Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

Но ти не можеш да забраниш на никого да пише в темата за Будизма.

:offtopic_s: Аз не забранявам никому нищо. Просто предлагам цивилизовано решение, за да няма спам и за да не си губя времето да опровергавам разни твърдения, които нямат нищо общо с Буда-Дхарма. Както забелязваш, Ауми, във всичките си постове се обоснововам логически и се позовавам на текстовата традиция. Други потребители си пишат каквото им хрумне. Пак ти обръщам внимание, че това напълно се различава от моето поведение. Знаеш отношението ми към Ошо. Ако постъпвах като вас, то трябваше да изпълня темата ти за Ошо с моите критики, макар че те поне щяха да са по същество, защото поне съм го чел. Затова предложих всеки да пише в областта, в която има някаква компетентност. Така е разумно и цивилизовано.

П.П. Плюс това заглавието на темата е : Будизъм /за любопитните/ !!! :)

Идеята на тази и двете съседни теми "ислям за любопитни" и "юдаизъм за любопитни" е хора, които искат да научат нещо за тези религии да задават въпроси, а хора, които познават и практикуват тези религии да отговарят. Примерно аз, когато искам да науча нещо за исляма, питам Бадр, защото знам, че ще ми даде компетентен отговор. Простичко е.

• Отговори 16k
  • Прегледи 894,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

:offtopic_s: Аз не забранявам никому нищо. Просто предлагам цивилизовано решение, за да няма спам и за да не си губя времето да опровергавам разни твърдения, които нямат нищо общо с Буда-Дхарма. Както забелязваш, Ауми, във всичките си постове се обоснововам логически и се позовавам на текстовата традиция. Други потребители си пишат каквото им хрумне. Пак ти обръщам внимание, че това напълно се различава от моето поведение. Знаеш отношението ми към Ошо. Ако постъпвах като вас, то трябваше да изпълня темата ти за Ошо с моите критики, макар че те поне щяха да са по същество, защото поне съм го чел. Затова предложих всеки да пише в областта, в която има някаква компетентност. Така е разумно и цивилизовано.

Идеята на тази и двете съседни теми "ислям за любопитни" и "юдаизъм за любопитни" е хора, които искат да научат нещо за тези религии да задават въпроси, а хора, които познават и практикуват тези религии да отговарят. Примерно аз, когато искам да науча нещо за исляма, питам Бадр, защото знам, че ще ми даде компетентен отговор. Простичко е.

Скепс, това че някой не познава подробно и в детайли разни религиозни учения, не означава, че няма право да се интересува от тях и да ги обсъжда.

Вие религиозните, мислите, че имате монопол над религиите, които следвате или изповядвате. Никой няма такъв монопол, бил той будист, християнин, мюсюлманин, индуист или какъвто и да е друг.

Всеки е свободен да обсъжда ученията и писанията, стига да не нарушава правилата на форума.А аз някъде да съм ти забранила да критикуваш Ошо ? Нито имам това право, нито пък бих помислила да го кажа дори !

Така че, недей да бъдеш толкова ревнив и остави хората да изразяват свободната си воля ! :(

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

бих искала да те попитам...какво представляват ступите и защо  будисти ги посещават ..извършват се ритуали, или......?

ще се радвам да споделиш личен опит и виждане по въпроса,ако намериш за необходимо да отговориш.

Понеже съм писал по въпроса в темата за религиозната архитектура, ще копирам мнението си оттам и ще допълня някои неща.

Преди всичко да препоръчам статията в УИКИ, която е написал един приятел. Инфото в нея е достоверно. Евала му, че си прави труда, макар че не разполага с много свободно време. Няма да преповтарям написаното там - моля, който има интерес да го прочете.

Ще разкажа накратко само за един от 8-те вида ступи - ступата на Просветлението и по-точно за нейната символика.

В основата на тази ступа се слага т.нар. Скъпоценна ваза , която символизира 8-те благоприятни знака и Нирманакая (физическото тяло, в което се проявява един Буда).

Основата е нивото на елемента земя, което представя 10-те добродетелни действия на тялото, речта и ума (спасяване живота на другите, щедрост, сексуална етика, говорене на истината, успокояване на кавги и сдобряване на врагове, ласкава реч и смислена реч, липса на алчност, злоба и наличие на правилни възгледи).

