Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

Иконографията на индуистката и будистката тантра + въображението на някои псевдо-изследователи е породило популярната, но напълно грешна представа, че тантра е някакъв вид мистична и религиозна оргия. Същото неразбиране има и по отношение на т. нар. даоска вътрешна алхимия.

Защо тогава не ни обясниш накратко и с прости български думи какво точно е тантра в Будизма?

Вало-ти сам спомена за диаманта,има се в предвид диамантения път в медитацията или както там го наричате.

да ти се връща пожеланието!

Който иска да види един (хубав) лама и гледки от будистки събирания,нека погледне тук:

http://www.karmapa.org/

Има ли такива в България и ако да,разкажете моля.

• Отговори 16k
  • Прегледи 916,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

Защо тогава не ни обясниш накратко и с прости български думи какво точно е тантра в Будизма?

По-добре бих се справил да ти обясня какво е тантра в индуизма. Ух, добре :whist:

Буквално думата значи "тъкане, връзка, континиум".

Централната идея на индуистката тантра е обединяването на божествената, творческа енергия (шакти), която на картинките се изографисфа като богиня (дева), с нейния мъжки аспект (Шива). Трябва да се различават две школи:

1. Вамачара или "пътя на лявата ръка", за който казват, че достига до крайно ексцентрични и необуздани сексуални практики.

2. Дакшиначара или "пътят на дясната ръка", при която се спазва строга етическа дисциплина.

Всяка индуистка тантра дава отговор на пет въпроса:

1.) Как е възникнал света.

2.) Как ще изчезне света.

3.) Как да установим контакт с нашата божествена природа.

4.) Как да развием свръхестествени способности (Сидхи).

5.) Как да се обединим с божествената природа, крайната реалност и пр.

Повечето индуистки тантранически текстове са под формата на диалози между Шакти и Шива. Шакти е първичната енергия, активността на Брахман, чрез която той създава, съхранява и унищожава. Шива е третия аспект на Тримутри (другите са Брахман и Вишну) и се счита за разрушител на незнанието (авидя), но за да ти обясня всичко това трябва да ти разкажа за еволюцията на идеята за Шива от ведите, през Рамаяна до Махабхарата.

Прощавай, че ти давам толкова повърхностно обяснение, но ти искаш да получиш кратки и леснозапаметими отговори, но така не става :cool:

За будистката тантра нека разкаже Вало, ако е наясно, защото моите познания в тази област са чисто теоретични. Но най-общо, има техическа разлика между това, което се практикува в ранната традиция (Нийнгма) и в новите традиции (Сарма) в тибетската Ваджраяна. Ваджраяна,обаче, е била практикуванаи в Китай, Япония и Корея. Мисля,че няма да сгреша,ако кажа, че основната идея е единението между каруна и майтри (любов и съчувствие) и праджня (мъдрост).

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Буда е преподавал методи подходящи за различни хора и ситуации. Будистката тантра е съвкупност от знание и методи, които работят с нашата тоталност. По подробно обяснение може да се намери в книгата "Буда и любовта" от Лама Оле Нидал.

Единствения начин да бъде разбрана будистката тантра е да бъде предадена от квалифициран учител на готов ученик.

Иначе е все едно някой, който не може да събира и изважда да се опитва да решава диференциални уравнения.

Вало-ти сам спомена за диаманта,има се в предвид диамантения път в медитацията или както там го наричате.

да ти се връща пожеланието!

Понякога можем да използваме сравнението с диамант. Умът ни е като голям сияен диамант. Той има хиляди страни и всяка от тях е едно от безбройните ни качества. Диамантът е символ на природата съвършения, неразрушим ум. Точно сега обаче диамантът на нашия ум е покрит от няколко плътни, непрозрачни слоя - и прилича по-скоро на парче въглен.

Това са слоевете на егото ни. Това е вярата в съществуването на отделен и независим аз, това са "смущаващите" чувства, това са закостенелите идеи и навици.

Будистката практика - различните медитации са различни "инструменти" с които "почистваме" диаманта на ума си.

Малки парченца от егото падат и "отдолу" се появява от само себе си истинската ни природа - безкрайно, ясно пространство - в което всичко е възможно, и което е безстрашно, радостно и активно съчувствено.

http://www.karmapa.org/

Има ли такива в България и ако да,разкажете моля.

