Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 1 час, Śūnyatā написа:

Обясни какво е според теб е същност, изведено от опита и практиката ти, без да се изказваш какво виждали светците, защото ако не виждаш като тях е безсмислено да защитаваш чужда позиция. Има ли същност независима от своите резултати? Тази същност постоянна ли е или се променя в нещо друго?

Инак отговорът на Дагпо от миналата година е показателен. Ако нещо си променила оттогава ще си проличи. Лично посетих няколко пъти групата на Гелуг в София, два пъти бях на лекциите на един млад геше, но преводът беше много зле и почти нищо не разбрах.

Дали имаш спомен какво е казала една дакини на Наропа, когато е бил един от водещите пандити в Наланда? Не че имаш компетентност сравнима с Наропа, но случая е подобен - разбираш думите, но пропускаш значението. Ползата от това да цитираш и превеждаш Дзонгкапа, ако не практикуваш в Гелуг, които съхраняват и следват неговия подход, е съмнителна. По-скоро се объркваш, отколкото да си изясниш нещо. Ламрим Ченмо не е философска книга, а книга с инструкции как да се следва ламрим, според подхода на Дзонгкапа. Не е смислено да променяш контекста като цитираш откъси от въпросните инструкции, които трябва не просто да се четат, а и да се правят. Мое мнение. Не се засягай, считам, че е редно да ти кажа.

Чия позиция защитавам, на гелуг ли :) Или моята? Ще видим... Пак ще повторя, че за постоянство, промяна, причини и т.н. може да се мисли само във връзка с времето.Както и да е. А ако ще цитираш  репликите на Дагпо относно цитата от Дзонгкапа отпреди, цитирай и от вчера по повод същото, после прецени дали тогава е имал основание да напише поредното си нравоучение:

преди 21 часа, dagpo19 написа:

И какъв е цитата, т.е. не съм чел какво си писала и цитирала.

В същия том и предишния четвърти на Ламрим Ченмо Дзонгкапа на много места подчертава колко е важно да се изследва и изясни правилният възглед, и че до него човек може да стигне дори преди да се захване с шамата, но после в това отношение няма да има сериозни пречки. Защото ще е сериозно убеден, а неправилният възглед води до нежелани резултати в практиката. Или както се изразява геше Тинли, "стават малко особени"... 

Или и аз да цитирам Дагпо по спомен - " най-важно е човек да не си въобрази, че разбира нещо.... това е единственото, което съм научил"

• Отговори 16k
  • Прегледи 894,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 2 минути, witness написа:

Или моята?

Хубаво, само че твоята позиция остава в мъгла за другите. Опитай да се изказваш малко по- подредено и, като е лично твоя спри с цитатите, че с тях внасяш само още повече неяснота.

преди 1 час, witness написа:

... дали тогава е имал основание да напише поредното си нравоучение...
Или и аз да цитирам Дагпо по спомен - " най-важно е човек да не си въобрази, че разбира нещо.... това е единственото, което съм научил"

Да, това е поредното доказателство за нравоученията, които хората са склонни да проявяват, без въобще да се досетят, че нещата са твърде субективни и визията им е просто от тяхната си кула* на разбиране и светоусещане.
Според кой е приложено неуважение и според кой е редно да се посочи линк към сайт?!

Лично считам такива неща като натрапване, като пропагандиране на една пътека и възглед.
За мен е достатъчно (за който не е достатъчно, може, при желание, сам да спазва собствените си представи за достатъчност, но да изисква или натрапва това на другите хора... ), че коректно съм посочил източника на цитата - въпросния учител, а всеки, който иска допълнително да прочете, също както въпросния дагпо, може да ползва копи-пейст в чичо гугъл и да намери текста, сайта и пътеката.

Aми то не случайно нямаме качествени преводи на такава литература - един преводач имахме и него изпуснахме: съвсем логично следствие от липсата на какъвто и да е било респект, и към преводачи, и към учение, и .... в обща сметка към всичко. Его манияци проповядват дхарма - еееееебаси ебасимуса.

