Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вярвате ли в прераждането?

Featured Replies

Чревни его-ескизи.

Дрънка врели не кипели. 

1979570_10203509127354650_231604198_n.jpg

Точно сега не е така, момчета, заяждате се напразно. Или се заяждайте, все едно.

Егото сведено до планиране и изпълнение жизнено необходими функции е полезно, но поставено на трона на съзнателния процес, като управляващ елемент, фактически то се явява регрес към първобитните модели на доминация.

Ами ние просто разглеждаме точно този въпрос за така нареченото "его" от по-друг ъгъл, или се опитваме, защото и за Рамус, и за мен такова обяснение е прекалено опростено, необмислено и неотговарящо на действителните условия на задачата, които са малко повече. По-точно, не е вярно... има вратичка, една опасна уловка и пропускането ѝ е пропускане на възможно решение (поне теоретично, и  теорията е необходима).

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 165k
  • Създадено
  • Последен отговор

Егото сведено до планиране и изпълнение жизнено необходими функции е полезно, но поставено на трона на съзнателния процес, като управляващ елемент, фактически се явява регрес към първобитните модели на доминация. То отделя една въображаема конструкция от цялото, обособявайки зона подобна на раково образувание, и подобно него може да се лекува до време, после процеса излиза извън контрол, тогава може би помагат само много силни лекарства или дроги, които да разградят, да размият тази въображаема граница, отделяща го от действителността, неминуемо водейки го към гибел. Примери бол, нищо уникално и артистично няма в целия този шит, безкрайно повторение, образуващи се и пукащи се мехури, това е същността на сапунката която се разиграва. Доминацията на този тумор на може да се скрие, самия болен не го отрича.

Разбира се че става въпрос само и единствено за този аспект на Егото. То тука други примери няма. Просото ми е непонятна заблудата с която борави този аспект на Егото тук, как то само не се усеща. Как не разбира, кое е което го помпи, което го утвърждава. Толкова е очевидно как То тъпчи само в едни и същи коловози, станали окопи в човешки бой. Нищо друго не се вижда, Егото се е окопало само в себе си. Но възхвалата е опияняваща, за нея Егото е готово на всичко, дори и пияното на майка си да продаде. То е безскрупулно, измамно, лъжливо като корумпиран политик. мазни се измята се двуличничи. Целия арсенал от прийоми го имаме на показ тук.

Къде е примерът за подражание, естественото, истинското. Което само ще си привлече каквото трябва. Няма го, дефицит е, и винаги е било. Лоялност, чест, доблест, отговорност и доброта, отдавна са загубили значение и смисъл в този свят. Винаги ще има липса на тези неща, а ще има много място за всичко криви аспекти на изродени Его фантазии. 

Много хора тук трябва много сериозно да се замислят, ама това явно не е целта на задачата. Важното е да се демонстрира, да се твори, да се изразява и създава илюзията, харната за този толкова вреден аспект на Егото. 

Ама да не говоря много че ще ме пратят на почивка, от един аспект. Само да знае че, аз съм на почивка вече и така ще бъда до края на дните си. А други ще има да модератарстват много животи, докато заслужат и те нещо. 

Точно сега не е така, момчета, заяждате се напразно. Или се заяждайте, все едно.

Ами ние просто разглеждаме точно този въпрос за така нареченото "его" от по-друг ъгъл, или се опитваме, защото и за Рамус, и за мен такова обяснение е прекалено опростено, необмислено и неотговарящо на действителните условия на задачата, които са малко повече. По-точно, не е вярно... има вратичка, една опасна уловка и пропускането ѝ е пропускане на възможно решение (поне теоретично, и  теорията е необходима).

Само че задачата има една много голяма неизвестна. И така уравнението не излиза. Формулата е само една, закона е само един. Няма как да излезе сметката така, без да се вземе предвид всичко в задачата. 