Кармапа е първия съзнателно прераждащ се лама в Тибет. Той е постигнал пълната природа на ума преди много време и е решил да се преражда като човек, за да може да споделя това осъзнаване и така всички, които биха пожелали да осъзнаят пълния си потенциал. Кармапа означава човек на действието или този който осъществява активността на всички буди.

Кармапа е главния лама на линията на приемственост Карма Кагю.

Колкото по-малко е егото ни, колкото по-малко са смущаващите чувства, закостенелите идеи и навици - толкова по-близо сме до истинската си природа. Тогава започваме все повече и повече да виждаме, че всички в същността си са съвършени. Всеки е Буда не всеки го знае.

Тогава вместо да харесваме едни, да сме безразлични към други и да мразим трети - ние обичаме безусловно всички.

Ако в между двама човека няма ревност, вкопчване и чувство за собственост, тогава е възможно те да имат повече сексуални партньори. Разбира се, ако не нараняват чувствата на други хора. Това е наистина възможно, но хората които нямат смущаващи чувства не са много. :-)))

Най-много полза, за най-много същества за най-дългосрочен период.

Това е резултата от действията (с тяло, реч и ум) на някой, който е близо до осъзнаването на това как стоят нещата.

Мъдростта която води до трайно щастие за много същества е по-важна от морала, който доста често е само фасада, зад която хората си правят каквото си искат и създават страдания за другите.

Много любов!

Хубаво,съгласна съм.Но в повечето случаи само един от партньорите е напълно осъзнат.Инак и на мен ми е било трудно да приема някои неща/идеи в началото.Но то,животът учи.Особено и ако самият човек има желание да се учи.За сексът-много религии и учения напълно го отричат.Дълго време ми отне,за да разбера защо,а именно,че секса е нещо различно от чисто физически акт.Малцина са хората,които могат да правят секс без да попаднат в някои клопки,дори в един затвор,ограничение.А и всеки човек,с който правим секс-на някакво друго ниво ние се обвързваме,и после разкъсването на тези "връзки" доста трудно,и болезнено е.Може би затова в доста религии се забранява секса и преди брака-отрича.А многоженството в исляма,например,не знам какво означава-че мъжете са по-силни и издръжливи ли,или какво?!Намасте. :P

Преминаванто от необусловено съзнание (видя) към обусловено (авидя) е суперимпозиция, при която налагаме (импозираме) нашата интерпреттация за света/реалността върху света/реалността. Премахването на тази суперимпозиция е цел на всяка едно учение в Индия и не само там.

Може би затова в доста религии се забранява секса и преди брака-отрича.

Препрочети си Фройд, Адлер, Юнг, Фром и т.н. Не че ще отговорят на всичките ти въпроси, но ще ти дадат посоката, според мен...

Преминаванто от необусловено съзнание (видя) към обусловено (авидя) е суперимпозиция, при която налагаме (импозираме) нашата интерпреттация за света/реалността върху света/реалността. Премахването на тази суперимпозиция е цел на всяка едно учение в Индия и не само там.

Препрочети си Фройд, Адлер, Юнг, Фром и т.н. Не че ще отговорят на всичките ти въпроси, но ще ти дадат посоката, според мен...

scepsis,мерси за споделените автори-знам им мнението.За Зигмунд Фройд и това,че всичко в нашия живот е свързано по някакъв начин с нашата сексуалност-може и да е прав,но може,и да не е. ;) Намасте. :huh:

Хубаво,съгласна съм.Но в повечето случаи само един от партньорите е напълно осъзнат.

А с двама осъзнати партньори се получава-а-а... :nono:

Всеизвестна е силата на сексуалната енергия и правилно насочена(трансмутирана) твори чудеса.

Най-общо това е задачата на тантрическите техники.

За съжаление, Блу Стар, много си права. Много хора идея си нямат каква сила е сексът и вместо да използват сексуалната си енергия, я разпиляват, губят я и страдат от това.

Всъщност никое от практическите духовни учения не подценява секса, напротив. Всички използват мощта на сексуалната енергия.

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Хубаво,съгласна съм.Но в повечето случаи само един от партньорите е напълно осъзнат.

