Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

... може би става дума за това в съзнанията на животните да бъдат оставени подходящи кармични следи (васани), за да се преродят като хора, които по-нататък да практикуват будистките учения. Или поне аз така го разбрах...

Може да се каже и така. Не знам много подробности, а и не бих искал да навлизам в повече.

• Отговори 16k
  • Прегледи 894k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

то чожек и да обяснява на една муха диференциална геометря тя нема да схване.

паметта е резултат на ЛИЧНОТО СЪЗНАНИЕ тоест СЕБЕСЪЗНАНИЕТО.

животното може да бъде само дресирано от човека , то не може това от самото себе си.

и това не е памет или емоция а точно описаният от Павлов процес.

Животните имат памет и емоции. В различна степен в зависимост от вида.

В будизма няма висши и нисши "аз"-ове. Няма и астрален свят. Няма и венец на творението. Няма и творение. :-)

От будистка гледна точка същността на всяко чувстващо същество е буда. Затова ние сме точно толкова "висши", колкото всяка мравка, котка или слон.

сори валко.в Будизма има точната дума за астрален свят , и това е ДЕВАКАН.

а относно мравките нема да приказваме

* Кучетата помнят добре стопаните си и искрено им се радват като ги видят (ако ги обичат)...

* Камилите помнят кой им е развалил хатъра, и жестоко отмъщават (включая стъпкване и хапане до смърт) на причинителя, дори и след години...

* Някои от маймунките могат да бъдат обучени на езика на глухонемите, дори успяват да водят сравнително смислени разговори...

* Рибките у дома (когато имах аквариум), различаваха дали се приближавам аз или някой друг до аквариума и демонстрираха съвършено различно поведение...

Как би нарекъл това, ако не примери за наличие на разсъдък, памет и емоции?

прочети изледванията на Павлов и ще разбереш.а горните дожоди са си доста елементарни и повърхностни...

Отличителната черта на съзнанието обаче е не тази, че едно същество реагира спрямо някакво външно действие, а че дадено същество може да изживее в себе си нещо, което идва като един нов елемент, допълващ обикновената реакция. В противен случай би могло да се говори за съзнание и тогава, когато едно парче желязо се разширява под въздействието на топлината. Съзнание може да има само тогава, когато например топлината причинява болка.

Човек лесно изпада в заблуждението да приписва на растенията определен вид съзнание, но още по-лесно може да сгреши ако започне да говори за спомен при животните. А колко близка до ума е мисълта, че куче то разпознава своя господар дори и след като не го е виждало продължително време. В действителност обаче, подобно разпознаване изобщо не е свързано със спомена, а с нещо много по-различно. Кучето изпитва опре делена привързаност към своя господар. Тя се определя от вътрешната същност на господаря; всъщност по следната доставя и удоволствието на животното, но в присъствието на господаря. И всеки път когато това присъствие е налице, то става и предпоставка за подновяване на удоволствието. Истински спомен обаче имаме едва тогава, когато едно същество не само усеща изживяванията си в момента, а когато то съхранява и тези от миналото. И все пак някой може да сметне, че кучето притежава спомени. Той си казва: кучето скърби, след като господарят му го е напуснал, следователно у него остава някакъв спомен за господаря. Това съждение също е погрешно. При съжителството с господаря, присъствието на последния се превръща за кучето в една потребност и тогава то усеща отсъствието също както глада. Без подобни разграничения, никой не може да постигне яснота върху истинските отношения в живота.

Редактирано от prepinatelen (преглед на промените)

животното може да бъде само дресирано от човека , то не може това от самото себе си.