И никой не се заяжда, просто си говорим, отразяваме това което ни се предлага, пробваме го и си казваме мнението, горчи и не става за ядене. А това че на някой не му допада, ми да не си предлага загорелите манджи. Няма как да знаем как би било без да го има това предлагане, може би щеше да е съвсем различно отношението. Никой не даде възможност на това. Ами тогава, така да бъде. 

Редактирано от König (преглед на промените)

И никой не се заяжда, просто си говорим, отразяваме това което ни се предлага, пробваме го и си казваме мнението, горчи и не става за ядене.

Да. Също разширява ли съзнанието (това което ни отличава от животните) или го капсулова. Всичко от чревца ли произлиза или има и по-висши сфери на осъзнаване? Водим диалог използвайки езика на опонента, нали трябва да се разбираме някак си, по някакъв начин. Един вид се жертваме, жертваме чистотата на съзнанието си, в името на науката, вместо да изпаднем в блажен транс :)

Да. Също разширява ли съзнанието (това което ни отличава от животните) или го капсулова. Всичко от чревца ли произлиза или има и по-висши сфери на осъзнаване? Водим диалог използвайки езика на опонента, нали трябва да се разбираме някак си, по някакъв начин. Един вид се жертваме, жертваме чистотата на съзнанието си, в името на науката, вместо да изпаднем в блажен транс :)

Много точно, нали това ни призова да направим, и ние го правим. Самозаблудата е много фино нещо, тя е като основа на всичко, Затова и много трудно се разпознава. Може само от човек който е практикувал медитация. Когато гледа човек телевизия, вижда ли екрана на който се показва картината? Не, вижда само това което се проектира. А как ще има картина без екран? Никой не го интересува, както се вижда тук. Важното е да има пищни картини, истории, екшън. 

Блаженството, транса, насладата са толкова лесни за прозрение. Но аз все повече си убеждавам в думите на много учители. Всичко е Карма, да успее човек да разбере какво всъщност е най важно да се направи. За едни е много просто, за други, съвсем далечна вселена. 

Редактирано от König (преглед на промените)

Уит, безполезно е. Тяхното е просто начин да разфокусират чрез създаване на "шум". Искат внимание, те няма какво друго да си говорят и само чакат нещо да се закачат. Не си струва. А и вече достатъчно безплодни опити са видни.

Не е трудно да се игнорират, колкото и да се крещи или заяжда писмено. Има си нотификации, следят се. Сега в новия софтуер на форума май видях и начин направо да се игнорират и да не се виждат точно определени потребители. Това би улеснило общуването между останалите. Естествено ако е налице консенсус в това. Мисълта ми е че има толкова много варианти за решение на идеята за "антишума и антиспама" без да е нужно непрекъснато да се докладва към модераторите.

Уит, безполезно е. Тяхното е просто начин да разфокусират чрез създаване на "шум". Искат внимание, те няма какво друго да си говорят и само чакат нещо да се закачат. Не си струва. А и вече достатъчно безплодни опити са видни.

Не е трудно да се игнорират, колкото и да се крещи или заяжда писмено. Има си нотификации, следят се. Сега в новия софтуер на форума май видях и начин направо да се игнорират и да не се виждат точно определени потребители. Това би улеснило общуването между останалите. Естествено ако е налице консенсус в това. Мисълта ми е че има толкова много варианти за решение на идеята за "антишума и антиспама" без да е нужно непрекъснато да се докладва към модераторите.

Как умело искаш да си проектираш средата, че и другите се опитваш да убедиш. Че даже направо им казваш, да ни игнорират, да не ни виждат. Много ти пречим, на извисените ти разговори ли? Нямаш среда май да се изявяваш както на теб ти се иска, да те хвалят само и боготворят. Нужди, нужди, нужди.....!

Спирам че ще ме пратят на почивка......:-)

А и ни докладваш непрекъснато на модераторите ли е? Оле майко, така ли се оправяш с нещата в живота, докладваш!

Ни лук ял ни лук мирисал! Дамс!

