Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

Виж сега, ако не те уважавах отдавна щях да съм спрял да отговарям на твоите постинги. Тази тема е за будизма и

идеята е, че който има интерес може да попита и да получи някакъв отговор. Ако се появи някой по-компетентен от мен и Вало, за да обяснява тези неща ние с радост и облекчение ще се оттеглим.

И така, с цялото ми уважение към теб, сподели с нас за твоите учители...

Уважението, братко не е до думи. Когато усетя със сърцето си искреността ти, тогава.

:-)

• Отговори 16k
  • Прегледи 894,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

Уважението, братко не е до думи. Когато усетя със сърцето си искреността ти, тогава.

Има ли поне един конкретен въпрос, на който да дадеш конретен отговор. Трябва да има все пак. Колко е часа при теб :D

ПП Не че имам против да ми викаш братко, т.е. викай ми както искаш, но ми е малко странно, щото имам брат...

Има ли поне един конкретен въпрос, на който да дадеш конретен отговор. Трябва да има все пак. Колко е часа при теб :D

ПП Не че имам против да ми викаш братко, т.е. викай ми както искаш, но ми е малко странно, щото имам брат...

Има много въпроси, на които бих могъл да отговоря, но зависи и от този който пита.

Всъщност ти за мен си повече от брат, но за сега предпочитам тази форма на обръщение, за да не бие много на очи, ако подходя с онази, която считам за истинна.

Всъщност ти за мен си повече от брат

Хм, нещо много лично взе да става :whist: Бе тая тема за будизъм ли беше или за нещо друго?

Хм, нещо много лично взе да става :whist: Бе тая тема за будизъм ли беше или за нещо друго?

Ще ми позволиш ли да те попитам нещо във връзка с Будизма? :-)

Разбира се това също е само интелектуална идея за мен.

Далеч съм от преживяването.

Именно... Ако сега ми бяхте пред очите, щях да ви ударя няколко тояги и да ви пратя да си измиете купичките от ориза, а не да дърдорите празни приказки :bighat:

Това при положение, че съм дзен учител, разбира се :santa5:

Именно... Ако сега ми бяхте пред очите, щях да ви ударя няколко тояги и да ви пратя да си измиете купичките от ориза, а не да дърдорите празни приказки :bighat:

Това при положение, че съм дзен учител, разбира се :santa5:

Боя винаги помага. :-)))

Особено ако си дзен-ученик.

Дори да ядеш пуканки, вместо ориз.

То и Мила и Наропа бая бой са отнесли ;) WhiteHart, благодаря за навременната и умела намеса.

Да се върнем към темата... Причината поради, която не приех думите на rurk, че не съществува и че всичко е илюзия е,че те не представят правилния възглед според будизма. Подобен не-субстанциалистки дискурс лесно може да елиминира дори емпиричната представа за личност и карма, когато бъде изразен като абсолютна истина. Затова Нагарджуна винаги казва: "Всичко това е пусто (сарва идам шуням)", а не "Всичко е пусто (сарвам шуням)", т.е. запазва покзателното местоимение "това" (идам)...

Сега ще го обясня по-разбираемо. В Самадхи раджа сутра се казва:

"Съществуването" и "несъществуването"

са концептуални крайности и явленията

наричани "чисти" и "нечисти" -също.

Следователно като отхвърля тези две крайности

надареният с мъдрост не пребивава дори по средата.

Т. нар. среден път преподаден от Буда отива отвъд етернализма и нихилизма и техните импликации (че А съществува, че А не съществува, че А едновременно съществува и несъществува и че А нито съществува, нито не-несъществува). Изказването на rurk е концептуализиране на пустотата, т.е. т.е. то превръща пустота в "нещо". Това е като да предозираш едно лекарство и то да се превърне в отрова.

И още по-просто. Ако мислиш, че нищо не съществува, тогава няма защо да се стремиш към промяна, няма защо да се съобразяваш с карма и т.н. Но когато неща като загуба, раздяла, болест, смърт и др. под. се появят, това не работи :D

Редактирано от dagpo (преглед на промените)

А от "гледна точка" на будизма как е? Като ти праснат два шамара дали ще стигнеш изведнъж до просветление и ще видиш звездите посред бял ден като милиард светещи гледни точки?

