Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 12 минути, König написа:

Благодаря ти че ми, потвърждаваш че, не съм само аз който си мисли и прави това. 

Ма, то няма какво друго да се направи. Но следва да се допълни, че без медитация, то това не може да се направи, както трябва. В този контекст медитацията означава просто да бъдем внимателни и да осъзнаваме своето вътрешно състояние, но без да го оценяваме и осъждаме. Когато започнем да правим това в "лабораторни" условия, т.е. докато седим на възглавничката и броим дишането си или нещо подобно, то лека–полека ще започнем да изграждаме различен навик, различен подход или начин да работим с емоциите си. И след време, най-вероятно след доста време, понеже се иска натрупване, ще започнем да правим това и в ежедневието си. В началото в най-лесните обстоятелства, както когато някой ни настъпи в рейса, а по натам ще можем да го правим във всякаква ситуация. Просто е нужно време, понеже Дхарма не е някакво магическо хапче, което да глътнем и веднага да ни промени, и излекува от всичките ни "екстри", както ги нарича Гладиола.

• Отговори 16k
  • Прегледи 895,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 8 часа, Śūnyatā написа:

Единствения за мен който има правилно осъзнаване на Средния Път, Зависимия произход и безсъщността на феномените е Реджеп

Реджеп е интелигентен и образован. Има и чувство за хумор, но няма как да бъде оценен като "просветлен", какъвто твърди, че е. Това е напълно несериозно. И освен това, Реджеп разглежда като просветлени и осъзнати всички философи и учени, които му допадат – Буда, Нагарджуна, Хегел, Декарт, Бодхидхарма, Бор и кой ли още не. :D

преди 8 часа, Śūnyatā написа:

и всички условия за практика от които има нужда са при него,

Именно. При теб ги няма и няма да ги има, докато не започнеш да създаваш причините за тях.

преди 25 минути, scepsis108 написа:

Реджеп е интелигентен и образован. Има и чувство за хумор, но няма как да бъде оценен като "просветлен", какъвто твърди, че е. 

Няма смисъл да бъде оценяван който и да било като " просветлен", защото оценката, коментарите, критиката вече нямат значение за него, ако той е осъзнал какво се случва, осъзнал е пустата си природа, или както казва един просветлен: "ако чуваш петлите".

Също мислех преди време че се изхвърля, докато...

преди 50 минути, Реджеп Иведик написа:

Истината е въпрос на вкус

Не ти ли омръзна да пишеш псевдо дзен безмислици? Понеже това не е Дзен, а подражание с претенция за oсъзнаване. Тази претенция, която произтича от несхващане на елементарни неща, е пречката да се просветлиш. Понеже източник на тази претенция е твоята гордост и самовъзвеличаване. Какво ти носи това? Нищо, виртуални приятелю Реджеп. Нищо, освен, че засилва вкопчването ти в твоите собствени погрешни нагласи, които, както знаеш на теория са празни. Но теоретичното схващане и практиката са две твърде различни неща.

преди 24 минути, Śūnyatā написа:

Също мислех преди време че се изхвърля, докато...

Докато не установиш близък, а не повърхностен, контакт с истински реализирани учители, то всеки, който се контролира по-добре от теб ще ти се вижда просветлен. Рамус или Мохини напр. се контролират много по-добре от повечето, които пишат в темата. Но нито Рам, нито Мохи са просветлени и осъзнати, според будистките критерии. И въпреки това, те са поработили доста сериозно със себе си и това личи от постовете им. Но това е безкрайно далеч от осъзнаването, което има някой постигнал пустотата на Аза и феномените.

–––––––––––––

Трябва да събирам багаж, да обменям пари и да съм на терминала в три и половина. Както винаги правя всичко в последния момент. Такава ми е обичайната санскара, нагласа или тенденция. Но за всички в темата ми се ще да ви поздравя с една забавна песничка. Ще ми се по някакъв начин да споделя вълнението и емоцията, която имам. Понеже отивам там, където винаги съм искал да съм. При моите скъпоценни учители, които преподават неоценимата Дхарма. По стечение на обстоятелствата те са в Индия, а не в Европа или Америка, примерно. Затова и ви поздравявам с тази песничка, понеже Индия е не само родината на будизма, но и страната, която първа даде убежище на тибетските будистки учители, както и на всички други бежанци от Тибет. И т.н. Тъй че радвайте се или просто се забавлявайте:

Редактирано от scepsis108 (преглед на промените)

преди 51 минути, scepsis108 написа:

...