Да е, как само са праят на луди някой, сигурно е щот са много просветени, извисени, те явно могат всичко, всичко им е позволено. А на нас простите, нищо. Пак сме от ненамазаната страна на филията. "Съдба" не Карма. :-)

Всеки си носи сам кръста, и една Тибетска поговорка гласи. Каквото си надрубиш, щеш не щеш, ще си го сърбаш. Като не се внимава какво си надрубява човек, после не му е вкусна манджата дет трябва да изяде. 

Какво точно трябва да се разбира под "его"? Кои сме ние извън егото?  Какво означава "да се остави егото"? За мене на първо място да действаш с мисъл за цялото. Когато желаеш определени резултати за себе си, това е егоизъм. В този смисъл, ако наречем тази част от нас, която мисли само за себе си "его", как ще наречем останалата част, в която присъства мисълта за ползата за цялото? Не можем да се откажем изцяло от индивидуалността. Дори и в будизма без нея няма как да се реализира осморният път. Нещо повече, ние трябва да притежаваме силна индивидуалност за да можем да утвърдим правилни мисли, действия, стремежи и т.н. в себе си. Не може нещо външно да бъде оставено да ръководи съзнанието ни, думите ни, действията ни. И ако отказвайки се от "егото" си не можем да разграничим точно от какво трябва да се освободим, то това вместо да ни направи по-силни ще ни отслаби. Вместо да доведе до правилни стремежи, които сме в състояние да реализираме, ще доведе до невъзможност да реализираме иначе хубавите си начинания.

Аааа, честито ми на ползите от новия софтуер на форума. Ама то било супер, бях забравил какво е "чистота". Някак темите придобиха съвсем друг изглед, след избора да не се виждат въобще няколко никове в тях. Всичко изглежда различно така... дори по-приветливо. Най-после - хигиена...  :)

Какво точно трябва да се разбира под "его"? Кои сме ние извън егото?  Какво означава "да се остави егото"? За мене на първо място да действаш с мисъл за цялото. Когато желаеш определени резултати за себе си, това е егоизъм. В този смисъл, ако наречем тази част от нас, която мисли само за себе си "его", как ще наречем останалата част, в която присъства мисълта за ползата за цялото? Не можем да се откажем изцяло от индивидуалността. Дори и в будизма без нея няма как да се реализира осморният път. Нещо повече, ние трябва да притежаваме силна индивидуалност за да можем да утвърдим правилни мисли, действия, стремежи и т.н. в себе си. Не може нещо външно да бъде оставено да ръководи съзнанието ни, думите ни, действията ни. И ако отказвайки се от "егото" си не можем да разграничим точно от какво трябва да се освободим, то това вместо да ни направи по-силни ще ни отслаби. Вместо да доведе до правилни стремежи, които сме в състояние да реализираме, ще доведе до невъзможност да реализираме иначе хубавите си начинания.

Сега... имам въпрос. Относно точно първото изречение в думите. То също е въпрос... и за него питам. Какво се има предвид с въпроса - че е нужно някаква форма на "конвенс" - какво да се има предвид ли.Защото ми се вижда странен въпроса ти, затова питам - нещо като риторично начало ли е, или се очаква "да се разберем предварително" кое е :правилното разбиране за "ЕГО"?

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

Сега... имам въпрос. Относно точно първото изречение в думите. То също е въпрос... и за него питам. Какво се има предвид с въпроса - че е нужно някаква форма на "конвенс" - какво да се има предвид ли.Защото ми се вижда странен въпроса ти, затова питам - нещо като риторично начало ли е, или се очаква "да се разберем предварително" кое е :правилното разбиране за "ЕГО"?

Да, питам за да разбера кой точно какво включва в понятието. И какво не включва - което всъщност ме интересува повече.

Ако вземем че СУБЕКТ и ВСЕЛЕНА, то те са взаимно зависими. Но те всъщност са едно и също нещо в две различни проявления. Всичко останало е така.

Предлагам опит за преразглеждане на собствените ти думи от самата теб - всичко се върти около непрекъснатата евилибристика между "част" и "цяло".

