъня на гнева, ненавистта и невежеството. Нищо лично, отбелязвам го само, не че другите не го виждат сами.

Аха, оказа се че май не ходиш толкова често. А дали е достатъчно често за да разбереш е отделен въпрос. И това ходене на събития, пък колко помага за разбиране на медитация, няма да говорим. Където идват всякакви хора. А и ти това държание моето, го сравняваш със тяхното? А ти тях гледа ли ги, меки китки ли са? А ? И избива ли си комплексите на тях тука като обясняваш какъв мъж си ти като наричаш някой мека китка? Искаш ли да им се обадя и да им кажа какво си правил със нашата санга и какви филми и простотии си изписал във публичното пространство? И че дори и да не практикува тибетси будизъм, наричаш тибетците невежи диваци.Това дали ще им хареса, а? Как мислиш? Ами те ако знаят какво правиш ще те изгонят от там е. 

преди 6 минути, NoMeJodas написа:

Пич ти във какъв филм ме вкара, във цяла центрофуга от твои неща на които аз едва съомявам да хвана смисъла. От къде почнахме, ти къде отиди. Аз какво исках да кажа ти какво изкара. Че и на всичкото отгоре и ме обвини и осъди за това със присъда. Аз оставам само изумен и направо не знам. Какъв трябва да си да правиш това. Разбрахме кой се прави на мъж из форумите и какъв. На мен не ми е проблем мнението на някой друг. Аз казах каквото мисля, пък той да си мисли каквото иска.

Аха, оказа се че май не ходиш толкова често. А дали е достатъчно често за да разбереш е отделен въпрос. И това ходене на събития, пък колко помага за разбиране на медитация, няма да говорим. Където идват всякакви хора. А и ти това държание моето, го сравняваш със тяхното? А ти тях гледа ли ги, меки китки ли са? А ? И избива ли си комплексите на тях тука като обясняваш какъв мъж си ти като наричаш някой мека китка? Искаш ли да им се обадя и да им кажа какво си правил със нашата санга и какви филми и простотии си изписал във публичното пространство? И че дори и да не практикува тибетси будизъм, наричаш тибетците невежи диваци.Това дали ще им хареса, а? Как мислиш? Ами те ако знаят какво правиш ще те изгонят от там е. 

Успехи ти желая само! Напълно искрен съм в това, не ти желая злото. Хубав ден и на останалите участници в дискусията.

преди 17 минути, Shiniasu написа:

Слеп ли си, че не виждаш, че и практиката на Шунята води до същото. Истинската природа на ума с какво ще я осъзнаеш? Как ще я разбереш? Ти изобщо си нямаш представа какво е тя. В сутрите тези процеси са обяснени, но е трудно да бъдат разбрани. Трябва да се разсъждава и медитира върху тях. Когато умът ти разбере някои положения, след 2-3 години може пак да прочетеш текста и пак да медитираш върху него. И това докато не получиш пълно разбиране за какво се говори. Бодхи в това време ще осветява ума ти все повече и повече, и ще спомага за по-дълбокото разбиране. Защото умът сам по себе си без бодхи е доста ограничен. Но без него бодхи няма как да се прояви докато си в тяло на земята.

Това е съчетаване на знание, което само с медитация не може да дойде и медитация, която е безсмислена без знание и разбиране. Усетил с в медитация някакъв аспект от природата на ума и си мислиш, че това е всичко. Бодхи е преди всичко разбиране на същността на нещата, което обхваща и всичките й проявления  в самсара. Защото вътрешната същност създава всички т.нар. илюзии на самсара. Изучавайки външния свят създаваме семената, причините за разбиране на вътрешната му същност. Алая Виджняна не може да бъде причина за просветление. Преди това в нея трябва да се запечатат определени представи от животите във феноменалния свят, определени разбирания, които да станат основа на осъзнаването на себе си не като личност, а като просветлено същество. Причините ги създаваме тук и сега. Чрез медитация можеш да сведеш до личностното си съзнание натрупаното в Алая Виджняна. В медитация вероятно създаваш нови връзки между натрупаните опитности, разглеждаш ги от различен ъгъл и ги съотнасяш към различна конкретика. Но ако не четеш сутри, ако не разсъждаваш и не медитираш върху тях, то натрупванията в Алая Виджняна ще са малки. Затова са дадени и сутрите, за да ти предоставят правилните идеи, които ти постепенно да започнеш да разбраш все повече и повече.

Ще кажеш че аз съм човека който твърди нещо различно. Аз говорих за традиционата Шамата, Шуната се направи на интересен със "нова" практика, която съм посочил във цитат, където казва че тя се отличавала от всички други практики. Което аз опровергах и казах че е чиста Шамата. Сега ти ми казваш аз сляп ли съм. аз пък мога да кажа само. Вие луди ли сте?

