Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Иисус, Мохамед, Буда или да поговорим за религия

Featured Replies

Е, добре... незабрава. Тогава дали ще разбереш какво казвам по-добре, ако ти прошепна, че за мен животът е забрава на смъртта, а смъртта е баш незабравата. Никога не забравям, че съм смъртна, въпреки ерзаците, наречени животи. Така и не се научих да лъжа себе си. За останалите не бих могла, а и не искам да отговарям. Отговарям само пред себе си.

Жестоко е да кажеш на някое дете, че няма Дядо Коледа, нали? Дано поне са щастливи в съня си - в живота, който им раздава подаръци - дребни щастийцета на забравата.

Лу, разбирам те и когато "крещиш" и когато "шепнеш". Това се опитвам-да разбера всичко, да си го обясня и нито да го съдя, нито да го защитавам, изхождайки от същият този твой принцип-да отговарям само и единствено за своите мисли, дела и т.н.

Да. Еднакво жестоко е да кажеш на дете, че няма дядо Коледа и да го лъжеш, че има, но всеки има право да вярва или да не вярва в коледните си подаръци.

И ще копирам тук нещо, което ти вчера ни предостави - част от апокрифното евангелие на Тома:

2. Исус Христос се роди в страната, която се нарича Витлеем, в града Назарет. Когато беше на 5 години, играеше като дете с еврейските момчета. Там течеше една речица. Исус събра чисти клонки и макар млад, стори следното: взе кал и направи 12 птичета. Когато Исус направи птичките, беше събота и имаше много еврейски деца, които играеха с него. Един от юдеите, като видя какво върши Исус в събота, отиде да извести на баща му Йосиф, казвайки това: “Твоето момче играе край речицата. То взе кал и направи 12 малки птичета — и така оскверни съботата.” Исус плесна с ръце и рече на птиците: “Литнете, възпейте и помнете мене живия.” Птичетата веднага литнаха и като летяха, пееха. И видяха хората, ужасиха се и отидоха да съобщат на другите за видените чудеса, които направи Исус.

3. В това време синът на книжника Ананий беше там с баща му Йосиф. Той взе върбова пръчка и развали вирчето, което Исус беше направил; и водата изтече. Когато Исус видя вирчето развалено, не му стана добре. И му рече: “Нечестиви и неразумни содомянино, [3] какво ти пречи моето вирче и моята речица? Още сега да изсъхнеш като дърво и да не даваш нито плод, нито листа!” И в същия момент детето изсъхна. Като побягна, Исус си отиде в къщи, а родителите на отслабналия дойдоха, оплакаха младостта му и говореха на Йосифа: “Такова ли дете имаш!”

Да коментирам ли извода от притчата или той е ясен?

Според мен е ясен!

• Отговори 6k
  • Прегледи 401k
  • Създадено
  • Последен отговор

Мислите ли?

Предполагам, понеже доколкото съм чувал има разлика от исляма когато е възникнал и това, което е сега. Както май и християнската религия е била доста по-друга от тази, която е в момента.

Извинявай, но следиш ли внимателно темата, т.е. как тези, които твърдят, че следват Исляма представят тази религия?

Те може да твърдят каквото си искат, но исляма едва ли е бил в началото същия, който изучават днес :hush:

Това е ясно...

...

Което е?

Има го, но надали някой може да го опише ей така. Факт е, че религиите затова и ги има, заради това усещане. Но всяка стига по различен път до него. А по пътя се случват най-различни неща, като например някой владетел да реши, че му е по-лесно да поизмени религията така, че да направи от населението фанатици, готови да умират в свещена война, например :cool:

Те може да твърдят каквото си искат, но исляма едва ли е бил в началото същия, който изучават днес :hush:

Разбирам, но аз съм практичен човек или поне се опитвам да бъда и затова ме интересува какво представлява Исляма днес. Затова вземам участие в темата за Исляма.

Има го, но надали някой може да го опише ей така. Факт е, че религиите затова и ги има, заради това усещане.

Да ви подскажа - религиозното чувство... Започнете с вики като напишете в търсачката психология на религиите. Успех:-)

Нямам интерес да търся каквото и да било по въпроса,в уикипедиа-та или някъде другаде. А и ако можеше да се научи всичко с четене, хората нямаше да казват ако не го изпиташ - не може да го разбереш :) Имам собствено мнение по темата и написах един два поста. Засега не виждам някой да е написал отговор, в който да покаже друга позиция, подкрепена с някакви аргументи и факти.

