Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

преди 13 минути, Sinbad_ написа:

Така ли,.. явно за конкистадори не си чувал виждам.. за ацтеките, маите, инките също... За по малките племена и държавици там няма и да споменавам... Къде са сега , къде е остатъка от населението им изобщо, колко са, как живеят.

Според теб в Мексико и цяла Латинска Америка кой живее?

преди 14 минути, Sinbad_ написа:

А и да, каква религия все още изповядват, как им е предложена ( наложена ) .. така де, нали все пак темата е и за това... 

Повечето Католицизъм.Предимно насилствено.

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 410k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

преди 16 часа, M.Николов написа:

Не прекаляваш ли малко?

Да, имало е такива неща, но не навсякъде и за определен период!

Никак даже.

И хубаво твърдиш, че било за определен период, но се сещам за патриаршията.Смятам, че на нейния сайт съвсем  спокойно може да се намери текста с който се предават на анатема отричащите решенията на вселенските събори.Нещо повече пак от сайт, намиращ се лично  под егидата на православен Патриарх и с благословията на предишния, мога да ти покажа текст, в който двама други православни патриарха 1000г по-късно се позовават именно на тези вселенски  събори за да  осъдят "еретиците".При това еретици, за които се оказало после, че са обявени за такива въпреки че те именно те се оказват последователи на автентичната традиция.При това осъдени само защото се кръстели  с три пръста.

Та се питам: - На теб ли да вярвам, на патриарсите ли?  Имам известни съмнения, че твоята компетентност надвишава тяхната.Ако смяташ, че те не разбират християнството, това вече е  разговор в друга плоскост.

Но до тогава смятам, че решенията на вселенските събори за абсолютно задължителни, и са неотменна  част от християнската догматика.При това част, която никой, дори нов събор няма властта да отмени.

преди 18 часа, M.Николов написа:

Нима няма такива примери и за исляма?

Ами предлагам, ти, да ги посочиш.Но да ги посочиш, както ти ги посочвам аз, като посочвам най-високия възможен авторитет, за който няма как да се каже, че мнението му е частно мнение по конкретния въпрос.Ала проблема е, че нищо подобно няма как да намериш.Е, можеш както Реално прави, да се позовеш на някой християнски проповедник.

преди 16 часа, M.Николов написа:

Но едно нещо трябва да ти е да е ясно, няма да стоя равнодушен когато се правят опити да се изопачават фактите!

Да, @realno в някои случаи не е прав, но за някои неща е прав и нещата са такива каквито са, без значение дали на мен или теб ни харесва това!

Хайде, не бъди равнодушен.Ама наистина бъди неравнодушен към изопачаване фактите.Вече сбърка, било поради неосведоменост, било по друга причина

Ами не трябваше ли, ти, православния християнин да си що-годе наясно с християнската догматика.И кои неща, тогава са такива, когато ти самият даже не си наясно с тях?

Въобще твърде интересно е такова "придържане" към фактите.

преди 21 часа, Sinbad_ написа:

В

Аз казвам че това са пълни инсинуации и лъжи на база цъвулски комплекси 500 годишни... И съм прав на 100% ...

преди 20 часа, Sinbad_ написа:

, а как тогава твоето племе не само че е оцеляло 500 години под османско управление ( тоест под исляма ) ,

прочетох това и се усмихнах. Само за миг си представих, какво ще стане ,ако аз го бях написала.

Патриотичните заигравки не допускат да се казва истината , нито да се уважава чуждото мнение. Седмицата на конспирациите може да я започне Дръндьо с планът Ран-ът или нещо друго , което цели да изтреби българите християни и да сведе до 4 млн бройката им...и всичко започва оттам ,че свещената земя е на кръстопът препикана от Ной и животните в ковчега му..ехото от векове донася и шума от   копитата на Аспаруховите коне  ,заорали в тонове неоткрито злато, което направо ще съсипе останалия свят икономически.

Освен това българина е твърде умен и от него се бои целия останал свят. В момента пък МОСАД разработва секретна програма под кодовото название " Кравата Милка" и цвета и няма да е лилав ,а  ще бъде оранжев като небето от песните на   модератора камиза негра,  който тук се изцепи, че християнството е създадено от Иешу.

Много са примерите, но поука от тях няма никаква. Невежеството и простотията е взело такива размери тук ,че на човек не му се иска да губи време в ялови диспути с предубедени опоненти.

По въпроса  мога да кажа, че двамата  ти опоненти нямат капацитет от знания за да бъдат на ниво в един диспут  и за единия от тях  проблема почва ,че не прави разлика между " религия" и "култура" и постоянно ги смесва. Защото Ислямът като нормативна религия е  различен от ислямска култура , или още по-точно  ..от културите на различните мюсюлмански народи и общности по света. Нормативния ислям включва Куран-а, Сунната на Пророка  и основните тълкувания, предприети от улемите. Ислямската култура обхваща литературата, изкуството, науките, обичаите, политическите  и историческите парадизми, бита, нравите на различните мюсюлмански народи.