Виждам, че си ренесансова личност :speak: Въпроса за животинския интелект ни го разясни. Сега ще ни обясниш и за будизма. Дева се наричат божествените същества в индуизма и будизма. Те се отнасят към три плана на съществуване: сфера на страстите (кама-лока или кама-дхату), на формите (рупа-лока/рупа-дхату) и без форма (арупа-лока/арупа-дхату). Техните светове общо се наричат дева-лока. Това е според класификацията на три свята (Трилока). Има и на 8 и на 14 за вселената като цяло, а отделно във всяка сфера има субсфери/нива/планове на същствуване. В будизма и индуизма има и чисти светове или сфери, т.е. извън самсара като Девачен-лока или сферата на великото блаженство на Амитаба, Потала на Авалокитешвара, на Вишну, на Кришна и пр. Пък що е ДЕВАКАН не знам, но вярвам, че ти ще ни осведомиш. И ако може с източника, от който черпиш информация.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Виждам, че си ренесансова личност :rolleyes: Въпроса за животинския интелект ни го разясни. Сега ще ни обясниш и за будизма. Дева се наричат божествените същества в индуизма и будизма. Те се отнасят към три плана на съществуване: сфера на страстите (кама-лока или кама-дхату), на формите (рупа-лока/рупа-дхату) и без форма (арупа-лока/арупа-дхату). Техните светове общо се наричат дева-лока. Това е според класификацията на три свята (Трилока). Има и на 8 и на 14 за вселената като цяло, а отделно във всяка сфера има субсфери/нива/планове на същствуване. В будизма и индуизма има и чисти светове или сфери, т.е. извън самсара като Девачен-лока или сферата на великото блаженство на Амитаба, Потала на Авалокитешвара, на Вишну, на Кришна и пр. Пък що е ДЕВАКАН не знам, но вярвам, че ти ще ни осведомиш. И ако може с източника, от който черпиш информация.

Ха така, напиши и повечко за Патала, че да знам къде ша ходя.

ПП Искаш ли гребенче? :wors:

Съзнание може да има само тогава, когато например топлината причинява болка.

Ами ти с това изречение преби собствената си теория :rolleyes:

Щип!

Последно... имат ли животните съзнание или нямат?! :wors:

Редактирано от Нел (преглед на промените)

...

Последно... имат ли животните съзнание или нямат?! :wors:

Животните нямат съзнание, но при някои видове се забелязват зачатъци на такова.

В това отношение най-изявен представител на земната фауна е човекът. :rolleyes:

Виждам, че си ренесансова личност :wors: Въпроса за животинския интелект ни го разясни. Сега ще ни обясниш и за будизма. Дева се наричат божествените същества в индуизма и будизма. Те се отнасят към три плана на съществуване: сфера на страстите (кама-лока или кама-дхату), на формите (рупа-лока/рупа-дхату) и без форма (арупа-лока/арупа-дхату). Техните светове общо се наричат дева-лока. Това е според класификацията на три свята (Трилока). Има и на 8 и на 14 за вселената като цяло, а отделно във всяка сфера има субсфери/нива/планове на същствуване. В будизма и индуизма има и чисти светове или сфери, т.е. извън самсара като Девачен-лока или сферата на великото блаженство на Амитаба, Потала на Авалокитешвара, на Вишну, на Кришна и пр. Пък що е ДЕВАКАН не знам, но вярвам, че ти ще ни осведомиш. И ако може с източника, от който черпиш информация.

то койото не чете за него има търсачки.

на англ. е Devachan.

яавно сте проспали последните 200-300 години от окултизма :wors:

това че не знаеш нещо не означава че то не съществува хах

яжно при тебе думата себе-развитие също отсъства :wors:

Ами ти с това изречение преби собствената си теория :)

Щип!

Последно... имат ли животните съзнание или нямат?! :P

според мен ти май преби собственото си самочустие.

дано да правиш разлика между съзнание и себе-съзнание.

и последно- в съзнание ли си или не :rolleyes:

на англ. е Devachan.

яавно сте проспали последните 200-300 години от окултизма :wors:

и последно- в съзнание ли си или не :rolleyes:

Защо не направиш тема в която да споделяш прозренията си?

и последно- в съзнание ли си или не :yanim:

В пълно съзнание и съм се заляла от смях, за което много ти благодаря.

Срещу какво по-точно се бориш?

