Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Библейският Бог - тиранин или любящ баща?

Featured Replies

• Автор

Точно това се твърди от Исляма - Всяко нещо е дело на Бога, който твори едновременно причината и следствието.

Ако всяко нещо е дело на Бога, и както твърдиш Той твори причината и следствието, то кое зависи от нас?

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 88,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Хахахахахахаха.Ей Симчо, Симчо, колко забавен си на моменти.Точно това се твърди от Исляма - Всяко нещо е дело на Бога, който твори едновременно причината и следствието.

Ислямът твърди глупости, а ти си заблуден да го вярваш. Но иначе това си е вид мазно измъкване - каквото и да е, то е дело на Аллах. Точно бог разновидност на бог в белите полета. Скрито побутва всичко.

А иначе - Ето тук Hanged for being a Christian in Iran пише дори какво става, ако някой реши да направи като теб - да си смени вярата, но от ислям към християнство - доживотен затвор за жените, смърт за мъжете. Голяма толерантност, която ти ми пропагандираш тук. Изглежда ние в България е трябвало да те обесим, за да покажем успоредно ниво на толерантност. Бъди благодарен, че не сме религиозно-фанатична държава.

А ето тук - Fédération Internationale des Ligues des Droits de l`Homme and the Ligue de Défense des Droits de l’Homme en Iran - за дискриминацията.

Therefore, despite the fact that they constitute the largest religious minority in Iran, the Bahá’ís are a “non-recognized” religious minority without any legal existence, classified as “unprotected infidels” by the authorities. They are not even granted the theoretical right to perform their religion and are subject to systematic discrimination on the basis of their religious beliefs. The second part of this report will focus on the different types of discrimination faced by the Bahá’ís.

In the same manner, atheists do not have any recognized status. They must declare their faith in one of the four officially recognized religions in order to be able to claim a number of legal rights, such as the possibility to apply for the general examination to enter any university in Iran.

Badr - образовай се и спри да ми пробутваш ислямизъм!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

В САЩ също има дискриминация към атеистите, в интерес на истината.

Я, виж ти. В интерес на истината, когато американците си изберат за Президент атеист, както и когато изобщо можеш да направиш политическа кариера там като се обявиш за атеист, тогава ми разправяй за правата на атеистите в Иран. Също така, можеш да си спомниш, че част от аргументацията на Буш-младши за военните агресии на САЩ, беше имено религиозна. С други думи, в някаква степен това беше обявено като война на ценностите на христянската демокрация срещу исляма.

Я, виж ти. В интерес на истината, когато американците си изберат за Президент атеист...

...И все пак в САЩ можеш да влезеш в университет без да те задължават да посочваш религия. И никой не те беси, за дето си сменил вярата си. Но да, в няколко щата има дискриминация, определено. Тази в Иран обаче не е по-малка.

...И все пак в САЩ можеш да влезеш в университет без да те задължават да посочваш религия. И никой не те беси, за дето си сменил вярата си. Но да, в няколко щата има дискриминация, определено. Тази в Иран обаче не е по-малка.

В САЩ пък можеш да отидеш на електрическия стол - не знам защо смяташ, че бесенето е нещо по-различно.

Пък и в съвременната история на България също е имало публични екзекуции чрез бесене и то на твои събратя атеисти, които са сложили бомба в една софийска църква. ;)

Ислямът твърди глупости, а ти си заблуден да го вярваш. Но иначе това си е вид мазно измъкване - каквото и да е, то е дело на Аллах. Точно бог разновидност на . Badr - образовай се и спри да ми пробутваш ислямизъм!

Симчо, драги, отново си в грешка.Ако ми се помолиш, но не как да е, а дълго и достатъчно убедително ще те оставя някога да наделлеш в спор с мен.

Тъкмо ще има с какво да се гордееш и да разказваш на деца и внуци.

Но дотогава, амиго, все ще си от страната на хурката.

Досега разправяше, че няма как религия и наука да се развиват заедно, но изведнъж се оказа че може.

Изведнъж се оказа, че кофти заблудените правят самолети, а ти, техния критик вардиш бикини и сутиени на плажа.

Ах друже, дали в тази ситуация няма нещо странно.

Я, виж ти. В интерес на истината, когато американците си изберат за Президент атеист, както и когато изобщо можеш да направиш политическа кариера там като се обявиш за атеист, тогава ми разправяй за правата на атеистите в Иран. Също така, можеш да си спомниш, че част от аргументацията на Буш-младши за военните агресии на САЩ, беше имено религиозна. С други думи, в някаква степен това беше обявено като война на ценностите на христянската демокрация срещу исляма.

