Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 4 минути, König написа:

Затова и не идва никой свестен тук да преподава, или идва по веднъж и не повтаря.

Не е съвсем така, обаче. Лама Джампа Тхайе беше безкрайно търпелив и идваше в БГ в течение на много години. Търпението му към неадекватността на учениците му, които в мнозинството си не практикуваха сериозно беше феноменално. Но накрая, след като се изпокараха за пореден път кой да е лидер на групичката им, понеже има най-много заслуги в материален или духовен план, то и Лама Джампа вдигна ръце.

Имаше и възможност основния център на Норбу Ринпоче за Източна Европа да е в БГ, а не в Румъния. Но тази възможност беше пропиляна от тукашните му последователи, които се изпокараха и разделиха. И т.н. Не искам да пиша тези неща тук и дори не искам да се сещам за тях, понеже са напълно демотивиращи, както ги нарича Шунята.

• Отговори 16k
  • Прегледи 895,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 1 минута, scepsis108 написа:

Не е съвсем така, обаче. Лама Джампа Тхайе беше безкрайно търпелив и идваше в БГ в течение на много години. Търпението му към неадекватността на учениците му, които в мнозинството си не практикуваха сериозно беше феноменално. Но накрая, след като се изпокараха за пореден път кой да е лидер на групичката им, понеже има най-много заслуги в материален или духовен план, то и Лама Джампа вдигна ръце.

Имаше и възможност основния център на Норбу Ринпоче за Източна Европа да е в БГ, а не в Румъния. Но тази възможност беше пропиляна от тукашните му последователи, които се изпокараха и разделиха. И т.н. Не искам да пиша тези неща тук и дори не искам да се сещам за тях, понеже са напълно демотивиращи, както ги нарича Шунята.

Знам много добре, бил съм организатор на група които уж са последователи на учител. Направо нямам думи на какво съм се нагледал. Знам точно какво се случва и как жадуват за вниманието му тукашните. Аз лично захвърлих всичко и просто си научих безцения урок. Затова и бях изгаден много време от всякакви такива публични прояви. Гласяха голям център тук, и нищо само приказки и обещания. Самсара е много силна покрай Дхарма, там се проявяват много нечистоти. Поради огромното желание и копнеж който предизвиква тя в невежите умове.

преди 8 минути, König написа:

Гласяха голям център тук, и нищо само приказки и обещания.

И аз имах подобни идеи преди време, но се разочаровах напълно, както и ти. Как да стане? Затова и избрах най-простото решение, което е да не се опитвам да правя нищо в БГ, понеже тук просто няма как да се случи нищо. Няма карма. Отсъства заслуга. Ето защо хората в БГ само се оплакват, но никога не се заемат да разрешат проблемите си.

преди 3 часа, scepsis108 написа:

Мен очите ми се пълнят със сълзи, когато чета нещо като песента на Гендюн Ринпоче или на Миларепа, или на друг като тях.

И за кво да цивриш като някоя кифла, не можеш ли да се държиш като мъж и да гледаш реалността в очите? Текстове като този са богати на внушения, които правят връзка с подсъзнателния опит на човек, той ги прозира интуитивно, дори никога да не е чувал за Буда (лично подобен опит изпитах при първото ми четене на Сърдечната сутра през далечната 1996 година в една интернет страница на английски, беше ужасно страшно и опасно да се уча от нета, но поех риска :D ). Разбира се ако човек е образован в тази сфера, синхроничностите са повече, оттам и нивото на доверие в опита и просветеността на един такъв учител. При четене на подобни, изпълнени с прозрения за действителността текстове изпитвам радост, възхита, сиреч синхроничностите сработват на подсъзнателно ниво и интуицията казва на разума да се концентрира автоматично още при първия прочит, а и той усеща че това е много важен текст за него, и не само за него. След края на текста настъпва покой, ти няма повече какво да добавиш, мислите сами утихват и се случва спонтанна медитация, която при мен продължава понякога 5-10 минути, сякаш не искам да се връщам вече, сякаш имам всичко...

