Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Иисус, Мохамед, Буда или да поговорим за религия

Featured Replies

Поезията е хубаво нещо но нали тук е тема за ислям и християнство или е общо кой в какво си вярва? ----------------------- Добре, спирам със стихчетата. Валентин

Редактирано от valentinus (преглед на промените)

• Отговори 6k
  • Прегледи 400,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Поезията е хубаво нещо но нали тук е тема за ислям и християнство или е общо кой в какво си вярва?

Мюсюлманите са длъжни да вярват в християнския Бог!

Сура 29. аят 46

46. И спорете с хората на Писанието само по най-хубавия начин, но не и с онези от тях, които угнетяват, и кажете: “Вярваме в низпосланото на нас и в низпосланото на вас. Нашият Бог и вашият Бог е един и същ. Ние сме Нему отдадени.”

Мюсюлманите са длъжни да вярват в християнския Бог!

Сура 29. аят 46

46. И спорете с хората на Писанието само по най-хубавия начин, но не и с онези от тях, които угнетяват, и кажете: "Вярваме в низпосланото на нас и в низпосланото на вас. Нашият Бог и вашият Бог е един и същ. Ние сме Нему отдадени."

Това по-скоро доказва колко е невярно твърдението че Бог е "нечий". Той не е лъжица за всяка уста, но(идеята за бога, респективно боговете или свръхестествените същества и/или явления) бива/т използуван/и като основа за облагодетелсвуване на цели касти от хора, които ги мързи да си докарат доходи с полагането на реален труд, а и знаят че по поетият път парите и властта са по-големи и достижими без(големи или без никакви)физически усилия. В този смисъл те са също паразити като чиновническата и политическите прослойки.

Преди да отговорим на тези всичките въпроси, трябва да попитам нещо:

Да разгледаме Сура 4, аят 157-

Арабски текст на Сура 4, аят 157

وَقَوْلِهِمْ إِنَّا قَتَلْنَا الْمَسِيحَ عِيسَى ابْنَ مَرْيَمَ رَسُولَ اللَّهِ وَمَا قَتَلُوهُ وَمَا صَلَبُوهُ وَلَـٰكِن شُبِّهَ لَهُمْ ۚ وَإِنَّ الَّذِينَ اخْتَلَفُوا فِيهِ لَفِي شَكٍّ مِّنْهُ ۚ مَا لَهُم بِهِ مِنْ عِلْمٍ إِلَّا اتِّبَاعَ الظَّنِّ ۚ وَمَا قَتَلُوهُ يَقِينًا

Транслитерацията на същия аят:

Waqawlihim inna qatalna almaseeha AAeesa ibna maryama rasoola Allahi wama qataloohu wama salaboohu walakin shubbiha lahum wainna allatheena ikhtalafoo feehi lafee shakkin minhu ma lahum bihi min AAilmin illa ittibaAAa alththanni wama qataloohu yaqeenan

Източник - http://www.searchtru...n=1&show_urdu=1

Превод на проф. Цветан Теофанов:

157. и изричаха: "Ние убихме Месията Иса, сина на Мариам, пратеника на Аллах." ­ но не го убиха и не го разпнаха, а само им бе оприличен. И които бяха в разногласие за това, се съмняваха за него. Нямат знание за това, освен да следват предположението. Със сигурност не го убиха те.

Въпросите ми са следните:

1. Коя е арабската думичка за "НЕ" пред qataloohu и salaboohu ?

2' Коя е арабската думичка за "И" между думите qataloohu и salaboohu ?

3. Какво означава местоимението ТЕ в ктая на аята - " ... Със сигурност не го убиха те."

Кои са "ТЕ"?

Logoc,може да се поспори и кой е Синът на Мариам-физическото тяло на Иисус Христос,което "те"(незнайко кои те?!)си мислят,че са убили или някой друг/нещо друго?!И накрая аята "Със сигурност не го убиха те" някак ми се струва,че не отрича убийството/"смъртта" на Иисус Христос,но не е от тях?!Кои са "те"?!Кои са тях и кой всъщност е бил Иисус Христос?!Намасте. :yanim:

Редактирано от Blue_Star (преглед на промените)

Aliah,на мен ми е интересно какво казва Корана по въпроса за Светия Дух,понеже го има на няколко места споменат.Според някои мюсюлмани това е Джибраил(Гавраил)-ангелът,но дали това е така?!Намасте. :yanim:

Logoc,може да се поспори и кой е Синът на Мариан-физическото тяло на Иисус Христос,което "те"(незнайко кои те?!)си мислят,че са убили или някой друг/нещо друго?!И накрая аята "Със сигурност не го убиха те" някак ми се струва,че не отрича убийството/"смъртта" на Иисус Христос,но не е от тях?!Кои са "те"?!Кои са тях и кой всъщност е бил Иисус Христос?!Намасте. ;)

Много добър извод направи, Приятелю!