А това отдолу другото няма да го коментира. Само ще ти кажа че те имаш за малко по разбираш и сериозно отнасящ се. Жалко.

току-що, Śūnyatā написа:

Успехи ти желая само! Напълно искрен съм в това, не ти желая злото. Хубав ден и на останалите участници в дискусията.

О Шуная, защо така бързо смени тона? А май се усети че започна пак да приказваш и правиш глупости. И да си показваш истинската същност, а не Буда природата. И веднага предпочиташ да избягаш и скриеш за да не се излагаш повече? И пак малкото ти осъзнатост ти каза да не го правиш. Хахаха, ще ми говориш ти на мен. Искаш ли да напиша един емай на центъра и да прибавя всичките ти приказки? Искаш ли да си направим този експеримент и да видим какво ще кажат те? А? Аз съм готов. Хаха 🙂

преди 1 минута, NoMeJodas написа:

Ти за това ли се хвана, а? А аз колко от твоите твърдения опровергах а ти замълча, защо нищо не казваш за това? Както и да е, аз също тъкмо смятах да ти кажа че се хабя със теб.

Казах че, това във общия смисъл, не ми помага нищо за да си блъскам главата със него. Аз виждам какво е дошло до тук и кой как го приема. Негова си работа. 

И какъв медитатор съм ти как го разбра, докато търсиш кой колко не е? Така винаги ще намериш нещо, а ако потърся същото във теб. Там и толкова няма, но това не го мислиш и си убеден достатъчно. 

Ти едва ли знаеш колко будисти и монаси ядът месо. Ама няма значение. Имаш само представи без никаква опитност. 

Интересно е да даваш оценката си, при положение че многократно потвърдих и показах защо разговора изглежда така. Ти това не го вземаш в предвид, което показва че само се опитваш да покажеш че си прав. Ок, няма проблем. Казах ти че разговора е такъв, защото Шунаята говори за всичко преди това и отричаше медитацията като цяло. Не го слушай че сега се прави че е правил нещо, прави го сега защото сам се усети колко е безсмислен. И няма проблем отново ти казвам, за всичко си прав. Нищо че и друг участник ти каза че не си. А лайковета на Шунаята не са искрени, той е много лукав и го прави само за от завист. 

Не, не, NoMeJodas, имаме сериозен проблем тук. Ти наистина ли си вярваш, че си опровергал каквото и да било и си доказал каквото и да било? Ти изсипа своята вяра тук - повярвал си, че Ваджраяна е най-велика и че води към състоянието на Буда, повярвал си, че за "великите" учители няма значение как се държат, повярвал си, че най-важното и великото е медитацията и т.н. Аз нямам против - уважавам твоята вяра и не я оспорвам. Оспорвам обаче нейната правилност в мига, в който започнеш да я налагаш на останалите - тогава трябват доказателства, а не само приказки.

А когато раздаваш оценки за всички - кой колко практикувал, кой колко медитирал и кой от какво разбирал? Не мислиш, че ти си този, който държи да е прав на всяка цена?

Може ли само да повторя за месото? Значи будист може да яде месо, ако е приел само петте основни обета или дори не ги е приел (има и такива будисти и защо не). Може и да яде месо, ако са изпълнени определени специални обстоятелства, например за лечение (но не системно ядене и то приготвено така, че да му се услади максимално). Това всичко засяга начинаещи като мен. Ако обаче някой се пише, че е будистки учител и яде месо, имаме сериозен проблем. Ако пък се пише велик будистки учител и яде месо, там вече е страшно. Та има някои нюанси, както виждаш.

А вече за това кой какво лайква или какво пише - всеки си носи лична отговорност. Не знам защо реши, че ако още някой казва, че не съм прав, това доказва каквото и да било. Впрочем и някой да казва, че съм прав, това пак нищо не доказва. Всеки си казва каквото си иска. Теб впрочем също не те вълнува колко души ти казват, че не си прав за това или онова, защото вътрешно знаеш, че си прав. (това е шега, но и не е шега)

преди 1 минута, Текила сънрайз написа:

Не, не, NoMeJodas, имаме сериозен проблем тук. Ти наистина ли си вярваш, че си опровергал каквото и да било и си доказал каквото и да било? Ти изсипа своята вяра тук - повярвал си, че Ваджраяна е най-велика и че води към състоянието на Буда, повярвал си, че за "великите" учители няма значение как се държат, повярвал си, че най-важното и великото е медитацията и т.н. Аз нямам против - уважавам твоята вяра и не я оспорвам. Оспорвам обаче нейната правилност в мига, в който започнеш да я налагаш на останалите - тогава трябват доказателства, а не само приказки.

