Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

току-що, аm-аm написа:

Искаш да кажеш, че един римейк не е същия сценарий на филм, защото героите са различни?

Не казвам, а ти задавам въпрос.

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 410,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

Разбирам въпросът ти. Когато ти отговоря, че не съм проучил лично тези истории ти ще ми кажеш, че съм наивник. Опс, вече го направи. Но фактите говорят обратното. От девицата раждаща непорочно до смъртта и възкресението историята е еднаква в ключовите си моменти. Но това не е всичко, нищо че прозвуча като в реклама. Тези събития в живота на божия син отразяват астрономически обекти и събития. И ти колкото и да проучваш и да не проучваш няма как да отречеш това уникално съвпадение. Уникално, защото са нацелени моменти веднъж в годината и веднъж в хилядолетието.

преди 17 минути, аm-аm написа:

Разбирам въпросът ти. Когато ти отговоря, че не съм проучил лично тези истории ти ще ми кажеш, че съм наивник. Опс, вече го направи. Но фактите говорят обратното. От девицата раждаща непорочно до смъртта и възкресението историята е еднаква в ключовите си моменти. Но това не е всичко, нищо че прозвуча като в реклама. Тези събития в живота на божия син отразяват астрономически обекти и събития. И ти колкото и да проучваш и да не проучваш няма как да отречеш това уникално съвпадение. Уникално, защото са нацелени моменти веднъж в годината и веднъж в хилядолетието.

Реално, ако не си проучил, няма как да разбираш фактите. Трябва да си повярвал на трети лица, а не на собствения си опит, анализ и т.н.,. Да не говори, че не си проучил и тези въпросни трети лица, до колко те аджеба са специалисти и до колко не са фантазьори.

преди 48 минути, аm-аm написа:

Хайде не се прави, че си ми дал божията благодат, ако обичаш. Цитата ти го исках, защото знаех, че е партенка. В Йоан 10:29, демек предното изречение, Исус говори за Бог в трето лице ед.ч. Така че волните тълкувания нямат никаква стойност, особено когато е така очевидно, че единството не е синоним на еднозначност.

Това ще ти свърши ли работа:

"Йоан 8

56 Баща ви Авраам се възхищаваше, че щеше да види Моя ден; и видя го и се зарадва.

57 Юдеите Му рекоха: Петдесет години още нямаш, и Авраам ли си видял?

58 Исус им рече: Истина, истина ви казвам, преди да се е родил Авраам, Аз съм.

59 Тогава взеха камъни да хвърлят върху Му; но Исус се скри и излезе от храма, [минавайки през сред; и така си отиде]."

" Йоан 14

6 Исус му казва: Аз съм пътят, и истината, и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене.

7 Ако бяхте познали Мене, бихте познали и Отца Ми; отсега Го познавате и сте Го видели.

8 Филип Му казва: Господи, покажи ни Отца, и достатъчно ни е.

9 Исус му казва: Толкова време съм с вас и не познаваш ли Ме Филипе? Който е видял Мене, видял е Отца; как казваш ти: Покажи ми Отца?

10 Не вярваш ли, че Аз съм в Отца, и че Отец е в Мене? Думите, които Аз ви казвам, не от Себе Си ги говоря; но пребъдващият в Мене Отец върши Своите дела.

11 Вярвайте Ме, че Аз съм в Отца и че Отец е в Мене; или пък вярвайте Ме поради самите дела."

"Йоан 10

28 И Аз им давам вечен живот; и те никога няма да загинат, и никой няма да ги грабне от ръката Ми.

29 Отец Ми, Който Ми ги даде, е по-голям от всички; и никой не може да ги грабне от ръката на Отца.

30 Аз и Отец едно сме."

"Йоан 1

В началото бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог.

2 То в начало беше у Бога.

3 Всичко това чрез Него стана; и без Него не е ставало нищо от това, което е станало.

4 В Него бе животът и животът бе светлина на човеците.

5 И светлината свети в тъмнината; а тъмнината я не схвана.

6 Яви се човек изпратен от Бога, на име Иоан.