Скепс, би ли пояснил, какво символизира жабата в Будизма?

1157610_699144713432898_2053052759_n1-30

преди 49 минути, Aumi написа:

Скепс, би ли пояснил, какво символизира жабата в Будизма?

1157610_699144713432898_2053052759_n1-30

Нямам идея. Винаги задаваш интересни въпроси, за които никога не съм се се сещал. Пауните, примерно, символизират бодхисатвите, понеже пауните, според легендите, се хранят с растения, които са отровни за другите животни и птици, и трансформират отровата. Елените са символ на добротата и състраданието, понеже са такива кротки и мили животинки. Лъвовете представят разбирането за крайната природа на нещата или пустотата, която се сравнява с рева на лъва в джунглата. Лешоядите са символ на непостоянството на явленията. Маймуните представят емоционалния аспект на ума. Слоновете изразяват търпението и постоянството, а конете – усърдния стремеж или активността... Нещо такова най–общо. Но за жабите не знам. Просто ми харесва как изглеждат. Сигурно съм бил жаба в предeн живот. :D 

Замислих се. Има история за две жаби, която разказва Патрул Ринпоче в "Думите на моя съвършен учител". Там има една осъзната жаба и една неосъзната жаба. Може да се допусне, че жабата е символ на Буда–природата. Защо да не е, когато всяко чувстващо същество има Буда–природа. Дори и дъждовните червеи.

преди 1 час, scepsis108 написа:

Нищо, освен, че засилва вкопчването ти в твоите собствени погрешни нагласи, които, както знаеш на теория са празни. Но теоретичното схващане и практиката са две твърде различни неща.

Докато не установиш близък, а не повърхностен, контакт с истински реализирани учители,

...да също без лунг и без благословията на учител не бива да четем Ламрим Ченмо, да разсъждаваме и медитираме върху него. Въпреки че си затънал в клешите, не ти е проблем да анализираш, критикуваш и даваш съвети на кило. С утвърждаването че просветлението има зависим произход се вижда, на теория дори, колко си далеч от осъзнаването на Дхарма в нейния автентичен аспект, вкопчен до уши в собствените си нагласи. Успех с ученето, гледай до 80г. поне да се просветлиш, та да имаме някаква реална полза от тези 9-10к поста и ние!

Току що, Śūnyatā написа:

...да също без лунг и без благословията на учител не бива да четем Ламрим Ченмо, да разсъждаваме и медитираме върху него.

Напротив. Не съм казал да не го четеш, а казах просто, че без да получиш устно предаване и коментар, то ползата ще е незначителна и мимолетна. "Ламрим Ченмо" не е философски трактат, който може да усвоиш посредством четене, а е комплексен подход от инструкции за практика на трите аспекта – възглед, медитация и поведение. Няма как да следваш тези инструкции, ако не ти бъдат предадени. Сори, но така стоят нещата. С четене по нета не се получава.

Сори, че трябва да ти казвам подобни неща, но го правя, понеже не искам да те подвеждам.

преди 35 минути, scepsis108 написа:

Напротив. Не съм казал да не го четеш, а казах просто, че без да получиш устно предаване и коментар, то ползата ще е незначителна и мимолетна. "Ламрим Ченмо" не е философски трактат, който може да усвоиш посредством четене, а е комплексен подход от инструкции за практика на трите аспекта – възглед, медитация и поведение. Няма как да следваш тези инструкции, ако не ти бъдат предадени. Сори, но така стоят нещата. С четене по нета не се получава.

Сори, че трябва да ти казвам подобни неща, но го правя, понеже не искам да те подвеждам.

Не се ли усещаш колко демотивиращо и сдухано (както обичаше да те определя Кьониг) звучиш? На моята мотивация не можеш да повлияеш, но доста други четат безсмислиците ти. Реално за просветлението даже и Буда не ти трябва, това е смисъла на дзен фразата: "Ако срещнеш Буда - убий го!" 

преди 1 час, scepsis108 написа:

Замислих се. Има история за две жаби, която разказва Патрул Ринпоче в "Думите на моя съвършен учител". Там има една осъзната жаба и една неосъзната жаба. Може да се допусне, че жабата е символ на Буда–природата. Защо да не е, когато всяко чувстващо същество има Буда–природа. Дори и дъждовните червеи.

