Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

преди 1 час, glen написа:

това не го разбирам!какво общо има Бог Отец с Алах и оня на юдовете?

:-) Няма как да бъде разбрано, ако не се чете Коран.

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 409,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

преди 1 минута, M.Николов написа:

Този спор не се ли води вече 1400 години?

Никакъв спор не се води.Има хора, които не могат да проумеят, че има библия написана на арабски където логично вместо думата "Бог" се използва  думата "Аллах".Същите тези хорица се умудряват да вярват в Бог, а не вярват  в Аллах.

Ма не става така пичове - от А- Б всеки път да се обясняваме, както в случая с Аллах дали бил Бог. Това са неща, които ако щете от обща култура се знаят.

Йоан 10:30, но защо ли изобщо ти отговарям и аз не знам. Информирайте се повечко за темите, в които искате да участвате - все пак .... да не казвам, че проверката в нета е за под една минута.

преди 12 минути, аm-аm написа:

Цитат?

преди 1 час, glen написа:

дай цитат или некакъв линк да прочета къде в Светата Библия пише че не е Бог а е Алах!аре стига бе!да не бъркаш БИБЛИЯТА С ТАЛМУДАТА?

Талмуд е коментар върху Тора.
Еврейският Бог, а той има много имена, Богът, който се изповядва в Християнството, заедно с Бога в Исляма, това е един и същ Бог.

:-)

Едно от имената на Бог, което се споменава още в първа глава на книга "Битие", това е "Елохим". Тази дума е в множествено число. Единственото и число е "Елоах".
"Ел" и "Ал" имат едно и също значение - означават Бог.
Аллах е еврейското Елоах.
Точно както в трънско не говорят както говорят по търновско.
Разбира се, всеки може да каже, че не е така, но в Коран поне на 30 места се казва, че Бог е Богът на Авраам, Исаак, Йаков, този Бог, за който Иисус е проповядвал и пр.
Всичките персонажи от Стария Завет присъстват в Коран, барабар с Йехошуа, който е главен персонаж в НЗ. Всички патриарси, всички пророци. Абсолютно всички.
Историите се преповтарят и в двете Писания, и Библията и в Коран.
Религиите са Аврамически, защото имат една и съща основа - първо Бога, после патриарсите, най-вече Авраам, от които произлизат Исмаил и Исаак.

Иисус присъства в Коран, майка му Мария също.
Трябва да се чете! Много е важно. :-)
Иначе хората са в невежество, в разделения и междуособици. А от там и в кръвопролития.

преди 3 минути, badr написа:

Никакъв спор не се води.Има хора, които не могат да проумеят, че има библия написана на арабски където логично вместо думата "Бог" се използва  думата "Аллах".Същите тези хорица се умудряват да вярват в Бог, а не вярват  в Аллах.

Не, ставаше на въпрос за това Исус Христос бог ли е или не.Всъщност спора е от по-рано дори.

преди 11 минути, M.Николов написа:

Този спор не се ли води вече 1400 години?

Не няма спор. Никакъв. Само онези дете не са чели, си мислят, че Бог е различен в трите религии. Такива хора даже не са религиозни.

Сами се сещата кой има изгода от разделенията, но как са се втълпили и как са станали стабилни, това за мен е парадокс и е свързано най-вече с невежеството.
На необразования човек ако му покажеш снимка на морето и му кажеш, че е до колене, той ще ти повярва.

преди 1 минута, M.Николов написа:

Не, ставаше на въпрос за това Исус Христос бог ли е или не.Всъщност спора е от по-рано дори.

Йехошуа Мешиах е Словото, което стана Плът, а в началото бе Словото и Словото бе у Бога и Бог бе Словото.
Това го пише ясно в Новия Завет, но не само.
Трябва да се чете! Ако човек не чете, остава невеж. Да се чете и да се разсъждава.

преди 51 минути, аm-аm написа:

В християнството богът се нарича Господ. Не мисля, че мюсюлманите го припознават за бог. За тях той е лъжебог, измислица.

Еврейската дума за "Господ" е "Адонай" и тя е станала замастваща непроизносимото име на Бога, върху чието произнасяне има забрана, а именно т.н. Свещенна Тетраграма, която погрешно се превежда като "Яхве", или "Йехова".
Какво мислиш ти... Няма как да мислиш въобще, не е редно да правиш заключения, ако си необразован относно Писанията. Щом си необразован, първо трябва да се образоваш и после да мислиш, да разсъждаваш и да заключваш.

преди 3 минути, M.Николов написа:

Е, как да няма спор, като според юдаизма и исляма Исус Христос не е Бог, а само пратеник на Бог?