7 Той дойде за свидетелство, да свидетелствува за светлината, за да повярват всички чрез него.

8 Не беше той светлината, но дойде да свидетелствува за светлината.

9 Истинската светлина, която осветлява всеки човек, идеше на света.

10 Той бе в света; и светът чрез Него стана; но светът Го не позна.

11 У Своите Си дойде, но Своите Му Го не приеха.

12 А на ония, които Го приеха, даде право да станат Божии чада, сиреч, на тия, които вярват в Неговото име;

13 които се родиха не от кръв, нито от плътска похот, нито от мъжка похот, но от Бога.

14 И словото стана плът и пребиваваше между нас; и видяхме славата Му, слава като на Единородния от Отца, пълно с благодат и истина.

15 Иоан свидетелствува за Него, и викаше казвайки: Ето Онзи за Когото рекох, Който иде подир мене, достигна да бъде пред мене понеже спрямо мене беше пръв.

16 Защото ние всички приехме от Неговата пълнота, и благодат върху благодат;

17 понеже законът бе даден чрез Моисея, а благодатта и истината дойдоха чрез Исуса Христа."

преди 4 минути, rurk написа:

Реално, ако не си проучил, няма как да разбираш фактите. Трябва да си повярвал на трети лица, а не на собствения си опит, анализ и т.н.,. Да не говори, че не си проучил и тези въпросни трети лица, до колко те аджеба са специалисти и до колко не са фантазьори.

Много ниска топка. Всъщност очаквано е от всеки, който вярва в популярен Бог да отрича фактите, да препраща към книги, които могат да съдържат много глупости, но не и да отрекат изплагиатствания сюжет на сапунения сериал в нарочените за свещени книги, и да обвинява в невежество, защото фактите говорят за несъответствие между момента, в който са писани светите книги и момента, от който вече са написани.

Още по-обезпокоително за теб и други набожни хора е описанието на небесни тела и астрономически събития като хора. И аз вече съм чел за това, па и човек с обща култура знае имената на съзвездията, пък знае и слънцестоенето, може да провери тримата царе къде и кога се появяват на небосвода. Само отрицание е средството да се игнорира тази явна истина. Детайлите са хубаво нещо, но е хубаво да се хвърля поглед и на цялата картина.

преди 1 час, glen написа:

приятелю,след 2000 год.вие все още не знаете що е Христос!

последно те питам-дай 2 прилики между Христа Бога и Алах АКО МОЖЕ БЕЗ ОБИДИ!!

ако не можеш да ми отговориш защо ме наричаш невеж,нечел,неграмотен,пълен с дивотий!дай да разясниме чалма или калпак!кое правилно!защото по вашите думи върху калпака трябва да си нахлузим и чалма!

Гледай сега Гленчик.Гледай и внимателно си записвай.И не те наричам само невеж, а богохулник.Мисля, че богохулник е доста по лошо.И така отваряш следният линк  https://azbyka.ru/biblia/?Gen.1&n

Това е официален православен сайт.Списва се от руски православни изследователи под егитата на Патриарха на Русия.

Линка е към книгата наречена Библия.Глава първа от книга Битие и там само на пръв поглед поне на десет места се набива в очи думата الله (Аллах)

преди 2 минути, аm-аm написа:

Много ниска топка. Всъщност очаквано е от всеки, който вярва в популярен Бог да отрича фактите, да препраща към книги, които могат да съдържат много глупости, но не и да отрекат изплагиатствания сюжет на сапунения сериал в нарочените за свещени книги, и да обвинява в невежество, защото фактите говорят за несъответствие между момента, в който са писани светите книги и момента, от който вече са написани.

Още по-обезпокоително за теб и други набожни хора е описанието на небесни тела и астрономически събития като хора. И аз вече съм чел за това, па и човек с обща култура знае имената на съзвездията, пък знае и слънцестоенето, може да провери тримата царе къде и кога се появяват на небосвода. Само отрицание е средството да се игнорира тази явна истина. Детайлите са хубаво нещо, но е хубаво да се хвърля поглед и на цялата картина.