Разбирам, но аз съм практичен човек или поне се опитвам да бъда и затова ме интересува какво представлява Исляма днес. Затова вземам участие в темата за Исляма.

Значи се интересуваш от това, какво хората са направили от исляма, а не от неговия първоначален замисъл. Но хората изопачават абсолютно всичко. Все едно да гледаш една картина, рисувана от велик художник, която в последствие някой посредствен художник е решил да направи „още по-добра“ рисувайки върху оригинала. Кое е по-важно: нарисуваното от гениалния художник или добавките от посредствения? Притежаваш ли умението като погледнеш такава картина да различиш нарисуваното от единия и от другия? Няма значение дали го притежаваш – то може да се развие, но е необходимо желание и практика. Искаш да опознаеш исляма, без да си чел корана. А колко повече се иска за да достигнеш до същността на написаното, вместо да се задоволиш с това, което се чете на повърхността и се пише от разните там коментатори, тълкуватели или критици. Разбира се по разбираеми причини на мюсюлманите не им е позволено такова свободно индивидуално тълкуване, но ти не си мюсюлманин. Задаваш въпроси, но на каква база можеш да оцениш отговорите, които получаваш? Разбира се, че поддръжниците и противниците на исляма ще имат коренно противоположни мнения. За да разбереш истината обаче е необходимо да си изградиш собствено мнение. Обърни внимание на думата „разбереш“, която в случая не използвам със значение „научавам“, в смисъл някой да ти каже нещо, а на „осъзнавам“, „изживявам“, т.е. личен опит. Подобно задълбочаване в някоя религия обаче май е проблем за будистите, тъй като това според схващанията им би ги отклонило от избрания от тях път – будизма.

А на християните искам да напомня какво пише в Библията и нека си отговорят, намират ли се всред вярващите в исляма десет праведника или не се намират?

26 И Господ каза: Ако намеря в Содом петдесет праведника, вътре в града, ще пощадя цялото място, заради тях.

...

32 Тогава Авраам рече: Да се не разгневи Господ и аз ще продумам пак, само тоя път. Може да се намерят там десет. И той каза: Заради десетте няма да го погубя.

(Битие 18 гл.)

Значи се интересуваш от това, какво хората са направили от исляма, а не от неговия първоначален замисъл. Но хората изопачават абсолютно всичко.

Първоначален замисъл?

Искаш да опознаеш исляма, без да си чел корана.

Тук грешиш. Но не намирам, че тълкуването на една или друга сура е толкова важно, пък и има двама-трима други участници, които се справят по-добре от мен в това отношение. С две думи, понастоящем няма хуманен “заобиколен път” и затова често човек е принуден да избира, или да бъде “добър” мохамеданин и да се държи като “лош” човек, или да бъде “лош” мохамеданин, за да може да се прояви като хуманист и “добър” човек.

Приятелю, тези които се справят по-добре от теб в тълкуването на Корана или Библията, имат изградено собствено мнение, но то е тяхно. Разбираш ли? Ако сам се заемеш с четенето и разбирането в дълочина на който и да било Свят текст, без да ползваш чуждо мнение, без някой да ти обяснява, а сам и то в дълбочина, а не само думите от повърхността, тогава вече ще имаш свое, лично мнение. А за да се разбира Исляма, се иска да се разбират и още много други неща, едно от които е специфичната култура, а не да тълкуваме от гледна точка на нашата култура, възпитание и т.н. Малко по допирателна на темата, но все пак в темата, искам да разкажа нещо, което се случи с мен миналата година в Китай. Зарадвах се на едно сладко, малко детенце, гушнах го и го погалих по главицата... И... майката го дръпна ядосано, направо побесня. В Китай да погалиш малко дете по главицата значело, че му мислиш злото, лошото. Бях толкова сконфузена, че и досега ми избиват червени петна по лицето като си спомня. Нещо, което е нежност в моята култура, в тяхната е проклятие...

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Нещо, което е нежност в моята култура, в тяхната е проклятие...

Приятелко, това е ясно. Просто теоритизираш прекалено много. Както ти казах това не е форум за историци и култоролози. Не водим философски дискусии. Просто виж последното ми мнение в темата за Исляма. И пак да повторя, че не критикувам Исляма като религия, а други неща и ако досега не е станало ясно... ми значи обяснявам неясно :-)

Редактирано от dagpo (преглед на промените)

Приятелко, това е ясно. Просто теоритизираш прекалено много. Както ти казах това не е форум за историци и култоролози. Не водим философски дискусии. Просто виж последното ми мнение в темата за Исляма. И пак да повторя, че не критикувам Исляма като религия, а други неща и ако досега не е станало ясно... ми значи обяснявам неясно :-)

Няма теория, говоря само от лична практика. Прочетох поста ти, вероятно и ти си прочел моя.

