Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

преди 14 минути, sound написа:

А е пич - да един път, да е два пъти, но когато перманентно изписваш Убидя ........... да не говоря за купищата правописни грешки. От тук насетне позицията и разбиранията ти са ясни. Тъй, че няма за какво да се убиждаш - просто толкоз си можеш, за това и толкоз ще ти струва вярата.

Приемам поправката ти, човек съм и греша.  Но да кажеш нещо по зададените въпроси?

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 409,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

на 6.03.2018 г. в 11:21, realno написа:

Аз не питам за  приликите и разликите , а  да ли двете книги са свещенни според Корана. Между тях може да има прилики, но да не се приемат. Когато някой ме пита за Библията, не го карам да я чете цялата , а му обяснявам, като изваждам съотвените цитати от нея. Нали затова е форума, едни да питат, а други да отговарят. 

На всичко отгоре и лъжеш.

За трети път те питам: - Защо цитира в свой отговор текст от твоя вариант на Библията,  след като този текст не фигурира в нито свитък написан на гръцки език преди 15в?

С две думи - това е  текст добавен  цели 1500г след времето на Иисус.Защо ти не уточняваш тези неща.Не те ли е срам да използваш лъжи.

Е! Аз предполагам, че текстологията на НЗ въобще не ти е позната.Както предполагам не знаеш, че варианта, който ти ползваш е редактиран многократно и съдържа поне 10% неточности според комисията занимаваща се с редактирането на Библията.Комисия съставена единствено от протестанти и само одобрени от нея се признават от така нареченото евангелистко течение в протестантството.Един от председателите на тази комисия е бил починалия през 2007г.Брюс Мецгер.

Всичко това можеш да провериш сам с Гугъл.    

на 3/6/2018 в 0:34, realno написа:

Относно дали Бог и Аллах са един и същ Бог. Християните твърдят, че не са, а мюсюлманите, че са един и същ.  Имам въпрос:

-         Тората и Библията свещени книги ли са според Корана?

Тората е! Старият Завет като дериват на Танах също се брои за свещен. Хората изповядващи ги се наричат Хора на Книгата или Хора на Писанието. Към тях Курана предписва само най-добро отношение, а не като към неверници. Ако не се лъжа, дори е позволен брак между човек изповядващ Исляма и човек изповядващ някаква форма на Писанието/Танах, без да е необходимо другият да си сменя вярата...

Моля @badr да ме поправи ако греша...

преди 1 минута, darkterminal написа:

Тората е! Старият Завет като дериват на Танах също се брои за свещен. Хората изповядващи ги се наричат Хора на Книгата или Хора на Писанието. Към тях Курана предписва само най-добро отношение, а не като към неверници. Ако не се лъжа, дори е позволен брак между човек изповядващ Исляма и човек изповядващ някаква форма на Писанието/Танах, без да е необходимо другият да си сменя вярата...

Не грешиш.Точно така е.

преди 20 часа, badr написа:

На всичко отгоре и лъжеш.

За трети път те питам: - Защо цитира в свой отговор текст от твоя вариант на Библията,  след като този текст не фигурира в нито свитък написан на гръцки език преди 15в?

С две думи - това е  текст добавен  цели 1500г след времето на Иисус.Защо ти не уточняваш тези неща.Не те ли е срам да използваш лъжи.

Е! Аз предполагам, че текстологията на НЗ въобще не ти е позната.Както предполагам не знаеш, че варианта, който ти ползваш е редактиран многократно и съдържа поне 10% неточности според комисията занимаваща се с редактирането на Библията.Комисия съставена единствено от протестанти и само одобрени от нея се признават от така нареченото евангелистко течение в протестантството.Един от председателите на тази комисия е бил починалия през 2007г.Брюс Мецгер.

Всичко това можеш да провериш сам с Гугъл.    

