Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

преди 14 минути, sound написа:

Пак изпускаш реалните хора в съжденията си. Инак, ако в Библията нямаше противоречия, нямаше да има и хиляди християнски деноминации, които спорят от векове една с друга.

Нека ти го кажа по- просто - за да не признае Мохамед правото на християните и юдеите да почитат, и следват техните си свещени книги, ще му се наложи да ги изколи.

Как да не е проблем, като църковната каса не се пълни така богоугодно.

Проблема с разнообразието ще се реши с изколване. Но ако твояята секта в исляма е различна от "правилната", и ти си под дръвника.

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 409,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

току-що, realno написа:

критерии, които да различават истината от лъжата

Защо, ти да не би да знаеш дали свещените книги са истина? Познавал си тези, които са ги написали? Или тези, които са ги пренаписали? Или твоя Бог ти е казал, че преписа е коректен? Там ли беше, убеди ли се, потвърдиха ли ти доверени хора, заклеха ли ти се? Хайде да не се лъжем, вярата в исляма и в християнството се гради на една гола вяра. Никой от вярващите не държи бога за шлифера, а той - бога - даже се и крие и като го питаш нещо, примерно кой е писал Корана и здрав ли му е бил ума, си трае, а уж е всемогъщ и не би му коствало никакво усилие.

Случаеност? Не мисла.

преди 13 минути, аm-аm написа:

Църквата е човешко дело. Религията - божествено. Допирни точки няма между двете.

Стига да има Бог - в противен случай и двете са си баш човешко дело.

преди 2 минути, аm-аm написа:

Тази история с изкупването никога не съм я разбирал. Ако греховете са изкупени, значи ти е позволено да си правиш каквото си поискаш. И защо се изкупват/оневиняват виновни хора? Защо се приравняват честните с нечестните, чистите с мръсните, святите с пъклените? Цялата легенда иде да въдвори една едничка мисъл "Заради теб чак умря човек, даже специален човек, даже синът на твоя Бог, така че цял живот си му длъжник".

И преди съм го казвал, ако аз исках да напиша книга, която да претендира за свята, щях да я напиша по същия начин - със същите докачащи чисто човешките страхове и слабости и нямаща нищо общо с божественост.

И аз мисля така!
Не виждам никаква логика в теорията за първородния грях.
Тя не обяснява факта защо хората по света продължават да страдат и защо ако всички хора са еднакво грешни, нямат еднакъв старт в живота, а се раждат и живеят в различни условия.

преди 13 минути, аm-аm написа:

Тази история, която не описва човек, а трита дена по преваляне на нощта от деня по 25 декември, Слънцестоенето и Възкресението му (на Слънчака, който не е разбрал за първоизточника на поредния кавър на слънчевото боготворение), се е запазила защото илюстрира инвестицията. Хората са жертвали, дори гладували, за да запазят зърно за посеви, но това им се е отблагодарявало. Това е доброволно самонаказване в името на по-добри дни. Мъдър съвет, съответно преповтарян през вековете.

Църквата е човешко дело. Религията - божествено. Допирни точки няма между двете.

Точно обратното. Религията е човешко, а църквата - божествено. Религията е човешкия начин да се спаси сам със собствени сили и добри дела,.Но Исус казва, че човешката праведност е като омърсена дреха.

преди 1 минута, realno написа:

Проблема с разнообразието ще се реши с изколване.

Исторически погледнато, вярата е била най-силна в мигове на трудност и изпитание. Омразата към друговереца е движеща сила на вярата. Кофти звучи, но е така. Затова, ако днес бяхме под иго, хората щяха да са истински набожни, да палят свещи и да са богоязливи. Да, ама не. Сега българите имат чалга ценности, на мода е да си батка и ковра.

Слачуеност? Не мисла.

преди 6 минути, realno написа:

Проблема с разнообразието ще се реши с изколване. Но ако твояята секта в исляма е различна от "правилната", и ти си под дръвника.

И правилната е под дръвника - то това е резултата от светата религиозна троица: юдаизъм, християнство и ислям.

Но говорехме за противоречията - все пак.

Религията е човешко, а църквата - божествено.

Църквата е склад за злато, сребро, диаманти, корони, кости, разхитителни пространства, грандомания и средство за финансово домогване. В наши дни кранчето спря, защото хората се освестиха. Религията е на другия полюс, тя е всичко НЕматериално - ценности, идеали, стремеж към съвършенство и т.н. Мисля, че по тоя показател трябва да си личи кое от кого е създадено.

