Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 12 минути, _ramus_ написа:

Динамичните и адаптивни хора,

Гробищата са пълни с такива

А останалия свят е заприличал на гробища от тях

Ама съдба, карма, както се казва. Споко, нищо не умира, само се рециклира без всякакъв спомен, ама то си е същото. Но е ужасно, трябва да се усети колко е плашещо да се цикли така. Но за да се усети е необходим незатлачено сетиво за това. 

• Отговори 16k
  • Прегледи 919k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 5 минути, Реджеп Иведик написа:

Ама ти на мен ли говориш ? Аз си помислих, че със Скепсис се извинявате на колегите. Учудих се даже откъде това съзнание.

С главна буква се пише, когато се обръщаш в учтива форма към един човек.

Съжалявам, не ми се налага много често да общувам с върастни, но поне се опитвам, да съм уважителен. Аз няма как да се извинявам от името на някой друг, съжалявам че съм разочаровал това вашо очакване. А и не намирам нищо за което на никои да трябва да се извинявам. Аз поне, не. Искрено ви съувствам и ви разбирам, не е лесно да се общува с по младите. Има нужда от опит с това, както всичко останало. А на вас каточили ви липсва това. А и като гледам по форумната ви активност, май сте заместили доста от социалните контакти с виртуални. Не ви обиждам, просто констатирам.

преди 9 минути, иноТ написа:

Реджеп, давай снимка да се разсвеселя преди лягане. 

Ами няма, абсурд. Той даже официално отказа. 

преди 4 минути, иноТ написа:

Чак официално! Нещо май доста си е повЕрвал човека.

Да бе, заяви го. Никакъв шанс, ама да ти кажа не ми се гледа тяло на човек в предпенсиона възраст. Това преди лягане, само кошмари може да причини. :lol6:

преди 8 минути, Реджеп Иведик написа:

Те гробищата и с онакива са пълни.

152

Човекът, който е научил малко, старее подобно на вол - плътта му расте, но знанието му не се увеличава.

153-154

В търсене на строителя на този временен подслон ще трябва да премина през много раждания, защото досега не го намирам. И мъчително е всяко ново раждане. Ала сега, създателю на човешкото тяло, аз те открих. Ти няма да

Изградиш това недълготрайно жилище отново. Всички твои подпори са строшени, гредите на покрива ти са разместени. По своя път към вечното (вишанкхара, нирва­на), умът е достигнал до потушаването на всички желания.

156

Хората, които не са съблюдавали подобаваща дисцип­лина и които не са спечелили богатство* в младостта си, умират като стари чапли в езеро без риба.

Хората, които не са съблюдавали подобаваща дисцип­лина и които не са спечелили богатство в младостта си, лежат подобно на строшени лъкове, които въздишат по миналото.

преди 7 минути, witness написа:

152

Човекът, който е научил малко, старее подобно на вол - плътта му расте, но знанието му не се увеличава.

153-154

В търсене на строителя на този временен подслон ще трябва да премина през много раждания, защото досега не го намирам. И мъчително е всяко ново раждане. Ала сега, създателю на човешкото тяло, аз те открих. Ти няма да

Изградиш това недълготрайно жилище отново. Всички твои подпори са строшени, гредите на покрива ти са разместени. По своя път към вечното (вишанкхара, нирва­на), умът е достигнал до потушаването на всички желания.

156

Хората, които не са съблюдавали подобаваща дисцип­лина и които не са спечелили богатство* в младостта си, умират като стари чапли в езеро без риба.

Хората, които не са съблюдавали подобаваща дисцип­лина и които не са спечелили богатство в младостта си, лежат подобно на строшени лъкове, които въздишат по миналото.

Поверието е, че е важно с какви мисли ще умреш. Идеята е, че задръстените умират неудовлетворени и съжаляващи за нещо. И после се прераждат поради тази причина.

Това е поверие. Като такова не е правилния възглед, но понеже е характерно за тази част от света, често се използва от учителите за обяснения подготвящи учениците.

преди 10 минути, König написа:

Никакъв шанс, ама да ти кажа не ми се гледа тяло на човек в предпенсиона възраст. Това преди лягане, само кошмари може да причини. :lol6:

За будистите е препоръчително. )

преди 5 минути, Реджеп Иведик написа:

Това е поверие. Като такова не е правилния възглед, но понеже е характерно за тази част от света, често се използва от учителите за обяснения подготвящи учениците.

Може и да не е само поверие, защото не е разпространявано само на изток. Казват, че последната мисъл или желание не е случайна, а породена от насоката - чети сърдечната мотивация - от най-силните стремежи през целия живот. Затова още се твърди, че (Сократ например го казва) животът е подготовка как да умреш. Будистите, особено тибетските виждаш, действат в тази посока по същите причини. 