'трети път те питам:"

Не ти отговарям умишлено на въпроса, защото е  безмислено твърдение, което е недоказано, а просто хвърлено във пространството. Ако имаш доказателства, покажи за да ги видим.  Всеки може да твърди всичко. Дори да допуснем, че този стих липсва, както казваш, това няма как да промени доктрината за Бог, Син и Святия Дух, защото за това се говори както в Стария Завет, така и в Новия. 

Освен това се твърди и то в Корана, че библията е променена,  но никой не казва кое е променено  и кога е промемено. 

Относно редакциите на библиите. Имам няколко библии. Някои издания са редактирани. Това не означава променени, защото няма как да стане. Чета ги и виждам, че са еднакви. Редактирана означава осъвременена. Това означава стари и неразбираем думи да бъдат замемни с съвременни, като смисъла се запазва. Например: думичката везеница се написва наниз. Тка библията става по разбираема. Превеждането на библията от старобългарски на съвременен българиски е редактирана или осъвременена, но не променена. Най -лесно можеш да провериш като вземеш стара библия с една нова да направиш сравнение. Или една православна и една протестанска и пак да направиш сравнение. Има различни по думи по старинност, но смисъла е запазен. 

Но ми е интерсно друго. Аз се опитвам да обяснявам, но вместо и вие да го направите и да докажете истинността на Корана, се опитвате да докажете, че Библията е променена. Това ще направили Корана  с по малко противоречия и неразбираем? 

Аз отоговрих на въпросите ви, но не виждам някой да е отговорил на моите въпроси. 

преди 1 час, realno написа:

'трети път те питам:"

Не ти отговарям умишлено на въпроса, защото е  безмислено твърдение, което е недоказано, а просто хвърлено във пространството. Ако имаш доказателства, покажи за да ги видим.  Всеки може да твърди всичко. Дори да допуснем, че този стих липсва, както казваш, това няма как да промени доктрината за Бог, Син и Святия Дух, защото за това се говори както в Стария Завет, така и в Новия. 

Освен това се твърди и то в Корана, че библията е променена,  но никой не казва кое е променено  и кога е промемено. 

Относно редакциите на библиите. Имам няколко библии. Някои издания са редактирани. Това не означава променени, защото няма как да стане. Чета ги и виждам, че са еднакви. Редактирана означава осъвременена. Това означава стари и неразбираем думи да бъдат замемни с съвременни, като смисъла се запазва. Например: думичката везеница се написва наниз. Тка библията става по разбираема. Превеждането на библията от старобългарски на съвременен българиски е редактирана или осъвременена, но не променена. Най -лесно можеш да провериш като вземеш стара библия с една нова да направиш сравнение. Или една православна и една протестанска и пак да направиш сравнение. Има различни по думи по старинност, но смисъла е запазен. 

Но ми е интерсно друго. Аз се опитвам да обяснявам, но вместо и вие да го направите и да докажете истинността на Корана, се опитвате да докажете, че Библията е променена. Това ще направили Корана  с по малко противоречия и неразбираем? 

Аз отоговрих на въпросите ви, но не виждам някой да е отговорил на моите въпроси. 

Един пример! В католическа, православната и протестанстката библии съдържанието на псалмите е различно! Броят на главите в отделните книги понякога е различен! Броят на книгите е различен!

преди 51 минути, glen написа:

защо ?има ли обяснение?

Броя на книгите е разлиен при различните деноминации Католици, Православни и Протестанити. Според католическия списък на библейските книги, Библията съдържа 46 книги от Стария завет и 27 книги от Новия завет , общо 73 книги. Според източноевропейския канон тези книги са с четири повече, общо 77 т.е. 50 книги от Стария завет и 27 от Новия завет . Според протестантския списък на Библията има общо 66 книги - 39/27. 

В оригинал, Библията не е разделена на глави и стихове. То е станало в последствие за по лесно ориентиране в нея. Нормално е в различните деноминации да  има различно номириране на глави и стихове. 

