Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 4 часа, scepsis108 написа:

Ако не е тайна с Гуру Ринпоче ли е била тази практика? Може и на ЛС, ако прецениш, че не бива коментираш тук.

Няма проблем, то и без това никой не знае за какво става въпрос. Да Сатхана с Гуру Ринпоче и "Чистата земя на Амитаба Буда" тези две практики са основните. 

HUNG! OR GYEN YUL GYI NUB JANG TSAM
PEH MA GEY SAR DONG PO LA
YAM TSEN CHOG GI NGÖ DRUB NYEY
PEH MA JUNG NEY ZHEY SU DRAG
KHOR DU KHA' DRO MANG PÖ KOR
KYEY KYI JEY SU DAG DRUB KYI
JIN GYI LOB CHIR SHEG SU SOL
GURU PEHMA SIDDHI HUNG

12512283_10153910880515871_6266802425114527659_n.jpg

Редактирано от König (преглед на промените)

• Отговори 16k
  • Прегледи 895,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

Само къде sceps имаше нещо съвсем ясно в предвид, което изглежда само ти не разбра, а именно - че въпреки цялото това мъдруване, като вземеш да мреш, пак ще се насер ..... ще се зарадваш. :Д Та колкото да не ти се ще, същия плосък човек си .... как беше "а обикновените глупаци, безкрайно искат да не са, чак толкова обикновени, ала пак си бъркат във носа".

преди 24 минути, _ramus_ написа:

...........

Мда…Гуру Ринпонче…

Правите садхана с човек живял през 8-ми век?! :clown: 

И според вас Скепсис е наивник?…:D

преди 17 часа, sound написа:

Инак будизма  - точно, че есенцията е извън абсолютно всякакви идеи, концепции и философии, ма наистина абсолютно, без изключение.

Да различава се съществено,трябва има зарибявка но пак си е такова!

преди 2 часа, мо_хи_ни написа:

И според вас Скепсис е наивник?…:D

Това са хитри и лукави хора и той Скепсис маса време пестил пари и ся ще отиде и ще си плати и поклони ще има!:D

Мда…Гуру Ринпонче…

вероятно не я правят с "човека"... (живял през 8 век ). :)

Друг е въпроса че същия е до голяма степен легендарен персонаж, граничещ с някакво странно за мен преклонение пред свръхестественото - какви ли не "геройства" и чудеса са му приписвани.

Ако въпросния се беше подвизавал в значително по-западни територии и култури, то би сложил Исус в малкия си джоб.

Не е ясно и кралството Одиана (сред което протича основната част от легендите за битието му) кое е и къде точно се е намирало - то спорове, то версии... защото в чисто исторически смисъл, доколкото разбрах, недостига инфо. Доколкото успях преди време да се запозная с инфото за въпросния, то излиза че той се тачи дори повече от самия Гаутама, особено сред тибетците и особено тантристите и оттам - ваджраяна клона на будизма. Изглежда че битието му е низ от "чудеса", граничещи с божествеността и някаква форма на легендарно идолизиране. Но пък има нужда от такива персонажи сред всяка форма на социална организирана форма на идеология и доктрини. И чрез тях се създават "примери" че всичко е правилно, и че всичко работи и това очаква и вдъхновява последователите.

преди 1 час, мо_хи_ни написа:

Мда…Гуру Ринпонче…

Eстестевено, понеже, както каза Кьониг:

преди 8 часа, König написа:

Няма проблем, то и без това никой не знае за какво става въпрос.

На северозападната граница на страната Удияна,
в сърцевината на лотосовия цвят
прекрасен в съвършенството на своето постижение

известен навсякъде като Роденият от Лотос
ти си заобиколен от свита от множество дакини.
За да мога да те последвам в твоето постижение,
моля те ела и ме дари с благословиите си.
ОМ А ХУНГ ВАДЖРА ГУРУ ПЕМА СИДДХИ ХУНГ.

преди 8 часа, König написа:

"Чистата земя на Амитаба Буда"

Садхана с Амитаба или пхоуа? Ето, нещо кратко, което няма как да не познаваш. Този текст–призоваване е бил дарен от Амитаба на Тулку Мингюр Ринпоче в състояние на чисто възприятие на Девачен, което той е имал, когато е бил на 12 г.

Форумни колеги, приятели и не съвсем приятели, този пост е написан единствено за Кьониг, тъй че моля спестете си коментарите по него, понеже те не ви засягат по никакъв начин. Благодаря ви предварително за разбирането.

