Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За смисъла на живота...

Featured Replies

Исках да кажа, че "Речитатив" в този контекст беше добро определение.

преди 1 минута, Anjel Dimitrov написа:

Най -лесно се угажда Богу като направиш нещо добро за друг или по възможност за други,и другите начини не са за тази тема ,а и не и е мястото тука...

Какво му е на мястото, тъкмо на място е правенето на добро като смисъл на живота. Проблемът обикновено е, че го разбираме твърде субективно това добро. Нещо, което би трябвало да си спомня разумният човек.

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 252,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Наистина много добре казано. За всеки, който живее в свой собствен свят, то смисъла на живота би било това, на което се гради тази негова измислена реалност. Дали ще са пари, власт и прочие, зависи от

• Един няколко клипа, който според мен отговарят много добре на темата :

• Има едно "нещо" над което мнго се замислям,защо !? :Повечето хора постоянно се оплакват,постоянно мрънкат:все нещо не им е угодно,все някои им е навредил,ВИНАГИ недоволни от всички и всичко ,вечните ж

Публикувани изображения

преди 8 часа, _ramus_ написа:

точно това написах - не отговаряш на въпросите ми. И то тия въпроси са насочени към съдържанието на собствените ти думи.

Цитирането на самата себе си не е отговор, а обикновено повторение. Ти затова го и правиш. Не си в състояние да минеш отвъд клишетата с готови мислоформи, които си нагласила и ги изразяваш като "послание" към невежите - един вид посредник между СЪЩНОСТТА и заслепените за нея... Но това е роля, която е изключително изтъркана и си я присвояват толкова патетично едни субекти, със разни "синдроми"... По същия начин - те също не могат да отговарят на внимателни аналитични въпроси - към собствените си иначе добре наредени думички, които те претендират че са "ПОЗНАНИЕ" от висок духовен порядък...

Така правя толкова обикновената проверка, и това е принципна проста техника. Всеки религиозен тип субект, заимства и наглася заетото като свое и чрез него намира котвите за идентификация. При теб е по-сложно от тази схема, защото ти имаш добре изразени повече от "едно лице-роля".

Това че си намерила начина да покриеш заемките в личен микс, не е оригинално с нищо, защото онова, което си взела и си миксирала - може да го направи всеки. И го прави - по свой начин. Но общото в нагласянето е - че се взима наготово и по този начин се прескача пътя към неговото цялостно осмисляне - това е цената на готовата заемка. Да, лесно е, когато е нужно - идва "навреме", но с това събекта се лишава сам от възможността да се "прекара сам" по откриването и личния си път към същото. Именно чрез личния си път и неговите практически взаимодействия със ЖИВОТА се постига екстракт, който се нарича ПОЗНАНИЕ - участва приоритетно към това самия СУБЕКТ - чрез нивото на индивидуалните си качества, дадености, овладености, постигнато, изминато... Ето това не се случва никога когато се "вземе" наготово... И проверката е сравнително проста, особено когато е извървян практически път, а някакъв говорещ реди просто празни думи, в които той няма как да са му налице лично вникване и съответно няма как да го прояви и... се плъзга по защити, отбягвания, повторения...

Дори не си способна да четеш какво пиша - а вече два пъти пледираш че ми предлагаш "танц" (подаване на ръка)... Ти си сама пред огледалото и никога няма как да дойде в тази ти театрална реалност който и да било друг човешки субект. За да влезне в театъра ти, същия субект ще получи от теб виртуален образен обобщено-нагласен театрален двойник, нещо както писателя състява нужния на сценария си "лиричен герой" -  само и само схемата да "върви", за да работи... Дори в собствените ти думи, това е заявено съвсем ясно... Проблемът е че ти не можеш да се четеш внимателно - защото иначе би се развалила постановката и няма да се стигне до нужното преживяване от тия думички.

Опитваш да имитираш духовност, чрез подражание. Личния микс който постваш не издава никакво разбиране. С въпросите си само правя своята "проверка". Казусите които засягаш не ги разбираш, нямаш яснотапо тях, нямаш дълбочина в разглеждането им, защото... няма и как да ги има тия, при положение че не е изминат път и е само имитацията, заради нуждата от изживяване. На фона на всичко това - дори "сериозността" за която говориш за теб е просто изживяване. Това е и целта на всичко останало.

За теб, зад всичкия маскарад смисълът на живота е в получаването на подходящо изживяване, според нуждата и потребностите. Така са и повечето от хората на планетата. дали ще чешат сърбежа с духовно лакирани нокти. Или пък - ще ползват друго чесане - това е без всякакво същностно значение

Не става въпрос че това е негативна критика - а че е налице когнитивна несъвместимост - между декларации и настоятелни повторения, а няма покритие на същото от Автора им. Може би в огледалото на театъра си, през тази "духовна маска" така изглежда твоя личен образ. През другата маска - друг "изглед"... Всъщност зад театъра стоят някои основни и сравнително прости принципни положения, но това не става с форумни раздувки и редене на словесни пасианси...