Защо не, жабата е земноводно животно, съчетава две природи. И на мен ми хрумна същото. Сега, дали наистина животните имат буда-природа, след като не могат да я проявят... зависи от гледната точка може би. Но това важи за толкова много хора, че май по-добре да не се обезсърчаваме предварително.

на 10.03.2016 г. at 12:42, Реджеп Иведик написа:

Всеки човек, независимо колко е просветлен, дори и Буда, не може да изрази с думи обективната истина. В субективното съзнание истината възниква взаимозависимо с лъжата и е невъзможно жив човек да разбере, като какво ще да е туй животно обективна лъжа.

Ей много бързо набъбва тая тема и докато изровя поста... Аз само докато не съм забравила, не че е толкова важно. Малко формално възражение - в съзнанието възникват едновременно зависимо едно от друго понятията за истина и лъжа, а самите истина и лъжа как ще възникнат? Защото истината, казваш, е реалността, пък тя не възниква, тя Е, а лъжата никога не е.

Счастье нельзя найти великим усилием воли,
Но оно всегда присутствует - в непринужденной открытости.
Не старайся натужно, здесь нечего создавать, нечего разрушать.
Все, что ежеминутно возникает в этом уме, -
Совершенно не важно, совсем не реально.

Зачем же цепляться за это, удерживать, судить о вещах и о себе?
Лучше - пускай все представленье разыгрывается само.
Пусть волны явлений вздымаются и опадают –
Ничего не меняй, ни на что не воздействуй,
Смотри, как все растворяется и появляется –
Снова и снова – Бесконечное время.

Только наши поиски счастья не дают нам его увидеть.
Счастье - как яркая радуга,
Сколько за ним не тянись - никогда не поймаешь.
Напрасно собака ловит собственный хвост.
Покой и радость - не предметы, которые ждут тебя где-то, -
Они всегда с тобою, в каждый миг, прямо сейчас.

Не верь в реальность хорошего и плохого.
Все переживания - словно капризы погоды,
Словно радуги в небе.
Пытаясь ловить неуловимое, ты напрасно себя изнуряешь.
Отпусти, ослабь эту хватку!
И пространство без края –
Вот оно, открытое, безмятежное и манящее.

Так используй же этот простор, эту свободу и легкость,
Ничего уже не ищи.
Не выходи в дремучие джунгли, чтобы найти слона, -
Великий пробужденный слон спокойно стоит у тебя дома.

Нечего создавать,
Нечего разрушать.
Нечего брать силой.
Нечего хотеть.
Эмахо! Удивительно! Все происходит само по себе.

Спонтанная ваджрная песня Гендюна Ринпоче

преди 1 час, Śūnyatā написа:

Не се ли усещаш колко демотивиращо и сдухано (както обичаше да те определя Кьониг) звучиш? На моята мотивация не можеш да повлияеш, но доста други четат безсмислиците ти. Реално за просветлението даже и Буда не ти трябва, това е смисъла на дзен фразата: "Ако срещнеш Буда - убий го!" 

Шуная правиш голям спектакъл тук, и просто ставаш наистина смешен с тези злобни коментарчета. Виж Гъруто ти Реджеп, така ли прави? Имаш претенции за нещо пък се държиш като малко момченце на което са му взели близалката. И ти си мислиш че това е някакво мъдро и правилно поведение и отношение. Казах ти да не се оставаш така лесно да се палиш ама не слушаш, и за това излагай се колкото искаш. Твоя си работа, но не забравяй че това са бумеранги които пращаш и ще се завърнат при теб в един момент. И с тия цитати на руски наистина отдавна почна да прекаляваш и многократно други те бъзикат за това, ама ти си карай де както знаеш. Не очаквам да послушаш някой за нещо, ти просто никога не го правиш. Успех.

преди 5 часа, scepsis108 написа:

Ма, то няма какво друго да се направи. Но следва да се допълни, че без медитация, то това не може да се направи, както трябва. В този контекст медитацията означава просто да бъдем внимателни и да осъзнаваме своето вътрешно състояние, но без да го оценяваме и осъждаме. Когато започнем да правим това в "лабораторни" условия, т.е. докато седим на възглавничката и броим дишането си или нещо подобно, то лека–полека ще започнем да изграждаме различен навик, различен подход или начин да работим с емоциите си. И след време, най-вероятно след доста време, понеже се иска натрупване, ще започнем да правим това и в ежедневието си. В началото в най-лесните обстоятелства, както когато някой ни настъпи в рейса, а по натам ще можем да го правим във всякаква ситуация. Просто е нужно време, понеже Дхарма не е някакво магическо хапче, което да глътнем и веднага да ни промени, и излекува от всичките ни "екстри", както ги нарича Гладиола.

