Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Библейският Бог - тиранин или любящ баща?

Featured Replies

...и тези точно дефинирани цели на религиите изключват всеобщият мир.

твърде си крайна Бел,чак пък да изключват всеобщия мир.......

По точно казано,не правят кой знае колко за него.Само приказките им са големи ;)  ;)

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 86,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

...и тези точно дефинирани цели на религиите изключват всеобщият мир.

Конкретно, моля. Аргументирай се.

• Автор

Конкретно, моля. Аргументирай се.

Кои са така наречените от теб конкретни цели на религиите?

И...какво правят религиите, например за намаляването на глада по света?

Мхм. Пише си ги в книжките.

Това ли е целта им?

възползват се от добрата воля на шепа монахини,за да ги пратят в най-опасните африкански държави,докато кардиналите си пийват винце.

Мхм. Пише си ги в книжките.

Това ли е целта им?

мислиш ли,че някой знае с точност каква е била целта на религиите,или само се предполага?

опс това е целта на църквата

Ето един от примерите, които показват  инфантилно мислене.

Религиите нищо не правят.Науката нищо не прави.

Ти видяла ли си математиката да направи нещо?? Ами Физиката, а Химията, а Медицината??

Правят ли те нещо?

мислиш ли,че някой знае с точност каква е била целта на религиите,или само се предполага?

Знам каква е целта на будизма, но той не е религия по същество. Имам идея и каква е целта на другите религии от гледна точка на будизма, но не е подходящо да го казвам и описвам тук. Но най-общо идеята е да направят човешките същества по-добри и по-мъдри. Получава се при малцина. Това е положението. 

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

• Автор

Знам каква е целта на будизма, но той не е религия по същество. Имам идея и каква е целта на другите религии от гледна точка на будизма, но не е подходящо да го казвам и описвам тук. Но най-общо идеята е да направят човешките същества по-добри и по-мъдри. Получава се при малцина. Това е положението. 

Да, точно това е отговорът.

Дори в много случаи не ги прави по-добри и по-мъдри, а по-агресивни срещу хората неизповядващи тяхната религия.

• „Вярващите да не взимат неверници за ближни вместо повярвалите. А който направи това, той няма нищо общо с Аллах, освен ако се страхувате от тях. Аллах ви предупреждава за Себе Си и към Аллах е завръщането.” (Коран, 3: 28)
  • „О, вярващи, не взимайте юдеите и християните за ближни! Един на друг са ближни те. А който измежду ви се сближи с тях, е от тях. Аллах не напътва хората-угнетители.” (Коран, 5: 51)
  • „И не ще са доволни от теб нито юдеите, нито християните, докато не последваш тяхната вяра. Кажи: “Напътствие от Аллах е единственото напътствие.” И ако последваш страстите им подир знанието, което си получил, никой не ще те защити от Аллах и не ще те избави” (Коран, 2: 120)
  • „Ще откриеш, че сред хората, най-силни по вражда към вярващите, са юдеите и онези, които съдружават, и ще откриеш, че сред тях най-близки по любов към вярващите са онези, които казват: “Ние сме християни.” Така е, защото сред тях има свещеници и монаси, и защото не се възгордяват” (Коран, 5: 82)

Ето един от примерите, които показват  инфантилно мислене.

Религиите нищо не правят.Науката нищо не прави.

Ти видяла ли си математиката да направи нещо?? Ами Физиката, а Химията, а Медицината??

Правят ли те нещо?

Религите промиват мозъци.Настройват хората едни срещу други. Последователите на една религия, стават врагове на последователите от другите религии.

Редактирано от Bel Ami (преглед на промените)

• Автор

нямаш грам понятие нито за стария завет,нито за курана. ако искаш намери си някой цитат който те вълнува,ако искаш отивай в темата за исляма да мислиш.задала съм ти въпрос.имаш време да мислиш един цял ден и една нощ

7:2 и когато Господ твоят Бог ги предаде на тебе та ги поразиш, тогава ги изтреби, като на Бога обречени; да не правиш договор с тях, нито да ги пожалиш;

7:3 да се не жениш между тях, и да не даваш дъщеря си на сина му, нито да вземаш неговата дъщеря за своя син;

7:4 защото ще отвърнат синовете ти от да Ме следват, за да служат на други богове, и така ще пламне против вас гневът на Господа, който скоро ще те изтреби.