Иначе това , което мога да кажа по темата е, че когато специално създадената Инквизиция в Испания/ която е различна от създадената  папска такава в Рим/ да се бори  и унищожава евреите маранос/марани/ ,гори по хиляди книги на ден, убива, ограбва и прогонва евреите сфарадим от Испания, единствения, който предприема мащабна  спасителна операция за да ги изведе от ада на унищожението е турския султан Баязид.

преди 8 минути, valkiria1 написа:

Само за миг си представих, какво ще стане ,ако аз го бях написала

А какво да стане? Спомням си какви вопли се надигнаха, каква гръмовна реч се произнесе, затуй, че ти еврейката, но пък милион пъти по-българка от завалийките, които напъваха  да са били роби.Та какво да стане от душици робски? А какво пише у вехтия завет, който уж е на почит при тия люде?Какво ли пише за родените роби, а и защо ли го пише?

Но както е рекъл дякона "Свобода и всекиму своето".На робските душици - робска участ.

преди 28 минути, valkiria1 написа:

Патриотичните заигравки не допускат да се казва истината , нито да се уважава чуждото мнение.

О, Боже!-би възкликнал поета, Валкирия бивш модератор на този раздел се оплаква от цензура!

Дай един пример за изтрит или модериран твой пост!

И това ако не е майтап, не знам кое ще да е.:cantbelieve:

преди 5 минути, M.Николов написа:

О, Боже!-би възкликнал поета, Валкирия бивш модератор на този раздел се оплаква от цензура!

Дай един пример за изтрит или модериран твой пост!

И това ако не е майтап, не знам кое ще да е.:cantbelieve:

И къде пък го видя това оплакване от цензура.

преди 11 минути, badr написа:

на човечеца му  е навик да цвъка и препикава постовете ми. Отделно, че твори и спам .Толкова са му  възможностите, толкова показва... . щом като коментара ми  за общуване с опоненти  в темата го привижда като оплакване от  цензура

преди 4 часа, badr написа:

Никак даже.

И хубаво твърдиш, че било за определен период, но се сещам за патриаршията.Смятам, че на нейния сайт съвсем  спокойно може да се намери текста с който се предават на анатема отричащите решенията на вселенските събори.

Това не е като това, нали?

на 20.03.2019 г. в 15:50, badr написа:

В Курана се казва, че няма насилие в религията, докато в християнството е канон, приет и утвърден на вселенски събори, избиването на друговерци, рязането на ръце, крака, езици и бичуване с волски жили. 

Едно е да те "анатемосат" съвсем друго е да те убият, да ти отрежат ръцете или краката или да те бичуват заради религията!

преди 4 часа, badr написа:

Смятам, че на нейния сайт съвсем  спокойно може да се намери текста с който се предават на анатема отричащите решенията на вселенските събори.

Освен това "анатема" се прилага единствено и само към християни, не и към друговерци, така че и този ти довод е без никаква стойност в случая!

преди 21 минути, badr написа:

Според теб, това какво означава?

преди 1 час, valkiria1 написа:

не допускат да се казва истината......................

преди 11 минути, M.Николов написа:

Според теб, това какво означава?

означава, че генерираш спам  в темата, че вменяваш неща, които само на теб ти се привиждат. Защото, който ме познава знае много добре, че нямам никакъв проблем да кажа нещата директно и право  в очите, ако видя ,че ми се нарушават правата. Понеже Бадр е в час за какво става въпрос и много ясно го е показал в отговора си , а ти влизаш като слон в разговора между нас . Николов,  нямам никакъв проблем при още един твой пост на саморазправа и нарушаване на нормалното общуване в темата да подам доклад против теб.  Ясно и точно нали.

Валкирия, първо цитираш отговор на Симбад към мен, тоест ти се намесваш в чужд диалог и после правиш намеци за това, че тук не се допуска някой да казвал истината(тоест проява на цензура)и когато ти отправят искане да се аргументираш с факти започваш да се оплакваш от"саморазправа и нарушаване на нормалното общуване" и ме заплашваш, че ще подадеш оплакване срещу мен.:)

Моля, свободна си да се оплачеш.

преди 29 минути, M.Николов написа:

Валкирия, първо цитираш отговор на Симбад към мен, тоест ти се намесваш в чужд диалог и после правиш намеци за това, че тук не се допуска някой да казвал истината(тоест проява на цензура)и когато ти отправят искане да се аргументираш с факти започваш да се оплакваш от"саморазправа и нарушаване на нормалното общуване" и ме заплашваш, че ще подадеш оплакване срещу мен.:)

Моля, свободна си да се оплачеш.

