Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 2 минути, scepsis108 написа:

........

Тогава се молете, Ванко да не среща качествен будистки учител - обещавам ви, че ще се разочаровате от констатациите си. Много от тези изпълняващи ролята на хейтъри, всъщност имат изключително страничен поглед над ситуациите - и мен не спира да ме пробва, из колкото теми съм писал, все ме е подкачал, но жалкото за ролята му е, че аз приемам да застана до него и да видим, какво виждаме: сетне негова си работа, но му става ясно, че няма как да ме хейти, няма как да ми пречи, пък като иска нека се опитва.

Не знам дали си обръщал внимание sceps, но без значение какъв е и що е, то всеки стъпал един път извън светския поток ...... е стъпал там където не трябва, от където няма как да се върне вече обратно :Д

И впрочем - вземете първо питайте Ванко, дали ми е приятел, щото поне аз не знам за такова нещо, та ако е, то бива да му се извиня, че не съм обърнал внимание на приятелството му.

• Отговори 16k
  • Прегледи 919k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 18 минути, König написа:

Остави ги, човек сам трябва да се осъзнае, на никой това не може да се обясни. 

Кьониг, има нещо странно в общуването ни, което още не съм обмислил. По някакъв начин, който все още не съм си изяснил напълно, ти ме караш да казвам неща, които инак не бих казал. Директни мнения, които не са съобразени и нагласени. Това, признавам, че леко ме смущава, понеже дори Рамус не ме е провокирал по подобен начин. А той е много добър в това отношение.

преди 7 минути, sound написа:

И впрочем - вземете първо питайте Ванко, дали ми е приятел, щото поне аз не знам за такова нещо, та ако е, то бива да му се извиня, че не съм обърнал внимание на приятелството му.

Отсвири го просто. Има безбройни същества в самсара, които страдат по един или друг начин. Трябва ли да се "закачаш" за всяко по подобен начин? Ако не можеш да помогнеш, просто се дръпни и не се включвай в неговия филм.

Редактирано от scepsis108 (преглед на промените)

преди 25 минути, scepsis108 написа:

Ако не можеш да помогнеш

Чакай, чакай малко - да помагам? Че най- напред кой ме е молил за помощ - Ванко ли? Дори и да е така, то вярваш или не, не съм имал съвсем никакво намерение да му помагам - ако се случва помощ от моя страна, добре; ако не се случва - пак добре. Но и в двата случая, нямам съвсем никаква заслуга - това е просто среща, без намерение, без цел, без предназначение, просто случайна среща при сегашната ми разходка. Например - можеш ли да кажеш, че се закачам за теб и ти помагам? Или пък ти вредя? Не знам, ала поне за сега, наистина съм останал с впечатлението, че си старателен и внимателен по отношение на будното - така ли е? и ако е така, моля те никога повече не казвай, че помагам на някого, без изрично аз да съм упоменал това.

преди 51 минути, scepsis108 написа:

Е, как кой? Ванко. Ванко си е професионален хейтър. И аз съм се подвеждал да му отговарям понякога, но ти си общува с него цяла нощ, ако съдя по постовете ви. Баси колко наивно. Подобен събеседник просто трябва да се отсвири и да не му се обръща никакво внимание. Инак, просто храним неговите обсесии.

Мен да ме отсвирят а да хранят твоето его.Разделение ли правиш омраза ли навяваш? Егати Будиста.Ти беше и интригант преди!

преди 31 минути, scepsis108 написа:

Отсвири го просто. Има безбройни същества в самсара, които страдат по един или друг начин. Трябва ли да се "закачаш" за всяко по подобен начин? Ако не можеш да помогнеш, просто се дръпни и не се включвай в неговия филм.

Аз да страдам в самсара? Ти с твоята Будистка концепция не можеш да ме разбереш.Слаба е!

преди 2 минути, _Alex&Vanko_ написа:

.......

А, ей го и гявола, за който говорим. Я кажи Ванко - вярно ли, че си ми бил приятел и че съм се втурнал да ти помагам?