7:16 За това, да изтребиш всичките племена, които Господ твоят Бог ти предава; окото ти да ги не пожали; и на боговете им да не служиш, защото това ще ти бъде примка.

Да, точно това е отговорът.

Дори в много случаи не ги прави по-добри и по-мъдри, а по-агресивни срещу хората неизповядващи тяхната религия.

Религите промиват мозъци.Настройват хората едни срещу други. Последователите на една религия, стават врагове на последователите от другите религии.

Такааа - добре БЕЛ, ти продължаваш да спомагаш за мира и разбирателството на планетата Земя. Тия са такива и такива, това е такова и такова, правят това и това...

Това вероятно минава за изява на "мнение", като критика, като волеизлияние. Добреее.

Не е ли по-добре... ако наистина твърдиш че искаш мир и разбирателство на хората по Земята, да пуснеш тема, при която ... примерно да предложиш

КОЙ ПРЕДСТАВИТЕЛ, НА КОЯ РЕЛИГИЯ е ГОТОВ ДА НАПРАВИ НЕЩО ЗА ВСИЧКИ? В името на религията си... на бога си... но и на ХОРАТА НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ - особено, за тия, дето са от ДРУГИ РЕЛИГИИ?

Обаче да започнеш от себе си... От себе си!

Защото... с нищо не се променя каквото и да е, ако просто волеизявителстваш с идеята че критикуваш... всички които вярват в своята версия на БОГ.

От малкия експеримент, който си направих, ясно се вижда - че БЕЛ-АМИ реагира на условните критики срещу себе си и позициите си по абсопютно същия защитен начин, както го правят и тия, които тя критикува.

Нещо повече - БЕЛ-АМИ твърди, че иска мир и разбирателство на планетата ЗЕМЯ за всички хора... Но да видим кой и какъв е нейния собствен принос и пример - критикува вярванията на другите, които тя смята че нарушават нейния идеал за разбирателство.

Всъщност БЕЛ, ти просто защитаваш своите собствени ИДЕАЛИ в ПРЕДСТАВАТА, КАКТО СА ПРИ ТЕБ, нямаш за цел да допринесеш за самия МИР И РАЗБИРАТЕЛСТВО. Това е ОБОБЩЕНИЕ от думите ти и странична гледна точка на поведението ти, и декларираните от теб самата цели. Защото между тях така, както ти представяш и както се представяш има съществено и качествено НЕСЪОТВЕТСТВИЕ, налице е НЕ-РЕАЛИЗЪМ, който много лесно се обяснява единствено с това, че просто за теб говоренето е приоритет.

Да, имаш право да си казваш всичко, да си говориш, да си пишеш, да критикуваш - да... имаш всички права.

Въпроса е - КАКВО ДРУГО ИМАШ? - ако имаш и можеш да носиш отговорност - тогава я поеми и НАПРАВИ... НАПРАВИ НЕЩО В СЪОТВЕТСТВИЕ с ДЕКЛАРИРАНАТА ОТ ТЕБ ЦЕЛ... защото иначе думите ти увисват празни и напълно безсмислени, а говорещата ги... ОЛЕКВАШ, разбираш ли. Вместо да имаш тежест, просто олекваш, ако не напълниш със съдържание онова, което изразяваш. 

--------------

Обръщам се до всички участващи тук:

Много е лесно да се дракате помежду си, но проблемите на глобалното общество станаха глобални. Налага се някак си да се разберете помежду си, а не да чакате отново наготово, политиците да правят това... Нужни са дела, нужни са известни компромиси. ОТ ВСИЧКИ.

