Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

преди 11 часа, badr написа:

А сега да разоблича поредната измама на евангелистките мошенници.Поредните зле скалъпени и тъпо измислени истории.Тези писания са обида за човешката интелигентност.

Представя ни се някакъв си Юсеин, който уж победил в международна надпревара за изучаване на Куран.

Мда.Такива надпревари няма никъде.Има международни надпревари за рецитиране на Куран.Човек, който уж е изучавал  Ислям не къде да е, а в Макка и Мадина, няма как да не схваща фундаменталната разлика м/у изучаване и наизустяване, а още по-малко ще седне да представя едното за другото.

Очевидно с тези съчинения са се захванали най-глупавите измежду евангелистите.Хайде, да простим първата тъповата история със следванията и международните победи.

Добре, но в историята има няколко меко казано шокиращи елемента.Да им хвърлим едно око.

Така наречения Юсеин очевидно трябва да е с турски произход.Или да допуснем малко вероятната хипотеза да е от арабски произход.Тези две възможности ни подсказва името.

И ето Юсеин разбрал, че Аллах не му помогнал, но му помогнал БОГ.

То бива тъпотия, но евангелистките съчинители дори не са си направили труда да проверят.В Библията и на турски, и на арабски пише Аллах.Турци и Араби християни се молят на Аллах.

И така на нашто Юсеин, Аллах не му помогнал, но пък Аллах  излекувал майка му и детето му.

А кой да излекува от вонящата  примитивност евангелистките съчинители.

"Тези писания са обида за човешката интелигентност."

Сега ще ти кажа, кое е обида за човешката интелигентност. 

1. Да изкривяваш посланието на някого. В случая разказа на Юсеин. Много добре разбираш, че става въпрос за рецитиране, защото сам казва: "Знаех го от кора до кора наизуст."

2. Да омаловажаваш опитностите на други, защото на вас не ви са угодни или говорят лошо за вашата религия. Отново разказа на Юсеин:  "Трябваше да призная, че Aллах не помогна на майка ми, Мохамед също. Чувствах годините, прекарани в исляма като напразни."

3. Съзнателно да лъжеш. Ти казваш: "И така на нашто Юсеин, Аллах не му помогнал, но пък Аллах  излекувал майка му и детето му." Юсеин казва: В същото време станах свидетел как Исус тотално промени, не само здравето на майка ми, но и целия живот на хората около мен. Казах си: Ще Го потърся! От тогава насам не съм същият. Бог ме промени напълно..." За Юсеин Исус е Бог, защото вече е християнин, а не мюсюлманин, че да отрича това. 

4. Да не признаваш фактите на археологията, където е доказано, че Аллах е предислямски бог на Луната. И Хадисите го доказват. 

5. Аллах да казва, че пола на детето се определя, не при зачеването, а много по късно. Вашите ислямски учени след като са учили толкова много науки  включително и естествени, не виждат ли това противоречие? Ти не виждаш ли противоречие? Или заслепяването ви е стигнало до там, че да отричате видимите неща. 

5. Когато Корана казва, че Авраам е пожертвал Исак, а ти всички ислямски учени да твърдите, че е Исмаил, защото това е важно за доктрината ви. 

6. Да вярваш, на слово от бог, което казва, че земята е плоска и не се  движи.

7. Да отричаш историческите факти. Когато Корана казва, че Мойсей и Мария /майката на Исус/ са братя, а Моисей се представя като вуйчо на Исус въпреки, че ги делят около 1500 г, и ти го отричаш.

Да продължавам ли още с примерите, които са подигравка с човешката интелигентност - за Мохамед, който се възнесъл от несъществуваща джамия или разцепването на Луната на две половини и др. 

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 410,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

преди 13 часа, badr написа:

Бадр, виж един цитат  от  книжката "Ислям и Християнство" на 26 стр. 

"Книгата на ислямската религия е “КОРА̄Н-И КЕРӢМ”. Тази книга е била разкрита от Алла̄ху теа̄ля̄ на Мухаммед (алейхисселя̄м), а той, от своя страна, я е предал на сподвижниците си. По време на низпославане Кора̄н-и керӣм е бил записван с голямо старание и така е достигнал наши дни без да има промяна в една дума или буква. Нито една друга небесна книга не притежава красноречието на Кора̄н-и керӣм. Днес има същата яснота и красноречие, каквато е имал преди четиринадесет века."

Това не е ли пример за манипулация и изкривяване на фактите? Това ли е предназначението на ислямските учители и учени да изкривяват фактите криейки се зад авторитета си на учен? 

Кое от всичко написано е вярно?

1. Книга ли  е била разкрита на Мохамед или устно откровение?

2. По време на низпославането  на Корана, бил ли е записван в същия момент от Мохамед при положение, че е бил неграмотен? 

3. Вярно ли е написаното, че Мохамд е предал книга на сподвижниците си като по време на низпославането е била записана " с голямо старание"? Колко години след низполаването на Корана е бил записан и събран в книга?

4. Вярно ли е записаното, че нито една дума или буква от Корана не са били променени?

