Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За смисъла на живота...

Featured Replies

Дали има или няма връзка - е интерпретируем въпрос. Може да има, може да няма. Приписването на Декарт - също.

Написал съм го като възможност за една опорна точка, не като задължителна опорна точка.

Защото дали ни има и доколко ни има пак се решава според критерийност. Не съм написал обаче "жив човек", а че щом е налице активност, то тя все пак има основание защото съждението му е налице протичане и то е в ход, в мига в който това се осъзнава. Или в мига в който то "произвежда" изменение или взаимодействие, предизвикващо разпознаване и регистриране. Да, дори всичко това е относително и условно. Кой, как, дали, доколко... и защо - това са вече други въпроси.

Релативизмът не е самоцелно надцакване - поне за мен. Не е и етикетиране кое и дали е правилен възглед, дали го е казал един или друг. А цялата работа е само прийом в осъзнаването, осмислянето... Когато се предприемат действия абсолютизирането на релативиама е просто глупост и вместо да разширява диапазона на осъзнаващия, го лишава от стимули. Динамичното използване на поредица от моментни "критерийности"  и умелото боравене с тях, особено в "риълтайм" е същината на техниката по практицизиране на релативизма.

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 252,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Наистина много добре казано. За всеки, който живее в свой собствен свят, то смисъла на живота би било това, на което се гради тази негова измислена реалност. Дали ще са пари, власт и прочие, зависи от

• Един няколко клипа, който според мен отговарят много добре на темата :

• Има едно "нещо" над което мнго се замислям,защо !? :Повечето хора постоянно се оплакват,постоянно мрънкат:все нещо не им е угодно,все някои им е навредил,ВИНАГИ недоволни от всички и всичко ,вечните ж

Публикувани изображения

на 22 november 2017 в 18:53, _ramus_ написа:

но ето ме мен, един обикновен прост мъж. Според някои долен манипулатор, според други - убиец, който коли наред с ножове и е специализирал удари в гърба с тях.

Винаги съм казвала, че ако всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно.

Този пасивно-агресивен похват, който често ползваш, си го развил до мащабите на олимпийска дисциплина, в която единствено ти си възможният шампион.:tease:

"Дългото сбогуване с Мо" - сезон трети, епизод трети. Цялата тази гротеска, поради подтисканата векове наред мъжка афективност. Защото типичните "женски" чувства, като слабост и уязвимост, ако мъжът не ги трансформира в по-социално приетите "гордост и високомерие", направо няма да се усети преди всичко "Мъж". "Прост" и "обикновен" са само саркастично допълнение, за да се подсили усещането за сила и контрол над ситуацията. Не човек, а машина.:D

Това е един често срещан защитен вариант сред "мъжете". Другият е на пръв поглед бегрижното и безхаберно возене на детското влакче на цинизма, типични представители на който са Силвър и любимият ми Изабел. Няма да обяснявам пространствено какво се крие зад цинизма, всеки достатъчно интелигентен човек отдавна поне се е осведомил в тази връзка.

Интересното и при двата защитни механизма е, че с инструмента "ирония" целта е да се демонстрира недвусмислено, че човекът е надживял и надскочил себе си в много аспекти. Че е непробиваем и несломим. Цялото това велико напъване и камуфлаж, само и само да се скрие горчивият факт на страха от собствената уязвимост…И вместо човек да се вгледа в себе си и да се ориентира към "проблем-солвинг", резултатът е реакция с насоченост "блейминг" към обект, задължително външен за съответния "мъж".

Горните имена са само за илюстрация на точно определени психични процеси, които могат да бъдат безпроблемно проследени, защото се изписват с  неосъзната повторяемост.

На фона на това ми става абсолютно безинтересно да чета постове във връзка с комплексни идеи и абстракции за осъзнатост.:jeer:

Колко дявола се събират на върха на една игла ?

И така се получава говорилня , фрашкана с безсмислие . Защото няма практика !

Пример ли ? Ето пример - събират се колкото - толкова !

На такъв въпрос - такъв отговор ! Ако това е отговор.......

А пък на тази основа следват безкрайни , "дълбокомъдрени" продължения....Глупотевини ! :lol6:

От значение е какво в крайна сметка се получава на практика ! Това е смисълът !