преди 2 часа, scepsis108 написа:

Не е съвсем така, обаче. Лама Джампа Тхайе беше безкрайно търпелив и идваше в БГ в течение на много години. Търпението му към неадекватността на учениците му..

За тази неадекватност говорех в последните си няколко поста по-горе, защото лично съм бил свидетел, a разума ми стигаше да не се задържам при подобни откачалки, за да не ме разплачат впоследствие :D

преди 2 часа, König написа:

Знам много добре, бил съм организатор на група които уж са последователи на учител. Направо нямам думи на какво съм се нагледал.

Абе много неща ще си кажете, е някой разбира се няма да кажете никога, защото сте били преки участници в случките или сте носели отговорност ;) Ясни сте ми и двамцата като бял ден.

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

преди 16 минути, Śūnyatā написа:

И за кво да цивриш като някоя кифла, не можеш ли да се държиш като мъж и да гледаш реалността в очите? Текстове като този са богати на внушения, които правят връзка с подсъзнателния опит на човек, той ги прозира интуитивно, дори никога да не е чувал за Буда (лично подобен опит изпитах при първото ми четене на Сърдечната сутра през далечната 1996 година в една интернет страница на английски, беше ужасно страшно и опасно да се уча от нета, но поех риска :D ). Разбира се ако човек е образован в тази сфера, синхроничностите са повече, оттам и нивото на доверие в опита и просветеността на един такъв учител. При четене на подобни, изпълнени с прозрения за действителността текстове изпитвам радост, възхита, сиреч синхроничностите сработват на подсъзнателно ниво и интуицията казва на разума да се концентрира автоматично още при първия прочит, а и той усеща че това е много важен текст за него, и не само за него. След края на текста настъпва покой, ти няма повече какво да добавиш, мислите сами утихват и се случва спонтанна медитация, която при мен продължава понякога 5-10 минути, сякаш не искам да се връщам вече, сякаш имам всичко...

Пълна глупост е това което си написал, направо не си заслужаваш да те коментира човек. То бива бива ма тва твоето е наистина граничи с тоталната глупост. Какви само съчинения, какви пълни с, ама истински глупави внушения. Пък как се изказваш като какъв, като много разбрал ли? Е наистина жалко Шуная, очаквал съм много повече от теб. И се вижда че в момента в които кажеш нещо твое лично, а не цитат на някои, се вижда че си още с тотално детски разбирания, възглед и съответното отношение. На няколко пъти тук в твои постове споменаваш за себе си, какво и как си бил правил. Давам ти един съвет, не го прави повече. Изглеждаш още по смешен. 

преди 21 минути, Śūnyatā написа:

За тази неадекватност говорех в последните си няколко поста по-горе, защото лично съм бил свидетел, a разума ми стигаше да не задържам при подобни откачалки, за да не ме разплачат впоследствие :D

Неадекватния в случая си ти, и другите като теб. Дето говориш ето тези врели некипели насам натам, заради такива като теб дето дрънкат без въобще да са разбрали, и такива дето каквото и да им се каже го отравят и обезсмислят. Какво би казал един Учител, какъвто и да е, когато те чуе да говориш така, за каквото и да било учение или практика? Сещай се.

преди 24 минути, Śūnyatā написа:

Абе много неща ще си кажете, е някой разбира се няма да кажете никога, защото сте били преки участници в случките или сте носели отговорност ;) Ясни сте ми и двамцата като бял ден.

Колко неадекватно отново, знаеш много добре какво е и как е. Защо злобееш, толкова ли си дребнав наистина. Честно пълно разочарование си. Повече няма да те коментирам, и няма да обсъждам тези неща с теб. Ти беше там по моя покана, видя всичко с учите си, ама както и ти си такъв, така всички само рушат, нищо не създават, нито поддържат и подкрепят. Ти сам избра това, сега ще берем плодовете и двамата. Жалко че ще е горчив плод. И все пак Успех. 