Мерси че потвърди моите думи, и че каза как се случва. Спокойно стягай багажа и заминавай, усещам вълнението ти, напълно нормално е да се радваш да се срещнеш а Уяителя. Тук можеш спокойно да оставиш всичко както виждаш няма нищо което да си заслужава. Пожелавам ти лек път и полезен престой. Успех.

Редактирано от König (преглед на промените)

преди 13 минути, König написа:

Аз какво съм виновен, че в час по руски не си внимавал, губил си си времето и сега си неграмотен. Моля те не ми прави забележки какво и как да пиша, да не ти изровя постове от преди 1-2 седмици. Ето от същия кагю учител на български, специално за теб.

Всички явления,
външния свят и всичките му обитатели, са проявления на нашия собствен ум.

Проявленията са ум,
появяващи се, но пусти,
пусти, но появяващи се.

Проявленията са неразделими от пустотата, измамни като сън или като илюзия.

Те не са нищо и все пак се появяват -
като луната и водата.
Да разпознаем това
изцяло ни освобождава
от нашето дълбоко объркване в дуалистичното сграбчване и фиксиране.

Свободни от изкуственост, отпуснати и спокойни, отворени към тази свежест, това е самата природа
на самоосъзнаващото се съзнание.

Освен върху това,
Няма върху какво друго да се размишлява или медитира. 

Не мислете,
не медитирайте
не правете нищо.
Просто останете неразсейвани.
Умолявам ви - медитирайте естествено и оставете всичко което идва, да си отива!

Искам да ви поздравя всички с тази снимка на дълбокия космос, направена от телескопа Хаббл. 

FB_IMG_1457732434058.jpg

преди 1 минута, Śūnyatā написа:

...............

Колко си дребнав само, няма нужда да правиш нищо за мен специално. Не се притеснявай аз мога да ги чета и на няколко други езици от които ти нямаш грам понятие. И ти кога го научи този руски след като на последната ни среща не можеше и една дума да обелиш? Спомняш ли си? Ама няма значение, сигурен съм че има причина да си толкова раздразнителен и дребнав, сигурно нещо от личен характер. Дано всичко ти се оправи и се върнеш към нормалното си състояние. Успех.

Гендюн Ринпоче

Still More Advice.
И последнее.
Don't send the mind in search of itself,
Не отправляй ум на поиски ума,
there is no mind, its essence is empty,
его нет, его сущность пуста,
and yet while empty, it is unstoppable
и всё же, несмотря на то, что пуст, его не остановить
and everything is clear.
и всё – ясность.
In the great ease where clarity and emptiness are not two,
В великой легкости, где ясность и пустота не раздельны,
be a master meditator of the undistracted meditation of non-meditation.
будь мастером неотвлечённой медитации не-медитации.

преди 1 час, witness написа:

Ей много бързо набъбва тая тема и докато изровя поста... Аз само докато не съм забравила, не че е толкова важно. Малко формално възражение - в съзнанието възникват едновременно зависимо едно от друго понятията за истина и лъжа, а самите истина и лъжа как ще възникнат? Защото истината, казваш, е реалността, пък тя не възниква, тя Е, а лъжата никога не е.

Два  монаха си говорели в двора на манастира. Единия твърдял, че знамето издигнато на пилона се движи. Другия му опонирал, че вятърът го движи. Край тях минал трети монах и като чул спора им казал:

"В главите ви е това, което се движи."

Изразяваш твърдение, което не може да се провери. Аз също.

Казваш "тя е". А каква е тя. Такава, каквато я виждаме ние хората, или такава каквато я виждат други същества, които не са хора. Има и трети вариант, да е немислима и да не може да се концептуализира, какъвто е донякъде, ама не съвсем, правилния възглед.

преди 16 минути, Śūnyatā написа:

Не се ли усещаш колко демотивиращо

Така ли звучи? Но нали ти казах, че

преди 58 минути, scepsis108 написа:

не искам да те подвеждам.

Или очакваш да те лъжа, понеже това ще ти донесе вътрешен комфорт? Няма да ти донесе нищо подобно, дори за кратко.

Затова и не аз съм този, който ще те успокои или ще ти каже, че всичко е ОК и наред, че следваш път, който ще те изведе от самсара и ще те докара до състоянието на Буда. Ако те заблуждавам по такъв начин, то ще наруша обещанието на бодхисатва, което съм дал. Затова и няма да те лъжа, за да ти се харесам или да ме харесаш. Съжалявам, но просто няма да го направя.

