Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Иисус, Мохамед, Буда или да поговорим за религия

Featured Replies

“Религията, провъзгласена от него (Иисус – бел.авт) на всички нации, нито е нова, нито е странна… все пак нашият живот, с нашето поведение ,с нашите доктрини на религията, не са напоследък установени от нас, но още от създаването на човека са установени посредством естественото разбиране на божествено предпочитаните мъже на древността.”

Евсевий Кесариски (263 - 339) /наричан баща на църковната история/, Църковна история, Глава 4, 1-4.

Публикувано изображение

„В същата глава аз казах: В нашето време християнството е религията, която да знаем и да следваме за най – сигурно и гарантирано спасение. Говорех за името, не за това, което е именувано. Защото това, което сега наричаме християнство е съществувало и в старо време и никога не е отсъствало, от началото на човешката раса докато Христос дойде във плът. Тогава истинската религия, която вече съществуваше, започна да се нарича християнска.”

Св. Августин Блажени (354 - 430), Retractation, Of true religion, 3

Публикувано изображение

Източник: Истинската християнска религия, или как свободният става роб, а измамата - добродетел

Редактирано от Tiho (преглед на промените)

• Отговори 6k
  • Прегледи 400,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

това противоречие се хвърля от протестантите,! За всички вярващи Авраам е “отец”: не само за евреите, наследници негови по плът, но и за тези, които са дошли до библейската религия по зова на духа!.апостол Павел са го приемали точно като отецПо този въпрос пише апостол Павел: “Понеже аз ви родих в Иисуса Христа чрез Евангелието” (1 Кор. 4:15). И направо пояснява, че именно затова е станал “отец” за повярвалите: Тимотей, “като син към отца, заедно с мене слугува при благовествуването” (Филип. 2:22).Богосиновство, подарено ни от Истинния Син, не отменя земното родство, както телесното, така и духовното!може ли да се забрани на детето да казва татко? Апостол Петър също познава други отци, освен Небесния: “Бог на Авраама, на Исаака и на Иакова. Бог на отците ни, прослави Своя Син Иисуса” (Деян. 3:13)Апостолите и Самия Христос. Думата “отец” и обръщението “отче” те прилагат не само към Бога. Например, в притчата на Христос за богатия и Лазар богатият моли Авраам: “… отче Аврааме, смили се над мене, и прати Лазаря да намокри края на пръста си във вода и да ми разхлади езика, защото се мъча в тоя пламък. Авраам пък рече: чедо…” (Лука 16:24-25)

някъде в началото на библията стои скрито корена на общото в юдаизма и христянството!може би него трябва да търсиме!

Може и да си прав - кой знае :)

Проблемът с тайните общества е точно в това, че са тайни.Ако се знаеше какво правят, кои са членовете им, какви са методите , средставата и целите им - нямаше да са тайни, а позьорски, не ли ?

Има два вида общества:

1. Общества, в които се разменят писмена и устна информация;

2. Общества, в които се предават духовни качества по неосезаем път. Тези общности се водят тайни, понеже това, което се осъществява в тези магнитни полета, не може да се опише вербално и писмено. :ph34r:

Грехът е вибрационно несъответствие, между зародиша на латентната душа и поведението, като продукт на физическата сетивност и материалистическата насоченост на аза. Това поведение, подтиска разгръщането на зародиша, който е в сърцето и след пробуждането кореспондира с пинеалния център. Зародиша преди и след новораждането му, са в друга плоскост на живот и са недостъпни за действията на личността, аза и егото - тоест за него грях няма или по-точно - грехът е констатация на самосъзнанието, получена в резултат на вибрационното несъответсвие между житното зърно и материалната форма. Изкупване на греха /вибрационното несъответствие/ в общопознатото разбиране е фалшива догма. Туширането и заличаването на вибрацията грях, може да стане чраз изживяване на смъртта приживе във физическото тяло /избягва си втората смърт/ и чрез физическата смърт /не се избягва втората смърт/. Никой не е изкупил греховете на никого. Той е имал биологичен баща и е постигнал адепство от най-висша форма. Имал е и съпруга.

Никого не наричайте отец, освен вашия Отец, Който е на небесата”. какво означават за православието думите на Христос?Не за външното говори Христос, а за вътрешното. Той осъжда не самото обръщение, а това вътрешно състояние на душата, което може да се вложи в такова обръщение. И се осъжда не този, който се обръща с “отец”, а този, който изисква такова обръщение към себе си.