А от "гледна точка" на будизма как е? Като ти праснат два шамара дали ще стигнеш изведнъж до просветление и ще видиш звездите посред бял ден като милиард светещи гледни точки?

Здрасти Лу,

Има много истории, но любимата ми е за Наропа, който бил махапандит (велик учен) в будисткия университет Наланда в Индия. Бил толкова умел във философията и логиката, че можел да защити напълно определена теза, след което да размени гледната точка с тази на своя опонент и да защити обратната позиция... Един ден, както си седял и четял някакъв текст, внезапно над книгата му се появила сянка. Обърнал се и видял една изключително стара и грозна жена. Тя го попитала: "Какво учиш? Какво четеш?" Той отговорил: "Изучавам Гухя-самаджа тантра". Тя го попитала: "Можеш ли да четеш думите?" "Да." - отговорил той и започнал да рецитира текста.

Като чула това, тя толкова се зарадвала, че започнала да подскачала и да танцува. Наропа си казал: "Тя така се зарадва, че мога да чета, ще взема да й кажа, че освен това разбирам и текста." Той казал:" А разбирам и значението им."

Тогава тя много се натъжила и започнала да плаче. Наропа казал: "Ти така се зарадва, че мога да чета, а сега толкова се натъжи, когато казах, че разбирам смисъла. Защо?" Тя отговорила: "Тъжна съм, че един такъв велик учен като теб лъже. Това е много тъжно. Днес в целия свят никой освен брат ми не разбира смисъла на думите." Тогава Наропа я попитал кой е брат й и къде живее. Тя отговорила: "Брат ми е Тило Шераб Сангпо. Не е сигурно къде живее, но ако искаш да го срещнеш, ще ти помогна."

Като чул името на Тилопа, Наропа почувствал силна отдаденост, каквато никога преди не бил изживявал. Единствената мисъл, която имал в главата си била да открие Тилопа. Той искал веднага да отиде и да го види.

След множество перипети го открил и станал негов ученик. Преминал през 12 големи изпитания, всяко от които представлявало инициация в определена практика.

Един ден, те отишли заедно при реката и Наропа помолил Тилопа за още инструкции. Той бил достигнал до последните инструкции. Тилопа си събул обувката и ударил Наропа по главата. После казал, че няма какво повече да преподава. “Абсолютното осъзнаване е в собствения ти ум.”

В този миг последните була в ума на Наропа се разтворили Всичко онова, което Тилопа бил осъзнал за природата на ума си, осъзнал и Наропа. Той бил постигнал Махамудра.

Всъщност именно способността на Наропа да следва Тилопа без капка съмнение, му помогнала да постигне просветление в рамките на един живот. Това е пример за пътя Ваджраяна. Ако ламата е квалифициран учител и ученикът е квалифициран ученик, тогава съществуват условия с помощта на методите на Ваджраяна да се постигне просветление в рамките на един живот.

Но това е възможно само при съвпадането на множество условия като автентичен учител, много специален ученик, подходящо време, място и инструкции, т.е. не се случва всеки ден...

Благодаря ти за хубавия въпрос!

Здрасти Лу,

Има много истории, но любимата ми е за Наропа, който бил махапандит (велик учен) в будисткия университет Наланда в Индия. Бил толкова умел във философията и логиката, че можел да защити напълно определена теза, след което да размени гледната точка с тази на своя опонент и да защити обратната позиция... Един ден, както си седял и четял някакъв текст, внезапно над книгата му се появила сянка. Обърнал се и видял една изключително стара и грозна жена. Тя го попитала: "Какво учиш? Какво четеш?" Той отговорил: "Изучавам Гухя-самаджа тантра". Тя го попитала: "Можеш ли да четеш думите?" "Да." - отговорил той и започнал да рецитира текста.

Като чула това, тя толкова се зарадвала, че започнала да подскачала и да танцува. Наропа си казал: "Тя така се зарадва, че мога да чета, ще взема да й кажа, че освен това разбирам и текста." Той казал:" А разбирам и значението им."