Ти си сама и винаги ще останеш такава. Това е лична форма на "заточение на самотен остров". И всичко това тръгва от детските години в опит да се самосъхраниш от дисонанси и конфликти. Да, имаш повече потенциал и вътрешна енергия и личните ти построения са по-изпъстрени, цветни и разнообразни - само и само да са съответствени. Но основната цел - всичко това да предлага възможност и да произвежда изживяване - си остава основно и това е тъканта на тази астрална гравитация... Съвсем типична, байдъуей...

Пред неподготвена публика всичкия този декор, може да докара илюзия. Но няма как да мине при други положения. Това при теб дори не е осъзнат избор, а като такъв се мимикрира в сценария. Ти нямаш избор, защото нямаш алтернатива.

Ти си много самотна още от дете и си израснала без нужното емоционално и подкрепящо поведение от хората които са били около теб - родители, близки, роднини... Никой така и не те е разбрал, и оттогава твоят "самотен остров" се е превърнал в твоята сякаш вечна "пещера"... Това ще продължава цял живот... ако не го израснеш и не го асимилираш и преживееш.

Но така или иначе - в настоящия момент, всички "покани" са само фикция и илюзия. По същия начин - са безкрайните игри на флиртове и мъжкоженски закачки . Еднорога е най-самотното същество сред цялата плеяда от символни образи и неслучайно е твоят избор на припознаване. На фона на това - мечтите на "единствения мъжкар" са обикновени фантазии, обречени да останат такива за ц ял живот.

И проблема не е в "Поканените" или натрапниците, а в тънкия момент на очакването за разочарование и усещането за предателство... ако някой му откриеш всичко, дето стои "отвътре"... Именно това те държи "далеч, на самотния ти остров" и чрез театъра си контролираш образи, светлини и сенки - всичко е заради страх и стари мнемопечати, още от детско време...

Всъщност на теб Акцентът ти фокусира основно Несъответствието на Многоцветното ми Проявление от "Мъдрост и Познание до Нескрита

Сексуална Еуфория , поднесена в чаровна драматизация " -   Това  Доминира като въпросителен 'знак"  във очерците , които съставяш и композираш.

Нормално е да те "занимават" такива "акценти" , когато не вникваш във Съдържанието , а се плъзгаш в шаблонна реакция , с която да "запечаташ "

някак Липсващите елементи , които да образуват нова по-ясна картина.

Това е Несъстоятелно , разбира се , както и неаргументирано и като такова няма стойност в очите ми.

Общо взето до тук аз съм тази , която може да пледира за несериозно отношение към "дискусията" , а не ти . Дотук само Интерпретации и анализи ,

които съм чела и към други потребители - обща форма на консолидация , неглижиран под емпиричен експеримент.

Това съм го писала Тук преди "100 год" - Изтриха го , заедно с темите .. Но ти си го чел !  Това е за 'екстракта " - пояснение :

..Човешкият "капацитет " е разпределен във 2 основни Зони ! 

Сътворени са Фундаментално за да Обслужват Облекчено Фокусът и Движението на психичният двигател на Същността при Престоя й във 

Физическият Носител. 

За да се Извози Същността в подходяща, щадяща Санация е необходимо да има Адекватен механизъм на Абсорбация от Поетият Егрегор, 

във чиято "утроба " израства всяка една Душица. 

Поради тази Висока причина се поражда и необходимостта от Грижовен "стабилизатор ", който да рециклира "ненужният отпадък ", отделящ се при 

"Психичната Трансдукция "! 

Логично създадени са 2 центъра на Възприятие и Обработка на Външни данни . 

Единият център работи в Съзнателен Режим, другият в Подсъзнателен . 

Това, което Поемаме и Разпознаваме във персоналният ни "реквизит" - Настаняваме в Съзнателният център, Онова, което не можем или не Искаме 

да приемем се насочва към Подсъзнателният Двигател, където обаче не спира своето движение и "работа". 

Когато по "трасето" се Появи Мощно Несъответствие в работните режими се Получава "Психична Турболенция" ! 

Вътрешните конфликти се Раждат от Ярки Несъответствия между Съзнателното и Подсъзнателното "устройство". 

Нарушен е Вътрешният Баланс, затихва Хармонията, Израстват Дисонансите ! Задълбочават се ! 

Следва Превключването на ЗР / Защитен Режим. 

Какво Визира ЗР ? 

ЗР е е Алтернативна Програма за туширане на непреодолими наглед Препятствия . 

Тя е Нежна, грижовна, помощна система за извеждането на Същността от Свличащите я негативни симптоми . 