Да. Нарушаваш нормалното общуване във форума и този ти пост е третия спам в темата..  Не те заплашвам. Възползвам се от правата  си и нямам нужда от твоето разрешение.

преди 51 минути, M.Николов написа:

Това не е като това, нали?

Не просто като това, ами точно  това е.Намирам за странно такава тотална неосведоменост, но пък с такъв страстен уклон.

.На тия събори са приети решения за изключително зверско и скотско трепане рязане на уши, езици, ръце.И проблема е, че тази догматика е валидна и днес, а не както си мислиш, че са минали.Нищо минало няма в  тези догми.Те не просто са валидни, но  са и непоклатими.Ще трябва май да се самоцитирам.

на 2.06.2018 г. в 16:04, badr написа:

Нищо не намеквам, абсолютно нищо, а направо ти казвам, че съгласно  религията наречена Християнство, решенията  на вселенските събори са дело на Св.Дух, а не на Исус.Съгласно тези решения:

На втория вселенски събор  е решено:  лишават се  от  сан 36 македониански епископа и са предадени  на император Теодосий  Велики, който ги подложил на бой с  говежди жили, показвал ги вързани  на камили  по  тържищата, а после ги заточил в град Сирийски Емекин, и там са намерили смъртта си.

На четвъртия Вселенски събор са осъдени еретиците Диоскор и Евтихия,  а техните единомишленници са били масово подложени на  бой с говяжди  жили и пръчки, хвърляни в затвори  и глобявани   по десет гривена злато.

Петия  Вселенски събор заедно  с император  Юстиниан, след  анатемосфането на еретиците (в случая последователи на Ориген), решил да въведе и  граждански закони за осъждането им.В тези закони за  еретиците са предвидени различни наказания. Режели са носове, ушите, езиците, ръцете и в такъв вид са  показвани по тържищата за назидание,, а след това се изпращат на  доживотен  затвор.

След анатемата на еретиците от  Седмия Вселенски събором царица Теодора измислила" красиво отмъщение": Заповядала да се ударят 200 удара с говеждими жили на  иконобореца  патриарху Иоанн, ослепила го и заточила в сурова  местност. В документите на  събора е казано, че у Константин Арменопол  се намират и други подобни истории, показващи че за  еретици и разколници трябва да се въведат различни наказания в  гражданските закони.

преди 1 минута, M.Николов написа:

Дай пример някой да е убит по заповед или настояване на свещеник в последните 100 години, заради това, че е еретик?

Хайде пак.Ами не ме интересува дали има или няма такъв случай.Църквата твърди, че това е неизменна догматика, но ти като по православен от патриарсите може да си на друго мнение.

Ама, аз не съм го отрекъл, написах, че е било прилагано за определен период!

И най-важното всичко това важи за християни, които са се отклонили от проповядваното от официалната църква(и приети от църквата за ерес), а не за друговерци!

преди 1 минута, M.Николов написа:

Ама, аз не съм го отрекъл, написах, че е било прилагано за определен период!

И най-важното всичко това важи за християни, които са се отклонили от проповядваното от официалната църква(и приети от църквата за ерес), а не за друговерци!

Я се осведоми най- после.Цитирал съм ти го.И то съм цитирал официални църковни документи.За кой път трябва да ти го цитирам.

Цитат

На четвъртия Вселенски събор са осъдени еретиците Диоскор и Евтихия,  а техните единомишленници са били масово подложени на  бой с говяжди  жили и пръчки, хвърляни в затвори  и глобявани   по десет гривена злато.

Петия  Вселенски събор заедно  с император  Юстиниан, след  анатемосфането на еретиците (в случая последователи на Ориген), решил да въведе и  граждански закони за осъждането им.В тези закони за  еретиците са предвидени различни наказания. Режели са носове, ушите, езиците, ръцете и в такъв вид са  показвани по тържищата за назидание,, а след това се изпращат на  доживотен  затвор.

След анатемата на еретиците от  Седмия Вселенски събором царица Теодора измислила" красиво отмъщение": Заповядала да се ударят 200 удара с говеждими жили на  иконобореца  патриарху Иоанн, ослепила го и заточила в сурова  местност. В документите на  събора е казано, че у Константин Арменопол  се намират и други подобни истории, показващи че за  еретици и разколници трябва да се въведат различни наказания в  гражданските закони

Пробвай сега да ми обясниш как последователите на Ориген са християни, че хубавичко да се посмеем.

Докато аз веднага мога да ти дам пример за жестокост в исляма в днешни дни!

https://btvnovinite.bg/svetut/talibani-prebivat-do-smart-zhena-s-kamani-video.html

преди 6 минути, badr написа:

Пробвай сега да ми обясниш как последователите на Ориген са християни, че хубавичко да се посмеем.