5. Ако е вярно, че Корана е написан ясно, защо е необходимо ислямски учители да го доизясняват, а обикновения мюсюлманин не може да го разбира сам при четенето му?  Това означава ли, че смятате обикновените мюсюлмани за глупави и невежи? Това не е ли обида на човешката интелигентност? 

преди 11 часа, _ramus_ написа:

той е просто част от играта на зарибяване на сектата им в средите на мюсюлманите. Сред циганската махала в Столипиново, в Пловдив, пробиха и завзеха доста от младите хора сред ромите. Казвам го само като пример, защото не е само там. Оставиха ги като противовес на силното настъпление на фундаменталистките ислямски секти сред ромите. В Пазарджик последните намериха отклик. Но в Пловдив - не стана.

Евангелистите опитаха зарибявка сред българските младежи - още след смяната на режима - 2000 година, като имаха сериозни основи още по живково време и по време на кризата на отпадналите ценности, те все едно бяха "готови за скок", добре подготвени и организирани. Но тази вълна попремина за 10тина години защото  постепенно срещна сериозен отпор. Говоря главно за петдесятниците, защото за тях имам директна информация (може да се каже - "вътрешна"  :) ) ... Но и другите няколко клона имаха силна дейност. 

Те са изключително настоятелни и упорити, много последователни в дейността си по пропагандата. Имат тънък усет за слабостите в набелязаните. В това, дето го играе тук в темата, те са в група и са много добре подготвени с подобни историйки. Едва ли си прави някой илюзии че реалния е сам сред това - те са комбина. Налице им е сериозна поддръжка и така може да си пляска цитатите си с години, защото те са събрали цяла "програма', специално пригодена за мюсюлмани.

Навремето в Сливен имаха църква , където за да зарибяват хората, като примамка ползваха безплатно преподаване на английски език за по интелигентни уж хора, а за циганите просто парични помощи и обещания за нещо си, включая до пращане уж в САЩ... Отделно предлагаха безплатно да помагат в градини или на вилата ако има някой нужда..така срещнах един ден , във вилата на приятел, момиче, българка която беше с тях..Интелигентна, красива, ... Зарибили я бяха точно с това че ще я изпратят в САЩ да учи..мдам.... А в моя край, Делиормана, такива не съм виждал.. сред нас не успяват да виреят ..Могат да виреят главно сред циганите, и то сред така наречените български цигани и румънски основно..

.Аз лично веднъж във влака, един такъв се мъчеше целия път да ми обяснява за просветеления и други,разказваше подобни локуми уж за разни случки с хора , аз кимах учтиво, слушах , стараех се да не бъда груб понеже като цяло личеше че все пак е образован човек,културен със сигурност...Но накрая когато почна да ме кани и пита за мен, просто му казах, извинявай, но няма  нужда... аз съм си мюсюлманин, не най правоверния, но все пак... и човека разбра че няма да стане ... и не нахалстваше повече.. просто продължихме да говорим за други неща...

Но този тука явно няма да спре :))))) видимо в реалността нещата са зле, и тръгват в нета да пробват номерата си....или да запълват квотите си..

преди 2 часа, Sinbad_ написа:

Навремето в Сливен имаха църква , където за да зарибяват хората, като примамка ползваха безплатно преподаване на английски език за по интелигентни уж хора, а за циганите просто парични помощи и обещания за нещо си, включая до пращане уж в САЩ... Отделно предлагаха безплатно да помагат в градини или на вилата ако има някой нужда..така срещнах един ден , във вилата на приятел, момиче, българка която беше с тях..Интелигентна, красива, ... Зарибили я бяха точно с това че ще я изпратят в САЩ да учи..мдам.... А в моя край, Делиормана, такива не съм виждал.. сред нас не успяват да виреят ..Могат да виреят главно сред циганите, и то сред така наречените български цигани и румънски основно..

.Аз лично веднъж във влака, един такъв се мъчеше целия път да ми обяснява за просветеления и други,разказваше подобни локуми уж за разни случки с хора , аз кимах учтиво, слушах , стараех се да не бъда груб понеже като цяло личеше че все пак е образован човек,културен със сигурност...Но накрая когато почна да ме кани и пита за мен, просто му казах, извинявай, но няма  нужда... аз съм си мюсюлманин, не най правоверния, но все пак... и човека разбра че няма да стане ... и не нахалстваше повече.. просто продължихме да говорим за други неща...

Но този тука явно няма да спре :))))) видимо в реалността нещата са зле, и тръгват в нета да пробват номерата си....или да запълват квотите си..

Виждам, че споделяш история, в която разказваш, как не си повярвал в друго различно от Аллах, аз пък споделям как други са повярвали в нещо различно от Аллах. Няма нищо лошо в това. За това е форума. 

Но нали разбираш, че форума не е влак от който не можеш да слезеш, но тук имаш избор да четеш или да не четеш кой какво споделя.  Никой никого не задължава да прави каквото и да било или да чете неща, които не иска. Ако това, което споделям не ти  допада, можеш да не го четеш. 

преди 47 минути, realno написа:

аз пък споделям

ти не споделяш нищо, ти си тук за да привлечеш някой който да споделя на твоето. Толкова си елементарен и прозрачен, колкото са и съратниците ти.