Докато се гледа като на "части" - е едно.

Докато само 'цялото' има значение - вече е друго.

Но когато те са едно и също нещо - вече е съвсем различно. Хем е като сбор от двете, но и  вече много повече...

Май не се получи... има ли въобще някакъв резонанс в това или да пробваме друг подход? Налице са теоретично и други подходи. Доколко биха сработили не съм наясно. А и през форум... така писането... е налице известни играничения.

изменение на състоянието на съзнание, При това е възможно да се променят опорните точки... или най-малкото силно да отслабне влиянието им. При такива "ситуации" принципно е възможно скъсването със стари връзки, които иначе са "невидими" и не може да се изследват и управляват. А при смяна на състоянието на съзнание... става възможно, дори само като 'проблясък', като флашбек.

Наскоро споменах древно съоръжение и как не устоях да не вляза в него, пък имах и възможност на всичко отгоре. Водят го уж гробница, но щом го разгледах ме порази простотата му като символ - това е архитектурен знак напълно изчистен от култовост и предназначението му сякаш е единствено да ти обяснява без думи и изображения, само чрез конструкцията си. Ложето в дъното зад колоната едва ли е погребално, освен това вратите са се отваряли и затваряли навътре.

http://traciantombs.blogspot.bg/2013/07/mogila-shushmanetc.html

shushmanetc+G_Dimov.jpg

"камерата е кръгла с куполно покритие. Досега такова съчетание не е срещано в България, както и в целия античен свят. Куполът на гробницата е подпрян с дорийска колона. Тя е замазана със снежнобяла замазка и има диаметър 0,5 м. По периферията на помещението са моделирани още седем колони с канелюри. Над тях има хоризонтален изпъкнал пояс и издадени четиристенни подпори. ....Страничните стени са разделени на три хоризонтали пояса, които вероятно отразяват представата за строежа на света - подземен, земен и небесен. Последният - небесният наподобява на слънчевия диск,

....Входът към помещението е затварян с двукрила, касетирана врата, сега - разрушена. В касетите са врязани орнаменти, тип въртящ се слънчев диск, по някое време, скрити с дебел пласт червена боя.

Археологът Георги Китов определя тази гробница като тракийски храм - мавзолей, в който са извършвани орфически практики и впоследствие превърната в гробница. Построяването ѝ се датира в началото на IV в. пр. Хр."

Редактирано от witness (преглед на промените)

Важното в случая не е да се обрежеш откъм емоции, нито да ги подтиснеш или да станеш безразличен, а да ги канализираш креативно и градивно. Да ги познаваш, да знаеш как работят, как се появяват внезапно и изчезват също така внезапно, до какви дълбини могат да те отведат и какво можеш да извлечеш от тях във вид на опитност.

Нямам време да чета всичко, което сте изписали по темата и затова ще коментирам само този пост, който е отговор на мой пост. Първото изречение е това, което винаги казвам. Ако просто се опитваме да игнорираме емоцията, да станем индеферентни, то изгубваме златен шанс да изследваме как работи съзнанието ни. Второто изречение има отношение към определен тип практика на ниво сутра, която се свежда до това да изследваме как емоцията възниква, къде пребивава и къде отива, когато изчезне.

Значи ако някой ми каже после че, тоя не в болен.

Аз ти го казвам. Рамус не е болен по никакви общоприети критерии. Профилът му покрива всички критерии за нормалност – има семейство, прекрасни, вече пораснали и придобили самостоятелност деца, работа, множество професионални и социални контакти. Това, че е изглежда особен или странен и че когато изговаря едно или друго, поражда раздразнение у определени потребители, би следвало да ги накара да се замислят защо се случва това. То не е заради Рамус, макар че той провокира умишлено, а заради това, че когато той пусне кукичка, както обясних по-горе, те имат пръстенчета, с които се закачат за нея. Следователно, не се закачайте за кукичката. Съвсем просто е. Ако се закачите, то проблемът не е на Рамус, а ваш.

