Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 37 минути, Śūnyatā написа:

Ако съм преценил, че е логическа грешка да се доверявам на авторитети, а не на опита си, както ми се струва е учил и Буда, това не го налагам на другите.

Може ли да се сравнява кой учител колко е допринесъл за разпространението на дхарма изобщо? Едни получават нобелова награда за мир, живеят до старини и все още разпространяват дхарма, други...

Аз не те критикувам. Казаното от теб е принципно вярно в определен контекст. Специално за теб току що снех този откъс от намтара (духовната биография) на Марпа, един от бащите на кагю, прочутият лодзава (преводач), ученикът на Наропа и учителят на Миларепа, която е написана от Цанг Ньонг Херука (1452-1507): 

IMG_20181117_175732.jpg

Това е от намтара на Миларепа. 

IMG_20181117_181921.jpg

Днес е ден на Гуру Ринпоче Пасмасабхава и подходящо да получим яснота по такива въпроси. Упая означава умел метод. Един ария-бодисатва, който има неконцептуално прозрение и неконцептуално състрадание, има свободата да използва всякакви методи, които са от полза за другите. Той е напълно свободен и не е обвързан от никакви конвенции и правила, освен от обещанието на бодисатва.

• Отговори 16k
  • Прегледи 918,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 51 минути, dagpo19 написа:

Упая означава умел метод. Един ария-бодисатва, който има неконцептуално прозрение и неконцептуално състрадание, има свободата да използва всякакви методи, които са от полза за другите. Той е напълно свободен и не е обвързан от никакви конвенции и правила, освен от обещанието на бодисатва.

И каква ще е ползата от "опита да спаси другите", ако "отнасян от течението" насилва природата до степен на самоунищожение?

Интересен опит. Мисля да изпадна в недоумение и да остана в това състояние до края на вечерта. Приятна вечер.

преди 1 час, Śūnyatā написа:

Ако съм преценил, че е логическа грешка да се доверявам на авторитети, а не на опита си

Малко по-остър ще бъда, отколкото си го позволявам в тази тема, понеже повечето участници са чувствителни, а не виждам смисъл да провокирам никого. Но изкушавам се да питам, то какъв опит в дарма имаш, че да му се доверяваш или да не му се доверяваш? Следваш ли някаква будистка традиция, имаш ли учители и какво точно практикуваш, са трите стандартни въпроса, които е редно да бъдат зададени. Четенето на сутри и шастри в нета е превъзходно като се има предвид, че мнозинството и за това не са чували. Но... Но, пиша за шамата многократно, понеже навсякъде пише, че тя е основата за випасана. И всяка инструкция за шамата започва с позата от седем точки на тялото. И как никой не попита нещо относно това? Буда на всички изображения е в съвършена поза, но това не интересува никого. Важно е да коментираме пустотата, буда-природата и липсата на аз. Ако искаме да се ангажираме с дарма наистина, то трябва да положим повече старание и здрав разум.

преди 1 час, Śūnyatā написа:

Ако си мъртво пиян за каква осъзнатост говорим?

А ако само едното мъртво пиянство е достатъчно, то за каква осъзнатост иде реч?  Както разбирам и си го представям - просветления е винаги просветлен, винаги е осъзнаващ, няма значение дали погледнат отстрани спи, работи, пие или прави секс.  Дори може да убива, не виждам причина да не може, ако някой го нападне и заплаши живота му, защо да не може да се защити, ако това би струвало, дори живота на нападателя? Ще речеш има едни истории за Буда - ок, а ако иде реч за живота на дете, тогава пак ли трябва да стои отстрани и да гледа как детето ще бъде убито от някой, от който реално може да го защити, но няма да го направи, защото ще трябва да отнеме живота му? Ситуациите и обстоятелствата в живота ми се виждат прекалено много, за да може да се сведе и опише адекватното поведение в няколко книги с предписания за морал и нравственост - аз никак не съм сигурен, че при абсолютно всички обстоятелства, условия, среди и времена будата е човек, който никога не би пил, никога не би правил секс, не би излъгал, откраднал или извършил убийство. В това ми е толкова невъзможно да повярвам, колкото и в съществуването на белобрадия старец на небето.