Има! Едно от обясненията е какъв извор е използван при превода. За пример, при православните библии (включително и нашето синодално издание), за източник на старозаветните текстове и използван Септуагинт (гръцки превод на Старият Завет), при Вулгата Латина (католическата библия) са използвани юдейски текстове с не много ясен произход (но определено без масоретска намеса). Протестанстките библии пък за източник използват масоретски текстове. И ето ти тебе първата причина за голямата бъркотия.

Друга причина е, че първите масоретски текстове идват на бял свят VIII - X век. До тогава Танах се е разпространявал без диакритическите знаци за ударение, канцелация, синтактическо деление и огласовка. В такъв аспект поради консонантната същност на езиците на които е бил записван Танах, думички с един и същи запис представят коренно различни термини. Заради това в по-старите издания на католическата библия Мойсей е носел рога в Изход 34 наместо да блести с лъчите на славата...

Трета причина е, че Новият завет е писан на койне, а превеждан на какви ли не езици и най-вече през съвременен гръцки.

Пета причина, че всяка деноминация си има свие мнение, колко и кои книги трябва да влизат в тяхната библия. Примерно Трета Книга Макавейска не влиза в католическата библия, понеже не е част от Танах. И нито една от макавейските книги не влиза в протестантските библии по други причини. Апокрифната Книга на Енох е част от коптската библия и т.н.

Причините се натрупват с времето, а текстовете продължават да се менят и неминуемо с това се менят и идеите които носят...

преди 12 минути, darkterminal написа:

Причините се натрупват с времето, а текстовете продължават да се менят и неминуемо с това се менят и идеите които носят...

и какъв е извода?

на 8.03.2018 г. в 4:53, Реджеп Иведик написа:

И в математиката е както в религията. Никой не е по голям от Декарт. Когато имаш догма, доказателството е смислено. Когато нямаш догма (когато обуславяш системата от догми) доказателството не е смислено.

27657_original.jpg

преди 2 часа, realno написа:

'трети път те питам:"Не ти отговарям умишлено на въпроса, защото е  безмислено твърдение, което е недоказано, а просто хвърлено във пространството. Ако имаш доказателства, покажи за да ги видим.  Всеки може да твърди всичко. Дори да допуснем, че този стих липсва, както казваш, това няма как да промени доктрината за Бог, Син и Святия Дух, защото за това се говори както в Стария Завет, така и в Новия. 

Разбира се всеки може да твърди всичко.С това съм напълно съгласен.Ето линк към файл, където е описано къде и как е променен  текста на Матей 28:19-20  http://www.trinitytruth.org/matthew28_19bible-translations.pdf

Второ текста гласи "Идете, прочее, научете всичките народи, и кръщавайте ги в името на Отца и Сина и Светия Дух".Но няма нито един случай, пак повтарям няма нито един случай в Новия Завет някой да е кръстен в името на Отца и Сина и Светия Дух.При всички изброени случаи кръщаването е в името на Иисус.Направи си справка  с текстовете - Деяния 2:38  8:12 8:16 10:48 19:5.

Как тъй апостолите не са се сетили да кръщават в името на троицата, а само на Иисус? Причината е една единствена.Доктрината за Св.Троица не е библейска.Съгласно всички библейски историци - православни, католически и протестантски - тринитарната формула не може да бъде открита никъде в Библията.И не щеш ли!Вместо в библията тази формула се намира в писанията на неоплатониците.Оттам тя навлиза в църквата, а не от Библията.За капак на всичко Платон е живял доста време преди Иисус.Пак за твое сведение  "доктрината за Бог, Син и Святия Дух"(цитирам твоя изказ) е гласувана на Никейския събор през 325г.Няма нито един текст от християнските текстове преди тази дата в който тя може да бъде намерена, но пък всички нейни компоненти могат да открити в триадите на Платон, в съчиненията на Плотин, на Порфирий и т.н.

Още повече въпроси възникват около текста на Йоаново 5:7.В православния вариант текста е следния;

7. Защото Трима са, Които свидетелствуват на небето: Отец, Слово и Светий Дух; и Тия Тримата са Едно.