Ти самият нито си проучил, нито познаваш фактите.
Нито знаеш обстойно раждането, живота и каквото и да е за Кришна, нито за останалите.
Знаеш каквото си гледал по телевизията и повърхностни неща, някои даже неверни, от нета.
Без четене няма как да си нещо различно от наивник, повтарящ глупости.

преди 17 минути, rurk написа:

Това ще ти свърши ли работа:

"Йоан 8

56 Баща ви Авраам се възхищаваше, че щеше да види Моя ден; и видя го и се зарадва.

57 Юдеите Му рекоха: Петдесет години още нямаш, и Авраам ли си видял?

58 Исус им рече: Истина, истина ви казвам, преди да се е родил Авраам, Аз съм.

59 Тогава взеха камъни да хвърлят върху Му; но Исус се скри и излезе от храма, [минавайки през сред; и така си отиде]."

" Йоан 14

6 Исус му казва: Аз съм пътят, и истината, и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене.

7 Ако бяхте познали Мене, бихте познали и Отца Ми; отсега Го познавате и сте Го видели.

8 Филип Му казва: Господи, покажи ни Отца, и достатъчно ни е.

9 Исус му казва: Толкова време съм с вас и не познаваш ли Ме Филипе? Който е видял Мене, видял е Отца; как казваш ти: Покажи ми Отца?

10 Не вярваш ли, че Аз съм в Отца, и че Отец е в Мене? Думите, които Аз ви казвам, не от Себе Си ги говоря; но пребъдващият в Мене Отец върши Своите дела.

11 Вярвайте Ме, че Аз съм в Отца и че Отец е в Мене; или пък вярвайте Ме поради самите дела."

Йоан 10

28 И Аз им давам вечен живот; и те никога няма да загинат, и никой няма да ги грабне от ръката Ми.

29 Отец Ми, Който Ми ги даде, е по-голям от всички; и никой не може да ги грабне от ръката на Отца.

30 Аз и Отец едно сме.

Йоан 1

В началото бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог.

2 То в начало беше у Бога.

3 Всичко това чрез Него стана; и без Него не е ставало нищо от това, което е станало.

4 В Него бе животът и животът бе светлина на човеците.

5 И светлината свети в тъмнината; а тъмнината я не схвана.

6 Яви се човек изпратен от Бога, на име Иоан.

7 Той дойде за свидетелство, да свидетелствува за светлината, за да повярват всички чрез него.

8 Не беше той светлината, но дойде да свидетелствува за светлината.

9 Истинската светлина, която осветлява всеки човек, идеше на света.

10 Той бе в света; и светът чрез Него стана; но светът Го не позна.

11 У Своите Си дойде, но Своите Му Го не приеха.

12 А на ония, които Го приеха, даде право да станат Божии чада, сиреч, на тия, които вярват в Неговото име;

13 които се родиха не от кръв, нито от плътска похот, нито от мъжка похот, но от Бога.

14 И словото стана плът и пребиваваше между нас; и видяхме славата Му, слава като на Единородния от Отца, пълно с благодат и истина.

15 Иоан свидетелствува за Него, и викаше казвайки: Ето Онзи за Когото рекох, Който иде подир мене, достигна да бъде пред мене понеже спрямо мене беше пръв.

16 Защото ние всички приехме от Неговата пълнота, и благодат върху благодат;

17 понеже законът бе даден чрез Моисея, а благодатта и истината дойдоха чрез Исуса Христа.

Единствената работа, която ми свърши, е да ми прахоса две минути от живота. Исус не е Бог и това е видимо и от извадката ти.

преди 1 минута, rurk написа:

Ти самият нито си проучил, нито познаваш фактите.

Абе това дето го написах верни ли е толкова страшно за набожен човек? Как спиш, когато знаеш, че избора ти на религия е препис на предишни истории? Колко глупав е нужно да ме изкараш, за да отречеш астрономическите закономерности разписани в историята за твоя месия, бог, пастир? Ad hominem не те прави прав. щеше да изглеждаш на ниво, ако можеше да отречеш нещо от това, което пиша. Аз не съм нито неук, нито глупав, нито нечел. Някой неук, нечел и глупав можеше да му вземеш респекта, да се засрами и да реши, че знанието му е нищо пред твоите думи прочетени в книги, които, по твой тертип, ще кажа че не знаеш, ни си виждал, нит си чувал кой как ги е писал, пък дали е специалист, пък дали е лъжец и манипулатор. Надявам се усети как твоите камъни падат в твоята градина.