Тогава тя много се натъжила и започнала да плаче. Наропа казал: "Ти така се зарадва, че мога да чета, а сега толкова се натъжи, когато казах, че разбирам смисъла. Защо?" Тя отговорила: "Тъжна съм, че един такъв велик учен като теб лъже. Това е много тъжно. Днес в целия свят никой освен брат ми не разбира смисъла на думите." Тогава Наропа я попитал кой е брат й и къде живее. Тя отговорила: "Брат ми е Тило Шераб Сангпо. Не е сигурно къде живее, но ако искаш да го срещнеш, ще ти помогна."

Като чул името на Тилопа, Наропа почувствал силна отдаденост, каквато никога преди не бил изживявал. Единствената мисъл, която имал в главата си била да открие Тилопа. Той искал веднага да отиде и да го види.

След множество перипети го открил и станал негов ученик. Преминал през 12 големи изпитания, всяко от които представлявало инициация в определена практика.

Един ден, те отишли заедно при реката и Наропа помолил Тилопа за още инструкции. Той бил достигнал до последните инструкции. Тилопа си събул обувката и ударил Наропа по главата. После казал, че няма какво повече да преподава. “Абсолютното осъзнаване е в собствения ти ум.”

В този миг последните була в ума на Наропа се разтворили Всичко онова, което Тилопа бил осъзнал за природата на ума си, осъзнал и Наропа. Той бил постигнал Махамудра.

Всъщност именно способността на Наропа да следва Тилопа без капка съмнение, му помогнала да постигне просветление в рамките на един живот. Това е пример за пътя Ваджраяна. Ако ламата е квалифициран учител и ученикът е квалифициран ученик, тогава съществуват условия с помощта на методите на Ваджраяна да се постигне просветление в рамките на един живот.

Но това е възможно само при съвпадането на множество условия като автентичен учител, много специален ученик, подходящо време, място и инструкции, т.е. не се случва всеки ден...

Благодаря ти за хубавия въпрос!

Значи не става изведнъж? Жалко!

12 Посвещения - като у тракийската традиция...

Всъщност шапките на Траките досъщ приличат на тибетските. Пък и учението... ама не е за тоз подфорум.

Историята е добра, но дори тя описва, че туй не става изведнъж. Учил е човека, чел, чел... знание трупал. Бил философ като Ошо. Нема лошо. Бил убедителен. Чудесно! После учител му се явил на Пътя и пак разни неща - посвещения 12 на брой. Що пък точно 12?

Като астрологичните зодии, или като ребрата на човека? Или пък да не е свързано с 12-те меридиана от китайската медицина и Дао? Или 12 ученици Христови - Апостолите сиреч?

Абе ще да има тука нещо!

И накрая след тоз "Голем Небесен Кръг" взел та просветнал напълно.

Ами и аз това твърдя, че е Пътя, ама изведнъж не става. Ако ги има условията може в един човешки живот, но ако ги нема... ще се ядат шамарите залудо! Стига разбира се човек да има силата да ги понася...:-)

Причината поради, която не приех думите на rurk, че не съществува и че всичко е илюзия е,че те не представят правилния възглед според будизма. ...

Затова Нагарджуна винаги казва: "Всичко това е пусто (сарва идам шуням)", а не "Всичко е пусто (сарвам шуням)", т.е. запазва покзателното местоимение "това" (идам)...

Значи ти твърдиш, че rurk съществува? Последно? rurk към кое може да го приведем - към всичко (е пустота), или към това (е пусто)?

Всъщност кой/какво е rurk? Нещо реално? Всичко? Или е част от всичкото, демек "това"?

Аз ти думам, че съм илюзия. Вервай ми! Или май е по-добре да не ми верваш, а и по-лесно ще ти е. Тъй че не ми вервай!

Всъщност ако "всичко това е пусто", то кое от всичкото, демек кое различно от "това" е непусто? Съществува ли нещо което да е различно от "това" пусто "нещо"? :-)

Редактирано от rurk (преглед на промените)

Всъщност са 24, но другите 12 ги пропуснах. Подобни числови аналогии не показват и не доказват нищо. Прочети "Махалото на Фуко", където има пример за това как може да покажеш, че една телефонна будка е построена според принципите на кабала...