преди 2 часа, scepsis108 написа:

И аз имах подобни идеи преди време, но се разочаровах напълно, както и ти. Как да стане? Затова и избрах най-простото решение, което е да не се опитвам да правя нищо в БГ, понеже тук просто няма как да се случи нищо. Няма карма. Отсъства заслуга. Ето защо хората в БГ само се оплакват, но никога не се заемат да разрешат проблемите си.

Както писах в по горен пост, точно това е проблема. Ама това е което сме си заслужели, за всички безчинства случвали се по тези земи. Само може смирено да приемем този факт че, тук никога няма да има нищо качествено, докато има тези отрови в умовете на масата хора. Затова има и друго решение, имиграция.

Лек път още веднъж и успех там. 

преди 14 минути, König написа:

Защо злобееш, толкова ли си дребнав наистина. Честно пълно разочарование си.

Толкова добре се описа, че почти повече няма какво да добавя, но все пак... Захвърлен от дете, изпитващ само злоба към заобикалящата го реалност, изведнъж на нещастното, малко човече му се дава огромен шанс, егото му експлоадира, започва да си мисли че е нещо повече от другите, позволява си да ги описва, категоризира, оплюва и малтретира физически, мислейки си че като има пари кармично е предопределен да бъде Буда, не осъзнавайки собственото си невежеството, жалката и неграмотна картинка която представлява. Спирам, че имам и по-важни неща за правене, даже изобщо спирам да те чета, защото не ме интересуват твоите пълни разочарования. Успех и на теб!

преди 18 минути, Śūnyatā написа:

Толкова добре се описа, че почти повече няма какво да добавя, но все пак... Захвърлен от дете, изпитващ само злоба към заобикалящата го реалност, изведнъж на нещастното, малко човече му се дава огромен шанс, егото му експлоадира, започва да си мисли че е нещо повече от другите, позволява си да ги описва, категоризира, оплюва и малтретира физически, мислейки си че като има пари кармично е предопределен да бъде Буда, не осъзнавайки собственото си невежеството, жалката и неграмотна картинка която представлява. Спирам, че имам и по-важни неща за правене, даже изобщо спирам да те чета, защото не ме интересуват твоите пълни разочарования. Успех и на теб!

Ще ти дам лайк и това е последния ми пост. Разбира се че имаш по важни неща за правене, като да си оправиш живота първо. Колко само издребняло хапеш, но си без зъби, без аргументи. Чиста злоба, велики ми Щунаята, и се пукаш последните дни през кръста. Какво стана май ти развалиха хегемонията? Няма повече да правя цирк тук пред хората.

Прав си за всичко, велик си. Това ли ти е целта, давам ти я без да искам нищо в замяна. Цялата слава е твоя. 

п.п. Поучи се от твоя Гуру Реджеп, Предпочита да замълчи отколкото да говори глупости или да излъже. 

Редактирано от König (преглед на промените)

преди 6 минути, Реджеп Иведик написа:

Затъ, гуру Реджеп тез 4000 и кусур поста с мълчане ги е натрупал.

3 999 от които са, тука има тука няма. Така можеш и 15 000 да изпишеш. Файда йок. Най важното е че не отговаряш на въпроси които не можеш и добре правиш че си замълчаваш. Някакъв признак на зрялост е, по добре от колкото да излъжеш.

преди 10 часа, scepsis108 написа:

Нямам идея. Винаги задаваш интересни въпроси, за които никога не съм се се сещал. Пауните, примерно, символизират бодхисатвите, понеже пауните, според легендите, се хранят с растения, които са отровни за другите животни и птици, и трансформират отровата. Елените са символ на добротата и състраданието, понеже са такива кротки и мили животинки. Лъвовете представят разбирането за крайната природа на нещата или пустотата, която се сравнява с рева на лъва в джунглата. Лешоядите са символ на непостоянството на явленията. Маймуните представят емоционалния аспект на ума. Слоновете изразяват търпението и постоянството, а конете – усърдния стремеж или активността... Нещо такова най–общо. Но за жабите не знам. Просто ми харесва как изглеждат. Сигурно съм бил жаба в предeн живот. :D 

Замислих се. Има история за две жаби, която разказва Патрул Ринпоче в "Думите на моя съвършен учител". Там има една осъзната жаба и една неосъзната жаба. Може да се допусне, че жабата е символ на Буда–природата. Защо да не е, когато всяко чувстващо същество има Буда–природа. Дори и дъждовните червеи.