преди 9 минути, аm-аm написа:

Единствената работа, която ми свърши, е да ми прахоса две минути от живота. Исус не е Бог и това е видимо и от извадката ти.

Нека и други да прочетат и да видят текстовете ли не подкрепят тезата, че Йехошуа е Бог, или ти си... поредния прознодумец.

После защо съществувала светата инквизиция... :-) Само заради идиотите. :-)))

Хората станаха нагли, безочливи и недостойни, безморални...
Значи е време... за война. Джихад, ще се режат глави.

преди 1 час, аm-аm написа:

......

Ни съм християнин, ни съм свещеник, че да ти давам божията благодат, само че тази десета глава, съвсем не е партенка да се изтълкува, като единосъщност м/у Исус и Бог - много философи са си били главите през вековете да направят друг анализ на тези стихове, но все до едно и също заключение стигат. Ти, ако можеш да обосновеш друго тълкуване - ми нека го видим, като имаш предвид, че трябва да отговаря на още редица стихове в новия завет, които все сочат за единство м/у Бог и Исус.

преди 2 часа, glen написа:

последно те питам-дай 2 прилики между Христа Бога и Алах АКО МОЖЕ БЕЗ ОБИДИ!!

Няма да те обиждам, щото не ща да ме банват.  То е ясно, че си за разделение и кръвопролития.

Бог и Аллах са едно и също. Майката Природа. Обективната истина самата тя, такава, каквато е. Дали знаем що е обективна истина и каква е и дали съществува е отделен въпрос.

преди 2 часа, sound написа:

Ни съм християнин, ни съм свещеник, че да ти давам божията благодат, само че тази десета глава, съвсем не е партенка да се изтълкува, като единосъщност м/у Исус и Бог - много философи са си били главите през вековете да направят друг анализ на тези стихове, но все до едно и също заключение стигат. Ти, ако можеш да обосновеш друго тълкуване - ми нека го видим, като имаш предвид, че трябва да отговаря на още редица стихове в новия завет, които все сочат за единство м/у Бог и Исус.

Мога, що да не мога. Главоблъскане има само при мътна глава. Гледай прост пример. Свети Николай е хиромант. Ти ще кажеш "да, така е", възкресил е три насечени в каци деца, посолени и готови за зимнина. Да, ама не. Това не е в компетенцията на Свети Николай. Той няма такива сили. Той е измолил това от Бога. Т.е. казва се, че той ги е възкресил, ама се има предвид другиго.

И ако толкоз искаш да изкараш Христос Господ, то не подминавай произтичащия от това въпрос - поради що говори за себе си в трето лице? Извъобще не разбирам откъде ти хрумна синът да е баща си и изобщо такива глупотевини.

преди 1 час, аm-аm написа:

Извъобще не разбирам откъде ти хрумна синът да е баща си и изобщо такива глупотевини.

То е ясно, че не разбираш.

Но неразбирането ти е много по-голямо от колкото си мислиш... :-)

За съжаление.

Синът никога не е имал претенции да е Отец. 

Заявява нещо друго.

Нито си запознат с текстовете, нито с философията, нито с откровението.

Честно да ти кажа - чак се чудя как може да има такава тъпотия. Ма като се замисля... и разбирам - що не!

Бог е Отец, Син и Свят Дух - три в Едно.

"Аз и Отец едно сме."

преди 11 часа, glen написа:

това не го разбирам!какво общо има Бог Отец с Алах и оня на юдовете?

Глен, ако вярваш, че Бог е един, следва да вярваш, че няма друг Създател на хората и Творец на всичко в света.