Мога да ти кажа, че мюсюлманите не виждат местоимението ТЕ и стигат до извода, че Христос е въздигнат при Аллах жив!!!???

Аз ще ти посоча кой са ТЕ. Това може да се разбере от предходните аяти на сура 4:

153. Хората на Писанието искат да им свалиш Писание от небето. И от Муса искаха дори повече от това. И рекоха: "Покажи ни Аллах наяве!" И ги порази мълнията заради техния гнет. Сетне приеха телеца, след като ясните знаци дойдоха при тях, и Ние ги извинихме за това, и дадохме на Муса явен довод.

154. И въздигнахме отгоре им Планината поради техния обет, и им рекохме: "Влезте през вратата, кланяйки се доземи!" И им рекохме: "Не престъпвайте в Съботата!" И взехме от тях твърд обет.

155. Защото нарушиха своя обет и не повярваха в знаменията на Аллах, и убиваха пророците без право, и изричаха: "Сърцата ни са в броня." ­ да, Аллах ги запечата [сърцата] поради тяхното неверие и не вярват освен малцина ­

156. и защото не повярваха и изричаха срещу Мариам огромна клевета,

157. и изричаха: "Ние убихме Месията Иса, сина на Мариам, пратеника на Аллах." ­ но не го убиха и не го разпнаха, а само им бе оприличен. И които бяха в разногласие за това, се съмняваха за него. Нямат знание за това, освен да следват предположението. Със сигурност не го убиха те.

Тук се разбиря, че под ТЕ се разбира Юдеите!

Следователно, така преведен аят 157, означава, че Христос не е убит от Юдеите!

И това наистина е така, защото Христоа с убит от РИМЛЯНИТЕ!

Но ако разсъждаваш върху арабския текст ще стигнеш до заключение, което е ужасяваюо за исляма!

Транслитерация от арабски език:

Waqawlihim inna qatalna almaseeha AAeesa ibna maryama rasoola Allahi wama qataloohu wama salaboohu walakin shubbiha lahum wainna allatheena ikhtalafoo feehi lafee shakkin minhu ma lahum bihi min AAilmin illa ittibaAAa alththanni wama qataloohu yaqeenan

Български превод-

Дал съм цветово съответствие между арабския и българския текст.

Въпросите ми са следните:

1. Коя е арабската думичка за "НЕ" пред qataloohu / убиха / и salaboohu / разпнаха / ?

2' Коя е арабската думичка за "И" между думите qataloohu и salaboohu ?

Малко назад ще се върна,виждам Логос си е развихрил фантазията отново,ха ха.

Мястото,където трябва да питаш за христянството е някой христянски форум като http://forums.pravoslavie.bg/ То и мнозинството мюсюлмани не познават цялото богатство на ислямската теология, философия и мистика. А знаеш ли защо?

Знам да.

А ти не знаеш,че в Исляма няма ,,ислямска философия,, и ,,ислямска мистика,,т.е. суфизм.Те са измислени и прибавени от хората

и нямат общо с Исляма.

Чела съм от християнския форум,доста интересни хора и мнения и липса на единодушие по основите на християнството забелязвам.

Относно Исляма:един мюсюлманин няма нужда да има познания по всички ислямски науки.Има минимум знания,които са достатъчни и водят до успех в земния и отвъдния живот.

Основното правило стресирано в Курана е,че Исляма не се наследява,а се осъзнава.

Aliah,на мен ми е интересно какво казва Корана по въпроса за Светия Дух,понеже го има на няколко места споменат.Според някои мюсюлмани това е Джибраил(Гавраил)-ангелът,но дали това е така?!Намасте. ;)

Светия Дух е ангела Гавраил.В Курана пише,че неговия Господ е Аллах и ясно се разбира,че духът не е част от Аллах ,а е негово създание.

Логос -Аллах има 99 имена,които са ни известни,логиката ти е грешна,както обикновено.

Според теб Бог всемогъщ ли е?