преди 4 минути, sound написа:

Чакай, чакай малко - да помагам? Че най- напред кой ме е молил за помощ - Ванко ли? Дори и да е така, то вярваш или не, не съм имал съвсем никакво намерение да му помагам - ако се случва помощ от моя страна, добре; ако не се случва - пак добре. Но и в двата случая, нямам съвсем никаква заслуга - това е просто среща, без намерение, без цел, без предназначение, просто случайна среща при сегашната ми разходка. Например - можеш ли да кажеш, че се закачам за теб и ти помагам? Или пък ти вредя? Не знам, ала поне за сега, наистина съм останал с впечатлението, че си старателен и внимателен по отношение на будното - така ли е? и ако е така, моля те никога повече не казвай, че помагам на някого, без изрично аз да съм упоменал това.

Имам предвид следното, което не винаги отчитаме. Създаваме връзка, нагласа и отношение с всяка реакция и дума, която изричаме. Това се случва автоматично и оставя отпечатък или тенденция  (в алая-виджняна или базовото съзнание) да постъпим по подобен начин отново.

преди 4 минути, sound написа:

А, ей го и гявола, за който говорим. Я кажи Ванко - вярно ли, че си ми бил приятел и че съм се втурнал да ти помагам?

Аз съм бил страдал и търся състрадание???? Аз слабохарактерни ненавиждам и смирени и страхливци кат жабето..Моите твоите и Рамус писания били опасни и затова Шунаята ни е блокирал щото ако ги прочете ще припадне ли? Егати здравия Будистки дух.

И аз не пиша малоумия като някои тук! Важното е да звучи възвишено ама дали има логика друг въпрос!

Кат е възвишено що е срамно нали ви питах а? Мълчите а? Разнасяйте учението из службата из приятелите си да се докоснат и те.

Редактирано от _Alex&Vanko_ (преглед на промените)

преди 5 часа, Śūnyatā написа:

"Пада", " клонче" и "гора" са концепции, в които ти твърдо вярваш че са реални понеже си етерналист и вярваш повече на книгите и учителите, отколкото на собственото възприятие, което очевидно е закърняло.

Ще дам друг пример, съществуват ли Марс и Венера? Това са просто имена, концепции, consensus gentium, които просто сме приели за истина. А дали тези планети вече нямат други имена, преди да ги обозначи така човечеството?

Целия свят не се интересува какво мислиш! Нито хората, нито природата! Ако аз съм ти син ще вкарам в психиатрията на момента!

преди 1 час, sound написа:

Аз на тез им обясних какво значи приятелство! Фантазии всякакви и за какво да ми помагаш?

преди 39 минути, scepsis108 написа:

.....

Знам какво ме попита, но се опитах да отговоря така, че да разбират и другите - струва ми се, че не си даваш сметка, колко от нещата, които пишеш са толкова далечни, че не са дори и мъгла за повечето участници в този раздел.

Та това, което преднамерено пропуснах да добавя и да ти кажа, защото знам, че няма да се съгласиш е, че преекспонираш - по мое! наблюдение в/у форумното ти участие (извън него е ясно, че не знам) се лишаваш от едно деликатно намекнато в будизма качество: тези тибетски учители много се усмихват нали (: ...... и усмивките им са ведри. Какво нещо е осъзнаващия учител - дори от усмивката му, можеш да вземеш много. Вземаш прекалено сериозно Ванко,мен, темата, теб и е прекалено, не заради друго, а защото липсва ведрост в отношението ти - сякаш се страхуваш, да не направиш погрешна крачка, но как да го кажа ....... е преди няколко години чух един дзен учител да казва "грешките са факти от живота - това не може да се промени, всеки ги допуска". А вие ме нападнахте толкова яростно, само защото ви рекох, че Буда не е безгрешен - опитвайки се да сте безгрешни, само си наливате гипс и се впрягате за някакви толкова нищонезначещи неща, като това, че нощес съм обелил два поста с един човек, който сте игнорирали. Ми това е смешно баси - толкова е прекалено, че е комично.

И аз това ги питах Колко са важни приказки във форум? Тука да не сме на конференция в Делхи?

Избрал си Скепсис да е искрен,а пък аз съм си избрал да съм неискрен!