Наричам я АИ . Алтернативна Истина ! 

Алтернативната Истина е рожба на Илюзията . Илюзията е Защитният Клапан на Нарушеното равновесие . 

Когато е Застрашен Психичният Стабилитет се отключват тези защитни механизми, които Благоприятстват Възстановителният процес, статус, Състояние на Вътрешната Микросистема. 

За да Успее Същността да продължи по "зададеният маршрут и целева карта" . 

Да "маркирате " продуктите на оздравителната програма с циничен тон и сарказъм е Примитивизъм и посочва Ниско Ниво на Съдържание ! 

Най-малкото защото не Притежава Хуманитарен Поглед. 

Асоциацията е : Доктор да бие болен, защото се нуждае от "лечение" . Тъжно, нали ? 

Та "филмите и приказките ", които някои потребите развяват с ирония са реакция на Ниска Енергийна Структура . 

Високи претенции в Ниски страсти са Конфликт на Интереси и паркират винаги в Импотентен и съмнителен Финал ! 

Да четеш книжки и философски въжделения чужди, не е като да редуцираш личен опит и да Произвеждаш Практика ! 

Теорията и практиката, ако има налична Светят като нишки във всяка една словесна Мелодия Персонална .. за който има Очи да 

разкодира 'нотите". 

Няма как да нагласите опит и практика в думички и словосъчетания, защото те се Открояват в Модела и Маниера на Мисълта ви . 

Там си личи и Опитът какъв е - Горчив или ползотворен, РЕвитализиращ ефект ли е имал или е отворил рана, която не зараства и Влиянието му върху 

останалите процеси на Вътрешният обективен статус. 

Няма как да "миксираш " Материя , която не Познаваш ! 

Няма как да Изведеш Концептуална Схема , както и да Регистрираш Механизмът , по който се движат Елементите от 'схемата" .

А аз ги извеждам с лекота и мога да ги развия и поднеса в лесно смилаема форма , така щото да се обработи по-удобно от наличният " периметър и възможност" .

Ще ти пиша и за "Изживяванията ' , които не са нищо друго , освен Егрегор за Всяка една Същност , движеща се по Програмата 'Земя" .

Това е Фундамент , за които не съм споделяла все още и който ще ти нарисувам , съвсем преднамерено , защото виждам , че ти липсва във проекцията - форма .

Останалото от "картинката " ти за мен е забавно четиво и много ме забавлява ...Благодаря ти , защото отдавна не се бях забавлявала така искрено. 

Успя да ме усмихнеш , а това не е никак малко. :)

Когато имам време ще продължим ... Защото "самотна , самотна  , ала много хора разчитат на моята работа" и отделям и разпределям време , според приоритет.

преди 8 минути, Anjel Dimitrov написа:

За тия ти думи ,че Бог е елементарен простак ,ще бъдеш жестоко наказан и то много скоро,просто съм виждал как такива подигравчии умират от рак и то скоро след подигравките.

Добро ли му желаеш? Браво. А можеше (или не можеше) да се изкушиш да му пожелаеш злото да живее дълго. Относително дълго разбира се, според временните ни критерии за дълъг живот. 

Ако всяко същество е проявление на Бога, в случая проявлението Саунд, значи току-що пожела на Бога да умре мъчително. Той не може да умре наистина, ама ще ти го запомни :) 

преди 23 минути, witness написа:

С Рамус се конкурирате в словесния дебит. На вас ви е интересно, на страничните хора не - голяма скука е да четеш как всеки се занимава посредством другия със себе си. По-добре и по-учтиво към другите потребители е, поне според мен, да концентрирате съдържението на писанията си, но това е и до възможност, която понякога, в някакви моменти, липсва. Може би затова се появяват новите профили. И мултиплицирани потребители, които се цитират сами. Явлението е все по-разпространено, във форуми за философия и религия да пишат единствено самодури с непоносимост точно към чужда) мисъл. 

Какво е Словоблудство ? 

Ментална потребност за изразходване на Енергиен ресурс под формата на произволни 

Мисъл - Форми, с различна посока и интензитет. 

Какъв е Механизъм, задвижващ това Явление ? 

Деструкцията в емоционалният Спектър рикошира вълнообразно във цялото психично поле и 

подава сигнал за наличие на Дефицит, който от своя страна Ражда Импулс за намиране 

на панацея, която да Удовлетвори Потребността и да приведе обекта / Същността в 

Стандартен Режим и Състояние. 

Кои са Обичайните причинители, създаващи почва за масовото, тенденциозно Явление? 

- Неудовлетвореността от социалният статус 

- Сексуален Дефицит / най-честото срещано 

- Подтискани копнежи, желания, цели 

- обременена Психика 

- психични разстройства и отклонения 

Всяко едно от изброените създава почва и регулация на възникването на Явлението . 