Отговарям само за себе си разбира се - в случая това е човек, който ме е впечатлил прекалено много, за да отдавам значение, какво прави под чаршафите нощем. Фактически научих за тези "пикантерии", както е модерно да се казва днес, едва в този форум - предвид, че вече ми беше направил впечатление с неконвенционалният си характер, не се изненадах. Разбирам смущенията, които предизвиква в някои хора, но и не смятам, че аз съм човека, който да разсейва такива съмнения, така че пак казвам - отговарям за себе си, вярно е, че когато съм разговарял и със хора съвсем незапознати с будизма съм се опирал на негови твърдения и формулировки, но извън негативните последствия от всяка игра на развален телефон, не смятам, че съм ги подвел; все пак така и не намерих авторитетни тибетски будистки източници, които да опровергават, казано по европейско- християнски, да анатемосват Чогям Трунгпа. А доколкото на мен ми изглежда в противоречие с дхарма - значи според мен е по- рационално да се усъмня в моето разбиране на дхарма, а не в това на Чогям. (даже се смея, като го пиша - господи прости ми)

преди 33 минути, sound написа:

А ако само едното мъртво пиянство е достатъчно, то за каква осъзнатост иде реч?  Както разбирам и си го представям - просветления е винаги просветлен, винаги е осъзнаващ, няма значение дали погледнат отстрани спи, работи, пие или прави секс.  Дори може да убива, не виждам причина да не може, ако някой го нападне и заплаши живота му, защо да не може да се защити, ако това би струвало, дори живота на нападателя? Ще речеш има едни истории за Буда - ок, а ако иде реч за живота на дете, тогава пак ли трябва да стои отстрани и да гледа как детето ще бъде убито от някой, от който реално може да го защити, но няма да го направи, защото ще трябва да отнеме живота му? Ситуациите и обстоятелствата в живота ми се виждат прекалено много, за да може да се сведе и опише адекватното поведение в няколко книги с предписания за морал и нравственост - аз никак не съм сигурен, че при абсолютно всички обстоятелства, условия, среди и времена будата е човек, който никога не би пил, никога не би правил секс, не би излъгал, откраднал или извършил убийство. В това ми е толкова невъзможно да повярвам, колкото и в съществуването на белобрадия старец на небето.

Отговарям само за себе си разбира се - в случая това е човек, който ме е впечатлил прекалено много, за да отдавам значение, какво прави под чаршафите нощем. Фактически научих за тези "пикантерии", както е модерно да се казва днес, едва в този форум - предвид, че вече ми беше направил впечатление с неконвенционалният си характер, не се изненадах. Разбирам смущенията, които предизвиква в някои хора, но и не смятам, че аз съм човека, който да разсейва такива съмнения, така че пак казвам - отговарям за себе си, вярно е, че когато съм разговарял и със хора съвсем незапознати с будизма съм се опирал на негови твърдения и формулировки, но извън негативните последствия от всяка игра на развален телефон, не смятам, че съм ги подвел; все пак така и не намерих авторитетни тибетски будистки източници, които да опровергават, казано по европейско- християнски, да анатемосват Чогям Трунгпа. А доколкото на мен ми изглежда в противоречие с дхарма - значи според мен е по- рационално да се усъмня в моето разбиране на дхарма, а не в това на Чогям. (даже се смея, като го пиша - господи прости ми)

Споко. Трунгпа е видядхара, държател на всевъзможни махамудра и дзогчен линии, и тертьон, който е давал терми, които са идвали от Гуру Ринпоче като дананг приемствености през него.Това не е разговор, който следвс да се води в тази тема... Идва ми да се гръмна, ШЕГА, като прочета, че хора, които не знаят нито един език, освен български, не са ученици на нито един будистки учител от никоя будистка традиция, нямат никаква приемственост за това какво да практикуват, казват какво е преподал Буда. Още веднъж, то във всяка традиционна шамата инструкция се казва как да седим. Ако не знаем как, то нямаме технологията. Остава ни само да коментираме Нагарджуна и т.н. до безкрай. Пак съм груб. Сори. Някой, все пак, трябва да каже тези прости неща. Без значение е дали ще ги оцените. Утре, пак ще бъде толерантен, ще пропускам глупостите и ще лайквам цитатите, които споделяте. Понеже се държите като малки деца, а претендирате да се учите от буда. 