и рече: на Моисеевото седалище седнаха книжниците и фарисеите, и всичките си работи вършат, за да ги видят човеците; разширяват своите хранилища и правят големи полите на дрехите си; обичат първо място по гощавките и предни седалища в синагогите, и поздрави по тържищата, и – да им казват човеците: учителю, учителю! А вие недейте се нарича учители; защото един е вашият Учител – Христос, а всички вие сте братя; и никого на земята недейте нарича свой отец, защото един е вашият Отец, Който е на небесата; и наставници недейте се нарича; защото един е вашият Наставник – Христос. Но по-големият между вас да ви бъде слуга; защото, който превъзнесе себе си, ще бъде унизен; а който се смири, ще бъде въздигнат” (Мат. 23:2,5-12).

вие как се обръщате към баща си,не му ли казвате татко?

Има два вида общества:

1. Общества, в които се разменят писмена и устна информация;

2. Общества, в които се предават духовни качества по неосезаем път. Тези общности се водят тайни, понеже това, което се осъществява в тези магнитни полета, не може да се опише вербално и писмено. :ph34r:

Последното общество, няма нищо общо с христианското разбиране за Бог.

И много ми се струва, че изобщо няма никаква връзка с Бог.

Редактирано от Марея (преглед на промените)

а кой говори и къде става дума за Бог в случая ?

Никого не наричайте отец, освен вашия Отец, Който е на небесата”. какво означават за православието думите на Христос?Не за външното говори Христос, а за вътрешното. Той осъжда не самото обръщение, а това вътрешно състояние на душата, което може да се вложи в такова обръщение. И се осъжда не този, който се обръща с “отец”, а този, който изисква такова обръщение към себе си.

и рече: на Моисеевото седалище седнаха книжниците и фарисеите, и всичките си работи вършат, за да ги видят човеците; разширяват своите хранилища и правят големи полите на дрехите си; обичат първо място по гощавките и предни седалища в синагогите, и поздрави по тържищата, и – да им казват човеците: учителю, учителю! А вие недейте се нарича учители; защото един е вашият Учител – Христос, а всички вие сте братя; и никого на земята недейте нарича свой отец, защото един е вашият Отец, Който е на небесата; и наставници недейте се нарича; защото един е вашият Наставник – Христос. Но по-големият между вас да ви бъде слуга; защото, който превъзнесе себе си, ще бъде унизен; а който се смири, ще бъде въздигнат” (Мат. 23:2,5-12).

вие как се обръщате към баща си,не му ли казвате татко?

Аз оттова, което сте написали разбрах, че трябва да сме смирени, по-ниски и от тревата, и да почитаме бащите си , наставниците си и учителите си,(това го разбирам и приемам) ама не така много, както трябва да почитаме Отеца, който е на небесата, Наставника - Христос и Учителя - Христос.( това го разбирам и не го приемам)

Грешна ли съм?

а кой говори и къде става дума за Бог в случая ?

А за какво става дума?

Редактирано от Марея (преглед на промените)

А за какво става дума?

ами ти го каза :

:wink12:

--------------------

Златото се приема като еманация на Слънцето, нашият баща - той "опложда" нашата майка - Гея и затова сме му рожби. Това е очевидно, а невидимо за нас остава другото - един златен /разбирай слънчев/ Път, за който съобщават мъгливо и в притчи всички религии в своите свещени писания. Например в Авеста - нали за иранската фондация КЕШЕ е темата.И много човеци са извървели по този Път и са превърнали оловото на природата в златото на Духът /както алхимиците се изразявали/.

Zlatoto е знакът на Божието съвършенство в света на неживата природа.Не ли ?

ами ти го каза :

:wink12:

Zlatoto е знакът на Божието съвършенство в света на неживата природа.Не ли ?

--------------

E ;)

Злато, защото казват, че червената аура на кандидата на мистериите при процеса новораждане от вода и дух става в един особен виолетово-златист цвят - цвят несъществуващ в тази природа. Та и за това златен де.

А християнството си е задължително за един кандидат - без да е истински християнин с прилежащите му добродетели и качества просто си отпада от съответната мистерийна школа. Е, в случая използвам терминът "християнин" в един доста широк смисъл и акцентирам на христоцентричността - да подчиниш материалното на духовното.

И прочие, и така нататък, и изобщо, въобще и такова-онакова разбииш ли... :clown:

--------------

E ;)

Злато, защото казват, че червената аура на кандидата на мистериите при процеса новораждане от вода и дух става в един особен виолетово-златист цвят - цвят несъществуващ в тази природа. Та и за това златен де.