И друг път сам го давал за пример - скачаш от 8-мия етаж без парашут и каска , и гледаш какво се получава !

Ама "супер умниците" са възмутени и продължават безспир да дрънчат - пробити тенджери . Не скачат ! :lol6:

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

преди 12 минути, by_chechi написа:

Ама "супер умниците" са възмутени и продължават безспир да дрънчат с пробити тенджери . Не скачат ! 

Добре, скочи ти, и ще повярвам в комунизма и шси тура будьоновка !!!

преди 34 минути, Реджеп Иведик написа:

Добре, скочи ти, и ще повярвам в комунизма и шси тура будьоновка !!!

Аз нямам нужда ! Знам какво е ! Падал съм от кайсия ! :lol6:

И го казвам на "супер умниците" без практика . Дано вдянат ....за тяхно добро е ! Защото много боли ако оцелееш (обективно :)).

Скачането е за такива като теб , да скочат пък тогава да дрънкат врели-некипели.......сляпо-глухи , даващи на "заето" , упражняващи "мислене"....! :)....

Примерчета бре ! Прости примерчета ! 

Примерно , какво правиш като ти лепнат шамар.....за освестяне ? Тук (в темата) проблемът е виртуален - не боли , синини не прави . Може да си дрънкаш врели-некипели на воля , каквото ти у канчето влезе.......! Обективно , в реалността не вървиш с глупотевини ! "Началника" на момента ще те уволни.....  :lol6:

преди 44 минути, by_chechi написа:

Аз нямам нужда ! Знам какво е ! Падал съм от кайсия ! :lol6:

И го казвам на "супер умниците" без практика . Дано вдянат ....за тяхно добро е ! Защото много боли ако оцелееш (обективно :)).

Скачането е за такива като теб , да скочат пък тогава да дрънкат врели-некипели.......сляпо-глухи , даващи на "заето" , упражняващи "мислене"....! :)....

Примерчета бре ! Прости примерчета ! 

Примерно , какво правиш като ти лепнат шамар.....за освестяне ? Тук (в темата) проблемът е виртуален - не боли , синини не прави . Може да си дрънкаш врели-некипели на воля , каквото ти у канчето влезе.......! Обективно , в реалността не вървиш с глупотевини ! "Началника" на момента ще те уволни.....  :lol6:

Мога да скоча мислено. Ей на, отварям прозореца, стъпвам на перваза, рапервам си мислените крила и скачам, даже летя. Кво толкоз, нищо работа. Не съм само тяло, но имам и мисъл и с нея мога да отида навскъде. Сега, кое е по-важното, тялото или духа? За различните хора е различно, някои се идентифицират само с тялото си. И така става, но те не бива да скачат от осмия етаж без парашут. Ще кажеш: без тяло няма и дух! Тук навлизаме пак в дилемата има/няма.   :dancing18:

Редактирано от Гретел (преглед на промените)

преди 14 часа, Гретел написа:

Мога да скоча мислено. Ей на, отварям прозореца, стъпвам на перваза, рапервам си мислените крила и скачам, даже летя.

Можеш ! Същото тук правят ! Хвъркат си - приземяване няма !

Не е обективна истина - не е отражение на обективната реалност , реалността на света около нас , света в който съществуваме  !

Фантазия , измислица се нарича.......субективна истина е - отражение е на това какъв буламач им е вътре у главите......! Този буламач кой го интересува ? Сами да се оправят . Никой не може да им даде , ако те не искат или не могат да вземат ! Макар да им се дава...... :lol6:

на 24.11.2017 г. в 12:33, by_chechi написа:

Никой не може да им даде , ако те не искат или не могат да вземат ! Макар да им се дава.....

:)  Ма и ти - с пълни шепи раздаваш - щедър, щедър...! Едно и също... едно и също... пак практиката извади, Стефане. И пак даваш... пък "те" не искат... или не могат да взимат.

Почти при в всяка тема се стига до - или "балъците, дето ги търсиш, и сами ти се хващат". Или "раздаваш щедро, особено на тия, дето не искат или не могат да си вземат". Но и в двата случая си в ролята на владеещия, великия, мъдрия, знаещия - просто са глупаци и невежи тия, дето не могат да го оценят и да те признаят.