Трите стъпала над основата са Тройното убежище в Буда (като водач или пример), Дхарма (като път) и благородната Сангхата (общността от реализираните същества по пътя).

Над трите нива има квадратен блок, коойто представлява т.нар. Лъвски трон и символизира 4-те безстрашия, които има един Буда, които най-общо се отнасят до способността му да изрази и потвърди валидността на 4-те Благородни Истини, както и да ги преподава. Квадртанта форма на трона представя 4-те неизмерими отношения - любов, състрадание, симпатизираща радост и безпристрастност.

Над вътрешната част на блока има лотоси, които изразяват 6-те освобождаващи действия (парамити) - щедрост, етика, търпение, усърдие, концентрация и мъдрост.

Нивата над трона представят т.нар. 5 пътя: Първите три стъпала представляват трите нива на Пътя на натрупването, а 4-то Пътя на прилагането/свързването4то ниво/стъпало изразява обединението на качествата и способностите от първите два пътя. 

Над тях има Ваза, която символизира Пътя на виждането, т.е. 1-то бодхисатва бхуми/ниво, на което има директно преживяване за нещата каквито са (пустотата на ума и явленията). 

Над вазата пак има квадратна основа, която се нарича на тиб. "тре" и представлява от 2-то бодхисатва до 10-то бхуми/ниво (общо са 10 като 11-то е Буда състоянието) и т.нар, 8-моричен път (правилен възглед, съждение, реч, действие, прехрана, усърдие, осъзнатост и концентрация), т.е. това е Пътя на медитацията. Последният от 5-те Пътя е на неученето = пълното Псветление.

Вътре в ступата има т.нар. Дърво на живота, което представя 10-те вида трансцендентни познания/ мъдрости,които има един Буда. Над тях има 13 пръстена, които изразяват пак 10 аспекта на Буда-мъдростта + трите вида знания за 3-те времена (минало, настояще, бъдеще). Над пръстените има Скъпоценен чадър, който представя освобождението от страданието. Има и т.нар. венци, които представят качествата на Просветлението. Слънцето отгоре е състраданието а Луната - мъдростта. Скъпоценният камък - истинската, неразрушима (Ваджра-) природа на ума. Статуята на Буда (на нивото на вазата) е ясно какво представлява...

–––––––––––––––––––––

Това е много накратко и опростено. Не съм експерт и познавач в тази материя, която е много сложна. Ще пусна една снимка на това, което описах, а утре (ако има интерес), ще кажа малко за ползата от изгграждането на ступи и обикалянето около тях.

Тази е в Беналмадена, Испания и е най-високата в Европа - 108 стъпки, колкто са томовете на Кангюр (будисткия канон със словата на Буда) или 33 метра.

Публикувано изображение

За обикалянето... Може да се каже, че това е ритуална практика, чрез която се натрупват заслуги (тиб. сонам) или както казват "се посяват семената на освобождението и Просветлението" в нашето подсъзнание (т.нар. осмо съзнание или съзнанието, което съдържа отпечатъците от миналите ни мисли, думи и действия). Обикалянето може да се прави и с т.нар. прострации. Последните са един вид поклони, които имат много дълбок смисъл. Накратко, те са израз на уважение и доверие към Трите Скъпоценности (Буда, Дхарма и Сангха), култивират смирение, намаляват силата на петте емоционални отрови (невежество, гняв, привързаност, ревност, гордост), пречистват финната енергийна система на тялото (т.нар. канали и ветрове и капки).

Обикалянето и поклоните произтича от ритуал, който е бил разпространен в Индия по времето на Будата. Днес се прктикува от всички будистки традиции. В тибетския будизъм, прострациите се изпълняват във връзка с т.нар. специални предварителни практики (тиб. ньондро). Обикновено се правят 100 000 повторения (не наведнъж, разбира се), преди да се мине към следващата практика. Има хора, които са направили няколко пъти по 100 хил. По време на изпълнението се прави и специална визуализация на Убежището (ламите на линията, идамите, будите, ученията, ария-бодхисатвите и дхарма-палите) и се повтаря определен текст, в който се казва, че се взема убежище в тези просветлени аспекти. Затова, макар че отстрани изглежда малко механично, ако се прави по правилния начин тази практика може да има дълбоко трансформиращо въздействие, защото задейства едновремено тялото, речта и ума ни.