Лъжите ти са безкрайни и не е никакво оправдание това че ти вярваш в тях.

преди 3 часа, Sinbad_ написа:

Аз лично

имам сложна и богата история с тях - именно петдесятниците. Именно в Пловдив. Това е безкрайна легенда, но се сещам че най-веселите моменти в нея  бяха когато на вратата ми един ден се звъни и таман се занимавах с разни важни неща... Отварям и насреща ми две млади момчета, облечени еднакво. еднакво хилави и бледи лица, дори с еднакви очила за късогледство. ако нямаше някои видими разлики във външния вид - все едно са като клонирани...

Срещаме погледите си и те си почват дежурната рецитация, като носят библии, които раздавали безплатно и ако съм имал въпроси те щели да ми обяснят и разяснят за словото божие... Миличките - така им се зарадвах, поканих ги вътре, седнахме около масата - почнах да ги разпитвам какви са що са... те мълчат за всички лични положения. И... се почнахме по библията и "божието" (им) слово". След първия половин час въпроси от които нямаха измъкване, се почна първо потенето и вече не ги свърташе по столовете. след още малко време в което се наложи аз да отговарям за неща, които те не можеха и дори не бяха чували... стана ясно че те имаха проблем и много напираха да си тръгват вече...

Та така - сложна и богата история имаме с... братята. Не е важно дали има или няма съдба, но срещите и общите ми мигове с тях изиграха за мен много важна роля в  живота ми - точно по времето в което трябваше да си премина през моите си "детски болести"... или т.н. растежни кризи. ... Хем си мислех че всичко е приключило с общите ни пътеки и изненадаааа - в консерваторията в София, таман след 10.11.89... и познайте коя секта навлезе решително именно в консерваторията и зариби дори и преподаватели тогава... И пак се изпречихме един против друг, защото никой не беше подготвен в часовете и между лекциите и занятията, уроците и специалните предмети... Основните играчи вече ме бяха научили и ме избягваха всячески, но... един ден просто нямаше как и те се бяха подготвили и събрали всички заедно, дори и с един "специален гост" - от техните, викнали го за подкрепа и помощ по някои философски въпроси...

След този сложен сблъсък, след като изгубиха  сериозния дебат, по всички точки, пред насъбрала се доста многобройна публика... на другия ден ми спретнаха тяхна импровизирана версия на ритуала "анатема"... :) Милите те - безсилието е огромен проблем, за който като и бог не помага и... нямаше какво друго да измислят... Известно време ме следиха из София, вероятно на доброволен принцип, но си нямаха идея как да го направят без да ги забележа. Щото са наивни аматьори дори и в това. Опитаха и с разни писма, заплахи и клетви - уж от бога им... така няколко месеца...

та... така. :)

А този тук... е един от най-слабите, които съм познавал от техните. Но то сега нивото... сред такива като него - вече е гола вода и добре че ползват интернет... щото са хитри и се сетиха че интернета и телевизията, техниката и техническите постижения, както и науката - дето били от дявола (както беше навремето). Но интереса клати и феса и преглътнаха дяволските работи, в името на ползата за тях...

Ърнест Бекер публикува една забележителна книга през 1973 г. – „Отричането на смъртта” (за която печели наградата Пулицър), в която твърди, че цялата човешка цивилизация е еволюционен защитен механизъм срещу осъзнаването на човешката смъртност.

на 15.01.2019 г. в 10:44, realno написа:

Сега ще ти кажа, кое е обида за човешката интелигентност. 

1. Да изкривяваш посланието на някого. В случая разказа на Юсеин. Много добре разбираш, че става въпрос за рецитиране, защото сам казва: "Знаех го от кора до кора наизуст."

2. Да омаловажаваш опитностите на други, защото на вас не ви са угодни или говорят лошо за вашата религия. Отново разказа на Юсеин:  "Трябваше да призная, че Aллах не помогна на майка ми, Мохамед също. Чувствах годините, прекарани в исляма като напразни."

3. Съзнателно да лъжеш. Ти казваш: "И така на нашто Юсеин, Аллах не му помогнал, но пък Аллах  излекувал майка му и детето му." Юсеин казва: В същото време станах свидетел как Исус тотално промени, не само здравето на майка ми, но и целия живот на хората около мен. Казах си: Ще Го потърся! От тогава насам не съм същият. Бог ме промени напълно..." За Юсеин Исус е Бог, защото вече е християнин, а не мюсюлманин, че да отрича това. 

Нищо не изкривявам бедни ми евангелисте.Кого си мислиш, че лъжеш.Аз отлично разбирам, а още и знам, за разлика от теб. Да, ти бидейки лъжесвидетел, дрънкаш, за неща от които нямаш хабер.

Ето ти тебе факти лъжливи. Никога, човек родом от България не е заемал първо място в международните състезания за четен на Куран.Лъжец като теб няма откъде да знае това.

Християните турци  се молят на Аллах.Така поне пише в Библията на турски.За един такъв турчин Исус е син на Аллах.За турците християни Аллах е истинският Бог.

Останалите ти празни брътвежи ще ги пропусна.Тъпотата им е безгранична.

