Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съзнание и(ли) неосъзнатост?

Featured Replies

И въпреки, че от глобална гледна точка и разгледан като процентче, си някаква единичка далеч след десетичната запетая, лично за теб случващото те помита на сто процента и отвъд дори...

Да. Така става. Мъдър баща си имала.

Това е сансара. Приемаме нещата лично, защото имаме илюзия за реална, неизменна, субстанционална душа, трансцендентален Аз или както щеш го наречи. Затова и т.нар. "освобождение" (не просветление, което е много повече) представлява осъзнаването на тази илюзия. Тогава, вече отсъства лично отношение, т.е. дори да се появяват смущаващи емоции, ти не ги възприемаш като "моите емоции". Не преживяваш "аз съм гневен" или "аз съм влюбен", или "аз съм уплашен", а по-скоро "има гняв", "има желание", "има страх". С други думи, не се идентифицираш с емоцията и не я следваш. Това ти позволява да използваш нейната енергия по някакъв смислен начин... Това е много повърхностно обяснение, разбира се.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

• Отговори 958
  • Прегледи 61,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Добро утро, бездуховни комплексари! :*

Просто, когато някой ми изтърси нещо от типа на "Аз не се страхувам от смъртта", ми е пределно ясно, че никога не е попадал в ситуация, в която може да провери това свое твърдение.

Тук ми се иска да поспоря с теб :P (ясно ти е, че умишлено буквоядствам). Може и наистина да не се страхува, точно по обратната причина-да е попадал в ситуацията, да е осъзнал освен преходността, то и неизбежността на този акт, чисто емпирическо познание. Има една голяма група професии, които не биха се развили ако съществуваше този страх от смъртта на практикуващите ги.

Тук ми се иска да поспоря с теб :P (ясно ти е, че умишлено буквоядствам). Може и наистина да не се страхува, точно по обратната причина-да е попадал в ситуацията, да е осъзнал освен преходността, то и неизбежността на този акт, чисто емпирическо познание. Има една голяма група професии, които не биха се развили ако съществуваше този страх от смъртта на практикуващите ги.

Изказът не би бил този, най-малкото. Освен това, нали се сещаш кой ми изтърси това? Затова напр. пуснах статията за Дан Осман и изобщо насочих темата към екстремните спортове. В тези случаи, емоцията се овладява, но това не означава, че страхът изчезва. Той има превантивна функция. Кара те да си внимателен и нащрек, както и да се изпълниш със смирение. Разни "безстрашни" глупаци и аматьори обикновено попадат в най-големите беди, както тези, които са бяха заврели в "Духлата" преди няколко години.

Ако трябва да бъдем точни , на човек без страх му се казва глупак .

При това човекът без страх е непригоден за съществуване....

Въпросът тук е страхът да бъде овладян , подлежащ на контрол и проверка , защото може да е и съвсем въображаем...

Дори и докато пишеш тук и сега адреналина си го получаваш , също като мен и всеки друг - иначе какво търсим тук?!

Или си въобразяваш , че някой "чува" какво се говори тук?!Пък даже и да "чува" , то за какво да "чува" тъкмо теб или мен , от твоя или моя гледна точка.....

П.П. Аз лично съм тук (защото ми е приятно = адреналин) съвсем съзнателно и ясно , сменяйки източника на адреналин за себе си . Иначе по същата причина мога да си играя някаква игра примерно в някой друг сайт...... :)

По същата причина всеки човек , без изключения играе някаква игра .......само за пояснение - върти някакъв бизнес да кажем или всяко друго занимание , ако нямаме предвид удовлетворяване на непосредствените нужди . А даже и тогава....

Само да кажа, че тук думата "адреналин" е погрешно сложена. Удоволствието се получава от допамина и други трансмитери. Визираното не се отнася до адреналина въобще. Тук поне е достатъчно за малко интересуващите се да позачетат дори и ВИКИ да е.

Едно от качествените разлики между някой, който има дори мъничко осъзнаване и някой, който само претендира за това, без да има идея за какво става дума, е чувството за хумор или способността да не се взема на сериозно.

Този критерий е много точен.

Този критерий въобще не е точен. Няма как да е точен - по принцип няма въобще какъвто и да е универсален критерий. По-долу пиша аргументите ми и някои обобщения относно това.

В крайно сметка да уеднаквим стандартите, иначе е безкрайно неприемливо

няма никакъв шанс да се уеднакви каквото и да е. за един тип хора винаги зад всички варианти, те вярват изначално в ЕДНА ИСТИНА, валидна за всичко и за всички. И им е много важно, като част от този техен мит, да е налице уеднаквяванията, като много важна част от колективно-формираното тяхно психично битие. Винаги, когато става въпрос за колективен тип човек, психичен свят, отражение - то той винаги има предвид уеднаквяването, без което, какъвто и да е колективен процес не е възможно да съществува.

Някои хора тук се напрегнаха когато споменавам че е налице отражателен тип НИЕ-съзнание. И са ясни белезите по които то се откроява - толкова са прости и се четат... Пак по-долу подавам някои обобщения относно това.

Докато ОШО е преведен отдавна, използва думи като съзнание, смирение и т.н, които на всички са пределно ясни какво означават, нали?

Ето това е точен пример за НИЕ-съзнание. Груповото формиране оставя в тях отпечатъка си - мотиви, представи и идеи... които за тях са абсотно валидни. На някои хора тук им е напълно ясно че "всичко е пределно ясно". Те цитират с идеята че цитираното е ясно, дори толкова ясно било, че не оставало нужда въобще от собствени думи спрямо цитираното... Това е толкова проста форма на колективен щемпел във всичко. Оттам идва всяко последващо. Оттук се наблюдава и простото, но непрекъснато разминаване.