преди 7 минути, аm-аm написа:

Тази история с изкупването никога не съм я разбирал. Ако греховете са изкупени, значи ти е позволено да си правиш каквото си поискаш. И защо се изкупват/оневиняват виновни хора? Защо се приравняват честните с нечестните, чистите с мръсните, святите с пъклените? Цялата легенда иде да въдвори една едничка мисъл "Заради теб чак умря човек, даже специален човек, даже синът на твоя Бог, така че цял живот си му длъжник".

И преди съм го казвал, ако аз исках да напиша книга, която да претендира за свята, щях да я напиша по същия начин - със същите докачащи чисто човешките страхове и слабости и нямаща нищо общо с божественост.

Обяснил съм го няколко страници преди това. Не означава автоматично спасение на всички хора, само на тези, които повярват Исус като Господ и Спасител и  приемат смъртта Му на кръста.

преди 2 минути, realno написа:

Обяснил съм го няколко страници преди това. Не означава автоматично спасение на всички хора, само на тези, които повярват Исус като Господ и Спасител и  приемат смъртта Му на кръста.

И що за сделка е това? На какви ценности учи? Може да убиваш хора, да крадеш, да изнасилваш, обаче ако повярваш на историята, че човек е възкръснали  ти е простено.

преди 2 минути, realno написа:

А останалите - в езерото!

Без значение, че има хора които никога не са чували за Библия и за Христос, и може да са по-праведни и от най-вярващия християнин!

преди 13 минути, Aumi написа:

Дай  да чуем първо твоите критерии!
Как ще ми докажеш, че книгата в която вярваш ти е по-свята и по- истинна от което и да е друго религиозно писание?

Пророчествата да се сбъдват, да има сила да променя хора, да е потвърждавано с чудеса и знамения дори и днес, да не е променяно с времето, да не противоречи на история, археология, наука, да няма противоречия и всичко друго, което се сещаш и може да те накара да имаш пълно доверие в него. Можеш да добавиш нещо друго, което би потвърдило истинността на една Свещена книга.

Концепцията за моркова и тоягата е човешка. Ако прочета в една книга за Рай и Ад, това е неопровержимо доказателство, че е писано от човешка ръка под диктовката на човешка мисъл. Един истински Бог толкова себичен ли би бил, че да опрощава нарушаването на собствените му заповеди само и само да има повече поддръжници? Пука ли му на един истински Бог дали са се увеличили тези, които без даже да са го виждали, вярват, че съществува? И каква стойност имат за него хора, които вярват, че съществува, а даже не са го виждали? Един истински Бог би следвало да общува със своите деца, след като хората сме създадени от неговите ръце. Да ги усъвършенства или не, все тая, но да иска да му се молят на колене в молещи сгради??? Айде стига бе. Мислите ли трезво? То да търсиш едно противоречие, а то цялата книга все едно аз съм я писал за малоумници.

Пророчествата да се сбъдват, да има сила да променя хора, да е потвърждавано с чудеса и знамения дори и днес, да не е променяно с времето, да не противоречи на история, археология, наука, да няма противоречия и всичко друго, което се сещаш и може да те накара да имаш пълно доверие в него. Можеш да добавиш нещо друго, което би потвърдило истинността на една Свещена книга.

Ето защо няма свещени книги.

преди 18 минути, аm-аm написа:

Исторически погледнато, вярата е била най-силна в мигове на трудност и изпитание. Омразата към друговереца е движеща сила на вярата. Кофти звучи, но е така. Затова, ако днес бяхме под иго, хората щяха да са истински набожни, да палят свещи и да са богоязливи. Да, ама не. Сега българите имат чалга ценности, на мода е да си батка и ковра.

Слачуеност? Не мисла.

Съгласен съм. Много от тези, които изброяваш се смятат за християни, но не са.

преди 9 минути, аm-аm написа:

И що за сделка е това? На какви ценности учи? Може да убиваш хора, да крадеш, да изнасилваш, обаче ако повярваш на историята, че човек е възкръснали  ти е простено.

Така е. Може да си вършил всякакво зло в живата си в незнаието си и когато осъзнаеш греховете си, признаеш ги пред Бог и поискаш прошка ще я получиш. Но от тук нататък  трябва да се стараеш да не вършиш грехове и да живееш според библията. Просто е, толкова е просто,че за някои като теб им изглежда чак невероятно. Но чети новия завет и там ще разберш всичко с подробности. Просто, Бог е добър и милостив към каещия се грешник. 

преди 18 минути, Aumi написа:

А останалите - в езерото!

Без значение, че има хора които никога не са чували за Библия и за Христос, и може да са по-праведни и от най-вярващия християнин!

Римляни 1:20 Понеже от създанието на света това, което е невидимо у Него, сиреч вечната Му сила и божественост, се вижда ясно, разбираемо чрез творенията; така щото, човеците остават без извинение

преди 10 минути, аm-аm написа:

Пази боже.

