Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

Доста интересна (и погрешна) представа имаш за Дзен Публикувано изображение

Ми дай 'правилната', тогава! :yanim:

Аз говоря от личен опит. Познавам един приятел-сенсей по карате и е дзен-будист.... Публикувано изображение

• Отговори 16k
  • Прегледи 894,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

Ми дай 'правилната', тогава! :yanim:

Аз говоря от личен опит. Познавам един приятел-сенсей по карате и е дзен-будист.... Публикувано изображение

Не мога да ти я "дам"...

Да си чувал,че "Дао,което може да се опише,не е истинското Дао"? :wors:

Не мога да ти я "дам"...

Да си чувал,че "Дао,което може да се опише,не е истинското Дао"? :wors:

Вие будистите сте много объркани. Уж си мисилте, че знаете нещо, а може и да не си го мислите, де да знам, ама всъщност нищо не знаете. Публикувано изображение:wors::yanim:

Вие будистите сте много объркани. Уж си мисилте, че знаете нещо, а може и да не си го мислите, де да знам, ама всъщност нищо не знаете. Публикувано изображение:wors::yanim:

Не се самоопределям като будист. Не обичам да си слагам етикети.

Колкото до другото - да знаеш,че не знаеш, е мъдрост...

Не мога да ти я "дам"...

Да си чувал,че "Дао,което може да се опише,не е истинското Дао"? ;)

'Дао' е 'Пътя', така ли?.. Публикувано изображение "тау дао"- земния път?... Публикувано изображение

Не се самоопределям като будист. Не обичам да си слагам етикети.

Колкото до другото - да знаеш,че не знаеш, е мъдрост...

Мъдростта не носеше ли печал?... Публикувано изображение

Мъдростта не носеше ли печал?... Публикувано изображение

Зависи как я възприемаш ;)

• Автор

Вало, имам такъв въпрос - какво учи будизма за началото. Как се обяснява в будизма живота на земята, човека, така нареченото сътворение... в религиите.

Цитирам от другаде -

В Будизма няма Бог. Има ли иносказание или друг разказ в Будизма как е сътворен света?

Как е възникнал света (може и живота), според будистите?

Ако желаеш, ела там да обясниш :blink:

Вало, имам такъв въпрос - какво учи будизма за началото. Как се обяснява в будизма живота на земята, човека, така нареченото сътворение... в религиите.

Цитирам от другаде -

Ако желаеш, ела там да обясниш :go ahead:

А, да, това е интересен въпрос. А също, ако може, да обясните и как стои въпросът с т.нар. грехопадение и изобщо има ли понятие за грях.

А, да, това е интересен въпрос. А също, ако може, да обясните и как стои въпросът с т.нар. грехопадение и изобщо има ли понятие за грях.

В будизма няма начало. Няма и грях.

Буда дава съвети кои действия до какъв резултат водят.

Карма означава причина и следствие: Всяка наша мисъл, дума или действие създават причини за това което ще ни се случва в бъдеще, а това което ни се случва сега е резултат от предишните ни мисли, думи и дела. Носим пълна отговорност за постъпките си независимо дали осъзнаваме това или не.

Повече тук и

тук.

.... Всяка наша мисъл, дума или действие създават причини за това което ще ни се случва в бъдеще, а това което ни се случва сега е резултат от предишните ни мисли, думи и дела. Носим пълна отговорност за постъпките си независимо дали осъзнаваме това или не.

....

Точно това е, което е привлича тук.

В будизма няма начало. Няма и грях.

Буда дава съвети кои действия до какъв резултат водят.

Карма означава причина и следствие: Всяка наша мисъл, дума или действие създават причини за това което ще ни се случва в бъдеще, а това което ни се случва сега е резултат от предишните ни мисли, думи и дела. Носим пълна отговорност за постъпките си независимо дали осъзнаваме това или не.

Повече тук и

тук.

Прекрасно! Благодаря за отговора!