Инак, въздействието на една ступа се усеща от повечето хора много силно като е без значение дали са будисти или не. Усещането е за покой, чистота, прозрачност... Нещо такова. Най-близката ступа до нас е Калачакра-ступата в Карма Берчен Линг в Гърция.

Не се сещам друго в момента.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

отговора беше повече от подробен и напоително обяснителен.

в поста който си редактирал пишеше за някакви посвещения..какво имаш предвид,кога се правят те,кой кого посвещава и защо??

Aми посвещенията са характерни за Ваджраяна будизма. Правят се от квалифициран ваджраяна учител или лама. Макар, че думата се ползва доста свободно. Имам предвид, че някой може да е лама, т.е. будистки учител, но без да има квалификация да преподава Ваджраяна. Също така, монголците или тибетците от Ладак наричат "лама" всеки монах, както в Индия са наричали монасите "гуру-джи". Ламата може да е монах или мирянин.

Казва се, че вземането на будистко убежище (в Трите Скъпоценности) врата към Дхарма, даването на обет на Бодхисатва (че ще постигнем Просветление в името на всички чувстващи същества) е вратата към Махаяна, а посвещението (санскр. абхишека, тиб. уанг) е вратата към Ваджраяна. С други думи, за да се изпълнява дадена Ваджраяна-практика (т.нар. садхана) е нужно посвещение. Но не всяко посвещение се дава с такава цел. Масовите посвещения се дават като благословия и не създават задължение за практикуване. За да създадат такова задължение (санскр.самая, тиб. дам-циг) е са нужни още два елемента - упълномощаване чрез чуване (тиб. лунг), което представлява прочитане на текста на садханата и устни инструкции по практиката (тиб. три). Смисълът на самото посвещение, най-общо, е да ни свърже с енергийното поле (мандала) на определен буда. По принципа на взаимозависимостта медитирането върху неговата енергийна форма пробужда в нас същите просветлени качества, каквито има и той. Това е накратко. 

Ти не предлагаш изобщо цивилизовано решение, а се заяждаш дребнаво, като една недоволна тетка в стил Вълчи Рай, на която не й харесва, че на света съществува свободата във всичките й изражения. Иска си оградата и рамката, тропа сърдито с краче и се цупи, че някой й показва, че съществуват и други светове освен нейните. На всичкото отгоре те са точно толкова важни и смислени, колкото нейните - о, каква наглост да твърдят подобни недомислици - че имат право на живот?! Разбира се, че нейният свят е по-по-най-най и само той има право на съществуване.  :D

Цивилизовано решение би било да умееш да приемаш различните гледни точки и да им отдаваш пълното право на съществуване така, както го даваш и на самия себе си. Да можеш вътрешно да им позволиш цялата свобода, която желаеш за себе си. И да се радваш, че съществува такова невероятно многообразие.

Ти в момента се опитваш да се правиш на ръководител движение, да казваш кой и къде има право да пише - не се ли усещаш какво правиш, а, уж, прекара цели два месеца при тибетците?

Казах ти преди да заминеш, че будизмът не е за теб и че ще си изгубиш времето, съжалявам, че думите ми продължават да се потвърждават. Отлично си си зазубрил уроците, но когато нещата стигнат до прилагането им в живия живот, се дъниш като тетката от примера. :clown:

мохини,

посочвам  правилата на форума:

2.9 Не е желателно публикуването на коментари, в които се критикуват други потребители за неспазване на правилата, както и за техния правопис. За тази цел ползвайте бутона "Докладвай", намиращ се под всеки един пост. Използвайте тази функция САМО, за да докладвате за съдържанието на дадено съобщение, което според Вас трябва да бъде модерирано, а не като средство за комуникация с модератор с други цели. Постове, излизащи извън рамките на изискването, ще бъдат трити или редактирани.

Ако имаш забележка за модерацията ,се обръщаш както  е указано в правилника..тоест 1- во натискаш бутона "Докладвай",после към админстрацията на форума,ако не получиш отговор на въпроса си.

Всяко едно действие извън това се приема като умишлено насочване и предизвикване на разправии .Самият ти пост според правилника на форума е също нарушение.

Чудесно. В такъв случай трябваше да започнеш от поста на Скепсис, където той нарушава точно тези правила.

Обикновено се правят 100 000 повторения (не наведнъж, разбира се), преди да се мине към следващата практика. Има хора, които са направили няколко пъти по 100 хил.