Ако се закачите, то проблемът не е на Рамус, а ваш.

Има причина има, има и следствие, адвокате. Когато калъфа навлиза там където не му е работа, разваля разговори, без познания по дадени теми, няма как да не си понася последствията. 

Има причина има, има и следствие, адвокате. Когато калъфа навлиза там където не му е работа, разваля разговори, без познания по дадени теми, няма как да не си понася последствията. 

Ето сега ще дам пример за това какво значи кукичка и пръстенче, Шунята. Ти се обръщаш към мен "адвокате", което предполага да реагирам като започна да се оправдавам и нападам. Т.е. би трябвало да обясня защо не адвокатствам на Рамус или нещо подобно. Но няма да го сторя, понеже има два типа поведение – това на лъва и на кучето. Когато хвърлиш пръчка, кучето тича след нея. Лъвът, обаче, се обръща да види кой хвърля пръчката. Ако изпитам раздразнение, причината не е в теб, а в мен. Ако сте умни, то можете да използвате провокациите на Рамус, за да изследвате своите си реакции, а не да се занимавате с него.

Аз ти го казвам. Рамус не е болен по никакви общоприети критерии. Профилът му покрива всички критерии за нормалност – има семейство, прекрасни, вече пораснали и придобили самостоятелност деца, работа, множество професионални и социални контакти. Това, че е изглежда особен или странен и че когато изговаря едно или друго, поражда раздразнение у определени потребители, би следвало да ги накара да се замислят защо се случва това. То не е заради Рамус, макар че той провокира умишлено, а заради това, че когато той пусне кукичка, както обясних по-горе, те имат пръстенчета, с които се закачат за нея. Следователно, не се закачайте за кукичката. Съвсем просто е. Ако се закачите, то проблемът не е на Рамус, а ваш.

Изследването на емоциите за мен е нещо като "антре". Без това за мен, в моите очи, е наивно да се говори въобще за психичен свят. Та това е нещо като "увод" и общи положения. А "говоренето" за емоциите, като заимствано знание... показва че човекът вече е скрил шанса си да самоизследва. Няма кой, нито е възможно, да се замести собственото изследване на емоционалния свят. Това е най-лесния, най-първичния начин. Като небудист ми е странно защо това да е свързано със "сутра' нещо си. Вероятно за будисти така се тълкува. Но... да те научат как и какво е емоцията, откъде идвала и къде "отивала" кое я пораждало... Бе. който както си го разбира.

Скепси... адвокатеее. Ама и ти - какви "общоприети критерии"... са това... Че това е матричен профил бе човек. Това е профил на Румен, така, както го виждат останалите сред социума. Малко ми е странно да се ползва сред сериозни хора такъв тип "критерии". То вярно... друго пред "таргет групата" към която си отправил тия думи... няма защо да се обяснява. Не че и това няма да спрягат сега... но пък не ме интересува въобще.

Разбира се си е твоя работа, но тия ти думички, последните са вече повторения. Хората към които смяташ че ги отправяш, дори няма да стигне до тях. ЗАгуба на време е, а все казваш че "твоето" е кът и все недостига. Там напред има някои неща писани към други положения. Например - според теб какъв е прочита ти на това, което написах на УИТ... (примерно)... или пък - на нейния коментар. Всъщност няма смисъл да говориш за мен на тия хора - не че не си е твоя работа, но... само им наливаш още бензин в огъня. Това не е добре за тях, те имат филм, в който ме "наказват"... :) Защо искаш да им го отнемеш, още повече че това за тях е чудесен начин да покрият "щетите, които смятат че съм им нанесъл". И между другото - наистина е нужно да протече това. Мохини съвсем правилно отбеляза че понякога не е добре и може би прекалих. Така, че... по-добре е да се излее каквото има, за да се замажат болежките които се породиха.

Да, питам за да разбера кой точно какво включва в понятието. И какво не включва - което всъщност ме интересува повече.