Така си и мислех, че ще отговорите - запозната съм отчасти с това учение, по-спец. с Дзен. Излиза, че будизмът е най-близко до онова, що се нарича в Християнството божия любов към човека, щом там липсва понятието за грях, което, всъщност, също е липсвало при най-ранното християнство - чистото и един вид продължението на будизма, но в последствие се е насложила богата гама от спекулации, което принизавя тази религия до степен на едно плашене с дяволи и едни мъгляви обещания за рай. Излиза, че будизмът единствен като течение и учение е останал чист и незасегнат от користни мотиви и до днес. И като такъв, понастоящем се явява най-истинското и близко до човека учение. То не снема индивидуалната отговорност за карма, която така или иначе ние всички си понасяме на гърба, щем не щем, но и не заплашва с нищо лицемерно.

Харесвам това учение много.

• Автор

Има ли в будизма концепция за живо и не-живо? Жива материя и мъртва материя? Анти-материя, енергия?

Има ли в будизма концепция за живо и не-живо? Жива материя и мъртва материя? Анти-материя, енергия?

Аз не съм достъчно компетентен да отговоря подробно на този въпрос.

Очевидно някой са живи, а други не са. Публикувано изображение

Всичко обаче, и живите и не-живите, че дори и умрелите няма самостоятелно съществуване. Всяко нещо е съвкупност от други неща, всяко от които също е съвкупност от други неща и така нататък. Взаимосвързаност и взаимозависимост. Нещата са пусти от истинско съществуване. Изглежда, че съществуват, но като ги потърсим не намираме нищо. Мираж. Сън. Илюзия.

Светът, "вътрешния" и "външния" са една доста реалистично изглеждаща илюзия. "Компютърна" игра или филм в която сме участник, управляван от закостенели идеи, представи и смущаващи емоции и навици. В какъв "филм" (трагрдия, комедия или дори филм на ужасите), попадаме зависи от самите нас - от мислите, думите и делата ни. Понякога може да дойде някой и да ни каже - не се притеснявай, това е само филм. Този човек е важен за нас, защото без неговата помощ, може би никога няма да излезем от безкрайния латиноамерикански сериал - Самсара.

• 3 седмици по-късно...

Имам въпрос относно будистката мандала и ролята и в будизма.

Дали бихте могли да ми дадете по-обстойна информация за мандалите,как се използват и т.н.

Публикувано изображение

Дали бихте могли да ми дадете по-обстойна информация за мандалите,как се използват и т.н.

Публикувано изображение

На санскрит МАНДАЛА означава кръг, завършеност. Мандала е кръгла геометрична форма, която може да отразява Вселената или определен вид енергия. Символизира космоса от гледна точка на човека.

Това на снимката май е Kalachakra - Колелото на времето.

http://en.wikipedia.org/wiki/Kalachakra

Виж и това. Може да си го увеличиш. Пак е Kalachakra. Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Редактирано от tuksum (преглед на промените)

• 6 месеца по-късно...

В другата тема- "Истиски ли сме...?" стана въпрос дали има божества в будизма. Ако приемем че няма, иска ми се да попитам нещо. Би било грешка въпросът ми да е- На Кого се молят..., затова интересно ми е да узная -На Какво се молят будистите?

Публикувано изображение

На себе си:-) Шега:-) Прекрасен въпрос! Според мен по-подходящо е да се използва термина пожелания, а не молитва. Най-общо, будистите (особено в Махаяна и Ваджраяна) отправят пожелания да доведат всички същества до състояние, което е свободно от страдание. Разбира се, има и много детайли като това да отпаднат пречките по пътя, смущаващите емоции да се трансформират в мъдрост и т.н. По същество, ако отправяме "молитва" към Буда да ни помогне да постигнем неговото състояние, ние не гледаме на него като на нещо външно, а като на огледало, което ни показва нашата истинска същност или Буда-природа. Затова в началото се пошегувах, че отправяме молитва към себе си :-) Проблема с будизма е, че Буда (според тибетската традиция) е дал 84 000 учения и на повечето въпроси не може да се отговори с две думи (или може, но никой няма да разбере за какво става дума, т.е., ако попитате какво представлява състоянието на Буда и ви отговорят "пространство и блаженство", това ще е вярно, но извадено от контекста на Дхарма ще е неразбираемо и объркващо). Дано има някаква полза от отговора ми.