преди 51 минути, sound написа:

За теб конкретно. Тази молитва е много популярна. Преводът е мой, но е редактирана от Иво. Можеш да я казваш винаги, когато пожелаеш и имаш настроение: На северозадната граница на страната Оддияна, в сърцевината на лотосовия цвят, прекрасен в съвършенството на своето постижение, известен навсякъде като роден от лотоса, заобиколен от безброй дакини. За да мога да те последвам в твоето постижение, моля ела и ме дари с благословиите си. ОМ А ХУМ ВАДЖРА ГУРУ ПЕМА СИДДХИ ХУМ.  Тиб транслитерация: Hung Orgyen yul ji noi jang tsam/ pema ke sai dang po la/ yam tsen cho ke ngu drup nye/ pema jung ne zhe su drak/ kor dun kandro mong bor kor/ che chi je su da drup chi/ jin je lap shir zhek sui sol.

11218250_675547789218210_5904925874254122538_o.jpg

Ето ти и лунг, т.е. предаване чрез чуване: https://youtu.be/qaodaMwT6Ic

Всеки път, когато имаш настроение. :)

А защо днешната дата е ден на Гуру Ринпоче?

Идеята е с всяко следващо казване на призоваването да се отпускаш все повече до момента, когато приемеш, че между теб и Гуру Ринпоче, който е буда, няма никаква разлика. 

преди 15 минути, sound написа:

преди 15 минути, sound написа:

Всеки месец по тибетския лунен календар се отбелязва ден на Гуру Ринпоче, на Бялата и Зелената Тара, на Ваджрайогини, на Амитаба, Буда Шакямуни и на защитниците (дхармапалите). Днес е  ден на Гуру Ринпоче.

Надникнах в другата тема. Не е лесно.  Буда ти казва, че ти си също буда, но не го знаеш, все още. Но че ще го разбереш, все някога. Там ти казват, че ако не следваш правилния бог ще идеш на майната си. :)

Датата свързана ли е с някакво конкретно събитие?

преди 13 минути, sound написа:

Датата свързана ли е с някакво конкретно събитие?

Някои. Напр. пълнолунието е ден, когато будата се е родил, постигнал е нирвана и е минал в паранирвана. Денят преди новолуние винаги е на защитниците, а новолунието е ден на буда Амитаба. Датите се определят по една от двете астрологични системи - едната е на манастира Ганден, ако не бъркам, т.е. на Гелугпа, а другата е на манастира Цурпху и е дадена от 3-я Кармапа. Разликата е от един ден понякога, а друг път изобщо няма такава. Имам приятели от Сакя и гледам, че следват същите дати като в Кагю. Добра идея ми даваш, т.е. ще ги питам, макар че е ясно...

Предполагам, че се отбелязват конкретно тези хора, защото са ключови фигури въобще за историята на тибетския будизъм, но тогава не се ли очаква и Тилопа да е сред тях?

преди 9 минути, sound написа:

Предполагам, че се отбелязват конкретно тези хора, защото са ключови фигури въобще за историята на тибетския будизъм, но тогава не се ли очаква и Тилопа да е сред тях?

Има конкретни дати, когато се отбелязва реализацията на Тило, Наро, Марпа и Мила, Сакя Пандита, Дзонгкапа и други, но те не са всеки месец. Всеки месец са тарите, буда амитаба и шакямуни, ваджрайогини и дхармапалите. Те, като иьключим шакямуни, който е завъртял колелото на дарма за първи път в този период и падмасамбава, който е дал за първи път ученията в Тибет, не са хора, т.е. конкретни нирманакаи.

преди 2 минути, dagpo19 написа:

.....

И Амитаба ли не е човек?

преди 17 минути, sound написа:

И Амитаба ли не е човек?

преди 17 минути, sound написа:

И Амитаба ли не е човек?

Амитаба е един от петте дхяна буди, които представляват трансформацията или чистото проявление на петте скандхи. Но всеки, който постигне това става Амитаба. От друга страна, този който вижда Амитаба като нещо външно, може да развие доверие към него и да попадне в Девачен или неговата чиста сфера. Но това ще е просто една много чиста и полезна, понеже води до осеобождение илюзия. Никакъв Амитаба няча отвън. Нито отвътре, понеже вън и вътре са просто понятия.

преди 3 часа, sound написа:

...все пак така и не намерих авторитетни тибетски будистки източници, които да опровергават, казано по европейско- християнски, да анатемосват Чогям Трунгпа.