А в протестантския нещо коренно, ама коренно различно.

7. И Духът е, който свидетелствува, понеже Духът е истината.

Тук има два варианта на текста.Ти ще може ли да кажеш кой е истинския вариант и следователно е от Бога, и кой е вариант е фалшивия тоест от устата на дявола??Защото всяка лъжа е от лукавия.

Понеже знам, че по разбираеми причини може да не ти е удобно да отговориш, не държа на особено на отговор.Отговори си сам, за себе си.

Питаш за Курана.При него няма такива текстови промени.Текста е един и същ.Няма намерен нито един ръкопис в който да има различия с текста разпространяван днес.Няма текстови разлики и при цитати от различните основатели на правните школи в Исляма, от другите видове школи, както липсват такива вариации и при различните неортодоксални деноминации.

преди 12 часа, realno написа:

Относно редакциите на библиите. Имам няколко библии. Някои издания са редактирани. Това не означава променени, защото няма как да стане.

Предлагам да ти помогна с абсолютно, неоспоримо, непоклатимо, желязно доказателство, че Библията е променена.

За да  може ти сам, тоест без никаква моя намеса, влияние или каквото и да е от този род, да бъдеш свидетел на себе си, може да отговориш на следния въпрос:

Кой е автора, или ако предпочиташ  друг вариант на въпроса - чрез кого са дадени - следните библейски книги, а именно Битие, Изход, Левит, Числа, Второзаконие? 

Ако искаш уточни и твоите въпроси към мен.Ще ти отговоря.Просто гледам да не пиша големи и дълги постове, че първо няма кой да седне да чете дълги фермани, а ислямската и християнската теология е сложна материя и специалисти по нея биха писали в съответните специализирани форуми.За широката аудитория това предполагам е скучно.Освен това не искам да ми вярваш, а да проверяваш доколкото можеш, поднесената информация.Съответно ако тя е в голям обем, това би те затруднило.

Поздрави от мен Бадр.

преди 2 часа, badr написа:

Разбира се всеки може да твърди всичко.С това съм напълно съгласен.Ето линк към файл, където е описано къде и как е променен  текста на Матей 28:19-20  http://www.trinitytruth.org/matthew28_19bible-translations.pdf

Второ текста гласи "Идете, прочее, научете всичките народи, и кръщавайте ги в името на Отца и Сина и Светия Дух".Но няма нито един случай, пак повтарям няма нито един случай в Новия Завет някой да е кръстен в името на Отца и Сина и Светия Дух. При всички изброени случаи кръщаването е в името на Иисус.Направи си справка  с текстовете - Деяния 2:38  8:12 8:16 10:48 19:5.

Как тъй апостолите не са се сетили да кръщават в името на троицата, а само на Иисус? Причината е една единствена.Доктрината за Св.Троица не е библейска.Съгласно всички библейски историци - православни, католически и протестантски - тринитарната формула не може да бъде открита никъде в Библията.И не щеш ли!Вместо в библията тази формула се намира в писанията на неоплатониците.Оттам тя навлиза в църквата, а не от Библията.За капак на всичко Платон е живял доста време преди Иисус.Пак за твое сведение  "доктрината за Бог, Син и Святия Дух"(цитирам твоя изказ) е гласувана на Никейския събор през 325г.Няма нито един текст от християнските текстове преди тази дата в който тя може да бъде намерена, но пък всички нейни компоненти могат да открити в триадите на Платон, в съчиненията на Плотин, на Порфирий и т.н.

Още повече въпроси възникват около текста на Йоаново 5:7.В православния вариант текста е следния;

7. Защото Трима са, Които свидетелствуват на небето: Отец, Слово и Светий Дух; и Тия Тримата са Едно.

Тук има два варианта на текста.Ти ще може ли да кажеш кой е истинския вариант и следователно е от Бога, и кой е вариант е фалшивия тоест от устата на дявола??Защото всяка лъжа е от лукавия.