преди 42 минути, sound написа:

Aми то не случайно нямаме качествени преводи на такава литература - един преводач имахме и него изпуснахме: съвсем логично следствие от липсата на какъвто и да е било респект, и към преводачи, и към учение, и .... в обща сметка към всичко. Его манияци проповядват дхарма - еееееебаси ебасимуса.

Имаме някакво количество преводи на класически текстове от тибетски, на книги от съвремени будистки учители, както и на лекции от курсовете в нашия институт, но те никога няма да бъдат разпространени публично с изключение на откъси, които съм споделял тук или фейса, където аудиторията е селектирана. Това, което казваш за липсата на уважение към учението, както и тези, които си правят труда да превеждат съвсем безплатно и от чисто алтруистични мотиви, е точно така. И тук не става дума, че отговорът на Рурк е връх на нахалството, а че подобно отношение е масово. Някой тук превеждал ли е професионално, за да знае колко трудоемко и изтощаващо е това понякога? Когато трябва да провериш значението на една дума в поне три речника и ако се налага да прочетеш още няколко коментари по текста, за да избереш най-близкото значение? И ако и тогава не става, да разговаряш с някой, който е експерт в областта и може да те ориентира. Както и да е... :)

преди 2 часа, witness написа:

За да се подходи правилно към изкореняване заблудите и невежството е логично първо да признаеш, че анализът се започва от един объркан ум. Ако Дагпо не бе объркан ум, то той изобщо нямаше да има нужда да практикува. Тоест, за да говориш за правилен възглед, трябва да си наясно с какво тръгваш да го изследваш, да не си въобразяваш че лесно ще го постигнеш, а да приложиш систематично усилия в правилната посока, за да трансформираш натрупалите се с годините до момента лоши изходни условия възпрепятстващи процеса.

Чия позиция защитавам, на гелуг ли :) Или моята? Ще видим... Пак ще повторя, че за постоянство, промяна, причини и т.н. може да се мисли само във връзка с времето.Както и да е. А ако ще цитираш  репликите на Дагпо относно цитата от Дзонгкапа отпреди, цитирай и от вчера по повод същото, после прецени дали тогава е имал основание да напише поредното си нравоучение:

Ами дай да я видим тази позиция, а да не се занимаваме да плюем по този и онзи, както правят някои други участници в темата, приемащи лично съвсем безобидни забележки, понеже така е по-леко, естествено и егоугодно. Моят ум също е много объркан, но ако срещу мен седи един необъркан ум с правилен възглед, може и да прихване нещо различно от настинка.

В същия том и предишния четвърти на Ламрим Ченмо Дзонгкапа на много места подчертава колко е важно да се изследва и изясни правилният възглед, и че до него човек може да стигне дори преди да се захване с шамата, но после в това отношение няма да има сериозни пречки. Защото ще е сериозно убеден, а неправилният възглед води до нежелани резултати в практиката. Или както се изразява геше Тинли, "стават малко особени"... 

Тук под изследва и изясни явно не се разбира само да прочете нали? Без медитации върху липсата на индивидуална същност няма да открием правилния възглед относно липсата на постоянен и непроменлив "аз", същност в съзнанието и феномените. Без съсредоточаване на бдителността върху тялото, чувствата, контакта, причината за чувтвата и т.н. Без отричане представата за истинско съществуване, без медитация върху пустотата, как изобщо можем да говорим за правилен възглед?

Не те подценявам като практик, ако искаш сподели какво разбираш под правилен възглед, за да обменим опит. Но не забравяй че Дагпо има повече опит от нас двамата взети заедно и ако спре да пише, както често се случва след такива атаки, не виждам докъде ще стигнем. Поздравления че си се насочила точно към правилния възглед, това показва ще имаш правилен поглед относно методологията в будизма.