Няма да чуеш опровержения официално заради забраната да се критикуват други учители - самая, това не значи че фактите не са факти. А където няма искреност и смирение има лицемерие, егоизъм и фанатизъм. Много будистки учители са сгазили лука като са нарушили обетите които са дали (чест прави на Геше Тинлей че се отказа от обета си преди да го наруши). В Диамантената сутра пише че ще дойдат такива времена в последните 500 год., будизмът ще се превърне в non-sens и тогава ще можем да се доверяваме само на сутрите.

Chodron’s evasive every time she’s asked a direct question about Trungpa’s behavior. Her slippery deflection may be an attempt to avoid breaking the samaya regarding criticizing one’s teacher and those who have entered the bodhisattva’s path in general...

Among my main problems with Trungpa are:
He was not only an alcoholic, but he drove drunk and endangered his own and others lives by crashing his car.
He had sex with students and married a 16 year old girl when he was 30
He told his regent that even though he had AIDS, he could keep fucking his students. Trungpa maintained that as long as the regent did purification practices, no one would get sick. That was a lie and students were infected and I know at least one died. That’s murder as far as I’m concerned.
He disrespected people’s bodily sovereignty by demanding his students strip in front of him publicly and was enraged when some students refused. He ordered them to be held down and publicly stripped against their will.

Chodron’s attitude is part of the reason nothing changes and abuse goes unchecked. Those poor, persecuted teachers preying on their students really need a break. The slippery refusal of Chodron and other teachers to explicitly condemn teachers whose misconduct harms students and endorse guidelines to prevent it from occurring is cowardly and irresponsible.

-Tenzin

http://matthewremski.com/wordpress/pema-chodron-on-trungpa-in-2011-i-cant-answer-the-relative-questions/

His Holiness Dilgo Khyentse Rinpoche once said:

“Trungpa Rinpoche is the most rare and precious kind of teacher. He is a ‘Backwards Ati’ teacher’—he presents the ati view (i.e., pointing-out) at the very beginning and then teaches the entire path from the perspective of that view.”

преди 15 минути, rurk написа:

His Holiness Dilgo Khyentse Rinpoche once said:

“Trungpa Rinpoche is the most rare and precious kind of teacher. He is a ‘Backwards Ati’ teacher’—he presents the ati view (i.e., pointing-out) at the very beginning and then teaches the entire path from the perspective of that view.”

Да, но за колегата Дилго Кйенце Ринпоче не е авторитет. Авторитет е този, който е цитирал - канадски преподавател по йога, който започва като ученик в Гелугпа, но в последствие напълно се отказва от будизма, както пише в биографията си. :)

1350905012_chogyam-trungpa1.jpg

преди 6 часа, Śūnyatā написа:

В Диамантената сутра пише че ще дойдат такива времена в последните 500 год., будизмът ще се превърне в non-sens и тогава ще можем да се доверяваме само на сутрите.

Ето къде е разковничето. Понеже понастоящем нямаш учители, то се стремиш да докажеш, че такива изобщо не са нужни и четенето на сутри, т.е. преводите им, напълно може да ги замени. Good luck! :)

преди 2 часа, dagpo19 написа:

Ето къде е разковничето. Понеже понастоящем нямаш учители, то се стремиш да докажеш, че такива изобщо не са нужни и четенето на сутри, т.е. преводите им, напълно може да ги замени. Good luck! :)

Истината навярно е по средата и не е по средата

Нормално е, когато човек не е виждал реализиран учител, особено от тантриската традиция, да реагира така.

Това са много дълбоко сковани предрасъдъци и вкопчване в идеята за правилно/неправилно; чисто/нечисто. Сиреч интелектът не е достатъчно развит за да схване и ние не може да изискваме такова нещо от него.

Учителите казват, че има девет степени/нива на последователи, според капацитета им, а Будата казва, че всички негови учения са съвършени, от първото, до последното.

Для людей высшего, среднего и низшего типов высших способностей существует "Гьялва Гонг-гью", передача сознания Победоносных - учения Ати-йоги, Ану-йоги и Маха-йоги.
Для трех типов людей средних способностей существуют три внешние тантры - Крийя, Упайя и Йога. Для трех типов людей с малыми способностями есть учения шраваков, пратьекабудд и бодхисаттв.