Предполагам, че неслучайно си поставяш за аватар жаби, и неслучайно жабите биват изобразявани в поза медитиращ Буда. :)
Както знаем всичко на Изток, има дълбока символика.

122ed8ee356d1a92c203ba5d3414e64f.jpgminiature_buddha_frog_statue.jpgfrog.jpg1388894908-yoga-frog.JPG

images?q=tbn:ANd9GcQi2UVzuqSFyz_tqMzw0Vail_570xN.488397023_b4ny.jpg

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Мога да си обясня статуите по два начина. Или Буда е жаба. Или пък китайците просто много обичат да ядат жаби. Скепсис също.

Най-общо жабата носи късмет. Също е символ на цикъла от прераждания, поради трансформациите през които преминава. Също така има множество източни притчи свързани с жабите, включително и будистки.

преди 14 часа, scepsis108 написа:

"Това е гняв. ОК. Няма да реагирам."

Откровено се съмнявам, че това ти преподават тибетците - но така е със всеки, някои от предупрежденията, ще трябва да ги нарушиш, че да ги разбереш. Лек път и приятно изкарване в Индия.

п.п. а покрай лотосите се навъртят баят жабета. :Д

преди 6 часа, scepsis108 написа:

Kakто сам виждаш, дори и в тази тема се изпокарахте. А защо - може би престоя ти в Индия, ще ти помогне да разбереш.

преди 42 минути, sound написа:

Откровено се съмнявам, че това ти преподават тибетците - но така е със всеки, някои от предупрежденията, ще трябва да ги нарушиш, че да ги разбереш. Лек път и приятно изкарване в Индия.

Колкото и странно да звучи, точно това ни учат. С помощта на осъзнатоста да разпознава емоциите  човек и да не се идентифицира с тях, да не им се подава и оставя да го обладават. А да ги остави да преминат и разтварят. Но за това се иска сериозна ментална дисциплина която тук никой не притежава. 

преди 42 минути, sound написа:

Kakто сам виждаш, дори и в тази тема се изпокарахте. А защо - може би престоя ти в Индия, ще ти помогне да разбереш.

Тук има нужда от това, това пречиства натрупаната негативна енергия от замърсени умове, каквито са на всички нас. Така ги решаваме нещата в БГ, сами сме си го избрали и направили. Всичко си зависи от нас.

преди 23 часа, Реджеп Иведик написа:

Не означава, че само хора могат да са просветлени, а че който е просветлен е склонен да поставя своя си вид над този на боговете. Както е например в "Първата проповед на Буда",  откъс от която наскоро цитирах. Обитателите на висшите небеса слизат за да се поклонят на Буда - учителят на всички богове и хора, задето е завъртял колелото на закона край град Бенарес в еленовия парк Исипатана.

Естествено това е характерно не само за просветлените будисти, а за всички мъдреци от всички видове хора и не хора и богове. Така и така нищо няма себеприрода, нищо не ми пречи да превъзнасям собствения си вид, към който така или иначе съм най силно привързан, независимо че съм просветлен.

"Човекът е мярка за всички неща. За съществуващите защото съществуват и за несъществуващите защото не съществуват."

Който е просветлен тоест човек е над боговете! Ти просветлен виждал ли си и чувал ли си и как го измери кат ти не си?Бог също виждал и чувал ли си? Знаеш за какво иде реч? Утопичната ти закалка идва още от Марксизъм Ленинизъм.