На същата група от НИЕ-съзнанието и на всеки техен представител, тук всички неща са ясни. Точно както и в религиозните канонични описания. На тях им е ясно и могат да говорят за обусловените неща до безкрай. Те ще четат и коментират прочетеното. Ще говорят говорени от друг неща. Ще мислят с мислите на друг. Но не - това не са "МИСЛИ НА ДРУГИ" - толкова добре са "казани", само заотва - иначе това е точно това, което те мислят, говорят, повтарят... Повторенията около една приета за "КОЛОНА" котва, са напълно естествени, защото това е реала за хората е НИЕ-съзнанието. От тяхна гледна точка света е точно това. Но те нямат възможност за друга гледна точка. Но пък  за тях, гледната точка на НИЕ е толкова важна, силна, валидна и стойностна, че е абсолютна истина. Който не я разбира, просто е неосъзнат, неразбиращ, не информиран, немислещ. Те са с ясната идея че всичко канонично не е такова, а е постановена ясна и точна истина. Цял живот цитират "велики" изрезки от конвенсно приети за говорители на истината. Всеки, който е говорил и писал за нея - е велик. Който не е писал по нея - много важно... ако пък е достатъчно стойностен да им привлече вниманието, значи той веднага попада в предварителните канонични етикети или с ирония, или с атака, или с ясното убеждения, че никой няма как да "НЕ ЗНАЕ ЗА ИСТИНАТА" - ако не е, ако мисли различно - той просто е ... тук вече е написано достатъчно по това.

В такъв форум, на такова място - хората с НИЕ-съзнание, винаги са мнозинство. Калдата е място за масовия интернет потребител. Всъщност тук вече са опитали и са разбрали други преди мен, както вече и СКЕПСИС написа ясно, че нивото е изкчително ниско и каквато и да е тема да се предложи, има си хора, които винаги са говори да напишат че НИЕ-разбирането им е ясно, валидно, че е написано в книга, че е важно да е уеднаквено, че е важно да им е ясно и че за да се случи това, просто трябва да се прочетат точни и ясни неща, в които всичко това е написано.

Но най-е любопитен именно раздела за духовни положения. Именно за духовност - която всъщност никой не разбира какво е, коя е, каква е и защо така се нарича. Кое точно се визира - нееее - само защото е написана и вече срещана по книжки и НИЕ-каналите за комуникация, тя им е изключително "ясна" на тях. Всъщност точно такава им е - но на тях. Въпроса е, че те са с идеята че ТЯХНОТО ОПИСАНИЕ В КОЛЕКТИВНИЯ СИ ВАРИАНТ Е КРАЯ НА ВСЕЛЕНАТА.

Точно тук е въпроса, че зад абстрактните понятия, вече се крие един друга свят. една врата оттатък обусловеното предварително според колективния конвенс и използването му. Точно в абстрактността на конструктите от речта идва въпроса кой кое и как го разбира. Точно през тях се вижда ясно разделителната линия, между хората, които "всичко им е ясно", за които цял живот основните им рупор е да докажат сами по себе си валидността на възприетото и да го умножават и те самите.

Идеята че на този свят, в едно и също време , живеят множество същества с различни форми на отражение - и оттам на битие, и съзнание - е стара. Обаче тя влиза в противоречие с основни положения на НИЕ-света. Проблема е именно с това основно противоречие и то е по отношение именно на тях и за тях. Обаче пиша това, защото и хората, които виждат себе си през една "различна" призма, в която индивидуалния момент става по-важен от "НИЕ_ВНУШЕНИЯТА" и започват да ги предпоставят да отразяват реалността все по-различно.

Ето защо СКЕПС няма нито една постановка, която да е валиден универсален критерий - защото са налице множество положения, заради множеството нива на които се отразява света. Това е изключително просто и естествено за хора, които вече са минали през НИЕ-съзнанието, но вътрешната им индивидуалност остава с повишен потенциал след "зачистването" което по принцип се преминава. Но за хората с колективния щемпел в тях, това е непълно несъотвествено. Нещо повече - поради нуждата от непрекъснато уеднаквяване, те са разработили и механизми, с които внимателно да предпоставят "разликите" и "различните" в мравуняка.

Но най-интересно е именно явлението за което всъщност пиша всичко това. За всички различни типове хора, самата дума СЪЗНАНИЕ има различен пълнеж. Темата тук, както и други неща които пиша, е именно с този смисъл. Тук е парад на разликите, за колективния тип съзнание - е един. за всеки друг, на което и да е друго ниво - той е друг. Лесно се вижда, че за хората с НИЕ-съзнание идеята че въобще може да са налице "разлики" повече от допустимите, е кощунство и те си имат свои реакции към "различното".

От друга страна - налице са друг тип хора, които именно "различното" не е за тях никакъв проблем. Докато за НИЕ-еднаквостите, всичко, което е различно е проблемно. Винаги различния е "проблемен" защото наистина в техния свят, на тяхното ниво, да си "различен" си е проблем. И като такъв - е нужно да се вземат мерки, да се обозначи... и т..н.