преди 21 минути, dagpo19 написа:

Имаме някакво количество преводи на класически текстове от тибетски, на книги от съвремени будистки учители, както и на лекции от курсовете в нашия институт, но те никога няма да бъдат разпространени публично с изключение на откъси, които съм споделял тук или фейса, където аудиторията е селектирана. Това, което казваш за липсата на уважение към учението, както и тези, които си правят труда да превеждат съвсем безплатно и от чисто алтруистични мотиви, е точно така. И тук не става дума, че отговорът на Рурк е връх на нахалството, а че подобно отношение е масово. Някой тук превеждал ли е професионално, за да знае колко трудоемко и изтощаващо е това понякога? Когато трябва да провериш значението на една дума в поне три речника и ако се налага да прочетеш още няколко коментари по текста, за да избереш най-близкото значение? И ако и тогава не става, да разговаряш с някой, който е експерт в областта и може да те ориентира. Както и да е... :)

Колкото повече разбираш - толкова по-трудоемко е, защото не можеш да си позволиш да правиш компромиси с такива текстове. Иначе приказката върви лесно :) Днес си мислех, че скоро не съм чел нещо от теб, с изключение на двата цитата от Муламадхямакакарика на Нагарджуна.

В същия том и предишния четвърти на Ламрим Ченмо Дзонгкапа 

Един въпрос, Уит. Ти прочела ли си, петте тома на Ламрим Ченмо на Дзонгкапа изцяло, открай до край или търсиш и четеш само теми, които те интересуват в даден момент? Вярвам, че ще отговориш честно, понеже нямаш нагласа да лъжеш за такива неща. Но не го увъртай, а отговори с да или не. 

преди 11 минути, Śūnyatā написа:

Днес си мислех, че скоро не съм чел нещо от теб, с изключение на двата цитата от Муламадхямакакарика на Нагарджуна.

Ще ти пратя нещо, но и през ум да не ти минава да го споделяш. :)

преди 9 минути, dagpo19 написа:

Ще ти пратя нещо, но и през ум да не ти минава да го споделяш. :)

Обащавам, иначе няма да получа нищо повече. Не знам как става, сутринта си мисля че имам нужда да прочета нещо от извора, следобяд ми казваш че ще ми го пратиш. Искрени благодарности.

преди 2 минути, dagpo19 написа:

Един въпрос, Уит. Ти прочела ли си, петте тома на Ламрим Ченмо на Дзонгкапа изцяло

Почти, някои неща обаче преди години. Но долу-горе помня къде са. А от философската част много ми е чудно как точно според теб трябва да я "правя", както си наблегнал едно време. Според мен такива неща имат за цел да подпомогнат разбирането. Има и други предпоставки освен четенето и анализирането, разбира се, но надявам се няма да ме изкарате Чикатило,  за да ми е закрита възможността изобщо за досег до "дхарма", както обичате да се изразявате тук будистите. Между впрочем, предисловието от преводача на четвърти том, посветен на шамата и випашана, споменава че книгата е предназначена за всички читатели, които се интересуват от тези неща. Нищо страшно няма и човек може да се убеди, ако се запознае с тях. Лам рим не е "Нагрим ченмо"... Освен, може би за последния том, ако нямаш основни познания от абхидхарма и будистката философия. 

off-topic.gif&w=250&h=180&zc=1&q=100&o=1

Видно, че дори и на практикуващите им е трудно да се справят с комплексираността си, в случая с комплекса за превъзходство и комплекса за малоценност, които вървят ръка за ръка, иначе видим с просто око, но в същото време скрит за тях самите...
Често такива хора омаловажават качествата и постиженията на другите, принизяват ги само и само самите те да се чувстват по-високи, по-значими, по-готини.
Горките! Бедняци...
И видно, дори тук превръщат темите в дебат на егоистичните си дребнави истории...
Специално към дагпо!

преди 1 час, sound написа:

.....еееееебаси ебасимуса.