Те това много ми убягва от съзнанието?! :)

Толкова много неща не знаем... ние хората, а учените и те са хора и много от тях знаят, че не знаят, но нашият препЪнателен знае всичко!

Радвам се за теб и твоето себе-ПОзнание :)

В пълно съзнание и съм се заляла от смях, за което много ти благодаря.

Срещу какво по-точно се бориш?

Те това много ми убягва от съзнанието?! :)

Толкова много неща не знаем... ние хората, а учените и те са хора и много от тях знаят, че не знаят, но нашият препЪнателен знае всичко!

Радвам се за теб и твоето себе-ПОзнание :)

женското кикотене си е твой проблем.

като не разбираш за кво става въпрос си трай лельо.

:yanim:пак те предупреждавам да се държиш прилично тук

модераторска забележка

Редактирано от valentinus
груб език (преглед на промените)

женското кикотене си е твой проблем.

като не разбираш за кво става въпрос си трай лельо.

По начина по който се държиш с хората, по същия начин и те ще се държат с теб.

Гордостта и надменността са емоции които ни разделят от другите. Ние винаги сме най-добрите. И разбира се сме в центъра на Вселената. Подиграваме се на всички, които разбира се са незнаещи, не можещи или пък жени. :-)

Резултатът е че винаги сме в лоша компания. :-) Което е свързано с разочарования и не много усмихнат живот.

Понякога се случва компанията на някой човек само за 5 минути да отрови целия ни ден. /обикновено това са нещастни, гневни, горди, ревниви и завистливи хора/

Горките хора. На тях им се налага да са със себе си по 24 часа на ден.

Искам да ви постна един много любим коан. И да се посмеем заедно :yanim:

Всеки странстващ Дзен монах можел да се установи в даден храм при условие, че победи в словесен двубой тези, които живеят в храма. Ако не успее, трябва да напусне храма.

В един храм живеели двама братя монаси. По- големият брат се учел добре, а по- младият бил глупав, а освен това и едноок. Веднъж в храма пристигнал един странстващ монах и решил да се засели. По тази причина, според обичая той решил да побеседва за възвишеното учение с местните монаси.

По- големият брат бил много изморен от целодневните занятия и изпратил за разговора по- младия си брат:

— Иди и проведи разговора в мълчание — посъветвал той брат си.

Странстващият монах и по- малкият брат отишли до светините и седнали. След известно време гостът отишъл при по- големият брат и му казал:

— Твоят малък брат е чудесно момче. Той ме победи.

— Разкажи ми моля ти се разговорът ви — полюбопитствал баткото.

— Отначало— започнал странникът— аз повдигнах един пръст, символизирайки просветленият Буда. Тогава брат ти повдигна два пръста, символизирайки Буда и учението му. Аз пък повдигнах три пръста, символизирайки Буда, учението му и неговите последователи, живеещи хармоничен живот. Тогава твоят брат ме трясна в лицето със свит юмрук, показвайки ми, че и трите са произлезли от едно място. Така той ме победи и вече нямам право да оставам тук. При тези думи странстващият монах си тръгнал.

— Къде е този човек — извикал малкият брат, приближавайки се към големия.

— Разбрах от него, че си го победил в спора — посрещнал го големия брат. — Разкажи ми за какво спорихте?

— Ами, гледа ме, гледа ме и ми показа един пръст, намеквайки ми, че имам само едно око. Но тъй като той е странник, реших да бъда вежлив с него и му показах два пръста, поздравявайки го с това, че той има две очи. Тогава този грубиян ми показа три пръста, намеквайки отново, че двамата заедно имаме три очи. Аз се вбесих и го праснах с юмрук в лицето, а той избяга. Така разговорът приключи.

По начина по който се държиш с хората, по същия начин и те ще се държат с теб.

Гордостта и надменността са емоции които ни разделят от другите. Ние винаги сме най-добрите. И разбира се сме в центъра на Вселената. Подиграваме се на всички, които разбира се са незнаещи, не можещи или пък жени. :-)

Резултатът е че винаги сме в лоша компания. :-) Което е свързано с разочарования и не много усмихнат живот.