преди 8 минути, scepsis108 написа:

Eстестевено, понеже, както каза Кьониг:

На северозападната граница на страната Удияна,
в сърцевината на лотосовия цвят
прекрасен в съвършенството на своето постижение

известен навсякъде като Роденият от Лотос
ти си заобиколен от свита от множество дакини.
За да мога да те последвам в твоето постижение,
моля те ела и ме дари с благословиите си.
ОМ А ХУНГ ВАДЖРА ГУРУ ПЕМА СИДДХИ ХУНГ.

Садхана с Амитаба или пхоуа? Ето, нещо кратко, което няма как да не познаваш. Този текст–призоваване е бил дарен от Амитаба на Тулку Мингюр Ринпоче в състояние на чисто възприятие на Девачен, което той е имал, когато е бил на 12 г.

Сатхана с Амитаба Буда. Мерси и за това видео. 

Имам много добри материали, но когато се прибера в БГ ще ти пратя някои. 

преди 30 минути, _ramus_ написа:

Но пък има нужда от такива персонажи сред всяка форма на социална организирана форма на идеология и доктрини.

На моменти си изключително неориентиран, понеже не разполагаш с достоверна информация, а не понеже не би могъл да се ориентираш, ако знаеше за какво става дума. Принципно, обаче, ако нямаш връзка с нещо, то няма смисъл да се опитваш да го разбереш. Просто го остави в "сивата зона" на неизследваните и непознатите неща, с които би могъл да се заемеш някога, ако ти станат интересни. Постъпи, както желаеш, разбира се, но помисли над тези кратички думи, понеже това е динственото, което мога да ти кажа към момента, приятелю Рам.

преди 24 минути, König написа:

Сатхана с Амитаба Буда. Мерси и за това видео. 

Имам много добри материали, но когато се прибера в БГ ще ти пратя някои. 

Имам много неща в PDF. Към стотина прозведения на английски. Инак, Лонгчен–Нийнгтийк Пховата от Ньондрото на Патрул Ринпоче съм правил многократно, както и садхана с Амитаба.

Моля. припомни ми кой е бил твоя лама, понеже не съм сигурен за името. Знам, че говорихме веднъж или два пъти, но съм забравил. Спомням си само, че беше един от най-осъществените Нийгма–учители. Но не помня кой беше точно.

преди 21 минути, scepsis108 написа:

На моменти си изключително неориентиран, понеже не разполагаш с достоверна информация, а не понеже не би могъл да се ориентираш, ако знаеше за какво става дума. Принципно, обаче, ако нямаш връзка с нещо, то няма смисъл да се опитваш да го разбереш. Просто го остави в "сивата зона" на неизследваните и непознатите неща, с които би могъл да се заемеш някога, ако ти станат интересни. Постъпи, както желаеш, разбира се, но помисли над тези кратички думи, понеже това е динственото, което мога да ти кажа към момента, приятелю Рам.

Имам много неща в PDF. Към стотина прозведения на английски. Инак, Лонгчен–Нийнгтийк Пховата от Ньондрото на Патрул Ринпоче съм правил многократно, както и садхана с Амитаба.

Моля. припомни ми кой е бил твоя лама, понеже не съм сигурен за името. Знам, че говорихме веднъж или два пъти, но съм забравил. Спомням си само, че беше един от най-осъществените Нийгма–учители. Но не помня кой беше точно.

Ще ти пиша на лична, това не е за тук. Но утре, понеже имам много хора около мен в момента. 

Много точна констатация относно Рамус. 

Редактирано от König (преглед на промените)

преди 43 минути, König написа:

Мерси и за това видео. 

И аз мерси, че разговаряме за нещо, което наистина ме интересува. Призоваванията и молитвите не изискват посвещение, тъй че не пречи да споделя, какво се пее по-горе във видеото.