Ти колко пъти обиколи този храм-паметник ?

Ти колко пъти обиколи този храм-паметник ?

"Храм-паметник" не е подходящ израз. Паметници се издигат в чест на починали хора като спомен за тях. Ступата, както писах, по-горе символизира просветления ум на Буда, който е безвременен. Както и потокът на ума на всяко друго същество. Ако вярваш в прераждането ще се съгласиш с това. Просветленият потенциал е еднакъв във всяко същество, но при един буда е проявен. Това е смисъла на примера, който някъде днес беше цитирала и който Ошо е заимствал от будистките учения. Смисълът е, че също както диамантът е неразрушим и нашата истинска просветлена природа е неразрушима и неизменна. Също, както един диамант може да е покрит с кал и да не сияе, и нашата истинска природа е покрита с калта на емоционалните и когнитивните замърсявания. Будистката практика се състои в очистването на тази кал или на тези замърсявания, а не в усъвършенстване на нашата истинска природа. Тя е съвършенна по дефиниция, т.е. ако не беше и ако беше възможно да я променяме, то това би значело, че е съставна и изменчива. С други думи, би могла да се влошава или подобрява произволно.

Инак, става дума, че прострациите се правят там, където практикуваш, а не обикаляйки около ступа, разбира се. Освен, ако случайно не живееш в близост до някоя ступа... Направил съм към 200 хил., което не е нищо особено.

Това най-общо.

Като завършиш този университет какъв ще станеш ?

:rolleyes:

Като завършиш този университет какъв ще станеш ?

:rolleyes:

По принцип ти дават еквивалента на бакалавърска степен по будистка философия, епистемология, език и други такива, но по-важноте е, че научаваш езика и можеш да превеждаш. Инак, не съм там, за да ставам нещо си. Нямам намерение да правя някаква кариера в този смисъл.  Просто учителите ми живеят там, а не тук. И така мога да уча по-добре на този етап... Китайците окупираха Тибет и систематично унищожаваха културата и претопяваха населението. В момента в Тибет има повече китайци, отколкото тибетци. Част от тибетците избягаха и така възникна тибетската диаспора. Бутан и Индия бяха първите, които ги приеха и приютиха. Затова и много ценя индийците. Земята, на която е построен нашия институт напр. е дарена от правителството на Индира Ганди, която е дъщерята на Махатма Ганди.

По принцип ти дават еквивалента на бакалавърска степен по будистка философия, епистемология, език и други такива, но по-важноте е, че научаваш езика и можеш да превеждаш. Инак, не съм там, за да ставам нещо си. Нямам намерение да правя някаква кариера в този смисъл.  Просто учителите ми живеят там, а не тук. И така мога да уча по-добре на този етап... Китайците окупираха Тибет и систематично унищожаваха културата и претопяваха населението. В момента в Тибет има повече китайци, отколкото тибетци. Част от тибетците избягаха и така възникна тибетската диаспора. Бутан и Индия бяха първите, които ги приеха и приютиха. Затова и много ценя индийците. Земята, на която е построен нашия институт напр. е дарена от правителството на Индира Ганди, която е дъщерята на Махатма Ганди.

Благодаря

Помня когато я убиха Индира, после и сина й Раджив и него го убиха, светла им памет.

:(

А на река Ганг ходи ли, само тя ли е свещена ?

п.с. Индира Ганди е дъщеря на Джавахарлал Неру

Редактирано от haidukpikaso (преглед на промените)

п.с. Индира Ганди е дъщеря на Джавахарлал Неру

Боже, къв съм прост... :ohmy: На Неру е разбира се, но да си седи поста ми, за да видите, че не бива да вярвате на нищо без да го проверявате сами, както е съветвал Будата.

На Ганг не съм ходил, все още.

Боже, къв съм прост... На Неру е разбира се, но да си седи поста ми, за да видите, че не бива да вярвате на нищо без да го проверявате сами, както е съветвал Будата.

На Ганг не съм ходил, все още.