Мдаааа - е тва е. Пък и няма как да не е така... Макар толкова много да даваш, даваш... баси!

преди 11 часа, _ramus_ написа:

:)  Ма и ти - с пълни шепи раздаваш - щедър, щедър...! Едно и също... едно и също... пак практиката извади, Стефане. И пак даваш... пък "те" не искат... или не могат да взимат.

Почти при в всяка тема се стига до - или "балъците, дето ги търсиш, и сами ти се хващат". Или "раздаваш щедро, особено на тия, дето не искат или не могат да си вземат". Но и в двата случая си в ролята на владеещия, великия, мъдрия, знаещия - просто са глупаци и невежи тия, дето не могат да го оценят и да те признаят.

Мдаааа - е тва е. Пък и няма как да не е така... Макар толкова много да даваш, даваш... баси!

Хайде , пак позеленя....! В същност не се спираш в отношението си към когото и да е ! :)

Освен да дрънкаш празнотии , нещо съществено да кажеш ?

......Защото ти посочвам съществуващите ограничения да не измисляш и говориш глупости , а на теб никак не ти се иска . Нищо съществено не можеш да кажеш и това те дразни - не ти се "вързват" нещата....

И аз поне напълно те разбирам , и съчувствам на безхаберието ти .....без злоба и с много търпение....:)

Кой го интересува какво ти се иска , от където произлизат твоите измишльотини ?......И : " ... "балъците, дето ги търсиш, и сами ти се хващат"....."  (копи).....

преди 4 часа, by_chechi написа:

Защото ти посочвам съществуващите ограничения да не измисляш и говориш глупости , а на теб никак не ти се иска .

:) Стефане... "посочваш" само бабините си диветини. Ако си мислиш че пишеш "съществености" значи още си "снощен". Та ти още не можеш да направиш разлика как сред форум, сред този тип комуникация, имаш претенции че "практиката каква била" и че имало "съществуващи ограничения". И сред тия клишета си въртиш повторенията само и само да ти върви театъра.

Да се правиш на "голем" е просто игра. И не че ме интересува особено. Привиждай си каквито си искаш "отношения", сред каквото и да е, но вече два пъти преди това пишеш откровени глупости, които дори не си в състояние да си прочетеш.

Разбира се, че това никой не го интересува, защото тук няма никой в 3 клас. И да има... и той няма да ти "взима" от тия "мъдрости". По един и същи начин реагираш на едни и същи стимули от Реджи... и пак едно и също... и едно и също - като кучето на Павлов... Включително и тоя припев - за "даващия мъдрости Стефан" и тиквениците дето не можели или не искали да "взимат"". Дежурни и празни фрази направени да ти запълват празното с повторенията си.

Само на теб това ти изглежда че е "велико", щот "практиката показвала" - ма ето ти я твоята "практика" и "какво показва тя".

преди 5 часа, _ramus_ написа:

:) Стефане... "посочваш" само бабините си диветини. Ако си мислиш че пишеш "съществености" значи още си "снощен". Та ти още не можеш да направиш разлика как сред форум, сред този тип комуникация, имаш претенции че "практиката каква била" и че имало "съществуващи ограничения". И сред тия клишета си въртиш повторенията само и само да ти върви театъра.

Да се правиш на "голем" е просто игра. И не че ме интересува особено. Привиждай си каквито си искаш "отношения", сред каквото и да е, но вече два пъти преди това пишеш откровени глупости, които дори не си в състояние да си прочетеш.

Разбира се, че това никой не го интересува, защото тук няма никой в 3 клас. И да има... и той няма да ти "взима" от тия "мъдрости". По един и същи начин реагираш на едни и същи стимули от Реджи... и пак едно и също... и едно и също - като кучето на Павлов... Включително и тоя припев - за "даващия мъдрости Стефан" и тиквениците дето не можели или не искали да "взимат"". Дежурни и празни фрази направени да ти запълват празното с повторенията си.

Само на теб това ти изглежда че е "велико", щот "практиката показвала" - ма ето ти я твоята "практика" и "какво показва тя".

Нещо конкретно ?