В Корана се казва:
Сура 29
46- И спорете с хората на Писанието само по най-хубавия начин, но не и с онези от тях, които угнетяват, и кажете: “Вярваме в низпосланото на нас и в низпосланото на вас. Нашият Бог и вашият Бог е един и същ. Ние сме Нему отдадени.”

преди 13 часа, badr написа:

Ти надмина всички идиоти на този свят.Представи си има Библия на арабски, както и на турски.В нея пише именно Аллах, а не Бог.Арабите и турците християни се молят на Аллах.И ти си тръгнал да проповядваш при все, че не знаеш елементарни неща.

Бог е названието на български, Аллах, на арабски, на английски названиетое  е по друг начин, а в Азия по друг. Но тук не става въпрос за това как се нарича Бог на разичните езици. Посещавал съм църкви където вярващите отдават слава на Бог като го наричат Аллах, защото го прославят на собствения си език и това е нормално. Но за да бъда ясен и на децата, ще го кажа така, Бога на библията и Бога на Корана, ако е един и същ, защо си противоречи в двете книги? Това не показва ли, че зад едно и също име /Бог/ стоят различни Личности? Ако са различни личности, следовятелно едната е Истинския Бог, а другата само се представя за бог. Ще използвам твоя речник и ще кажа, че само идиот ще си помисли, че са една и съща личност при положение, че има очевидни разлики и противоречия. 

на 2/28/2018 в 22:03, A.com написа:

Авраам, на хълма, изпитваше Господ. Господ издържа теста и затова продължи да му е Господ. Ако се беше провалил(Господ)... Авраам щеше да си намери друг Господ.

Точно обратното, Бог изпитваше вярата на Авраам. Битие 22:12 И ангелът рече: Да не вдигнеш ръката си върху момчето, нито да му сториш нещо; защото сега зная, че ти се боиш от Бога, понеже не пожали за Мене и сина си, единствения си син.

на 2/28/2018 в 22:07, rurk написа:

Хаха. Ще си на дръвника колкото и да цитираш.
Докато не видиш, че Богът е един и същ, ти ще си срещу Мира и Любовта, а от там и срещу Христос. :-)
"Който не събира заедно с мен, той разпилява. Който не е смен, против мен е."

Невеж си. Дори не си проучил че Аврамическите религии изповядват един и същ Бог. :-) То пък неграмотност... Мани, мани...

Аз не съм хамелион и да се адаптирам към всички религии. Ако Мохамед е събирал с Исус, днес нянаше да има дръвници. 

преди 12 часа, аm-аm написа:

То това тълкувание е един от най-големите абсурди в християнството. От един споменат гълъб християните изсмукват от пръстите си цели два бога, които правят триединен бог! Направо като трансформърс.

ed68016e0bbb00d854b5b60fa597a731.jpg

С такова впечатление останах:

Не християните са измислили това Бог, Син и Св. Дух, а е записано в Библията. 

Битие 2:4 Това е произходът на небето и на земята при сътворението им във времето, когато Господ Бог създаде земя и небе.

Битие 1:2 А земята беше пуста и неустроена; и тъмнина покриваше бездната; и Божият Дух се носеше над водата.

преди 11 часа, rurk написа:

:-) Няма как да бъде разбрано, ако не се чете Коран.

Отговори ми на един въпрос, който бях задал преди месец, но така и не получих отговор: Библията и Тората свещенни книги ли са според Корана?

преди 11 часа, rurk написа:

Талмуд е коментар върху Тора.
Еврейският Бог, а той има много имена, Богът, който се изповядва в Християнството, заедно с Бога в Исляма, това е един и същ Бог.

:-)

Едно от имената на Бог, което се споменава още в първа глава на книга "Битие", това е "Елохим". Тази дума е в множествено число. Единственото и число е "Елоах".
"Ел" и "Ал" имат едно и също значение - означават Бог.
Аллах е еврейското Елоах.
Точно както в трънско не говорят както говорят по търновско.
Разбира се, всеки може да каже, че не е така, но в Коран поне на 30 места се казва, че Бог е Богът на Авраам, Исаак, Йаков, този Бог, за който Иисус е проповядвал и пр.
Всичките персонажи от Стария Завет присъстват в Коран, барабар с Йехошуа, който е главен персонаж в НЗ. Всички патриарси, всички пророци. Абсолютно всички.
Историите се преповтарят и в двете Писания, и Библията и в Коран.
Религиите са Аврамически, защото имат една и съща основа - първо Бога, после патриарсите, най-вече Авраам, от които произлизат Исмаил и Исаак.