Ако идеш на гости някъде и стопанинът на дома се държи по начин, който на теб не ти харесва. Какво ще направиш?

Ще узурпираш дома му ли?

Линейното мислене носи много болка, Дагпо. Много болка!

Няма теория, говоря само от лична практика. Прочетох поста ти, вероятно и ти си прочел моя.

Ако идеш на гости някъде и стопанинът на дома се държи по начин, който на теб не ти харесва. Какво ще направиш?

Ще узурпираш дома му ли?

Линейното мислене носи много болка, Дагпо. Много болка!

Ако стопанинът се държи с някой друг по начин, който не харесва на потърпевшия, ако не направиш нещо за да защитиш страдащия, ти всъщност подкрепяш този който извършва насилието.

Ами ако стопанинът на дома дойде в твоя дом и продължи да се държи по същия начин?

Това не означава задължително да приложиш насилие спрямо насилника. Можеш да разкажеш на всички какви ги върши, и това евентуално може да го спре. Всъщност насилието би трябвало да е последният избор, когато всичко друго е изчерпено.

Редактирано от Вало (преглед на промените)

Нел, толкова ли е сложно? Каква е твоята теза всъщност?

Нел, толкова ли е сложно? Каква е твоята теза всъщност?

Напротив. Много е простичка моята теза. Няма как да наложиш своята справедливост на някого, който вижда нещата по друг начин. Алия ви обясни, че би хвъргала камъни по някого, изпълнявайки своя дълг. Разибра се Алия би се почувствала различно, ако нея прибиват с камъни(или човек, на когото много държи и знае, че не е направил нищо лошо),

но дали ще осъзнае нелепостта на отнемането на живот, без значение в чие име и по каква причина... аз не мога да гадая.

А и си спомням някоя и друга личности в историята, които са прилагали своята спреведливост спрямо другите...

Хитлер, Сталин, Пол Пот... да продължавам ли, приятелю? Ето ти пример за действие. Тъжно, нали?

Алия ви обясни, че би хвъргала камъни по някого, изпълнявайки своя дълг.

Не защитавам Алия, но силно се съмнявам, че би го направила в действителност...

Ами ако стопанинът на дома дойде в твоя дом и продължи да се държи по същия начин?

В моя дом, той ще спазва моите правила, в неговия си-да прави каквото намира за правилно. Ако не ми харесва при него, няма да ходя. Ако нападне дома ми, ще бъда принудена да защитавам дома си с всички възможни средства.

Може и чай да му направя, да му превържа раните...

Обаче според всички твои досегашни твърдения, тези неща просто ги няма, майя... :go ahead:

Това не означава задължително да приложиш насилие спрямо насилника. Можеш да разкажеш на всички какви ги върши, и това евентуално може да го спре. Всъщност насилието би трябвало да е последният избор, когато всичко друго е изчерпено.

... или евентуално да го разяри още повече...

А насилието си е насилие. От всяка гледна точка.

Така че... нещо не ви разбирам, Вало и Дагпо. Хем искате всички да се щастливи, хем искате да са

щастливи по вашия начин. :questions:

В моя дом, той ще спазва моите правила, в неговия си-да прави каквото намира за правилно. Ако не ми харесва при него, няма да ходя. Ако нападне дома ми, ще бъда принудена да защитавам дома си с всички възможни средства.

Може и чай да му направя, да му превържа раните...

Обаче според всички твои досегашни твърдения, тези неща просто ги няма, майя... :go ahead:

... или евентуално да го разяри още повече...

А насилието си е насилие. От всяка гледна точка.

Така че... нещо не ви разбирам, Вало и Дагпо. Хем искате всички да се щастливи, хем искате да са

щастливи по вашия начин. :questions:

Нещо и аз не мога да ти свана тезата,Нел.Умишлено ли не искаш да разбереш какъв точно е проблема?Когато бъдеш принудена да се защитаваш вече ще е късно и нищо няма да успееш да направиш, не можеш ли да схванеш че трябва да разбираш малко разширено термина "дом"?Насилникът вече е в дома ни, роден е тук и има същите права, но мозъкът му е промит и твоите разбирания за щастие слабо го интересуват, това се опитват да ти кажат Вало и Дагпо.