Да Вало и Нел,и за това няма равен или партньор.Нещо в природата сочи ли,че Богът е троичен?

Да Вало и Нел,и за това няма равен или партньор.Нещо в природата сочи ли,че Богът е троичен?

Ако Бог е всемогъщ, според теб той би ли могъл да се прояви във всяка форма и по всеки начин, включително като човек?

Нещо в природата сочи ли,че Богът е троичен?

Нещо в природата сочи ли, че има Бог :cool:

Между другото, правиш ли разлика между Бога и образа на Бог?

Ако Бог е всемогъщ, според теб той би ли могъл да се прояви във всяка форма и по всеки начин, включително като човек?

Сетих се за един парадокс в тази връзка.

Ако приемем, че Бог е всемогъщ, то би ли могъл Той да направи камък, толкова тежък, че самият Той да не може да го помръдне?

Ако направи такъв камък, значи не е всемогъщ, след като няма да може да го помръдне. Ако не направи такъв камък, значи не е всемогъщ, след като не е способен да направи такъв камък.

:cool:

Знам да.

А ти не знаеш,че в Исляма няма ,,ислямска философия,, и ,,ислямска мистика,,т.е. суфизм.Те са измислени и прибавени от хората

и нямат общо с Исляма.

:cool: В твоята версия на Исляма може и да няма. Но според Корбен има: http://www.books.bg/books/132/20941.html Е, издателите са шиити, наистина и по твоята логика не съществуват, а и да съществуват нямат нищо общо с Исляма, с твоя Ислям, искам да кажа.

;) В твоята версия на Исляма може и да няма. Но според Корбен има: http://www.books.bg/books/132/20941.html Е, издателите са шиити, наистина и по твоята логика не съществуват, а и да съществуват нямат нищо общо с Исляма, с твоя Ислям, искам да кажа.

Няма моя логика.Пътят на Исляма,който води до целта е само един.

Всеки има право на избор,отклонилите се си понасят последствията.

Богът не прави не божествени неща.Ако дойде като човек-кой ще вярва,че е бог?! ;)

Ако приемем, че Бог е всемогъщ, то би ли могъл Той да направи камък, толкова тежък, че самият Той да не може да го помръдне?

Ако направи такъв камък, значи не е всемогъщ, след като няма да може да го помръдне. Ако не направи такъв камък, значи не е всемогъщ, след като не е способен да направи такъв камък

не бързай да слагаш убеденото емотиконче;отговора на парадокса е прост:Бог не се влияе от физичните и т.н.закони,които важат за нас,защото Бог е извън своято творение,т.е. Космоса и не се съдържа в него+Бог не създава нещо противоречащо на Неговите способности Т.е. въпроса е абсурден,също както Ще умре ли Бог?Кой е създал Бог? и т.н.

Изглежда ,,Вечен,, е трудна за разбиране от ограничените ни мозъци дума.

Пoнeже става въпрос за плодове , то вече взаха да дотягат ТИКВИ като алиах и фесчто иван.

явно калдата е купена от ДПС понеже тез двама щалваросани анадолци, не спират да

сипят омраза срещу християнството но за тях бан няма, няма и да има.

имате мозъци на мюсюлмански терористи.

то от мюсюлманин само терорист става.

Може би в следващия си пост ще изложиш своето мение за Троицата?

Поезията е хубаво нещо но нали тук е тема за ислям и християнство или е общо кой в какво си вярва?

Возлюблена во Христе chefikuneva,

С невелико волеусилие, ще да възсъзрете, в надлежащта ни с брата valentinus поетическа беседа, похвалното старание на двамина смирени форумни радетели, да се въздаде подобаващ ответ, на вопроси 5, 6 и 7 от изначалното питание на скромний съфорумец наш Lysander, където извършено биде сравнение с божевствата езически. Пред вид на същността им, формулирани бидоха и нашите ответи - във реч премерена и далносъщна, за мозъка на всекиго достпуна. Съветствувам Ви, да поощрявате всякое проявление на Вашего възсмирено человекотърпление и братско неосуждение, и да покажете старателство, и дълбочайше вникатество в четенето на тез беседни писания.

Поздравления и пожелания за успения,

darkterminal

Относно Исляма:един мюсюлманин няма нужда да има познания по всички ислямски науки.Има минимум знания,които са достатъчни и водят до успех в земния и отвъдния живот.

Няма моя логика.Пътят на Исляма,който води до целта е само един.

Всеки има право на избор,отклонилите се си понасят последствията.