преди 6 минути, witness написа:

За будистите е препоръчително. )

Има си прктики за това, не да ползвам тяло на предпенсионен пенсионер за практика. Въпреки че и това може, ма няма такъв извртаен практикуващ, поне така си мисля. 

В някакъв безвременен миг между съществуванията, в някакъв мълниеносен проблясък след смъртта на тялото човек вижда цялата поредица от животи във вечността. Но той остава в някакво сляпо петно. 

Редактирано от witness (преглед на промените)

преди 4 часа, Реджеп Иведик написа:

Между другото, забелязвам подобен синдром и у Ванко. И у Драганко също.

По-подробно обясни какво намираш у мене. Като един поп чете в тъмна църква а евангелието със ситни букви написано! И Рамуса ма всичко му е ясно.

преди 5 минути, König написа:

Има си прктики за това, не да ползвам тяло на предпенсионен пенсионер за практика. Въпреки че и това може, ма няма такъв извртаен практикуващ, поне така си мисля. 

Нали обичаш да казваш, че животът най-добре учи. Според мен няма нужда от нищо насилствено и изкуствено. Каквото дойде, да се посреща по възможност без оплаквания, самосъжаления и прехвърляне на вината. Не е лесна работа. 

преди 7 минути, witness написа:

В някакъв безвременен миг между съществуванията, в някакъв мълниеносен проблясък след смъртта на тялото човек вижда цялата поредица от животи във вечността. Но той остава в някакво сляпа петно.

А ти - това вярваш ли го, знаеш ли го, или го познаваш?

И още нещо - като "остава в някакво сляпо петно" - ти как го "видя"? А "видя ли го", по принцип? А как - тогава, нали не се "вижда" - затова му казват "сляпо петно".

преди 5 минути, _ramus_ написа:

А как - тогава, нали не се "вижда" - затова му казват "сляпо петно".

Е не се хващай за думата пак. Прекъсване на съзнанието, нещо като пълен мрак. Какви думи да използвам, казвам, каквото съм приела от други. Ти какво си мислиш, че помня? :D Човек, аз не съм просветлена. Веднъж може би сънувах предишен живот, яко ме бяха засилили. Преди да спра да сънувам. 

Питай будистите да ти обяснят по-правилно за Дхармата и светлината и другите работи. За невежеството, което е причина за преражданията и всъщност се явява това угасване на съзнанието в момента на смъртта. 

преди 23 минути, witness написа:

защото не е разпространявано само на изток. Казват, че последната мисъл или желание не е случайна, а породена от насоката - чети сърдечната мотивация - от най-силните стремежи през целия живот. Затова още се твърди, че (Сократ например го казва) животът е подготовка как да умреш. Будистите, особено тибетските виждаш, действат в тази посока по същите причини. 

Страшни аргументи - железни - къде и сред кого е разпространявано... после с "казват", после - "се твърди" - кой го твърди, защо го твърди и какво ако будистите го споделяли? Аз сънувам и по-шантави неща - какво от това - кое им е показателното?

Защо всичко това да е критерий за истинност? И според кого? И къде е проблема - ако не е вярно? Къде е проблема - ако причините за "това твърдение" са други?

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

преди 18 минути, witness написа:

казвам, каквото съм приела от други

да, много точно.

преди 18 минути, witness написа:

Ти какво си мислиш, че помня?

Е, като не го помниш - как тогава го припозна - само защото будистите, сократ, щот си чула... Ами - има и много други - казали друго, писали трето, правили - четвърто. Свят голям - ти защо толкова припозна точно определеното... и заявеното?

Живеенето на живот, като подготовка за умирането -  е малко като - затворник съм, но вярвам че съм тук, за да се подготвям за свободата. Това е религия за затворници. Както и "онова" е религия за смъртници. Хора, които никога така и не разбират какво е ценното на ЖИВОТА. И много по-нататък от прост контекст на смъртта. Парадокса на религиозните смъртници е, че дори си играят на учения, главно за смъртта. Естествено - докато са живи. А дали са "живи"?

Странно е, че толкова хора повярват в отвъдното. И решават по естеството че отвъдното е като вечността. Само заради едничкия страх от умирането и нищото. И страхът - от живота. Но пък - да повярваш е лесния начин да приемеш вече направеното. Направено - точно като за приемащи - които да са празни, отвътре.

преди 2 часа, scepsis108 написа:

Хора, които са се предали, ако мога така да го кажа.

Няма такова нещо - като не намери друго, ще се абонира в някой форум и щедро ще раздава акъл на младите по цели дни, и нощи, но да се предаде, да се откаже, никога! :Д 

преди 13 минути, _ramus_ написа:

Живеенето на живот, като подготовка за умирането -  е малко като - затворник съм, но вярвам че съм тук, за да се подготвям за свободата. Това е религия за затворници.