Зависи за какво осъзнаване става въпрос. Ако единият партньор е осъзнат в смисъл че преживява природата на ума и следователно не е вкопчен в постоянно променящите се картинки, тогава, като израз на тази природа той/тя спонтанно мисли, казва и прави неща, които не създават страдание за никого.

Инак и на мен ми е било трудно да приема някои неща/идеи в началото.Но то,животът учи.Особено и ако самият човек има желание да се учи.За сексът-много религии и учения напълно го отричат.Дълго време ми отне,за да разбера защо,а именно,че секса е нещо различно от чисто физически акт.Малцина са хората,които могат да правят секс без да попаднат в някои клопки,дори в един затвор,ограничение.А и всеки човек,с който правим секс-на някакво друго ниво ние се обвързваме,и после разкъсването на тези "връзки" доста трудно,и болезнено е.Може би затова в доста религии се забранява секса и преди брака-отрича.А многоженството в исляма,например,не знам какво означава-че мъжете са по-силни и издръжливи ли,или какво?!Намасте. :)

Физическите отношения са като всичко друго. Зависят от причини и условия. Имат начало, променят се и се разпадат. Могат да носят много радост и вдъхновение, но могат да носят и много болка и страдание. Зависи от възгледа. Дали мислим повече за себе си или за другите.

Ето повече за любовта: http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=71271

А и всеки човек,с който правим секс-на някакво друго ниво ние се обвързваме,и после разкъсването на тези "връзки" доста трудно,и болезнено е.

Може би затова в доста религии се забранява секса и преди брака-отрича.

А многоженството в исляма,например,не знам какво означава-че мъжете са по-силни и издръжливи ли,или какво?!Намасте. :)

Това може би обеснява емоционално-нестабилните бедни български жени,тъпчещи се е антидепресанти..

Кои са тези религии?

Не знам защо под ,,многоженство,,в стереотипното ни съзнание изплува картината на 4 ханъми в харем :)

лимитираната полигамия в Исляма цели грижа от съпруга към жената във всички аспекти,не просто задоволяване на нагон и разплод.

Публикувано изображение

Вало-нали пред Будда се молеха само заблудени будисти,тук виждаме съзнателно преродения лама да се моли пред масивната статуя,дават и плодчета и т.н.?!

2.) Как ще изчезне света.

scepsis-както правилно предположи не разбрах почти нищо,но ти благодаря;като имам време ще наблегна на Ведите и Гита.

Може ли да разкажеш за 2.)?В Будизма край няма,хинду имат?Бог в Хиндуизма е разтегливо понятие..

Редактирано от Aliah (преглед на промените)

Не знам защо под ,,многоженство,,в стереотипното ни съзнание изплува картината на 4 ханъми в харем :blink:

лимитираната полигамия в Исляма цели грижа от съпруга към жената във всички аспекти,не просто задоволяване на нагон и разплод.

Лимитирана полигамия ;) Лимитирана количествено, нали? Защо 4, а не 2 или 5? Това някакво сакрално число ли е?

По другия въпрос. Индуизма е аморфно понятие като понятието "западна философия" напр. Брахман във Веданта може да се нарече и Бог, но има малко общо с общоприетата представа за бог в христянството или исляма. Брахман не е личностен бог, а е абсолютно битие, съзнание и блаженство. Брахман като абсолютно съзнание рефлектира (отразява се) в индивидуалната душа (джива) и прави възможно съществуването на феноменалния свят. Ведическата постановка може да се редуцира до изречението Кхам Брахман ("Всичко е Брахман"), т.е. има само Брахман (абсолютната реалност), върху която проектираме нашите представи. Този процес се нарича мая, т.е. измама, илюзия, привидност. Мая е творческата сила на Брахман и е неотделима от него,както топлината от огъня. Мая+Брахман=на Ишвара или богът, който създава, подържа и унищожава вселената. Може да откриеш аналогии на тези схващания в платонизма, гностицизма, както и в суфизма напр.

Лимитирана полигамия :angry: Лимитирана количествено, нали? Защо 4, а не 2 или 5? Това някакво сакрално число ли е?

Да,лимита е 4,което не е сакрално число.

Будизма не лимитира количеството булки,нито съпрузи:в Непал (най-отвъртителната страна)

будистите практикуват полиандрия,т.е. няколко братя делят една жена.