В какво се Изразява Процеса ? 

Изразходване на Насъбраният Енергиен ресурс под формата на словоблудство, който 

да Изхвърли натрупаният негативен асортимент от подсъзнателните Сетивни Дефицити и нужди. 

Позивитет или Негавитет е "Изхвърленото съдържание " ? 

Панацея за обекта - Форма на Психична Мастурбация. 

При поелите съдържанието субекти се наблюдава раздразнение, досада, стимулация за 

обратен ефект, натрупване на негативен "психичен спам " в подсъзнателният им Двигател. 

Защита от Словоблудство ? 

Принципът на Игнориране и непоемане на Излишната "база данни" . 

Хмм, да, бързо пишеш... И Рамус го може. 

С повечето от последното ти мнение съм съгласна, особено с игнорирането - така правим обикновените хора, не защото е панацея, ами защото е естествена защита от умората. Умората се натрупва  и в един момент остава само тя.

Всъщност причина за умората, екзистенциалната в случая, е усещането за липса на смисъл. Няма по-уморително нещо от безсмислието. И въпреки това молецът продължава да се блъска в лампата.

преди 2 часа, witness написа:

на страничните хора не - голяма скука е да четеш как всеки се занимава посредством другия със себе си. По-добре и по-учтиво към другите потребители е

по-сбъркани и идеални представи за общуване, досега не бях срещал. :) Струва ми се че някои хора още са затворени някъде в буркани и нямат идея че са просто консерви.

Пет пари не давам за личните вътрешни напъни на един или друг пишещ. Тук, сред форума е само резултатите от психичните им процеси и те самите носят отговорността си за едно или друго. Чиста фантазна фикция е претенцията че всеки трябва да обгрижва вътрешните емоционални трепети на всеки четящ. Дори и на градския площад, хората се групират по резонанси и общи интереси, възможности, цели, насоки. И една група, или дори единствен общуващ на единия край на площада, нямат дори идея какво прави друга такава група или субект, от другия край.

Това дори е толкова просто и елементарно, но е доста весело когато някой му става невъзможно да чете - ама му било дълго, било бързо, било безсмислено, объркано, било глупости - при положение че самите думи, в конкретиката, си имат адресат, някой си друг не му било кеф да ги четял и... дори дава насоки кое как трябвало да бъде за да му бил спокоен и приятен живота... или пък "смислен". :) Как е възможно въобще всички сред форума да не се въртим около определени претенциозни натури и да им угодим според променливата им динамика от щения и настроения...

Безсмислените хора, по принцип непрекъснато ги напрягат едни вътрешни налягания да търсят някъде отвън себе си, причините и обясненията за вътрешните си дефицити. И ако това е израз на обикновени психични етапни и характерови естествености, то претенцията че нещо си било "интелигентно" според мен е твърде неуместна.

преди 6 часа, witness написа:

с непоносимост точно към чужда) мисъл

Чужда мисъл и своя мисъл е едно и също

Проблемът обикновено е, че го разбираме твърде субективно това добро.

А как да го разберем обективно, ако не сме по Негов образ и подобие. И как да разберем дали сме по Негов образ и подобие ?

току-що, Реджеп Иведик написа:

хареса ми израза
:beer:
 от раждането си, на човека,
 пълни му се главата със съчми разни от мама, тате, даскали, улицата...и т.н
и ся с моите съчми, лопча у темата
:lol6:

преди 5 часа, Yvan Sergeev написа:

аз пък съм затворен вътре в себе си полумизантроп.

И русофил

преди 1 минута, дръндю написа:

хареса ми израза

Важното е да не те пере съчмата

преди 6 часа, Anjel Dimitrov написа:

За тия ти думи ,че Бог е елементарен простак ,ще бъдеш жестоко наказан и то много скоро,просто съм виждал как такива подигравчии умират от рак и то скоро след подигравките.

Ти себе си да можеше да видиш ........

п.п. прочее - "подигравчия" съм от около 30 години, та това "скоро" по чие времеброене го отчиташ? (че се сетих за казуса от съседната тема)

преди 5 часа, Yvan Sergeev написа:

аз пък съм затворен вътре в себе си полумизантроп.

на мен по ми харесва, да съм отворен вътре в себе си цялостен мизантроп!!!

Добро ли му желаеш? Браво. А можеше (или не можеше) да се изкушиш да му пожелаеш злото да живее дълго. Относително дълго разбира се, според временните ни критерии за дълъг живот. 

Ако всяко същество е проявление на Бога, в случая проявлението Саунд, значи току-що пожела на Бога да умре мъчително. Той не може да умре наистина, ама ще ти го запомни :) 

Опитай в малко повечко перспектива - който е болен от рак, Бог го е наказал. Също и който е смъртен. :Д

преди 20 часа, __Мимски__ написа:

Поисках да ти подам ръка и го направих , влизайки в тази тема и оставяйки онзи първи пост , след толкова мълчание , в тази , иначе вълнуваща тематика. 