Сега е важно да насочиш въпроса си... към кой е питането. Защото според всеки тук, отговора ще е различен. Ще е близък само с тия, дето го взимат наготово и са си го докарали с повторението, пораждащо им идеята че го разбират.

Ако трябва аз самия да кажа, логичен си в изводите в думите си. Може би, през моите очи... Аз гледам на цялата група АЗ-ЕГО като психични явления (каквито те са). Не им слагам никакви идеологични окраски от никакъв характер. За мен всички готови схеми по това са пристрастни и са подвеждащи. Освен това са и доста наивни. Хората, които ги ползват личи че никога не са се вглеждали по-надълбоко в материята, нито са размисляли критично. Просто си взимат което привиждат като удобно, който каквото има - донаглася и... това става достатъчно. Следва вече фазата на излъчването на същото, като репликации.

А иначе по същността. АЗ и ЕГО - това са психичните обобщения на процесите по идентификация и придобиване и оформяне на идентичност за който и да е субект. Това е много,,, много дълбоко. Не си давах сметка, преди повече от 8 години докъде ще ме отведе това. А съм "още до колене", дето се казва. Това се оказа огромен океан и.,.. най-вече много ключов. Прекъснах преди няколко години, защото се оказа, че образувам към този въпрос, личен периметър на защита. Оказа се, че... дупката е много дълбока и с вникването на това толкова фундаментално явление сред психичния свят, ще се набутам сред неща, които са много... много основни. Чак прекалено. За да не се получи проблем, за да не стане "авария", прекъснах, докато се подготвя... От 3 години отново потеглих, след като поработих върху дълбочината и самоанализа... Открих основите на защитата... и на всички защити и... разни други неща. Извеждах множество пъти, дълбах, експериментирах... Нещата дори не мога да опиша, колко са... както и да е.

ТА... мисълта ми е, че целия психичен свят, се подпира в тайнствените скрити процеси по придобиване, оформяне и поддържане на явлението, наречено от мен ИДЕНТИЧНОСТ. Процесите са комплексни и с изключителна важност за всеки човек. На практика именно в това стоят повечето от спряганите периметри, сред които се образуват проблемите, подсъзнанието, несъзнаваното, съзнанието...

Всичко това... не бих дори го коментирал, още повече че едва ли би имал някой интерес. А и до голяма степен е безпредметно, ако се търсят разни компромисни конвенции... колкото да върви общуване някакво. Но най-вече - е опасно. Опасно е да се играе с огън. Нужна е подготовка. Поне за мен беше така. После направих една "генерална проверка" с много дълбоко "бъркане" от което... голям зор видях. Подготвях се толкова дълго, но ако не бях опитал значи не бях готов да се потопя в дълбокото. Та... така. Може би прекалих с количеството думички, Шиниасу... Или не?

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

Трябва да призная, че ramus много лесно го програмирах:

Ами създай си едно псевдоелитарно общество на съратници, които си лафите глупости, и ще заплуваш в свои води.

Квак..квак...

Елементарно е да виждаш бъдещето и толкова "сложни натури" да са ти елементарни. Направо програмиране на ниско ниво.

Аз като седна да гледам сеир ,не ям пуканки а папкам чипс.

Гледам как децата се продават за по някоя блага дума от подходящия, точния човек. Казано „на место“ : „толкова си интелигентен, защо се върна, виж какво е нивото…или добре, че те има да напишеш нещо УМНО,да.. в теб го има Наблюдателя“ и цялата вътрешна несигурност у децата изчезва. Те вече са на правия път, с подходящия човек.Ма той вижда вътре в тях очевидното, желаното, това от което децата имат толкова голяма нужда. Авторитетния раздава близалки и захарен памук. И колко рядко го прави, рядко щастие…Те децата нямат парички (вътрешна увереност) и чичкото е толкова щедър, толкова рядко ,та дечица да ви е сладко. Той е ДОБЪР за сладките, знаещите ,можещите, които му четат книжките, и те са безплатни ,и в тях има много умност, много мъдрост от десетилетия труд ,и там децата ще се научат как да срещнат и други чичковци и лелички, умни, интелигентни, индивидуалисти с вътрешна гравитация и плам, които са на правилния път , с правилните хора, вървящи на някъде си.