EMAHO, NGO TSAR SANG GYE NANG WA THA YE DANG
ЕМАХО! Великолепният Буда на безграничната светлина,
YE SU JO WO THUG JE CHHEN PO DANG
вдясно от него – Повелителят на великото съчувствие (Ченрезиг),
YON DU SEM PA THU CHHEN THOB NAM LA
и вляво от него Бодхисатвата на великата сила (Ваджрапани);
SANG GYE JANG SEM PAG MED KHOR GYII KOR
са заобиколени от безброй буди и бодхисатви.
DE KYID NGO TSHAR PAK TU MED PA YI
С чудодейно, неизмеримо щастие и радост
DE WA CHEN ZHE JA WEI ZHING KAM DER
е буда-полето, наречено Девачен.
DAG NI DI NE TSHE PHO GYUR MA THAG
Само в миг, отивайки си от този живот,
KYE WA ZHEN GYI BAR MA CHHOD PA RU
без да приема друго прераждане,
DE RU KYE NE NANG THEI ZHAL THONG SHOG
нека се родя в Девачен и видя лицето на Амитаба.
DE KED DAG GI MON LAM TAP PA DI
След като съм отпрaвил тази молитва на стремежа
CHHOG CHU SANG GYE JANG SEM THAM CHED KYII
към всички буди и бодхисатви от десетте посоки,
GEG MED DUB PAR JIN GYII LAB TU SOL
нека бъда благословен с безпрепятствено осъществяване.
TE YA THA PAN TSA DRI YA AWA BO DHA NA YE SO HA

––––––––––––––––

SOD NAM DYII THAM CHED ZIG PA NYIUD
Нека чрез тази заслуга всички същества постигнат всезнание.
THOB NE NYE PEI DRA NAM PHAM JE NE
Да победят вредните враговете – трите отрови.
KYE GA NA CHII BA LAB TRUG PA YI
Нека всички се освободят oт бурните вълни на раждане, старост, болест и смърт
SID PEI TSO LE DRO WA DOL WAR SHOG
на този океан на самсара.

––––––––––––––––

Дано е от полза за някого като вдъхновение, макар че не може да се схване пълноценно без да бъде обяснено и предадено от учител.

преди 24 минути, König написа:

Много точна констатация относно Рамус. 

Може би. Рамус ми е приятел или поне аз така гледам на него. Не предавам приятелите си и не ставам критичен към тях, понеже такава е моментната конюнктура. Затова и мога да съм несъгласен с мненията му, да го критикувам и прочие, но никога няма да се присъединя към тези, които го нападат. Честността и последователността са важни за мен. Някой си човак, трябва да постъпи по изключително, крайно негативен или отрицателен начин, за да стана истински критичен към него.

Наблюдението на Рамус, че Гуру Римпоче се тачи повече от Гаутама Буда е правилно, точно защото не е въвлечен фанатично, а изразява мнение като страничен наблюдател. Огромната статуя на Гуру Римпоче заема централното място във всеки тибетски център, докато при теравада и дзен това не е така. Има ли нужда да споменавам какъв процент от будистите в световен мащаб изповядват тибетски будизъм? И какъв процент от последователите му са в час изобщо? Просто тибетските учители не са намарили правилния начин да контролират последователите си и те си откачат самостоятелно.

Момчета изкушавате ме да си кажа мнението. Въпреки че гледам мач в момента, Реал Мадрид. Първо да поздравя участниците че изказват лични мнения а не цитати, имена на учители, дали и т. н. Ще ви кажа как аз виждам това. Никой не подценява ролята на Буда в Тибетския Будизм. Просто учители като Гуру Ринпоче са доразвили практиките за работата с Ума. И затова са придобили такава слава защото ефектите от нея са значително по бързи и ефективни, независимо да се подценяват другите. Всичко се зависи от индивида, с коя практика ще прогресира най добре. Практиките с Гуру Ринпоче са упражнения за ума в които участва най необходимите за развитие на ума качествата. Като един гладиатор, уред на които може да се тренира цялата мускулатура. Така че няма никакви фантазии или безсмислени вярванки. Само и единствено метод за упражнение на ума. Ама май от много интелект, някои не могат да разберат елементарни неща. 

Какво значи развиване на ума? Уголемява ли се или си променя гледището? Става ли по-бърз, да зацепва? За какви качества става въпрос обясни! И ако си струва почваме тази практика!

Разум,интелигентност, интуиция? От колко време медитираш и практикуваш? Аз ефект не виждам!

Сякаш се преобърне вселената, ако не е Гаутама Буда най, най, най- почитания.

Това са си били обикновени хора идолизирани и нещата са преувеличавани с времето от послеписци! Как иначе, нещата се градят с времето да стане кат интституция! Да се обмислят варианти,запушване на пробиви и защита от неудобни въпроси!