И не то что бы различные учения Будды были разного качества, как будто то, что мы называем "высшими", - наилучшего качества, а "низшие" - второго сорта. Все его учения превосходны. Учения разные, потому что люди бывают разные. Учения, соответствующие определенным умственным способностям, носят определенное имя среди девяти колесниц. Не думайте, что Будда давал учения получше и похуже и мы должны выискать для себя учения получше; поймите, пожалуйста, что дело обстоит совсем не так. Каждое учение искусно сформулировано для определенного типа людей. Будда, будучи всеведущим, мог видеть, какого типа человек приходил к нему, и этот человек получал учение, соответствующее его уровню и изложенное в доступном для него виде. К примеру, если вы даете человеку нести некий груз, вы подбираете груз, соответствующий силам этого человека. Дать учения Хинаяны человеку, способному воспринять учения Ати-йоги, - то же, что дать маленький сверток силачу, который легко унесет его одним пальцем. Этого недостаточно. Но давать высочайшие учения Ваджраяны человеку с психологией шраваков - это то же, что нагружать ребенка тяжелой ношей, которая под силу только здоровому взрослому человеку. Ребенок упадет, он с этой ношей не справится. Таким образом, очень важно, чтобы учения давались в соответствии со способностями человека."

Тулку Ургьен Ринпоче

Хората не схващата че понякога за някои практикуващ не сработва пътя на въздържанието/отречението и те не съумяват по този път да преодолеят дадени свои нечисти* (порочни) склонности. За тях е ефикасен метода на отдаването/насищането, за да познаят пустота на даденото сетивно удоволствие да речем, или на даденото желание/копнеж.

Например при потискане на дадено свое щение, човек може да развие рак и да умре, защото психиката му би реагирала по този начин, но ако на същия се позволи да се отдаде на страстта (примерно), с едно единствено условие - да развива осъзнатостта си в това, т.е. да го прави колкото се може по-съзнателно, такъв човек със сигурност би разбрал в дълбочина нищожността на страстта и на привързаността си към нея.

Та разликата не е само в непривързаността. Тя е следствие. Разликата е в осъзнатостта.

Всички правят секс, всички се отдават на сетивни желания, но истинските практикуващи го правят за да се освободят, за да развият осъзнаване и непривързаност, за разлика от обикновените хора, които просто го правят за да си "чешат крастата".

Подобно е на това да влезеш в морето за да изучиш макротата на водата и да се освободиш от привързаността да ходиш на море/почивка, осъзнавайки цялата взаимозависима структура между кармичното семе, което подбужда това, реализирането му и плода от тази реализация, който тя носи, както и трайността на удоволствието, колко точно удовлетворява, наистина ли от него има такава нужда, и кой има нужда, и кой е удовлетворен.

Това е навлизане, разглеждане и опознаване на психо-емоционалната структура, когато тя се стреми, или се докосва до обектите, носещи и удоволствие.

Това е разбиране на действието на цялата матрица.

bdfed4dfd71a0530bd620c9109f2d412.jpg.903eb7d4b5fc297bd05a387a9ba67f29.jpg

When Trungpa Rinpoche lay dying in 1986 at the age of 47, only an inner circle knew the symptoms of his final illness. Few could bear to acknowledge that their beloved and brilliant teacher was dying of terminal alcoholism. even when he lay incontinent in his bedroom, belly distended and skin discolored, hallucinating and suffering from varicose veins, gastritis and esophageal varices, a swelling of veins in the esophagus caused almost exclusively by cirrhosis of the liver.

“Rinpoche was certainly not an ordinary Joe, but he sure died like every alcoholic I’ve ever seen who drank uninterruptedly.” said Victoria Fitch, a member of his household staff with years of experience as a nursing attendant. “The denial was bone-deep.” she continued. “I watched his alcoholic dementia explained as his being in the realm of the daikinis (guardians of the teachings, visualized in female form). When he requested alcohol, no one could bring themselves not to bring it to him, although they tried to water his beer or bring him a little less. In that final time of his life... he could no longer walk independently. At the same time then was a power about hint and an equanimity to his presence that was phenomenal, that I don’t know how to explain.”

http://www.katybutler.com/publications/commonboundary/index_files/commbound_shadowbuddhistusa_new.htm