Всъщност той каза, че сънувал как Бог му нарежда да спаси света от злото.

Пък и в съвременната история на България също е имало публични екзекуции чрез бесене и то на твои събратя атеисти, които са сложили бомба в една софийска църква. ;)

Както беше казал, атеизмът от типа, който го представят някои колеги тук, е религия изведена по негативен път (така ли беше?) Атеизмът беше въведен като официален мироглед през социализма у нас. Тогава откритото заяване на религиозен мироглед затваряше много врати. И към университета, и към научна работа и към издигане в администрацията. Защо имам чувството, че ако дадем на Сим власт, той ще върне тези времена? ;)

Всъщност той каза, че сънувал как Бог му нарежда да спаси света от злото.

Да, То даже у нас е така. Нали, Бойко викаше, че си говори с Големия Шеф. :)

В САЩ пък можеш да отидеш на електрическия стол - не знам защо смяташ, че бесенето е нещо по-различно.

Чакай малко, не става въпрос само за сериозността на наказанието, става въпрос за причините, по които се прилага.

Симчо, драги, отново си в грешка....

Badr, какво стана, образовани ми ислямисте? Кажи ми, след като дадох два източника, ще ми твърдиш ли още, че сте толерантни и не дискриминирате? Кажи ми, трябва ли и ние тук да въведем закон, който си смени вярата - електрическият стол и това ли е правда? Мре ли ти се? Кажи ми, как може държавата да се меси в решения, които са чисто в индивидуален план? Ако искаш, мога да дам още източници. Искам да ми ги коментираш, а не да ги заобикаляш. Не се опитвай да се криеш като мишка, когато ти дават факти. Що иде реч за религията - те и атеистите могат да правят самолети. Разликата е обаче, че Иран е държава на шериата, а аз религиозното право не го зачитам. Не е особено цивилизована, както може да се проследи по-горе. А за съвместяването на религия и наука - вече обясних. Науката се съвместява до тогава, до когато не противоречи на религиозната диктатура. В Европа е противоречала през Средновековието, но твоите събратя са решили да наложат интепретации по такъв начин, че на пръв поглед да няма противоречия. Истината е, че религиозната догма не само е някаква догма в стагнация от една страна, а от друга че има развитие до колкото някой може да я криви и изопачава.

Защо имам чувството, че ако дадем на Сим власт, той ще върне тези времена? ;)

Е какво да прави човека, докато си наглежда сергийката - разсъждава за космическите програми и здравето на пилотите, разбира се ако не е зает да пази евтенийката от  крадливи евреи. :lol6: :lol6:

...Защо имам чувството, че ако дадем на Сим власт, той ще върне тези времена?

Не, няма. Не и по онзи начин. Но веднага ще орежа всякакви щения относно привилегии и т.н.

Е какво да прави човека, докато си наглежда сергийката - разсъждава за космическите програми и здравето на пилотите, разбира се ако не е зает да пази евтенийката от  крадливи евреи.

Никога не съм работил на сергии, нещо си в грешка. Не проектирай своите болки върху мен.

Badr, какво стана, образовани ми ислямисте? Кажи ми, след като дадох два източника, ще ми твърдиш ли още, че сте толерантни и не дискриминирате? Кажи ми, трябва ли и ние тук да въведем закон, който си смени вярата - електрическият стол и това ли е правда? Мре ли ти се? Кажи ми, как може държавата да се меси в решения, които са чисто в индивидуален план? Ако искаш, мога да дам още източници. Искам да ми ги коментираш, а не да ги заобикаляш. Не се опитвай да се криеш като мишка, когато ти дават факти.

Ах ,драги Сим.Позволи да ти помогна.Логично източник на точни сведения за законите на дадена страна да са нейните официални институции.Там те са публикувани.

Какво ще кажеш да ми посочиш такъв.източник, защото този на  неизвестен за мен език не ми прилича много на персийски.

То не че персийски знам, но поне мога да разпозная алфавита.А на теб не може да се гласува особено доверие.

