Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

Щетите от 'другите' не си ги поправил. Само си ги маскирал.

Той да е жив и здрав, ти също, но това стаеното толкова десетилетия те яде отвътре и те трови... с форуми няма да го изкараш, нито ще го поправиш. Поправката иска други "мъдрости"... И точно обратното на 'повторения"... Отгоре на всичко се получава 'зацикляне' - от зависимостта. Нерешеното поражда повторение, което пък съдържа нерешеното в себе си, в опита да се реши. Така се зацикля, защото не може "да продължи". Емоционално, ментално, характерово... това рефлектира в общуване, ежедневие, стаен гняв и колкото и да го криеш избиват части от тия дори и сред думичките ти тук... няма и как да го скриеш, Стефане. няма и защо. Криенето е само част от зациклянето - докато не се намери разрешението всичко ще се повтаря - и ще тегли към "онзи момент", в който не си се справил...

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

• Отговори 16k
  • Прегледи 895,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 5 минути, _ramus_ написа:

Щетите от 'другите' не си ги поправил. Само си ги маскирал.

Той да е жив и здрав, ти също, но това стаеното толкова десетилетия те яде отвътре и те трови... с форуми няма да го изкараш, нито ще го поправиш. Поправката иска други "мъдрости"... И точно обратното на 'повторения"...

Чак да ме яде пък - хайде сега ! :)

Радвам се на постигнатото ! Споделям го ! Виж ми подписа ! Който може и иска - да взема ! 

Направил съм да не виждам "подписите" - защото са твърде парадни, твърде подбрани по ролята. Другите "подписи" - тия от думичките, са ми достатъчни. Иска ти се да споделиш, но има неща, които не би. И хора няма на които да го направиш. И цената, дето си платил за "поправянето" на щетите, дето са нанесени от 'други"... е твърде висока. Но неминуема, Стефане. Има още за работа, доста време си пропуснал... и личи по всяка думичка. Ето това вече е "подпис"...

И проблема с това че 'не искат да взимат' не е че някой не може или не иска - а в "предлагащия". Проблемът на кривия учител, винаги е в неговите ученици... Пък кое е право... и криво - кой да каже.

преди 12 минути, _ramus_ написа:

Направил съм да не виждам "подписите" - защото са твърде парадни, твърде подбрани по ролята. Другите "подписи" - тия от думичките, са ми достатъчни. Иска ти се да споделиш, но има неща, които не би. И хора няма на които да го направиш. И цената, дето си платил за "поправянето" на щетите, дето са нанесени от 'други"... е твърде висока. Но неминуема, Стефане. Има още за работа, доста време си пропуснал... и личи по всяка думичка. Ето това вече е "подпис"...

Ако си мислиш , че съм те пропуснал - пак не разбираш ! :)

Споменах , че не те броя за нещо ! Броя те за нищо , а твоето нищо е безкрайно . Мога ли да го пропусна ? Няма такъв начин.... !:)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Работата въобще не се върти около някой си рамус и той е без всякакво значение. Както и за рамус е съвсем без значение опитите за реакции на Стефан и отскачането му от себе си всеки момент на възможно приближаване и поемане на отговорност...

преди 16 минути, _ramus_ написа:

Работата въобще не се върти около някой си рамус

Нито пък около който и да е друг ! Само , че всеки е предразположен да мисли обратното.....това предразположение е пързалката по която се пързалят ....!

Пък аз се забавлявам ! Пързалките са ми добре известни . Като наблюдател на фигурно пързаляне....и тук-таме , даже доста активно освирквам паданията върху пързалката....! :lol6:Това е цената ! 

Не, цената е собствената пързалка, спрямо себе си. Но ти още не си способен да възприемаш сложността на това. Точно в това е работата с условности, вероятности и относителности, на която Реджи е фен, и я наричаме Релативистичен подход. Това дори във физиката е вече направено, но в ежедневието за хората релативното осмисляне е огромен проблем с който не могат да се справят.