П.П.Поне така аз го разбирам. :-)

Насилникът вече е в дома ни, роден е тук и има същите права, но мозъкът му е промит и твоите разбирания за щастие слабо го интересуват, това се опитват да ти кажат Вало и Дагпо.

Да. Може би, Нел просто обича да спори с нас :go ahead:

Обаче според всички твои досегашни твърдения, тези неща просто ги няма, майя... :no-no:

Съжалявам, но не си разбрала правилно.

Така че... нещо не ви разбирам, Вало и Дагпо. :no-no:

Да, така е. Не се разбираме.

Комуникацията в Интернет ограничава.

На живо също се случват много недоразумения, но тук още повече.

Усмихнат ден и добра седмица.

Демонстрирам нагледно какво означава празнословие. :no-no: Най-вече своето празнословие, вие разбира се, сте много прави :no-no: И се радвам, че можете да промените хода на историята. На мен ми е невъзможно, не съм толкова велика, че да променя една цяла религия, с прилежащите и промити мозъци.

Демонстрирам нагледно какво означава празнословие. :no-no: Най-вече своето празнословие, вие разбира се, сте много прави :no-no:

Извинявам се, но това е леко надменно. :-)

И все пак ми се иска будистите да ми обяснят как нещо дето го няма-пустота на пустотата, как това нещо трябва да ме притеснява толкова, че да реша, че съм толкова велика, че да променя една цяла религия, с прилежащите и промити мозъци.

Или в едната тема имаме едно мнение, но в другата си го променяме?

Пустотата не е възможно да бъде обяснена във форум. То и извън форум само обяснение не стига.

Aliah:

и т.н. и т.н.

изобщо много тайни крие Библията,измислена от многото свети писатели,на които още чакам списък от Логос,

който явно чете,но не знае кой е авторът..

Този пост е редактиран от Aliah: Днес, 12:41

Това върши ли ти работа?

1. Moisés Docto, pastor, Génesis; Éxodo;

profeta, Levítico; Job;

caudillo 1473 a.E.C. Números;

Deuteronomio;

Salmo 90

(posiblemente

también el 91)

2. Josué Caudillo c. 1450 a.E.C. Josué

3. Samuel Levita, antes de Jueces; Rut;

profeta c. 1080 a.E.C. parte de

1 Samuel

4. Gad Profeta c. 1040 a.E.C. Parte de

1 Samuel;

2 Samuel

(ambos con

Natán)

5. Natán Profeta c. 1040 a.E.C. Véase arriba

(junto con Gad)

6. David Rey, pastor, 1037 a.E.C. Muchos de

músico los Salmos

7. Hijos Algunos de

de Coré los Salmos

8. Asaf Cantante Algunos de

los Salmos

9. Hemán Sabio Salmo 88

10. Etán Sabio Salmo 89

11. Salomón Rey, c. 1000 a.E.C. La mayoría de

constructor, los Proverbios;

sabio El Cantar de

los Cantares;

Eclesiastés;

Salmo 127

12. Agur Capítulo 30

de Proverbios

13. Lemuel Rey Capítulo 31

de Proverbios

14. Jonás Profeta c. 844 a.E.C. Jonás

15. Joel Profeta c. 820 a.E.C.(?) Joel

16. Amós Manadero, c. 804 a.E.C. Amós

profeta

17. Oseas Profeta después de Oseas

745 a.E.C.

18. Isaías Profeta después de Isaías

732 a.E.C.

19. Miqueas Profeta antes de Miqueas

717 a.E.C.

20. Sofonías Príncipe, antes de Sofonías

profeta 648 a.E.C.

21. Nahúm Profeta antes de Nahúm

632 a.E.C.

22. Habacuc Profeta c. 628 a.E.C.(?) Habacuc

23. Abdías Profeta c. 607 a.E.C. Abdías

24. Ezequiel Sacerdote, c. 591 a.E.C. Ezequiel

profeta

25. Jeremías Sacerdote, 580 a.E.C. 1 y 2 Reyes;

profeta Jeremías;

Lamentaciones

26. Daniel Príncipe, c. 536 a.E.C. Daniel

gobernante,

profeta

27. Ageo Profeta 520 a.E.C. Ageo

28. Zacarías Profeta 518 a.E.C. Zacarías

29. Mardoqueo Primer c. 475 a.E.C. Ester

ministro

30. Esdras Sacerdote, c. 460 a.E.C. 1 y 2

copista, Crónicas;

administrador Esdras

31. Nehemías Oficial de la después de Nehemías

corte, 443 a.E.C.

gobernador

32. Malaquías Profeta después de Malaquías

443 a.E.C.