Понякога се случва компанията на някой човек само за 5 минути да отрови целия ни ден. /обикновено това са нещастни, гневни, горди, ревниви и завистливи хора/

Горките хора. На тях им се налага да са със себе си по 24 часа на ден.

бе просто женицата не казва нищо по същество

ами поства само да се види че диша.

тез женски истерии са ми ясни.

поне да постне нещо свестно , ами то и не може

20 реда текст да схване, ама се ръга на пред рогата :)

иначе нямам нищо против който и да е.

Искам да ви постна един много любим коан. И да се посмеем заедно :)

Всеки странстващ Дзен монах можел да се установи в даден храм при условие, че победи в словесен двубой тези, които живеят в храма. Ако не успее, трябва да напусне храма.

В един храм живеели двама братя монаси. По- големият брат се учел добре, а по- младият бил глупав, а освен това и едноок. Веднъж в храма пристигнал един странстващ монах и решил да се засели. По тази причина, според обичая той решил да побеседва за възвишеното учение с местните монаси.

По- големият брат бил много изморен от целодневните занятия и изпратил за разговора по- младия си брат:

— Иди и проведи разговора в мълчание — посъветвал той брат си.

Странстващият монах и по- малкият брат отишли до светините и седнали. След известно време гостът отишъл при по- големият брат и му казал:

— Твоят малък брат е чудесно момче. Той ме победи.

— Разкажи ми моля ти се разговорът ви — полюбопитствал баткото.

— Отначало— започнал странникът— аз повдигнах един пръст, символизирайки просветленият Буда. Тогава брат ти повдигна два пръста, символизирайки Буда и учението му. Аз пък повдигнах три пръста, символизирайки Буда, учението му и неговите последователи, живеещи хармоничен живот. Тогава твоят брат ме трясна в лицето със свит юмрук, показвайки ми, че и трите са произлезли от едно място. Така той ме победи и вече нямам право да оставам тук. При тези думи странстващият монах си тръгнал.

— Къде е този човек — извикал малкият брат, приближавайки се към големия.

— Разбрах от него, че си го победил в спора — посрещнал го големия брат. — Разкажи ми за какво спорихте?

— Ами, гледа ме, гледа ме и ми показа един пръст, намеквайки ми, че имам само едно око. Но тъй като той е странник, реших да бъда вежлив с него и му показах два пръста, поздравявайки го с това, че той има две очи. Тогава този грубиян ми показа три пръста, намеквайки отново, че двамата заедно имаме три очи. Аз се вбесих и го праснах с юмрук в лицето, а той избяга. Така разговорът приключи.

незнаех че си с едно око , сори :yanim:

на англ. е Devachan.

яавно сте проспали последните 200-300 години от окултизма :angry:

и последно- в съзнание ли си или не :yanim:

Ти,ако си мислиш,че си в съзнание. :wub:

Думите са като карта на местността, като ръководство как да скочим с бънджи.

Ако само гледаме карти или четем инструкции - няма много да се случи.

В един момент - трябва да скочим. Ако искаме резултати.

Мерси,нямам какво повече да добавя. :wors: Вало,междодругото ти благодаря,че отговори на някои мои въпроси по отношение на будизма.Като цяло е интересно учение,но всеки човек може да си го тълкува (коренно)различно.Познавах жена,която предпочита по цял ден да пее мантри и да ходи на йога,отколкото да се радва на простите неща.Но в същото време при думичката "пари" пощръкляваше.Знам,че някои неща ги има във всички религии,но аз разбрах едно нещо-че една от основните цели на всички религии/учения/секти е да научат хората да живеят,отказвайки просто да същестуват,което е възхитително като цел.Интересно ми е и отношението на някои "духовни" мъже спрямо жените,но ми е любопитно според будизма жената какво място заема?!Намасте. :)

Редактирано от Blue_Star (преглед на промените)

прочети изледванията на Павлов и ще разбереш.а горните дожоди са си доста елементарни и повърхностни...