Будда е казал,че кой с кого,колко и какво няма връзка с нирваната.Семейството е свещено в Исляма и на заден план в Будизма.

По другия въпрос-а какво е полу-бог?

Вало-нали пред Будда се молеха само заблудени будисти,тук виждаме съзнателно преродения лама да се моли пред масивната статуя,дават и плодчета и т.н.?!

Всички сме заблудени, не само будистите. :-)

Никога не съм ползвал този термин.

По пътя към осъзнаване на прородата ни, ние можем да ползваме естествената си склонност да се фокусираме върху външни обекти. Буда е преподал методи с които този навик да се използва като полезен "инструмент" по пътя. Вместо да се фокусираме върху обичайните неща, като пари, власт, интернет ..., можем да използваме буда-форми, които да ни напомнят, че ние също сме Буди.

Не знам какво точно се случва на тази снимка. Може би Кармапа благославя статуята. Статуята е символ. Символ на Буда - просветлената ни природа. Начин да си напомним да това. Рутуалите имат определен смисъл и могат да бъдат полезни по пътя към просветление.

Ритуалите както и всичко останало в будизма, не са задължителни.

Ако човек може да си напомни че в същността си е Буда, използвайки течен шоколад, тогава течният шоколад също може да бъде символ на Буда.

Будда е казал,че кой с кого,колко и какво няма връзка с нирваната.Семейството е свещено в Исляма и на заден план в Будизма.

Буда е дал съвет да не се наврежда сексуално.

В Непал и Тибет е част от културната традиция една жена да е с няколко мъже, при условие че е съгласна. Ако не е съгласна - не могат да я принудят.

При ескимосите например е нормално, когато домакин посрещне гост да му предложи освен храна и жена си за вечерта. Също ако тя е съгласна.

Различните народи имат различни обичаи. Те са част от културата на съответния народ, а не част от Дхарма.

Може да е малко объркващо, но има два вида нирвана. Единия вид е крайната цел на южния будизъм. От гледна точка на северния будизъм - Махаяна и Ваджраяна - нирвана или освобождението е само първата голяма крачка. Пълното просветление на Буда отива отвъд и от тази гледна точка Самсара и Нирвана са едно.

На преден план в Будизма е мъдростта. Мъдрост, която дава възможност на всеки да бъде щастлив, без да наврежда на другите.

Вало,за осъзнаването и страданието,началото,и края...Хм!Да,повечето взаймоотношения са изградени на този принцип.Но аз имах предвид за осъзнатост.А,когато човек е осъзнат и знае природата на Ума си-различно е.Тогава няма желания-няма и страдание.И не знам доколко един осъзнат човек отказва да причинява страдание,понеже понякога страданието може най-бързо да дръпне един човек нагоре,макар че е доста болезнено...За физическите отношения-чисто и само като такива-съгласна съм,че в един момент се разпадат.Но какво правим,ако и двамата партньори знаят,че са свързани на много нива,а физическото е само едното от тях?!

Нел,зависи от осъзнаването на двамата партньори.В повечето случаи единия от двамата може да играе осъзнатост,за да е свободен да участва в оргии,да речем.А понеже другия е истински осъзнат-няма да може да каже гък.Тъй че като цяло човешките взаймоотношения са доста интересни.

Aliah,за българските жени и антидепресантите-да,ако си с много партньори за много кратко време,ако откажеш да си дадеш време да се "изчистиш" от цялата енергия,която си поела-може и да стигнеш до "веселите" хапченца.Но защо такава омраза към българските жени?!Аз какво мога да кажа за арабските мъже,които съм виждала из Европа?Като отвързани кучета са,ама побеснели отгоре на всичко видят ли жена...А и защо мислиш,че няма жени от друга националност,които са зле?!В колко арабски страни или в пустинята въобще са чували за антидепресанти,но това нима означава,че там няма депресии?!Но като цяло съм забелязала,че българските,европейските жени са по-отворени-да,но и като са зле-говорят директно,и избухват,държат се странно,неадекватно...Докато при арабските има някакъв манталитет всичко да се премълчава,използват се някакви висши степени на манипулации,истината и откровението-почти ги няма,духовната връзка между съпрузите липсва,но,ако жената се разболее-така тероризира горкия си мъж,че майка му жална,и всички търчат около въпросната(дори и нищо да и няма,понякога пак играе този театър,за да получи,каквото си е наумила),което ми е странно,още повече,че ги учат на това от има няма 10 годишни(ако не и по-малки),и за тях това са "нормалните" съпружески взаймоотношения-всичко е обърнато на бизнес-аз ти давам девственост,ти се жениш за мен,аз кърмя,но може да поискам да ми платиш,и логично е после като дойдат свикналите на всичко това,и да угаждат мъже в европейските страни да мислят тукашните жени за евтини,и да се чудят коя по напред...