Редактирано от dagpo (преглед на промените)

Ами, съвсем накратичко и общо. Мандала (скр.) или килкхор (тиб.) буквално се превежда като "център и окръжност" и има две основни значения: 1. Буда-поле/сфера или неговото изображение или 2. Вселена, изпълнена със скъпоценности, която си представяме и подаряваме на Будите при третата от специалните основополагащи (ньондро) практики във Ваджраяна. Най-общо, когато правим практика с Буда-аспект или идам се учим да виждаме всичко, което ни заобикаля като мандалата (двореца или чистата земя) на идама. Символиката е доста сложна и е свързана с трансформацията на различните елементи, скандхите, смущаващите чувства и т.н.... Съжалявам, че не мога да продължа нататък, но дано тази информация да е от полза. Ако ви интересуват повече подробности може да попитате Вало (или в краен случай мен) и да ви отговорим в лично съобщение.

Отговорите са различни в различните яни и въпросът е много интересен, но няма еднозначен отговор. Според най-задълбочените учения, които е дал Буда, т. нар. обективна реалност е като сън или проекция на нашия ум, но и самия ум не е нещо, което има материални характеристики и е отвъд 4-те крайни възгледа (съществуване, несъществуване, едновремено съществуване и несъществуване и нито съществуване, нито не-несъществуване)... Но това не е черна дупка, а е по-скоро като пространство изпълнено с качества като безстрашие, радост и активно съчувствие (този възглед се подържа главно от тибетските традиции Кагю, Нийнгма и Сакя и то не от всички, а при Гелуг е малко по-различно, но крайния резултат от практиката е в общи линии еднакъв)... Това е съвсем накратко и непълно.

На себе си:-) Шега:-) Прекрасен въпрос! Според мен по-подходящо е да се използва термина пожелания, а не молитва. Най-общо, будистите (особено в Махаяна и Ваджраяна) отправят пожелания да доведат всички същества до състояние, което е свободно от страдание. Разбира се, има и много детайли като това да отпаднат пречките по пътя, смущаващите емоции да се трансформират в мъдрост и т.н. По същество, ако отправяме "молитва" към Буда да ни помогне да постигнем неговото състояние,...

Значи според теб въпросът -'към Кого отправят молитвите си...' е съвсем уместен като казваш "отправяме "молитва" към Буда да ни помогне..."

Аха, не е молитва, а пожелание. Не ли желанията водеха до страдание? Или съм се объркал?

Спомням си отново за срещите организирани от папа Йоан-Павел на три пъти през 1986, 1993 и 2002, странно, но са озаглавени "Дни на интеррелигиозната Молитва за мир"- http://www.pazybien.org/images/assisi1986.jpg,

а тук е пълния списък на участниците- http://www.vatican.va/special/assisi-participants_20020118_en.html Молитва, молба, няма голямо значение, същността е "Към кого или какво", това ми е интересно да узная.

Редактирано от arenas (преглед на промените)

Значи според теб въпросът -'към Кого отправят молитвите си...' е съвсем уместен като казваш "отправяме "молитва" към Буда да ни помогне..."

Аха, не е молитва, а пожелание. Не ли желанията водеха до страдание? Или съм се объркал?

Спомням си отново за срещите организирани от папа Йоан-Павел на три пъти през 1986, 1993 и 2002, странно, но са озаглавени "Дни на интеррелигиозната Молитва за мир"- http://www.pazybien.org/images/assisi1986.jpg,

а тук е пълния списък на участниците- http://www.vatican.va/special/assisi-participants_20020118_en.html Молитва, молба, няма голямо значение, същността е "Към кого или какво", това ми е интересно да узная.