Всъщност, възглед от типа на този, който има Сим е квази-религиозен и историцистки по своята същност. Той е типичен за христянството, според което цивилизациите и културите се развиват следват точно определен път - от суеверия и политеизъм до христянски монотеизъм. В западната философия това се обосновава от Хегел. Маркс и неолиберализмът продължават и доразвиват същата идея. Нейната същност е, че социалната и културната еволюция бива движена от детерминнистични исторически закони, които накрая неизбежно довеждат до нейния финал - в единия случай, това е комунизма, а в другия либералната държава (по Фукояма напр.). От тук, до идеята, че трябва да "пришпорим", както сполучливо се изрази Mohini, този процес има само една стъпка.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Ах ,драги Сим.Позволи да ти помогна.Логично източник на точни сведения за законите на дадена страна да са нейните официални институции.Там те са публикувани.Какво ще кажеш да ми посочиш такъв.източник, защото този на  неизвестен за мен език не ми прилича много на персийски. То не че персийски знам, но поне мога да разпозная алфавита.А на теб не може да се гласува особено доверие.

Аха. Не знаеш английски език и на втората страница от доклада не можеш да видиш организациите, които са го съставяли, така ли? Какво се правиш на бавноразвиващ не мога да разбера? Ето ти я организацията ЦЪК А за персийски - много искаш. Не че аз го разбирам, но на теб и английският май не ти се удава хич. Или ти сериозно се надяваш Иран-ските ислямисти сами да си признаят за дискриминационните действия? В доклада всичко е посочено, спри да плямпаш глупости и чети.

Има нарушения на религиозните права и личните свободи в Иран. Знам за това и съм пускал инфо във ФБ. Има, обаче, такива нарушения и в Китай, както писах, както и на много други места по света.

Всъщност, възглед от типа на този, който има Сим е квази-религиозен и историцистки по своята същност.

Не етикетирай и не поставяй под клеймо. Възгледите ми са от друго естество и въобще смятам, че Еволюцията на разума е поела погрешна стъпка по пътя и за това в обзоримото бъдеще ще се налага да се борим да върнем нещата в правилните рамки.

Има, обаче, такива нарушения и в Китай, както писах, както и на много други места по света.

Има, но китайците не са такива мишки, че да им се налага да се позовават на Аллах. п.п FB практически не ползвам, това е един особено безсмислен сайт

Еволюцията на разума е поела погрешна стъпка по пътя и за това в обзоримото бъдеще ще се налага да се борим да върнем нещата в правилните рамки.

Това изречение, ако не забелязваш, потвърждава казаното от мен на 100%. Считаш, че има само един еволюционен път, който ти, разбира се, познаваш и понеже сме се отклонили от него, трябва да дадеш своя принос да се върнем в коловоза.

Интересен начин на аргументиране имаш - вече на два три пъти потвърждаваш това, което пиша като формално го отричаш. ;)

Има, но китайците не са такива мишки, че да им се налага да се позовават на Аллах.

С други думи, да нарушаваш личните и гражданските права и свободи като се позоваваш на Аллах е недопустимо, а като се позоваваш на някаква атеистична, квази-религиозна идеология е не само оправдано, а може би дори похвало. Ашколсун, както се казва.

п.п FB практически не ползвам, това е един особено безсмислен сайт

Да, това е така. Ползвам най-вече чата, защото имам приятели извън страната и това е удобен начин да си говорим.

Аха. Не знаеш английски език и на втората страница от доклада не можеш да видиш организациите, които са го съставяли, така ли? Какво се правиш на бавноразвиващ не мога да разбера? Ето ти я организацията ЦЪК А за персийски - много искаш. Не че аз го разбирам, но на теб и английският май не ти се удава хич. Или ти сериозно се надяваш Иран-ските ислямисти сами да си признаят за дискриминационните действия? В доклада всичко е посочено, спри да плямпаш глупости и чети.

Симчо, драги, на нищо не се правя.Този текст ми е непознат и не е на английски.Това ни показа ти.Цитирам.

Което не го разбирам,не го разбирам.А и английския ми не е особено добър, но с помощта на преводача на гугъл се справям горе-долу.

А няма как закон да е гласуван и да го няма в правителствените източници.

Докато не покажеш такъв източник, няма как да бъда убеден, че не лъжеш, защото другия източник, който ти посочи твърди, че такъв закон предстои да бъде одобрен.Но пък е вестник, което го прави несериозен .

Сам разбираш, че доверието ми към теб не е особено високо.Така че бъди така добър да посочиш коректните данни.

И накрая изненада.Иран не е държава с шариатско управление.

Но ти си толкова бос в тази материя, че не се изненадвам.

Това изречение...