Това си е хорска мисъл. В цялото си възгордяване хората си мислят че са в състояние да осъзнаят какво мисли, осъзнава и мерилото според което отрежда Аллах. Въпреки това изграждат мнение за него и за пътя за постигането на наградата, определяйки качества и категории както и количество знание и действия като минимум който е достатъчен за целта. Сега Алия кажи има ли максимум след като има минимум и как ще успееш да наложиш волята си над Божията, с цел да приеме това, което ти, някой друг или всички заедно сте приели като достатъчно. Вярно е че в Курана има сведени известни инструкции, за пътя, но как смееш да определяш колко от него трябва като минимум да се извърви, за да е достатъчно да влезеш в рая? Това ми напомня че някога се е стигало до това, че убиването на неверниците е сочено като начин за постигането на отворените райски порти и това е уж било толкова по-сигурно колкото броя на убитите(или евентуално насилените да приемат твоята вяря) е по-голям...Впрочем и сега така се напушват терористите, особено камикадзетата!

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

всеки мюсюлманин е терорист.тва мога да кажа.

промени веднага заглавието на темата и докажи че не си.

става въпрос за СВЕТАТА ТРОИЦА.

все едно да кажа че Мохамед е малоумник и развратник.

такъв ли е?

за мен е важно Бог да ме обича,не хората

заглавието остава,не мисля,че е обидно

Ако Троицата беше толкова важна,тогава Иисус би я обяснил.Той обаче не е казал и една дума за троичния бог,че той е син божи и,че духът има божии атрибути.В Библията Троица няма.Нима Християните твърдят,че Божия Син е несъвършен и е забравил нещо важно?!!

Нещо в природата сочи ли, че има Бог ;)

Между другото, правиш ли разлика между Бога и образа на Бог?

Всичко сочи,че има бог и той е Един.

Не разбирам въпроса.

Понеже има две теми в който открито се напада Христянството то моят отговор е- Първо преди да продължавате да задавате въпроси за Христянството си направете труда да видите коя е по старата религия... И тя е Христянството и с тези прилики май някой е преписвал от Библията -та е време темата да се преименува на Мюсюлмани защо крадете от нашата религия -измислете си друга... И продължавате с провокациите което неминуемо ще доведе до конфликт ;)

Сега Алия кажи има ли максимум след като има минимум и как ще успееш да наложиш волята си над Божията, с цел да приеме това, което ти, някой друг или всички заедно сте приели като достатъчно. Вярно е че в Курана има сведени известни инструкции, за пътя, но как смееш да определяш колко от него трябва като минимум да се извърви, за да е достатъчно да влезеш в рая?

Границите в Исляма са ясно определени в самото му начало и мюсюлманите няма нужда да умуват.Ритуали,молитви,миене на зъбите,пиенето на водата и влизането в Рая-всичко е уточнено как да се прави по най-добрия начин.Хората са с различни възможности и за тях има улеснение.

За максимума има лимит,Суфитите например преминават лимита на молитвите и това ги води извън Исляма.

Терористите ,забравят, забраните и са в същото полужение.

за мен е важно Бог да ме обича,не хората

заглавието остава,не мисля,че е обидно

Ако Троицата беше толкова важна,тогава Иисус би я обяснил.Той обаче не е казал и една дума за троичния бог,че той е син божи и,че духът има божии атрибути.В Библията Троица няма.Нима Християните твърдят,че Божия Син е несъвършен и е забравил нещо важно?!!

Всичко сочи,че има бог и той е Един.

Не разбирам въпроса.

С тези измислици какво мислиш че ще постигнеш ? Ще ме накараш да приема Исляма ли ? Не е зле да си смениш подписа, защото аз съм Христянин и ще си остана такъв, а ако искаш конфронтация -имаш я ... Ще вярвам в каквото си искам ,а ти като каква оспорваш моята религия ? Искаш не искаш живееш в православна държава ... :)

това показва че си поредната резняшка отрепка и съм много доволен че американците и

израелците ви разгонват фамилията в близкия изток.то вие сте си същински животни.

даже мъжете мюсюлмани не ви пускат в храма.

я по-добре обясни щто вас жените не ви пускат в джамиите

отговора е че жените не са хора според малоумната религия наречена ислям.

Може би имаш нужда да прочетеш повече за Исляма.

Жените не само,че ходят в джамиите,но и за тях има специални отделения и по закон мъж не може да забрани на жена си да иде в джамията,когато тя пожелае.За жените не е задължително да се молят в джамия-те имат деца и домашни задължения и си правят молитвите в дома.