Всъщност ако "всичко това е пусто", то кое от всичкото, демек кое различно от "това" е непусто? Съществува ли нещо което да е различно от "това" пусто "нещо"? :-)

Не написах този отговор за теб. Отделих ти достатъчно внимание. Ако просто имаш нужда да си говориш с някой влез в чата.

Лека нощ!

Всъщност са 24, но другите 12 ги пропуснах. Подобни числови аналогии не показват и не доказват нищо. Прочети "Махалото на Фуко", където има пример за това как може да покажеш, че една телефонна будка е построена според принципите на кабала...

Не написах този отговор за теб. Отделих ти достатъчно внимание. Ако просто имаш нужда да си говориш с някой влез в чата.

Лека нощ!

24 де, 24 - 2х12 Точно като ребрата. Изребрена работа значи!

И аз ги пропуснах. А то и Библията си ги пише - 24 Старци некакви... на 24 Престола...

Ама дали да ти го думам...

Стига, братко! Ми не ме бутай у туй знание. Чети това, чети онова! Като ти аресва, оди си у него. Немам срещу това нещо! Нищо че ти думам - "Не трупай, сине, оти от толкоз товар, да не скършиш добичето!" Не мом аз да четам и едва завърших средното школу. Виж ся, знам че е трудно да се святи, но дори това дето знах - забравям го често и не помня, а у главата празно и бие на кухо.

Това е форум, брат. Нема такива условия, кой след кой да пише, нал се сещаш!?!

А оти ми шпионирате у профила? Това ли научихте от будизма, или е от некви "стари шлагери"? Пък да има ред разпраиш... Интересно!

Инак и аз това искам - желание некакво, жаждица - Лека да бъде нощата ти, че като се заразсъмва и вземеш да се разпроБудиш, да не те мъчат спомени от кошмари.

На мен пък ми се чини арна оназ история за Буда Майтрея, у която същио се бил дегизирал на куче болнаво и всики го ритал, освен оня - състрадателния. Та пази се да не риташ пумиари, брате, че не се знай дали не риташ Буда по главъта, че па на твоя сметка ке се пише, тъй как ся гониш съфорумци от тема за Будизма, при това за любопитни. Узурпатор да не станеш от толкоз много знаньйе.

Сполай ти и со здраве!:-)

Редактирано от rurk (преглед на промените)

Дзен също е будизъм. Различни методи, същия резултат.

Дали два шамара ще доведат до просветление - да ако са от просветлен учител за готов ученик.

Иначе са си обикновено насилие.

Усмихнат ден.

Дали два шамара ще доведат до просветление - да ако са от просветлен учител за готов ученик.

Ами ако не са от просветлен учител, но са за готов ученик?

Освен това градинарят създава добри условия за цветето да разцъфти, но цветето би могло да направи това и без грижите на градинаря. В това отношение единствено Природата е незаменима. Учителите са само градинари. Не че това е малко, но нека всяко нещо да си бъде на мястото.

Освен това градинарят създава добри условия за цветето да разцъфти, но цветето би могло да направи това и без грижите на градинаря. В това отношение единствено Природата е незаменима. Учителите са само градинари. Не че това е малко, но нека всяко нещо да си бъде на мястото.

Ако ставаше от само себе си, досега всички да сме просветлени.

Не сме цветя. :-)

А учителите не са градинари.

И природата е илюзия, както цветята, градините и градинарите. Появяват се, променят се и изчезват.

Много концепции водят до повече объркване.

Ако ставаше от само себе си, досега всички да сме просветлени.

Ще бъдем. Не твърдя, че не са необходими индивидуални усилия.

Не сме цветя. :-)

Но имаме много общи неща с цветята.

А учителите не са градинари.

И природата е илюзия, както цветята, градините и градинарите. Появяват се, променят се и изчезват.

Ако напиша само „природа“, ти твърдиш, че е илюзия, но ако напиша „Буда-природа“, вече твърдиш, че е реалност. Ти как разбра, какво съм имал предвид, когато написах „природа“? Природа означава същност, а не нещо външно и променливо.

Много концепции водят до повече объркване.

Объркването е резултат от собственото ни невежество, а не от множеството концепции.

Това е животно

Публикувано изображение

и това е животно

Публикувано изображение

и това е животно

Публикувано изображение

и това е животно

Публикувано изображение

Ако гледаш само външната форма, наистина ще се объркаш.