33. Mateo Recaudador de c. 41 E.C. Mateo

impuestos,

apóstol

34. Lucas Médico, c. 56-58 E.C. Lucas; Hechos

misionero

35. Santiago Superintendente antes de 62 E.C. Santiago

(hermano de

Jesús)

36. Marcos Misionero c. 60-65 E.C. Marcos

37. Pedro Pescador, c. 64 E.C. 1 y 2 Pedro

apóstol

38. Pablo Misionero, c. 65 E.C. 1 y 2

apóstol, Tesalonicenses;

fabricante de Gálatas;

tiendas 1 y 2

Corintios;

Romanos;

Efesios;

Filipenses;

Colosenses;

Filemón;

Hebreos;

1 y 2 Timoteo;

Tito

39. Judas Discípulo c. 65 E.C. Judas

(hermano de Jesús)

40. Juan Pescador, c. 98 E.C. Revelación;

apóstol Juan;

1, 2 y 3 Juan

Редактирано от arenas (преглед на промените)

Лу, разбирам те и когато "крещиш" и когато "шепнеш". Това се опитвам-да разбера всичко, да си го обясня и нито да го съдя, нито да го защитавам, изхождайки от същият този твой принцип-да отговарям само и единствено за своите мисли, дела и т.н.

Да. Еднакво жестоко е да кажеш на дете, че няма дядо Коледа и да го лъжеш, че има, но всеки има право да вярва или да не вярва в коледните си подаръци.

И ще копирам тук нещо, което ти вчера ни предостави - част от апокрифното евангелие на Тома:

2. Исус Христос се роди в страната, която се нарича Витлеем, в града Назарет. Когато беше на 5 години, играеше като дете с еврейските момчета. Там течеше една речица. Исус събра чисти клонки и макар млад, стори следното: взе кал и направи 12 птичета. Когато Исус направи птичките, беше събота и имаше много еврейски деца, които играеха с него. Един от юдеите, като видя какво върши Исус в събота, отиде да извести на баща му Йосиф, казвайки това: “Твоето момче играе край речицата. То взе кал и направи 12 малки птичета — и така оскверни съботата.” Исус плесна с ръце и рече на птиците: “Литнете, възпейте и помнете мене живия.” Птичетата веднага литнаха и като летяха, пееха. И видяха хората, ужасиха се и отидоха да съобщат на другите за видените чудеса, които направи Исус.

3. В това време синът на книжника Ананий беше там с баща му Йосиф. Той взе върбова пръчка и развали вирчето, което Исус беше направил; и водата изтече. Когато Исус видя вирчето развалено, не му стана добре. И му рече: “Нечестиви и неразумни содомянино, [3] какво ти пречи моето вирче и моята речица? Още сега да изсъхнеш като дърво и да не даваш нито плод, нито листа!” И в същия момент детето изсъхна. Като побягна, Исус си отиде в къщи, а родителите на отслабналия дойдоха, оплакаха младостта му и говореха на Йосифа: “Такова ли дете имаш!”

Да коментирам ли извода от притчата или той е ясен?

Според мен е ясен!

Ще ти отговоря, Нел, също с притча от същото евангелие:

7. Няколко дни по-късно Исус играеше по зида на кулата. [7] През прозореца проникна слънчев лъч. Исус скочи и седна на лъча. Друго дете видя и поиска и то да седне с Исус на лъча, но падна от кулата и умря. И като видяха останалите момчета, които бяха с него, затекоха се да обадят на родителите му, че детето им е паднало от кулата. Родителите на умрялото дойдоха и казаха на Исус: “Ти си съборил нашето дете.” Исус отговори: “Не съм го блъснал аз, но то само поиска да скочи и да седне на лъча и падна.” Но родителите взеха Исус и го заведоха в съдилището. Те крещяха пред съдията срещу Исус, казвайки: “Този уби нашето дете и е виновен за кръвта му.” А съдията попита Исус: “Ти ли уби детето?” Исус отговори: “Питайте самия него.” А те рекоха: “Как ще питаме разкъсано тяло и счупени кости?” Тогава Исус го улови за ръка и рече: “Еноний [8], така беше името му, стани и кажи кой те блъсна.”. Детето веднага скочи пред всички и рече: “Не ме събори Исус, аз сам паднах.”