Въпрос на гледна точка. Ти още малко ще ме изкараш като религиозните - всяка овца далеч от праведният път към бог трябва да бъде върната, приобщена към стадото - ако не, еретик на кладата. Пътища много, разбирания различни и всички са приемливи, докато не противоречат на базовата етика и общочовешките ценности. Религиите са се показали неведнъж в конфликт и именно за това са нежелани. Честно казано, лично аз наистина смятам, че има път и този път навярно не го отричаш и ти. Уж думичката е Еволюция, напредък към усложняване на структурите и по-добро разбиране на нещата, развиването на потенциал. Смятам, че залитането към религията действително е грешна стъпка, която доведе до вековна стагнация в Европа. Ако това не беше така, може би днес щяхме да колонизиране Слънчевата система. Не, да се позоваваш на някаква идеология за извършване на зверство не е по-похвално от това да се позоваваш на Аллах. Но в първият случай говорим за индивидуални разбирания, във вторият случай - интерпретация, която дава отзвук в цялата религиозна общност, във всички вярващи. Разликата е, че ако атеист извърши нещо - то ще е АЗ, ако вярващ извърши нещо, то това ще е Бог, Аллах, християнство, ислям. Никога, никъде и по никой повод не съм оправдавал или подкрепял зверства. Репресиите и зверствата вървят срещу фундаментите на етиката, която съм изградил и съзнателно не бих нарушил никога. п.п Имa Skype.

Симчо, драги, на нищо не се правя.Този текст ми е непознат и не е на английски.Това ни показа ти.Цитирам. Което не го разбирам,не го разбирам.А и английския ми не е особено добър, но с помощта на преводача на гугъл се справям горе-долу

Текстът е на английски език, само заглавката е на френски език. Като цъкнеш на линка ти се отваря документ на чист английски. А моето познаване/разбиране специално на английски език е на задоволително ниво, но на капацитет като Вас няма да превеждам - вие знаете всичко. И понеже сте много квалифитетен, като за вашето ниво има информация сдъвкана в Wiki-то. В доклада информацията след заглавката е на чист английски, има цитати, а накрая в приложението има и копия на документи на оригиналният им език. Религията в Иран е пропита на всички нива на общественият живот, така че какво мисля аз е без значение. п.п2 В Иран вероизменничеството не се ли наказва със смърт, това ли ми казваш в момента? В статията от вестника се твърди обратното и имаме човек, екзекутиран за цитирам "apostasy" със значение на думата

APOSTASY [ə'pəstəsi] n ренегатство, (веро) отстъпничество, измяна

Този текст ми е непознат и не е на английски.

А и английския ми не е особено добър, но с помощта на преводача на гугъл се справям горе-долу.

Я, ама дедо попе алах не ти ли е дал дарбица да разпознаваш основните големи езици в Европата бе ???

Леле къф мръсник е бил тоя алах бе, ц ц ц ...

Аз дето съм нищо и никакъв си там безбожник и ни на алах мога да разчитам, ни на разпнатия, ни на разрушените статуи на буда, аз разпознавам писаното на:

- български

- руски

- английски

- немски

- италиански

- испански

- португалски

- холандски

- гръцки ( по азбуката е лесно)

- сръбски

- полски

- украински

та като видя някаво толкова дълго изречение, лесно отгатвам как да го преведа в гугъл.

А па ако ги слушам по радио разпознавам и унгарски, финландски, албански, люксембургски, турски, румънски, арабски, чешки и сега не се сещам кои още пропускам.

Ама аз явно ще да съм надарен от извънземните, ха ха ха ... щом като божествата ви не ме обичат.

Значи викаш че когато някой текст те разобличава и автоматично не го разбираш на какъв език е, така ли бе тарикат ?

----------- -------------- ---------------

Абе няма ли някой да гръмне някоя джамия за майтап, ама баш когато са се натъртили с дъто нагоре. Па ако едновременно гръмне и близка църква ще е върхът на майтапа.

Как така господчо не могъл да с опази църквата дето са я гърмяли комунягите, много немощен ще е този набеден богчо.

Я, ама дедо попе алах не ти ли е дал дарбица да разпознаваш основните големи езици в Европата бе ???

Поданиците на Аллах не трябва да знаят езиците на гяурите, на езичниците, на неверниците. За да не разберат какво става на запад, какви права имат хората на запад и колко прецакани са те в държавите си със Средновековно управление и захлупени управляващи.

Разликата е, че ако атеист извърши нещо - то ще е АЗ, ако вярващ извърши нещо, то това ще е Бог, Аллах, християнство, ислям.

Ами, ами... Винаги е в името на ДОБРОТО. ;)

Поданиците на Аллах не трябва да знаят езиците на гяурите, на езичниците, на неверниците. За да не разберат какво става на запад, какви права имат хората на запад и колко прецакани са те в държавите си със Средновековно управление и захлупени управляващи.