преди 8 минути, witness написа:

Защо не, жабата е земноводно животно, съчетава две природи. И на мен ми хрумна същото. Сега, дали наистина животните имат буда-природа, след като не могат да я проявят... зависи от гледната точка може би. Но това важи за толкова много хора, че май по-добре да не се обезсърчаваме предварително.

Всички чувстващи същества имат Буда–природа. Без изключение, понеже всички имат съзнание. Не осъзнатост, а съзнание или способност да възприемат, осъзнават и реагират. В този контекст, растенията напр. реагират, но не осъзнават. Това е дълга тема...

преди 31 минути, Śūnyatā написа:

Гендюн Ринпоче

Дидка, една близка приятелка преведе това, преди 10-на години, а майка го редактира. Звучи така:

ЩАСТИЕТО – спонтанно изразено учение от Гендюн Ринпоче:

Щастието не може да бъде открито

с помощта на голямо усилие и воля,

а е вече тук, точно сега,

в отпускането и освобождаването.

Не се напрягай, няма нищо за правене.

Каквото и да възниквав ума,

то е без никакво значение,

защото не е реално.

Не се привързвай към него. Не оценявай.

Позволи на играта да се случва сама –

нещата възникват и изчезват от само себе си. Не променяй нищо.

Само това, че търсим щастие, ни пречи да го видим.

То е като дъгата, след която тичаш, но не можеш да уловиш.

Въпреки, че не съществува, то винаги е присъствало и е до теб във всеки миг.

Не вярвай в реалността на добрите и лошите преживявания –

те са като дъги в небето.

В стремежа си си да уловиш неуловимото, напразно се мориш.

В мига, в който пуснеш всичко и престанеш да се вкопчваш,

има пространство – открито, очароващо и безметежно.

Тъй че довери му се. Всичко вече е твое.

Не търси повече.

Не ходи в джунглата да търсиш слона, който вече си седи спокойно в къщи.

Няма нужда да правиш нещо,

няма нужда да насилваш нещо,

няма нужда да искаш нещо...

всичко се случва само.

––––––––––––––––––

Това е прекрасно и директно Махамудра–учение, което, обаче , звучи толкова елементарно, че е невъзможно да се схване истински от всички ни. Ако можеше, то щяхме да сме като Гендюн Ринпоче. ;)

преди 41 минути, Śūnyatā написа:

Гендюн Ринпоче

Still More Advice.
И последнее.
Don't send the mind in search of itself,
Не отправляй ум на поиски ума,
there is no mind, its essence is empty,
его нет, его сущность пуста,
and yet while empty, it is unstoppable
и всё же, несмотря на то, что пуст, его не остановить
and everything is clear.
и всё – ясность.
In the great ease where clarity and emptiness are not two,
В великой легкости, где ясность и пустота не раздельны,
be a master meditator of the undistracted meditation of non-meditation.
будь мастером неотвлечённой медитации не-медитации.

Да, медитирането не бива да се абсолютизира, защото възниква взаимозависимо с не медитирането. Нищо не бива да се абсолютизира (да се счита за крайна истина, за обективна реалност). Дори и това, че нищо не бива да се абсолютизира, не бива да се абсолютизира. Защото абсолютизирането възниква взаимозависимо с неабсолютизирането.

Известния психиатър Игнасио Бланко твърди, че според неговите изследвания на болни и здрави хора, всяко нещо, което възниква в съзнанието, възниква едновременно със своето допълнение.

преди 7 минути, scepsis108 написа:

Дидка, една близка приятелка преведе това, преди 10-на години, а майка го редактира. Звучи така:

ЩАСТИЕТО – спонтанно изразено учение от Гендюн Ринпоче:

Щастието не може да бъде открито

с помощта на голямо усилие и воля,

а е вече тук, точно сега,

в отпускането и освобождаването.

Не се напрягай, няма нищо за правене.

Каквото и да възниквав ума,

то е без никакво значение,

защото не е реално.

Не се привързвай към него. Не оценявай.

Позволи на играта да се случва сама –

нещата възникват и изчезват от само себе си. Не променяй нищо.

Само това, че търсим щастие, ни пречи да го видим.

То е като дъгата, след която тичаш, но не можеш да уловиш.

Въпреки, че не съществува, то винаги е присъствало и е до теб във всеки миг.