Занимаваш се нещо странно. За да докажеш тезата си, ползваш търсачката и така откриваш критични материали, които си превеждаш с гугъл преводач. Що за безполезно занимание? Критични материали има за всеки вкл. и за Буда. Какво доказват те? Важно е мнението на тези учители, които са авторитети в тибетската традиция, а не на всякакви маргинали. Напр. ако аз напиша критика към ОТО, то никой физик няма да и обърне внимание. И освен това кого очакваш да убедиш? Себе си? Понеже е ясно, че няма да промениш моето мнение, това на Рурк или Саунд. Не харесваш Трунгпа Ринпоче. ОК. Това си е твое право. Стига сме водили този спор, понеже всеки даде мнението си, каза аргументите си и не стигнахме до съгласие. Да продължаваме е безмислено.

След като някой претендира за нещо в тибетските традиция, въпреки, че думата "претенция" не е никак точна, то е добре да се разгледат мненията на авторитетните учители.

От директни коментари лично ще се въздържа.

Имам огромно уважение и повече от симпатия към този човек.

преди 1 час, dagpo19 написа:

Занимаваш се нещо странно. За да докажеш тезата си, ползваш търсачката и така откриваш критични материали, които си превеждаш с гугъл преводач. Що за безполезно занимание? Критични материали има за всеки вкл. и за Буда. Какво доказват те? Важно е мнението на тези учители, които са авторитети в тибетската традиция, а не на всякакви маргинали. Напр. ако аз напиша критика към ОТО, то никой физик няма да и обърне внимание. И освен това кого очакваш да убедиш? Себе си? Понеже е ясно, че няма да промениш моето мнение, това на Рурк или Саунд. Не харесваш Трунгпа Ринпоче. ОК. Това си е твое право. Стига сме водили този спор, понеже всеки даде мнението си, каза аргументите си и не стигнахме до съгласие. Да продължаваме е безмислено.

Не е бил виновен човека, така са го учили, той е послушал учителите си и е понесъл общата карма, няма нищо трагично в това. Не мога да се съглася обаче, че крайностите са част от будисткото учение, като част от мантраяна може да са си ОК, не я практикувам, не мога да я коментирам. Не одобрявам лицемерието, неискреността, като част от практиката - обета на бодхисатва над всичко, това е фанатизъм. Да говориш колко вредни били крайностите, да пишеш книги за пътя отвъд тях и да ги практикуваш - няма общо с Дхарма. За нормите на съвременната цивилизация си е ОК да си лицемер и съучастник в престъпленията на другите, даже е задължително, ако искаш да успееш като личност.

Има снимков материал, видео материали, разследвания от сериозни журналисти, разкази на много очевидци. Никой не искам да убеждавам, пиша го това защото утре някой може да реши да си закупи кокаин, хероин, марихуана, амфети, прилично количество алкохол и да си отвее гарнитурата, за да достигне просветление в матрицата.

Всеки може да напише какво мисли, лично не критикувам личности, правя връзка между практики, зависимости, крайности и смърт.

Не е важно какво правиш, важно е как го правиш - присъстваш, или отсъстваш.

"Учения (получаемые нами) должны в точности соответствовать нашим индивидуальным способностям и склонностям. Когда мы чувствуем, что учение подходит нам, что оно имеет для нас смысл, мы можем быстро продвигаться, тренируясь в нем. Человек типа бодхисаттвы, например, получив учения Махаяны, сможет быстро преуспеть в занятиях ими.
Когда люди впервые сталкиваются с тибетским буддизмом, они могут подумать: "Какая странная религия! Тибетский буддизм полон разных божеств, ритуалов, - а зачем?". Иногда люди, воспитанные в других буддийских традициях, бывают ограничены своим воспитанием. Живя с ограниченными представлениями, они свято верят, что только их форма буддизма является Буддизмом, а все, существующее где-то еще, - уже не буддизм. Такое отношение похоже на существо, целиком состоящее только из одной руки (или ноги, или головы, или внутренних органов) и не имеющее всего остального, - такое существо сложно назвать целым человеком. Столь ограниченная точка зрения возможна только от необразованности. У большого ученого или у кого-то, кто хорошо знает весь свод буддийских учений, не возникнет такой проблемы. Он легко увидит, как все соотносится друг с другом, и не попадет в ловушку ограниченности. Однако некоторые думают: "Что толку в Махаяне и Ваджраяне? Учений шраваков вполне достаточно. Хорошо бы, чтобы все только их и практиковали; остальные учения никому не нужны!". Другие считают: "Учения Махаяны - вот что истинно! Остальные учения не в счет"; а третьи уверены: "Ваджраяна верна; к чему нам более низкие учения, вроде Махаяны и Хинаяны?". Все точки зрения подобного рода - полная чушь. Для полноценной жизни нам нужно целое человеческое тело."