Лесното е да се гледат 'пързалките в другите'. Сигурно е интересно да се освирква, но тънкия момент е да се схване собственото пързаляне, от самия теб си, защото всъщност всеки се пързаля от самия себе си и едновременно - помежду си. Това дали ще го доловиш от 'другия', в другия - не помага с нищо, защото пързалянето е и между двамата и всеки в себе си. И не става за лакмус, още по-малко за внимателно изследване... Тънкия момент е долавянето и наблюдението на собственото пързаляне. Но от друга страна това би направило невъзможни толкова много житейски театри, тъй нужни на клоуните в тях.

Сега е ред да се появи поредния префърцунен клоун, за да започне да репликира с болднат шрифт кое било пързалка и че тя била дума за нещо друго... Щото така го бил учил. Пък какво е учил, като се е разминал с научаването на пише.

Тва на такива излагации човек става свидетел... Наскоро четох смешните истории на изрезки от "въпроси в аптеката", смях се до сълзи... Добре че никой не се е емнал да събере бисерите по форумите и смешниците по тях. Добре че поне изглежда да е смешно...

Ако някой не го е чел това, предлагам го за сутрешен смях, да ви върви така деня. Разбира се, за способните за замисляне, предлага съответен материал... http://www.d-rmario.com/?p=5630

преди 2 часа, by_chechi написа:

1. Не "може" ! Е абсолютно ! Покоят е относителен . Отнася се към нещо ! Частен случай на движение .....

2. Само някои ли ? Нещо за наука да кажеш ? :)

3. Ами предложи пример ! :).....Движението има как да има начало и край , но в този случай е относително , специфично , определен вид движение . От тук нататък , до там - запалена клечка кибрит примерно .

4. Частен случай ! Само в затворена система ! ....Твърде рядко се намират такива . Временно ! От тук до там...Винаги се намира външно въздействие да изведе от равновесие...

5. Виж си цитирания пост - частен случай на мислене съпроводен с измислици....Дали и колко е будизъм не мога да преценя...Ако е будизъм , твърде е жалко за него ...

2. Науката нищо не абсолютизира. Науката не разделя движението от движещото се тяло. Науката определя движението използвайки и измервайки различни негови параметри. Т.е. науката изследва движението само в тази му част, която е относителна, видима, измерима, поддаваща се на формулиране и разбиране. С абсолютната страна на движението се занимава философията.

3. Идеята е, че не съществува пример и, че няма как да си представиш движението само по себе си. Движението има начало и край само в представите ти. Ти го разделяш на относително и абсолютно, защото го съотнасяш към други неща и така в ума ти се появява илюзията за начало и край. Запалената клечка кибрит - палейки кибрита, аз примерно не пораждам движение. Аз предавам моето движение на кибрита, създавайки триене и реакция на горене. Ако се абстрахираме от всичко останало и разгледаме движението само по себе си, то за никакво начало не можем да говорим.

4. Говорейки за абсолютно движение, такова нещо като "частен случай" не би трябвало да ни вълнува. Самото поставяне на движението в контекста на даден частен случай вече го превръща в относително, а не в абсолютно.

Разбира се за мен относителното движение е също така важно, както и абсолютното, защото последното е твърде абстрактно и отделено от практическия живот.

преди 11 часа, Śūnyatā написа:

Для того, кто уже осознал нереальность ума,
Все космические явления и существования суть протяжение пустоты.

Гампопа

Привязанные к иллюзии-"существа",
Освобождённые от иллюзии-"будды".
Эта жизнь - всего лишь иллюзия, всего лишь сон. Будьте сострадательны к существам, которые этого не понимают. 

Вся Вселенная – всего лишь "фантазия",

Всего-навсего театр теней вашего собственного ума. 

Если кто-то не знает этой истины, 
Он может владеть миром Бpaxмы –
Но никогда не достичь ему истинного счастья.

Миларепа

Отново се разглежда абсолютната гледна точка.

Човек е точно толкова реален, колкото и умът му е реален. Да, и човекът, и умът му съществуват обусловено. Така стоят нещата и не знам, защо това трябва да ги обявяваме за нереални. Те съществуват обусловено - кратко и ясно, - а абсолютната гледна точка е последното нещо, което ще донесе някаква практическа полза на някого. Нито пък разбирането на цитираното по-горе означава някакво особено постижение по пътя към освобождението или просветлението. Ако беше така просветлените щяха да са милиони.

