Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

"Нашия живот се оформя от нашия ум; ние ставаме онова, което мислим. Всичко, което сме, е резултат от онова, което сме мислили. Умът е всичко. С нашите мисли ние създаваме света."

Пак Той

• Отговори 16k
  • Прегледи 919k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 21 часа, scepsis108 написа:

И аз мерси, че разговаряме за нещо, което наистина ме интересува. 

Може би. Рамус ми е приятел или поне аз така гледам на него. Не предавам приятелите си и не ставам критичен към тях, понеже такава е моментната конюнктура. Затова и мога да съм несъгласен с мненията му, да го критикувам и прочие, но никога няма да се присъединя към тези, които го нападат. Честността и последователността са важни за мен. Някой си човак, трябва да постъпи по изключително, крайно негативен или отрицателен начин, за да стана истински критичен към него.

Не знам но по ясно от това няма как да е. Много ясно си личи кой какво е и с какво се занимава, какво го вълнува. Трябва да кажа че съм изненадан, мислех че някой хора тук поне малко нещо са разбрали от Будизъм и са разбрали какво представлява той. Но както се вижда въобще не е тъка. Много пъти съм чувал учители да казват че, покрай Буда Дхарма е най лесно да се разбере кой какъв е, по това как се отнася към нея и защо. И трябва да кажа че е точно така, какви мнения се изписаха и то от хора "сериозни", които(мнения)показват на какво ниво са още. Толкова е елементарно да се види и разпознае, кой колко е разбрал какво всъщност трябва да се прави. Повечето оплетени в някакви интелектуални игри от които просто не могат да излязат, всичко само и единствено на интелектуално ниво. А един човек разбрал как да упражнява Ума си, знае и използва методи, упражнения и не си губи времето в интелектуални разправии. А то няма просто Будизъм без медитация, без упражнения на Ума, без резултати такъв вид практики, никой не може да разбере Будизъм. Ама това само с интелект няма как да се разбере. 

Редактирано от König (преглед на промените)

преди 15 часа, _ramus_ написа:

вероятно не я правят с "човека"... (живял през 8 век ). :)

Друг е въпроса че същия е до голяма степен легендарен персонаж, граничещ с някакво странно за мен преклонение пред свръхестественото - какви ли не "геройства" и чудеса са му приписвани.

Ако въпросния се беше подвизавал в значително по-западни територии и култури, то би сложил Исус в малкия си джоб.

Не е ясно и кралството Одиана (сред което протича основната част от легендите за битието му) кое е и къде точно се е намирало - то спорове, то версии... защото в чисто исторически смисъл, доколкото разбрах, недостига инфо. Доколкото успях преди време да се запозная с инфото за въпросния, то излиза че той се тачи дори повече от самия Гаутама, особено сред тибетците и особено тантристите и оттам - ваджраяна клона на будизма. Изглежда че битието му е низ от "чудеса", граничещи с божествеността и някаква форма на легендарно идолизиране. Но пък има нужда от такива персонажи сред всяка форма на социална организирана форма на идеология и доктрини. И чрез тях се създават "примери" че всичко е правилно, и че всичко работи и това очаква и вдъхновява последователите.

Има хора, вярват в чудеса и свръхестествени способности. Особено вярват в ускорени практики за превръщане в джедай. Оня ден гледах как един белгиец ходи в течение на 6 часа гол до кръста на -47 С. Постигна този резултат само след 3 сесии с един холандски физиотерапевт. Но може би в Тибет само след една медитация се разхождаш чисто гол по цял ден и в най-свирепите виелици? Факт е, че съзнанието може да има влияние над физиологичното, но то е винаги частично, фрагментарно. Няма нищо свръх в силата на волята и концентрацията. Ако всички хора полагаха достатъчно усилие за развиването им, вместо да мързелуват, всички щяхме да сме джедаи, но тогава пък нямаше да има свобода, гордост, суета...:D

преди 4 минути, мо_хи_ни написа:

Ако всички хора полагаха достатъчно усилие за развиването им, вместо да мързелуват, всички щяхме да сме джедаи, но тогава пък нямаше да има свобода, гордост, суета...:D

няма начин. Има неща, дето не стават с "усилие", нито с уроци и преподаване и... "развиване". Не че тия не "работят", но то е частично, само до граница и е фрагментарно. Добре че вселената е заключила вратата за качествените преобразования, но вратата за приказните светове, отразяващи щенията на сънуващите - е винаги широко отворена. Заради туй тълпата и показността все там налитат. Пък и като няма оригинала, остават репликите.