Написах няколко пъти... и очевидно имаше и съгласяващи се, по отношение на това, че религиите такива, са отговаряли на нуждите на времето, мястото и условията. Но каквито са били не могат да са такива, и сега. Парадокса всъщност е, че в религиите ви има нужното - за разбирателство, за приемане, за доверие... Въпроса е, че в сърцата ви ги няма. И това е съвсем простия пример, как идеологията е една, но вие, като изявителите й, носите и внасяте всичко от себе си в това. И всичко е тръгнало и започва от вас самите... и при ВАС САМИТЕ ОТНОВО СЕ ВРЪЩА.

Начина на живот, целите и насоките му... се променят. НУЖНИ СА ПРОМЕНИ, около някои съществени и важни положения.

Най-характерния момент на всички думи, в които и да са теми сред които се точат безспирните доказвания и дракане е че никой... НИКОЙ не съумя да бъде толкова честен и откровен и да направи собствена версия на критичен анализ на собствената си религия. Защото, дами и господа - такива могат да се направят.

Защото вие сте прегърнали с лекота готовите положения и само ги ползвате. С лекота ги ползвате за да ви подпират в живота, да ви дават ползите от идентичността ви, да намирате в тях изгубения си смисъл в мигове на пропадания... намирате вдъхновението, търсите мъдростите им, дори когато ги няма... Въобще ОНОВО ЛИ ЩЕ БЪДЕТЕ САМО ПОТРЕБИТЕЛИ... или някой от вас има повече в себе си от онова - нещото друго. Нещото вповече, някаква отговорност, че не е достатъчно само да взимаш... а и да понесеш отговорността СИ, да направиш нещо.,.

НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ПРОСТО ДА НАПРАВИМ НЕЩО?...

Тук толкова хора се заявиха на много интелигентни, много знаещи... но някак си - само до рамката на доказването колко са прави, в контекста на това колко грешат "другите". Не повече, не по-нататък... До собствения си частен и личен интерес - дори и тия, дето претендират че не са вярващи, а са си всъщност отново следващи собствените си частни и лични пристрастия и интереси на фона на форумната "свобода"

Достатъчни са навсякъде примерите на личен и частен егоизъм - и сред вярващи и условно невярващи - борбата за собствените си проекции във вид на идеи, представи, убеждения... и задължителните доказвания.

Има ли някой сред вас, който да има "нещо повече" в себе си?

Има ли някъде останала дори и да е позабравена или заровена в дъното на собствените душевни кошници, капчица човешко достойнство, но не от личната и егоистична версия, а от тая - ЧОВЕШКАТА, идея за нещо повече, идея че времето върви напред а не назад и е нужна някаква промяна.

На каква промяна сте готови - ВЯРВАЩИ и самозаявилите се НЕВЯРВАЩИ?

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

• Автор

НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ПРОСТО ДА НАПРАВИМ НЕЩО?...

Да, аз го направих.

" Всички велики писания и учения приеми за свой смъртен враг. Избягвай ги, защото трябва да откриеш своя собствен източник. Не бива да ставаш последовател, имитатор. Трябва да бъдеш автентичен индивид, трябва сам да намериш най-съкровената си същност, без водач, без напътстващи писания. Нощта е тъмна, но в яркия пламък на своето търсене не може да не стигнеш изгрева.

Всеки, който е горял в интензивния огън на търсенето, е намерил изгрева. Останалите само вярват. "

"Всяко човешко същество, което се освободи от обусловеностите на религии, писания, пророци и месии е пристигнало у дома. То е открило съкровището, което се крие в собствената му същност." - ОШО

....Ще се радвам, ако и всички други го направят.Това е единственият Път към мира!

НИКОЙ не съумя да бъде толкова честен и откровен и да направи собствена версия на критичен анализ на собствената си религия. Защото, дами и господа - такива могат да се направят.

Да, никой не посмява да критикува собствената си религия. Защото те са слепи последователи. :)

Парадокса всъщност е, че в религиите ви има нужното - за разбирателство, за приемане, за доверие... Въпроса е, че в сърцата ви ги няма.