преди 3 часа, Shiniasu написа:

....

Не настоявам на моето , щото тук , в тази тема общо взето няма смисъл . :)

Само показвам пътя на развитие на мисленето....

.....Току що в сайта по бридж пребих от бой 4-ма китайски шампиони с дървени глави (с помощта и на партньори , разбира се ! При това случайни !)....А това ми е почти ежедневие...:) Там си изливам "мъката" по вас !....:lol6:

Тук това няма как да се случи - тук не боли !!! Та защото не боли , за това само глупости се плещят....Я , да си плащаш за простотиите - тогава да видиш Истина !.... Тук само се надъхвам - спортна злоба да понасъбера....!:lol6:

Ето и доказателство ! Не е като вас празни приказки да дърдоря....:)

http://picbg.net/u/47526/53004/860951.jpg

преди 1 час, Shiniasu написа:

Ако беше така просветлените щяха да са милиони.

Може би са милиони. За просветлени в какъв контекст си говорим? Трябва да са точни копия на Будата или?

защо това трябва да ги обявяваме за нереални

Кой ги обявява за нереални ?

Или, ти кажи, че сестра му е курва, пък той да обяснява, че няма сестра.

Тук неразбирането идва от такива, които ги обявяват за реални

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

преди 5 часа, Śūnyatā написа:

Той има късмет, но повечето околни се мъчат с него, други им е все едно какво ръси. На умрелия не му е мъчно, само на близките, но ще им мине :D

Най важното е че един фатмак не остана ненареден, от факта че се опита да си избие комплексите.

С мен никой не се мъчи, никой не се развеждал от мъки с мен. На никой не преча по принцип, стига да не пийскам. Умрл неумрел, важното е кой къде е, и то сега в момент. Всичко друго са фантазии ве Вуня. Хахаха :lol6:

преди 1 час, Реджеп Иведик написа:

Кой ги обявява за нереални ?

Ами в цитираното от Шунята се говори за нереалност на ума. А аз не мисля, че Буда изобщо си е помислял подобно нещо. Да не забравяме, че правилното мислене е един от съставните елемента на Благородния Осмичен Път. А ако говорим за обусловеност, то състраданието, също е обусловено, но това не означава, че не трябва да бъдем състрадателни. Тъкмо обратното.

преди 1 час, Мо_хи_ни написа:

Може би са милиони. За просветлени в какъв контекст си говорим? Трябва да са точни копия на Будата или?

Говорим за Земята като планета, защото в будизма се допускат множество човечества освен нашето - в миналото и сега на други планети и за постигнали същото състояние, което е постигнал Буда Гаутама. Ако трябва да въведа някакъв точен критерий, той е въпросният човек да се превъплъщава единствено по свое желание, а не под принудата на закона за карма. 

преди 11 минути, Shiniasu написа:

Ами в цитираното от Шунята се говори за нереалност на ума. А аз не мисля, че Буда изобщо си е помислял подобно нещо. 

Цитираното е будистки текст. Правилния възглед е не изразим с думи. Има будистки текстове както с етерналистично, така и с нихилистично звучене. Защото е невъзможно да има текст с правилно звучене.

Затова е казано:

"Когато заговорим за Дзен и Дзен изчезва."

Текстовете се избират според слушателите. Четящите темата са етерналисти, затова Шунята правилно подбира текстове с нихилистично звучене. Така се е правило и така се прави. Няма нихилисти, или поне не пишат такива. Ако имаше, щеше да подбира текстове с етерналистично звучене.

преди 6 часа, König написа:

Каквото и да научи глупака,
То го прави още по-глупав.
Знанието задръства му главата.
Защото той иска признание.
Място пред другите хора,
Място над другите хора.
„Нека те знаят моите дела,
Нека всеки се обръща към мен за наставление.“
Такива са неговите желания,
Такава е раздутата му гордост.
Единият път води към богатство и слава,
А другият към края на пътя.
Не търси признание,
А следвай пробудените
И сам се освободи.