Не вярвай в реалността на добрите и лошите преживявания –

те са като дъги в небето.

В стремежа си си да уловиш неуловимото, напразно се мориш.

В мига, в който пуснеш всичко и престанеш да се вкопчваш,

има пространство – открито, очароващо и безметежно.

Тъй че довери му се. Всичко вече е твое.

Не търси повече.

Не ходи в джунглата да търсиш слона, който вече си седи спокойно в къщи.

Няма нужда да правиш нещо,

няма нужда да насилваш нещо,

няма нужда да искаш нещо...

всичко се случва само.

––––––––––––––––––

Това е прекрасно и директно Махамудра–учение, което, обаче , звучи толкова елементарно, че е невъзможно да се схване истински от всички ни. Ако можеше, то щяхме да сме като Гендюн Ринпоче. ;)

Този текст е много добър и точно обяснява какво и как се случва. Но това всичко в контекста на задълбочена медитативна практика. Задължително е да се посочи това, за да няма интелектуални криво разбрани послания. Не може да се разбере без да си разбрал медитация,  и по точно какво е Умът. И точно опровергава по горните анти-медитативни коментари. 

преди 14 минути, Реджеп Иведик написа:

Не съм прочел нито един анти - медитативен коментар по горе. Това според мен. Къде е истината.

Достатъчно опровергателни са. Ти защо не отговори на въпроса който ти зададох няколко пъти? 

преди 38 минути, König написа:

Но това всичко в контекста на задълбочена медитативна практика. Задължително е да се посочи това, за да няма интелектуални криво разбрани послания. Не може да се разбере без да си разбрал медитация,  и по точно какво е Умът. И точно опровергава по горните анти-медитативни коментари. 

Да. Затова и не е подходящо да се споделят подобни неща. Понеже всеки, който ги прочете ще реши, че ги разбира. Това е едно от нещата, които са ме предупреждавали да не правя, т.е. да не споделям такива неща с всеки. Но аз понякога го правя, понеже ми се вижда, че ще е полезно и вдъхновяващо за някого.

преди 50 минути, Реджеп Иведик написа:

Да, медитирането не бива да се абсолютизира, защото възниква взаимозависимо с не медитирането. Нищо не бива да се абсолютизира (да се счита за крайна истина, за обективна реалност). Дори и това, че нищо не бива да се абсолютизира, не бива да се абсолютизира. Защото абсолютизирането възниква взаимозависимо с неабсолютизирането.

Известния психиатър Игнасио Бланко твърди, че според неговите изследвания на болни и здрави хора, всяко нещо, което възниква в съзнанието, възниква едновременно със своето допълнение.

Гениален коментар...

Мен очите ми се пълнят със сълзи, когато чета нещо като песента на Гендюн Ринпоче или на Миларепа, или на друг като тях. Ти просто анализираш като на изпит. Откриваш ли разликата в отношението, приятелю Реджеп? Когато я откриеш, то ще си стъпил на пътя, който е изминал Буда. ;)

преди 13 минути, scepsis108 написа:

Да. Затова и не е подходящо да се споделят подобни неща. Понеже всеки, който ги прочете ще реши, че ги разбира. Това е едно от нещата, които са ме предупреждавали да не правя, т.е. да не споделям такива неща с всеки. Но аз понякога го правя, понеже ми се вижда, че ще е полезно и вдъхновяващо за някого.

Затова и не идва никой свестен тук да преподава, или идва по веднъж и не повтаря. Но като цяло малцина са които разбират начина и посланието в тези екзотични учения. Както се вижда тук, кривим ги, интерпретираме ги, и си нагласяме както ни е удобно. Затова МЕДИТАЦИЯТА е единственият метод за разбиране правилно, след като си разпознал всичко себе си с практика, после само свиряваш казаното и се убеждаваш дали е истина или не. Това е един от сигурните методи. Ако е само интелект, няма никакъв шанс да се разбере. 

преди 13 минути, scepsis108 написа:

Гениален коментар...

Мен очите ми се пълнят със сълзи, когато чета нещо като песента на Гендюн Ринпоче или на Миларепа, или на друг като тях. Ти просто анализираш като на изпит. Откриваш разликата в отношението, приятелю Реджеп? Когато я откриеш, то ще си стъпил на пътя, който е изминал Буда. ;)

И на мен. И често по време на Садхана при визуализация, просто настръхвам, както бих се чувствал ако наистина съм пред него. 

Редактирано от König (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.