то и аз после се замислих викам май не беше тъй нищо че са с еднакви фамилии

а като се ходи на Ганг дават ли някаква титла ли и аз не знам как да го нарека

както който ходи на Божи гроб и става хаджия

а като се ходи на Ганг дават ли някаква титла ли и аз не знам как да го нарека

както който ходи на Божи гроб и става хаджия

Едва ли дават титли. Ганг е свещенна река за индуистите, а не за будистите. Мнозинството индийци са индуисти, има и мюсулмани и малко будисти. Всъщност будистите са основно тибетци. Но индийците са много толерантни към всяко изповедание. Самият индуизъм не е някаква единна религия, а има много различни секти и разклонения. Институтът ни е в кампус (нещо като Студентски град) в Делхи и е учебно заведение, но понеже там живеят и преподават и монаси, местните му викат "манастира". Но когато има някакъв будистки празник или нещо такова идват да получат благословия от тибетските лами, макар че не са будисти. Съвсем друго отношение към нещата имат.

Привет Рурк,

Съжалявам, че отговорът ми се забави толкова. Нямаше ме и нямах време и възможност да следя форума. Въпросът ти е много обширен. Мога да дам само някакъв схематичен отговор. Ще се огранича до индо-тибетската традиция, защото това познавам най-добре и това уча. Започвам отзад-напред.

––––––––––––––––––––––––––––

Само ще припомня, че тибетския канон се състои от две части - Кангюр, т.е. сутри и тантри, за които се счита, че са предадени от Будата (около 108 тома) и Тенгюр, т.е. коментари на индийските учители към Кангюр (към 225 тома). В допълнение, има необятно количество учения и коментари на тибетските учители, които те са дали в течение на близо 10 века. От всичко това на западни езици (основно на английски и малко на френски и руски) са преведени между 5 и 10%. При това положение разбираш, че съставянето на списък от всички текстове, в които Будата или другите учители след него са засягали тази тема, е непосилно начинание за мен.

Ще дам само няколко примера за сутри и шастри, както и компендиуми по темата: Лотосовата сутра (санскр. Saddharma Pundarica Sutra, тиб.Dam chos pad-ma dkar po'i mdo); последната част от Сутра на гирляндата от цветя (санскр. Avatamsaka Sutra, тиб. Mdo-phal-po-che), която между другото е много важна и за китайските традиции Хуаян и Чан (в Япония -Дзен); една шастра, която използват всички тибетски традиции - 50 стиха за това как да оказваме почит към Учителят (санскр.Gurupanchasica, тиб.  Bla-ma lnga bcu pa), която е написана от индийския учител Aшвагхоша; oт тибетските текстове: 1-ва част от 2-ри том на Съкровищница на знанието (тиб. Shes bya kun khyab) на Джамгонг Контрул Лодро Тхайе, 3-та глава на Скъпоценният орнамент на Освобождението (тиб. Dwags po thar gyen) от Дже Гампопа. Има и много други.

–––––––––––––––––––––––––––––

Не бих могъл да изясня качествата на будистките учители, а само да ги изброя, но без коментар от това не би имало особен смисъл. Такъв коментар може да даде само компетентен учител.

Също така, няма такова нещо като "духовен учител" или "будистки учител" въобще. Има разни категории учители според тяхната функция, осъзнаване и други критерии. Качествата на различните видове учители са изброени и описани много подробно в текстове като тези, който съм посочил по-горе, но ако сме начинаещи няма как да ги проверим.

Важно е, обаче, да се знае, че тази информация има смисъл само за някой, който вече се е ангажирал с Буда-Дхарма, колкото и парадоксално да звучи това.

Все пак, ако искаш да се запознаеш с темата по-подробно ми пиши на ЛС. Ще те ориентирам какво може да потърсиш и прочетеш, но ако ми пишеш до другия Петък най-късно, понеже на 16 пак пътувам наобратно и отговорът ми ще се забави поне до средата на Януари.

––––––––––––––––––––––––––––––––– 

Единственият разумен съвет, който мога да дам на някой, който е съвсем начинаещ, е следния: проверете дали е учителят е признат от някоя автентична будистка приемственост - Тхеравада, Дзен, някоя от тибетските школи или друга. Не се доверявайте на самозвани и самопросветлили се шарлатани. По-нататък има още много стъпки, за да проверим учителя и да се ориентираме в ситуацията, но те идват с времето. Просто не трябва да сме наивни, защото както казва Гуру Ринпоче Падмасамбхава: "Да следвате некомпетентен учител е като да изпиете чаша с отрова."