Репликата понякога е по-разумна от оригинала, който често е ирационален, но за да се осъзнаят някои взаимовръзки трябва да се премине отвъд от его-аутизма на вярата в една истина. Ума ако ти е в самсара постоянно, по мачове и фиести, за какъв будизъм говорим изобщо тука? 

преди 35 минути, Śūnyatā написа:

Репликата понякога е по-разумна от оригинала, който често е ирационален, но за да се осъзнаят някои взаимовръзки трябва да се премине отвъд от его-аутизма на вярата в една истина. Ума ако ти е в самсара постоянно, по мачове и фиести, за какъв будизъм говорим изобщо тука? 

Будизмът в самсара ли е или извън нея? В най-добрия случай можеш да гледаш на него като на средство за излизане от нея. Но ако се фиксираш върху средството, вместо към целта, каква е разликата дали ще гледаш мач (всъщност и аз гледах същия мач снощи) или ще се занимаваш с будизъм? Мачове, фиести - умът има нужда от разнообразие, поне човешкия. Не може да го държиш нон стоп насочен в една посока, пък била тя и правилната. Някой ден ще можеш, но няма да е скоро. По принцип затова съществуват някои практики, за да можеш по време на тях да насочиш съзнанието си в нужната посока, но това за няколко часа на ден, а не постоянно. Важното е да не ставаш зависим от това с което се занимаваш и да не му придаваш (примерно на футболната игра) по-голяма значимост от действителната.

Съжалявам че съм обезпокоил някой с това което съм. Няма да се повтари, обещавам. Успех на истинските будисти тук.

Редактирано от König (преглед на промените)

преди 4 часа, мо_хи_ни написа:

........

Коги станете джедаи, язе ще спрем да мързелувам. :Д

И помнете - няма как да ходите по мачове и да сте джедаи. хахаххахахаха

Осъзнаването, че света е феноменален е взаимозависимо с откритието, че азът е феномен. Или казано по фолклора на темата, азът няма себеприрода.

Само, че азът не е феномен, а изобщо не съществува - а светът е реален тъкмо, защото е феноменален.

преди 23 часа, Śūnyatā написа:

Огромната статуя на Гуру Римпоче заема централното място във всеки тибетски център

Не че е смислено да обяснявам каквото и да е, понеже си категоричен. Изяснил си си всичко в детайли. ;)

Това е т.нар. лакан или основната ритуална зала в нашия институт в Делхи. В центъра е Буда Шакямуни, макар че не виждам защо там не би могъл да бъде поставен и всеки друг Буда, освен по простата причина, че имено Буда Шакямуни е завъртял колелото на Дхарма на тази планета за четвърти път. Ето защо Буда Шакямуни е безкрайно важен за тибетската традиция. Компонент от ежедневнета ни практика е сутра, която възхвалява 12-те му дела, както и соджонг-обета, който даваме по два пъти в месеца, както и цялата сутра–приемственост, която изучаваме подробно и се стремим да следваме.

Причината, поради която в много Нийнгма–центрове и манастири, но не и в тези на новите приемствености като (сарма) като Кагю. Сакя и Гелуг, на мястото на Буда Шакямуни е Падмасамбхава е нещо, което няма смисъл да ти обяснявам, понеже не си попитал. И без това всичките ми приятели, считат че си губя времето да пиша тук, но да пояснявам неща, за които никой не пита, щото всеки е наясно от инфото в нета, което е открил с Гугъл, както и да влизам в обяснителен режим, би било прекалено глупаво, дори за мен. :D

1.jpg

Редактирано от scepsis108 (преглед на промените)

Като не те питат защо обясняваш, нещо отвътре ли те кара? По-добре послушай приятелите си, за да не изглеждаш наистина прекалено глупаво.

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

Скепсис само ще кажа че, те поздравявам за отношението ти. Ще кажа защо, ти издържа на всички тестове на които съм те подлагал през годините, и това не беше малко признавам си. Просто исках да видя как ще се справиш. Други много бързо се провалиха, просто са дребнави още. Но ти не натрупа никаква злоба което е признак на благородство. Затова те поздравявам. А виждам че други просто не знаят че, ако са малко по обикновени ще разберат и постигат повече. 