Не съществува единна обективна реалност. Всичко е въпрос на възприятие. Гаутама Буда е преобърнал вселената. Всеки от нас го прави, защото замята е длъжна да се променя след всяка наша крачка, а как точно се ще се промени и в каква посока зависи от всеки един и не зависи само от него. 

И може ли Християнин да вярва в такива фантасмагории а в Исус Христос не! Демокрацията е в култ и свободата на личен избор относно религията! Будисти стават ли християни или ислямисти? Оплюли собствения си бог и тръгнали по-друг възвишен път.

преди 3 часа, _Alex&Vanko_ написа:

Оплюли собствения си бог и тръгнали по-друг възвишен път.

Тръгнали, поели - пък пак там останали. В обща сметка потвърждават едно мое предположение - ако не можеш да разбереш Христа, то не виждам как ще разбереш Буда, все едно да твърдиш, че разбираш от висша математика, пък да не знаеш таблицата за умножение.

преди 11 часа, scepsis108 написа:

Просто го остави в "сивата зона" на неизследваните и непознатите неща, с които би могъл да се заемеш някога, ако ти станат интересни.

Съвсем точен си - в "сивата ми зона" е този въпрос. И да - ..."ако някога ми станат интересни"...

Колкото до "достоверната информация... " - не разполагам с нея. Но и критериите ми за достоверност са доста различни от твоите.

А иначе колегите продължават да се балтаят около простичкия когнитивен казус - "знаене" и "разбиране"... Само едното може да се учи, предава от един на друг. Когато липсва "разбирането" единствения начин е да се запълни празното чрез "знаене".

За Разбирането са нужни знания от различен тип. Но света е пълен с хора, които знаят, но никога не достигат до "разбиране".

РАЗБИРАНЕ не е "схващане" или "проумяване", както не е и комбиниране или типове интерпретация на знания и информация.

РАЗБИРАНЕТО е задължителен когнитивен етап, към следващия - ОСЪЗНАВАНЕ. А от него - към САМООСЪЗНАВАНЕ.

Има нива на битието сред различни форми на конкретика, за които "знаенето" е достатъчно за реализация на житейските функции. Но някъде отвъд тях, започва полето на ниво на отражение, при което субекта няма как да продължи - без разбиране. Повечето хора се опитват да навлизат в тия полета, по инерция - със ЗНАЕНЕ и настъпват значителни деформации поради несъответствия.

Примери за всички тия думи са теми и сайтове като КАЛДАТА, включително и тази. Субект, който още не е усетил за себе си тънката граница и качествената разлика между ЗНАЕНЕ и РАЗБИРАНЕ, му е напълно несъответствено да се занимава с въпроси към следващите нива - като ОСЪЗНАВАНЕ примерно.

Въпроси за ОСЪЗНАВАНЕТО и работа по самоуправление на вътрешни процеси нямат нищо общо със ЗНАЕНЕТО. По същите въпроси, да говориш за "КОНТРОЛ", вместо за "УПРАВЛЕНИЕ" - е аналогия на същото, както да не си узрял да проумееш разликата между ЗНАЕНЕ и РАЗБИРАНЕ, която всъщност е качествена разлика. Там, където завършва периметъра на адекватност на КОНТРОЛА и ЗНАЕНЕТО, започва полето на РАЗБИРАНЕТО и УПРАВЛЕНИЕТО - всички с представка "само-"...

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

преди 10 часа, Śūnyatā написа:

Гаутама Буда е преобърнал вселената. Всеки от нас го прави, защото замята е длъжна да се променя след всяка наша крачка, а как точно се ще се промени и в каква посока зависи от всеки един и не зависи само от него. 

Да, точно.

Из "Първата проповед на Буда"

"Като чули това, възкликнали на свой ред обитателите на висшите небеса – небесата на върховния бог Брахма: “Завъртяно е вече от Всеблагия – край град Бенарес, в еленовия парк Исипатана – Колелото на Закона и никой в цялата Вселена – отшелник или жрец, бог или демон, върховно божество или друго същество – няма сила да спре неговия ход.”   
И в същия час, и в същата минута, в същия миг, в който този възглас прозвучал в небесата на върховния бог Брахма, всички десет хиляди световни системи, образуващи Вселената се разтърсили, разклатили, разлюлели и в нея изгряла всепроникваща Светлина, чието сияние превъзхождало многократно бляскавото величие на боговете."

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.