В Юдаизма деже не е пророк, а самозван учител.
Спор няма за Бога, че е един и същ за трите религии. Не съм писал, че няма спор за статута на Йехошуа (Иисус).

преди 2 минути, M.Николов написа:

Е, как да няма спор, като според юдаизма и исляма Исус Христос не е Бог, а само пратеник на Бог?

Вземи се осъзнай най-после.Набеденият от теб за познавач на християнството потребител с ник "Реално" изтърсва тъпизма, че Бог и Аллах са два различни Бога, което е просто върховна нелепост.Не стига това ами и другия християнин му приглася на дивотията.За това е "спора".

И не, в юдаизма Иисус Христос не се признава нито за Бог, нито за пратеник на Бога.В Исляма се признава за Месия и расул(пратеник на Бога).В християнството се признава за втора ипостас на божествената природа, но ипостас притежаваща и човешка природа, притежаваща също тъй  и две воли(божествена и човешка)

Отговорих ти вече моя отговор беше насочен към репликата на ам-ам!

преди 50 минути, аm-аm написа:

Цитат?

на 28.02.2018 г. в 13:59, realno написа:

Йоан 8:44-46 “Вие сте от баща дявола, и желаете да вършите похотите на баща си. Той беше открай човекоубиец, и не устоя в истината; защото в него няма истина. Когато изговаря лъжа, от своите си говори, защото е лъжец, и на лъжата баща. А понеже Аз говоря истината, вие не Ме вярвате. Кой от вас Ме обвинява в грях? Но ако говоря истина, защо не Ме вярвате?

Но ще ми е любопитно ти как ще коментираш тези думи?

преди 11 минути, badr написа:

.В Исляма се признава за Месия и расул(пратеник на Бога)

приятелю,след 2000 год.вие все още не знаете що е Христос!

последно те питам-дай 2 прилики между Христа Бога и Алах АКО МОЖЕ БЕЗ ОБИДИ!!

ако не можеш да ми отговориш защо ме наричаш невеж,нечел,неграмотен,пълен с дивотий!дай да разясниме чалма или калпак!кое правилно!защото по вашите думи върху калпака трябва да си нахлузим и чалма!

преди 3 минути, glen написа:

приятелю,след 2000 год.вие все още не знаете що е Христос!

последно те питам-дай 2 прилики между Христа Бога и Алах АКО МОЖЕ БЕЗ ОБИДИ!!

ако не можеш да ми отговориш защо ме наричаш невеж,нечел,неграмотен,пълен с дивотий!дай да разясниме чалма или калпак!кое правилно!защото по вашите думи върху калпака трябва да си нахлузим и чалма!

Чети от Корана и ще разбереш.
Относно неграмотността... Не че за мен самия е важно, но по принцип се ползват главни букви за начало на изреченията. След препинателните знаци се поставя интревал. Изцяло с големи букви не е прието да се пише.

Гледайки те, мнението ми е, че нито разбираш от същността на калпака, нито от същността на чалмата.

преди 2 минути, rurk написа:

Гледайки те, мнението ми е, че нито разбираш от същността на калпака, нито от същността на чалмата.

изясни го!

преди 4 минути, rurk написа:

по принцип се ползват главни букви за начало на изреченията

всеки си има принципи,ако нарушавам правилата има си хора,които да ме санкцонират!докладвай ме!

Истината е, че мюсюлманите са на светлинни години пред евреите, по свестност.
Мюсюлманите и въобще Исляма не е етнически ориентиран. Мюсюлманин може да стане всеки, докато близък на Бога, според евреите, могат да бъдат само те, като етнос.

При мюсюлманите, дори да има радикализъм, той е насочен срещу онези, дето приемат Бога и които не живеят почтенно. Не са прави да изполват крайни форми на насилие, но това е нивото за сега. Докато при евреите, те категорично имат себе си за арии, а останалите народи за хора второ качество, подобни на животните.

Аз лично, ако съм християнин, никога няма да воювам с мюсюлмани само защото не приемат Христос за Син Божи. Все пак те имат огромно уважение към него. Статута му, спорад тях е равен на този на Мохамед.
Нелепо е да се воюва за такива дребни неща и хората да си причяват толкова болка.

преди 9 минути, glen написа:

изясни го!

всеки си има принципи,ако нарушавам правилата има си хора,които да ме санкцонират!докладвай ме!

Нямам желание да разяснявам.
Колкото до правописа - имаш право да пишеш както искаш. От гледна точка на българския и литературата, начина по който пишеш е лишен от елементарна грамотност.