Отличителната черта на съзнанието обаче е не тази, че едно същество реагира спрямо някакво външно действие, а че дадено същество може да изживее в себе си нещо, което идва като един нов елемент, допълващ обикновената реакция. В противен случай би могло да се говори за съзнание и тогава, когато едно парче желязо се разширява под въздействието на топлината. Съзнание може да има само тогава, когато например топлината причинява болка.

Лош пример! При кучето, ответната реакция се появява след сложен процес на разпознаване на външни белези (образи и миризми), друг сложен компаративен процес за намиране на предишни състояния свързани с тези белези, трети процес на съотнасяне на информацията от миналото в контекста на настоящето (примерно, дали разпознатия безвреден субект от миналото, в момента не е приносител на потенциална заплаха) и т.н. С други думи, кучето хапе или се напикава от радост, след не-прост анализ, повлиян в не-малка степен от индивидуалността и моментното състояние на животното. (Май достигнахме до спомени, емоции и осъзнаване - доста повърхностно си чел Павлов...) Както виждаме, индивида има възможност да предприема различни действия при едни и същи външни въздействия (и това в зависимост от степента на осъзнаване). Нещо повече, различни индивиди, биха реагирали по различен начин на еднакви въздействия, за разлика от кое да е парче желязо, безусловно разширяващо се, в еднаква степен всеки път когато го нагреем до тази температура.

Човек лесно изпада в заблуждението да приписва на растенията определен вид съзнание, но още по-лесно може да сгреши ако започне да говори за спомен при животните. А колко близка до ума е мисълта, че куче то разпознава своя господар дори и след като не го е виждало продължително време. В действителност обаче, подобно разпознаване изобщо не е свързано със спомена, а с нещо много по-различно. Кучето изпитва опре делена привързаност към своя господар. Тя се определя от вътрешната същност на господаря; всъщност по следната доставя и удоволствието на животното, но в присъствието на господаря. И всеки път когато това присъствие е налице, то става и предпоставка за подновяване на удоволствието. Истински спомен обаче имаме едва тогава, когато едно същество не само усеща изживяванията си в момента, а когато то съхранява и тези от миналото. И все пак някой може да сметне, че кучето притежава спомени. Той си казва: кучето скърби, след като господарят му го е напуснал, следователно у него остава някакъв спомен за господаря. Това съждение също е погрешно. При съжителството с господаря, присъствието на последния се превръща за кучето в една потребност и тогава то усеща отсъствието също както глада. Без подобни разграничения, никой не може да постигне яснота върху истинските отношения в живота.

Разбирам те - ти си запален бихевиорист! Хайде сега, върни се и прочети Уотсън и си опресни спомените, кои са типовете реакции на външно въздействие описани от него - Инстинкти, Емоции и Мислене. Последните две са невъзможни без спомени и осъзнаване...

Лош пример! При кучето, ответната реакция се появява след сложен процес на разпознаване на външни белези (образи и миризми), друг сложен компаративен процес за намиране на предишни състояния свързани с тези белези, трети процес на съотнасяне на информацията от миналото в контекста на настоящето (примерно, дали разпознатия безвреден субект от миналото, в момента не е приносител на потенциална заплаха) и т.н. С други думи, кучето хапе или се напикава от радост, след не-прост анализ, повлиян в не-малка степен от индивидуалността и моментното състояние на животното. (Май достигнахме до спомени, емоции и осъзнаване - доста повърхностно си чел Павлов...) Както виждаме, индивида има възможност да предприема различни действия при едни и същи външни въздействия (и това в зависимост от степента на осъзнаване). Нещо повече, различни индивиди, биха реагирали по различен начин на еднакви въздействия, за разлика от кое да е парче желязо, безусловно разширяващо се, в еднаква степен всеки път когато го нагреем до тази температура.

Разбирам те - ти си запален бихевиорист! Хайде сега, върни се и прочети Уотсън и си опресни спомените, кои са типовете реакции на външно въздействие описани от него - Инстинкти, Емоции и Мислене. Последните две са невъзможни без спомени и осъзнаване...

