Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 24 минути, Реджеп Иведик написа:

Излагаш се ти. Шунаята пише в духа на будизма, докато останалите пишете етерналистични и нихилистични мнения.

Не говоря за другите, а конкретно за него в случая. За претенциите които има и за това как си позволява да говори и изказва категорично за нещо което сам казва че не разбира а мрази защото е дребнав. Ти на това будизъм ли у викаш? Това което правите е за определен момент има нужда да се мисли върху него, но не да седиш години фиксирам върху едно и също и да циклиш. И още веднъж господа, БЕЗ МЕДИТАЦИЯ СТЕ САМО ГОВОРИТЕЛИ. 

Ти Реджеп някога въобще медитирал ли си? Аз знам.

Но няма да превръщам това в проблем, драскайте си каквото искате и сега имате материал да плюете по някой докато го няма Скепсис, Успех!

преди 4 минути, Śūnyatā написа:

А ти срамуваш ли се от това което си писал и пишеш, или едни трябва да се срамуват и да не пишат глупости, а други могат? Не схващам логиката ти, ако такава има изобщо.

Да да, знам много добре, въобще не ми дреме кво ще кажеш и измислиш. Щом така ще правим, аз съм ок. Показа наистина какво е да си Будист и точно как се прави. Колко смешно е това само. 

• Отговори 16k
  • Прегледи 895,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 40 минути, König написа:

Да да, знам много добре, въобще не ми дреме кво ще кажеш и измислиш. Щом така ще правим, аз съм ок. Показа наистина какво е да си Будист и точно как се прави. Колко смешно е това само. 

Това че не ти дреме ли те прави точно Будист? Къде отиде състраданието, прозрението, съзерцанието, търпението? Покажи наистина какво е да си Будист и точно как се прави, няма да се смея, обещавам.

преди 2 минути, Śūnyatā написа:

Това че не ти дреме ли те прави точно Будист? Къде отиде състраданието, прозрението, съзерцанието, търпението? Покажи наистина какво е да си Будист и точно как се прави, няма да се смея, обещавам.

Не ми дреме от теб и това което ще кажеш, защото знам че нямаш какво да кажеш. Дано един ден само се вразуми и осъзнаеш. Друго нищо не ми остава да кажа.

преди 7 минути, Реджеп Иведик написа:

"Изпрати кораб нагоре към планината Сумеру. Препусни с кон по река Яндзъ."

Чан будистка мъдрост

Да на цитати равни нямате, това е повече от ясно. Що не отговори на въпроса, а? Щото се знае и е ясно,че не. Даже никога не си и опитвал, иначе за мъдрост ми говорите. Вие разлика между философстване и то от самоуки интерпретации и изначална мъдрост, разлика правите ли?

преди 38 минути, König написа:

Не ми дреме от теб и това което ще кажеш, защото знам че нямаш какво да кажеш. Дано един ден само се вразуми и осъзнаеш. Друго нищо не ми остава да кажа.

А, ясно, така и предполагах. Благодаря за пожеланието.

И в «Священной [сутре] царя самадхи»:
"Освоившие это [безмятежности] самадхи,
однако, не избавятся от веры в "я". Их клеши снова [проявляются] и [ум] смущают,
как у достигшего самадхи Удраки. 
Анализировать бессамостность явлений и созерцать, исследуя ее, вот что дает нам плод – нирваны достижение:
другой причиной не рождается Покой."

Ламрим - Том 3

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

преди 3 часа, Śūnyatā написа:

диретно плюеш в лицето на традицията която представляваш, учителя ти

А така - кой, ако не ти, ще знае най- добре това. :Д

Неднократно съм подчертавал, че нямам нищо против тибетската традиция (цитирам и Ламрим горе на школата гелуг), а съм против неадекватността на голяма част от последователите й, също против придаването на божествен статус на някои лами и тулкута, отплесването във визуализациите, като по този начин се изпуска факта че Буда е бил човек и учението му има земна и практическа насоченост.

преди 19 минути, Śūnyatā написа:

Неднократно съм подчертавал, че нямам нищо против тибетската традиция (цитирам и Ламрим горе на школата гелуг), а съм против неадекватността на голяма част от последователите й, също против придаването на божествен статус на някои лами и тулкута, отплесването във визуализациите, като по този начин се изпуска факта че Буда е бил човек и учението му има земна и практическа насоченост.

Много добър опит да се измъкнеш от стореното. И ти как прецени че те са "неадекватни" с помощта на какъв опит? Това е което виждаш ти през призмата на твоите разбирания. Ама ти за абсолютна и крайна истина ли ги приемаш? Ти не можеш, виждам от доста време да разбереш какво е "практика с визоализация" и си изграждаш абсолютно неточно мнение, и не само това ами си и позволяваш открито и арогантно да ги преценяш и обсъждаш. Кажи ми честно ти сериозно ли не виждаш нищо грешно в това? Забрави ли коя е най основната черта на невежеството, да говори и изказва категорично и крайно човек за неща от които не разбира. 

