Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Библейският Бог - тиранин или любящ баща?

Featured Replies

• Автор

Поданиците на Аллах не трябва да знаят езиците на гяурите, на езичниците, на неверниците. За да не разберат какво става на запад, какви права имат хората на запад и колко прецакани са те в държавите си със Средновековно управление и захлупени управляващи.

Е да де,  и аз се чудя защо отиват в западните страни, а не си стоят в ислямския свят. И на всичкото отгоре искат да живеят в западния свят по шериатските, а не по западните, светски закони.  

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 86,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Поданиците на Аллах не трябва да знаят езиците на гяурите, на езичниците, на неверниците. За да не разберат какво става на запад, какви права имат хората на запад и колко прецакани са те в държавите си със Средновековно управление и захлупени управляващи.

Това e некоректно. Последното, което можеш да обвиняваш Бадр е, че неук, необразован или че няма понятие какво се случва по света. Тъй че, моля те, не пригласяй на Белж, който е най-голямото недоразумение в този форум. Щото Белж не е дори и атеист, а солипсист, както писах или поне натам се е запътил.

Е да де,  и аз се чудя защо отиват в западните страни, а не си стоят в ислямския свят.

Хайде, помисли защо българите примерно отиват на Запад. Мислене и четене му е майката, Бел. ;)

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Това не е така.Ти оправдаваш и подкрепяш нахлуването на Съветската армия на чужда територия и престъпните и действия. А това са изключителни престъпления охарактеризирани като геноцид.Изтребвани са били цели селища чрез масирани артерерийски  обстрел.Жени, старци, деца.Техните убийства ти ги одобри.

Между социализъм и ислямисти-муджахидини, които с вик "Аллах Акбар!" се взривяват и с тях всичко по пътя си, предпочитам гадните комуняги. И смятам, че ако социалистите бяха се наложили в Афганистан, нямаше да е такава разруха днес там. Социализмът има дваж повече светски ценности, отколкото ислямизмът. От там нататък - чети текста, а не ми прави свободен разказ по картинка. Чети текста и ми коментирай него. Не се отклонявай, текстът изобличава режима в Иран, страна където религията е пропита на всички нива на обществото и практически диктува положението там. А за султан от Османската империя не ми говори - по подразбиране удрям две червени черти и веднага го отписвам. Видяхме през петте века какво се прави. След малко да не излезе и робството - "присъствие", през което османците са били "поканени" на гости, само леко убиват, изнасилват и тероризират. А между другото - То хората в Ирак определят диктатурата на Саддам Хюсеин за не по-малко геноцид. С какви понятия е боравил той? Шериат, Аллах?

Е да де,  и аз се чудя защо отиват в западните страни, а не си стоят в ислямския свят. И на всичкото отгоре искат да живеят в западния свят по шериатските, а не по западните, светски закони.

Кадафи беше го казал много ясно - без един куршум ще се опитат да ни превземат. Лобиране, заемане на ключови позиции, отстъпки и така постепенно докато Шериатът възтържествува върху територията на цяла Европа. А иначе е ясно защо отиват - защото нещо не им харесва положението в техните си шериатски държавици. Ама се опитват същото да наложат и в Европа.

Това e некоректно. Последното, което можеш да обвиняваш Бадр е, че неук, необразован или че няма понятие какво се случва по света.

Образован човек, а пък поне 2 чужди езика не знае?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

Хайде, помисли защо българите примерно отиват на Запад. Мислене и четене му е майката, Бел. ;)

Да, но когато един човек иде в друга държава, е длъжен да спазва законите на държавата в която е гост, а не да налага свои закони! ;)

Ако аз ида в някоя арабска държава, няма да ходя разголена, а ще ме задължат да се забуля и аз бих го направила, за да спазвам законите там, но когато мюсюлманите идат в западните държави, не искат да се съобразяват със светските закони на държавата която ги е приела да работят и живеят , а искат да налагат своите правила, и да принудят светското общество да се съобразява с тях.

Редактирано от Bel Ami (преглед на промените)

мюсюлманите идат в западните държави, не искат да се съобразяват със светските закони на държавата която ги е приела да работят и живеят , а искат да налагат своите правила, и да принудят светското общество да се съобразява с тях.