Защо? Истинския Бог върши чудеса и днес. Аз  многократно съм свидетел . А и нета е залят с чудеса случващи се по  целия свят - изцеления, възкресения, изгонване на демони. Това не трябва ли да бъдат критерий за истинност на Бог?

преди 7 минути, realno написа:

Така е. Може да си вършил всякакво зло в живата си в незнаието си и когато осъзнаеш греховете си, признаеш ги пред Бог и поискаш прошка ще я получиш. Но от тук нататък  трябва да се стараеш да не вършиш грехове и да живееш според библията. Просто е, толкова е просто,че за някои като теб им изглежда чак невероятно. Но чети новия завет и там ще разберш всичко с подробности. Просто, Бог е добър и милостив към каещия се грешник. 

Пак ти казвам, това не звучи като диктувано от Бог. Звучи като човешка лъжа. Аз имам християнските добродетели, защото съм получил такова възпитание. И ако не вярвам в Бог ще ям дървото. Защото? Каква стойност има за Бог дали вярвам, че съществува? Бог, който е толкова зает да бъде "милостив към каещия е грешник", но няма време да ме загъне нощем, НЕ Е моят Бог. Аз бих съжалявал такъв Бог. Такъв Бог не минал пубертета, не е дорасъл да заслужи моята благодат да му вярвам даже без да го чувам, виждам или усещам.

преди 11 минути, аm-аm написа:

Пак ти казвам, това не звучи като диктувано от Бог. Звучи като човешка лъжа. Аз имам християнските добродетели, защото съм получил такова възпитание. И ако не вярвам в Бог ще ям дървото. Защото? Каква стойност има за Бог дали вярвам, че съществува? Бог, който е толкова зает да бъде "милостив към каещия е грешник", но няма време да ме загъне нощем, НЕ Е моят Бог. Аз бих съжалявал такъв Бог. Такъв Бог не минал пубертета, не е дорасъл да заслужи моята благодат да му вярвам даже без да го чувам, виждам или усещам.

Бог е направил повече за теб от едно загъване нощем. Той плати цената за това да можеш да се спасиш. Цена, която ти трябваше да платиш заради греховете си, беше платена от Исус.   Библията казва, че Бог е направи грешен този, Който не познаваше грях. Следователно без вяра в Този, който умря ВМЕСТО теб, няма как да се спасиш. Ако не ти харесва какво Бог е направил за теб, никой не те насилава да вярваш в Него. Имаш свободна воля да избираш.  Има Богат избор от религии и богове. Може би има някой друг бог, който ще те загъва вечер.   

преди 1 час, realno написа:

Тогава Библията не трябва да я смятаме за свещенна книга.Противоречията в нея са невероятно много.Ти явно не си я чел.На това отгоре цитираш измислени и добавени по късно текстове.Например цитирания от теб текст на Матей 28/19-20 не съществува в нито един гръцки ръкопис преди 15-16век.

преди 9 часа, Shiniasu написа:

Всички сме синове Божии, така както Атман е идентичен с Брахман. Много добре знаеш това. Т.е. Исус Христос е син на Бога, но не в този смисъл, който влагат повечето християни. Така, че am-am има своите основания за твърденията си и това не го прави невеж.

Всички същества, от цялото Творение са чеда Божии. Даже, цялото Творение, само по себе си е Божие проявление.

Но, ние като проявление, не сме онова проявление, което е Христос, защото има разлика в осъзнатостта. Едно е да се инкарнира същество, у което има несъзнателност/обукловеност, а съвсем друго е самата Божественост, от страна на Втория си Ипостас, да се инкарнира, т.е. да стане плът.

"Йоан, глава 1

14 И словото стана плът и пребиваваше между нас; и видяхме славата Му, слава като на Единородния от Отца, пълно с благодат и истина.

15 Иоан свидетелствува за Него, и викаше казвайки: Ето Онзи за Когото рекох, Който иде подир мене, достигна да бъде пред мене понеже спрямо мене беше пръв.

16 Защото ние всички приехме от Неговата пълнота, и благодат върху благодат;"

преди 9 часа, realno написа:

Това, че присъстват, не означава, че истинско Божие слово. И аз мога да напиша книга, да вкарам всики Старозаветни личности, да си добавя мои разсъждения и да претендиран за истинност. Моля по сериозно. За да няма заблуди, дайте критерии, които доказват, че една Свещенна книга е наистина Божие слово. Другото е празни приказки.