преди 30 минути, Śūnyatā написа:

а съм против

Което е най- малкото - нали. :Д

преди 7 минути, Реджеп Иведик написа:

Мъдростта е антропоцентрична. Е, и не е антропоцентрична, но това е друга тема.

Реджеп, имам все повече чувството че се няма ни най малка представа какво е всъщност мъдрост. И колкото и да даваш лийк на Шунаята, това не значи че е прав, и че ти не го правиш (публично да критикуваш нещо което не разбираш) е някаква зрялост е все пак. 

Редактирано от König (преглед на промените)

Никой не му го отрича, аз лично го познавам отдавна и винаги съм го подкрепял. Но той допуска "елемтаризма" да го води от време на време заради личностните си предразсъдъци и пристрастия. Което е признак на "не чуване" на петела от време на време все още.

Разполагам с много ограничено време, но обещах да отговоря. Ще отговоря съвсем накратко.

преди 9 часа, Śūnyatā написа:

Е как да не се занимавам с тибетската традиция

Написал си го много точно. Ти се "занимаваш", но не следваш или изучаваш въпросната традиция. Не искам да те засягам, но по сам знаеш, че се занимаваш същия начин и с какви ли не други неща – от яденето на пуканки или семки до служебните ти задължения или семейните ти отговорности. С всички тези неща се занимаваш, понеже са ти интересни или понеже няма как.

изчел съм сума ти трактати

Малко скромност прояви, понеже дори кхенпотата, които ни преподават не биха казали нещо подобно. Те твърдят, че не са научили съвсем малко или почти нищо, а са изучавали Буда–дхарма в течение на 10 или 15 и дори 20 години. И то в оригинал – на санскрит и тибетски. А ти казваш, че си изчел "сума ти трактати". :D

В момента повторно чета и разсъждавам върху петтомния труд на Дже Цонкапа - Ламрим Ченмо

Защо ти е да лъжеш? Кого заблуждаваш освен себе си? Съвършено ясно е, че не си изчел петте тома на "Ламрим Ченмо" на Дзонгкапа. И да беше ги изчел, то все тая, понеже нямаш приемственост, т.е. предаване чрез чуване (лунг) и коментари (три). Тези учения, както и всички подобни, са защитени от дакините и дхармапалите и не би могъл да ги изчетеш, изучаваш истински и практикуваш, без да ти бъдат предадени от квалифициран учител. Не си дал, според твоите собствени думи, дори обет на бодхисатва, нали така? Никой и не те кара да го правиш, но как тогава как можеш да си фантазираш, че можеш да изучаваш и следваш Махаяна–учения, макар и на ниво сутра?

че ако се занимаваш само с медитация, ще си на нивото на шраваките

По-голяма безмислица не съм чел скоро. Тези, които следват шравакаяна постигат състоянието на Архат, което е извън самсара. Постигат го чрез съчетаването на шамата и випасана като последната се отнася до откриването на отсъствието на личност в скандхите. Изобщо, не ми е понятно как може да си толкова непоследователен? Веднъж критикуваш Махаяна, заради бодхичита, друг път Хинаяна, заради осъзнаването на шравака–архатите... Пълна каша, както се казва. Към какво се стремиш е абсолютно непонятно.

По някои твои постове е видно, че въпреки ерудираността ти в тази област, не се различаваш много от осталите участници, в моментите в които се вижда че си подвластен на клешите, влачиш си всички недъзи и недостатъци характерни за самсаричното същество

Аз във всеки втори пост посочвам, че не се различавам от никого, както и че имам емоции и безбройни недостатъци. Постоянно казвам това и добре е, че си забелязал най–сетне, че не се поставям в групата на просветлените.

диретно плюеш в лицето на традицията която представляваш, учителя ти и Гуру Ринпоче.

Е, това е най–якото, което си сътворил. Не е възможно да има по-необмислено изказване. Ти оценяваш как следвам моите учители и традиция, без да ги следваш и познаваш. Не е истина просто, какви безмислици може да сътвори човек, когато има смущаващи емоции.

Много точно, поне от тук отиваш при учители на които ще можеш много добре обясниш какво е актуалното състояние на невежество в момента. И как хората си блъскат главата с Буда-Дхарма. Подготвени си с достатъчно опит и примери. Ще ми е интересно какво ще кажат ако им споделиш. :-)

преди 5 часа, Śūnyatā написа:

отплесването във визуализациите, като по този начин се изпуска факта че Буда е бил човек и учението му има земна и практическа насоченост.