Иисус присъства в Коран, майка му Мария също.
Трябва да се чете! Много е важно. :-)
Иначе хората са в невежество, в разделения и междуособици. А от там и в кръвопролития.

Това, че присъстват, не означава, че истинско Божие слово. И аз мога да напиша книга, да вкарам всики Старозаветни личности, да си добавя мои разсъждения и да претендиран за истинност. Моля по сериозно. За да няма заблуди, дайте критерии, които доказват, че една Свещенна книга е наистина Божие слово. Другото е празни приказки.

преди 8 часа, Реджеп Иведик написа:

Няма да те обиждам, щото не ща да ме банват.  То е ясно, че си за разделение и кръвопролития.

Бог и Аллах са едно и също. Майката Природа. Обективната истина самата тя, такава, каквато е. Дали знаем що е обективна истина и каква е и дали съществува е отделен въпрос.

Има много материяли, които доказват, че Бог и Аллах /не говоря за името, а за личността, която стои зад него/ не са една и съща личност. Ето първия материял , който срещанх в нета от хора, които са се занимавали с този въпрос. http://vasilpetrov.org/index.php?id=6818 .  Ако наистина търсиш безпристрастно истината съм учуден, че не си намери научни материали по този въпрос. 

преди 6 часа, rurk написа:

То е ясно, че не разбираш.

Но неразбирането ти е много по-голямо от колкото си мислиш... :-)

За съжаление.

Синът никога не е имал претенции да е Отец. 

Заявява нещо друго.

Нито си запознат с текстовете, нито с философията, нито с откровението.

Честно да ти кажа - чак се чудя как може да има такава тъпотия. Ма като се замисля... и разбирам - що не!

"Аз и Отец едно сме."

Всички сме синове Божии, така както Атман е идентичен с Брахман. Много добре знаеш това. Т.е. Исус Христос е син на Бога, но не в този смисъл, който влагат повечето християни. Така, че am-am има своите основания за твърденията си и това не го прави невеж.

преди 3 минути, Shiniasu написа:

Всички сме синове Божии, така както Атман е идентичен с Брахман. Много добре знаеш това. Т.е. Исус Христос е син на Бога, но не в този смисъл, който влагат повечето християни. Така, че am-am има своите основания за твърденията си и това не го прави невеж.

преди 6 минути, Shiniasu написа:

Матей 28:19 Идете, прочее, научете всичките народи, и кръщавайте ги в името на Отца и Сина и Светия Дух,

Йоан 5:23 за да почитат всички Сина, както почитат Отца. Който не почита Сина, не почита Отца, Който Го е пратил.         Лука 22:70 И те всички казаха: Тогава Божият Син ли си Ти? А Той им рече: Вие право казвате; защото съм.                    Матей 16:13-17 А Исус, като дойде в околностите на Кесария Филипова, попита учениците Си, казвайки: Според както казват хората, Човешкият Син Кой е? 14 А те рекоха: Едни казват, че е Иоан Кръстител; други пък - Илия; а други - Еремия, или един от пророците. 15 Казва им: Но според както вие казвате, Кой съм Аз? 16 Симон Петър в отговор рече: Ти си Христос, Син на живия Бог. 17 Исус в отговор му каза: Блажен си, Симоне, сине Ионов, защото плът и кръв не са ти открили това, но Отец Ми, Който е на небесата.