Toва е и така, и не е. И какво доказваш с това - че всички мусулмани са диваци ли? Нашите цигани защо бягат във Франция и защо французите ни ги връщат обратно?

Ако аз ида в някоя арабска държава, няма да ходя разголена, а ще ме задължат да се забуля и аз бих го направила, за да спазвам законите там

ОК. И какво искаш - да си променят законите така, че да ходиш по монокини ли? :D

Toва е и така, и не е. И какво доказваш с това - че всички мусулмани са диваци ли?

Не искат да се интегрират към местните закони, етика и обичаи, а се изолират и затварят в свои си малки общества.

Не искат да се интегрират към местните закони, етика и обичаи, а се изолират и затварят в свои си малки общества.

И? Причината е Курана, така ли? Има и други мусулмани, които живеят на Запад и са напълно интегрирани в обществата и културите, в които са. Както са тези у нас и на много други места.

• Автор

Toва е и така, и не е. И какво доказваш с това - че всички мусулмани са диваци ли? Нашите цигани защо бягат във Франция и защо французите ни ги връщат обратно?

ОК. И какво искаш - да си променят законите така, че да ходиш по монокини ли? :D

Каквото съм искала да кажа, съм го казала.

Че всеки трябва да спазва законите на страната в която иде да живее или е гост.

И циганите, и българите, и арабите , и всички.

Аз не искам заради мен да променят законите си. Никой не е длъжен да се съобразява с мен, но аз съм длъжна да спазвам законите на страната в която съм отишла. :D  Но, разбира се моето най-голямо желание е, те да променят законите си заради самите тях .Бих се радвала,, ако някой ден в ислямските държави има светско правораздаване и хората станат по-свободни и по-щастливи. Това важи и за другите азиатски и африкански държави, в които се погазват човешките права. :)

• Автор

все повече си мисля,че ти изобщо не си намирисвала арабска държава.в нито една,повтарям в нито една арабска държава  в която съм била,не съм задължавана да се забулвам.докога ще плещиш глупости.да речем в дубай/понеже последно чета  е ставало въпрос за него/.разхождала съм се с две жени,сами ,вечер по крайбрежния булевард..гледката на потъналия в светлини дубай е невероятна..край нас са минавали коли..няма надуване на клаксони,няма цинични подхвърляния..няма да спрат и да те отвлекат .била съм на плажа джумейра ...по бански драга,по бански.

по бански бяхме на  един от плажовете  в хотела където бяхме отседнали - джумейра бийч...посещавали сме барове...била съм на сафари/ и то не е едно/ в пустинята с араби водачи...когато се държиш на положение,когато уважаваш народа и закона му,няма кой нито да те изнасили,нито да извърши спрямо теб,друго престъпление..

Скъпа, Дубай е държава в която туризмът е развит и можеш да се разхождат разголена. Но ако идеш в Сауди Арабия или в Афганистан, няма как да не се забулиш. 

.Бих се радвала,, ако някой ден в ислямските държави има светско правораздаване и хората станат по-свободни и по-щастливи.

Единствената страна, която наистина се опитва да измери състоянието на щастие на населението е Бутан, ако не знаеш. Както и да е. Имаш напредък.

Сега пробвай да смениш гледната точка, за да развиеш някакво разбиране и от там съчувствие. Представи си, че напускаш страната си по икономически или политически прични, и попадаш в една враждебна и непозната за теб среда. Дори не говориш добре езика, нито можеш да си намериш свястна работа. Пълен аутсайдер си. Трябва да оцелееш, но не можеш да се върнеш обратно. Каква ще е естествената ти реакция? Да зарежеш всичко, в което вярваш и да започнеш да се интегрираш и приобщаваш ли? И то при условие, че никой не ти съдейства за това. Не мисля. Естествената ти реакция ще е да се капсулираш като потърсиш убежище в общност на себеподобни.

Казвам ти това, за да разбереш, че нещата изобщо не са толкова прости колкото ти се виждат на теб.

когато се държиш на положение,когато уважаваш народа и закона му,няма кой нито да те изнасили,нито да извърши спрямо теб,друго престъпление..

Ми, то и в Бронкс и Филиповци, ако се разходиш нощем ще ти посегнат. Пък и в Париж, световната столица на културата и изкуството. Тъй че за една дама няма никакъв риск само на някой самотен остров. Теоретично говоря.