Да, права си - коментарите са излишни тук...

Чудесен отговор, Лу :shake_puter:

Ето затова тъгувам понякога. Заради подражателите, заради линейното мислене, заради сляпото имитиране...

Но има нещо успокоително-от сто, един да разбере пак е нещо.

Ето още една притча, не знам кой е авторът, но е чудесна!

ЗА СВЕТЛИНАТА

"Добре, да бъде слово ... си помислил глухонемият".

"В Града на Заспалите Сенки живеел Нощтен Фенер. Нощен Фенер обичал да се разхожда в града, когато всички спели, а на сутринта разказвал какво е видял. В една нощ забелязал в една от къщите, че също не спят. Разказал на другата сутрин какво е видял и чул, но никой не му повярвал и го обвинили в лъжа. Според законите на Града го осъдили- да му отрежат ушите, заради това, че е подслушвал и да му отрежат езика, заради това, че е лъгал.

Нощен Фенер продължил да се разхожда вечер из града. В една нощ забелязал в една от къщите, че не спят. На другата сутрин показал с ръце и с тяло какво е видял, но никой не му повярвал и го обвинили в лъжа. Според законите на Града го осъдили - да му избодат очите, за да не вижда и да му счупят пръстите, за да не разказва.

Нощен Фенер продължил да се разхожда вечер из града. Пътят си намирал като опипвал с длани предметите и с крака паважа. В една нощ усетил светлината струяща от една къща, чрез топлината идваща от прозореца й и усетил с кожата си вибрациите от гласовете и движението. На другата сутрин седял на площада и кротко се усмихвал, а от тялото му струяла светлина. Градът го осъдил на одиране.

Нощен Фенер сега се разхожда по улиците на Града на Светулките. В града на Заспалите Сенки тази година се родили много Нощни Фенери. "

Ще ти отговоря, Нел, също с притча от същото евангелие:

7. Няколко дни по-късно Исус играеше по зида на кулата. [7] През прозореца проникна слънчев лъч. Исус скочи и седна на лъча. Друго дете видя и поиска и то да седне с Исус на лъча, но падна от кулата и умря. И като видяха останалите момчета, които бяха с него, затекоха се да обадят на родителите му, че детето им е паднало от кулата. Родителите на умрялото дойдоха и казаха на Исус: "Ти си съборил нашето дете." Исус отговори: "Не съм го блъснал аз, но то само поиска да скочи и да седне на лъча и падна." Но родителите взеха Исус и го заведоха в съдилището. Те крещяха пред съдията срещу Исус, казвайки: "Този уби нашето дете и е виновен за кръвта му." А съдията попита Исус: "Ти ли уби детето?" Исус отговори: "Питайте самия него." А те рекоха: "Как ще питаме разкъсано тяло и счупени кости?" Тогава Исус го улови за ръка и рече: "Еноний [8], така беше името му, стани и кажи кой те блъсна.". Детето веднага скочи пред всички и рече: "Не ме събори Исус, аз сам паднах."

Да, права си - коментарите са излишни тук...

Тези апокрифни писания (не съм сигурен дали така се наричат) протоворечат на Библията. Като дете Исус не е вършил чудеса.

Йоан 2:7-11

Исус им казва: Напълнете делвите с вода. И напълниха ги до горе.

Тогава им казва: Налейте сега та занесете на настойника на угощението. И те занесоха.

И когато настойникът на угощението вкуси от водата, сега превърната на вино, и не знаеше откъде беше, (но слугите, които бяха налели водата знаеха), настойникът на угощението повика младоженеца и му каза:

Всеки човек слага първо доброто вино, и по-долното след като се понапият; ти си задържал доброто вино до сега.

Това извърши Исус в Кана галилейска като начало на знаменията Си, и яви славата Си; и учениците Му повярваха в Него.

Това става след като Исус започва служението си на около 30 годишна възраст.

Тези апокрифни писания (не съм сигурен дали така се наричат) протоворечат на Библията. Като дете Исус не е вършил чудеса.

Искаш да кажеш - противоречат на официалният Нов Завет, редакция св.Иреней Лионски.

Не на "Библията".

Искаш да кажеш - противоречат на официалният Нов Завет, редакция св.Иреней Лионски.

Не на "Библията".

За мен Библията е точно този официален вариант, който е стигнал до нас днес. В темата за будизма се обосновах защо.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.