Опиши ми колелото на закона.Може и да го нарисуваш и сканираш както ти го виждаш.

Ти за какво си мярка?

И като се впиша тука какво печеля? Два реджепа Джак Даниълс?:D

Уважаемия Кьонинг не ще да си направи клипче как медитира и да го постне.Толкоз да няма уеб камера.И да се науча!

Скепсиса великолепния талантлив ученик що не си го приберат в Индия да си живее да го хранят! Такъв бисер изпуска ли се?:D

Просто е един от многото зарибени,тъжно и жалко!:(

Само наивен човек мисли така, дали учител ще го каже или ще го прочетеш не е все едно? Какво да му гледам на учителя аз ще повърна егати!

Изкуфял старец ще ми преподава???Такава Дхарма аз ще му дам ще види ужаса с очите си! Си глътне езика и ще ми се моли!

Ревльото Скепсис коя жена ще го поиска,жалко? Пълна драма!

на 10 maart 2016 at 15:21, witness написа:

По-добре да проверяваме умозаключенията си с примери, иначе има опасност да се окажат неадекватни. Ето например... пример (да не го приемеш Мохини като заяждане, просто е съвсем подходящ примерът) -

Да предположим, че спорът обаче е съдебен, залогът е не реномето, а животът ти и делото е срещу теб за тежко престъпление, ще се бориш ли, или ще отхвърлиш кръста (на контекстите) с въздишка, ако си невинна? Ето едно възможно разрешение на спора и робството - да подадеш врат, въпреки че знаеш какво се е случило и това, което се е случило е истината, която не може да бъде доказана.

Хубава забележка, Уит. Нямам претенция за адекватност, защото и тя винаги е според някакъв контекст. В случая да вземем този, който си описала. Думите имат тази свобода да бъдат извадени от един контекст и вкарани в друг, но смисълът им веднага се променя при това упражнение.

Както сама знаеш, ако се водим от религиозния контекст и сме просветлени, то не би следвало да имаме изобщо проблем с това, че ни обвиняват несправедливо във връзка с точно определен социален контекст. От гл.т. на социалния контекст, е буквално ненормално, а не просто неадекватно, човек да не се защити, когато го обвиняват несъстоятелно.

Силата на влияние на определен контекст над нас се определя от степента на личната ни въвлеченост или вяра в него.

На някои от момчетата тук бих искала да препоръчам едно много весело филмче, което се казва Anger Management.

Поздрав с тази песничка от филма, чудесна мантра!

Редактирано от мо_хи_ни (преглед на промените)

Человек не может представить как выглядит реальная картинка бытия, поскольку он может видеть менее 1% от электромагнитного спектра и слышать не более чем 1% от акустического. 90% клеток в теле человека работают в симбиозе с микроорганизмами, которые имеют собственную ДНК, не принадлежащую человеку. Атомы в теле человека представляют на 99,999% пустое пространство, и ни один из них не является порождённым человеком – все заимствованы из звездного вещества Космоса. Человек имеет 46 хромосом, на 2 меньше, чем картофель. Радугу человек показывает как бы только себе: её существование связано с особенностями человеческого зрения и зависит от конических фоторецепторов в его глазах. Для других живых существ, не имеющих подобных конусов-колбочек, радуга вообще не существует. Таким образом, вы не просто смотрите на радугу – ваш мозг создаёте иллюзию её. Это довольно удивительно, особенно если учесть, что все красивые цвета которые вы видите, составляют менее 1% электромагнитного спектра.

Поэтому-то, что мы видим, слышим, ощущаем — всего лишь иллюзия действительности, созданная нашим мозгом на основе сигналов, полученных от наших органов чувств. В реальности нет цветов: есть лишь радиоволны разной длины. Нет звуков: есть лишь колебания среды. Нет времени, нет чувств и нет смысла. Каждый из нас живёт в своей собственной Вселенной, которую сам создаёт, сам наполняет смыслом и пытается "навязать" подобным себе.