Значи не става изведнъж? Жалко!

Всъщност шапките на Траките досъщ приличат на тибетските. Пък и учението... ама не е за тоз подфорум.

Историята е добра, но дори тя описва, че туй не става изведнъж. Учил е човека, чел, чел... знание трупал. Бил философ като Ошо. Нема лошо. Бил убедителен. Чудесно! После учител му се явил на Пътя и пак разни неща - посвещения 12 на брой. Що пък точно 12?

Като астрологичните зодии, или като ребрата на човека? Или пък да не е свързано с 12-те меридиана от китайската медицина и Дао? Или 12 ученици Христови - Апостолите сиреч?

Абе ще да има тука нещо!

И накрая след тоз "Голем Небесен Кръг" взел та просветнал напълно.

Ами и аз това твърдя, че е Пътя, ама изведнъж не става. Ако ги има условията може в един човешки живот, но ако ги нема... ще се ядат шамарите залудо! Стига разбира се човек да има силата да ги понася...:-)

Значи ти твърдиш, че rurk съществува? Последно? rurk към кое може да го приведем - към всичко (е пустота), или към това (е пусто)?

Всъщност кой/какво е rurk? Нещо реално? Всичко? Или е част от всичкото, демек "това"?

Аз ти думам, че съм илюзия. Вервай ми! Или май е по-добре да не ми верваш, а и по-лесно ще ти е. Тъй че не ми вервай!

Кой Рурк? Мики или Ники?Мики е артист, гледал съм го в доста филми, някои даже добри.Иначе малко боксьор - малко побойник се изживява, от лошите момчета дето ходят където си искат. А Ники ми е малко по мъгляв като образ, ама ми е интересно да му чета писанията.:baby:

Не си спомням питах ли вече, кои са учителите на Гаутама Буда?

Не си спомням питах ли вече, кои са учителите на Гаутама Буда?

Първият му учител бил Алара Калама, с помощта на който достигнал сферата на липсата на обект. След това отишъл при Удака Рамапута, който го научил да достига сферата наречена свободна от възприятие и не-възприятие. Тези две състояния се считат за най-висшите възможни в сансара и се отнасят към т.нар. безформена сфера (арупалока). От гл.т. на будизма мнозинството религии водят в най-добрия случай до тези състояния и то само тези, които ги практикуват сериозно... Буда разбирал, че това са просто сансарични състояния и продължил нататък, защото искал да излезе от цикъла на обусловеното съществуване (сансара). Но по-начало се казва, че Буда, който тогава разбира се не бил Буда, започнал да практикува Дхарма още преди три калпи, когато срещнал друг Буда. Извинявай за малко повърхностния отговор, защото имам много работа в момента. Благодаря ти за въпроса :) . Той е важен, за да се изясни, че Буда не се става просто така, т.е. без учители, методи, практика и тн. То така дори кола не можем да се научим да караме, впрочем...

По принцип не. Трябва ли да обяснявам защо?

Объркването е резултат от собственото ни невежество, а не от множеството концепции.

Невежеството (авидя) поражда дискурсивното мислене. Както джняна (висшето непосредствено познание), така и разсъдъчните форми са продукт на ума (манас). Когато тези форми са замърсени от превратни представи или

"концепции" (викалпи), тогава умът се нарича замърсен (клиштамановиджняна).Когато умът е свободен от

превратни представи или концепции, засиява неговата истинска същност или Буда-природа,

т.нар. ясна светлина (прабхаса). Хм, сигурен ли си, че искаш да дискутираме толкова сложна тема.

Прекрасни снимки...

...

Няма да намериш нито един автентичен будистки учител, който да каже, че просветлението е възможно без учител.

Темата е образователна и за будизъм.

Всеки има свободен избор да следва каквото си иска.

Един въпрос, който ми е интересно как точно го обясняват будистите. Аз мога да си го обясня донякъде, но това няма да е обяснение според будизма. Та въпросът ми е защо просветлението е възможно единствено в сферата на хората, а е невъзможно в сферите на девите и асурите например?