Всички явления и думички, които тук се пишат, са парад на толкова видимите "разлики" между хората, проповядващи еднаквостта, абсолютността, валидността, бога на "едната истина" - един бог, една истина, една реалност, едни хора - и всичко е според това. Каноните са абсолютни за тях и света е с ясни критерии които на тях не могат да са "граница". Граница се нарича явлението, което ще се "види" вече оттатък нея. До този момент, всички дефиниции всъщност са истина, а не граница.

Тук е простата разделителна, за понятията, разбирането и въобще - всички "разлики" относно явленията в грешките относно комуникацията. И тук е генералното неразбирателство, което за едни хора се превръща в конфликт. Конфликт няма - всичко казано, от всеки участник е неговия вариант на отражение. Разбира се, това не може да е така за НИЕ-типа хора. Те настояват че света е както е вече постановен - те имат своите си свещени догматики, които според тях въобще не са това, а са просто описания на ТЯХНАТА ФОРМА НА ПРИЕТА ИСТИНА.

Само да вметна, че всичко това има своята стойност, но само за хората с "различно от групово приетото възприятие". Самата тема е именно за тях и те с лекота се възползват от нея. За хората с матричния щемпел в себе си, всичко това е пълен абсурд и те имат своите си основания за това.

няма никакъв шанс да се уеднакви каквото и да е. за един тип хора винаги зад всички варианти, те вярват изначално в ЕДНА ИСТИНА, валидна за всичко и за всички. И им е много важно, като част от този техен мит, да е налице уеднаквяванията, като много важна част от колективно-формираното тяхно психично битие. Винаги, когато става въпрос за колективен тип човек, психичен свят, отражение - то той винаги има предвид уеднаквяването, без което, какъвто и да е колективен процес не е възможно да съществува.  Някои хора тук се напрегнаха когато споменавам че е налице отражателен тип НИЕ-съзнание. И са ясни белезите по които то се откроява - толкова са прости и се четат... Пак по-долу подавам някои обобщения относно това.

Още преди да започна да пиша в този раздел наблюдавах различните теми и настроения, които на моменти ескалираха до ожесточени спорове и ясно установих, че когато това се получава има отбори. По принцип няма значение на каква тематика ще е съответния форум, това винаги се случва, случвало се е …и ще продължава да се случва и за в бъдеще. Това е част от човешката природа и по тази причина го намирам за напълно нормално.

Та още преди да се включа е налице НИЕ-съзнание, събрано по интереси, принципи/убеждения и авторитети, като ясно се вижда че и ти присъстваш в такова.

Разликата м/у нас е, че аз поне се усещам и не се възприемам за уникат. Дори сега като ми даваш за пример потребител, ти сам се поставяш в съответната категория/група/отбор, явно без да си даваш сметка. Той пък увличайки се по тебе – обратно, потвърждава че сте НИЕ-съзнание. Неслучайно след твои и на други потребители постове, без да използвам ясновидски способности знам, кои ще ти ги „харесат”, считайки разсъжденията ти за безценни и дори  - гениални.

Всъщност в тях няма нищо гениално. Те са нещо, което всеки е осъзнал отдавна – няма 100%-ова ИСТИНА. Единствено си прав, че белезите по които се откроява НИЕ-съзнанието са толкова прости и се четат. А аз ви чета от отдавна.

По аналогичен начин можем да разсъждаваме за цитираната литература, която се използва за аргументация.

Ето това е точен пример за НИЕ-съзнание. Груповото формиране оставя в тях отпечатъка си - мотиви, представи и идеи... които за тях са абсотно валидни. На някои хора тук им е напълно ясно че "всичко е пределно ясно". Те цитират с идеята че цитираното е ясно, дори толкова ясно било, че не оставало нужда въобще от собствени думи спрямо цитираното... Това е толкова проста форма на колективен щемпел във всичко. Оттам идва всяко последващо.

Съвсем сериозно ще ти отговоря.

Съмняваш се във всичко. Дали наистина е така? Какво е познание? Какво е съзнание, смирение и прочие? Дали всички тези общоприети дефиниции са коректни, правилни? Каква всъщност е ИСТИНАТА?

Няма да намериш отговор!

И колкото повече четеш, все по-объркан ще ставаш, защото колкото книги има, толкова и различни теории, които дори се самоизключват. Та, няма как да се определи дали това е това …и точно така ли е?

Всеки сам си е избрал ИСТИНАТА в която да вярва. Това е неговия начин на изразяване, съществуване и осъзнаване на нещата. Затова всеки има различни интереси, които трябва да се уважават. Някои са на една вълна, други на друга. И щом се съмняваме в Ошо, нека да се съмняваме и в сутрите, йога, Библията и прочие. Единствена и уникална информация можеш да имаш само ако си я получил от първоизточника.

Способът „Всичко е пределно ясно”, като аргументация са използвали и твоите почитатели, включително и ти, заставайки зад книги, автори и учения/практики.

Та, вашето положение не е по-различно от това на другите. Нещо повече, понеже ги преразказвате нещата се считате за уникални, защото даже не осъзнавате, че разсъжденията са ви на базата на прочетеното. А то доколко е истина е друг въпрос.

За практика да не говорим, тъй като само си мислите че имате опитност, а всъщност я нямате. Откъде съм сигурен?