май че нищо не разбираш щом ми говориш за индивидуалността и моментното състояние на животното. .Тука научавам все нови и нови смешки от хорица който се изживяват доста насериозно.ОПРАВЕТЕ СИ ПОНЯТИЯТА.

куче и индивидуалност хех :angry:

имаш нужда от основен ремонт...

...

Мерси,нямам какво повече да добавя. :yanim: Вало,междодругото ти благодаря,че отговори на някои мои въпроси по отношение на будизма.Като цяло е интересно учение,но всеки човек може да си го тълкува (коренно)различно.

Затова е необходим учител. Ако искаме да станем майстори - танцьори - ни трябва мотивация за да танцуваме, упоритост за да се упражняваме и учител, който да ни покаже и научи. Същото е и в будизма.

Познавах жена,която предпочита по цял ден да пее мантри и да ходи на йога,отколкото да се радва на простите неща.Но в същото време при думичката "пари" пощръкляваше.

Будист не означава Буда. Не всеки будист е будист. За много хора будизма е мода.

Знам,че някои неща ги има във всички религии,но аз разбрах едно нещо-че една от основните цели на всички религия/учения/секти е да научат хората да живеят,отказвайки просто да същестуват,което е възхитително като цел.

Не знам за коя религия твърдиш това, но това не е цел на будизма.

Целта на будизма е пълното развитие на потенциала на тялото, речта и ума.

Целта на будизма е да се освободим от всички ограничения, да се наслаждаваме на безгранична радост и свобода и мъдро да помагаме на другите да постигнат същото преживяване.

Интересно ми е и отношението на някои "духовни" мъже спрямо жените,но ми е любопитно според будизма жената какво място заема?!Намасте. :yanim:

Мъжете и жените са равни. Според един от големите учители - Падмасамбхава или Гуру Ринпоче, жените дори имат известно предимство по пътя към просветление. Виж темата Буда и Любовта.

Редактирано от Вало (преглед на промените)

май че нищо не разбираш щом ми говориш за индивидуалността и моментното състояние на животното. .Тука научавам все нови и нови смешки от хорица който се изживяват доста насериозно.ОПРАВЕТЕ СИ ПОНЯТИЯТА.

куче и индивидуалност хех :yanim:

имаш нужда от основен ремонт...

Прав си, нищичко не разбирам, понятията ми са разбити, аз също. Ще започна основен ремонт. Като начало ще отрека Уотсън, Сеченов, Лок... Ще продължа с Парацелз... А за десерт ще хвърля в забвение и Аристотел...

Препи, я се върни в началото на своя пост и го прочети бавно и с повишено внимание. :baby:

мухата с дефиринциалната геометрия не е важна, след това е интересното. Абсолютно е сигурно, че животните имат памет/ няма да ти кажа разбира се кои животни са помогнали за това откритие/. Пита се в задачата, ти дресиран ли си и ако не , да вземеш да ми обясниш как сега си общуваме, ако отричаш първогреховната дресировка.:wors:

Препи, я се върни в началото на своя пост и го прочети бавно и с повишено внимание. :)

мухата с дефиринциалната геометрия не е важна, след това е интересното. Абсолютно е сигурно, че животните имат памет/ няма да ти кажа разбира се кои животни са помогнали за това откритие/. Пита се в задачата, ти дресиран ли си и ако не , да вземеш да ми обясниш как сега си общуваме, ако отричаш първогреховната дресировка.:P

в задачата се пита как нео откри че е открито че животните имат памет.

такова откритие НЯМА и няма да има.

поне 4-5 нобела за такова откритие ама нейсе...

това даже в матрицата го няма.

аре трай си като не схващаш за кво иде реч.