преди 2 часа, badr написа:

Нищо не изкривявам бедни ми евангелисте.Кого си мислиш, че лъжеш.Аз отлично разбирам, а още и знам, за разлика от теб. Да, ти бидейки лъжесвидетел, дрънкаш, за неща от които нямаш хабер.

Ето ти тебе факти лъжливи. Никога, човек родом от България не е заемал първо място в международните състезания за четен на Куран.Лъжец като теб няма откъде да знае това.

Християните турци  се молят на Аллах.Така поне пише в Библията на турски.За един такъв турчин Исус е син на Аллах.За турците християни Аллах е истинският Бог.

Останалите ти празни брътвежи ще ги пропусна.Тъпотата им е безгранична.

Продължаваш да манипулираш. 

1. Никой не говори за състезание за четене, а рецитиране Корана наизуст.

2. Прекрасно  знам как се поздравяват турскоговорящите християни в църква, защото многократно съм посещавал такива църкви. Но когато се поздравяват използвайки Аллах мога да те уверя, че нямат предвид предислямския бог на луната и сегашен бог в исляма Аллах, а го използват като общо наименование  за Бог, покланяйки се на Бога на Библията. Но мога да те уверя също така, че има турскоговорящи християни, които съзнават, че Аллах е предислямски бог на луната и избягват да използват името Аллах. Едните и другите не съгрешават, защото и в двата случая  осъзнават, че се покланят на Бога от Библията. Но за разлика от тях, когато ти споменаваш Аллах нямаш в предвид Бога на Библията, а на Корана, защото Библията за теб е лоша дума, следователно и Бога, който я е написал. Да не говорим за Исус от Библията. Той е трън в очите ви. Но не е така за бившите мюсюлмани. Защото в Корана Исус не е син на Аллах, но в Библията е. 

"За един такъв турчин Исус е син на Аллах.За турците християни Аллах е истинският Бог." 

Ако е така както казваш, че Аллах на който се молят християните е същия от Корана, ти признаваш ли , че Исус е Бог, Божи син, умрял на кръста и възкръснал на третия ден? Защото бившите мюсюлмани го вярват. 

А защо не коментираш и другите ми въпроси, които съм поставил преди повече от половин година? Като новия ми въпрос е: къде в Хадисите е доказано, че Аллах е предислямско бог на луната, в когото са вярвали в тогавашна Арабия?

Толкова са плитки манипулациите ти, че тотално се излагаш. Съжалявам, че го казвам, но това е истината. 

Да използвам момента да ти покажа още една лъжа от книжката "Ислям и християнство".

На Стр.39 е записано от автора:

" И това не е вярно. Истина е, че Кора̄н-и керӣм заповядва да се режат ръцете на крадците. Но под “крадец” се има предвид такъв, който яростно напада домовете на хората и разграбва техните имоти. Кора̄н-и керӣм повелява да се режат ръцете на подобни крадци, щом бъдат заловени."

Автора на книжката отрича, че освен на крадци с рязане на ръце се наказват и невярващи. Докато за крадците се обяснява на дълго и на широка , то за невярващите се мълчи. Защо? Но виж какво пише в Корана, което изобличава манипулациите в тази книга. 

Сура 5, ая 33:

"Наказанието за онези, които воюват срещу Аллах и Неговия Пратеник, и се стремят към поквара по земята, е да бъдат убити или разпънати, или да се отсекат ръцете и нозете им кръстом, или да бъдат прокудени от земята [им]. Това за тях е позор на този свят, а в отвъдния за тях има огромно мъчение,"

Важно е да се обърне внимание за тези форумци, които защитават исляма и се тревожат за световния мир, че исляма проповядва насилие и смърт не само за съгрешилите срещу исляма в собсвената им земя, но и в чужда такава: " или да бъдат прокудени от земята [им]" . Т.е. идеологията на исляма не включва само защита от агресори , а също и агресия в чужда земя, което историята потвърждава при разпространението на исляма. 

Сура 5, ая 33:

"Наказанието за онези, които воюват срещу Аллах и Неговия Пратеник, и се стремят към поквара по земята, е да бъдат убити или разпънати, или да се отсекат ръцете и нозете им кръстом, или да бъдат прокудени от земята [им]. Това за тях е позор на този свят, а в отвъдния за тях има огромно мъчение,"

Ето поредната манипулация в книжката "Ислям и християнство", което не съответства на написаното в Корана и проповядването на ислямския учен и проповедник от клипа:

Стр.31

"Мюсюлманинът е човек, който не вреди на себе си и на околните."

Стр.33

" Джиха̄дът в ислямската религия не е рушене на страни и убиване на хора, а е разпространяване на религията и в същото време – нейна защита, неща, които никога не се осъществяват чрез унищожаване, изгаряне и жестокости.

За разлика от това, според исляма един мюсюлманин никога не бива да прилага каквато и да е агресия спрямо някого. Ако един мюсюлманин или неговата религия бъдат засегнати, той първо учтиво се опитва да даде наставление на агресора. В случай, че наставлението не помогне, той прибягва до съд. И съдът, съответно, дава необходимото справедливо наказание. Ако и със съд не може да защити своите права, той се оттегля вкъщи или на работното си място, като стои далече от престъпниците. Ако неговият дом и работно място бъдат нападнати, той се изселва другаде, т.е. напуска града. Ако не може да намери нито един град, в който да се установи, напуска страната. Ако не може да намери и мюсюлманска страна, в която да се пресели, тогава се премества в някоя немюсюлманска държава, където човешките права се зачитат. Мюсюлманинът не напада никого нито словесно, нито физически. Не руши ничия собственост, притежание, чест и целомъдрие.