Е , това е Абсолютна Истина ! :lol6:

преди 10 минути, Śūnyatā написа:

....имам нужда да прочета нещо от извора....

Ако имаш предвид сайта "От извора" , там ще намериш бълнувания по Щайнер.......което е едно и също като тук ......

преди 34 минути, Śūnyatā написа:

Ами дай да я видим тази позиция, а да не се занимаваме да плюем по този и онзи

Е два дни нали със субстанцията се занимавахме, сега резюме ли да правя. Да изкажеш друго мнение, и то основано на официален превод, не е плюене, нали. А вие се усъмнихте в превода, защото не ви е угоден - първият на европейски език, с редакциятаи коментарите на първите гешета на гелуг и одобрен от Далай Лама. 

преди 34 минути, Śūnyatā написа:

Тук под изследва и изясни явно не се разбира само да прочете нали? Без медитации върху липсата на индивидуална същност няма открием правилния възглед относно липсата на постоянен и непроменлив "аз", същност във феномените. Без съсредоточаване на бдителността върху тялото, чувствата, контакта, причината за чувтвата и т.н. Без отричане представата за истинско съществуване, без медитация върху пустотата, как изобщо можем да говорим за правилен възглед?

Ами, може само да се прочете и както се казва, да мине през едното ухо към пустотата, а може и да се мисли върху прочетеното. Зависи. Аз ти казах накратко със свои думи нещо, написано от Дзонгкапа, не е мое мнение. Впрочем ето го - от 4 том, нарочно давам дословно на руски както всичко от книгата, нарочно не превеждам аз -

„Что касается предварения проникновения безмятежностью, то не требуется, чтобы безмятежность предшествовала зарождению воззрения, пониманию бессамостности, ибо зарождение воззрения наблюдается и при отсуствии безмятежности.

Также нет необходимости, чтобы безмятежность предшествовала зарождению духовно преображающего опыта* в этом воззрении, поскольку отсуствие безмятежности не исключает духовного преображения, наступающего благодаря освоения [воззрения] неустанным аналитическим исследованием. Если бы исключало, то последовал бы ложный вывод, что от безмятежности зависит и зарождение духовно преображающего опыта относительно непостоянства, ущербности сансары и воспитания бодхичиты: ибо причина [этого опыта] для всех [перечисленых случаев] одна**.“

* Тиб.: yid-`gyur-ba`I myong-ba

**А именно – аналитическое исследование. – прим. Переводчика

Ако има някаква антиреклама за дадено учение, то е, че не може да реши проблемите на последователите му.

И тъй, всеки практикуващ бива да се пази, да не попадне в позиция да бъде позор на учението, което следва. Такъв човек, в безсъзнателността си, индиректно плюе на учението и на цялата приемствена линия.
Езък, дет се казва! Години на вятъра и празнодумство.

преди 14 минути, witness написа:

......такива неща имат за цел да подпомогнат разбирането.....

Други са целите , но както и да е !:nono:

Една от тях е да те заведат .......никъде , та да не можеш да се освястиш къде си ! :)

преди 4 минути, witness написа:

Е два дни нали със субстанцията се занимавахме, сега резюме ли да правя. Да изкажеш друго мнение, и то основано на официален превод, не е плюене, нали. А вие се усъмнихте в превод, защото не ви е угоден - първият на европейски език, с редакцията на първите гешета на гелуг и одобрен от Далай Лама. 

Ами, може само да се прочете и както се казва, да мине през едното ухо към пустотата, а може и да се мисли върху прочетеното. Зависи. Аз ти казах накратко със свои думи нещо, написано от Дзонгкапа, не е мое мнение. Впрочем ето го - от 4 том, нарочно давам дословно на руски както всичко от книгата, нарочно не превеждам аз -

„Что касается предварения проникновения безмятежностью, то не требуется, чтобы безмятежность предшествовала зарождению воззрения, пониманию бессамостности, ибо зарождение воззрения наблюдается и при отсуствии безмятежности.