Искаш ли да си добро момченце (момиченце), чети книжките на чичко, дълбоко и проникновено и те ще те накарат да се усмихнеш, да засвети чистото ти детско личице, докато седиш в топлия му скут на този приказен дядо Мраз. Ма той няма кусури, толкова е уверен , знаещ, можещ и точно това липсва на децата, ма как да не му се възхитиш?

То вярно... друго пред "таргет групата" към която си отправил тия думи... няма защо да се обяснява.

Ами, няма.

Скепси... адвокатеее. .

Чакам си хонорара, че инак започвам да пледирам на страната на обвинението. :D

Ето сега ще дам пример за това какво значи кукичка и пръстенче, Шунята. Ти се обръщаш към мен "адвокате", което предполага да реагирам като започна да се оправдавам и нападам. Т.е. би трябвало да обясня защо не адвокатствам на Рамус или нещо подобно. Но няма да го сторя, понеже има два типа поведение – това на лъва и на кучето. Когато хвърлиш пръчка, кучето тича след нея. Лъвът, обаче, се обръща да види кой хвърля пръчката. Ако изпитам раздразнение, причината не е в теб, а в мен. Ако сте умни, то можете да използвате провокациите на Рамус, за да изследвате своите си реакции, а не да се занимавате с него.

Няма никакви кукички, нито пръстенчета, те са само в нечии глави, щом чувстваш вътрешна необходимост да защитаваш и да се покланяш на тази извратена пасмина, значи така трябва, от една порода сте. То лъв не се става като си помислиш че си лъв, а преди това си бил кученце на жена си, примерно, човек се ражда с такъв характер, други се раждат помияри. Няма какво да им изследвам на реакциите, нито пък ще допусна някой който пие по литър бира да ме учи, това което ми трябва го знам от думите на Буда достигнали до нас от ранните сутри, и то е че причината, раздразнението, реакцията нямат същност, оттам те губят пагубната си (илюзорна) сила върху призрачната личност, която също няма същност.

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

Няма никакви кукички, нито пръстенчета, те са само в нечии глави, щом чувстваш вътрешна необходимост да защитаваш и да се покланяш на тази извратена пасмина, значи така трябва, от една порода сте. То лъв не се става като си помислиш че си лъв, а преди това си бил кученце на жена си, примерно, човек се ражда с такъв характер, други се раждат помияри. Няма какво да им изследвам на реакциите, нито пък ще допусна някой който пие по литър бира да ме учи, това което ми трябва го знам от думите на Буда достигнали до нас от ранните сутри, и то е че причината, раздразнението, реакцията нямат същност, оттам те губят пагубната си (илюзорна) сила върху призрачната личност, която също няма същност.

Всичко, което си сътворил в горния пост, ясно показва, че нямаш дори повърхностен контрол над емоционалния аспект на ума. Квалификациите като "извратена пасмина" и "помияри" говорят сами за емоционалния вихър, в който си изпаднал. Другото, което казваш, т.е. че "реакцията нямат същност, оттам те губят пагубната си (илюзорна) сила върху призрачната личност, която също няма същност" е примерно така, но каква полза, че го заявяваш след като не можеш да го направиш? Просто повтаряйки думите на Будата, но постъпвайки и реагирайки в пълно противоречие с тях, няма как да се превърнеш в Буда. И пак подчертавам, че говоря за повърхностен контрол над емоционалните процеси и емотивната сфера, на който би следвало да е способен всеки. Изобщо не говоря за работа с емотивната сфера, така както тя е описана в различните будистки яни. Или казано още по-просто – говоря за дефицит на елементарна способност за самонаблюдение и контрол над реакциите, която би трябвало да бъде усвоена още в ранна възраст (до към края на пубертета).