––––––––––––––––––––––––––––––

Между другото, прави впечатление, че подобни на твоите въпроси се задават често и то от практикуващи будисти. Във форума на skydharma има поне пет подобни теми. Много рядко, обаче, на някой му хрумва да попита какви трябва да са качествата на ученика. Склонни сме да приемаме (слагам и себе си в кюпа), че сме надарени с всички способности и достойнства, които трябва да има един ученик. Това най-често не е така. Автентичните, осъзнати учители са голяма рядкост. Искрените и способни ученици в днешно време са още по-голяма рядкост.

Поздрав!

ПОЗДРАВ също и на всички приятели във форума! Няма да ги изброявам, защото ще пропусна някой, а и защото списъкът ще стане много дълъг и новата модераторка на раздела, квато е люта, ще вземе да ме банне... :tongue2:

Всъщност, много добър избор, щото ако и Вал не успее да сложи ред в този раздел, то не виждам кой друг би могъл.

ПП Моля всеки, който няма конкретни въпроси, да се въздържа да се "закача" за моите постове с коментари, реплики или споделяне на свои лични духовни прозрения. Нито имам време и нито мотивация да опровергавам всяка щуротия за будизма, която някой е решил изпляска в тази или друга тема. Пример - двата поста на потребителя Реджеп над мен.

Благодаря за отговора!

Ще пиша на лични.

"САМОНАДЕЯНИЯТ И ПУСТОТАТА
Един самонадеян млад ученик посетил веднъж Учителят си и започнал да говори за Чан будизма:
— Няма съзнание, няма тяло, няма Буда, няма добро, няма зло. Няма Учител, няма ученик, нищо не се дава, нищо не се получава. Това, което смятаме, че виждаме и чувстваме, не съществува. Единственото действително нещо е Пустотата. Нищо друго не съществува.
Учителят го изслушал кротко и изведнъж без предупреждение го ударил силно с тоягата си. Ученикът отскочил разгневен встрани.
— Щом никое от тези неща не съществува в действителност — казал Учителят — и всичко е Пустота, откъде идва тогава гневът ти? Помисли върху това."

Моята трактовка:

Ученикът е нов, но е запомнил много от думите на майсторите. Не е разбрал обаче, че самите думи и прекият им смисъл (безсмислие) не могат да му помогнат. Не е разбрал, че никакви думи не могат да му помогнат преди да е осмислил собствения си опит. Една фраза на учителя може да помогне тогава, когато след осмисляне на собствения опит в съзнанието на ученика изплува сама фразата, която учителят някога е казал. Тогава вече ученикът е разбрал, погледнал е на собствения си опит от друг ъгъл. 

Учителят е просветлен. Работата му е да помага на учениците. Той знае, че ученикът просто е наизустил фразите и се хвали, а от това няма полза. Той иска да накара ученика да разбере, че думите сами по себе си нямат смисъл, те имат смисъл само във връзка с дадена осмислена опитност. Резкият неочакван удар с тоягата има за цел от една страна да пресече ентусиазма на ученика породен от неправилната му убеденост, че чрез думите може да достигне до същността на Дзен. От друга страна същият този удар придружен с думите, да си помисли защо се е разгневил на удара имат за цел да подтикнат ученика да се замисли и да почне самостояъелно да търси отговор на това, какво цели да постигне учителят с този удар. Готовият съвет не би помогнал. Целта е да се накара ученика да мисли самостоятелно. Готовият съвет по скоро пречи.

Моята трактовка:

Реджи, целта на всяка будистка практика, в това число и Дзен, е да "разчупи" дуалното, дискурсивно мислене. Мондо, коаните и дза-дзен са основните методи, които използват дзен-будистите за целта. Много анализираш, което означава, че не разбираш самата сърцевина на практиката. За да я разбереш трябва учител, макар че и без такъв можеш да осъзнаеш доста неща, ако имаш много "заслуги", т.е. много силен положителен потенциал от минали животи. Това, обаче, е много-много рядко.

Сега по историята, която е чудесна и добре известна. Смисълът е най-общо, че ако някой няма директно преживяване на пустотата, то под влияние на ученията, които му дават, може да формира някакъв интелектуален образ за пустотата като че е нещо, което съществува реално. В резултат на това, че не разбира дистинкцията и взаимосвързаността на относителната (самврити сат) и крайната (парамартха сат) истина, то той може да разсъждава примерно така: "Нищо не може да се обоснове или докаже конвенционално, защото всички феномени са пусти/празни, т.е. лишени от присъщо съществуване. Те не са реални, а са просто илюзии. Следователно, карма, т.е. каузалност не съществува и затова е без значение дали извършвам позитивни или негативни действия, понеже те са само условни феномени."