А християнството си е задължително за един кандидат - без да е истински християнин с прилежащите му добродетели и качества просто си отпада от съответната мистерийна школа. Е, в случая използвам терминът "християнин" в един доста широк смисъл и акцентирам на христоцентричността - да подчиниш материалното на духовното.

И прочие, и така нататък, и изобщо, въобще и такова-онакова разбииш ли... :clown:

Това добре, разбирам, че трябва духа да подични материята, разбирам и целта на занятието, но .... не разбирам следното и виж как се движат бавно мислите в магарешката ми тиква - трансцендентното присъства във всички неща.Знаеш - каквото горе, туй и долу.Следователно-всеки един един човек, независимо кой е, от къде е, от каква религия или заблуди изповядва - той съдържа живака.защо трябва мистерийно да разделяме живака и сярата, за да ги смесим отново ?

Това добре, разбирам, че трябва духа да подични материята, разбирам и целта на занятието, но .... не разбирам следното и виж как се движат бавно мислите в магарешката ми тиква - трансцендентното присъства във всички неща.Знаеш - каквото горе, туй и долу.Следователно-всеки един един човек, независимо кой е, от къде е, от каква религия или заблуди изповядва - той съдържа живака.защо трябва мистерийно да разделяме живака и сярата, за да ги смесим отново ?

----------------------

Ба ли маа му - и аз не мога да разбера това - кому е нужно всичкото това напъване?

На мен, като личност - въобще не ми тряа. Даже на моменти ми е досадно и тъпо, а пък и ми губи мноооого време.

Периодично изпадам силни напрежения /забелязвам ги и при други/ които се преодоляват трудно. Един куп неща, които са ми ангажирали вниманието и са ми доставяли удоволствия сега не важат вече. И така нататък...

----------------------

Теоретично след достигане на новораждането физическото тяло като дреха се носи дълго време в мир с природата и околните. Сиреч будистката поговорка важи - преди просветлението носиш вода, цепиш дърва, след просветлението - носиш вода, цепиш дърва...

Външно промяна не може да има, щото тя е на друго ниво, неосезаемо. Поне така разправят де. ;)

----------------------

Затова си личи някой, който само имитира Пътя- липсва му мир с природата и околните и това не може да се скрие.

Е, какво е Бог? Мога да кажа какво не е и пак ще направя грешка. :tongue2: Най-разумното определение е, че е непознаваем и причина за всьо и вся. :clown: Има два вида души, обаче аз се съмнявам в съществуването на първата, може би тя се бърка и смесва с понятието съзнание. Та - що е Бог? :ph34r:

Завършека на заглавието, принципно прави темата с претенции да може да побере буквално всичко което сега знаем, което сме забравили и което още не сме научили. Но пък раздела предполага все пак ограничение да не се навлиза в светското и битовото, а да се пише в рамките на Религия, Мистика, Езотерика.

Има едно голямо, "НО" обаче. Така или иначе и тези лъженаучни или съвсем непретендиращи да имат връзка с науката ъ-ъ-ъ дисциплини се развиват(в главите ни), поне частта им, която ни е достижима, преди да сме станали на таласъми, именно на този свят. Така че в частност от тази гледна точка всяка една мисъл и относно този свят и това което става в него, не излиза твърде много извън рамките на темата, че да се спори дали е, или не е за в нея.

Няма "що е Бог". Всяко обяснение в опит да се отговори е поставяне на рамки на безкрая. Най-доброто описание, което бихме били в състояние да дадем, би трябвало да е съставено от само един термин, като по този начин поне ограничим щетите от нашият неразумен опит за определяне. Всяко нещо в повече, повишава нашата суета относно възможностите ни да квалифицираме нещо, което не се поддава на такова действие.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

точното изложение на православната вяра!

Бога никой никога не е видял. Единородният Син, Който е в недрата на Отца, Той го обясни (Иоан. 1:18). И така, Божеството е неизказано и непостижимо; защото никой не познава Сина, освен Отец; и нито Отца познава някой, освен Сина (Мат. 11:27). Също и Светият Дух знае Божието, така както човешкият дух знае какво има у човека (1Кор. 2:11). И освен Самото първо и блажено Същество, никой никога не е познал Бога, с изключение на този, на когото Той Сам е открил - никой не само от хората, но дори и от небесните сили, от самите, казвам, херувими и серафими.