Буда

Как само се отнася за 99% процента от вас тук. Май най големите глупаци, щот като гледам за какво признание се жадува и копнее тук. Аре сектир е.....:lol6:

Умният човек може да види глупостта на глупака. Проблемът е, че и глупакът вижда глупост в умния човек и го обявява за глупак. Ние няма как да знаем дали сме в позицията на умния или на глупака. А и оценката, дори и правилна, е относителна. Обикновено всеки се мисли за умен. А в сравнение с Буда Гаутама всички хора сме глупаци (с две-три изключения). За нас самите това дали другите са по-умни или по-глупави от нас не би трябвало да има никакво значение. 

преди 39 минути, Shiniasu написа:

Говорим за Земята като планета, защото в будизма се допускат множество човечества освен нашето - в миналото и сега на други планети и за постигнали същото състояние, което е постигнал Буда Гаутама. Ако трябва да въведа някакъв точен критерий, той е въпросният човек да се превъплъщава единствено по свое желание, а не под принудата на закона за карма. 

Не знам от къде се появява тази увереност, че е същото състояние, което е постигнал Буда?

Критерият, който си избрал, не може да е критерий, тъй като е обективно несъществуващ вън от будизма, а дори самите будисти го "вярват", не го "знаят". Лудницата ще се окаже, че е бъкана с просветлени. За което има също доста солиден резон. Те просто неосъзнават своята разумност така, както разумните не осъзнават собствената си лудост. ;)

преди 11 минути, Shiniasu написа:

Умният човек може да види глупостта на глупака. Проблемът е, че и глупакът вижда глупост в умния човек и го обявява за глупак. Ние няма как да знаем дали сме в позицията на умния или на глупака. А и оценката, дори и правилна, е относителна. Обикновено всеки се мисли за умен. А в сравнение с Буда Гаутама всички хора сме глупаци (с две-три изключения). За нас самите това дали другите са по-умни или по-глупави от нас не би трябвало да има никакво значение. 

Защо не би трябвало да има значение? Ако нямаше значение невежеството, защо Буда говори изключително за него?

преди 1 час, Реджеп Иведик написа:

Цитираното е будистки текст. Правилния възглед е не изразим с думи. Има будистки текстове както с етерналистично, така и с нихилистично звучене. Защото е невъзможно да има текст с правилно звучене.

Затова е казано:

"Когато заговорим за Дзен и Дзен изчезва."

Текстовете се избират според слушателите. Четящите темата са етерналисти, затова Шунята правилно подбира текстове с нихилистично звучене. Така се е правило и така се прави. Няма нихилисти, или поне не пишат такива. Ако имаше, щеше да подбира текстове с етерналистично звучене.

Поздрави. Няма как по-добре да се каже. Хареса ми това стихче, руснаците са го превели добре.

Някъде дъжд, някъде град,
някъде сняг, някъде лед съществуват
всеки сам за себе си,
но в клисурата те се сливат,
и стават просто речна вода…

Иккю Содзюн (1394–1481) 

преди 5 часа, Shiniasu написа:

Ами ако е така, тогава защо се обвиняват кой колко бил глупав? Ами то ако това няма никакво значение, на какво друго ще си базират гордостта? На това какви хора са в същност ли? Ох това автоматично значи, много лошо самочувсъвие, щот там без това няма никой друг. Човешки качества, никакви, само на просветени и извисени могат да са правят. Това е за човек който изпитва още нужда да се пъчи, който още се наслаждава на екстри, затова си го е събрал това знание, да му се наслаждава. Но в такъв случай на никои никаква работа не върши пък камоли на самия него. Много малко са хората постигнали мъдрост, който пак са се захванали с наука например, ама то е само с цел да се облагодетелстват другите от тези негови качества. Но в никакъв случай един мъдър човек, няма да тръгне да го учи за да се пъчи че е умен. То точно това ги прави такива, без те да се усетят даже, дори и за най глупавите е видно. 

преди 4 часа, Śūnyatā написа:

Поздрави. Няма как по-добре да се каже. Хареса ми това стихче, руснаците са го превели добре.