В 256-о знамение на сӯра Бакара в Кора̄н-и керӣм по смисъл се казва: “Няма принуждение в религията.” Един немюсюлманин не може насила да бъде заставен да приеме исляма. В контраст с обичайните методи на християните, мюсюлманите никога не дръзват да принуждават някого да стане мюсюлманин чрез насилие или обещаване на материални облаги. Който иска да стане мюсюлманин – става доброволно. Мюсюлманите със сладки, логични и разумни слова, с красивата си нравственост и морално поведение стават причина немюсюлманите да приемат исляма на драго сърце. Предпочитащите да не станат мюсюлмани живеят свободно под закрилата на ислямската държава като съграждани немюсюлмани. Получават същите права  и свободи като мюсюлманите и са свободни да изпълняват религиозните си ритуали."

Защо някой ислямски писал и може би учен пише неща, които противоречат на написаното в Корана? Това лъжа ли или не? Каква е целта му? 

Ето какво учи Корана  по темата,  която коментира автора на книжката:

КОРАН:

“...Ще вселя Аз ужас в сърцата на неверниците. 
Бийте ги по вратовете, бийте ги по всички крайници!” Това е, защото се възпротивиха на Аллах и на Неговия Пратеник. А за който се възпротиви на Аллах и на Неговия Пратеник, Аллах е суров в наказанието.” (Сура 8:12-13).

“И не взимайте ближни от тях, докато не се преселят по пътя на Аллах. А отметнат ли се, хващайте и ги убивайте, където ги заварите и не взимайте от тях нито ближен, нито помощник..”  (Сура 4:89).

“И когато [в битка] срещнете неверниците, удряйте по шията, додето ги надвиете и здраво ги вържете!” (Сура 47:4).

“Най-лошите твари пред Аллах са онези, които Го отричат и не вярват..” (Сура 8:55).

Всеки сам да си направи изводите що за религия е исляма при положение, че самите ислямски учени, завършили всякакви науки включително и нравствени такива, твърдят, че исляма  не е религия на мира.

Какво казва Библията:

“А пък Аз ви казвам: Не се противете на злия човек; но ако те плесне някой по дясната буза, обърни му и другата.На този, който би поискал да се съди с тебе и да ти вземе ризата, остави му и горната дреха.” (Матей 5:39-40).

“Нека всеки от нас да угажда на ближния си за негово добро, за изграждането му.” (Римляни 15:2).

“Внимавайте, никой да не връща никому зло за зло; но всякога търсете доброто един на друг и на всичките."(1Солунци 5:15).

Матей 26:52 " Тогава Исус Му каза: Повърни ножа си на мястото му, защото всички, който се залавя за нож от нож ще загинат."

Матей 22:36 " Учителю, коя е голямата заповед в закона? 37 А Той му рече: "Да възлюбиш Господа твоя Бог с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичкия си ум". 38 Това е голямата и първа заповед.39 А втора, подобна на нея, е тая: "Да възлюбиш ближния си, както себе си". 40 На тия две заповеди стоят целият закон и пророците."

А на кои заповеди се крепи ислямския закон? И защо ислямските заповеди са  напълно противоположни на Библейските, ако бога на Корана е същия като Бога на Библията като твърди исляма? 

• 2 седмици по-късно...
на 31.01.2019 г. в 22:07, darkterminal написа:

@badr, може ли да поясниш в детайли разликите между ходжа, имам, молла и суфта... Както и между мечет и джамия...

Малко ми е трудно да отговоря на този въпрос.
Ходжа е турска дума означаваща както учител, така и човек с авторитет, вкл.в религиозната област.Поне у нас това се има предвид с една особеност.По принцип Имамът е най-добре познаващия религията от общността в населеното място.Имам е титла и на учен в някоя от ислямските дисциплини.Четирите значими школи в сунитския ислям - Ханафи,Малики, Ханбали, Шафии - носят имената на имамите основатели  
Имамът е този, който чете петъчната проповед.Но трудно един човек би успял всеки ден да ръководи и 5-те молитви, така че понякога се налага и друг човек да бъде начело.Обикновено има се намират поне още няколко човека, имащи нужните познания и авторитет.Обикновено такива хора биват нарича ходжа.
В бившите съветски републики със същото съдържание е натоворена думата "молла", но тази дума се използва и за общо обозначение на ислямското духовенство.Тук може би трябва да вметна, че в Исляма и най-вече в сунитския няма характерната за православието и католицизма църковност.Липсва предаване чрез полагане на свещеническия сан.Няма епископ, който да ръководи и комуто да се дължи послушание.Имамът, става такъв, само благодарение на знанията си и благочестивост или с други думи - благодарение на личните си качества.В шиитския ислям е догматично схващането за върховната власт, като принадлежаща на Имама,съответно съкрална е и предаността към него.Според тази доктрина имамът не се избира, а се назначава от предишния имам.Първия имам е Али, посочен за такъв от самия Пророк.Имамът се смята за носител на особенна духовност, на безгрешност и непогрешимост, на скрални и тайни религиозни знания.Част от тази догматика е и рода на Али, като носители на тези качества.
Това разбира се отнася само до имама-халиф.      