преди 7 минути, realno написа:

Матей 28:19 Идете, прочее, научете всичките народи, и кръщавайте ги в името на Отца и Сина и Светия Дух,

Йоан 5:23 за да почитат всички Сина, както почитат Отца. Който не почита Сина, не почита Отца, Който Го е пратил.         Лука 22:70 И те всички казаха: Тогава Божият Син ли си Ти? А Той им рече: Вие право казвате; защото съм.                    Матей 16:13-17 А Исус, като дойде в околностите на Кесария Филипова, попита учениците Си, казвайки: Според както казват хората, Човешкият Син Кой е? 14 А те рекоха: Едни казват, че е Иоан Кръстител; други пък - Илия; а други - Еремия, или един от пророците. 15 Казва им: Но според както вие казвате, Кой съм Аз? 16 Симон Петър в отговор рече: Ти си Христос, Син на живия Бог. 17 Исус в отговор му каза: Блажен си, Симоне, сине Ионов, защото плът и кръв не са ти открили това, но Отец Ми, Който е на небесата.

Това е така. Но дали почитането на Исус Христос е достатъчно, ако не почиташ Бог във всеки един човек?

преди 1 час, Shiniasu написа:

Това е така. Но дали почитането на Исус Христос е достатъчно, ако не почиташ Бог във всеки един човек?

Лука 10:27 А той в отговор каза: "Да възлюбиш Господа твоя Бог с цялото си сърце, с цялата си душа, с всичката си сила, и с всичкия си ум, и ближния си както себе си".                                                                                    Матей 25:35-46 Защото огладнях и Ме нахранихте; ожаднях и Ме напоихте; странник бях и Ме прибрахте;   36 гол бях и Ме облякохте; болен бях и Ме посетихте; в тъмница бях и Ме споходихте.          37 Тогава праведните в отговор ще Му кажат: Господи, кога Те видяхме гладен, и Те нахранихме; или жаден, и Те напоихме?         38 И кога Те видяхме странник, и Те прибрахме, или гол и Те облякохме? 39 И кога Те видяхме болен или в тъмница и Те споходихме? 40 А Царят в отговор ще им рече: Истина ви казвам: Понеже сте направили това на един от тия най-скромни Мои братя, на Мене сте го направили.   41 Тогава ще рече и на тия, които са от лявата Му страна: Идете си от Мене, вие проклети, във вечния огън, приготвен за дявола и за неговите ангели. 42 Защото огладнях и не Ме нахранихте; ожаднях и не Ме напоихте;         43 странник бях, и не Ме облякохте; болен и в тъмница бях, и не Ме посетихте.          44 Тогава и те в отговор ще кажат: Господи, кога Те видяхме гладен, или жаден, или странник, или гол, или болен, или в тъмница и не Ти послужихме?   45 Тогава в отговор ще им рече: Истина ви казвам: Понеже не сте направили това на ни един от тия най-скромните, нито на Мене сте го направили. 46 И тия ще отидат във вечно наказание, а праведните във вечен живот.

преди 8 часа, rurk написа:

Неукият вика дръжте неукият.

Един от споровете, разкъсали Вселенската църква през 1054 г., е тъкмо за тази триединна същност, а именно дали Светия Дух произлиза от Бог Отец или от Отца и Сина. И Източната църква не одобрява това реформаторство и тя не го приема. Т.е. и църквите сами си смятат различни неща и не са съгласни една с други. Отделно, че това реформаторство е всъщност налагане на редакции на Библията. Хора редактират свещената книга.
Ти пък си се ограничил до това, което си дочул, защото ако беше чел Библията, а ти претендираш, че си навътре с материала, щеше да установиш, че триединната същност е базирана на смешен довод, като дебело подчертавам нийде не е заявена в прав текст. Основанията монотеистичното християнство да се превърне в някакъв изрод с трима богове, е следното (а всеки с глава на раменете може да прецени дали е красноречиво):

„В начало елохим сътвориха небето и земята. А земята беше безвидна и пуста («тогу богу»); тъмнина се разстилаше над бездната и дух божи се носеше над водата“.

Е как, не стана ли ясно от този текст, че има бог отец, бог син и бог дух??

Тържествено ще ми обясниш: „в начало“ означава „бог син“, защото Христос се нарича „началото на божието създание“; „дух божи се носеше над водата“ е бог „свети дух“, защото... абе знаете гълъба дето се носи. Изглежда богът се разхожда като гълъб, зачева без сперма и т.н.