За мене няма ли истинска осъзнатост и желание на самия индивид за някои неща-всичко друго е насилствено,а в един момент тази принуда ще спре да има значение,или ще изчезне-и тогава какво съм виждала,просто е нереално.За полигамията в исляма и 4-рите жени-айде,стига глупости,моля.Там в Корана има такива условия за това многоженство,че,ако го спазваха всички мюсюлмани-не знам дали щеше да има и 2-ма мъже в цял свят с повече от една жена.Доколкото си спомням едно от условията е мъжът да дава поравно на всяка от жените си,включително и любовта си. :biggrin:

лимитираната полигамия в Исляма цели грижа от съпруга към жената във всички аспекти,не просто задоволяване на нагон и разплод.Уви,Aliah,в повечето арабски страни жената е точно за разплод и задоволяване на най-нисши нагони.Там,наистина е страшно.Най-грубо ми се струва това,че,ако жената е бездетна-мъжът е длъжен да си вземе друга жена,за да му роди деца.Дори той да откаже и да си обича жената,уви общността го притиска.А ако проблемът е в него и той,мъжът е безплоден-е,горят и двете жени,но са осигурени,нали?!Хах,на каква цена?!Но всеки човек сам прави изборът си,макар че понякога си мислим,че нямаме избор...

Вало-нали пред Будда се молеха само заблудени будисти,тук виждаме съзнателно преродения лама да се моли пред масивната статуя,дават и плодчета и т.н.?!По абсолютно същата логика може да попитам какво правят онези въртящите се пред един огромен черен камък? :cool:

За числото 4-ри може да се изпише доста и защо точно 4-ри жени,а не 5 да речем,но да не се увличам.А и един мюсюлманин винаги може да се разведе с жена си,и да ви вземе друга,ако е достатъчно богат.Може пък и да умре някоя от 4-рите му жени.

За будизма и жените-логично е,Aliah,като имаш предвид,че в Тибет примерно жените са били по-малко от мъжете.Както в исляма един мъж може да има повече от 1 жена,а преди са се женили просто,за да има кой да се грижи за жените,така и в Тибет мъжете са имали нужда от грижи(пране,гладене,чистене,готвене,дом)-та,ако братската жена стане,и твоя жена-ще има кой да се грижи за теб.Сексът е пожелание,а не насила.В Индия също,например се толелира женската изневяра повече от мъжката,понеже жената се чисти.Всяко месечно кръвотечение чисти...Докато мъжът не знам как ще се изчисти от това,което е натрупал като енергия.Като цяло в повечето случай мъжът отдава енергия,а жената я поема,но има и изключения.Особено при състаряващите мъже съм забелязала,че си търсят млада женичка(в исляма също,дори е нещо хубаво).Защо според теб?!Еми просто мъжът е дал това,което е могъл и има нужда от някой,който да си го зареди енергийно.А ако този някой ти е мъж,жена-то,тогава става смесване на някои неща и "смученето" става доста по-лесно,и безпроблемно.Дори не знам колко е законно от Вселенска гледна точка.

Просто за доста хора е по-лесно да смучат от някой друг човек,отколкото да се научат да се зареждат директно самички...А сексът е най-бързият и сигурен начин.Но до един момент.