• Автор

ай сега,дойдохме си на думата..за това как в арабски държави..законите се тълкуват различно и пак казвам ..курана вина няма за това.жените на пророка мухаммад никога не са се забулвали,нито той е имал такова изискване към тях.

„И кажи на вярващите жени да свеждат поглед и да пазят целомъдрието си, и да не показват своите украшения освен видното от тях, и да спускат покривалото върху пазвата си, и да не показват своите украшения освен пред съпрузите си или бащите си, или бащите на съпрузите си, или синовете си...” [Коран 24:31]  

„О, Пророче, кажи на съпругите си и на дъщерите си, и на жените на вярващите, да спускат върху себе си покривалото [когато излизат]. Това е най-подходящото, за да бъдат разпознати и да не ги огорчават. Аллах е опрощаващ, милосърден.” [Коран 33:59]  

Не се отклонявай, текстът изобличава режима в Иран, страна където религията е пропита на всички нива на обществото и практически диктува положението там. А за султан от Османската империя не ми говори -...

А  бе какво да ти се отклонявам от текста лъжливи Симчо

Посочил съм ти какво казва Курана, а това са думите на Аллах и разясненията му от  Мухаммад, а ти какво си пееш е друг въпрос.

Да ти подскажа.За едно нещо дали е от Исляма се взема мнението на Курана и  Мухаммад, а не твоето.

Докъде е стигнал Аллах, да позволява, при положение че е всеможещ, на един човек, който и да е той, да разяснява думите му....

А  бе какво да ти се отклонявам от текста лъжливи Симчо. Посочил съм ти какво казва Курана, а това са думите на Аллах и разясненията му от  Мухаммад, а ти какво си пееш е друг въпрос. Да ти подскажа.За едно нещо дали е от Исляма се взема мнението на Курана и  Мухаммад, а не твоето.

Дадох ти текст, доказателство. Какво става на практика в Иран. Недей празнослови - искаше доказателство, получи го. Сега искам да коментираш "находките" в доказателството. Не се оправдавай и не ми казвай какво казвал Коранът. Не ме интересува. De jure и De facto - това са две различни неща. Държава се определя като ислямска, а върви срещу Корана - това мен не ме интересува. Щом цяла държава може да върви срещу него, значи всеки може да върви срещу него и под претекст угода на Аллах някой болен мозък да се опита да ме заколи на улицата. И няма да виня болният мозък, ще виня целият ислям, защото идентифицира действията си с него, а не като индивидуал. Аз имам доклад като доказателство за болните мозъци в Иран, а ти просто празнословиш с твои си интерпретации на Корана. Не ме вълнува. Коментирай доклада или замълчи завинаги. Искам да знам - ЗАЩО това става, като ислямът учил на толкова хубави неща, че на просперитет, че на толерантност...Защо?

И? Причината е Курана, така ли? Има и други мусулмани, които живеят на Запад и са напълно интегрирани в обществата и културите, в които са. Както са тези у нас и на много други места.

Не ме вълнува. Да са се интегрирали. Преди да са отишли, да са се образовали и да са научили език. Те и като отидат - нямат желание да се образоват, да научат език и да се интегрират. Също както и нашите роми - важното е да смучат държавата и своите щения да декларират.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Дано твоя пост не само бъде прочетен, но и разбран. Аз се опитвам да обясня тези неща от около 40-на стр. насам, но имам чувството, че говоря с радиоточки. Пълно отсъствие на активно слушане. Повтаряне до втръсване на едни и същи пропагандни клишета. Направо отчайващо. Нищо нова под Слънцето, както казваш.  

Чета ви отгоре-отгоре и лекичко се питам, дали ако по някаква случайност, нямаше нефт под краката на тия араби, на някой щеше да му пука, за шериати, корани и въобще как живеят и за какво се борят, а?

Чета ви отгоре-отгоре и лекичко се питам, дали ако по някаква случайност, нямаше нефт под краката на тия араби, на някой щеше да му пука, за шериати, корани и въобще как живеят и за какво се борят, а?

Мен лично - да.