Пак нищо ! Празни приказки - изпускане на въздух (миризмата други да я оценяват :) ) ...:lol6:

Ето ти конкретно - не можеш да различиш нещо вътре у канчето ти ли се случва или ти се пише на задника....Пфффф ! Баси досадата ! Само ти да беше....! (виж си поста и не само този ! :))

Аз имам една банална догатка за смисъла на живота... произлиза от българското слово смисъл.... т.е. смисъла на живота е с мисъл в живота... Ако човек не мисли (мое мнение...) означава, че живота му няма смисъл.... Човек трябва да мисли, да разсъждава, да е любопитен, да "налива" смисъл в понятията които използва или се е сблъсква за първи път. Ако понятията са свързани с комуникацията на даден индивид със социума, то мислите са свързани единствено със начина по който човек живее във заобикалящи я го свят, а не само в социума.

Има една такава хипотеза , че извънземните се хранят с нашите мисли . И ни стимулират (като гледам из "социалната мрежа" и не само) да бълваме простотий и глупости колкото се може повече.........А бе вкуснотии...! Това е смисълът на нашето съществуване . :)

Баси ! Тези затлъстяха от плюскане .....! :lol6:

преди 54 минути, whitepixel написа:

... но клоните са различни

Да от различни клони гледаме, но някак си от към 4-мерното имаме някакво сходство... :) Интересно съвпадение 77 и 7^2... :)

на 4.12.2017 г. в 14:50, Диман Дюминич написа:

Да от различни клони гледаме, но някак си от към 4-мерното имаме някакво сходство... :) Интересно съвпадение 77 и 7^2... :)

.....Амииии !? Много маймуни на един клон чупят клона ! За това от различни клони.....:)

Пък ствола на дървото и корена са общи......а в корена много храсталак , бодли и бурени ....но там е заровено гърнето със златото....Иначе само банани !.......:lol6:

• 2 седмици по-късно...

Здравейте,хора.Отскоро съм в сайта,но ви изчетох с интерес.Имам въпрос,който е свързан с темата и не ми дава покой.След като имаме доказано Начало/раждане/,промеждутък/живот/ и Край/смърт/,не е ли логично да започнем да търсим смисъла от Началото? В заобикалящата ни видима, материална природа  не са ли Началото и Края единствените промени,които  носят и трансформират информацията и ни дават познание? В познатата ни реалност наречена Природа няма нищо случайно-всяка частица,тревица,звездица и галактика е създадена целесъобразно-да послужи за нещо,което предстои да се създаде след нейния край-промеждутъка е състояние несъществено за Природата,Висшата сила,Бог или там както го наречете. Та защо е било нужно да се появи Човека,който си задава въпроса "какъв е смисълът на живота?" 

преди 13 часа, TLK написа:

Здравейте,хора.Отскоро съм в сайта,но ви изчетох с интерес.Имам въпрос,който е свързан с темата и не ми дава покой.След като имаме доказано Начало/раждане/,промеждутък/живот/ и Край/смърт/,не е ли логично да започнем да търсим смисъла от Началото? В заобикалящата ни видима, материална природа  не са ли Началото и Края единствените промени,които  носят и трансформират информацията и ни дават познание? В познатата ни реалност наречена Природа няма нищо случайно-всяка частица,тревица,звездица и галактика е създадена целесъобразно-да послужи за нещо,което предстои да се създаде след нейния край-промеждутъка е състояние несъществено за Природата,Висшата сила,Бог или там както го наречете. Та защо е било нужно да се появи Човека,който си задава въпроса "какъв е смисълът на живота?" 

Мисленето изобщо започва с анализ , респективно с дедукция.......т.е. в началото е идеята която подлежи на изследване.....Методът който предлагаш е индуктивен , а за това нямаш ясно определени предпоставки.....що е твоето Начало и Край....

Приемаш това по презумпция за ясно , но ясно ли е всичко когато всичко е ясно ? :)

"....Индукция – изследователски метод и метод на разсъждение, при който общо заключение за свойствата на обекти и явления, се основава на отделни факти или частни предпоставки. Преходът от анализ на факти и явления към синтез на придобитите знания се извършва чрез индукция....."

Само с помощта на индуктивния метод не може да се получат достоверни знания, а вероятни с различна степен на точност.