Понеже знам, че по разбираеми причини може да не ти е удобно да отговориш, не държа на особено на отговор.Отговори си сам, за себе си.

Питаш за Курана.При него няма такива текстови промени.Текста е един и същ.Няма намерен нито един ръкопис в който да има различия с текста разпространяван днес.Няма текстови разлики и при цитати от различните основатели на правните школи в Исляма, от другите видове школи, както липсват такива вариации и при различните неортодоксални деноминации.

Предлагам да ти помогна с абсолютно, неоспоримо, непоклатимо, желязно доказателство, че Библията е променена.

За да  може ти сам, тоест без никаква моя намеса, влияние или каквото и да е от този род, да бъдеш свидетел на себе си, може да отговориш на следния въпрос:

Ако искаш уточни и твоите въпроси към мен.Ще ти отговоря.Просто гледам да не пиша големи и дълги постове, че първо няма кой да седне да чете дълги фермани, а ислямската и християнската теология е сложна материя и специалисти по нея биха писали в съответните специализирани форуми.За широката аудитория това предполагам е скучно.Освен това не искам да ми вярваш, а да проверяваш доколкото можеш, поднесената информация.Съответно ако тя е в голям обем, това би те затруднило.

Поздрави от мен Бадр.

За трети път те питам: - Защо цитира в свой отговор текст от твоя вариант на Библията,  след като този текст не фигурира в нито свитък написан на гръцки език преди 15в?

Това, което казваш разбира се, че не е вярно. Матея 28:19,20 го има записано в Синайския кодекс. Самия Кодекс е написан ПРЕДИ около 1600 г. Как тогава твърдиш, че Мат,28:19,20 е добавен 1500 г след Христа? Оригиналния кодекс го има достъпен в интернет. Ако някой се е опитвал да променя през годините оригинала си е негов проблем. Обикновенно това е работа на противниците на Христос воденеи от Сатана.

Деяния 2:38  8:12 8:16 10:48 19:5

Въпроса по тези стихове се повдигна до колкото си помням от спора, да ли Бог е триединен или не. Единствено на това място се споменават подредени по този начин.  Посочваш стиховете в Деяния 2:38  8:12 8:16 10:48 19:5. няма противоречие с Мат. 28:19-20, защото те потвърждават, че вярата на християните трябва да бъде в Един Триединен Бог - Бог Отец, Син и Святи Дух. Разбойника на кръста дори не беше кръстен, но Исус му обеща че ще бъде в рая. Имаше други вярващи християни, които бяха кръстени само във вода и не бяха чували за Святия Дух, но ап . Петър им каза за Него и те повярваха и  бяха кръстени с Духа. Когато Исус казва думите в Мат. 28:19-20 , Той постава знак на равенство между Трите Личности, и другото, което казва е че християните трябва да Ги почитат ЕДНАКВО. Това е идеята на този стих. 

Това е в протестантската библия

6 Това е Исус Христос, Който е дошъл чрез вода и кръв; не само чрез водата, но чрез водата и чрез кръвта; 7 и Духът е, който свидетелствува, понеже Духът е истината

8 Защото три са, които свидетелствуват: Духът, водата и кръвта; и тия три са съгласни.

Това е в православната

6 Той е който е дошел с вода и с кръв, Исус Христос; не тъкмо с вода, но с вода и с кръв; и Духът е който свидетелствува, понеже Духът е истината.

7 Защото трима са които свидетелствуват [на небеса, Отец, Слово и Дух Светий; и тия тримата са едно.

8 И три са които свидетелствуват на земята], Духът, и водата, и кръвта; и тия трите са съгласни в едно.

Както сам виждаш, няма разлика. Единствената разлика е  в номерирането на стиховете и текста е в скобите, което обикновенносе прави се прави като пояснение. Но той коректно е поставен в скоби и няма за цел да подвежда или да заблуждава. В началото на много библии има инструкция как да се използва и там тези неща са обяснени. 