Целта в Будизма е просветление. Просветлението е трудно за описание. Може да се каже, че това е пълният ни потенциал. От будистка гледна точка, същността ни е като съвършен диамант. Същността на всяко чувстващо същество е такава. Ние обаче не осъзнаваме и съответно не преживяваме тази съвършена същност. Същност която е неразделни пустота и съчувствие, пространство и радост. Причините за това, че не преживяваме природата си са "воалите" или "пластовете" на смущаващите емоции, като гняв, гордост, ревност... и закостенелите, дуалистични идеи и навици. Целта на будистката практика е "премахването" на воалите, причините, поради които не преживяваме съвършенството което вече сме. Когато тези "воали" или "пластове" са напълно премахнати или трансформирани, ние ставаме просветлени. Което означава осъзнаващи истинската природа на всичко. Това не е лесно. И никой не може да ни го даде. Колкото и да се молим. Необходима е много работа. :-)

Може някои будисти да ползват думата молитва, вместо пожелание, така или иначе смисълът е важен. От будистка гледна точка всеки е Буда. Не всеки го знае. В някой държави, където будизма запада, будистите са толкова будисти, колкото голяма част от християните в България са християни. Което означава че същността на ученията започва да се губи и остават само ритуалността. Така че е възможно дори и да има будисти, които се молят на Буда, по начина по който християните се молят на Бог. :-) Не знам. Но е възможно. Така или иначе обаче нито един Буда няма по-добра или по-голяма буда-природа от което и да е същество. Разликата е във "воалите". Буда няма смущаващи емоции, дуалистични идеи и навици, а този които още не е Буда има. Медитациите са инструмент за премахване или трансформиране на тези пластове, докато "диамантът" засияе с естествените си качества.

Пожеланията за благото на другите не водят до страдание.

Пожеланията за лично благо, често водят до страдание за другите.

Да, уместен е, защото всички практики като отправяне на пожелателни молитви, обикаляне на ступи, даряване на мандали, правене на прострации, медитации и т.н. са нещо като трик :-), който ни помага да разкрием нашия просветлен потенциал. Пътят се състои от т. нар. двойно натрупване - положителни впечатления (тиб. сонам, букв. заслуга) и мъдрост или осъзнаване отвъд концептуалното разграничение на субект/обект/действие (тиб. йеше). Ще опитам да дам пример с даряването на мандала. В този контекст мандалата представлява въображаем модел на вселената така, както я възприемат съществата в т. нар. божествени светове на желанието или с две думи нещо много красиво и вдъхновяващо. Тази мандала се подарява на будите и бодхисатвите, но при това е важно да разбираме следното: 1. будите, на които даряваме нямат нужда от нашите дарове, така както, когато засяваме едно поле със семена, облагодетелстваме себе си, а не полето; 2. също така отношението им към нас не се променя според това дали им подаряваме нещо или не - те имат еднакво силна любов и съчувствие към всички, но символичното даряване ни помага да се открием към тях; 3. в края на практиката ние се "сливаме" с будите и така постигаме разбирането, че даряващият, акта на даряване и тези, на които даряваме (субект, обект и действие) са взаимозависими части на една цялост. На външен план, много от нещата, които се правят в будизма са сходни с тези в теистичните религии, но възгледа е напълно различен. Буда не е бог, а по-скоро приятел, който ни разкрива какви сме всъщност. За да поканим един приятел на гости, трябва да му се обадим и да го помолим да дойде. Функцията на пожеланията е отчасти тази... Не знам дали успях да го обясня ясно, но поне опитах. И както посочи Вальо в някои традиционни култури мнозина практикуват Дхарма като религия и гледат на Буда като на бог, но това няма нищо общо с това, което той е преподавал.

Да, уместен е, защото...

... И както посочи Вальо в някои традиционни култури мнозина практикуват Дхарма като религия и гледат на Буда като на бог, но това няма нищо общо с това, което той е преподавал.

"отправяме "молитва" към Буда да ни помогне..." Тук си помислих, че включваш и себе си.

Все още съм в неведение. Не знам как някои практикуват 'Дхарма', но със сигурност знам, че човекът Сидхарта Гаутама е умрял преди около 2487 години. Как казваш помагал, имаш предвид духът му ли, душата му ли? Как Буда помага след като е мъртъв?

Как Буда помага след като е мъртъв?

Буда е състояние на ума. Буда означава пробуден.

Будизмът е съвкупност от знание за това как стоят нещата и методи трансформиращи интелектуалното знание в лично, директно преживяване. Това знание и методи са предавани от учител на ученик през последните 2500 години и е запазено и живото преживяване на просветлението. Някои от учителите предаващи това знание и методи имат същото преживяване като Буда преди 2500 години, в този смисъл срещайки такъв учител, срещаш Буда.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.