Суфта е дума, която срещам за пръв път, и не зная какво означава.Джамия е турска дума, арабската е масджид, а руската мечет и всички означават мюсулмански храм.

преди 1 час, badr написа:

Четирите значими школи в сунитския ислям

Имайки предвид обяснението, доколко ми е адекватно предположението че ти си духовно лице в шиитския клон на исляма?

Какви са основните течения в исляма и според какво и кога се основават и различават?

преди 1 минута, _ramus_ написа:

Имайки предвид обяснението, доколко ми е адекватно предположението че ти си духовно лице в шиитския клон на исляма?

Какви са основните течения в исляма и според какво и кога се основават и различават?

Опитвам се, доколкото е възможно, информацията да е в неутрален вид.Затова може би си останал с такова впечатление.Представител съм на сунтиското направление.

Две са основните течения.Сунитско и Шиитско.Съотношението е 85-90/15-10.

Разделението идва при спор кой да оглави джамаата(общността) след смъртта на Мухаммад.За основните доктринални различия ще допълня  по-късно.Нужно е да се синтезира, защото информацията е твърде обширна, а предполагам те интересува абстрактната част.

преди 4 минути, badr написа:

а предполагам те интересува абстрактната част.

Е, на мен биха ми били интересни доста аспекти които останалите четящи не биха ги интересували... А и допускам че е възможно и да надхвърлят твоята компентентност.

В случая не е толкова важен моят интерес към "абстрактната част". Форумът е  общодостъпен и начина по който синтезираш в предишните думи, го намирам за адекватен за повечето читатели.

Според мен точно това е и темата, според заглавието си, раздела си и мястото на този форум сред общия виртуал... Защото в общия народен "фон" се знае твърде малко за исляма. Митологията е повече от фактологията, грешната информация - предхожда и надхвърля адекватната и точната. Така, че ти напиши онова, което ти е възможно и по начин който да бъде интерпретиран от повече хора, повече информационно наситен и повече безпристрастен откъм религиозност.

Разбира се - това е само предложение, като вариант... и, нещо като - пожелателност. 

преди 7 часа, badr написа:

Малко ми е трудно да отговоря на този въпрос.
Ходжа е турска дума означаваща както учител, така и човек с авторитет, вкл.в религиозната област.Поне у нас това се има предвид с една особеност.По принцип Имамът е най-добре познаващия религията от общността в населеното място.Имам е титла и на учен в някоя от ислямските дисциплини.Четирите значими школи в сунитския ислям - Ханафи,Малики, Ханбали, Шафии - носят имената на имамите основатели  
Имамът е този, който чете петъчната проповед.Но трудно един човек би успял всеки ден да ръководи и 5-те молитви, така че понякога се налага и друг човек да бъде начело.Обикновено има се намират поне още няколко човека, имащи нужните познания и авторитет.Обикновено такива хора биват нарича ходжа.
В бившите съветски републики със същото съдържание е натоворена думата "молла", но тази дума се използва и за общо обозначение на ислямското духовенство.Тук може би трябва да вметна, че в Исляма и най-вече в сунитския няма характерната за православието и католицизма църковност.Липсва предаване чрез полагане на свещеническия сан.Няма епископ, който да ръководи и комуто да се дължи послушание.Имамът, става такъв, само благодарение на знанията си и благочестивост или с други думи - благодарение на личните си качества.В шиитския ислям е догматично схващането за върховната власт, като принадлежаща на Имама,съответно съкрална е и предаността към него.Според тази доктрина имамът не се избира, а се назначава от предишния имам.Първия имам е Али, посочен за такъв от самия Пророк.Имамът се смята за носител на особенна духовност, на безгрешност и непогрешимост, на скрални и тайни религиозни знания.Част от тази догматика е и рода на Али, като носители на тези качества.
Това разбира се отнася само до имама-халиф.      

Суфта е дума, която срещам за пръв път, и не зная какво означава.Джамия е турска дума, арабската е масджид, а руската мечет и всички означават мюсулмански храм.

Благодаря badr. Аз домашното си го написах предварително и минах през тълковните и етимологичните речници, но те рисуват една и съща картинка... За първото всички речници (дето съм питал де) казват духовник, за второто всички речници казват храм. Та ми стана интересно, защо има толкова много думички за едно и също... И реших, че отговора ше да е закопан нейде в културните и религиозни особености на съответните общности, та за това реших да попитам сведущ човек... Инак и шестте думички може да се срещнат, като повече или по-малко употребявани в българският език... И това съвсем ме накара да ми хвръкне шапката... Би ми било интересно, ако имаш време и желание да споделиш на разбираем език повече подробности.