Дано твоя пост не само бъде прочетен, но и разбран. Аз се опитвам да обясня тези неща от около 40-на стр. насам, но имам чувството, че говоря с радиоточки. Пълно отсъствие на активно слушане. Повтаряне до втръсване на едни и същи пропагандни клишета. Направо отчайващо. Нищо нова под Слънцето, както казваш.

Идентифицират се с какво, Скепсис? Как според теб да разделим "добрите" от "лошите" мюсюлмани? Това, което Валкирия казва се е случило не веднъж и не само с исляма. Именно заради това за мен религиите са инструмент за манипулация, страшно удобен при това.
  • Автор

Я кажи тогава, като си толкова многознаещ, коя религия е най-истинската ? В Библията се казва, че Бог, е избрал евреите  за негов народ, в другата книга се казва, че само Ислямът е единствената истинска вяра. Та кажи, след като толкова искаш да обясняваш - на кого да вярваме?

«Този, който избере друга вяра, а не исляма, — това негово решение няма да бъде прието и в бъдещия свят той ще загине.»-Коран

Ако Тора е истината, то йудаизмът трябва да е действителен винаги: ако християнството е истинско, то йудаизмът би трябвало да се анулира; ако ислямът е истински, то йудаизма и християнството трябва да бъдат анулирани; ако сикхизмът е истински то йудаизмът, християнството и ислямът трябва да са остарели; ако бахайската вяра е истинската, то юдаизмът, християнството, ислямът и сикхизмът са изживели своето време.

Всичките пет религии не могат да бъдат истински в едно и също време. Тъй като всички съвременни проявления на монотеизма твърдят, че Синайското Откровение има място, че Б-г е дал на народа на Исраел Тора и че тъй като самата Тора постоянно заявява , че тя е вечното откровение, което никога няма да бъде променено, то тогава пророчеството на Моисей остава единствения кандидат за истинската религия.

Лорънс Келеман

Редактирано от Bel Ami (преглед на промените)

ЗАЩО това става, като ислямът учил на толкова хубави неща, че на просперитет, че на толерантност...Защо?.

Контравъпрос, Сим. Социализмът, нали също учи на хубави неща?

Една от най-социалистическите държави, а имено Китай извърши геноцид в Тибет, който отне живота на една 1/5 от тибетското население. Физическият геноцид беше съпроводен с културен такъв. В момента се провежда и то много успешно, политика на "разтваряне" на тибетците във вълните от китайски заселници, макар че принудителния трансфер и заселване на населението не се признава официално. Но Пекин използва всички възможни средства, за да насърчи заселването на китайци в Тибет. Съотношението към момента е 7, 7 и нещо млн китайци срещу по-малко от 6 млн тибетци. Същата политика, която китайците водиха в китайска Монголия и където понастоящем едва 15% от населението е местно. В градове като Синин (провинция Амдо, Западен Тибет), както и вече в столицата Лхаса (Централен Тибет), живеят основно китайци. Тибетците са изтласкани в селата, т.е. в провинцията. Но и там, не ги оставят на мира. Вместо това им провеждат уроци по "политическо възпитание", които завършват с подписване на декларация от пет точки, в които има неща като това да се признае, че Тибет винаги е бил, част от Китай, че няма да слушат чужди радиостанции, че се отричат от будизма (който се установява в Тибет от кр. на 7 и нач. на 8 в и е в основата на цялата тибетска цивилизация) и други такива. В Тибет, обаче, няма петрол, от една страна, а от друга Китай е глобална сила или е на път да се превърне в такава. Тъй че на кой му пука?

Въпросът ми е съвсем прост, кой е отговорен за това? Отговорът е, че преките отговорници са Китай (формално социалистическа демокрация с атеистичен мироглед) и Запада (формално демократичен и светски). Ако е така, а то е така, защо си мислиш, че просто премахвайки религията (което, разбира се, е пълна утопия) ще промениш всичко това?

Ако Тора е истината, то йудаизмът трябва да е действителен винаги: ако християнството е истинско, то йудаизмът би трябвало да се анулира; ако ислямът е истински, то йудаизма и християнството трябва да бъдат анулирани; ако сикхизмът е истински то йудаизмът, християнството и ислямът трябва да са остарели; ако бахайската вяра е истинската, то юдаизмът, християнството, ислямът и сикхизмът са изживели своето време.