Также нет необходимости, чтобы безмятежность предшествовала зарождению духовно преображающего опыта* в этом воззрении, поскольку отсуствие безмятежности не исключает духовного преображения, наступающего благодаря освоения [воззрения] неустанным аналитическим исследованием. Если бы исключало, то последовал бы ложный вывод, что от безмятежности зависит и зарождение духовно преображающего опыта относительно непостоянства, ущербности сансары и воспитания бодхичиты: ибо причина [этого опыта] для всех [перечисленых случаев] одна**.“

* Тиб.: yid-`gyur-ba`I myong-ba

**А именно – аналитическое исследование. – прим. Переводчика

Поради объркания ми ум имам нужда от кратко резюме. Само с цитати не става, ако си така добра напиши с твои думи какво си разбрала, за да има полза за всички. 

преди 3 минути, rurk написа:

Такъв човек, в безсъзнателността си, индиректно плюе на учението и на цялата приемствена линия.

И въпреки това приемниците го търпят - странно, а?! Пък тя дхарма, като бира в магазина, копи пейст и готово. О, ама не си получил аплодисменти за положените усилия, труд и отделено време - колко жалко, да не оценим такъв виден алтруист.

преди 12 минути, rurk написа:

Ако има някаква антиреклама за дадено учение, то е, че не може да реши проблемите на последователите му.....
....Езък, дет се казва! Години на вятъра и празнодумство.

Yesss ! :)

....без изрязаното от поста.....в същност плюе върху себе си.....

преди 8 минути, sound написа:

И въпреки това приемниците го търпят - странно, а?! Пък тя дхарма, като бира в магазина, копи пейст и готово. О, ама не си получил аплодисменти за положените усилия, труд и отделено време - колко жалко, да не оценим такъв виден алтруист.

Това се прави се системно и целенасочено от участници с небудистки възгледи. Виж какво пишат по другите теми и после тук ;) 

преди 1 час, dagpo19 написа:

... че отговорът на Рурк е връх на нахалството, ...

Ми, пак повтарям, това е твоето собствено субективно себеусещане.
У мен нито има неуважение към сайта и този, който го е направил, още по-малко към учителите или текстовете побрани в него, нито уважението е равнозначно на това задължително да се посочва линк към даден сайт (не съм последовател на тази логика и разбиране), защото (!) считам въпросното за "навиране в очите".
Това си е пък лично мое* себеусещане, решение и подход.

Никой не е длъжен да изповядва възгледа/светоусещането на другия.
А това, че по тези неща ти съдиш до колко у мен има уважение, и до колко у мен има добрина, говори единствено за теб самия.
Наричам това нещо с думата "лицемерие", извън значението, което е придобиела във времето, сиреч съдене по лице, по повърхността, без да има яснота по вътрешността, по дълбочината.

Дагпо, надявам се, разбираш вече!
И надявам се разбираш колко нелепа става темата с подобни обяснения и с подобни подхвърляния и какво говори тя за участниците.
И се надявам да не си остана само с надеждата, но какво пък, няма да е за първи път!

преди 10 минути, sound написа:

Е, те един на друг си ръкопляскат, не виждайки, че практическата част, това да живееш учението, е като несполучлив комикс...

Какво се получава, когато е без копи- пейст - сиреч със собствени думи вече:

преди 13 минути, rurk написа:

..... бля- бля, бля- бля, бля- бля .....

И накрая едно гръмко оригване - естествено следствие, тъй като бирата е пенлива.

преди 47 минути, witness написа:

Почти, някои неща обаче преди години. Но долу-горе помня къде са. 