Ako мога да обобщя - парадоксът е, че хората не следват основните послания на своите религии. По-скоро ги използват като средство за себедоказване и себеутвърждаване.

....Ще се радвам, ако и всички други го направят.Това е единственият Път към мира!

Бел, не забелязваш ли, че няколко човека тук (аз, Вал, Рамус, WhiteHart, Готик преди това, Бадр) най-търпеливо и по същество добронамерено, ти обясняваме едни и същи неща от доста време. Или не ни разбираш или не искаш. Прочети поста на Рамус пак. Помисли. Спомни си какво ти казах за обусловеността. Ти се държиш крайно сектантски и нетолерантно. Даже и Ошо го четеш по този начин.

• Автор

Ako мога да обобщя - парадоксът е, че хората не следват основните послания на своите религии. По-скоро ги използват като средство за себедоказване и себеутвърждаване.

Бел, не забелязваш ли, че няколко човека тук (аз, Вал, Рамус, WhiteHart, Готик преди това, Бадр) най-търпеливо и по същество добронамерено, ти обясняваме едни и същи неща от доста време. Или не ни разбираш или не искаш. Прочети поста на Рамус пак. Помисли. Спомни си какво ти казах за обусловеността. Ти се държиш крайно сектантски и нетолерантно. Даже и Ошо го четеш по този начин.

И кои са тези неща, които най-"добронамерено" ми обяснявате?

Кое е сектанското в мен?

:eek:

Аз не принадлежа към никакви секти. А цитирах Ошо, защото той казва самата истина, която явно не можеш да видиш в неговите думи.

Добре, а ти можеш ли да издържиш едно такова "сектантско и нетолерантно" държание до безкрай? Или имаш нужда да променяш хората?

И кои са тези неща, които най-"добронамерено" ми обяснявате?

Кое е сектанското в мен?

Ето обяснявам като ползвам думите на един будистки учител, който казва, че различните религии са като шапките. Всеки има нужда и харесва различна шапка. Ти искаш всички да носят една и съща шапка - твоята. През цялото, време или критикуваш чуждите шапки, или ни предлагаш твоята.

Цитираш Ошо като дявола  - Евангелието. ;)

Добре, а ти можеш ли да издържиш едно такова "сектантско и нетолерантно" държание до безкрай?

Да, видим. Предстои да се разбере.

Да, видим. Предстои да се разбере.

Отговор във времето?  Или отлагане докато се забрави въпроса?

Отговор във времето?  Или отлагане докато се забрави въпроса?

Ти ме пита дали мога да издържа едно подобно поведение "до безкрай". Предполагам, че под "безкрай" разбираш някакъв продължителен период от време, в който може да се провери това. Мнението ми е, че бих могъл, но без да съм опитал не мога да го твърдя със сигурност. Пък и няма да е убедително за теб просто да кажа - Да мога. Нали така?

• Автор

Ето обяснявам като ползвам думите на един будистки учител, който казва, че различните религии са като шапките. Всеки има нужда и харесва различна шапка. Ти искаш всички да носят една и съща шапка - твоята. През цялото, време или критикуваш чуждите шапки, или ни предлагаш твоята.

Цитираш Ошо като дявола  - Евангелието. ;)

Да критикуваш нещата които не одобряваш, е нещо съвсем нормално за здравомислещият човек. Това е правото на всеки индивид. В това няма нищо нетолерантно.

Ти също непрекъснато критикуваш. Но докато аз критикувам религиите, ти критикуваш лично мен.

Знам че не мога да променя никого, а и нямам такова намерение, защото това е индивидуален процес и никой не може да промени мисленето на другия, докато той сам не се осъзнае. Така че ме разбираш напълно погрешно.  

А ОШО го цитирам съвсем на място. И както виждаш давам цитатите без мои собствени интерпретации, защото това което казва, е казано толкова ясно, че няма никаква нужда от допълнителни интепретации.