Когато имате уменията да лекувате, да виждате хората енергийно (био-поле, чакри), да въздействате енергийно по снимка от дистанция и т.н, тогава лично ще ви се извиня. И ако си мислите че тези хора не са безкрайно позитивни? Е, това ви е най-голямата заблуда. Няма как да лекуваш ако не отдаваш позитивна енергия. Трябва да си като греещо Слънце, излъчващо топлина и спокойствие. В този ред на мисли, всеки обикновен човек, вярващ в Бог и доброто, изпълнен с доброта и любов е капацитет за развитие в тази насока, стига да намери подходящия учител. Дори и това да не стане, по-малко е уязвим към негативни влияния, болести, депресия и винаги зареден с оптимизъм. Това никак не е малко. И да, става въпрос за вибрация, тъй като ниските страсти блокират меридианите и оттам се получават задръстванията на енергийно ниво.

Има изследвания и проучвания, включително и с аура камери и техника. И не, не става въпрос за вибратори и дали ще сънуваш осъзнато. Това е толкова незначително. Излишни учения и практики, с които се фръцкате из форумите, същевременно показвайки с държанието си, че нямате смирение.

В Цял Свят е известна Вера Кочовска с уменията си и по-точно с резултатите си.

Има и други хора като нея. Те са доказателство че Бог съществува и всичко е енергия. На тях ли да вярвам или на вас, съмняващите се във всичко и всеки, но не и във вас самите?

Редактирано от angel* (преглед на промените)

В Цял Свят е известна Вера Кочовска с уменията си и по-точно с резултатите си.

За осъзнаването на един човек може да се съди и по това в какво състояние на съзнанието умира.

Известно е какво беше състоянието на Вера Кочовска. В този форум има хора, които имат лични впечатления. Ползвай търсачката.

За мъртвите или добро, или нищо, разбира се.

Все пак, викам малко по-сериозно да го даваш. То верно, че разделът е за мистика и езотерика, ма ако сега ще ни доказваш, че понеже има хора с екстрасензорни способности, то "Бог съществува и всичко е енергия", моля те недей. Щото вече наистина започвам да подозирам, че най-сериозното доказателство за това, че има разумен живот във Вселената е, че все още никой не е се е свързал с нас (официално). 

Съвсем сериозно ще ти отговоря.

Няма да намериш отговор!

И колкото повече четеш, все по-объркан ще ставаш, защото колкото книги има, толкова и различни теории, които дори се самоизключват. Та, няма как да се определи дали това е това …и точно така ли е?

Всеки сам си е избрал ИСТИНАТА в която да вярва. Това е неговия начин на изразяване, съществуване и осъзнаване на нещата. Затова всеки има различни интереси, които трябва да се уважават. Някои са на една вълна, други на друга. И щом се съмняваме в Ошо, нека да се съмняваме и в сутрите, йога, Библията и прочие. Единствена и уникална информация можеш да имаш само ако си я получил от първоизточника.

Способът „Всичко е пределно ясно”, като аргументация са използвали и твоите почитатели, включително и ти, заставайки зад книги, автори и учения/практики.

Та, вашето положение не е по-различно от това на другите. Нещо повече, понеже ги преразказвате нещата се считате за уникални, защото даже не осъзнавате, че разсъжденията са ви на базата на прочетеното. А то доколко е истина е друг въпрос.

Има и други хора като нея. Те са доказателство че Бог съществува и всичко е енергия.

На тях ли да вярвам или на вас, съмняващите се във всичко и всеки, но не и във вас самите

Точно това имах предвид. Просто парад на говорителите на НИЕ-културата. Кой от кой в състезанието колко по-точни думи може да си позволи. а последното изречение си казва всичко за автора му.

Никъде не съм задавал въпроси, за да ми отговаряш, всичко написано от горното въобще не е за теб.  Нито е за твоите очи. Написах го за друг човек, за неговите очи, отразяване, разбиране.

Остави пример как ти си четеш това, което можеш да отразиш. по твоя начин... За теб то си остава твоята истина. Това можеш, това ще остане. Нито можеш да промениш нещо. Това е положението - не те виня, нито осмивам, винаги е имало, има и ще има неща, които за теб ще останат невидими. Ама как може да съм толкова нахален, ама как може да не уважавам , не признавам... ами ей така - с лекота. НИто ме интересува вярата, нито бог, нито ме интересуват почитателите, нито имам канони с книги, автори или практики. Не ме интересува и спрягания не знам защо "първоизточник", не ме интересува и енергиите.

Вера Кочовска не може нито е доказателство за каквото и да е. Вярата ти ще намери който и да е - да служи за доказването й. Ти и вярата ти вече сте едно. Ти я браниш, храниш, дишаш, живееш. Защото тя ти дава идеята че си жив. Добре, за мен твоята вяра не ме интересува. Мен ме интересува кой е човека. Има ли нещо зад вярата, нещо зад въжделенията или убежденията ти, зад вижданията или мераците и импулсите. Вярата е чудесен спасителен пояс. Проблема е че тя е чудесно спасително средство от страха и терзанията. Имаш нужда от нея - добре. Но има и хора, които нямат нужда. Има хора, които нямат нужда от всички тия неща които за теб са основите на света ти. Това, как ще ги наречеш ти, как ще ги видиш няма да промени с нищо че тях ги има.

написаните тук от теб неща може да се прочетат навсякъде. едно и също се пише, от едни и същи типове хора. Ми добре. Но не всичко е за вас направено. Вижда се че създава напрежение - не ме интересува това. Ама не било духовно ли, не било любовно ли, не било нещо друго - не ме интересува бе човек. Кое му е толкова неразбираемото - това с което живееш просто го няма в моя свят. Това е, просто е. Не очаквам да го разбереш и няма как.