Някъде дъжд, някъде град,
някъде сняг, някъде лед съществуват
всеки сам за себе си,
но в клисурата те се сливат,
и стават просто речна вода…

Иккю Содзюн (1394–1481) 

Редактирано от valkiria1
обиди (преглед на промените)

Ако това долу е вероятно, не вярно, вероятно ли е в последния ни миг да си обясняваме кой колко е издухан :D Много будистко. 

Иккю Содзюн (1394–1481) 

В этой жизни земной
то ешь, то идешь облегчиться,
спишь и снова встаешь –
а в конце концов остается
только миг до твоей кончины…
преди 3 часа, Мо_хи_ни написа:

Защо не би трябвало да има значение? Ако нямаше значение невежеството, защо Буда говори изключително за него?

Човек не може сам да определи колко е невеж. Дори и за другите е трудно да определим, доколко знанието им е съществено за постигане на просветление и доколко само усилва илюзията им. Борбата с невежеството се изразява в учене, а не в сравнение с другите и още повече обявяването им за глупаци. Това, че другият е по-глупав от мен с какво ще повиши моето познание, или неговото? Всеки има много какво да научи и единствено от значение е да положи нужните усилия. 

Човек не може сам да определи колко е невеж. Дори и за другите е трудно да определим, доколко знанието им е съществено за постигане на просветление и доколко само усилва илюзията им. Борбата с невежеството се изразява в учене, а не в сравнение с другите и още повече обявяването им за глупаци. Това, че другият е по-глупав от мен с какво ще повиши моето познание, или неговото? Всеки има много какво да научи и единствено от значение е да положи нужните усилия. 

Да, но…Само лошите ученици никога не надминават учителите си…

Редактирано от Гост (преглед на промените)

В этих пустотах обитаю
Вне «облаков закона» я.
Мир созерцая, постигаю,
Что «нет у Будды бытия».

Ван Вей

Много добре да слушат просветените, ето го естествения път. Ето че не съм само аз, който да е влязъл във вътрешното през спорта. А и да се знае за Йога, какво е и как се практикува, което съм повтярял тука толкова пъти. Момчето казва точно това което трябва, толкова практичен и изчистен от всякакви усложнения. Едва ли се пъчи с тялото си или с това колко е интелигентен, не чувам да цитира Кант, нито ми говори за празнота и същност на феномените. Що ли? 

Няма друг начин момчета, трябва практика, тренировка. Не става без нея.

http://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/dilan-verner-kogato-zapochnah-da-se-zanimavam-s-joga-si-misleh-che-tova-e-samo-neshto-fizichesko.html

на 6/15/2017 в 19:30, Shiniasu написа:

До тук добре, разбрира се че трябва "учене" но, "учене" на какво? Или по скоро как? И ако е това което трябва, защо го наричаш "учене"? Това "учене" не е според мен начина за борба с невежеството, може да помогне за развиването на някои качества, но те също могът да бъдат научени и от един овчар. Защото и овчаря и той се "учи", всеки ден от неговата си работа, Но той не учи от книги, а от ежедневието и вече според нивото на зрялост, може да се поучи много повече човек и без да "учи". Говоря само за пътя на духовното развитие, и менталните медитативни практики, иначе да се "учи" е много важно, на света му трябва прогрес. Но както се вижда много учени са и много невежи, токова невежи че могат да създадът оръжия за масово унищожаване. 

на 6/15/2017 в 20:32, Мо_хи_ни написа:

Да, но…Само лошите ученици никога не надминават учителите си…

Ми що трябва все да се задминава някой? Това е автоматизация на навика който се е получил от многократна повторение, а именно, състезание. Съзтезание със всичко, със ебе си, със другите. Все трябва да е по добър от другите, да знае и може повече. Сакън да не я помислят за обикновен човек, нещо нормално, нищо особено. Толкова е трудно знам, ще боли и ще се мъчи човек, доката сам не пусне.

И вместо да се опитваш да задминаваш учител, по добре поне да се опиташ да станеш колкото него. Това ще е достатъчно голямо постижение за теб. Защото се получава куриозната ситуация в която още преди да се е започнало, вече не само се има планове, ами се и мисли за задминаване. Шшшш ало, то така ко ставаше. Ама така е когаго е висшо създание човек. 

Редактирано от König (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.