За любовниците в България,без значение мъже или жените-само с добро,моля,моля,понеже едно 60% от семействата съществуват благодарение на тези странични хора.Ако се замислим,че всеки сексуален акт е обмян на енергия,разбираемо е защо някои си дават жените на други,имайки предвид,че жената може да приема енергия...А ислямът-помисли добре преди да споменаваш някои неща,понеже хората са ги нагодили според собствените си нужди и традиции.Бог в Хиндуизма е разтегливо понятие..Бог във всяка религия/секта/традиция е разтегливо понятие.Нещо повече-понятието Бог за всеки човек е строго индивидуално.Бог няма как да се научи,Той се усеща и вътрешно разбира.Намасте. :biggrin:

Будизма не лимитира количеството булки,нито съпрузи:в Непал (най-отвъртителната страна)

Какво пък е чак толкова ужасното в Непал? Към 80% от населението са индуисти, 10% - будисти, а 4-5% - мюсюлмани. Мултиетнически, мултикултурен и мултирелигиозен модел.

За Буда следва да знаеш нещо важно, а имено, че се е противопоставил на идеята за кастите, т.е. че индивидуалната душа е сътворена от Бога, който я е закрепостил към една от 4-те социални класи - свещенници (брахмани), войни (кшатрии), търговци (вайша) и слуги (шудра). В това отношение Буда и Махавира (основателят на джайнизма) са били велики социални реформатори.

Полу-бог ли? Сигурно имаш предвид асурите. В Ригведа думата асура има значение на бог като съществително и на божествен като прилагателно. В по-късните ведически химни асура става синонимна зъл демон, който се бори с боговете. Ако търсиш паралел с исляма боговете (дева) са като добрите ангели, а полу-боговете (асурите) като - лошите, но и едните,и другите са божие творение.

Не е сакрално само мормонско!

"Сферата" на полу-боговете е част от Самсара. Има малко по-подробно назад в темата. Те имат богат и интересен живот, но са в постоянно съревнование помежду си. Нещо като бандитите или някои от политиците на Земята. Основната причина за прераждане там е ревността. Ревността е свързана с лоши пожелания към другите, когато не сме доволни от живота си, ревността е нашето чувство за малоценност спрямо другите и ревността е необходимостта от потвърждение на собствения ни потенциал. Когато животът ни е доминиран от ревност и не твърде много гняв, най-вероятно е в следващия живот да сме полу-бог. Това е много общо казано обаче. Може да сме обикновен бандит на Земята. :-)))

Тук от будистка гледна точка - всички сме хора, а причината за прераждане в човешкия свят е желанието.

Основната причина е невежеството (авидя), а конкретния афект е желанието (тришна).

Така съм чувал: Блаженният живееше в Саватхи, в манастира Анатапиндика, близо до горичката Джета. По това време го посети достопочтенния Качаяна, виден представител на своя род и като го поздрави, приседна до него. Като седна той запита Възвишения: "Достопочтенни,хората постоянно говорят за някакъв правилен възглед. До каква степен може да има правилен възглед?

"За този свят Качаяна има нагласи към възгледите за съществуване и несъществуване."

Това е откъс от Качаянаготта-сутра. По-нататък Буда отхвърля тези две крайности и обяснява случващото се чрез зависимото възникване, което е нещо като свещенна крава в будизма. Но проблемът е, че зависимото възникване дефинира само условията (пратяя) и основанията (хету), но не и причините (карана),защото причината предполага и субект/причинител (картри) и действие (каря). Формулата е кондиционална (ако има облак - вали дъжд), а не каузална :yanim:, защото причинителят, причината и причиненото са празни от реално съществуване.

Тук от будистка гледна точка - всички сме хора, а причината за прераждане в човешкия свят е желанието.

Желанието за?!Намасте. :)

... По-нататък Буда отхвърля тези две крайности и обяснява случващото се чрез зависимото възникване, което е нещо като свещенна крава в будизма. ...

Причинител може да има, ако е имало начало, каквото според будизма няма. Всичко се случва от само себе си. Мислите, думите и делата на безбройните скиталци в Самсара са причините които я създават.

Според мен не е свещена крава, защото както и всичко останало в будизма - може да бъде подложено на съмнение и може да бъде проверено с личен опит.

Така е преподавал историческият Буда, така преподават и съвременните автентични учители.

"Не вярвайте на нито една моя дума, просто защото един Буда я е казал. Проверете всичко сами. Бъдете своя пътеводна светлина."

Желанието за?!Намасте. :)

Желанието като "смущаващо" чувство. Ние постоянно искаме нещо. Нова работа, нова кола, нова жена, нов компютър, нов дом, нови дрехи, нови мебели, нови приятели, ново занимание, преживявания, щастие ...

