Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Войната в Украйна

Това е част 1 от дискусията Войната в Украйна.

Featured Replies

преди 39 минути, insec написа:

А то щото е имало османски император. (и така за колко още империи, дето даже не си ги и чувал) Щото нямал титлата император, значи не било империя хахахахах баси колко си смешен хахахахахаха мерси, отдавна не съм се смял така хахахахахахах

Инсекте, ти да не олигомайфренд, бре моето момче?

Титлата император по времето на Симеон Велики е имал владетелят на Византия на изток и Карл Велики на запад.

Османските турци са мюсюлмани, при тях тази титла няма как да я има, казва се султан

Император е титла останала от Римската империя и се е разпространила по европейските ширини.

Египтяните също са били империя, но владетелят им е носил титлата фараон, но това е била тяхната дума за император.

Арабите за кртко са имали империя, но са я наричали халифат, съответно тяхният император халиф.

Япония и Китай са били империи, но едва след опознаването им от европейците те са наречени така, имат си свои думи за владетелите си, но при нас е станало популярно и до днес, че титлата е император.

Персия е била империя, но императора им за нас е бил цар, те са си имали друга дума за него.

Единствените империи в Европа, чийто владетел не е носил никога тази титла са Англия и Русия, но те стават империи доста по-късно, предимно със колониалните си завоевания.

Ние никога, ама никога не сме били Империя, за много кратки моменти от своята история сме били по-силни от единствената империя по нашите ширини тогава - Византия. Но така и не сме успели да я погълнем, за да се превърнем в империя.

Чест ни прави това, че само за два века сме позволили тя да ни погълне и отново сме извоювали независимостта си.

Не са много държавите, които да са успявали така добре като нас да се предпазят от поглъщане от граничещата с тях империя.

После и тя и ние сме били погълнати от новата империя, тази на османските турци.

Казах ти, че се смееш, защото не разбираш, ама на теб продължава да ти е смешно.

Но и преди го казах, нормално е подобно поведение.

Нормално за такива като теб, бих казал.

• Отговори 202,9k
  • Прегледи 7,7m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Идва Лавров при Путин и съобщава,че през нощта са изнасилили Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Путин пита "Цяла Русия ли обвиняват или само мен?"

• Колев 74
    Колев 74

Я да Ви почерпя  та белким се успокоите поне на празника. Пожелавам ви живот и здраве и от дясно и от ляво. 24 часа - МИР И ЛЮБОВ

• crazy katon
    crazy katon

Днес укроуродите отново убиха хора в Донбас ... с тяхно или мериканско оръжие, няма значение, има значение, че убиват предимно беззащитни хора. Но това не е новина, новина е, че руснаците са избомбили

Публикувани изображения

преди 5 минути, andiay написа:

....

Смешно е как упорито си пазиш руската промивка с някакви тотални алабалистики, боравейки с понятията така, че да отговарят точно на оформеното ти от руска пропаганда съзнание. Релакс - някой ден и в нашите учебници по история, ще се изучава Българската империя. На теб и останалите русороби, че не ви харесва ..... кой ви пита.

п.п. със същата риторика и МОЧА си пазим, и Альошката, и трети март ни е национален празник, но колкото и да се изопачават фактите, в крайна сметка истината остава.

преди 7 минути, insec написа:

п.п. със същата риторика и МОЧА си пазим, и Альошката, и трети март ни е национален празник, но колкото и да се изопачават фактите, в крайна сметка истината остава.

Коя дата предлагаш ти за Национален празник?

Мда, определено си олигомайфренд, вече няма съмнение.

И кога сме били Империя?

Кога сме излизали извън границите на Балканския полуостров?

Всяка империя винаги е насаждала собствената си цивилизация в завладените земи, ние кое сме наложили, след като самите ние сме следвали византийската цивилизация?

Азбуката ли?

Тя е приета сред част от славяните по чисто фонетични предимства, не за друго и то само сред източните славяни, защото дотогава са ползвали византийската такава, а тя не е пригодена за славянски език, нищо че кирилицата и глаголицата са базирани на нея. Западните славяни и до днес ползват латинската азбука.

Утре ще ти кажат, че винаги си бил роб и че всъщност никога не е имало българсака държава и ти пак така дебилно ще се хилиш, радваш и ръкопляскаш.

Казах ти, не можеш да надскочиш гена си, така е отредила природата.

П.С. Сещаш ли се за причина поради която трябва да ми харесва или да не ми харесва, дали някога сме били империя.

Ако сме били, това как ще промени това, което днес представлява държавата ни?

Ако не сме били, това как се отразява на държавата ни днес.

Ако си наследник на хора, които са изградили империя, това как променя факта, че днес си функционално неграмотен?