Свободата е в несъвършенството, грешката е свобода, перфектността ограничава и затова грешникът е в пъти по-свят от светеца, който е роб на светостта, морала и добродетелта...

Да не ми били обръщали внимание призовава мале!!! Тук сте ми последната грижа!! На какво ви учи Будизма,че сте важни и специални ли?

Слепсис драпа да постигне съвършенство, щото все още не е доволен от факта, че е съвършено несъвършен, а само като такъв е свободен и безкраен...

Слепсис е свободен електрон! Сам си го каза!:D

Кат го подритне Краля или Шунята и се обяснява! Не може без тях! Цирк аве лелка с деца на панаир! Това Рамус го каза!

Да живееш и да се радваш на виртуално одобрение и уважение от хора,които няма да видиш никога? Обяснете ми моля и за ко се борите тука?

преди 33 минути, мо_хи_ни написа:

Слепсис драпа да постигне съвършенство

И това е неговата свобода - също е свободен да е недоволен от факта. И светецът е свободен да е роб на светостта.

Ала всичко това не ми е така интересно, както някоя приказка ..... plssssssss

е, нали вече разказах приказката за несъвършенството, що не внимаваш?:)

От психологическа гледната точка смисълът на пустотата (sunyata) може да се отъждестви със състояние на съзнанието, в което индивидът се е освободил от нагласите, които го правят зависим от дуалностите: любов-омраза, живот-смърт, богатство-бедност, радост-скръб, добър-лош и т.н. Всъщност противоположностите са факторите, които създават вечния кръговрат на живота. Така единственото средство за спасяване от самсара е менталното бягство в пустотата, а това всъщност е бягство от противоположностите.

И това е постижимо? Борбата е обречена! Рамус дай рецептата!:D

Пустотата не е това, което е.

Имаше един филм за Тодор Колев, дето имаше брат близнак, заприличвам на отрицателния герой дето четеше лозунги.

Да не се причиняват страдания, свързани със заблуждаващо слово, укриване на истина или нежелание за изслушване.

Слепсис към какво призоваваш да страдам така ли?

Разбира се че си Българин!

Мечтай си да страдам! Хаха погледни се в огледалото!

преди 50 минути, мо_хи_ни написа:

е, нали вече разказах приказката за несъвършенството, що не внимаваш?:)

А - ааааааа ..... извинявам се, просто въз буквално разказана ми изглежда и за това така. Аз щото си падам по малко ... по такива вълшебни приказки, с дракони, неродени моми, танцуващи вселени и прочие абра кадабра. За да ти се отблагодаря, ще ти разкажа една приказка и аз - ала Реджеп.

Най- напред Джуан Дзъ не е Джуан Дзъ и пеперудата не е пеперуда - сетне Джуан Дзъ е Джуан Дзъ и пеперудата ...... хаххаха разбира се, разбира се. НО! - това, което искам да кажа, е. И другото - едно сърце, една мелодия и пърхащо из покрайнините на разпилените сред сънища коси, безмълвие.

Гелуг или сектата на жълтите шапки е всъщност сектата на Далай Ламите. Нейният символ е дворецът в Лхаса. Титлата Далай Лама, която означава "учител, чиято мъдрост е голяма колкото океана", е дадена от монголския владетел Altan Khan през 1578 г. на третия патриарх от школата Гелуг - Sonam Gyatso (1543-1588 г.).

Чудесно, Лека Нощ!

преди 8 часа, sound написа:
преди 8 часа, sound написа:

се лишаваш от едно деликатно намекнато в будизма качество: тези тибетски учители много се усмихват нали (: ...... и усмивките им са ведри. Какво нещо е осъзнаващия учител - дори от усмивката му, можеш да вземеш много.

Скепс, като един истински будист, би трябвало да знае защо Буда винаги е изобразяван с усмивка на уста...

439864_536__4x3.jpg

"Не търси истината, вместо това се вгледай в грешните предубеждения, които вече имаш. Едва когато спрем да търсим нещо, ние разбираме, че сме на правилния път."

Хуанбо Сиюн

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.