преди 2 часа, darkterminal написа:

Благодаря badr. Аз домашното си го написах предварително и минах през тълковните и етимологичните речници, но те рисуват една и съща картинка... За първото всички речници (дето съм питал де) казват духовник, за второто всички речници казват храм. Та ми стана интересно, защо има толкова много думички за едно и също... И реших, че отговора ше да е закопан нейде в културните и религиозни особености на съответните общности, та за това реших да попитам сведущ човек... Инак и шестте думички може да се срещнат, като повече или по-малко употребявани в българският език... И това съвсем ме накара да ми хвръкне шапката... Би ми било интересно, ако имаш време и желание да споделиш на разбираем език повече подробности.

Ходжа- турска дума ( идва от персийски означава и учител, а не само духовно лице ) , обикновенно се ползва за селските имами свързани към местните джамии и грижещи се за тях , както и за местната общност .. изпълняващ обряди и така нататък в бита на населението, а не само да води молитвите в джамията... .. Имам е същото , няма разлика просто думата произхожда от арабски...Молла е пак от персийски, в руския се произнася Мулла , възприет в турския, и останалите тюркски езици за духовник с теологични познания , признат познавач един вид на духовните и теологични въпроси.. Близък е до думата мюезин, тоест този който призовава ...

Джамия е турска дума, възможно пак от друг език взаимствано, не помня подробности сега... Мечет е от руски, малко подобно звучи и на немски според уикито... , на арабски е масджид  , mosque на английски и френски... 

Общо взето позна, разликите са главно от културно религиозните особености на различните части на уммата .. все пак всеки народ който изповядва исляма има и свои обичаи донякъде, и традиции също така , да не говорим как са превеждали и взаимствали от арабския и персийски , все пак арабския е първообраза , а после персийския и след това останалите  ....

Суфта не съм чувал..суфи да, но това е различно май...

на 5.02.2019 г. в 15:29, Sinbad_ написа:

...

Суфта не съм чувал..суфи да, но това е различно май...

Опа... Имам тайпо... Поише се със О... Софта:

http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/софта/

https://ru.wiktionary.org/wiki/софт#софт_II

Най-вероятно идва от суфи...

Не знам на кого са неудобни историческите факти говорещи за Мохамед и исляма, че ги трие, но пак ги публикувам. Явно някой има интерес истината да не се познава. 

В частта за арабите и исляма Теофан Изповедик включва кратко описание на Мохамед, което е широко разпространено във византийския свят. Представлява смесица от достоверна и в същото време обърканa информация:

" В тази година умря Мохамед, лидер и лъжлив пророк на сарацините, след което на власт дойде неговия роднина Абу Бакр. В същото време славата му се разпростираше на всякъде и всички се плашеха...В началото на появата му заблудените евреи помислиха, че той е дългоочаквания от тях месия и поради това някои от техните водачи се присъединиха към него и приеха религията му и изоставиха тази на Мойсей, който видя Господ. Тези, които направиха така, бяха десет на брой и те останаха с него до убиисйтвото му. Но когато го видяха да яде камилско месо, осъзнаха, че не е този, закогото го бяха помислили и не знаеха какво да правят. Страхувайки се да се откажат от неговата религия, тези злочести мъже го научиха на забранени неща, насочени към нас християните и останаха с него...Произхожда от широко разпространен род, този на Исмаил...Той учеше подчинените си, че този, който убива враг или е убит от враг, отива в рая. Казваше, че този рай е на плътските желания, яденето, пиенето и половото сношение с жени и имал река от вино, мед и мляко и, че жените не били като тези тук на земята и, че половото сношение било продължително и изпълнено с удоволствие и други неща, пълни с глупост. Също така тези мъже трябвало да изпитват симпатия един към друг и да помагат на тези, които грешат.

Това, което привлича вниманието на Теофан, е ислямската концепция за Рая. Определя я категорично като глупост, особено идеята за храната, пиенето, хуриите и дълго продължаващия любовен акт. Единственото позитивно нещо в този иначе негативен откъс, еконцепцията за братските отношения и за помощта, която трябва да си оказват хората.

==================================================

По характер Опровержението на Никита Византийски е чисто научно и академично. По същество отразява впечатлението на византийските интелектуалци     от Корана през IX в. Представя изложението си много внимателно, но без никаква загриженостза евентуален мюсюлмански читател. Сравнявайки Корана с християнското писание, той говори за

"най-жалката и абсурдна малка книга на арабина Мохамед, пълна с клевети и хули срещу Всевишния с цялата си грозна и вулгарна нечистотия", която дори няма нищо общо с библейския жанр и не е нито пророческа, нито историческа, нито юридическа, нито теологична, а всичко е объркано. Той пита как това може да е изпратено от рая?

@realno   Посочете източникът на текста, и че текстът не е носител на авторско право? 

преди 1 час, barbuncela написа:

Посочете източникът на текста,

има да чакаш... Той просто си прави копи-пейст. Не му трябва да знае откъде са - те са му нагласени предварително, неговата работа е само да намира мегдан и да води войните си за истината. Той е добър, той е спасител. Ислямистите за заблудени чеда, и то не от кого да е - от дявола... Той е с идеята че живее да "разкрива истината". И като им я разкрие, така ще е изобличител и... победител в голямата битка със сатаната.