Така се получава, когато се правят опити да се изключи субекта/интерпретиращия/познаващия/схващащия/медитиращия от тримерността на всяко едно отношение. Невъзможно е да се отречеш от себе си, защото си прочел някъде, че така е правилно. Няма как да избягаш от това "себе си", каквото и да значи това, защото това са дълбоки записи/програми в психиката, които могат да работят и без разумен контрол над тях. Това е причината за култивирането на будност (майндфулнес), тъй като през по-голямата част от живота ни, ние не сме будни/съзнателни за тези процеси. Не са случайни изобщо думички като "събуден" (awaken) и макар и само думички, в тях са заложени безкрайно множество от психични нива, които са абсолютно недостъпни без практика. За съжаление обаче на много малко места човек може да бъде въведен в тези практики. Повечето ашрами и лекции са предназначени за широката публика, за масова консумация и според мен вредят много повече, отколкото помагат, но след като и това е бизнес, който продава надежди, целта не е хората да бъдат научени, а да им бъдат прибрани парите. 

Всичко, което си сътворил в горния пост, ясно показва, че нямаш дори повърхностен контрол над емоционалния аспект на ума. Квалификациите като "извратена пасмина" и "помияри" говорят сами за емоционалния вихър, в който си изпаднал. Другото, което казваш, т.е. че "реакцията нямат същност, оттам те губят пагубната си (илюзорна) сила върху призрачната личност, която също няма същност" е примерно така, но каква полза, че го заявяваш след като не можеш да го направиш? Просто повтаряйки думите на Будата, но постъпвайки и реагирайки в пълно противоречие с тях, няма как да се превърнеш в Буда. И пак подчертавам, че говоря за повърхностен контрол над емоционалните процеси и емотивната сфера, на който би следвало да е способен всеки. Изобщо не говоря за работа с емотивната сфера, така както тя е описана в различните будистки яни. Или казано още по-просто – говоря за дефицит на елементарна способност за самонаблюдение и контрол над реакциите, която би трябвало да бъде усвоена още в ранна възраст (до към края на пубертета).

Е има някои неща не можеш да ги контролираш така лесно, това са последствията от миналите ти действия, миналата ти карма, дори Буда ги е понесъл. Къде се отрази този емоционален вихър дето го виждаш не знам, пиша съвсем трезво и спокойно, въз основа това което знам за себе си и за другите, не си измислям допълнително с цел да провокирам реакция. 

Да съгласен съм че просто повтаряйки думите на Буда няма как станеш Буда, аз и не искам да ставам Буда. Само ходейки до Индия и 10 години, без самодисциплина също няма как да станеш Буда. Значи, 48 часа в месеца се въздържаме от упойващи вещества, тях влизат по 4 часа да се преструваме на пандит, през останалото време можем да пием по литър бира, вероятно да се накозваме в присъствието на лами, и другите му там благини, дето в Индия ги има, а тук няма; стига да спазваме простото правило да не се отрязваме по време на медитация, преди и след може - fair enough. Това може да осмисли напълно едно или множество пътувания до Индия, въпреки че бирфестове се правят и тук, както ти препоръча Гладиола. Сигурно не е издържала горката (единствената жена будистка пишеща тук), станаха някакви катаклизми там, изчезнаха профили, писане от профила на другия, не се живее лесно с човек без мъдрост, правилно самоопределил се по този начин. 

Това имах в предвид, като ти казах че не искам да пишеш на лично и да ми даваш лицемерно практики. Това е положението, а като започнат разни измекяри да ми саркастични забележки, логично отговарям по подобен начин, по начина който виждам нещата, доколкото ги виждам.

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

Ами…махни "лицемерно" и наблегни само на практики. Практиките, които е получил Скепсис, бил той дори алкохолик или сексманияк:D, са ценните, а не какъв е Скепсис. Той има информация, до която ти нямаш достъп. Използвай възможността и остави квалификациите и возенето на детското влакче на цинизма. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.