Бел, аз какво общо имам с това? Да съм последовател на тези религии? Аз, знаеш, съм атеист, тъй че съм последния човек в този форум, на който следва да задаваш такъв въпрос. Чети и мисли. Както ти казах, там е заровено кучето. ;)

Ние да не сме некрофили, че да ровим за трупове на кучета. Нас ни интересува какво и защо става в тимбариците на хората сега, в момента.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

на кого да вярваме?

На сърцето си Бел, но след като си се информила достатъчно за какво става дума.

Ние да не сме некрофили, че да ровим за кучета.

Дрън-дрън. Първо, това е метафора с общоизвестно значение. Второ, това, за което писах се случва сега. Трето, ако някой е толкова загрижен за правата на хората в арабските страни, то прави нещо реално по въпроса. Да ви давам ли линкове на международни и арабски организации, които се борят за политическите и гражданските свободи в тази част на света? Няма да ви дам, не само защото можете да си ги намерите и сами, а и защото няма да ги използвате по никакъв начин. Намирам подобен тип поведение за лицемерно. Искрено съжалявам, че трябва да говоря такива неща.

• Автор

Бел, аз какво общо имам с това? Да съм последовател на тези религии? Аз, знаеш, съм атеист, тъй че съм последния човек в този форум, на който следва да задаваш такъв въпрос. Чети и мисли. Както ти казах, там е заровено кучето. ;)

Аз отдавна съм намерила кучето. :party4:

А ти тъй-като имаш отговоp на всеки въпpос и казваш, че никой не те чува, та реших теб да попитам. :lol6:

Дадох ти текст, доказателство. Какво става на практика в Иран. Недей празнослови - искаше доказателство, получи го.

Е щом си решил да спориш добре.Ти не си представил такова доказтелство.Какво има в документ на друга организация не е критерий.

Показваш ми ги на правителствения сайт, на който да видим същия този закон и тогава можем да коментираме.

Дотогава висиш единствено на празни приказки.Всеки може да си прави доклади.

Не се оправдавай и не ми казвай какво казвал Коранът. Не ме интересува. De jure и De facto - това са две различни неща. Държава се определя като ислямска, а върви срещу Корана - това мен не ме интересува. Щом цяла държава може да върви срещу него, значи всеки може да върви срещу него и под претекст угода на Аллах някой болен мозък да се опита да ме заколи на улицата. И няма да виня болният мозък, ще виня целият ислям, защото идентифицира действията си с него, а не като индивидуал.

Какво ти казваш е без всякакво значение, Ако утре някой те утрепе с високо технологичен безпилотен самолет, тогава ще трябва да виниш цялата електроника, физика, математика, защото този самолет е техен продукт.

Ти можеш да виниш и когото си искаш.

За Исляма, представи си, е важно какво се казва в Курана.

Аз имам доклад като доказателство за болните мозъци в Иран, а ти просто празнословиш с твои си интерпретации на Корана. Не ме вълнува. Коментирай доклада или замълчи завинаги.

Аз не ти предлагам интерпертации, на Курана, а ти цитирам негов превод.Ако искаш на арабски ще ти го цитирам за да не се говори за никакви интерпретации.Доклада веднага ще го коментирам, ако ми предложиш автентични източници доказващи твърденията му.
Дотогава това са думи, я е така, я не е така.

Искам да знам - ЗАЩО това става, като ислямът учил на толкова хубави неща, че на просперитет, че на толерантност...Защо?

Виж бе Симчо, то и ти ходи на училище, там те учеха на физика, ама тогава защо става така, че аз тук те образовам.

Защо бе Симчо, защо изяде парите на данакоплатците за твоето образование пък то е тъй плачевно.

Аз отдавна съм намерила кучето. :party4:

А ти тъй-като имаш отговоp на всеки въпpос и казваш, че никой не те чува, та реших теб да попитам. :lol6:

Това защо го изпляска? Просто, за да ме репликираш, нали? Умението да разговаряш е свързано с това да можеш да правиш паузи и да създаваш пространство за комуникация. Не просто да кажеш нещо, Бел.

Какво има в документ на друга организация не е критерий.

ТУК, според ЕС. Няма съмнение, че има подобни случаи, според мен, но на други места има много по сериозни нарушения. Поради множество причини тези се преекспонират, а други не се споменават изобщо.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.