А някой се чудеше как може руските младежи да не знаят нищо за България!

Ми то българските младежи не знаят нищо, той иска чуждите да знаят!

преди 2 минути, ivottoshev написа:

Коя дата предлагаш ти за Национален празник?

вече съм ти казвал - че "ако не беше" не ме вълнува, чества се конкретно събитие, няма такива "ако било, ако не било". Така, че тая полемика нямам намерение да я почвам. Онова, което не разбирате е, че ценните неща се случват със времето и няма нужда да бъдат насилвани да се случат - почти съм сигурен, че няма да доживея тези времена, но моето лично удовлетворение не е водещо в обмислянето и позицията ми по толкова деликатни теми.

п.п. макар че за МОЧА- та шансовете да я видя в някой музей са доста големи.

преди 2 минути, andiay написа:

Утре ще ти кажат, че винаги си бил роб и че всъщност никога не е имало българсака държава и ти пак така дебилно ще се хилиш, радваш и ръкопляскаш.

Ааа не драги - туй си ти. Голям кеф, голямо припадане по тая Русия, тъй че .... сериозно си объркал отражението в огледалото за друг човек.

п.п. инак аз съм по фактите - каквито, такива, радостни- нерадостни, какво да се прави.

преди 9 минути, insec написа:

Ааа не драги - туй си ти. Голям кеф, голямо припадане по тая Русия, тъй че .... сериозно си объркал отражението в огледалото за друг човек.

п.п. инак аз съм по фактите - каквито, такива, радостни- нерадостни, какво да се прави.

Дай ги тези факти де, щом си по тях.

Зададох ти елементарен въпрос - в кой период е съществувала българската империя?

Какви са били границте й, кои държави е погълнала?

Къде е наложила цивилизацията си?

Хайде, дай поне какво казва Енциклопедия Британика, щом самия ти не знаеш.

Та, ще доживеем ли да видим тези факти?

И къде видя припадане по Русия от мен, това само ти си знаеш, никой не може да надзърне в главата на малоумния.

Явно Паисий Хилендарски, византийските историци, арабските пътешественици, всички те са били руски мекерета и са писали руска пропаганда.

А всъщност столицата на Империята е била не Константинопол, а Преслав и по-късно Търновград?

Бива човек да е глупав, няма лошо, но е престъпно да развява глупостта си като знаме.

преди 12 минути, insec написа:

вече съм ти казвал - че "ако не беше" не ме вълнува, чества се конкретно събитие, няма такива "ако било, ако не било".

Аз смятам, че дата на която за пръв път в новата история България се появява на картата е подходящо събитие за Национален празник.

Да, на русофобите не им харесва Трети март, защото е свързан с Русия, но според мен няма значение кой и защо ни е освободил. Фактът е, че на тази дата отново сме се пръкнали картата на света. 

преди 2 часа, andiay написа:

Като ви казвам, че сте функционално неграмотни, то се смеете, амо то е защото не сте в състояние да го разберете.

На вас някой трябва да ви каже, кое, как, защо, иначе не сте способни сами да стигнете до собствени изводи.

Български цар никога не е имал титлата император, къде е тогава Българската империя?

Много рядко ми се случва да имам сходно мнение с Лударчо, но все пак личи, че е закачил от времето, когато все още училището даваше образование.

Макар, типично за него, да омешва наученото със собствените си сбъркани интерпретации.

Империите създават цивилизацията, а не разрушават цивилизациите.

Още от времето на шумерите, та чак до днес.

България е била за определени периоди много силно царство, Византия е била империята по нашите ширини.

Българската цивилизация никога не е имало, ние винаги сме копирали от Византийците, за да си устроим държавата.

Та, не е нужно енциклопедия Британика може да твърди, каквото си иска, но ако нямаш основни елементарни познания винаги ще се чудиш те ли лъжат или в училище са те лъгали.

Още повече, че английският език е беден език и много думи в него имат двуяко значение.

Та, не са ти промили мозъка в училище, стигнали сме само до три царства, разделени помежду си от две робства.

Всяко едно от тези три царства е имало своите различно кратки периоди на възход и тогава просто сме били най-силната държава на Балканите.

Пръв Симеон Велики е извоювал правото да бъде наречен цар, при това дори цар на българи и ромеи.

Баща му поставя основите на това, но стига само до титлата княз, по същество подчинен на Византийския император.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Император

И, да, един от нашите владетели е носел точно титлата император на българи и ромеи, но не помня дали е Симеон или друг наш владетел!

http://fakti.bg/bulgaria/279202-balgari-otkrihme-pechat-na-boris-i-bil-e-imperator-i-na-rimskata-imperia

преди 1 час, ivottoshev написа:

...