Копира от сайтове, които са направени от "братя" по вяра. На вярващите не им е нужно да имат "права" - тяхното право е изживяването че воюват за правдата, истината и бог. Няма значение с какви средства, а и човека просто си пейства нещо си, но на място със свой ник. Това го правят всички не само в тази тема, не само в този раздел... Не го интересува какво е, откъде е, защо така е написано - вярващият не си задава въпроси, не може да се съмнява, не трябва да се съмнява... Задаването на въпроси е възможно само когато те не са насочени към неговата вяра, а към вярата на други.

Понеже той приема вярата си за истина, приема и че "истината е една". И е за всичко и всички хора.

Не може да има друга истина, освен тая на бог, защото бог е направен да е един и да е всесилен, всемогъщ, всезнаещ, всемъдър... Истината за бог е написана - и било свещено слово. Но за да се чете това слово е нужно някой да го разбира, интерпретира и на свой ред - да обяснява на други вярващи. И превежда от едни езици на други. А кой колкото разбрал, доколкото му е възможно - но не - има избрани от бог, дето бог всичко им е обяснил, всичко им е разкрил, всичко им е свел. Във времена в които неграмотността и нищетата, насилието и болката са били норма и естественост, това е имало основание. А сега... ???

Вярата на вярващия включва че щастие и благоденствие и сигурност може да има само когато всички хора вярват в една и съща интерпретация на бог, в едно и също име, в една и съща "истина". САМО ТОГАВА!!!. Понеже през цялата история на човечеството това никога не е било възможно да се случи - значи причината са друговерците в чиите сърца живее злото и сатаната. И... само ако приемат да вярват в "едната истина", или пък просто не съществуват - ще престанат да са пречка за щастието и спокойствието на религиозния фанатик, под предлога за "другите хора, братя вярващи ... в...".

Всичко това продължава да шества по света. То предлага лесно решение, обяснение и схема на живота и ролята на човека в него. Предлага лесно решение на сложните въпроси на живота... които само объркват обикновените хора. И на същите са им нужни по-прости положения, по лесен начин поднесени, на техния език, емоционалност, страхове, за тяхното време, с техните символи и средства, колкото може да са по-близки... Всичко това предлага възможност за лесна и бърза дуална ориентация чрез две контрастни крайности - добро и лошо, добър и зъл, истина и лъжа...

Заради това отдавна не е важно какво е написано в свещеното писание. Едни го "четат" по един начин, други по друг. Едни виждат в него абсолютната истина и само това. Други - своята истина и само нея. Битката е "кой го четял по-правилно".

Битката е между интерпретиращите и обясняващите, всеки от които настоява че именно неговото е истината, а другите са заблудени или заблуждават.

Битката е за кой имал правото да е свещен, да е важен, и неговите думи да са "правдата"...

Битката е кой ще предложи повече удобства за следване на вярата, от други, които колкото може повече е важно да привлече с по-правилни правила, по-правдиви условия, за да може един обикновен човек да получи идея, цел и смисъл за съществуването си и начини за справяне с житейските несгоди, проблеми, обърканост, празнота и породени изживявания за загуба и нещастие, неизменно съпровождащи човешкото битие на всеки един човек.

Сякаш няма край това..

преди 7 часа, barbuncela написа:

@realno   Посочете източникът на текста, и че текстът не е носител на авторско право? 

https://sites.google.com/site/christagainstislam/deceptivegod

Имам въпрос към запознатите с исляма и ако желаят могат да ми отговорят: имали  в Корана и Хадисите  доказателства, че арабите са познавали и вярвали в Аллах  /предислямския бог на Луната/ преди Мохамед да го видоизмени и представи като библейския Бог? 

@realno, оформяй си постовете в съгласие с правилата (по-точно с 2.10) и недей да добавяш многократно вече модерирани текстове...

преди 4 часа, darkterminal написа:

@realno, оформяй си постовете в съгласие с правилата (по-точно с 2.10) и недей да добавяш многократно вече модерирани текстове...

Не е умишлено.

Но ако искаш да бъдеш принципен и да не изглежда лицемерно, цитирай точки от правилника и на другите участници от форума, които си позволяват да ругаят или използват обидни епитети. 

преди 2 часа, Anjel Dimitrov написа:

Ами изслушах ги,тоя от долното клипче лошо иронизира вярващите ,че искали нещо от Христос,ами ще искат защото точно такива като този от клипчето прокламират ,че вярата сама по себе си ще те спаси.А и какво ги дава тези терористи с бомбите за пример ,като те се самоубиват вярвайки ,че чрез този си акт ще отидат в рая ,където ги чакат девици  и реки от мед и мляко,което  значи,че  не го правят чак толкова безкористно.Тоя същия поп сигурно проповядва ,че Христос е бил безкористен и готов да помогне на всеки ,който му се моли,пък после защо хората се молели за това и онова.

Оффф..поредния разбирачев... Абе пак плъзнаха сульо и пульовци тука да се обясняват кое какво било ... мдам...Когато се научиш да слушаш с разбиране, тогава ще коментираш какво са искали да кажат свещенниците в тези клипчета..

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.