–––––––––––––––––––––––––––––

Това означава, че човек изпада в радикален нихилизъм и субективизъм. Ако човек постъпва в съгласие с този възглед, то кармичния резултат е изпадане в т.нар. низши сфери на параноя, претите (гладните духове) или животните. Затова Тилопа казва, че този, който счита, че нещата са реални е глупав като говедо, но този, който счита, че те нямат никаква реалност е още по-глупав. Философията на Дзен комбинира възгледите на две основни философски школи в будизма: Йогачаря и Мадхямака. Възгледът на Дзен е изключително фин и точен. Не е лесно да бъде схванат правилно, но е лесно да бъде схванат погрешно. 

–––––––––––––––––––––––––––

Погрешното разбиране на пустотата я превръща в концепт и води до вкопчване в нея. Това се нарича "пустота, която се проявява под формата на враг". Ученикът от историята е попаднал в този капан. Затова учителят, който явно е много умел, го удря с пръчката. Ученикът изпитва физическа болка и гняв. Така разбира, че просто си е сътворил някаква интелектуална фантазия за пустотата, но няма никакво автенитично осъзнаване.

Целта е да се накара ученика да мисли самостоятелно.

Не... В дза-дзен просто "пускаш" мислите. Не ги произвеждаш, не ги следваш, не ги блокираш, нито ги анализираш. Пускаш ги в момента на осъзнаването/разпознаването им като такива. Това е същността на практиката.

"Чрез голямата си злоба човек сам принизява себе си до там, до където иска да го принизи неговия враг."Буда

"Чрез голямата си злоба човек сам принизява себе си до там, до където иска да го принизи неговия враг."Буда

Казва се, че един миг на антипатия или омраза, особено към реализирано същество (архат, бодхисатва или буда), унищожава заслугите (положителния кармичен потенциал), който е натрупан в продължение на еони време. Гневът/злобата/омразата/антипатията са най-пряката дестинация към низшите сферите.

"Чрез голямата си злоба човек сам принизява себе си до там, до където иска да го принизи неговия враг."

Буда

Така е. Но може да бъде и от безсилие... а не само заради това, че е злобен и така нататък. Симулираш страх - правиш се на такъв, какъвто не си, до това може да стигне човек, който има враг!

Казва се, че един миг на антипатия или омраза, особено към реализирано същество (архат, бодхисатва или буда), унищожава заслугите (положителния кармичен потенциал), който е натрупан в продължение на еони време. Гневът/злобата/омразата/антипатията са най-пряката дестинация към низшите сферите.

Материализирано същество.. И най-нисшата "дестинация" е самосъжалението над собствения си разум.

Не схванах. Поясни, ако желаеш.

Забравих си мисълта..Но човек да се самосъжалява по-зло от това няма. Не врагът, а той сам себе си съсипва, както от безсилие, така и от своята злоба. Всеки има малко такова в себе си, малко злоба, любов и прочие емоции.Извиненете ме, сгрешиме раздела!!!  - Приятно писане тук, аз бях дотук.  

Забравих си мисълта..

Може би, имаш предвид, че тези реализирани същества в нашето измерение са "тулку", т.е. прераждат се съзнателно. "Тулку" е тибетската дума за Нирманакая. Буквално - "тяло на въплъщението".

Разбирането е най доброто лекарство срещу озлобяване. Но не е задължително да се лекува. Чувствата са за да се чувстват. Ако са осъзнати не пречат. (лични прозрения)

Едно е да се каже, друго е да се чуе, а е трето и четвърто да се осъзнае и изпълни. Има един разказ "Мъжки времена" от сборника "Диви разкази" на Хайтов. Хубави думи е казал Далай Лама, но думите са капан заложен да се улови смисъла. Смисъла обикновено има навика дълго да се мотка преди да влезе в капана и не всеки има търпение да го изчака да влезе там. Не става преди да си отговориш на въпросите:

Какво ми нарушава вътрешния мир

Защо ми нарушава вътрешния мир

Как ми нарушава вътрешния мир

Кога ми нарушава вътрешния мир

Кой ми нарушава вътрешния мир

Какво означава да не си нарушавам вътрешния мир

Дано не пропускам много въпроси

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.