Жените са хора според Исляма и имат душа(нещо,което се оспорва от християнските духовници)имат право на избор,имущество,бизнес и др.

http://www.submission.org/images/kaaba-night.jpg

черното са жените

С тези измислици какво мислиш че ще постигнеш ? Ще ме накараш да приема Исляма ли ? Не е зле да си смениш подписа, защото аз съм Христянин и ще си остана такъв, а ако искаш конфронтация -имаш я ... Ще вярвам в каквото си искам ,а ти като каква оспорваш моята религия ? Искаш не искаш живееш в православна държава ... :)

Не,не искам от никой да приема Исляма,не знам защо все ми се натяква несъществуваща пропаганда.

Тук е форум и хората си говорят и обсъждат.

Не живея в православна държава,а България едва ли може да се нарече такава.

Не,не искам от никой да приема Исляма,не знам защо все ми се натяква несъществуваща пропаганда.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Границите в Исляма са ясно определени в самото му начало и мюсюлманите няма нужда да умуват.Ритуали,молитви,миене на зъбите,пиенето на водата и влизането в Рая-всичко е уточнено как да се прави по най-добрия начин.Хората са с различни възможности и за тях има улеснение.

За максимума има лимит,Суфитите например преминават лимита на молитвите и това ги води извън Исляма.

Терористите ,забравят, забраните и са в същото полужение.

Aliah,ти била ли си суфист/ка?!Понеже ми е странно как човек,който не е бил нещо-знае какво е да си това нещо,още по-малко какви лимити има и кой,как ги е минал,и защо?!И откъде знаеш максимума на лимита на молитвите?!Значи според теб има лимит на това колко молитви човек да казва на ден или въобще?Хах,наистина интересно мислене.Демек,ако се молиш в повечко-минал си си лимита за тази седмица,месец,а защо не и живот,хаха?!А инак за това кое и как...Еми то,затова си спорят хората от край време-всеки иска да се правят нещата по неговия/нейния начин(Его,какво да се прави).Намасте. :)

Ако направи такъв камък, значи не е всемогъщ, след като няма да може да го помръдне. Ако не направи такъв камък, значи не е всемогъщ, след като не е способен да направи такъв камък.

:)

Моля те да не вкарваш логически парадокси! Тук става въпрос не за мислене а за вярване, т.е. нещо е така защото в еди коя си книга се твърди че богът(на съответната вяра, или боговете е/са казал/и, че еди кое си е така и дотук.

Спирка!

Това дали е така наистина не се обсъжда защото истината е такава каквато им е нистпослана, а не такава до каквато ние сме достигнали по пътя на своята логика и изследвания на заобикалящият ни свят и явленията в него.

Може би имаш нужда да прочетеш повече за Исляма.

Жените не само,че ходят в джамиите,но и за тях има специални отделения и по закон мъж не може да забрани на жена си да иде в джамията,когато тя пожелае.За жените не е задължително да се молят в джамия-те имат деца и домашни задължения и си правят молитвите в дома.

Жените са хора според Исляма и имат душа(нещо,което се оспорва от християнските духовници)имат право на избор,имущество,бизнес и др.

http://www.submissio...kaaba-night.jpg

черното са жените

? Това е нещо ново за мен. Досега всичко ме навяваше на мисълта за обратното, а именно че в исляма жените се възприемат за създания без душа, просто придатък на мъжа служещ за неговото възпроизводство, и обслужване в който и да е смисъл, а в чисто сексуалния като предвкусване на наслажденията с райските хурии?

Позволих си да дам отрицателна оценка на постовете на Зеленчукчата, (който нищо друго не заслужава) както и банана, който той пожелава на Вас.

Моля Ви за извинение, заради неговите действия!

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Светия Дух е ангела Гавраил.В Курана пише,че неговия Господ е Аллах и ясно се разбира,че духът не е част от Аллах ,а е негово създание.

Логос -Аллах има 99 имена,които са ни известни,логиката ти е грешна,както обикновено.

Aliah,ти как си тяло,дух и душа?!А пак си си ти?!И имаш ли пълен контрол над тялото ти?!Или някои процеси в собственото ти тяло стават без ти да правиш нищо?!

И наистина вярваш ли,че Бог може да се прояви,както пожелае?!В крайна сметка нали е Всемогъщ?!Намасте. :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.