Не, не можеш! И не само не можеш, а и никой няма да те вземе на сериозно, нито те взима на сериозно, защото не си авторитет. :-)
Тъй че, наистина по-сериозно! Шото иначе само празни приказки.
Можел бил... :-)

преди 2 часа, realno написа:

Бог е направил повече за теб от едно загъване нощем. Той плати цената за това да можеш да се спасиш. Цена, която ти трябваше да платиш заради греховете си, беше платена от Исус.   Библията казва, че Бог е направи грешен този, Който не познаваше грях. Следователно без вяра в Този, който умря ВМЕСТО теб, няма как да се спасиш. Ако не ти харесва какво Бог е направил за теб, никой не те насилава да вярваш в Него. Имаш свободна воля да избираш.  Има Богат избор от религии и богове. Може би има някой друг бог, който ще те загъва вечер.   

Нищо не ти е ясно.
Божияа жертва е само за тези, които повярват.
Същото така е, че Сам Бог стана плът и претърпя страдание, за да покаже на всички, които повярват в Него Пътя, Истината и Живота.
Ако жертвата бе за всички, всички щяха да са спасени, а няма всички да са спасени.

преди 6 часа, аm-аm написа:

Това е друг неудобен казус, който вярващите в богове са зациклили. Само помня една мисъл, нека не се приема буквално, а само като отправна точка на разсъждения: "Бог никога не слуша молитвите в храма. Само дяволът го прави."

"Религията е като светулката. За да свети ѝ трябва тъмнина"

преди 6 часа, realno написа:

За Авраам няма какво да споря, ясно е записано.  Не мога да кажа на бялото черно,  ако ти можеш.  Относно библията, тя е писана в продължение на 1500 г от около 40 човека, коита са били вдъхновени от Бог. Въпреки, че е писана в продължение на толкова много години и автори, кните в нея в хармония, защото именни Святия Дух диктувал на хората какво да напишат. Хората са били с различни професии и образование. 

2 Тимотей 3:16 казва, че "Всичкото писание е боговдъхновено ...."

Нито знаеш как е писана Библията, нито кой я е писал, нито кой им е говорил на тези пишещи. Евангелията, които не са включени в Библията защо не са включени? Защото не са боговдъхновени и Светия дух не е говорил на пишещите ги ли? Кой, кога и защо е решил кои евангелия да се включат в Библията и кои да се обявят за ерес?

Иначе библията направо се пръска от хармония. Самите евангелия си противоречат по определени казуси, ама...нали са боговдъхновени, значи и противоречията са истина. Яков ми е любимия пич в цялата Библия. Краде, лъже, ама накрая... баща на основателите на 12-те израилски племена. Въобще... хармония.

преди 5 часа, realno написа:

Разбира се, че християните вярват и приемат Стария Завет, защото е написан от един и същ Бог. Не приемаме ритуалните закони, но моралните са валидни и днес.

Господ кога ви разреши да не приемате ритуалните закони? В Новия завет ли пише така?

преди 4 часа, realno написа:

И библията е писана от хора, но поради това, че са били ВДЪХНОВЕНИ ОТ СВЯТИЯ ДУХ, няма  противоречия.

Вече ти казаха, че в Библията противоречия има колкото искаш.

преди 4 часа, Aumi написа:

Как ще ми докажеш, че книгата в която вярваш ти е по-свята и по- истинна от което и да е друго религиозно писание?

Той не може да докаже, кога и кой я е сглобил тази книга във вида, в който я знаем днес.

преди 53 минути, rurk написа:

Не, не можеш! И не само не можеш, а и никой няма да те вземе на сериозно, нито те взима на сериозно, защото не си авторитет. :-)

В грешка си. Може и да може. Ония перко Муун... чувал си за него. Колко народ го взе насериосно?

преди 3 минути, A.com написа:

В грешка си. Може и да може. Ония перко Муун... чувал си за него. Колко народ го взе насериосно?

Къде е Коран, къде са такива като Муун, а още повече и такива хора, като въпросния потребител?!
Не съм в грешка.

преди 2 минути, rurk написа:

Къде е Коран, къде са такива като Муун, а още повече и такива хора, като въпросния потребител?!
Не съм в грешка.

Въпрос на време и желание. Знаеш как християнството и ислямът са се наложили като религии на толкова много народ - с огън и меч, чат пат и с блага дума. Връзка към това съм давал и преди: Мечът на Аллах.

преди 7 часа, A.com написа:

Въпрос на време и желание. Знаеш как християнството и ислямът са се наложили като религии на толкова много народ - с огън и меч, чат пат и с блага дума. Връзка към това съм давал и преди: Мечът на Аллах.

Не е въпрос на това. Въпрос е на даденост.

В света е пълно с автори, но не всички са гении, а отделно не всички гении са определени да пишат Словото.

Въпросния потребител не е дух от тази величина.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.