Имаме дълбоко вкоренен и неосъзнат навик да слагаме оценки на всичко с което се срещнем: Харесва ми, не ми харесва, безразлично ми е. Тази оценка е субективна и много често нещата които сме харесвали вчера - мразим днес и обратното. Едно и също нещо харесва на едни, и не харесва на други. Тази оценка не е реална, но ние я приемаме (дори без да осъзнаем това) за реална и нашите действия с тяло реч и ум зависят от тази оценка. Към нещата които сме сложили в групата на харесваните се появява желание и от тях искаме повече. Към нещата които не харесваме подхождаме с отхвърляне, омраза и гняв, а отношението ни към тези които все още се чудим къде да сложим е глупост.

Следвайки желанията си ние се опитваме да постигнем щастие чрез нещо отвън. Тъй като всички неща са нетрайни в същността си - по този начин не можем да постигнем трайно щастие.

Енергията на желанието може да бъде преобразувана от това да желаем щастие само за себе си в желание за щастие за всички същества.

Редактирано от Вало (преглед на промените)

Всичко се случва от само себе си.

С което казваме :rolleyes: на каузалността. В Индия това схващане е било подържано от чарваките, които били скептици и материалисти, а не будисти.

С което казваме ;) на каузалността. В Индия това схващане е било подържано от чарваките, които били скептици и материалисти, а не будисти.

Думите са ограничени.

В смисъл, че всичко което се появява, променя и изчезва зависи от причини и условия и няма необходимост от причина, която да е сложила началото на всичко. В пустата, ясна и безгранична природа на ума се появяват мисли, емоции, пеперуди, галактики, вселени... Те зависят от причини и условия, променят се и изчезват. От безначални времена.

Желанието за щастие на всички живи същества също е желание, нали? Колкото и да е благородно и възвишено... Има една притча за човек, който нямал никакви желания. Един ден му се явил ангел, който му казал, че Господ иска да му изпълни едно желание, каквото и да е то. Човекът обаче нищо не искал. Ангелът настоявал "Длъжен си да си избереш едно желание, няма начин.Не можеш да откажеш на Господ" И човекът казал "Щом е така, желанието ми е винаги да си остана без желания. Това е единственото ми желание" Та в този смисъл желанието за щастие на всички живи същества не е ли все пак някаква обвързаност, не е ли част от Самсара? Може би ако се откажем от каквито и да е желания, нещата ще се случват естествено, от само себе си, и всички съвсем спонтанно ще работят за своето щастие и щастието на другите... Не е ли това всъщност основната цел на будизма?

Желанието за щастие на всички живи същества също е желание, нали? Колкото и да е благородно и възвишено...

Да. Това е средство с което е възможно да се трансформират причините поради които не преживяваме нещата каквито са.

Когато това се случи, ние ставаме напълно осъзнати Буди и всяка наша мисъл, дума и действие спонтанно облагодетелства другите.

Желанието като смущаваща емоция е трансформирано в мъдрост, която е аспект на всепроникващата интуиция на Буда и тази мъдрост е наречана различаваща.

Петте основни смущаващи емоции са непросветлено проявление на петте аспекта на мъдростта на състоянието на буда.

...

Та в този смисъл желанието за щастие на всички живи същества не е ли все пак някаква обвързаност, не е ли част от Самсара? Може би ако се откажем от каквито и да е желания, нещата ще се случват естествено, от само себе си, и всички съвсем спонтанно ще работят за своето щастие и щастието на другите... Не е ли това всъщност основната цел на будизма?

Желанието да нямаш желания - пак е желание. :-) Този път води до нирвана на покоя, което е целта на Хинаяна.

Обикновено това е пътя на монасите и монахините.

Можем да не се отказваме от каквото и да било, вместо това можем да използваме всичко. Всяко нещо може да е следващата ни стъпка към просветление, а енергията на смущаващите емоции е горивото по този път. Това е част от Ваджраяна или диамантеният път в будизма.

Гледната точка на Махаяна и Хинаяна са други.

Диамантеният път обаче не може да бъде разбран във форум или от книга. Необходимо е живо предаване.

Редактирано от Вало (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.