Един въпрос, който ми е интересно как точно го обясняват будистите. Аз мога да си го обясня донякъде, но това няма да е обяснение според будизма. Та въпросът ми е защо просветлението е възможно единствено в сферата на хората, а е невъзможно в сферите на девите и асурите например?

Чудесен въпрос!

Теоретично просветлението може да се постигне от всяко състояние, но човешкото е най-подходящо. Съвсем схематично обяснено всяка от тези шест сфери е доминирана от определена нагласа: адските състояния - от гняв и параноя, претите - от алчност, животинките - от обърканост, хората - от желание, асурите - от ревност и завист, а боговете - от гордост. В първите три (параноя, прети и животни) има прекалено много страдание, а при асурите и девите - обратно. При първите три състояния е много трудно, а при последните две съществата нямат интерес към Дхарма. В човешкото състояние ситуацията е по-балансирана.

Всъщност има три сфери: на желанието (камалока), в която са тези състояния, за които говориш, рупалока (на чистата форма) и арупалока (безформена сфера). Темата е много обширна, но ми е време да поспя...

Чудесен въпрос!

Теоретично просветлението може да се постигне от всяко състояние, но човешкото е най-подходящо. Съвсем схематично обяснено всяка от тези шест сфери е доминирана от определена нагласа: адските състояния - от гняв и параноя, претите - от алчност, животинките - от обърканост, хората - от желание, асурите - от ревност и завист, а боговете - от гордост. В първите три (параноя, прети и животни) има прекалено много страдание, а при асурите и девите - обратно. При първите три състояния е много трудно, а при последните две съществата нямат интерес към Дхарма. В човешкото състояние ситуацията е по-балансирана.

Всъщност има три сфери: на желанието (камалока), в която са тези състояния, за които говориш, рупалока (на чистата форма) и арупалока (безформена сфера). Темата е много обширна, но ми е време да поспя...

Доколкото съм запозната с източната терминология, сферата на арупа - безформените идеи, е полето на Логоса.

Доколкото съм запозната с източната терминология, сферата на арупа - безформените идеи, е полето на Логоса.

Според будизма има три основни сфери - свят на желанието (кама-лока), свят на чистата форма (рупа-лока) и безформен свят (арупа-лока).

1. Светът на желанието [кама-лока или кама-дхату] е нашата "реалност", чиято основна нагласа е желание. Желанието във всичките му форми е доминиращата сила в това състояние. В света на желанието има шест основни типа същества - параноя (адски същества), гладни духове (прети), животни, хора, асури (полу-богове) и деви (богове).

В сансара се включват и още две сфери:

2. Свят на формите [рупа-лока или рупадхату], в която основното е естетическото наслаждение от играта на възприятието. Има страдание от промяната, но не и страданието от страданието/болката, т.е. с дуги думи, тези състояния са много приятни и продължителни, но имат край. Има четири под-състояния: сферата на Брахма, сферата на Великата Светлина, напълно чистата сфера и сферата на не-възприятието.

3. Безформения свят [арупа-лока или арупадхату].Тук има още четири състояния, за които питаш ти. Те са:

1. Сфера на безграничното пространство

2. Сфера на безграничното съзнание

3. Сфера на отсъствие на обект

4. Сферата, която е свободна от възприятие и не-възприятие

Последното състояние е най-висшето, което можем да постигнем в сансара.

Проблемът е, че илюзията за его (дори и схващана като висш Аз - паратман, който е идентичен и недуален (адвайта) с божествената същност (Брахман) )присъства във всяко едно от тези състояния. Всичко описано по-горе е самсара., но Просветлението на Буда е нещо съвсем различно.

Това е съвсем схематично...

За полето на Логоса не зная, какво имаш предвид, т.е. може би, но ми дай контекстта, в рамките на който използваш това понятие.

Още от малък се интересувам от Йогата, от самия будизъм. Въпросът ми е следният: Аз съм на четиринадесет години, искам да стана бутист и за да стане това, трябва да се откажа от месото(прочетох, че може да консумирам малко месо в един ден от седмицата - неделя, в другите е забранено), но ми казват, че сега най - много се нуждая от месото - особено от рибата, а аз съм много нисък - 1,49 - най - ниския в училището и съм доста слаб. Питам се дали един ден от седмицата ще ми е достатъчен за да ям месо??

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.