А когато раздаваш оценки за всички - кой колко практикувал, кой колко медитирал и кой от какво разбирал? Не мислиш, че ти си този, който държи да е прав на всяка цена?

Може ли само да повторя за месото? Значи будист може да яде месо, ако е приел само петте основни обета или дори не ги е приел (има и такива будисти и защо не). Може и да яде месо, ако са изпълнени определени специални обстоятелства, например за лечение (но не системно ядене и то приготвено така, че да му се услади максимално). Това всичко засяга начинаещи като мен. Ако обаче някой се пише, че е будистки учител и яде месо, имаме сериозен проблем. Ако пък се пише велик будистки учител и яде месо, там вече е страшно. Та има някои нюанси, както виждаш.

А вече за това кой какво лайква или какво пише - всеки си носи лична отговорност. Не знам защо реши, че ако още някой казва, че не съм прав, това доказва каквото и да било. Впрочем и някой да казва, че съм прав, това пак нищо не доказва. Всеки си казва каквото си иска. Теб впрочем също не те вълнува колко души ти казват, че не си прав за това или онова, защото вътрешно знаеш, че си прав. (това е шега, но и не е шега)

Да наистина вярвам, и виждам какво си и се опитваш. Това ме отегчава, извинявай. Оценките за практиката на други е много лесно да се даде ако въобще липсва такава. Ти пропускаш много важни моменти във които изказваш само личната си моментна гледна точка не можеш да осъзнаеш въобще за какво говорим. Споко. Достатъчно. Ще правя нещо друго. 

преди 10 минути, NoMeJodas написа:

Искаш ли да напиша един емай на центъра и да прибавя всичките ти приказки? Искаш ли да си направим този експеримент и да видим какво ще кажат те? А? Аз съм готов. Хаха 

Разбира се, хайде да го направим. Аз съм готов. Ти кажи къде да пратим твоите приказки. Готов ли си?

току-що, Śūnyatā написа:

Разбира се, хайде да го направим. Аз съм готов. Ти кажи къде да пратим твоите приказки. Готов ли си?

Да, готов съм. Само ще уточним че. Аз винаги съм говорил от позицията на невеж и не просветен или постигнал нещо, нали? А ти от позицията на просветен, прозрял празнотата и постигнал Буда състояние. Това е моног важно условие. Защото за един невеж, да говори такива неща е нормално, ама за един просветен не. Това на теб ясно ли ти е? А ще правим това да докажем че ти не си просветен, това е целта на задачата, Съгласен ли си?

И че всичките обиди към теб, са във отговор на меките ти китки? ОК?

преди 43 минути, NoMeJodas написа:

Шуная, много си заблуден. Буда природа има всеки, но тя е неоткрита все още. Покрита е със воали и обикновен човек като теб и мен, няма никакъв допир до нея. Тя изгрява когато се пречисти ума и се постигне просветление. Така че ти няма как да ми говориш за Буда природа освен на теория. 

Преди време дадох една аналогия със слънчевите лъчи проникващи във водата. Да, за да проникнат надълбоко, водата трябва да е чиста и спокойна. И колкото по-чиста е водата, толкова по-надълбоко проникват. Т.е. буда природата може да бъде осъзната в някаква степен и без умът да е напълно пречистен. Може да имаме допир с нея, когато мисълта ни е спокойна и чиста. Да, това няма да е пълното осъзнаване на буда природата, а само частично, но постепенно с пречистването на мисълта и правилното и насочване ще се стигне до пълно просветление.

току-що, Shiniasu написа:

Преди време дадох една аналогия със слънчевите лъчи проникващи във водата. Да, за да проникнат надълбоко, водата трябва да е чиста и спокойна. И колкото по-чиста е водата, толкова по-надълбоко проникват. Т.е. буда природата може да бъде осъзната в някаква степен и без умът да е напълно пречистен. Може да имаме допир с нея, когато мисълта ни е спокойна и чиста. Да, това няма да е пълното осъзнаване на буда природата, а само частично, но постепенно с пречистването на мисълта и правилното и насочване ще се стигне до пълно просветление.

Няма такова "частично" осъзнаване на Буда природа. Това не е вярно. Това което ти наричаш Буда природа е основата на ума. Тя е спокойствие и доброта. Но на фона на нея изгрява Бъда природата когато има тези условия. А Буда природата е резултат от постигнато просветление. Преди това няма как да я има, иначе няма да има нужда да се постига. 

преди 53 минути, NoMeJodas написа:

Ти трябва да изхождаш от осъзнаването, че нищо не разбираш, нищо не си преживял, нищо постигнато нямаш.

Ти също.

Има я на теория, казано ни е че я има. Но те не е постигната. 

преди 1 минута, Shiniasu написа:

Ти също.