няма значение с коя държава е свързан - това е национален празник, една нация, една държава, в него не трябва да има "другост", другото прави разделение. Националния празник е социален, обединителен императив, който сплотява нацията под единен символ, така както нашето знаме е само наше, нашия герб е само наш, нашата конституцията е само наша, така трябва да бъде и националния празник, само наш, на никой за нищо не трябва да благодарим, само и единствено на нашите предци, а ние имаме пребогата история бога ми. Съзнанието, мисълта, настроението, отношението, духът или енергията, ако щеш, психическата енергия да бъде концентрирана и насочена само към България, само към нашите исторически личности, само към нашия народ - има хора, които биха размишлявали, че звучи егоистично, но това е креативен егоизъм, този егоизъм съхранява, защитава и обединява. Всеки народ има нужда от този егоизъм. Да бъде Едно, а не две или да бъде Не- две, да липсва разделителния елемент, "между" е разделяне.

Не става дума за промяна на историята, нито за премахване честването на трети март, нито Русия какво планувала за България преди/ след освобождението или изобщо как са протекли отношенията м/у двете държави в историята. Аз не, че нямам нищо против, ами смятам за задължително и почтенно всяка година да се чества освобождението на паметника на Шипка, дори и смятам за редно да се носят руски знамена там, както и на всички държави участвали в събитията тогава, но не и това да ни е националния празник - и категорично съм против тия кебабчийници, които се разпъват, което за мен е отврат и обида паметта на хората загинали във битките, които по всички исторически източници достигнали до нас са били наистина изключително ожесточени. Не бих си позволил да говоря от името на герои, но не мога да приема, че тези хора са загинали, та сто години по- късно да млатим кебабчета, бири и разни чалгарщини в знак на почит към делото им. Това е простащина и гамещина, която въобще не трябва да се допуска на Шипка. Отиваме, честваме, ритуали, речи и т.н., а после който иска да си празнува със запой, музики и прочие, в което няма лошо, хубаво е, но да го направи на друго място, не на Шипка.

преди 1 час, karadzha написа:

И, да, един от нашите владетели е носел точно титлата император на българи и ромеи, но не помня дали е Симеон или друг наш владетел!

Калоян

п.п. радвам се да видя поне един човек по тази тема, който да е на "моя" страна 😄 - но и тя е деликатна тема, ще мине много, много време, докато и тия факти намерят място в нашата историческа наука. И все пак е хем смешно, хем тъжно, хем иронично, парадоксално и абсурдно, как на запад учат за Българската империя, а ние тука ......

преди 4 часа, ivottoshev написа:

Аз смятам, че дата на която за пръв път в новата история България се появява на картата е подходящо събитие за Национален празник.

Да, и това не е 3 март 1877 г.  русоробе

:hush:

преди 4 часа, ivottoshev написа:

Да, на русофобите не им харесва Трети март, защото е свързан с Русия, но според мен няма значение кой и защо ни е освободил. Фактът е, че на тази дата отново сме се пръкнали картата на света. 

Е нали това говорехме за Румъния бре. Та нали и при тях тази дата довежда до бъдещата им независимост . 

Както и на други страни наоколо, въпреки че не точно в една и съща година. И не, не е това годината в която сме се пръкнали на картата.

Коя друга държава освен нас им е национален празник договор за окупация  ??

Нито една.

За Румъня, както оная русоробка путинистка ми напомни,  е 1918 г. декември.

Какво не ви харесва да е националенпразник на България 3 март 1918 г заедно със Съединението ? И 22 септември 1908 г разбира се.

Когато именно вече сме държава на картата ?

Ах как ви боде в очите Съединението и това че руската империя е била бясна и категорично против :) 

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

преди 5 часа, bulljo написа:

Руската империя днес, крадливи политици, като у нас, ама на десета степен, любимата партия на Путин и клика.

Какви ги върши Путин в задния двор? Поставил е 5 отдел на ФСБ/наследникът на КГБ/ под домашен арест заради грешни данни за Украйна и кражба на средства от тях. Уволнил е 7-8 генерали за грешно планирана операция в Украйна. Какво говори това ? Не всичко е идеално ,както го представят официално и графикът им не върви. Ако още останат в Украйна и времето се стопли ще закъсат здраво с техните 11 километра.

„Виждаме как конфликтът в Украйна навлиза в своята трета фаза – най-кръвопролитната. Може да очакваме сблъсък между големите войскови съединения и с това повече жертви. Няма да има глобална война заради Украйна. Ще се стигне до споразумение за ново устройство за европейската сигурност“.

Това заяви за „Твоят ден“ Димитър Гърдев, експерт по международни отношения и международна сигурност.