Поздравления Скепсис (никнейма ти е малко неадекватен за това което изразяваш), но щом си издържал кьониг-теста - вече си Буда :D

BQTTr8OHXGQ.jpg

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

E крайно време си беше - ура. :Д

Поздравления и от мен.

преди 3 часа, König написа:

Скепсис само ще кажа че, те поздравявам за отношението ти. Ще кажа защо, ти издържа на всички тестове на които съм те подлагал през годините, и това не беше малко признавам си. Просто исках да видя как ще се справиш. Други много бързо се провалиха, просто са дребнави още. Но ти не натрупа никаква злоба което е признак на благородство. Затова те поздравявам. А виждам че други просто не знаят че, ако са малко по обикновени ще разберат и постигат повече. 

Колко удобно изказване! Просто извъртане за наивни но не и ние! Да чуя за мен и за Саунда познавачо на човешката душа! Точно тебе е най-лесно да те фърлят на върбите!

Рамус УПРАВЛЕНИЕ и КОНТРОЛ идва разграничението когато е насочено към външен обект или хора или насочено към теб.

КОНТРОЛА може да бъде предварителен,текущ и последващ!

Една фирма бива управлявана от един,едни,контролирана от друг,други - данъчни,одитори!Има фирми с управителен и надзорен съвет!

За да управляваш не е задължително да държиш контрола да,гласувано ти е доверие.

Сам за себе си човек да говори за управление и контрол тоест? Дай пример.Да се поддадеш на желание или изкушение и да се спреш! Отказваното,прекратяването какво е, управление или контрол?

Редактирано от _Alex&Vanko_ (преглед на промените)

преди 8 часа, König написа:

Съвет към мене си самия ще си дам с думите на Геше Чекава от 7-те точки за тренировка на ума, макар че човек не трябва да излага на показ практиката си. Но в случая, считам, че ще е от полза:

Abandon all hope of results.

Коментар на 5-я Шамарпа Кончок Йенлак:

As you practice lojong, you should abandon all self-centered desires such as wishing for wealth and honor in this life, the happiness of gods or humans in the next, or wanting to attain nirvana for yourself alone.

Редактирано от scepsis108 (преглед на промените)

преди 1 час, scepsis108 написа:

Съвет към мене си самия ще си дам с думите на Геше Чекава от 7-те точки за тренировка на ума, макар че човек не трябва да излага на показ практиката си. Но в случая, считам, че ще е от полза:

Abandon all hope of results.

Коментар на 5-я Шамарпа Кончок Йенлак:

As you practice lojong, you should abandon all self-centered desires such as wishing for wealth and honor in this life, the happiness of gods or humans in the next, or wanting to attain nirvana for yourself alone.

Много съкровена цел, и добър пример.

Има проблем: scepsis108 не може да получава съобщения.  

много интересно... плиткоумни псевдофилософски твърдения, от рода " аз-ът не съществува или е феномен"... са по-скоро комични. Твърденията са част от влиянието на групово приети интерпретации по едни или други теми, които по своята си същност са си форма на АЗ-ови или пък ЕГО-ви.

Много е интересно как някои псевдовярващи хора се маскират на псевдофилософи в опити да предоказват наново и наново че са правилни и верни, и с това да демонстрират, иначе липсваща, вътрешна сигурност. Какъв полет на убедителности и сигурност, какъв апломб тече...

Но най-комичното е, когато псевдомислещи хора, настояват колко много "знаят", просто защото още никога не са мислили... И се стига до парадокса, Аз-ови пишещи, да говорят за липсването и същността на АЗ-а. Аз-ови псевдомислещи да говорят за неща, за които никога в живота си няма да достигнат с нещо повече от репликации по онова, което вече са прочели и което са приели да е истина, защото никога няма как да достигнат до същата "истина". И са принудени да вярват, че истината е една и съща, тя е една и е написана, описана, намерена и разбрана от велики и важни хора, на които човек със спокойствие може да се довери, и от тях да я "научат". И причината е - защото това е единствената форма на мит, в който те имат някакво значение, да имат посока, път, да се присламчат към нещо, което им изглежда голямо, велико, важно и няма как да не е "истинно". И чудесно пасва за леене на убедителности и убеждения.