Всем знакомы сны и сновидения. Бывает, что сон продолжает события из реальной жизни или переплетается реальное с непостижимым, но чаще снится что-то вроде Алисы в стране чудес. Во сне люди иногда могут увидеть то, что произойдёт на следующий день или произойдёт в будущем. Я сам в этом феномене неоднократно убеждался. Известно немало примеров, когда спящий человек-лунатик реально передвигается и что-то делает наяву, а утром он удивляется происшедшим изменениям в доме, и всё сваливает на других людей или полтергейст. Поэтому, реальная на наш взгляд жизнь, - это тоже иллюзия, но более продолжительная по времени и событиям... А сам человек - есть некая голографическая проекция его внутренней сущности и конкретно запрограммированных действий по жизни.

Человечество обожает и стремится к иллюзиям через устройство коммунизма или демократии, что в принципе недостижимо. Человеком манипулируют суеверия и церкви, самообман, PR-проекты, лохотроны, банкиры и их махинации, недобросовестная реклама, наркотики, вера в благополучное будущее после смерти... Он стремится к тому, что является его сущностью во плоти. Но ценой самообмана мы развиваем земную цивилизацию и осваиваем внешний и внутренний Космос. Обратная сторона обмана - скрываемая правда, которая в нашем мире всё корректирует и разрушает...

Всё, что видим - иллюзия и такой же Большой обман, как и вымысел о Большом взрыве во Вселенной. Если окружающее нас пространство и мы состоим из так называемых мельчайших частиц иллюзорной материи - атомов, а точнее из энергии Космоса, то мы не способны ни видеть, ни осознавать себя и окружающие нас предметы, ни рассуждать на данные темы. Но Нечто, скрытое от нас, определённое время удерживает нашу плоть в пространстве и в намеченной жизненной программе заставляет совершать некие действия, после чего следует разрушение этой гармоничной и трудолюбивой плоти. Выражаясь компьютерным языком, человек сменяет расширение жизни (Homo sapiens.life) на расширение смерти (Homo sapiens.death), становясь скрытым фантомом.

Просматривая компьютерные игры и стратегии, невольно осознаёшь себя таким же подневольным персонажем или куклой в руках внешнего геймера или кукловода. У нас также имеется своя профессия, и мы движемся к определённым целям в каждой из своих многочисленных жизней. 

Защо тибетския будизъм не намира почва и адекватни последователи в България? Отговорът е прост, тази традиция няма почти нищо общо с народопсихологията на българина. В Европа първо се появяват теравада и дзен, тибетските лами идват едва след инвазията на Китай. Индия е временно решение, защото коренното тибетско население се избива, претопява и асимилира, а в Индия са предимно монаси, които трябва или да наблегнат на секса или да разпространят тибетския будизъм по света, защото до няколко десетилетия ще изчезнат съвсем. Дзен и теравада са много по-разбираеми и земни за мен лично. Единственото общо на тибетския будизъм с европейския мироглед са книгите на Карлос Кастанеда, наркотиците в първата книга на лама Оле Нидал и може би "Винету", със шаманските си индиански практики, сходни с тези от Хималаите. Не случайно Скепсис и неговия приятел Калушев често наблягат на Кастанеда, Кьониг е много добре запознат, но или страда от къса памет или така му отърва на моменти.

Пак искам да уточня, нямам нищо против тибесткия будизъм, той има заслуга са съхраняването на някои текстове които са се запазили само на тибетски, който е взаимстван от индийския и е изиграл своята положителна роля. Просто не е за нас, защото е много трудно да го изучаваш, ако не станеш индиец или не вееш гащи до Индия постоянно, но пак се вижда че от това няма голяма полза за другите, за този който вее гащи, може би, някой ден... Англия е по-близо примерно, но както казва Реджи - въпрос на вкус.