Уважаема Уит, интелектуалко, която се надпреварваш с пандитите, това не е твоя път, нито в това е силата ти. Прочети намтарите на твоите сестри, дакините. На Йеше Цогял, Гелонгма Палмо, принцеса Карчен и Мачиг Лабдрьон. В състезанието по коментиране на ученията с учените мъже, винаги ще губиш, но ако породиш отричане и бодхичита, то те ще станат твои ученици. Бъди прилежна и скромна сестро, и практикувай дарма, а ако не, то обиколи всичките шест сфери за пореден път. Ти решаваш. Това го написах съвсем спонтанно и да думи, който идва от сърцето ми. Поздрав.

преди 7 минути, dagpo19 написа:

.... то те ще станат твои ученици.

Няколко пъти ми е минавало през ума, че ако Уит се захване наистина с дхарма, то всички тука ще станем нейни ученици. 😂

преди 40 минути, Śūnyatā написа:

Само с цитати не става, ако си така добра напиши с твои думи какво си разбрала

И кой го казва. За кое пак, за свабхава ли, истинската природа? Вече ще кандисам, защото не ми се занимава, досега готвих :) и да е на твоето - няма такава готвачка, пардон, природа или субстанция, само едната хипостазирана пустота.

преди 19 минути, dagpo19 написа:

Уважаема Уит, интелектуалко, която се надпреварваш с пандитите, това не е твоя път, нито в това е силата ти. Прочети намтарите на твоите сестри, дакините. На Йеше Цогял, Гелонгма Палмо, принцеса Карчен и Мачиг Лабдрьон. В състезанието по коментиране на ученията с учените мъже, винаги ще губиш, но ако породиш отричане и бодхичита, то те ще станат твои ученици. Бъди прилежна и скромна сестро, и практикувай дарма, а ако не, то обиколи всичките шест сфери за пореден път. Ти решаваш. Това го написах съвсем спонтанно и да думи, който идва от сърцето ми. Поздрав.

Добре де, не е моят път, и без това електронният вариант на книгата е съвсем като книжния и не може да се търси, трябва да си я чел, да ползваш индекса и т.н., за да се знае кое къде е. Аз го правя за себе си, защото искам да разбера понякога нещо, духовните кариери не са ми съдба. Нито състезанията с практики и просветления, само ми е тъжно понякога като гледам какво става... с учените мъже, дето всички не могат без"духовна" пола, за която да се хванат, вместо да побързат... внимателно, разбира се. Той резултатът от вниманието е нещо извън времето, впрочем. Книгите имат определено предназначение, иначе нямаше да ги пишат и преподават, като Ламрим-ченмо, на публични лекции. 

преди 20 минути, sound написа:

Няколко пъти ми е минавало през ума, че ако Уит се захване наистина с дхарма, то всички тука ще станем нейни ученици. 😂

Какво е дхарма обаче? Истина е най-известното значение сред другите. 

преди 15 минути, witness написа:

И кой го казва. За кое пак, за свабхава ли, истинската природа? Вече ще кандисам, защото не ми се занимава, досега готвих :) и да е на твоето - няма такава готвачка, пардон, природа или субстанция, само едната хипостазирана пустота.

Често цитирам, парафразирам, но използвам и свои думи. В това няма нищо лошо. Щом сега не ти се занимва да обясниш със свои думи какво разбираш под свабхава в будизма отговори друг път, когато ти се занимава и си в подходящо за целта настроение.

преди 2 минути, witness написа:

Отпусни се. Отпусни с, жено. Не се напрягай, Уит. Забрави сутрите, забрави трактатите, забрави всичко, което си прочела, сестро. Вгледай се в безоблачното небе, чисто и празно. Това е дхармакая. Не търси значението и в коментарите на пандитите. Виж, танца на облаците. Това е самбогакая. Не търси значението в коментарите на пандитите. Виж, дъждът, който спонтанно се излива, това е непркъсващата състрадателна активност - нирманакая. Не търси значението в коментарите на пандитите. Забрави всичко. Просто се отпусни и  с изправен гръб и отворени очи се вгледай в пространството пред теб. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.