Паметта, според И. Сеченов, е "способност за възпроизводство на усещания". Идеите му за рефлексната природа на психичните процеси са доразвити от Павлов. Та да те питам имат ли кучетата напр.рефлекси? Имат. За формирането им много важна роля има паметта. Защо? Защото условно-рефлекторното действие не може да се извърши,ако кучето не може да запамети отделните команди, ситуационната обстановка и пр. Паметта най общо може да се дефинира като способност на мозъка да фиксира за даден период следите възникнали от възприемането на явленията от околната среда. Трите основни процеса при паметта са запомняне, съхраняване и възпроизвеждане. Има два основни вида памет: краткотрайна и дълготрайна. Има и различни видове (емоционална, двигателна, сетивна, а при хората и логическа). Степента,в която едно куче запомня зависи и от това доколко информацията е свързана с неговите интереси, мотиви и потребности. Още през 70-те Бериташвили посочва, че всички гръбначни от рибите до човекоподобните маймуни имат образна, емоционална и условно-рефлекторна памет. Образната е едно от необходимите условия за осъществяване на мисленето. Изследванията на Крушински и други недвусмислено доказаха още през втората половина на миналия век, че напр. при кучетата има елементарна мисловна дейност, защото те адаптират поведението си към необичайни промени в средата. При това тя е по-слаба в сравнение с тази при вълците, които не са опитомени. Кучетата напр. могат да екстраполират, т.е. на основата на минал опит да предвиждат бъдещето и да усвояват определени емпирични закони... Това е съвсем общо и накратко.

на англ. е Devachan.

Г-н окултист,

Думата е тибетска и се произнася Девачен от "дева" - блаженство и "чен" - велико, т.е. това е чистата сфера на Буда Амитаба наречена Велико блаженство. Санскритското наименование е Сукхавати.

Пази боже, сляпо да прогледа :)

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Затова е необходим учител. Ако искаме да станем майстори - танцьори - ни трябва мотивация за да танцуваме, упоритост за да се упражняваме и учител, който да ни покаже и научи. Същото е и в будизма.

Будист не означава Буда. Не всеки будист е будист. За много хора будизма е мода.

Не знам за коя религия твърдиш това, но това не е цел на будизма.

Целта на будизма е пълното развитие на потенциала на тялото, речта и ума.

Целта на будизма е да се освободим от всички ограничения, да се наслаждаваме на безгранична радост и свобода и мъдро да помагаме на другите да постигнат същото преживяване.

Мъжете и жените са равни. Според един от големите учители - Падмасамбхава или Гуру Ринпоче, жените дори имат известно предимство по пътя към просветление. Виж темата Буда и Любовта.

Вало,благодаря ти за пореден път.Знам,че целите на будизма са няколко,но все си мисля,че човек,които е развил максимално себе си-би следвало да уважава всяко живо същество и да е благодарен за всичко,а за мен това е наслаждаване на простите неща от живота.За целта на будизма и освобождението-учудваме факта,че някои Учители могат да се държат като деца.Всмисъл,нито си придават важност,нито поучават-макар че с всеки се държат различно,де.Докато доста хора,които имат претенции,че са духовно извисени-едва ли не като ги пита някой някои неща го оплюват,че е последният/поредният глупак и говори/пише/занимава се само със смехории.Пък и ползата е едва ли не на едно от последните места за така наречените Буди-може да работи,и като чистач,и няма да му пречи,същото е,ако е,и президент.Просто интересни хора са просветените,затова попитах.А за модата и будизма-да,има го.Но бях приятно изненадана,когато разбрах,че в България още славяните са знаели за чакрите и някои други неща,които ги срещам,и в будизма.Искам да кажа,че нещата са едни и същи,но представени по различни начини.Но всеки има право да вярва в каквото поиска.А човек,който се има винаги за прав и отказва да приеме свободната воля на другите-притесняват ме такива хора,честно казано.

За жените и равността-интересно.А защо имат предимство пред мъжете по Пътя на просветлението?Още веднъж благодаря.Ще погледна и темата за Буда,и Любовта.Намасте. :)

Редактирано от Blue_Star (преглед на промените)

Вало,благодаря ти за пореден път.Знам,че целите на будизма са няколко...