Това "само"  подвежда масово неподготвения читател/писател , както се и случва тук из темите постянно по какви ли не въпроси.....
За повече - тук :

http://bgchaos.com/736/polemics/logic/наука-срещу-псевдонаука-научен-метод/

Мисленето не,а научният метод за изследване започва с наблюдение,опити, анализ на резултатите изграждане на хипотеза и доказването и.Но философията не използва този метод,защото обектите и на изследване не подлежат на измерване,експерименти и т.н.  Ако всичко беше ясно , нямаше да сме тук и да си задаваме вечните за човечеството въпроси.Това не ни прави философи,нито учени изграждащи и налагащи научни хипотези.Всеки писал тук на база личен опит,позовавайки се на авторитети,задавайки си въпроси,размишлявайки върху тях  си създава свое разбиране за света/макар и не строго научно издържано/.Споделянето на мисли и идеи,обогатява,разширява мирогледа  и предизвиква поглед от друг ъгъл-т.е. предпазва от закостеняване.    И,Бай,като ти чета постовете САМО с помощта на индуктивния  метод,приемам по презумпция,че нямаш нищо общо с костилките,макар,че си паднал от кайсия,САМО обичаш да се заяждаш...приятелски:D

преди 21 часа, TLK написа:

Всеки писал тук на база личен опит,позовавайки се на авторитети,задавайки си въпроси,размишлявайки върху тях  си създава свое разбиране за света/макар и не строго научно издържано/.Споделянето на мисли и идеи,обогатява,разширява мирогледа  и предизвиква поглед от друг ъгъл-т.е. предпазва от закостеняване.  

„Хората вече нямат време да разбират нищо. 
Купуват от търговците напълно готови неща. 
Но тъй като няма търговци на приятели, 
хората вече нямат приятели.“

„Малкият Принц“, Антоан Дьо Сент-Екзюпери

на 19.12.2017 г. в 2:18, TLK написа:

След като имаме доказано Начало/раждане/,промеждутък/живот/ и Край/смърт/,не е ли логично да започнем да търсим смисъла от Началото?

И нямаме доказано. 

преди 50 минути, Реджеп Иведик написа:

не е ли логично да започнем да търсим смисъла от Началото

И... не е логично. :)

Самата идея "да се търси смисъла", означава че се предпоставя че 'такъв има'. А дали го има - само защото е нужно на търсещите?

А няма как да има "СМИСЪЛ" онова, което само помежду си хората наричат "ЖИВОТ". И е просто поредната човешка патерица в  опита си да се дефинираме, обясним и постановим. Понятието ЖИВОТ е общочовешка сборна фикция и групова проекция... както е понятието "бог", както са и много други като тях - включително и СМИСЪЛ. Нуждата от последното е в опита да се съчини "значение" някъде извън самите хора, някъде все едно че се предпоставя че "не може да няма смисъл"... само защото ни е много необходимо че даже чак ни изглежда че го има... 

АМИ... ако въобще НИЩО НЯМА СМИСЪЛ - какво ще правят тия дето се оповават и надяват на точно тази патеричка?

Как Какво ? 

Ще настанат масови , ритуални самоубийства . 

Това да няма "Смисъл " това Съществуване е един Перфектен Мотив да си "грабнеш Съзнанието под мишница " и да си ходиш ..

Къде ще си "ходиш " е друг казус. 

Допускането, че животът има смисъл, предполага някой да е създал живота, т.е. да е едно ниво над него. Ако допуснем, че животът не е сътворен и в същото време допуснем съществуването на неживи неща - например приемем, че атомите на водорода не са живи, - то трябва да отнесем въпроса със смисъла на живота към търсене на смисъла на съществуването. Но тук пак трябва да излезем извън съществуващото - да преминем една идея отвъд него (или преди него, ако някой предпочита така).

Аз извършвайки действия мога да влагам смисъл в тях и никой друг освен мен не може да влага смисъл в действията ми. Може само да предполага какъв смисъл съм вложил аз в тях. И единствено ако приемем, че животът (но не този по принцип, а индивидуалният живот) е низ от действия, предприети от живеещия с някаква свобода на избор, то можем да говорим за смисъл. Но този последния смисъл всеки си го определя сам.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.