Ти, че не си в час с Ваджраяна е ясно, но бива ли да пишеш подобни безмислици? За какво "отплескване във визуализации" говориш, когато никога не си практикувал никакви подобни неща? Нямаш никакво понятие за какво иде реч, но коментираш. Бих казал, че е нагло и нахално, ако не беше просто крайно невежо. И не, уважаеми Шунята, аз не се дразня на постовете ти, но им реагирам, понеже трябва да има и някаква друга, различна гледна точка от твоята. И няма кой да отсъди коя е вярната, понеже няма Бог. Отсъствието на смущаващи емоции и това да поставим другите пред себе си, са критериите.

преди 17 минути, König написа:

Ще ми е интересно какво ще кажат ако им споделиш. :-)

Те са съвсем наясно и затова отказват да преподават Ваджраяна публично, а се ограничават до Сутра...

преди 4 часа, König написа:

Никой не му го отрича, аз лично го познавам отдавна и винаги съм го подкрепял.

Моля те да продължиш да го правиш. По-добре се скарай с мен, а не с него. Не искам да се карате и спорите за глупости, баси. Не ми харесва. Не бива.

Няма какво да доказвам тук, нито където и да било, още по-малко има смисъл да лъжа. Който има осъзнаване за Пътя е намерил Покой, и всички условия за практика от които има нужда са при него, Тук и Сега, а който няма осъзнаване се гърчи. Миналата седмица Шунята и Реджеп само пишели смислено по темата, тази е Скепсис, а последния се хваща като удавник за сламка в потъващ кораб. Тази тема е за да се споделят правилни, от гледна точка на това което е учил Буда, възгледи. Единствения за мен който има правилно осъзнаване на Средния Път, Зависимия произход и безсъщността на феномените е Реджеп, другите витаете в облаците при дакините и кви бяха другите, считайки ги за "реалност". Такава вяра меко казано за мен граничи с психично заболяване, но не е лесно човек да се пусне и да открие мир, отвътре все нещо го кара да се вкопчва, да умира, да се ражда, пак да умира, пак да се ражда и тн... за благото на съществата... ма то нямало същества, а призраци само...

преди 1 час, scepsis108 написа:

Не е истина просто, какви безмислици може да сътвори човек, когато има смущаващи емоции.

преди 32 минути, scepsis108 написа:

. И не, уважаеми Шунята, аз не се дразня на постовете ти, но им реагирам, понеже трябва да има и някаква друга, различна гледна точка от твоята. И няма кой да отсъди коя е вярната, понеже няма Бог. Отсъствието на смущаващи емоции и това да поставим другите пред себе си, са критериите.

Е човека още преди месеци те попита за "практика за справяне със гнева", ти не му обърна внимание ........

преди 6 минути, Śūnyatā написа:

Тази тема е за да се споделят правилни, от гледна точка на това което е учил Буда, възгледи. Единствения за мен

Дори и Ананда е отбелязал "така чух" - дори и той не е изрекъл "така каза" или "истина ви казвам". Та ти ли ........ не витаеш из облаците. ( :

преди 14 минути, Śūnyatā написа:

Няма какво да доказвам тук, нито където и да било, още по-малко има смисъл да лъжа. Който има осъзнаване за Пътя е намерил Покой, и всички условия за практика от които има нужда са при него, Тук и Сега, а който няма осъзнаване се гърчи. Миналата седмица Шунята и Реджеп само пишели смислено по темата, тази е Скепсис, а последния се хваща като удавник за сламка в потъващ кораб. Тази тема е за да се споделят правилни, от гледна точка на това което е учил Буда, възгледи. Единствения за мен който има правилно осъзнаване на Средния Път, Зависимия произход и безсъщността на феномените е Реджеп, другите витаете в облаците при дакините и кви бяха другите, считайки ги за "реалност". Такава вяра меко казано за мен граничи с психично заболяване, но не е лесно човек да се пусне и да открие мир, отвътре все нещо го кара да се вкопчва, да умира, да се ражда, пак да умира, пак да се ражда и тн... за благото на съществата... ма то нямало същества, а призраци само...

Шуная, моля те да се спреш. Като приятел ти го казвам. Не се подавай, запази самообладание. Ще кажеш неща за които ще съжаляваш после. Помисли. 

преди 6 часа, Реджеп Иведик написа:

Мъдростта е антропоцентрична. Е, и не е антропоцентрична, но това е друга тема.

Щом това значи просветление!

Великия Скепсис не отговори дали маймунка може да има мъдрост.Счетаме го че не може!

Секепсис поздрави на циганите, щом са над теб но не и над мен разбира се!

преди 2 часа, _Alex&Vanko_ написа:

Щом това значи просветление!

Великия Скепсис не отговори дали маймунка може да има мъдрост.Счетаме го че не може!

Секепсис поздрави на циганите, щом са над теб но не и над мен разбира се!

Не умееш да мислиш логически и затова не се вписваш в писателската тема.