преди 4 часа, мо_хи_ни написа:

Както сама знаеш, ако се водим от религиозния контекст и сме просветлени, то не би следвало да имаме изобщо проблем с това, че ни обвиняват несправедливо във връзка с точно определен социален контекст. От гл.т. на социалния контекст, е буквално ненормално, а не просто неадекватно, човек да не се защити, когато го обвиняват несъстоятелно.

Силата на влияние на определен контекст над нас се определя от степента на личната ни въвлеченост или вяра в него.

На някои от момчетата тук бих искала да препоръчам едно много весело филмче, което се казва Anger Management.

Поздрав с тази песничка от филма, чудесна мантра!

Да. И бъркотията обикновено идва от различната ни степен на въвлеченост в два или дори три контекста едновременно, или възгледа за една и съща ситуация. Затова работата няма как да не започва първо със забелязване на битката в нас. В по-голям мащаб тя дори не е наша и ние сме като слепи частички, повлечени от огромни магнити. Състоянието на световните работи напоследък толкова явно вече го показва, и е доста тъжно да слушаме фантазиите ни как дори имало контролиран хаос. Има, но не от нас хората. Онова, което е хаос за нас, е ред за по-големите формации в "този космос". Гледам, Шунята се е размислил над тия теми, и докъде е стигнал сред пророческите фантастики.  Може и да не са чак толкова далеч от топлото, от Демиурга де :D

преди 3 часа, Śūnyatā написа:

Но Нечто, скрытое от нас, определённое время удерживает нашу плоть в пространстве и в намеченной жизненной программе заставляет совершать некие действия, после чего следует разрушение этой гармоничной и трудолюбивой плоти. Выражаясь компьютерным языком, человек сменяет расширение жизни (Homo sapiens.life) на расширение смерти (Homo sapiens.death), становясь скрытым фантомом.

Просматривая компьютерные игры и стратегии, невольно осознаёшь себя таким же подневольным персонажем или куклой в руках внешнего геймера или кукловода. У нас также имеется своя профессия, и мы движемся к определённым целям в каждой из своих многочисленных жизней. 

...Държеше в ръцете си богът

златния жезъл, чрез който по воля очите на смъртни

в дрямка притваря или пък, заспали, отново събужда.

С него поведе душите, а те го последваха с писък.

Както когато прелитат с пърполене вдън пещерите

прилепи, щом се откъсне из роя ми някой от свода,

гдето са били един до друг плътно тела прилепили,

тъй след целителя Хермес душите на всички женихи

водени запърполиха по плесенни мрачни предели.

Одисея XXIV песен

Малко тибетски будизъм - Ламрим Ченмо Том 5 (на руски), който се основава предимно на прозренията на Нагарджуна (не е тибетски будист, задно с духовния му син Арядева са наричани мадхямици-предшественици, а останалите мадхямици-последователи), за когото Буда Шакямуни споменава в сутрите, че ще дойде да разясни Дхарма в дълбочина, т.е. отсъствието на същност у индивида и явленията. Още във въведението Дже Цонкапа дава ясно да се разбере, че "Мъдростта е единствената от всички парамити, позволяваща да се постигне реалността (така е и в текста, с курсив), и че посредством медитацията и другите парамити тя е невъзможно да се постигне... Тоест вървиш ли по път лишен от тази мъдрост, страданията и клешите няма да утихнат (както прекрасно се вижда по постове на медитатори и практици) ... и не владеейки възгледа за безсъщността, те не могат да излязат от сансара". Как се постига това: "...с помощта свидетелството [на думите] и логически разсъждения, опровергаващи наличието на същност и доказващи нейното отсътвие"... И така нататък, цял трактат в който е описана цялата последователност за достигане на Нирвана или Свободата.

http://buddhismofrussia.ru/_library/lamrim/lamrim_5.pdf 

преди 14 часа, Реджеп Иведик написа:

Ава бюйля гидиерка, пак ще се изпокараш със сички и после ще идеш да ревеш на идиотите на рамото.