Ами ти от къде знаеш че аз не правя така? И че го казвам защото аз също така правя? Няма как да знаеш. И не само аз и той, ами и ти всеки други като нас. 

преди 3 минути, NoMeJodas написа:

Няма такова "частично" осъзнаване на Буда природа. Това не е вярно. Това което ти наричаш Буда природа е основата на ума. Тя е спокойствие и доброта.

Не, правя разлика между буда природа и основата на ума. А ти с разсъжденията си сам си прекъсваш възможността да осъзнаеш буда природата.

преди 4 минути, Shiniasu написа:

Не, правя разлика между буда природа и основата на ума. А ти с разсъжденията си сам си прекъсваш възможността да осъзнаеш буда природата.

Буда природа приятелю не може да се усети със разсъждения, тя е отвъд всяка концепция и представа. Те може само да се постигне, усети и да се осъзнае. 

А ти, и той със разсъждение си отваряте повече възможността да я видите? Хаха 🙂

преди 17 минути, NoMeJodas написа:

Да наистина вярвам, и виждам какво си и се опитваш. Това ме отегчава, извинявай. Оценките за практиката на други е много лесно да се даде ако въобще липсва такава. Ти пропускаш много важни моменти във които изказваш само личната си моментна гледна точка не можеш да осъзнаеш въобще за какво говорим. Споко. Достатъчно. Ще правя нещо друго. 

Имам чувството, че почваш да сгъваш чадърите? Прав ли съм?

Малко по-сериозно, за практиката на другите не може да се дава оценка - най-малкото от мен - но пък мога например да заключа, че ако някой не помни какво е писал в миналия си пост, това издава липса на концентрация и съответно мога да оспоря, че медитира много добре, както сам се хвали.

Също така, ако видя, че някой пише неща, които не се връзват дори помежду си, а камо ли с будистките сутри, мога да заключа, че човекът няма дори елементарни познания за будизма. След това вече става много съмнително дали практиката му изобщо има нещо общо с будизма - просто няма как да знаем, пък и той сам не знае.

преди 11 минути, NoMeJodas написа:

А Буда природата е резултат от постигнато просветление. Преди това няма как да я има, иначе няма да има нужда да се постига. 

Това чудесно илюстрира колко е важно човек да има някои основни понятия - написаното от теб е съвършено невярно. Впрочем просветлените неслучайно казват, че нищо не са постигнали, а буда природата винаги е с теб, ти просто не го знаеш. Аз също не го знам - в това отношение сме на един хал.

преди 37 минути, NoMeJodas написа:

А това отдолу другото няма да го коментира. Само ще ти кажа че те имаш за малко по разбираш и сериозно отнасящ се. Жалко.

Това, което написах съм го изпитал практически. Да, вкарах и доста теория, която не очаквам да бъде разбрана напълно. Особено ако няма желание.

преди 2 минути, Текила сънрайз написа:

Малко по-сериозно, за практиката на другите не може да се дава оценка - най-малкото от мен - но пък мога например да заключа, че ако някой не помни какво е писал в миналия си пост, това издава липса на концентрация и съответно мога да оспоря, че медитира много добре, както сам се хвали.

Също така, ако видя, че някой пише неща, които не се връзват дори помежду си, а камо ли с будистките сутри, мога да заключа, че човекът няма дори елементарни познания за будизма. След това вече става много съмнително дали практиката му изобщо има нещо общо с будизма - просто няма как да знаем, пък и той сам не знае.

И този лаф за чадърите си е мой. 🙂

Виждам че се напъваш много, но не разбирам с какъв смисъл.

преди 3 минути, Текила сънрайз написа:

Не не сгъвам чадърите, просто започваш да ме отегчаваш. И по този начин ми пада интереса да искам да си обяснявам каквото и да било. 

преди 4 минути, Текила сънрайз написа:

Това може да е защото не го е сметнал за важно, а не че го е забравил. Така ли ти изглеждат плоско нещата? И как веднага прехвърли всичко върху медитацията. Какви клишета само. 

преди 6 минути, Текила сънрайз написа:

Това си е лично твое впечатление, и се уморих да се опитвам да го разубеждавам. Явно няма смисъл така че. Ок . Ти си шефа. Доволен ли си?

Това, което написах съм го изпитал практически. Да, вкарах и доста теория, която не очаквам да бъде разбрана напълно. Особено ако няма желание.

Не го прочетох много подробно, ще го погледна пак и ще ти кажа какво мисля. Момент. 

преди 12 минути, NoMeJodas написа:

Буда природа приятелю не може да се усети със разсъждения, тя е отвъд всяка концепция и представа. Те може само да се постигне, усети и да се осъзнае. 

Идеите идват после, както и разсъжденията върху тях. 

Какво значи да се осъзнае? Умът ли я осъзнава или нещо друго?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.