"Ориге́н Адама́нт (др.-греч. Ὠριγένης Ἀδαμάντιος, лат. Origenes Adamantius; ок. 185, Александрия — ок. 254, Тир) — греческий христианский теолог, философ, учёный[1]. Основатель библейской филологии. Автор термина «Богочеловек»"

https://ru.wikipedia.org/wiki/Ориген

Хайде, смей се.

Или по-добре на български:

Ориген (на гръцки: Ὠριγένης, на латински: Origenes Adamantius) (ок. 185, Александрия – ок. 254, Тир, Ливан), ранно-християнски теолог и философ, един от Отците на Църквата.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Ориген

Редактирано от M.Николов (преглед на промените)

преди 47 минути, M.Николов написа:

Докато аз веднага мога да ти дам пример за жестокост в исляма в днешни дни!

Това се нарича подмяна на теза и израз на слабост.Дори да допуснем, че това се е случило, то в случая не е убит някой заради възгледите му, а за нарушение на закон.

Закон, който обаче е още от Библията.Ти би ли помогнал да намерим такъв текст в Курана? Ще помогнеш ли?

От друга странаи ти се пишеш за християнин.Но за християнството може да говори догматиката му, а не твоите действия.

преди 47 минути, M.Николов написа:

Хайде, смей се.

Сполай ти, ще се посмея.И как да не се посмее човек.Църквата не признава Ориген за християнин, но ти по цитат от уикито го направи християнин.

Но за да не кажеш, че не идвам насреща ти, ще  ти предложа още нещо.

Йоан Дамаскин е не просто един от многото светци, а светецът написъл книгата "Правилното изложение на православната вяра".Тя е класиката на православието, а той класика на класиците.О, прощавай забравих, Дамаскин е признат като светец, класик и от католицизма.  

Но какво да ти кажа, ами същият светец написъл и книга за ересите.И сред тези ереси е и Исляма.Ако приложим твоята логика ще излезе, че Исляма не е някаква друга вяра, а Мухаммад  сигурно ще да е някакъв вид християнски проповедник. 

А може би православния светец не е знаел какво е ерес, но това го знаеш ти, а той не е бил много наясно.Въобще шоуто е пълно.

преди 8 минути, M.Николов написа:

Да прочетем нещо сериозно тогава:

А казваш да прочетем дойче веле.

Ето това се нарича изопачаване на факти.Ти не беше ли против.Аз ти цитирам авторитетите от твоята църква, а ти ми цитираш Дойче Веле.Да не би някой да базира вярванията си на Дойче Веле.

Редактирано от badr (преглед на промените)

преди 7 минути, badr написа:

Но какво да ти кажа, ами същият светец написъл и книга за ересите.И сред тези ереси е и Исляма.

Еми, не точно:

Многобройните богословски трудове на Йоан Дамаскин могат основно да бъдат групирани като полемични и систематични, макар в някои от тях да е трудно едното да се разграничи от другото. Йоан полемизира както с актуалното за времето му иконоборство, така и срещу по-древни ереси, като несторианството, а също и исляма.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Йоан_Дамаскин

Отделно, че "ерес" се ползва за:

Ѐрес (на гръцки: hairesis/αιρησις: избор) е название, с което християнската църква характеризира религиозните учения, отклоняващи се от официалната догма.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Ерес

преди 16 минути, badr написа:

Аз ти цитирам авторитетите от твоята църква, а ти ми цитираш Дойче Веле.Да не би някой да базира вярванията си на Дойче Веле.

В исляма до колкото знам авторитета е един - корана!

преди 2 минути, M.Николов написа:

Отделно, че "ерес" се ползва за:

Ѐрес (на гръцки: hairesis/αιρησις: избор) е название, с което християнската църква характеризира религиозните учения, отклоняващи се от официалната догма.

Ами браво.Имаш напредък, значи всички религиозни учения различни от официалната догма са ереси.А каква е трябва да е участта на еретиците съгласно решенията на съборите?

преди 7 минути, M.Николов написа:

Еми, не точно:

И кое не е точно.Ти, православни друже, чел ли си поне една страничка от Йоан Дамаскин. 

преди 2 минути, badr написа:

Ами браво.Имаш напредък, значи всички религиозни учения различни от официалната догма са ереси.А каква е трябва да е участта на еретиците съгласно решенията на съборите? 

Ха, интересно как си още жив и с крайници или те биха с камшик?

преди 3 минути, M.Николов написа:

Ха, интересно как си още жив и с крайници или те биха с камшик?

Ами благодаря на Аллах Всемилостивия, че ме е опазил.Затова съм жив и здрав.Благодари му и ти.Всеки трябва да му благодари.

Salam

Мечтайте си за карма и прераждане.

Буда е казал - убивай сега, защото този свят е илюзия.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.