"Питаш за Курана.При него няма такива текстови промени.Текста е един и същ.Няма намерен нито един ръкопис в който да има различия с текста разпространяван днес.Няма текстови разлики и при цитати от различните основатели на правните школи в Исляма, от другите видове школи, както липсват такива вариации и при различните неортодоксални деноминации."

Въпроса ми  е , Кой е написал Корана и през коя година?  

"Предлагам да ти помогна с абсолютно, неоспоримо, непоклатимо, желязно доказателство, че Библията е променена.

Кой е автора, или ако предпочиташ  друг вариант на въпроса - чрез кого са дадени - следните библейски книги, а именно Битие, Изход, Левит, Числа, Второзаконие? "

Били написани предимно от Мойсей. Въпреки че самите книги на Петокнижието не разкриват ясно автора, има много пасажи, които ги приписват на Мойсей или пасажи като негови думи (Изход 17:14; 24:4-7; Числа 33:1-2; Второзаконие 31:9-22). Едно от най-важните доказателства, че Мойсей е автор на Петокнижието е, че Самият Исус нарича този раздел от Стария Завет „Мойсеевия Закон“ (Лука 24:44). Макар че има някои стихове в Петокнижието, които изглежда, че са били добавени от някой друг, а не от Мойсей – например, Второзаконие 34:5-8, които описват смъртта и погребението на Мойсей – повечето учени приписват голямата част от тези книги на Мойсей. Дори ако Исус Навиев или някой друг в действителност да са написали оригиналните ръкописи, учението и откровението могат да се проследят от Бог чрез Мойсей и без значение кой в действителност е записал думите, върховният автор бил Бог и книгите са все пак вдъхновени. 

Съжалавам за дългия отговор. 

Още чакам отговори на моите въпроси. Написал съм ги по нагоре.

на 3/8/2018 в 21:51, darkterminal написа:

Не е точно така. Защото Хора на Писанието се наричат и християните -  Сура 5:14,15.

В Сура 5:68 се говори едновременно и за евреи и християни като Хорана Писанието. 

„О, вярващи, не взимайте юдеите и християните за ближни! Един на друг са ближни те. А който измежду ви се сближи с тях, е от тях” (5:51). Как ще има женитба между мюсюлмани и Хора на Писанието? 

Към тях Курана предписва само най-добро отношение, а не като към неверници"  „И се сражавайте с тях, докогато не ще има заблуда и религията ще е на Аллах!” (2:193), „И се сражавайте с тях, докогато не ще има заблуда и религията ще е на Аллах!” (8:39).  Прекрасно отношение.

Корана казва, че Писанието е променено, но никой не е казал КОГА? 

Ако Тората е била променена преди Исус, Бог не били съобщил за това, чрез Исус? Според Корана, Исус е пророк и през живота си е цитирал Старовремните пророци. Или Тората е променена след Исус включително и Евангелията? Имате ли информация или не?

Ако Стария Завет и Новия Завет са променени /според Корана/ как могат да бъдат святи и да се приемат от исляма, че дори да се сключва брак между хора изповядващи исляма и Тората?

Все още чакам отговор на въпросите ми поставени по горе. Благодаря.

преди 14 часа, realno написа:

Не е точно така. Защото Хора на Писанието се наричат и християните -  Сура 5:14,15.

...

Че аз какво по-различно съм казал? Старият Завет се изповядва от само от християни!

преди 14 часа, realno написа:

...

„О, вярващи, не взимайте юдеите и християните за ближни! Един на друг са ближни те. А който измежду ви се сближи с тях, е от тях” (5:51). Как ще има женитба между мюсюлмани и Хора на Писанието? 

Към тях Курана предписва само най-добро отношение, а не като към неверници"  „И се сражавайте с тях, докогато не ще има заблуда и религията ще е на Аллах!” (2:193), „И се сражавайте с тях, докогато не ще има заблуда и религията ще е на Аллах!” (8:39).  Прекрасно отношение.