Политиката не е твоята страст , по която олижеш поглед. "Религиите" са ти обща култура и по тях кръстосваш отношение , облечено във философски 

и психологични "одежди" .  "Силата " ти е във философията , но там няма с кого да размениш  задоволителна комуникация ..

Какво остава , Рам ?  Дойдох тук и съвсем преднамерено съживих тази тема , подавайки ти "ръка" за участие . Знаех , че ще дойдеш. Убедена бях !

Това не е ли "начин" и маниер да  - "няма как да водиш диалог с друг, защото е възможен по няколко начина, а ти не владееш нито един от тях. И нямаш дори представа как да го направиш. " ?

Дойдох , за да се срещна отново със твоята непоколебима Субективност към образът "Сирена" .

И за да не съм голословна ще се аргументирам :

Помниш ли , когато прописах като "Амели " ? 

Погледна ме с други очи и подаде Сигнал за комуникация с атрактивен апетит .  Само минути преди това беше направил снизходителен ,  унизителен

анонс на " клетата Сирена " , която си беше позволила да изрази мнение по зададената тематика ?

С какво Амели беше по-атрактивна в твоите очи ? 

С това , че бях Свила стила си на писане и не ползвах обичайният си речитатив ?

Не е ли това една типична субективност , изградена върху основите на лична интерпретация , пресята през призмата на егоцентризма и затихващите

ти мъжки пориви ?  Сирена ти дразнеше рецепторите със своята еротична освободена Мисъл и изказ , а Амели получи погледът ти със своята строго 

издържана форма и маниер ? 

Обръщаш Внимание на маниера на изказ , а пропускаш и не отчиташ Съдържанието в него.

За каква сериозност апелираш тогава ?  Казваш , че не съм отговорила на въпросите ти ?

Подадох ти "цитат " за какво споделям , но това не ти изнася ..защото цитатът е Мой ! 

Не е на някой авторитет , не е и Материя , която ти е позната.  Няма откъде да почерпиш информация за да бъдеш акуратен събеседник в излъчената 

тематика.  Няма и в нета ,  защото не съм си публикувала Библията.  Възможна е единствено беседа , но ти я отхвърли , като поредната приказка , която щях да разкажа ..

Целият ти пост Акцентира едно -  личната ти интерпретация и Възприятие на персонажа "Сирена " .

За мен това е по-скоро респект и завоалиран страх да общуваме и да обменяме мисли.

Ако отсъстваха тези причини вероятно щеше да подходиш по-сериозно и да изведеш елементи на разсъждения , по които можехме 

да поведем благопристоен диалог.  "Надутият ми тон " - така наречен ... е нищо друго освен превантивна дистанция , която спазвам за по-удобна 

комуникация .   Знаеш , че не общувам със всеки и това , което ми харесва в теб е същата тази дистанция , която спазваш и ти и подбора на участията си .

Не съм толкова страшна , колкото си ме представяш .... Блага , мила и добра съм ..

"Наказвам " само в краен случай , но и това пак е Дидактика.

Самото ми Проявление е Дидактика .  

Относно "думичките " , които честичко буташ като шаблон ..също не смятам , че си прав и отново ще се аргументирам с мой цитат , естествено ....

Смятам , че си забелязал , че не използвам чужди цитати . Никога и няма да видиш да цитирам някой друг , за да аргументирам тезата си.

Цитирам винаги себе си , за да не пиша отново онова , що вече съм споделяла ..

Ето ти и за "думичките" .... За да Осъзнаеш колко са важни за мен и какво определят , както и функцията им  и механизма , по който се "движат " :

Малее тази те надприказва! Аз на това викам хибридна война - много думи, силни думи и никакъв смисъл, но немаш нерви да ѝ го обясниш, защото те сваля на територия, в която ѝ е силата - празнодумието.

преди 9 часа, Anjel Dimitrov написа:

Най -лесно се угажда Богу като направиш нещо добро за друг...

Нека не се лъжем, всеки от нас е правил добри неща и лоши неща. Моят въпрос е този Бог като сме го засипали ту с угода, ту с разочарования, какви нерви има да мери кой колко и какво. В смисъл, няма черно и добро. Всеки е донякъде светец и изрод. Може ли заради едното да се забрави другото, да не се възнагради или накаже?

Смъртта не слага край на всичко,а съвсем обратното, тогава започва истинското съществуване,добавят се нови усещания и чувства,нови умения,изобщо става наистина хубаво и това ,,колко по хубаво ще ти е зависи от земният ни живот.

Коя религия е това?

За съжаление от рак умира половината население на планетата, така че и добрите хорица е фифти-фифти да си отидат по този начин. Тук няма божествена намеса, а статистика.