Целта на будизма е да открием истинската си природа, която в момента е скрита зад "облаците" от смущаващи чувства, закостенели идеи и навици. Когато това се случи - истинската ни природа се проявява от само себе си, чрез абсолютно безстрашие, спонтанна радост и непрекъсваща смислена активност в полза на другите.

Това е което сме. Това преживяване е наречено просветление.

Всеки е Буда, не всеки го знае.

За жените и равността-интересно.А защо имат предимство пред мъжете по Пътя на просветлението?

Според мен защото жените имат повече интуиция и по-лесно виждат как стоят нещата.

Но в същността си сме равни.

Ето темата Буда и Любовта:

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=71271&view=findpost&p=772622

Редактирано от Вало (преглед на промените)

Гуру Ринпоче е един от тези, които са пренесли будизма в Тибет, нали? Т.е. това е Ваджраяна... Може би малко ще разочаровам дамите, но този възглед (за равноправието между половете) не важи за будизма като цяло, както става ясно от следния откъс от Смритипастхана сутра (Smrtyupasthana Sutra): "Във всяко отношение жените са разрушителки на богатството и са коренът на низшите сфери. Как би могъл мъжът, който желае жена да постигне щастие? Жените са причинителките на разрушението и затова, ако човек желае полза за себе си в този живот и в следващия, той трябва да се откаже от жените." Целта, доколкото схващам, е да се създаде отречение от светския живот и човек да се посвети изцяло на духовна практика... Инак и в южноиндийскя шиваизъм (шайва-сидханта), кашмирския шиваизъм (пратябхиджня), който клони към Адвайта-Веданта, както и в шактизма, разбира се, се счита, че жените и мъжете имат еднакъв потенциал за развитие и дори, че този потенциал нараства, когато следват духовния път заедно.

Паметта, според И. Сеченов, е "способност за възпроизводство на усещания". Идеите му за рефлексната природа на психичните процеси са доразвити от Павлов. Та да те питам имат ли кучетата напр.рефлекси? Имат. За формирането им много важна роля има паметта. Защо? Защото условно-рефлекторното действие не може да се извърши,ако кучето не може да запамети отделните команди, ситуационната обстановка и пр. Паметта най общо може да се дефинира като способност на мозъка да фиксира за даден период следите възникнали от възприемането на явленията от околната среда. Трите основни процеса при паметта са запомняне, съхраняване и възпроизвеждане. Има два основни вида памет: краткотрайна и дълготрайна. Има и различни видове (емоционална, двигателна, сетивна, а при хората и логическа). Степента,в която едно куче запомня зависи и от това доколко информацията е свързана с неговите интереси, мотиви и потребности. Още през 70-те Бериташвили посочва, че всички гръбначни от рибите до човекоподобните маймуни имат образна, емоционална и условно-рефлекторна памет. Образната е едно от необходимите условия за осъществяване на мисленето. Изследванията на Крушински и други недвусмислено доказаха още през втората половина на миналия век, че напр. при кучетата има елементарна мисловна дейност, защото те адаптират поведението си към необичайни промени в средата. При това тя е по-слаба в сравнение с тази при вълците, които не са опитомени. Кучетата напр. могат да екстраполират, т.е. на основата на минал опит да предвиждат бъдещето и да усвояват определени емпирични закони... Това е съвсем общо и накратко.

Г-н окултист,

Думата е тибетска и се произнася Девачен от "дева" - блаженство и "чен" - велико, т.е. това е чистата сфера на Буда Амитаба наречена Велико блаженство. Санскритското наименование е Сукхавати.

Пази боже, сляпо да прогледа :biggrin:

то вероятно и името Буда произнесено на санскрит звучи по-различно от това което произнасяме на БГ.така че г-н Напушен

за теб няма опасност да прогледнеш. :rolleyes:

забелязвам че сте зазубрили разни чужди думички,за които едва ли знаете какъв смисъл имат и понеже имате гоогле и копи-пейст ми се правите на многознайковци.

не фърфиш не се напъвай:giggle1:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.