...

Любимият ми начин за аргументация. Миницитати извадено от общия контекст и тълкувани според желанието и удобството (както и според възможностите и познанията) на опонента...

преди 2 часа, Still Hustlin написа:

По-голяма тъпотия  и измислица от Исляма има ли?

Невежеството!

на 10.03.2018 г. в 8:55, badr написа:

Питаш за Курана.При него няма такива текстови промени.Текста е един и същ.Няма намерен нито един ръкопис в който да има различия с текста разпространяван днес.

Абсолютни глупости: http://www.answering-islam.org/Books/Margoliouth/variants.htm; http://www.answering-islam.org/authors/shamoun/quran_compilation.html

преди 1 час, Нора Недкова написа:

Благодаря за отговора. От известно време ме тормози мисълта, да ли мюсюлманите гледат така критично и към  Корана както правят с Библията? Задават ли важния въпрос, ЗАЩО, четейки Корана или всичко се приема на юнашко доверие? 

Наприемер: 

- защо морала на Аллах позволява педефилията?

- ако Аллах в Корана твърди, че Тората и Евангелията са променени, защо не казва , КОГА? 

- ако според Корана, Бога на Библията и на Корана е един и същ, защо има разлика в родословието на Исус?

- защо има разлика в това, кой е Святия Дух? 

- защо в Корана има различни дни  и различна поредност за сътворението на Света? 

И още куп противоречия, които се намират е Корана ? Задал съм въпроси и преди това, но още нямам отговор. 

ПИТАМ, АКО ИМАШЕ СЪЩИТЕ ПРОТИВОРЕЧИЯ В БИБЛИЯТА ЩЯХТЕ  ЛИ ДА НИ ПРИГЛОШИТЕ УШИТЕ ? КОЕ ИЛИ КОЙ ВИ ПРЕЧИ ТАКА КРИТИЧНО ДА ГЛЕДАТЕ И НА КОРАНА? ГРЯХ ЛИ Е ДА СЕ ЗАДАВАТ ВЪПРОСИ КОГАТО СЕ ЧЕТЕ КОРАНА ИЛИ ВСИЧКО ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМА СЪС СЛЯПА ВЯРА?

преди 3 минути, realno написа:

ГРЯХ ЛИ Е ДА СЕ ЗАДАВАТ ВЪПРОСИ КОГАТО СЕ ЧЕТЕ КОРАНА ИЛИ ВСИЧКО ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМА СЪС СЛЯПА ВЯРА?

Дори само едно нещо да приемеш със сляпа вяра, извършваш непростим грях. Ако не приемаш нищо, на сляпа вяра, няма значение кой куран или коя библия четеш. Ако ще и комунистическия манифест да прочетеш, пак няма да се заразиш с червена чума.

преди 7 минути, Реджеп Иведик написа:

Дори само едно нещо да приемеш със сляпа вяра, извършваш непростим грях. Ако не приемаш нищо, на сляпа вяра, няма значение кой куран или коя библия четеш. Ако ще и комунистическия манифест да прочетеш, пак няма да се заразиш с червена чума.

Това е добре. Но как приемаш нещата, за които питам? Размишлявал ли си върху тях и какво би ми отговорил? Може да няма противоречия, но аз да не разбирам. 

преди 9 минути, realno написа:

Може да няма противоречия, но аз да не разбирам. 

Никой не разбира. За това са пророците, като жива връзка между Обективната Истина и хората. 

преди 1 минута, Реджеп Иведик написа:

Никой не разбира. За това са пророците, като жива връзка между Обективната Истина и хората. 

Тогава каква е ролята на проповедниците и учителите в исляма? И те ли не разбират Корана?

преди 1 минута, realno написа:

Тогава каква е ролята на проповедниците и учителите в исляма? И те ли не разбират Корана?

Само Бог разбира божието слово. Не само в курана. Навсякъде е така. Пророците са посредници между бога и хората.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.