Да, така е, точно така. Будизмът и всяка друга религия, истинска имам предвид, разглежда раздробеното ни съществувание като смърт. Съмърленд и контактьорските захарни памуци са друга опера, само част от големия затвор. 

преди 17 минути, _ramus_ написа:

Свят голям - ти защо толкова припозна точно определеното... и заявеното?

Припознавам онова от всичко заявено, което се припокрива. Не съм всеядна. 

преди 11 минути, witness написа:

Будизмът и всяка друга религия, истинска имам предвид

:) да. Няма по-истинска религия от "будизма". Да наречеш будизма религия... и то "истинска" - ми се струва малко инфантилно. Но пък - сте много, но пък сте силни, щот сте заедно...

Религиозния смъртник, преди всичко си е религиозен. Дали смъртта или бог, сутрите или учителите, Блаватска или Сократ - важното е да е религиозен. Обект за религиозното - ще се намери и се предлага наготово навсякъде. Критерии били "съвпадите". много ясно - като се изключват "несъвпадите". Но пък - кой го интересува - важното е да става играта и да върви религиозното.

преди 11 минути, witness написа:

разглежда раздробеното ни съществувание като смърт

И?  какво като го разглежда като смърт? Догоните разглеждат по друг начин - що да не съвпада - звездата сириус си е на небосвода - точно както и където те вярват че е. Пак има съвпад.

Има и безкрайно много други ... "разглеждания". И там има съвпади - повече или по-малко. Но ти избра точно тая - на смъртника. И настояваш че била "истинската"

преди 7 минути, _ramus_ написа:

Но ти избра точно тая - на смъртника. И настояваш че била "истинската"

Не настоявам, тя е едната страна на монетата. Който обаче се е хванал само за другата не е прокопсал, Рамус. Там смъртта вече може да е истинска. Играта има правила, незададени от нас просто-смъртните, колкото да ти се иска нещо друго. Другото име на "сляпото петно" както го нарекох е Съд. Ау, какви ужасни думи ми идват :D обаче го има даже в Тибетската книга на мъртвите, тя е предадена по свръхестествен начин, май, от Падмасамбхава?

преди 15 минути, _ramus_ написа:

религиозното -

Някои думи, знам кои, ти действат като наркотик. Логофобия или логофетишизъм някакъв. Като твои копчета са, пишеш и тръгва

преди 16 минути, _ramus_ написа:

наготово

преди 6 часа, witness написа:

Може и да не е само поверие, защото не е разпространявано само на изток

Така е. Не се знае знае ли се. 

преди 5 часа, witness написа:

В някакъв безвременен миг между съществуванията, в някакъв мълниеносен проблясък след смъртта на тялото човек вижда цялата поредица от животи във вечността. Но той остава в някакво сляпо петно. 

Може да е така, може да не е.

Никой не се е върнал оттам да каже

преди 2 часа, _Alex&Vanko_ написа:

Шуня харесва ли ти Konig как изглежда? Айде на фитнес!;)

Мъж да е толкова суетен, че да се хвали с външния си вид и да кача по форумите полуголи снимки. Малко объркана работа. Но розовата фланелка донякъде внася яснота.

Разбира се не се знае знае ли се. 

По интересна ми беше реакцията на един друг съфорумец, с претенции да олицетворява будизма. Декларира, че и той е не по малко красив, но няма да показва снимка, тъй като модовете го били виждали на живо.

Естествено не визирам Скепсис, да не вземе сега да се припознае.

преди 5 часа, _Alex&Vanko_ написа:

По-подробно обясни какво намираш у мене.

Публикувай снимка, така на сляпо как да коментирам

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

Играта има правила, незададени от нас просто-смъртните

Доста напред си с материала. Така казваме и ние просветлените. Но има едно но. 

Ние казваме още, че играта не е игра, правилата не са правила, простосмъртните не са простосмъртни.

Идеите на Буда и Нагарджуна са, че не е задължително обективната истина да има характеристиките и да наподобява субективните истини.

"Цветята не са червгени

върбите не са зелени

лопатите не са лопати"

Дзен мъдрост

Който обаче се е хванал само за другата не е прокопсал, Рамус. Там смъртта вече може да е истинска.

Всички виждаме, че Рамус се е хванал само за едната страна. Интересното е, че и той вижда, но не счита, че това е неправилен възглед. Но да оставим Рамус да ни нарежда, а не ние него. 

Смъртта и без Рамус може да е истинска, а може и да не е истинска. Естествено със сички уговорки, които направих по горе за пресветата обективна истина. Не се знае знае ли се.

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.