Но Бог не ни е оставил в пълно неведение; защото Сам е посадил в природата на всекиго познание за това, че има Бог. И самите създания, тяхното запазване и управляване възвестяват величието на Божеството (вж. Прем. 13:5). Освен това Бог първо чрез закона и пророците, а после чрез Единородния си Син - нашия Господ Бог и Спасител Иисус Христос - ни предаде познание за Себе Си, каквото можем да поберем. Затова приемаме, разбираме и почитаме всичко, което са ни предали законът и пророците, апостолите и евангелистите и не изследваме нищо повече от това. Защото, щом като Бог е благ, то Той е и Подател на всяко добро и е чужд както на завистта, така и на която и да е друга страст , понеже завистта не е сродна на Божието естество, което е безстрастно и единствено добро. И затова Той, като всезнаещ и промислящ за доброто на всеки, ни откри това, което е необходимо да знаем, и премълча онова, което не можем да понесем. Трябва да бъдем доволни от това, да пребъдваме в него и да не престъпваме вечните межди (срв. Притч. 22:28) и Божиите предания

Но какво представлява Божието същество или как Той е във всичко, или по какъв начин Единородният Син и Бог, като унижи Себе Си, стана човек от девствени кърви, тоест по друг свръхестествен закон, или как ходел по водата със сухи нозе - това не знаем и не можем да изречем. И така не можем да кажем, нито дори и да помислим нищо за Бога, освен това, което ни е изречено, казано или открито от Самия Бог в Божествените Писания на Стария и Новия Завет

...

Йехошуа бен Йосиф/преименуван от християните на Исус Христос/ ...

OK, тук обаче четеш като ... значи има един такъв момент, ако се казваш Фьодор Иванов. По правилата на граматиката гласните изчезват. За звуци Фе или Пе има само една буква - ПеФе. И според благозвучието се произнася къде Фе, къде Пе. Същото важи и за буква БетВет - къде Бе, къде Ве. Подава си докиментите Фьодор Иванов на контролните органи и след голям интервал от комбинации как да прочете името му се обръщат към него - господин Пидер Ебаньов? Ауу, имах колежка Влада и редовно изкрейзваше като й прочетат името Бляда.

Няма Йехошуа. Няма причина да има глухо Х. Името се пише (???) и се произнася Иешу, докато адаптацията (????) Иешуа се превежда Спасител. Игра на граматиката.

Иначе преживяваме пореден вандализъм стигнал до скандал с Франция и определен като международен акт на посегателство върху христианска светиня. Подпалиха вратите на най-красивия манастир Латрун. Манастирът на мълчанието. Стените са в графити с надпис "Исус е маймуна". Следите водят към форпост Мигрон и се смята за сега, че е ръка на палестинци.

В този манастир Салах-Дин е държал пленник Ричард Лъвското сърце. И в чест на смелия воин на исляма пред входа има обелиск, чийто връх е глава на старец с подпис Ияхве. Не знам, кой е дизайнера, но на мен ми прилича на могъщ религиозен фалос.

Хубава работа.Хайде стига се излага така тотално..нали от СЗ знаете ;че Йешуа ще дойде като Месия и Спасител..нещо ти превъртат чивиите :tongue2: Преди два поста ;ти се съгласи с мен че СЗ са пророчествата;а НЗ са изпълненията..даже ми се изрепчи;че те са се сбъднали..тоест дошъл е Божия син.Хайде сега пак да те приканя да ми покажеш къде в СЗ /който е основата / се казва ;че Ел Шадай ще прати своя син на земята.Къде Ел Шадай казва ;е ще бъде едно със този свой син?Къде точно е споменато името на Иисус като чакания божи син??

Струва ми се, че този материал го минаваме за поне трети път. Пророчеството не е подробна спецификация. В него няма дата, на която събитието ще се случи, нито какъв цвят ще бъдат очите на Месията. Сиреч, там е разкрито толкова, колкото Господ е решил да разкрие към това време на хората, чрез техния пророк. Изпълнението на пророчеството е описано по-късно в Новия Завет. Пророчеството от Стария Завет е изпълнено и това, че е извършено от Синът Му, не прави изпълнението невалидно, както и това, че не е описано, кой точно ще е приносителят, не Го прави по-малко Божи Син. Така Господ е решил - така си е свършил работата...

П.П. Старият Завет не основата. Господ сам заличи повелите за кърваво изкупление на греховете, чрез жертвата и възкресението на Синът си. Това е основата - вярата в жертвата Му...