Не ме вълнуват идиотите! Пък и аз съм най-големия такъв в този форум за всички времена.По-добре да предизвикаш нещо отколкото нищо! И да се ласкаеш от виртуално одобрение и лайкове във форум? Що за сбъркана работа?

"Разумни! Пустота от същност означава обусловеното възникване, а не нищо - небитието е способно да функционира!" - Мадхямика

преди 4 часа, Śūnyatā написа:

Защо тибетския будизъм не намира почва и адекватни последователи в България? Отговорът е прост, тази традиция няма почти нищо общо с народопсихологията на българина. В Европа първо се появяват теравада и дзен,

Разбира се - в България такъв дзен и теравада, пада, че ........ буда да ти зайде. А изказването, че единственото общо на тибетския будизъм с европейския мироглед, били книгите на Кастанеда, звучи досущ бате Гойко е индианец от гръцки произход.

преди 9 часа, мо_хи_ни написа:

Добре, че не се водиш по това, което наричаш религиозен контекст и просветленост - щото да превъртиш не ти мърда. :Д А сега така - си само неадекватна. :Р

Редактирано от sound (преглед на промените)

преди 3 часа, Śūnyatā написа:

Малко тибетски будизъм - Ламрим Ченмо Том 5 (на руски), който се основава предимно на прозренията на Нагарджуна (не е тибетски будист, задно с духовния му син Арядева са наричани мадхямици-предшественици, а останалите мадхямици-последователи), за когото Буда Шакямуни споменава в сутрите, че ще дойде да разясни Дхарма в дълбочина, т.е. отсъствието на същност у индивида и явленията. Още във въведението Дже Цонкапа дава ясно да се разбере, че "Мъдростта е единствената от всички парамити, позволяваща да се постигне реалността (така е и в текста, с курсив), и че посредством медитацията и другите парамити тя е невъзможно да се постигне... Тоест вървиш ли по път лишен от тази мъдрост, страданията и клешите няма да утихнат (както прекрасно се вижда по постове на медитатори и практици) ... и не владеейки възгледа за безсъщността, те не могат да излязат от сансара". Как се постига това: "...с помощта свидетелството [на думите] и логически разсъждения, опровергаващи наличието на същност и доказващи нейното отсътвие"... И така нататък, цял трактат в който е описана цялата последователност за достигане на Нирвана или Свободата.

http://buddhismofrussia.ru/_library/lamrim/lamrim_5.pdf 

"Водата пречи да се види добре рибата. Но ако не погледнеш към водата, не можеш изобщо да видиш рибата."

Бодхидхарма

Логическото мислене пречи да се постигне осъзнаване, но без логическо мислене, осъзнаване не може да се постигне.

преди 36 минути, Реджеп Иведик написа:

"Водата пречи да се види добре рибата. Но ако не погледнеш към водата, не можеш изобщо да видиш рибата."

Бодхидхарма

Логическото мислене пречи да се постигне осъзнаване, но без логическо мислене, осъзнаване не може да се постигне.

Това е точно така, но в момента на утвърждаването бъркам. Защо се получава този парадокс и изобщо неразбирателствата по темата, произтичащи предимно от не-просветлените (не-познаващите Средния Път), да уточним. Те си мислят че ние нещо утвърждаваме, че като пишем нещо претендираме за изчерпателност и истинност на написаното и дай веднага първосигнално да ги критикуваме, да покажем нашата гледна точка, която считаме за истинна и изчерпателна. Те не осъзнават (предимно реалисти, етерналисти са това, нихилисти тук май няма), че нито едно чувствено възприятие, дори и да е директно наблюдение  - не е достоверно. Те не знаят какво е казал Буда за съзнанието, че понеже то е обусловено, следователно е лъжливо, подобно на илюзия, или нещата ни се струват някакви, но де факто са непознаваеми в действителност. Ако считаме някое съзнание за достоверно, то тогава достоверни са съзнанията на всички, включително и на простите и малоумни индивиди, май затова тук всички се изказват смело и безотговорно ;)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.