на 22.12.2017 г. в 11:54, ncl написа:

Животът има смисъл само в случай, че смъртта не слага край на всичко.

В това има смисъл. Естествено, продължение няма, това са само нарцистични мечти. Смисъла на човешкия живот е възпроизводството, това е повече от очевидно. Дет се вика без него нямаше да има кой да си поставя такива въпроси. А че разни хора с разни идеали си приписват мисии на биологичното съществуване, това си е болно съзнание.

А мисълта ми хареса, защото тя показва тъкмо как човек придава смисъл на живота си - целейки да остави нещо от себе си след смъртта си - деца, изкуство или друго. Пак егоцентрични подбуди, но носят усещането за успех и щастие.

преди 2 часа, Реджеп Иведик написа:

И русофил

не е точно така

не ми харесва че толкова голяма държава от скоро започна да си произвежда храната

не ми харесва и руската мафия .

и други по дребни работи.

преди 1 час, Anjel Dimitrov написа:

И аз се съмнявах ,че може да няма нищо след смъртта ,но като се озовах пред Господ в отвъдното и почувствах вечността...

Извинявай, но е невъзможно да бъде почувствана вечността от някой живял миг. Все едно бебе да проумее какво е да имаш 40 години брак. Не, все едно бебе да проумее как имаш безброй пъти един след друг 40 години брак.

преди 2 часа, Anjel Dimitrov написа:

Моята религия-основана е на моята опитност

Ако си е само твоя, не се нарича религия, а секта.

преди 18 часа, аm-аm написа:

на територия, в която ѝ е силата - празнодумието.

В думите й има смисъл. Проблемът е, че тя пише думи, на които не им разбира смисъла. Има частични податки и на организационното ниво на рациума й тя съумява да го нагласи и да улови ( а не "да разбере" ) интуитивно тяхното общо значение. И... толкова. Останалото е пълнеж. Извън нея то има смисъл, но има логическо несъответствие:

Тя настоява че за да се води 'такъв диалог" то означава да се изхвърлят социално договорените извори на социално познание. Което - ок. Но за да е налице "друго ниво на познание", отвъд социално-споменатите, вече е с изискване към субекта - защото в него вече се появява възможността да генерира и изрази индивидуална форма на познание, реализирана чрез синтез. Именно Тя - не е такъв субект. Обаче го имитира. Думите й няма как да са генерирани от нея самата и да са надскочили социалните конвенси и парадигми, защото тя говори думи, през които не е преминала като път на лично осмисляне и вникване, практика - за да се валидират анализа, изводите, заключенията, да се греши и екстрактират погрешностите...

Нищо от това не е налично и всеки въпрос, който акцентира върху изразяване на задълбоченост в разбирането на лични думи, с идеята че те са лични съждения, удря греда. Понеже тя долавя това, опитва да запълни "гредата" с повторения, самоцитирания и заобиколни описания... Обаче - дори въпроси по тия, последните - също удрят на греда.

Все едно откъде тя разполага с думите, които говори. Без значение е дали те са така или не са, но същите думи нямат отношение към говорещата ги. А тя претендира за 'оригиналност' и дори предлага "протягане на ръка". От една страна - е самозаточила се в златен дворец, от друга страна - "протягала ръка за общуване"... От една страна - много съм си добре, аз съм ЕДНОРОГ (уникална, различна, всемъдра и всезнаеща), от друга страна - налице е силен уклон към търсене на "мъжкаря" дето да дойде в нейния златен дворец. Иначе много си е добре, обаче... нещо липсва и е нужно да се запълни липсата...

Ей това е двойната игра. Кое и защо е - не че не може да се предположи и не че въпросната авторка е някакъв изключителен пример на "бяла лястовица". Но това не е моя работа - за мен е само важно дали и доколко би било налице естествената и задължителна връзка между автора на думи и "делата му". А такава не е налице. Другото за мен е без всякакво значение.

преди 1 час, аm-аm написа:

Ако си е само твоя, не се нарича религия, а секта.

това не е вярно. Или е - но само за твоята версия на "лична религия". Или казано с други думи - така е - само през твоята версия на гледна точка и переспектива, които теоретизирани, допълнени с представни и идейни форми, образуват опорите на твоята идея "кой си ти" (идентичност)... Така пояснявам с условен пример - схващаш ли?

Личната религия е най-често версия на личен сборен микс от многобройните форми на обяснителни системи за живота, света и човека, представени на всеки нов социален член. Нуждата му от формиране на идентичност, социалната среда... са в основата на подаването на обяснителни системи и тяхното възприемане наготово в детските етапи на формиране на идента. После, когато идва възможността за осмисляне, се почват "проверките" през личния живот - и сред която и да е поета готова версия възникват "проблеми" (дисонанси, конфликти, несъвместимости). Тия проблеми се решават най-често с компромисите на "личното миксиране" от готовите социални обяснителни версии.