По думите му Путин е заложил кариерата и бъдещето си на тази война.

„Украйна е само част от пъзела. Изтеглянето на НАТО до границата от 1997 г., буферни зони и изтегляне на американските атомни оръжия от Европа са сред другите руски искания.

Според него това е съвременна война, без определен фронт, а глобално подаване на всички пунктове за съпротива.

„Не бива да се заблуждаваме, че това е мимолетна авантюра, това е кървав конфликт. Русия не иска кървави сражения в Украйна, защото ще се пропука тяхната визия за света. Путин ще използва Украйна за форма на натиск“, отбеляза Гърдев И допълва, че на територията на България няма да има военни действия, така че няма нужда от паника.

https://mood-time.eu/2022/03/14/наш-експерт-по-международна-сигурнос/?fbclid=IwAR2TelQHe6-wa2tRBUxj-8iSTSP3Wt0WR4-vY14L_RM5vdnu4rmquE8DiUk

преди 16 минути, bigiadri написа:

Какви ги върши Путин в задния двор? Поставил е 5 отдел на ФСБ/наследникът на КГБ/ под домашен арест заради грешни данни за Украйна и кражба на средства от тях. Уволнил е 7-8 генерали за грешно планирана операция в Украйна. Какво говори това ? Не всичко е идеално ,както го представят официално и графикът им не върви. Ако още останат в Украйна и времето се стопли ще закъсат здраво с техните 11 километра.

Факт. Но едва ли това ще го накара да спре войната.

И 30 000 убити руснаци няма да го спрат.

преди 9 часа, andiay написа:

Путин и 2014-а просто реагира на събитията.

Нареагира се вече.

Ко стана, още ли си мислиш, че ще влезете в Киев.

Аз ти казах, че нямаш логическо мислене.

Зеленски ще боядиса Москва в синьо и жълто, ти още ще си мислиш, че още малко и ще влезете в Киев.

Чугунения путлеризъм не прощава

преди 8 часа, andiay написа:

Българската цивилизация никога не е имало, ние винаги сме копирали от Византийците, за да си устроим държавата.

Грешиш, календара на пра българите е бил по древен и от римският и от гръцкият, а също и по точен от тях. Траките са имали технологии за обработка на ценни метали много по добри от византийските и гръцките. Какво сме копирали от византийците, та те дори не са имали собствен език, говорели са на смесица от латински и гръцки, за разлика от тях ние Българите измисляме кирилицата.

преди 9 часа, G_A_G_O_V_69 написа:

Путинската агресия е всъщност нарушаване на суверинитета на свободна държава, и пряка военна намеса в политическият и живот, точно по американски маниер. Путинските действия са всъщност огледалното отражение на натовските дейности. Не е вярно че Путю искал да въстановява СССР, днеска гледах видео клип заснет в Москва, правят интервю на предимно млади хора " какво знаете за България " и установих че някъде близо 80% от запитаните младежи просто не знаят нищо за България, даже се съмнявам дали вече я знаят и на географската карта, типично по Американски.

---------------

И защо да знаят нещо за някаква несъществуваща държава?

Ти знаеш ли нещо примерно за Габон?

https://rus.bg/esche/smi-o-bolgarii/smi/29280-pravda-ru-bolgariya-stanet-gosudarstvom-tsygan-i-migrantov

https://youtu.be/vMTpNRUm4uo

Аз казах ли ви, че УВС ще накарат касапите на Путлер Крим да върнат и кръв да повърнат ???

Още ли не ми вярвате ?

преди 8 минути, G_A_G_O_V_69 написа:

говорели са на смесица от латински и гръцки

и български

преди 7 часа, andiay написа:

Ми то българските младежи не знаят нищо, той иска чуждите да знаят!

Виж сега има и неграмотници, не слагай всички под общ знаменател. същественото е мнозинството какви са. А ето ти дефиницията за империя https://bg.wikipedia.org/wiki/Империя никъде не пише колко квадратни километра трябва да е.

преди 10 минути, gagodrago написа:

---------------

И защо да знаят нещо за някаква несъществуваща държава?

Ти знаеш ли нещо примерно за Габон?

https://rus.bg/esche/smi-o-bolgarii/smi/29280-pravda-ru-bolgariya-stanet-gosudarstvom-tsygan-i-migrantov

Е така пишат Руснаците за България след идването на  путлеризма, и когато станахме васали на  запада.

Пропаганда за всякакви идиоти:

То е ясно че няма да спрат. Трябва да изчистят всичкото нацист / бандеровци. Иначе след максимум година обединените идиоти начело с пиндосите ще ги въоръжат и ще стане много по-кърваво.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.