Не означава, че само хора могат да са просветлени, а че който е просветлен е склонен да поставя своя си вид над този на боговете. Както е например в "Първата проповед на Буда",  откъс от която наскоро цитирах. Обитателите на висшите небеса слизат за да се поклонят на Буда - учителят на всички богове и хора, задето е завъртял колелото на закона край град Бенарес в еленовия парк Исипатана.

Естествено това е характерно не само за просветлените будисти, а за всички мъдреци от всички видове хора и не хора и богове. Така и така нищо няма себеприрода, нищо не ми пречи да превъзнасям собствения си вид, към който така или иначе съм най силно привързан, независимо че съм просветлен.

"Човекът е мярка за всички неща. За съществуващите защото съществуват и за несъществуващите защото не съществуват."

Протагор

"Безсмислено е да обсъждаме какво би било, ако бяхме други същества, а не хора."

Вернер Хайзенберг

"Природата има вероятност да е преди човека, но човека със сигурност е преди природните науки."

Фон Вайцзекер

преди 6 часа, sound написа:

Е човека още преди месеци те попита за "практика за справяне със гнева", ти не му обърна внимание ........

Помня много добре, обаче, не е просто да се дава акъл на човек, когото не познаваш лично, а само виртуално. Има най-различни методи, но първата стъпка винаги е да разпознаем и признаем наличието на съответната емоция, а втората е да не и реагираме. Просто трябва да осъзнаваме своето емоционално и ментално състояние, но без да го оценяваме като добро или лошо, правилно или погрешно. Ако просто си кажем, че сме се разгневили, а гневът е нещо отрицателно, нещо негативно, което не бива да изпитваме, понеже сме будисти, понеже искаме да сме като Ананда, понеже сме дали обет на бодхисатва и т.н., то това няма да проработи по никакъв начин. Дори и да не сме изучавали Дхарма, то сме наясно, че гневът е нещо вредно, което наранява другите и нас самите, но какво от това? Скедователно, начинът да се справим е просто много честно и открито да погледнем вътре в нас и да си кажем: "Това е гняв. ОК. Няма да реагирам." Ако започнем да търсим причина като мислим: "Защо той ме удари или каза това или онова? Той започна пръв, а не аз" и подобни, то гневът само ще започне да нараства. Затова и след като сме установили, че е възникнал гняв, то трябва да си дадем пространство и време да не реагираме спонтанно. Тогава емоцията ще изстине и утихне. Това е най-простото, което можем да сторим. Оттам насетне можем да правим всякакви неща – тонг–лен, разпознаване на пустата природа на емоцията, субекта и обекта, култивиране на съчувствие и доброжелателност, и какво ли още не. Но всички тези неща идват, когато емоцията вече е отслабнала, а не докато е в своя пик. Емоцията е просто енергия, която трябва да се научим да управляваме и използваме, а не да и позволяваме тя да управлява нас. Не знам как да го обясня по-просто.

преди 3 минути, scepsis108 написа:

Помня много добре, обаче, не е просто да се дава акъл на човек, когото не познаваш лично, а само виртуално. Има най-различни методи, но първата стъпка винаги е да разпознаем и признаем наличието на съответната емоция, а втората е да не и реагираме. Просто трябва да осъзнаваме своето емоционално и ментално състояние, но без да го оценяваме като добро или лошо, правилно или погрешно. Ако просто си кажем, че сме се разгневили, а гневът е нещо отрицателно, нещо негативно, което не бива да изпитваме, понеже сме будисти, понеже искаме да сме като Ананда, понеже сме дали обет на бодхисатва и т.н., то това няма да проработи по никакъв начин. Дори и да не сме изучавали Дхарма, то сме наясно, че гневът е нещо вредно, което наранява другите и нас самите, но какво от това? Скедователно, начинът да се справим е просто много честно и открито да погледнем вътре в нас и да си кажем: "Това е гняв. ОК. Няма да реагирам." Ако започнем да търсим причина като мислим: "Защо той ме удари или каза това или онова? Той започна пръв, а не аз" и подобни, то гневът само ще започне да нараства. Затова и след като сме установили, че е възникнал гняв, то трябва да си дадем пространство и време да не реагираме спонтанно. Тогава емоцията ще изстине и утихне. Това е най-простото, което можем да сторим. Оттам насетне можем да правим всякакви неща – тонг–лен, разпознаване на пустата природа на емоцията, субекта и обекта, култивиране на съчувствие и доброжелателност, и какво ли още не. Но всички тези неща идват, когато емоцията вече е отслабнала, а не докато е в своя пик. Емоцията е просто енергия, която трябва да се научим да управляваме и използваме, а не да и позволяваме тя да управлява нас. Не знам как да го обясня по-просто.

Благодаря ти че ми, потвърждаваш че, не съм само аз който си мисли и прави това. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.