Просто до гуша ми дойде от повторения - на всеки от вас поотделно. Повечето от другите просто ви игнорват, щото им омръзна да пишете едно и също. Ами ваше си е бе човек. Просто има и други хора, други разбирания. Като не ти отърват и те скандализират не ги чети. Но това безразборно писане, щото те сърби нещо да доказваш, просто дотяга и втръсва. Вече написа че си намерил, че си търсил и че ти е ясно - добре. за пореден път всичко ти е ясно. Тук винаги са хора, които основната им роля е да показват колко знаят колко им е ясно всичко и колко е вярно онова, което вече са узнали, чули дочули, прочели и видели. Ама няма по-вярна истина от истината. Единственото което можеш да си позволиш е, да виждаш и описваш всичко като теб самия. Най-много че е от "друг мравуняк". Иначе всички са мравки - както бай ганя беше споменал "всички са маскари". Така е - маскарата лесно вижда всички като маскари. Просто е, но няма да стигне до теб - не е и нужно.

Остави хората, които си говорят и намират смисъл в това, без да им натрапваш повторенията ти, дори и с претекст - че "отговаряш" (ама сериозно... много сериозно), а всъщност никой не те е питал нищо.

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

. Просто парад на говорителите на НИЕ-културата.

Кой от кой в състезанието колко по-точни думи може да си позволи. а последното изречение си казва всичко за автора му.

...

Никъде не съм задавал въпроси, за да ми отговаряш, всичко написано от горното въобще не е за теб.  Нито е за твоите очи. Написах го за друг човек, за неговите очи, отразяване, разбиране.

...

Ти и вярата ти вече сте едно. Ти я браниш, храниш, дишаш, живееш. Защото тя ти дава идеята че си жив.

...

Просто до гуша ми дойде от повторения

Остави хората, които си говорят и намират смисъл в това, без да им натрапваш повторенията ти, дори и с претекст - че "отговаряш" (ама сериозно... много сериозно), а всъщност никой не те е питал нищо.

Да, ти и твоята вяра сте едно. Браниш това в което вярваш.Храниш се с него, дишаш, живееш.Твоите вярвания, ти дават идеята, че си жив.

Да, наистина прекаляваш с повторенията. Твоите постове човек може изобщо да не ги чете, ако преди това е чел някои от тях... Защото повтаряш все едни и същи неща, безброй пъти.

..............

Каквото и да казваш, колкото и пъти да го повтаряш, ясно се вижда само едно - Гордост, Надменност, Презрение, Егоцентричност, Его.

Нищо друго!

Препълнен си с тези неща.. Когато един съд е препълнен с толкова неща, в него няма място за друго....

Няма място за Любов и Светлина!

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

За осъзнаването на един човек може да се съди и по това в какво състояние на съзнанието умира.

Известно е какво беше състоянието на Вера Кочовска. В този форум има хора, които имат лични впечатления. Ползвай търсачката.

За мъртвите или добро, или нищо, разбира се.

Все пак, викам малко по-сериозно да го даваш. То верно, че разделът е за мистика и езотерика, ма ако сега ще ни доказваш, че понеже има хора с екстрасензорни способности, то "Бог съществува и всичко е енергия", моля те недей. Щото вече наистина започвам да подозирам, че най-сериозното доказателство за това, че има разумен живот във Вселената е, че все още никой не е се е свързал с нас (официално). 

Как ми го написа като чиста монета. Сякаш наистина е така. Ето, че "вашата истина" е най-правилната. А иначе, с Рамус се стремите да коригирате останалите, без да забелязвате себе си. Така разсъждаваш, защото ти е Будистка школовката. И това е правилно погледнато от твоята камбанария. 

Дали ще умреш осъзнато или да се стремиш към това въобще не е важно. Това то го набиват ученията, в които вярваш и е разбираемо за всеки един от нас. Имах възможността да познавам хора с екстрасензорни способности. Да, за кратко, но се убедих какво е възможно и какво не. Мога да напиша много, но предвид реакциите, ще си го запазя за себе си.

Всичко е на енергийни нива. Не просто има Бог, но са си цяла йерархия, както и съществата обитаващи ниските астрали, известни в различните религии като бесове, демони и т.н. Ако чакаш да ти се представят - това няма да се случи. Нещо повече, много държат да не се случва. И понеже трябва да говорим с факти, единствените българи, които имат и способностите и говорят за Бог са Вера и Ванга. Но българинът не вярва, каквото и да става. Нищо че са Световно признати, ние винаги ще си останем скептици.

И понеже трябва да говорим с факти, единствените българи, които имат и способностите и говорят за Бог са Вера и Ванга.

Култово изречение.

Бог викаш ти го говори...

Ми, що не каза отначалото, за да не си губя времето с теб.

То верно, че разделът е за мистика и езотерика...

За психология и психотерапия е. :D

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Култово изречение.

Бог говори на тези, които имат такава сензорика.

Не на тези, които не Го допускат в Сърцата си. ;)

Как ми го написа като чиста монета. Сякаш наистина е така. Ето, че "вашата истина" е най-правилната. А иначе, с Рамус се стремите да коригирате останалите, без да забелязвате себе си. Така разсъждаваш, защото ти е Будистка школовката. И това е правилно погледнато от твоята камбанария. 

Дали ще умреш осъзнато или да се стремиш към това въобще не е важно. Това то го набиват ученията, в които вярваш и е разбераемо за всеки един от нас. Имах възможността да познавам хора с екстрасензорни способности. Да, за кратко, но се убедих какво е възможно и какво не. Мога да напиша много, но предвид реакциите, ще си го запазя за себе си.