Съобразно личните качества, характер и психични особености, даден субект приема еднозначно само една версия на обяснение и за него тя придобива значението на "реалност" (религиозни последователи).

За друг - една система не е достатъчна и се налага да я "запълва чрез елементи от други системи" - това е масовия вариант, сега, след като критичното мислене, логиката и рациума са в състояние да компрометират и да изведат на преден план непълнотите и несъвършенствата на която и да е версия на обяснение на света. Като това е единствения начин непълнотите да послужат за мотивация за изследване, за вникване, за осмисляне - и така развитие...

От друга страна, обаче,  е налице съпротивата на хората, които са основали своята идентичност на основата на конкретни обяснителни системи. Така или иначе тия системи подават възможност на всеки човешки субект да реши голяма част от екзистенциалните му проблеми, в зависимост от неговите индивидуални особености. Именно заради това тяхното компрометиране става проблем за множество хора и те реагират защитно на това. Както се вижда и сред който и да е форум, социална медиа или пък извън тях - в извънвиртуалната комуникация...

Онова, което е нагласено от различни "кръпки" и парченца идеи - е вече формата на лична религия. Това е сложем микс, конструиран от готови "лего"-идеи, описания, лични комбинации... но смисъла им е да обедини в едно различни степени на обясителност на явленията и процесите на битието, през призмата на даден човешки субект.... Дотук!!!

Казусите и проблемните несъответствия са доста сложни и не е нужно да нагнетявам напрежение допълнително сред всеки четящ. А и така или иначе никой не се напряга тия да ги чете... най-малкото пък - внимателно и задълбочено...

преди 12 минути, _ramus_ написа:

В думите й има смисъл.

Това е логорея - неконтролируемо бълване на информация. То и малоумен да си, като изпишеш 10 страници за първата тема, от която не разбираш, и все ще откриеш нещо смислено в тях. И спрелия часовник показва верния час два пъти дневно.

преди 2 минути, аm-аm написа:

И спрелия часовник показва верния час два пъти дневно.

:) аналогиите са смешни, разбирам, но не е съвсем така - поне през моите очи. Вече го обясних - колкото е прочетено и схванато - толкова.

Аз и не настоявам за нещо повече - единственото което ми е възможно е да изразя кое какво е през моите очи. А не че говоря истини и обективности, които трябва да са едни и същи за всички.

на 13.06.2018 г. в 13:59, _ramus_ написа:

- ама му било дълго, било бързо, било безсмислено, объркано, било глупости - при положение че самите думи, в конкретиката, си имат адресат, някой си друг не му било кеф да ги четял ... дори дава насоки кое как трябвало да бъде за да му бил спокоен и приятен живота... или пък "смислен". :)

Не Рамус, аз говорех за умората от екзистенциалното безсмислие, не бих определила мнения като безсмислени, щом вече казах, че не съм ги чела внимателно. С което започнха и обясних за кой ли път причината да не можем да ги четем - разводнени са и т.н., ама то си е до стил и възможности. Разбирам, че се намесих в диалог, ама това е форум, предполага се всеки може да участва в някаква дискусия без значение дали го смятат за претенциозен, изостанал, тъп и прочие. Просто на хората не им е възможно да четат, освен по диагонал, ако не са мотивирани специално, раздути с излишни думи писания. И да извличат квинтесенции. 

Пък кой има претенции да го четат "внимателно и задълбочено" е отделен казус :D

преди 1 час, _ramus_ написа:

Казусите и проблемните несъответствия са доста сложни и не е нужно да нагнетявам напрежение допълнително сред всеки четящ. А и така или иначе никой не се напряга тия да ги чете... най-малкото пък - внимателно и задълбочено...

на 13.06.2018 г. в 12:25, witness написа:

Всъщност причина за умората, екзистенциалната в случая, е усещането за липса на смисъл. Няма по-уморително нещо от безсмислието. И въпреки това молецът продължава да се блъска в лампата.

При внимателно и поне не-разсеяно, ако не задълбочено, прочитане, къде по-точно твърдя безсмисленост на постовете ви? Аз не съм си го и помисляла да го твърдя, но изглежда, стават недоразумения от много задълбоченост тука.

преди 4 часа, Anjel Dimitrov написа:

От вчера.

Излиза, че си дребнав пъзльо, който се чуди как да навреди на хората присмиващи му се на религията, та се надява на някаква сила свише, която да му избърше сополите. Проклетията драги ми смехурко, не е подминала ни един сдухан религиозен комплексар - туй ви е божието назидание по вашите разбирания, но тъпото в цялата тази жалка картинка, която представляваш ти и съмишлениците ти е, че не ви стига това, ами си просите и наказание от хората, което повярвай ми е значително по- неприятно.