Официално питам:

кажете уважаеми калифорнийски ай ти специалисте; обиждате ли се като ви наричам Ленче..ако се обиждате ще ви се извиня официално..обещавам и давам тържествена дума на малък мосадчо -Талмудчо Танахшкенази

Официално отговарям:

Да следят за поведението на потребителите във форума е прерогатив на модераторите. Ако модератор определя поведението на потребителя valkiria1 като обидно, значи потребителят valkiria1 най-вероятно има над какво да се замисли. Ако потребителят valkiria1 не разбира къде е прекрачил границите, е редно да попита модератора, който му е направил забележка. Вярвам, че той ще разясни подробно на потребителя valkiria1, къде е редно да поработи над комуникацията със съфорумците си и какво да не прави повече, за да не му бъде отправено ново предупреждение.

Пич, засегна любимата ми тема

Начи да приемем че има Бог. Той ни е създал и като наш създател е определил законите, по които трябва да живеем. ОК. 10 божи заповеди

Идва после едно тъпо *censored* и казва "Аз съм син Божий и вие ще ме слушате"

И почва да раздава и той заповеди - но такива, които на моменти направо са в разрез с тези на баща му. Бог казва 'Живот за живота, око за око, зъм за зъб, нога за нога, изгорение за изгорение, удар за удар, рана за рана". нашия вика "ако те ударят, чакай да го направят и втори път и не смей и гък да кажеш... и що ли - щото ти ще отидеш в рая, а ония ще горят в Ада". А сега ми кажи че християнстово не е измислено от тези, които просто е трябвало да търпят боя. И това което най ме дразни - Бог казва, след големия потоп, че никога няма заради човека да унищожи цялата земя. А Христос идва и ми разправя за некъв апокалипсис? Аре бе, Бог да не спази собственото си обещание - тоя трябва да е баси мизерника - нас на морал да учи, пък него... кой ще съди Бог, нали е създател на всичко

И накрая - най-голямото доказателство, за липсата на божий син - наличието на толкова много религии. Ако Бог е един, ако той е наш създател, и ако е пратил при нас сина си - от де се зе Мохамед? От де идва мюсюлманстовото? Нима Аллах и Йехова не са едно и също лице - защо тогава заповедите им са различни? Как ще ми докажеш че Бог е Йехова а не Аллах? Ми от де идват Шива, Буда и всички други божества и полубожества? Айде след като си толкоз близък с Бог, светни ме по тези въпроси?

Когато говориш на Бог - това е молитва. Когато Бог ти говори - това е шизофрения

приятелче мило,изобщо и хабер си нямаш каква глупост си написал....когато няма какво да каже по-добре не казвай "пиши" нищо!

седиме си тука и си разговаряме за Бога!В едно и също вярваме по различен начин, , при това душата на всеки един от нас е настроена по своему. Всеки един от нас не вижда какво има в душата на другия!разсъждаваме с ума си,без да слушаме и сърцето.греха ни пречи да бъдеме духовни,затова си караме душевно !как ли ни вижда Бог в тоя разговор?не напразно е казал-на прости ще открия,а от мъдри ще скрия!простият, боящ се от Бога човек е по-високо от многообразования и елегантния, но нямащ за цел и стремеж да угоди на Бога.ако говорехме по дух,нямаше да спориме за буквата!душата трябва да е подчинена на духа.Грешното при нас е в изключителното преобладаване на това, което трябва да бъде в подчинение.

душата трябва да е подчинена на духа

Това е така, но се случва изключително рядко. Сватбата между душата и духа се е осъществила за малцина.

Сватбата между душата и духа се е осъществила за малцина.

за да се полчуи трябва и душата, и духа и тялото да бъдат разтопени, върнати в естественото им течно, един види хаотично състояние и след това да бъдат излети отново.Тоест -това, което тук ври и кипи под формата на безсмислена дискусия е всъщност добро, тъй като молекулите на мислите се трият една в друга, загравят се и все някой би могъл да достигне до фазата на втечняване по какъвто и да е начин - при всекиго би трябвало да е индивидуално.Поне тъй си мисли на магарето сина, разбира се.

Ако не ми вярваш-питай Валентинус.

О.К. Разрушава се старият храм и се изгражда нов. Шаблонът според мен е на питрите, лунните учители - оттеглили се вече в неподвижното царство /нирвана/. Интуицията ми подсказва, че всеки човек в далечното бъдеще ще твори от себе си шаблон за следващата вълна на живот. Това разтапяне на душата, тялото и духа спомага за откриване на микрокосмоса в липиката и става възможно хипофизата да се прикачи към другата матрица, следва пламване на пинеалния център и слизането на универсалния дух. Тогава става сватбата между душата и духа. Ще попита и бате Вальо де ... :tongue2: гледам, че има очила и чете нещо. :clown:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.