Всичко е на енергийни нива. Не просто има Бог, но са си цяла йерархия, както и съществата обитаващи ниските астрали, известни в различните религии като бесове, демони и т.н. Ако чакаш да ти се представят - това няма да се случи. Нещо повече, много държат да не се случва. И понеже трябва да говорим с факти, единствените българи, които имат и способностите и говорят за Бог са Вера и Ванга. Но българина не вярва, каквото и да става. Нищо че са Световно признати, ние винаги ще си останем скептици.

Какво се получава, в крайна сметка?

Някои хора се стремят към смъртта и отричат живота. За тях е по-важно как ще умреш, а не как си живял. :cant believe:

А други тук, на земята, са индивидуалисти, специални, уникални... или просто - егоисти, пък там, някъде си - на майната си, може и в отвъдното, като с магическа пръчка, ще станат "извисени"… :angry: 

там, на някакви си други нива... тогава те чака торбата с подаръците на дядо Мраз?! :lol6: 

Култово изречение.

Нищо подобно не ти написа Ангел, но това не ти попречи да го изкривиш.

Не ти е за първи път -"Lose? I don't lose, I win! That's my job, that's what I do!" ;)

Култово изречение.

Викам, че си пропуснал кафето! :lol6:

Какво се получава, в крайна сметка?

Някои хора се стремят към смъртта и отричат живота. За тях е по-важно как ще умреш, а не как си живял. :cant believe:

Животът не трябва да се отрича. Важно е какво ще направиш или не, преди да умреш. Смъртта е преходно състояние - нищо друго.

Разбирам и липсата на вяра в Бог. Тък като е "набито", че той едва ли не е старец седнал на облак, ръкомахащ с пръстче отгоре.

За психология и психотерапия е. :D

Да. Видях си грешката, но умишлено не я поправих. Уж, темата беше за саморефлексията, а то през какво ли не се мина - като се почна от Ошомошо, баба Ванга, Вера Кочовска и кой ли още не.

–––––––––––––––––––––––

За тези, които все пак се интересуват давам дефиниции на някои основни понятия свързани с темата без претенции за точност и изчерпателност:

Самоосъзнатост. Способност да се самонаблюдаваш, да осъзнаваш емоциите си, да изградиш речник, с който да ги описваш, както и да познаваш връзките между мисли, емоции и реакции.

Емпатия. Да разбираш емоциите и грижите на другите, да възприемаш гледната им точка и да си наясно, че в сходни ситуации, хората изпитват различни емоции.

Овладяване на емоциите. Да наблюдаваш вътрешния си монолог, за да улавяш причините за емоционалния и когнитивния дисонанс и дискомфорт (напр. гневът се поражда от нараняване).

Комуникация. Да правиш разлика между думите и действията на другите и собствените си реакции, да задаваш правилни въпроси и да изпращаш послания, които подчертават личната ти гледна точка.

Откритост. Да цениш откритостта и да изградиш доверие в една връзка като поемеш риска да говориш за собствените си чувства.

Прозрение. Да познаваш емоционалните си и поведенчески модели и да разпознаваш такива модели у другите.

Приемане. Да приемаш себе си, да познаваш силните и слабите си страни и да можеш да се смееш над себе си.

Отговорност. Да осъзнаваш и приемаш последствията от действията и решенията си.

Групова динамика. Да умееш да си сътрудничиш с другите, да знаеш кога да водиш и кога да следваш.

Решаване на конфликти. Да можеш да правиш компромиси и да търсиш решения на ситуациите, които са полезни за двете страни.

–––––––––––––––––––––––––

Това съвсем схематично и непълно са някои от основните неща, които би следвало да се коментират в тази тема, според мен.

Това е и моя скромен принос към темата.

Да. Видях си грешката, но умишлено не я поправих. Уж, темата беше за саморефлексията, а то през какво ли не се мина - като се почна от Ошомошо, баба Ванга, Вера Кочовска и кой ли още не.

–––––––––––––––––––––––

За тези, които все пак се интересуват давам дефиниции на някои основни понятия свързани с темата без претенции за точност и изчерпателност:

Самоосъзнатост. Способност да се самонаблюдаваш, да осъзнаваш емоциите си, да изградиш речник, с който да ги описваш, както и да познаваш връзките между мисли, емоции и реакции.

Емпатия. Да разбираш емоциите и грижите на другите, да възприемаш гледната им точка и да си наясно, че в сходни ситуации, хората изпитват различни емоции.

Овладяване на емоциите. Да наблюдаваш вътрешния си монолог, за да улавяш причините за емоционалния и когнитивния дисонанс и дискомфорт (напр. гневът се поражда от нараняване).

Комуникация. Да правиш разлика между думите и действията на другите и собствените си реакции, да задаваш правилни въпроси и да изпращаш послания, които подчертават личната ти гледна точка.

Откритост. Да цениш откритостта и да изградиш доверие в една връзка като поемеш риска да говориш за собствените си чувства.

Прозрение. Да познаваш емоционалните си и поведенчески модели и да разпознаваш такива модели у другите.

Приемане. Да приемаш себе си, да познаваш силните и слабите си страни и да можеш да се смееш над себе си.

Отговорност. Да осъзнаваш и приемаш последствията от действията и решенията си.

Групова динамика. Да умееш да си сътрудничиш с другите, да знаеш кога да водиш и кога да следваш.

Решаване на конфликти. Да можеш да правиш компромиси и да търсиш решения на ситуациите, които са полезни за двете страни.