п.п. а тъй като всевишното ти боженце все липсва, най- добре ходи пак да ревеш на админа.

преди 21 часа, Реджеп Иведик написа:

Ми... и тук грешката е моя, исках да кажа непоносимост към известни световни философи, към цитати и такива подобни, ама само това скалъпих. Това първо. Второ - защо е едно и също? и освен това, Е едно и също... и Са едно и също - едно и също ли са?

на 13.06.2018 г. в 12:25, witness написа:

причина за умората, екзистенциалната в случая, е усещането за липса на смисъл. Няма по-уморително нещо от безсмислието.

молецът продължава да се блъска в лампата именно защото на него не му е нужен никакъв "смисъл". Търсенето на СМИСЪЛ - за каквото и да е, е начин хора, които се изгубват, да опитат да компенсират дефицита. това е психологичен казус, а не философски.

В този ред на мисли - точното заглавие на тази тема, освен че му липсва пълният член, е доста сбъркано. Н уждата от смисъл е малко странен напълно нелогичен начин на хора, които остават с празнини отвътре, с проблеми и несъответствия в идентичността, да задържат по някакъв начин психостазата си. А да обявиш че нещо има или няма смисъл ( че било безсмислено) е само личният начин да отразиш че ЗА ТЕБ самият даденото няма никакво съответствие - нито по ниво, нито по съдържание. Като няма резонанс, вместо да се осъзнае - се решава дисонанса, като се обявява че "лично изгубения или липсващия смисъл' е всъщност обективен казус, валиден за всичко и всички... А няма как - дали има или няма смисъл (каквото и да е) е израз на личния начин на отражение на същото, а не че "нещото е лишено от смисъл".

Масовото пропускане на "допълнението във въпроса" - дали виждам или не виждам смисъл - се декларира подменено със "има или няма смисъл" - проста и първосигнална психична игра. Съвсем точно както е примера за "молеца", в началото на тия думи.

Именно затова според представената гледна точка и условно описание - всичко това е само театър с имитации и сценарии на интелигентност. Милионите молци се блъскат - едни в светлината, други - в търсене на (изгубения си) смисъл - от едни и същи първосигнални механизми, лишени от каквото и да е смислено и рационално основание. 

преди 42 минути, Anjel Dimitrov написа:

.....

Добре, че са банкнотите, че силата свише хептем нема а хване дикиш.

Инак и аз предупреждавам, щото съм виждал такива, като теб как почват да се извиняват, ала с твърде голямо закъснение.

преди 3 часа, Anjel Dimitrov написа:

Да бе ,ти ще кажеш че е невъзможно,в отвъдното е възможно.Писна ми   от глупави скептици...

Не виждам как твоето мнение може да тежи повече от моето. Аз се съмнявам, че ти си бил в "отвъдното", а ти се съмняваш, че друг може да те разбере, че друг разбира безкрайността, че си заблуден и глупав скептик, че си имал сънна апнея и т.н. Аз спокойно може да ползвам твоя "аргумент": Писна ми от глупави скептици! Само дето мога да посоча и научни доказателства подкрепящи твоята заблуда, докато ти не можеш да докажеш, че си бил в "отвъдното", а само да прилагаш ad hominem над всеки, който не споделя идиотиите ти.

Като се замислиш малко, може да проумееш, че не греши целия свят, а ти да си прав, а целия свят е прав, а ти си заблудения. И колко истинско е било преживяването ти и колко радикално е променило твоя живот и светоглед не променя и с йота неговата достоверност.

преди 2 часа, sound написа:

Излиза, че си дребнав пъзльо, който се чуди как да навреди на хората присмиващи му се на религията, та се надява на някаква сила свише, която да му избърше сополите. Проклетията драги ми смехурко, не е подминала ни един сдухан религиозен комплексар - туй ви е божието назидание по вашите разбирания, но тъпото в цялата тази жалка картинка, която представляваш ти и съмишлениците ти е, че не ви стига това, ами си просите и наказание от хората, което повярвай ми е значително по- неприятно.

Споделям. За съжаление посвещаването на сектантство е съпроводено с тежкото бреме на надменността. Човека е прав, без доказателства, а който не му верва е "глупав скептик" и много лоши неща го чакат от свръхсъщества.

преди 2 часа, Anjel Dimitrov написа:

на еднодоларовата банкнота е написано ,,уповавам се в Бог"

А на 10-те лири е Чарлз Дарвин, който се е уповавал на разума.

на 13.06.2018 г. в 18:24, дръндю написа:

хареса ми израза

ползват те като пластелин братче

да те моделират и накарат да мислиш по точно определен начин

да те вкарат в ,,коловоза" на ,,правилното" ,,мислене" и ,,действие"

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.