Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 6 часа, capnemo написа:

А замислял ли си се че може би това е тяхното виждане за реалността?

Всъщност. Кап, повечето хора не умеят да общуват. Общуването, според мен, означава да се откриеш към другия, да излезеш от личната си зона на комфорт и да се научиш да си слушател и наблюдател. Това не е лесно, понеже естествената нагласа на повечето от нас е да утвърждаваме нашия собствен свят, представи и личност. Човек води безспирен, шизофреничен вътрешен диалог, за да избегне когнитивния дисонанс и после по инерция продължава да води този диалог и с другите. Всъщност това не е диалог, а монолог. ;)

• Отговори 16k
  • Прегледи 894,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 29 минути, scepsis108 написа:

Но понеже питаш, то ще кажа, че позицията на Реджи определям като имперсонален нихилизъм , което съвсем не е Дхарма, според мен. :)

Дай малко по-сериозно.

Ок, по-сериозно. Имперсоналния нихилизъм е в унисон със шунявада и майавада, следователно спокойно можеш да наречеш и Буда и Нагарджуна - имперсонални нихилисти, в което няма нищо лошо, защото не противоречи на основните догми в будизма. И какво следва от това, че си етерналист, дай нещо ново, това го знаем, и твоята лента върти една и съща касета от 10к поста.. Дай ти по-сериозно :D

преди 9 минути, Śūnyatā написа:

Имперсоналния нихилизъм е в унисон със шунявада и майавада, следователно спокойно можеш да наречеш и Буда и Нагарджуна - имперсонални нихилисти

Буда и Нагарджуна са посветили безбройни свои съществувания на другите, когато са били бодхисатви, Шуня. Това се признава дори от Тхеравада. Причината, поради която някой, който се стреми към състоянието на шравака–архат или пратйекабуда не е, че смята пътя на бодхисатва за погрешен, понеже това е пътя, който е изминал Буда. Причината е, че изпитва съмнение в способността си да го измине. Нали изучаваш лам–рим? Или го четеш избирателно и оттук–там. Това го обясняват Атиша, Гампопа, Дзонгкапа и всички други. Не виждам защо трябва да го обяснявам подробно точно на теб. На друг, може би, но на теб?

преди 13 минути, scepsis108 написа:

Буда и Нагарджуна са посветили безбройни свои съществувания на другите, когато са били бодхисатви, Шуня. Това се признава дори от Тхеравада. Причината, поради която някой, който се стреми към състоянието на шравака–архат или пратйекабуда не е, че смята пътя на бодхисатва за погрешен, понеже това е пътя, който е изминал Буда. Причината е, че изпитва съмнение в способността си да го измине. Нали изучаваш лам–рим? Или го четеш избирателно и оттук–там. Това го обясняват Атиша, Гампопа, Дзонгкапа и всички други. Не виждам защо трябва да го обяснявам подробно точно на теб. На друг, може би, но на теб?

И къде са сега Буда и Нагарджуна?

преди 7 часа, Shiniasu написа:

Например, не мога да медитирам, докато къщата в която се намирам, гори.

Че защо? Да - процеса зависи от теб и да, къщата е външен фактор, но нито къщата, нито огъня, знаят за твоята медитация, така че пак ти си този, който определя, да не медитира, докато къщата гори: горящата къща е съвсем невинна в случая и според мен се оправдаваш.

преди 1 минута, Śūnyatā написа:

И къде са сега Буда и Нагарджуна?

Сега? В този точно ли момент? Според теб къде са? Според мен са ТУК и СЕГА.

ОК, Шунята, не искам да спорим за глупости. И двамата се стремим да следваме Буда Дхарма, както можем и както я разбираме. И двамата допускаме грешки, което е съвсем нормално. Но няма никаква причина да спорим по агресивен начин. Можем, просто да обменяме мнения и да се насърчаваме взаимно. Така мисля.

Поздрав с една песен, която харесвам и винаги слушам преди пътуване. А след седмица ще летя и дано да не ни падне самолетчето, че инцидентите зачестиха напоследък. :D

Поздрав и релакс, и с много добри чувства към теб и твоето семейство. И да не ти пука какво пиша. Пиша каквото ми хрумне ;) :

преди 11 минути, Śūnyatā написа:

Ако срещнеш Буда, убий го! - дзен фраза

Фразата е ОК в определен контекс на осъзнаване. Инак е просто някакъв непонятен лозунг, както обясних по-нагоре в темата.

Карай. Нека е весело. :D

преди 8 минути, scepsis108 написа:

Фразата е ОК в определен контекс на осъзнаване. Инак е просто някакъв непонятен лозунг, както обясних по-нагоре в темата.