–––––––––––––––––––––––––

Това съвсем схематично и непълно са някои от основните неща, които би следвало да се коментират в тази тема, според мен.

Това е и моя скромен принос към темата.

Ами да де...именно тези неща, които си посочил, обсъждаме в темата. И виждаме кой до къде е стигнал в осъзнаването им.

Хубаво си ги написал, но ако рамус зачеркне всичко и каже, че тези определения са продукт на НИЕ-съзнанието? Един модел, една щампа, която е погрешно възприета?

Хубаво си ги написал, но ако рамус зачеркне всичко и каже, че тези определения са продукт на НИЕ-съзнанието? Един модел, една щампа, която е погрешно възприета?

Изведох ги схематично. Всеки може да предлага негови дефиници.

Инак, Рамус си има свое мнение, което често е различно от моето по много въпроси. Това не само, че не е проблем, а е добре, защото води до взаимно обогатяване.

...Това не само, че не е проблем, а е добре, защото води до взаимно обогатяване.

...или объркване

Разбирам и липсата на вяра в Бог. Тък като е "набито", че той едва ли не е старец седнал на облак, ръкомахащ с пръстче отгоре.

Мисля, че повечето хора, които не вярват в Бог, не вярват именно поради идеята представена в повечето религиозни книги.

Те не приемат идеята, че Бог е някакъв наказващ, гневящ се старец, стоящ на небето.

едно генерално и тотално осиране - на която и да е тема.

Заливането на общностни идеологични картинки и тръбенето навсякъде кой бог какъв бил, как и кое говорил, как и защо някой си вярвал няма никаква връзка с темата, нито с раздела.

РАЗДЕЛА Е ПСИХОЛОГИЯ И ПСИХОТЕРАПИЯ. Просто до земята ви се покланям на това, че една единствена темичка - за гностицизма - не се напълни с поредните психични изпражнения, родени и изтворени от минаващата за духовна кашичка сред хранещите се с нея. Те хората, пишещи сериозно вече отдавна ги няма. Няма и защо - минава виждат кво е и си тръгват - едни с отвращение, други, поне използвали каквото е възможно. Щото минават и други и някои редки от тях, ще са готови да вникнат. А всичко това от кашицата ще го прескача - защото него го има навсякъде.

Хора, които вярват в някаква форма на бог или поредната идеология, защо въобще пишат тук? Защо въобще хора които имат идеали за каквото и да е, решават че могат да си ги пишат навсякъде. Защо в раздели като тоя преди всичко е нужно да се демонстрира като напук елементаризъм и наивинитет. За компетентност въобще няма какво да се споменава. но пък това вече е придобило такава естественост, че пъплещите в общата група дори не му обръщат внимание. Не че имат как, с какво и защо.

Има си правила - дори тоя форум - да се зачетат и всеки един от пишещите тук, ги е приел, за да участва. Тая сборна манджда за групово вярващите не мисля че трябва да залива всичко и навсякъде. Просто вече никъде не е възможно без да се появят съответните рупори на поредните групови детинщини. Която и тема, за което и да е, се намират непрекъснато пояснители кое какво е, за какво, кое и как. Намират се и пастори, проповедници, разбирачи, академици, поясняващи и настояващи. Все в едно - в техните идеали, техните вярвания.  и неотклонно и неотстъпно, неуморно и последователно си редят ролите с които се играят за житейския си театър. За момент останаха няколко човека, в тази тема... в чиите думи поне те помежду си, виждаха смисъл. Виждаше се нещо - човека, нещо тяхно, нещо което в тема за съзнание има ясен смисъл, има стойност. Неееее - докато имаше пауза от груповите миш-маши, се дишаше и имаше идея въобще да се участва. Докато се залее от поредното цунами от колективните дивотии.

Ама имате си, добре, пишете си го - добре. Обаче само между вас си вече е изтъркано, вече не ви е интересно от повторенията. Едната се заигра на пасторка, но няма как да й мине играта тук, дори и"сред своите", Щото те самите си имат вече сценарий и хич не им се заиграва по проповедите за веданта, йога или адвайта.  Другия бил вярващ, бог говорил чрез някои си избрани, той знаел, ама няма да каже, че пардон - вече виждал отношението. Третата си има своя версия на театър, в който безкрайните повторения просто може да се прочетат само веднъж и след това няма никакъв смисъл. Всъщност цялата патаклама е само с разликите с репертоарите на изпълнителите и прилича просто на религиозен събор. И просто се търсят едни след други някакви нови  да се доказва общата идеологична манджа, та да се вкарат в правия път някакви заблудени и кривнали душици.

Клиничните случаи са станали мярка. А пациентите вече дори раздават диагнози, щото са изключително компетентни по всички въпроси, дори и по лекарите си. Между другото - ако поне някой се заинтересува и има клинична практика - много разбиращи пациенти, с диагнози, твърдят, че доктора им е нарцисист, че гледа само себе си, че е лишен от толкова много неща - разбира се, главно от делюзиите на самия пациент. Но играта и тук е весела - пациента твърди, че неговия реал е истина. Че който не го вижда (така, като него) е просто невежа, че още не е достигнал до "осъзнаване". Добре че все още пациентите в психиатриите не са си направили общност и организация, защото с лекота ще си направят конвенс относно илюзорните си форми. ... И ще ги обявят за доказателства за '"истината". И като се обединят и станат "силни" и сменят си местата с докторите - лудите стават нормални. А тия дето не играят по спогодения театър - са изменници, глухи, слепи, неосъзнати. Я на кладата, я в лудницата я на олтара жертвички.  И се пръква новата култура на плуващите в изпражненията от психичния си метаболизъм, направен от непрекъснато поглъщане на още и още и така до безкрай.  То няма и какво друго да е... няма какво, кое, няма как да е по друг начин.