Бог не е разкрил, че е триединен нито на Моисей, нито на патриарсите, нито на пророците. И аз приемам тази популярна заблуда като Августиновско тълкувание, което не е основано на истината, а на личните препочитания.

преди 4 часа, realno написа:

Точно обратното, Бог изпитваше вярата на Авраам. Битие 22:12 И ангелът рече: Да не вдигнеш ръката си върху момчето, нито да му сториш нещо; защото сега зная, че ти се боиш от Бога, понеже не пожали за Мене и сина си, единствения си син.

Точно обратнто. Авраам реши да види що за бог е този бог, който "му говори". Отиде на хълма, вдигна ножа и аха да прободе сина си и ангелът господен го спря. Работата е там, че Авраам не е имал намерение да убива сина си. Вдига ножа, замахва и по средата на пътя спира ръката си. След това поглежда към небето, тегли една на този бог, който го кара да убие сина си и си отива. Да заповяда следващия бог.

От къде знам какво намерение е имал Авраам - от там от където и ти знаеш - от никъде.

А тази Библия кой я е писал? Кой е записвал в нея? Светият дух им е говорил на записващите, нали? Колко удобно. Но, когато едни други хора са писали една друга книга - на тях господ не им е говорил. Говорил и е някой друг.

преди 3 минути, аm-аm написа:

„... тъмнина се разстилаше над бездната и дух божи се носеше над водата“.

Тази тъмнина, бездна и вода как ги разбирате? Въпросът е към всеки, който желае да отговори. Те от Бог ли са създадени или са  несътворени като Него?

В древногръцката митология в началото са Хаосът и Космосът, като Космосът е ред, организиран Хаос, подчиняване на Хаоса на определен ред и закономерности. Всичко във вселената се движи от неорганизираност към състояние на все по-висока организираност и съответно съзнателност.

Манипулираш. В Библията не пише "Бог е триединство на три същности - бог отец, бог син и бог дух". НИКЪДЕ! Има изсмукано тълкувание на Августин от едно кирливо изречение в няколко томна книга, което гласи: „В начало елохим сътвориха небето и земята. А земята беше безвидна и пуста («тогу богу»); тъмнина се разстилаше над бездната и дух божи се носеше над водата“.

Знам, че за религиозните люде нещата могат да бъдат обяснени само с много вяра, но тук се налага и липсата на елементарни разсъдителни функции.

преди 3 минути, Shiniasu написа:

Тази тъмнина, бездна и вода как ги разбирате?

Светотатство и сектантство е да бъде тълкувана Библията!!! Затова сектите заляха пазара за индулгенции и хората забравиха какво пише в Библията, а помнят само какво някой им е казал за Библията.

преди 11 часа, аm-аm написа:

Мога, що да не мога.

Ами хайде де - даже са ти цитирани няколко текста, за удобство. Ти все голям го даваш и все в други посоки забиваш - коментирай написаното в Библията, не написаното от мен.

преди 18 минути, A.com написа:

А тази Библия кой я е писал? Кой е записвал в нея? Светият дух им е говорил на записващите, нали? Колко удобно. Но, когато едни други хора са писали една друга книга - на тях господ не им е говорил. Говорил и е някой друг.

Това е друг неудобен казус, който вярващите в богове са зациклили. Само помня една мисъл, нека не се приема буквално, а само като отправна точка на разсъждения: "Бог никога не слуша молитвите в храма. Само дяволът го прави."

Това, което знаем, не е сигурно дали го знаем и откого го знаем, когато е запратено така далеч в миналото.

sound, не го раздавам голям. Аз не съм специалист в тази област и съм тук не да проповядвам, а да науча нещо. Често това става, като напиша нещо и видя, онези, които претендират, че са специалисти дали могат да го потвърдят или са като хлъзгави змиорки и не могат да го отрекат. Та вече си извадих няколко извода.

Мен лично ме обезпокояват хората, които силно вярват, но не знаят защо. Не знам как вътрешният им мир се крепи, когато е основан на лесно проверими заблуди. Сляпата вяра не бива да бъде смесвана с вярата. Лично мнение.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.