Карай. Нека е весело. :D

Не пиша тук за да ми е весело, в това можеш да си напълно сигурен, когато искам да ми е весело, правя съвсем други неща. Понеже в разговора се засегна нихилизма и етернализма, затова.

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

мдаааа. Доста приказки се изприказваха. Особено и настойчиво се изважда практиката на някои хора като щит за едно или друго тяхно... убеждение. "Практиката" като инструмент за доказване и утвърждаване на убеждения... Аз лично бих нарекъл това "падение" на практиката... и то е заради практикуващия (я).

Да напомням че иначе всички деклариращи са много велики и много опитни, но изглежда че както например е разликата между ГЛЕДАНЕ и ВИЖДАНЕ, аналогично е с понятието КОНТРОЛ и УПРАВЛЕНИЕ - доста засегнато в предишни коментари. Очаквах все пак някой, дето е "практик" да е в състояние да направи тия прости изводни положения - за толкова очевидната качествена разлика между КОНТРОЛ и УПРАВЛЕНИЕ... особено по отношение на спряганата като дъвка думичка "медитация".

Дали би се напрегнал някой да изкаже опитното си познаване на разликите в тия две думички - КОНТРОЛ и УПРАВЛЕНИЕ - или по дефоулт си минават за синоними. Все пак по този въпрос, не е толкова важна концептуалността или дефинициите, а е до обикновено вникване в процесите на собствения си психичен свят, защото няма по-универсален, макар и относителен критерий за начални точки към самосъзнание. Касае се до финността в детайла на намеса, в собственото отношение и влияние към процесите в собственото вътрешно пространство - дали и кога е КОНТРОЛ, дали и кога е УПРАВЛЕНИЕ... Да не говорим когато се намесят понятията АКТИВЕН и ПАСИВЕН - към предишните две.

Накъде въобще са се запътили толкова хора към едни или други тибетски или индийски, английски или руски прочетени дъвкани думички, а иначе когато се налага да се излезе отвъд думичките и да се стъпи в психичните полета, няма нищо от пътя натам. Изглежда че подобни прости примерни положения, след като не са записани по свещени писания или пък учебници, като ги няма в текстове и клипчета по нета, когато "учители" не им обръщат внимание по тях... и се оказват някъде отвъд границите на иначе заявките за сериозни практики и практиците им...

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

преди 10 часа, König написа:

И какво да направим сега Шуная? Кажи ти тогава, след като знаеш и говориш истината. Дай рецептата, ако има такава? Тогава приеми факта че живеем в свят от лъжци които си живеят всеки в неговата си реалност. И какво е неправилното на това? Какъв извод следа да извлечем от това?

Много силно сте го прегърнали Будизма и не давате копче да ви се каже! Сподели ми на дела будисти ли сте или само на думи? Има много примери за жертвоготовност в будистката литература.И какво преживяхте или ви накара да поемете по този път?

Будизма да не се явява модерно течение сега,щото Християнството скучна работа?

Христи­янството е изживяло времето си, цър­квите се крепят само на държавно-полицейския апарат, на женската чувст­вителност и на закона за приемстве­ността.Да се подгот­вят здрави основи за ново свободно ре­лигиозно съзнание, което да отговаря на високите изисквания на съвремен­ната култура. Такива основи дава индуската философия и нейната етичес­ка версия – будизмът.

И кой ви каза,че учите автентичното от Буда и Нагарджуна учения.Нещата са подменяни и преправяни за да бъдат харесвани.

преди 13 часа, Śūnyatā написа:

Ами защото тук много хора си мислят че познават реалността, още по-смешно става, когато се опитват да анализират умовете на другите, или с други думи сънуват непробудно, защото никой не знае какво представлява реалността и съществува ли изобщо извън неговия ум?

Като си отговориш,че и след като умреш светът ще остане същия! Съществува обективната реалност независимо от твоята субективна реалност и ум.Излиза че не вярваш на сетивата си за реалността а в книжките будистки вярваш??

Аз още като се включих тук ти казах,че имаш сляпа вяра и ти препоръчах да си разшириш кръгозора! Други философи или психолози чел ли си? Как ги измери Нагарджуна и Буда за най-великите?

Саунде що сме изпечени лъжци?:D Ся се сетих какво е благородна лъжа - нужна и оправдана.А какво е благородна истина пак ли нужна и оправдана?

Редактирано от _Alex&Vanko_ (преглед на промените)

преди 22 минути, _Alex&Vanko_ написа:

а в книжките будистки вярваш??

А впрочем ти чел ли си ги будитските книги, че да приемаш казаното от Шунята, като представителен пример за съдържанието в тях?