От хилядолетия тая груповата лудост върви и помита и всмуква всичко в себе си. И което не е според нея - се взимат мерки тя да остане една, единна с идеята че е свята и чиста и милите душици в нея са свещени, любящи, добри и чисти. От хилядолетия всички социални катаклизми, погроми, революции, унищожения - се правят от тая маса обикновени луди хора. Завзели сте с тази ви ненаситност цялата планета и изключенията от това са съвсем малки и нищожни. Войните за отделните лудости и разцепленията по налудности и делюзии сякаш са безкрайни.

Смята се вече че да се плува в изпражнения е станало мяра, само защото плуващите в нея са се разбрали че това е възвишено и че това са божии замисли. Лайната не са ла**а - те са истина, те са божествен промисъл. И е достатъчно да засънуват по мярка и по този начин взаимно да си ги препотвърждават чрез новите и модерни форми на доказване. Ама царят бил гол - не е гол, щом всички са се разбрали, кое, какво и как е дрехи, кое е цар. Щом има група, вече е налице театър, събран от роличките на участниците. Няма никакво значение че някой си там бръмчи за нещо си - ние сме много, истината е наша и е само една. И тия стигат дотам в лицемерието си че ми предлагат глупостите си за любовта, за единството и единението на всички и всичко, ма как ще пропусна златните си шансове на тоя си живот да се единя с такива светещи учителки, достойни последователки и знаещи енергетици и йерархици от божествените пасища на психичното.

Баси глупака, нарциса, самовлюбения и самодостатъчния, горделивия... дето може да съм - как не прозрях и аз великите и светли идеи... от ла**а.

Спестете ми помията си колеги и спрете да ме заливате и натрапвате с нея. Спрете да заливате с нея където, и който, сварите.

Зачетете спрягания иначе между вас духовен, но теоретичен идеал - за личния избор и оставете недостойните и самовлюбените да пишем своите си нелепици, глупости и лудости. Просто ми спестете от спасението си. Имам си достатъчно самоуважение и доколкото можах написах, което сметнах. Нито имаме какво да си кажем, нито ме интересува това сред което живеете. Има други хора, с които има какво. Не превръщайте и обезмисляйте труда на създателите на форума, да превърнете целия форум и раздели в една обща кочинка, с идеята всички да се единим грухтейки от щастие в нея. Вие се единявайте, бъдете силни, вярвайте си, богораждайте, но някои заблудени дръзваме да не споделяме този прасешки рай.

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

Просто ми отнемаш шанса даже да допълня нещо. :rolleyes:

Това, за което говориш един от двамата най-добри философи испански на 20 в (изключвам Борхес, който е от друго измерение и е не само философ), а имено Ортега-и-Гасет го нарича "бунта масите". Писах за това в темата за "Кризата на европейската наука и битийната философия" във философския раздел. Самоцитирам се оттам, защото нямам време сега да пиша, пък и съм го обяснил достатъчно ясно.

Каква е главната опасност? Това е т.нар. "бунт на масите"? Какво наричаме "маса" казах по-горе, а сега само ще допълня. Във физически смисъл масата е нещо инертно. Тук става дума за инертност от интелектуален порядък. Човекът-маса е конформист, херметически затворен към всичко, което надхвърля неговите егоцентрични интереси. Пак припомням, че масовият човек не бива да се отъждествява с определена класа, прослойка или професия, а да се разбира като начин на екзистиране или отношение към света или живота. Предназначението на масата е да бъде управлявана, организирана, представлявана (в съответствие с принципите на либералната демокрация) и насочвана. Оставена сама на себе си тя деградира и се самоунищожава. В какво тогава се изразява "бунтът на масите"? Изразява се в това, че масата се бунтува срещу своята роля и се стреми да се превърне от масовка в главно действащо лице на историческата сцена. С това могат да се обяснят и тоталитарните режими през 20-ти век, които започват като движения на масите и завършват като най-трагичните социални експерименти в историята. Как се стига до този "бунт"? Както стана ясно, масата е основен "градивен" елемент на обществото и проблемът е в промяната на ролята и. Причините, според Ортега, са две: либералната демокрация и техниката, която възниква от копулацията между индустрията и експерименталната наука през 19 в. Това предизвиква невиждан демографски прираст и новите маси не смогват да усвояват традиционните културни, научни и етични достижения на цивилизацията, която прави съществуването им възможно. Образованието носи строго утилитарен, тясно специализиран, строго профилиран, технически характер. Така възниква "образованият примитив". Нещо важно: масовия човек гледа на културата, на цивилизацията не като на много деликатен и фин организъм, който се нуждае от подръжка за да функционира и да се развива, а като на природно образувание или (по израза на Ортега) като на селва. За него държавата, културата, изкуството, науката съществуват само за да обслужват неговите лични интереси. Човекът-маса следователно е човек-консуматор. Това е неговия жизнен идеал.

––––––––––––––––––––––

За мен е очевидно, че Ортега е бил прав. Дори само това, което наблюдавам във форума през последните две-три години го доказва недвусмислено. Няма никакъв начин това да се промени в епохата на глобалните комуникации. С носталгия си спомням времето, когато за да отговоря на някой въпрос трябваше да препрочета някои неща, да помисля и да ми дойде някакво озарение.  

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.