Като чета в какви приказки се живее - как се излиза от самсара, без никой да разбира какво е самсара, как и защо е влязъл и къде ще отиде, та да излиза.

С АЗ-а и Его-то е същото - кога разбраха въпросните що е и кое е ЕГО, та вече да излезнат от него, та през него да е спасението...

Но защо им е разбирането, когато е достатъчно че "знаят". Какво знаят - ами това, дето са прочели, чули и видели. Ама това въобще не е разбиране - ама много важно. Я колко много други има дето също "знаят", защо пък да не е достатъчно, след като е налице "резултат".

Хора, които ако не репликират каквото дочуят, видят или прочетат, никога няма да схванат каквото и да било. Хора, които им е достатъчно да си намерят толкова нужното и да се защипнат за него. Но пък... точно тия, налитат да излизат от самсара, настояват че знаят... и Егото и ума са им пречките и медитацията ще ги спаси от същите, дето причиняват толкова гадното страдание.

Въобще толкова плява и толкова невежество, подплътено със задължителния иначе хъс и убедителни аргументи, които измислянето и натъкмяването им е умение, дето се приучват още от деца. И правейки същото цял живот, деца си остават.

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

преди 4 минути, _ramus_ написа:

...

Аз не съм гражданин, защото си живея на село. Въпреки това реших да съм в крак с модата и си вкарах Интернет на село. Разбира се, на пощата ми веднага започнаха да идват предложения да си уголемя члена. Да, разбира се, ясно ми е, че такива писма с абсолютно еднакъв текст, се разпращат на милиони хора в Интернет, но както и да е – реших да им напиша следното писмо :
„Аз, А.Йорданов, съм просто селско момче и онази ми работа е дълга 30 см. Не вярвате? Питайте който си искате в село Борован, Врачанско.
Та в тази връзка не ми изпращайте повече такива писма.“
Wunderbar, но спамът не престана да идва, а стана малко по- дълъг и завършваше със следния текст :
„… ето – простото селско момче А. Йорданов ни повярва и сега членът му е 30 см. Не вярвате? Питайте който си искате в село Борован, Врачанско…. "

преди 2 часа, _ramus_ написа:

Сега…азът е такъв или онакъв винаги по отношение на някакъв контекст. Без контекст азът не съществува. В контекста на будизма и неговата идеология, по това как всеки аз се проявява според писаните канони, някой си аз решава, че азът на друг е просветлен или не е. После обаче се декламира, че язът бил пуст, но никой не знае защо Будата е казал, каквото е казал. И става веселба.

Ама те и чудесата са само в контекста за "правилното и истинско" разбиране. ;)

Ако абсолютната истина е закон, чудеса няма. Ако абсолютната истина е свобода, всяко нещо е чудо.

"Или изобщо няма чудеса или всяко нещо е чудо."

А. Айнщайн

Да подкрепя дет са вика неувереността си с цитат.

Всъщност, ако абсолютната истина е свобода, всяко нещо е чудо или не е чудо, зависи от контекста на разглеждане и опита на разглеждащия субект. Ако абсолютната истина е свобода, има зависим произход, причинноследствени връзки, начало и край на всеки зависим феномен.

Нирвана означава и свобода. Човек като си мисли, че самия той е истински, и всичко му се вижда истинско, и започва да търси истината на истините. Да, ама такава няма. Има Нирвана, свобода. Няма независимо съществуване, всичко зависи от причини и условия, и е временно. Някои цял живот търсят истината. Други намират свободата и стават мъдри, просветлени. Престават да делят феномените на чудесса и не чудеса, щото е безсмислено.

преди 16 минути, Реджеп Иведик написа:

Всъщност, ако абсолютната истина е свобода, всяко нещо е чудо или не е чудо, зависи от контекста на разглеждане и опита на разглеждащия субект. Ако абсолютната истина е свобода, има зависим произход, причинноследствени връзки, начало и край на всеки зависим феномен.

Или перефразирано с мои думи - "висшата" истина е извън контекстите и затова се обозначава с празнота. В контекстите също има свобода на проявление, но тя е зависима и причинно-следствена, има начало и край. Докато човек е жив, той съществува, проявява се и преминава през различни контексти. Само в контекста на източните религии човек може да бъде просветлен или да не бъде. Извън този контекст просветление няма, защото няма и кой да бъде просветлен.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.