Защо само Шунаята? И Реджи и Краля! Или грешна трактовка искаш да кажеш? Отразител отражения много да!:D

Има ли разлика между ГЛЕДАНЕ и ВИЖДАНЕ?

ЧУВАНЕ и СЛУШАНЕ?

Е как що - проявявам търсеното възхищение чрез именуването "шунята".  Сега се сещам, преди години бях попаднал на един форум, вътре имаха рангове от рода на - мъдрец/ озарен/ просветлен и разни такива детски зарибявчици - беше цирк и половина, такава надпревара за трупане на мнения не бях виждал.

Не прегръщам религия която води до унищожаване на личността, състрадание и примирение!

Това е пораженско!

Будизма не е нито за Краля нито за Шунята,защото както каза Скепса са маймунки! Много са залепнали а той е по окомуш!;)

преди 10 минути, _Alex&Vanko_ написа:

.......

Всъщност и да искаш, няма да можеш и никой никога не е успял - да прегърне религията. Така, че решението ти е добро - явно и ти разбираш по сходен с редовните участници начин будизма (изключение sceps), за съжаление (или пък не - това не знам) те така и не се усещат, как се самоунищожават,  докато ти по някакъв твой начин си стигнал до това разбиране и проявяваш благоразумието да не се въвличаш в копаенето на собствен гроб. Пък някой ден - това е обещанието - все ще разбереш, че тъкмо това ти решение съвпада със същината на будизма.

Защо не парадират с това? Защо не си напише на пожарникарската каска Мадхямик? Срамно ли е да ги говориш тез неща навън.:D

Добре Буда ги прегръща и Нагарджуна - Прегръщането означава да дадеш нещо от себе си, от своята Любов и своята мъдрост. Когато прегърнеш някого братски и проектираш своята любов и своите добри мисли, ще внесеш живот в него.

Е виж - не знам кой какъв е навън, ама тукатейне е излагация и то голяма. Не им познавам учителите - ако изобщо имат такива де - че да им покажа темата, да ги видят какви са убавци тез техните будистки ученици.

Ами ще кацнат нейде аварийно - пък, ако имат късмет, няма да се разбият. :Д

преди 10 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Опитах се да спра това но ме отхвърлиха!

Че той и самия Буда да се опита да ги спре, ще го отхвърлят - би трябвало вече да си се убедил, че религията може да бъде изключително хранителна за егото.

Да, Краля си призна,че има его най-сетне, а аз глупака откога го говоря! Ся се е запънал и объркал и пита какво ще правят! Саунде ти какво предлагаш?

Да им помогнем на момчетата ама ще ни хвърлят една майна! Скепсис всячески се опитва да избегне таз майна!:D

Вече съм го казал няколко пъти - като ще следват будизма, нека следват будизма, а не да карат самосиндикално, щото вероятността просто да изперкат и нищо друго е над 99,99%. Има не малко случаи, хора под ръководството на учители, пак сдават багажа, та камо ли ей тъй, решаваш си и почваш да правиш разни практики: а при тоз, а при оня, пробваш едно, после друго и накрая какво ...... експериментите със психиката са плащат най- скъпо, така че да, наистина от една страна майтапа е невероятен, за мен лично е жалко, че толкова малко хора схващат шеговитостта в цялата тази работа, но от друга страна, нещата са достатъчно сериозни, че човек да бъде колкото му е възможно по- нащрек.

А ако нямат възможност за достъп до такива учители - то нека карат по- спокойно и умерено, а не все да се чудят какво да правят ....... виждаш ли, това е признак: продължаваш да искаш да правиш нещо, било шамата, било випасана, било някаква друга духовна гъзарийка, важното е, че трябва да се прави нещо, да не стоиш мирно, е след като не можеш да мирясаш и да прекратиш стрелбата, за каква практика и за каква медитативност претендираш, че то е повече от видно, че всъщност най- напред си неспособен да практикуваш. А в момента, в който се изправиш открито пред това ти състояние, самата тази откритост ще ти даде отговора, какво ще е добре за теб да предприемеш на този етап - отговора не е нещо, което намираш, а което идва, когато имаш готовност да го получиш, тази готовност можеш да я наречеш трезвост, едно трезво и внимателно отношение, и най- вече търпеливо, Без търпение гарантирам, че няма шанс - просто няма да стане. Но има и тази особеност, че живеем във време, чийто дух е адски забързан - всичко бърза, навсякъде се бърза, няма значение за какво, къде, кога и защо, бързането е богът на днешния свят, но съжалявам: бързането е сигурния препъни камък по духовните пътеки, забързан ли си, катастрофата няма да ти се размине.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.