Да критикуваш нещата които не одобряваш, е нещо съвсем нормално за здравомислещият човек. Това е правото на всеки индивид. В това няма нищо нетолерантно.

Вече ти беше обяснено няколко пъти, че не можеш да критикуваш нещо, което познаваш слабо и мъгляво. Това не е критика, а заяждане. Инак, разбира се, че имаш право да мислиш и казваш каквото ти хрумне. Никой не ти го забранява.

Ти също непрекъснато критикуваш. Но докато аз критикувам религиите и техните последователи, ти критикуваш лично мен.

Това е защото имам надежда, че ще ме чуеш някога.

• Автор

Вече ти беше обяснено няколко пъти, че не можеш да критикуваш нещо, което познаваш слабо и мъгляво. Това не е критика, а заяждане. Инак, разбира се, че имаш право да мислиш и казваш каквото ти хрумне. Никой не ти го забранява.

Това е защото имам надежда, че ще ме чуеш някога.

Мисли си каквото си искаш. Това е твое право. Но истината е съвсем различна.

Не е нужно да знаеш наизуст религиозните писания, за да критикуваш последствията от тях.

За нивото на една религия, можеш да съдиш по действията на нейните последователи.

А ОШО го цитирам съвсем на място. И както виждаш давам цитатите без мои собствени интерпретации, защото това което казва, е казано толкова ясно, че няма никаква нужда от допълнителни интепретации.

Очевидно е, че за теб има. Ошо казва това, което казва, но не казва, че всеки трябва да приеме неговото схващане, нали?

За нивото на една религия, можеш да съдиш по действията на нейните последователи.

Религията като социален феномен е едно. Религията като духовен път - друго.

• Автор

Очевидно е, че за теб има. Ошо казва това, което казва, но не казва, че всеки трябва да приеме неговото схващане, нали?

А аз къде съм казала, че всеки трябва да приеме моето схващане?!

Казах, че ще се радвам ако и другите могат да стигнат до това мислене, защото това е единственият път към мира по света.

Обусловеното религиозно мислене, не води до мир. То настройва и противопоставя хората едни против други.

Християни против мюсюлмани, мюсюлмани против християни, юдеи против мюсюлмани, мюсюлмани против юдеи, мюсюлмани против будисти...

Ако за теб това е нормално, за мен не е .И никой не може да ми забрани да изказвам своето лично мнение за нещата. Историята достатъчно е показала, че религиите не проповярват мир.  

Ти ме пита дали мога да издържа едно подобно поведение "до безкрай". Предполагам, че под "безкрай" разбираш някакъв продължителен период от време, в който може да се провери това. Мнението ми е, че бих могъл, но без да съм опитал не мога да го твърдя със сигурност. Пък и няма да е убедително за теб просто да кажа - Да мога. Нали така?

Разбира се, това което си ми отговорил, не отговара на "дали имаш нужда да променяш хората"?

Не отговори на въпроса ми.

Какво прави науката?

Посочи какво правят физиката, математиката или химията?

Какво правят те?

Аз ще взема да пусна една тема в стила на Бел Ами, обаче срещу науката. Учените са произвели атомни, водородни, неутронни и не знам си какви още бомби. Следователно, науката е нещо лошо, което трябва да се изостави. :)

Разбира се, това което си ми отговорил, не отговара на "дали имаш нужда да променяш хората"?

Ами. Какво да кажа. В момента разговаряме, нали? Това предполага, че всеки представя своята позиция и се опитва да убеди другите в нея. Това е нормално. Но ако питаш дали имам някаква дълбока вътрешна потребност да накарам Бел да започне да мисли като мен - нямам. И все пак, от всеобщ интерес е хората да стават по-толерантни и да се научат да се разбират, и приемат.

Християни против мюсюлмани, мюсюлмани против християни, юдеи против мюсюлмани, мюсюлмани против юдеи, мюсюлмани против будисти...

И Бел Ами срещу всички. ;)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.