Отвори коя и да е книга и гледай как е писан текста. Това ще ти помогне.
Не е подсъдимо, нито е срещу правилата. Нищо против правилата на форума не си направил, че да те докладвам, пък и аз избягвам да докладвам, изключае когато много се изопачят нещата.

преди 1 час, sound написа:

Йоан 10:30, но защо ли изобщо ти отговарям и аз не знам.

Хайде не се прави, че си ми дал божията благодат, ако обичаш. Цитата ти го исках, защото знаех, че е партенка. В Йоан 10:29, демек предното изречение, Исус говори за Бог в трето лице ед.ч. Така че волните тълкувания нямат никаква стойност, особено когато е така очевидно, че единството не е синоним на еднозначност.

преди 1 минута, glen написа:

но пък желаеш да правиш заключения.

Да. Свободна воля.

Когато видя, че има смисъл да обясня по-сериозно нещо, правя го. Разяснявам според това дали виждам смисъл,

преди 1 час, rurk написа:

Еврейският Бог, а той има много имена, Богът, който се изповядва в Християнството, заедно с Бога в Исляма, това е един и същ Бог.

:-)

Едно от имената на Бог, което се споменава още в първа глава на книга "Битие", това е "Елохим". Тази дума е в множествено число. Единственото и число е "Елоах".
"Ел" и "Ал" имат едно и също значение - означават Бог.
Аллах е еврейското Елоах.
Точно както в трънско не говорят както говорят по търновско.
Разбира се, всеки може да каже, че не е така, но в Коран поне на 30 места се казва, че Бог е Богът на Авраам, Исаак, Йаков, този Бог, за който Иисус е проповядвал и пр.
Всичките персонажи от Стария Завет присъстват в Коран, барабар с Йехошуа, който е главен персонаж в НЗ. Всички патриарси, всички пророци. Абсолютно всички.
Историите се преповтарят и в двете Писания, и Библията и в Коран.
Религиите са Аврамически, защото имат една и съща основа - първо Бога, после патриарсите, най-вече Авраам, от които произлизат Исмаил и Исаак.

Иисус присъства в Коран, майка му Мария също.

Е, то тая връзка е малко по-кофти да се признае от изповядващ някоя от гореизброените религии, защото отвежда до предишни религии и се оказва, че не било Бог, не били пророци, ами били преписи на истории. Като разклонение на еволюционно дърво е, където всички имат общ прародител.

преди 1 минута, аm-аm написа:

Е, то тая връзка е малко по-кофти да се признае от изповядващ някоя от гореизброените религии, защото отвежда до предишни религии и се оказва, че не било Бог, не били пророци, ами били преписи на истории. Като разклонение на еволюционно дърво е, където всички имат общ прародител.

"предишни религии" не е точна фраза.

Всички в Исляма са наясно, че почитат Бога, който е бил почитан от Авраам, от Исаак, от Яков..., от Иисус.

преди 3 минути, rurk написа:

"предишни религии" не е точна фраза.

Атис от Фригия, Кришна от Индия, Дионис от Гърция, Митра от Персия, Исус Христос, копи-пейст, копи-пейст, копи-пейст на първото божество - Слънцето. То не бе 25 декември, не бяха риби, не бяха телци, не бяха трима влъхви, не бе "възкресение" траещо след 3 дни..., а все за небесни обекти иде реч.

преди 8 минути, аm-аm написа:

Атис от Фригия, Кришна от Индия, Дионис от Гърция, Митра от Персия, Исус Христос, копи-пейст, копи-пейст, копи-пейст на първото божество - Слънцето. То не бе 25 декември, не бяха риби, не бяха телци, не бяха трима влъхви, не бе "възкресение" траещо след 3 дни..., а все за небесни обекти иде реч.

Много посредствено твърдение, лишено от каквото и да е истинско познание.

Да бе прочел поне Бхагавад Гита Упанишада.
Хора са много наивни - изледат две-три видеа в Ю-тюб на тема консперация в религиите и вече се мислят за разбиращи... а даже не се сещат, че повечето видеа са правени от лаици, а не от реални специалисти по темите.
Тук във форума обсолютно същото. Малцина пишат аргументирано, задълбочено, с нужния анализ.

Еднакви истории преразказани в различно време и на различни места. Понякога, когато видиш магаре на райета, просто знаеш, че е зебра.

преди 1 минута, аm-аm написа:

Еднакви истории преразказани в различно време и на различни места. Понякога, когато видиш магаре на райета, просто знаеш, че е зебра.

Коя от тези истории чете и проучи обстойно?

преди 1 минута, rurk написа:

Коя от тези истории чете и проучи обстойно?

Искаш да кажеш, че един римейк не е същия сценарий на филм, защото героите са различни?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.