Ами то е много просто за разбиране - на Запад право имат тези, които имат кинти. :P

Никога, никъде и по никой повод не съм оправдавал или подкрепял зверства. Репресиите и зверствата вървят срещу фундаментите на етиката, която съм изградил и съзнателно не бих нарушил никога.

Това не е така.Ти оправдаваш и подкрепяш нахлуването на Съветската армия на чужда територия и престъпните и действия.

А това са изключителни престъпления охарактеризирани като геноцид.Изтребвани са били цели селища чрез масирани артерерийски  обстрел.Жени, старци, деца.Техните убийства ти ги одобри.

Текстът е на английски език, само заглавката е на френски език. Като цъкнеш на линка ти се отваря документ на чист английски. А моето познаване/разбиране специално на английски език е на задоволително ниво, но на капацитет като Вас няма да превеждам - вие знаете всичко. И понеже сте много квалифитетен, като за вашето ниво има информация сдъвкана в Wiki-то. В доклада информацията след заглавката е на чист английски, има цитати, а накрая в приложението има и копия на документи на оригиналният им език. Религията в Иран е пропита на всички нива на общественият живот, така че какво мисля аз е без значение. п.п2 В Иран вероизменничеството не се ли наказва със смърт, това ли ми казваш в момента? В статията от вестника се твърди обратното и имаме човек, екзекутиран за цитирам "apostasy" със значение на думата

Е, Симчо, аз откъде да подозирам документ на английски, след като заглавието е на френски.

Както и да е, да приемем че е така.

Иначе не знам всичко, а и не бих могъл.Само Аллах знае всичко.Но просто знам няколко хиляди пъти повече от теб.

Но да се върнем на въпроса.Съгласно ислямското право, правовата норма е следната.

Повода за текст от Курана е приемането на християнството от синовете на един от последователите на Пророка.

Той го запитал; -.Да отида ли да ги върна, а в отговор към Пророка е било изпратено свише следното знамение.

Няма принуда в религията. Отличи се вече истината от заблудата. Който отхвърли идолите и повярва в Аллах, той се обвързва с най-здравата връзка, която не се къса. Аллах е всечуващ, всезнаещ.

По нататък

Ислямът защитава правото на живот, религия, език, култура и начин на обличане на друговерците и е извор на толерантност в това отношение. Пратеника на Аллах казва следното: “Аз съм враг на този, който измъчва немюсюлманина. А на когото съм враг, ще му бъде потърсена сметка в Съдния ден.” Мюсюлманинът, който вярва в Съдния ден би ли направил подобно нещо? В друго изказване Пророка повелява: “Който оклевети един немюсюлманин, че е извършил прелюбодеяние, в Съдния ден той ще бъде наказан с огнени бичове.” Нека поясним и друг факт. Невярващите в исляма са свободни да избират своето право на защита. Ако изберат ислямския съд, решението ще бъде справедливо. Свещения Коран повелява: “Те все лъжата слушат, все забраненото изяждат. И ако дойдат при теб, отсъди помежду им или се отдръпни от тях! И отдръпнеш ли се, те не ще ти навредят с нищо. А съдиш ли, отсъждай справедливо между тях! Аллах обича справедливите.” (5:42) Подобно на казаното дотук можем да открием и в султанската заповед на Мустафа III към своя везир: “Ако имаме предвид оплакванията от Влашко, то не си разрешил проблемите на християните там. В период, в който се опитваме да изпратим нови представители в Хиджаз, желанието ми е хората, които избираш да бъдат честни. Не искам да пренебрегваш тези, които са от друга религия. Те са мои поданици. Не забравяй, че техните права са същите, като на поданиците в Истанбул. Не наранявайте никого…” Изповядването и проповядването на исляма Ислямът, който определя човека като най-висшето разумно същество, поставя на първо място правото му на религия. Следователно за него по-важно е да бъдат премахнати пречките между волята, съзнанието и разума му. Затова когато се говори за проповядване на религията, се подчертава, че тя трябва да бъде изповядвана по най-съвършен начин и да се проповядва по най-добър начин. Например в много коранични знамения на Пророка Мухаммед, както и на предишните пророци се напомня, че тяхната задача е да проповядват (16:35, 83; 3:20; 5:92, 99; 13:40; 14:52 и др.) Освен това, обръщайки се към Пророка Мухаммед, Аллах да го благослови и с мир да го дари, Всевишния му напомня да не използва сила: “Не си над тях властващ.” (88:22)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.