Норбу Ринпоче (чийто чичо и учител постига "тяло на дъгата") разказва в една своя книга за махасидхи, които не само пиели алкохол, ами даже се надпивали с него (по стара тракийска традиция :-) ), съревноваващи се кой ще издържи най-много без да губи осъзнатост.

И когото някой дхарма монах ги питал защо не медитират, те отговаряли риторично с въпроса "а има ли върху какво да се медитира?!", сиреч няма Буда, няма дхарма, няма път, няма просветление.

Човек не само може да постигне просветление занимавайки се с обикновени неща, например с работа в дома, или в градината, ами може да постигне просветление занимавайки се с порочни и нечисти, с абсурдни и глуповати неща.

И докато обикновените хора трупат отрицателна карма с това, реализираните учители могат да преподадът дхармата чрез собственото* си "падение в Ада", незабрвяйки, че "Ада" е нищо повече от концептуално/ментално построяване, в нечий ум, преминало в илюзионна реализация, защото самият строящ манталността, обусловен ум, е илюзионен. 

На може да има разрушаване на принципите на дхарма, при положение, че няма дхарма (праджняпарамита).

Всичко е това е само в твоята глава.

преди 27 минути, rurk написа:

Не е важно какво правиш, важно е как го правиш - присъстваш, или отсъстваш.

"Учения (получаемые нами) должны в точности соответствовать нашим индивидуальным способностям и склонностям. Когда мы чувствуем, что учение подходит нам, что оно имеет для нас смысл, мы можем быстро продвигаться, тренируясь в нем. Человек типа бодхисаттвы, например, получив учения Махаяны, сможет быстро преуспеть в занятиях ими.
Когда люди впервые сталкиваются с тибетским буддизмом, они могут подумать: "Какая странная религия! Тибетский буддизм полон разных божеств, ритуалов, - а зачем?". Иногда люди, воспитанные в других буддийских традициях, бывают ограничены своим воспитанием. Живя с ограниченными представлениями, они свято верят, что только их форма буддизма является Буддизмом, а все, существующее где-то еще, - уже не буддизм. Такое отношение похоже на существо, целиком состоящее только из одной руки (или ноги, или головы, или внутренних органов) и не имеющее всего остального, - такое существо сложно назвать целым человеком. Столь ограниченная точка зрения возможна только от необразованности. У большого ученого или у кого-то, кто хорошо знает весь свод буддийских учений, не возникнет такой проблемы. Он легко увидит, как все соотносится друг с другом, и не попадет в ловушку ограниченности. Однако некоторые думают: "Что толку в Махаяне и Ваджраяне? Учений шраваков вполне достаточно. Хорошо бы, чтобы все только их и практиковали; остальные учения никому не нужны!". Другие считают: "Учения Махаяны - вот что истинно! Остальные учения не в счет"; а третьи уверены: "Ваджраяна верна; к чему нам более низкие учения, вроде Махаяны и Хинаяны?". Все точки зрения подобного рода - полная чушь. Для полноценной жизни нам нужно целое человеческое тело."

Норбу Ринпоче (чийто чичо и учител постига "тяло на дъгата") разказва в една своя книга за махасидхи, които не само пиели алкохол, ами даже се надпивали с него (по стара тракийска традиция :-) ), съревноваващи се кой ще издържи най-много без да губи осъзнатост.

И когото някой дхарма монах ги питал защо не медитират, те отговаряли риторично с въпроса "а има ли върху какво да се медитира?!", сиреч няма Буда, няма дхарма, няма път, няма просветление.

Човек не само може да постигне просветление занимавайки се с обикновени неща, например с работа в дома, или в градината, ами може да постигне просветление занимавайки се с порочни и нечисти, с абсурдни и глуповати неща.

И докато обикновените хора трупат отрицателна карма с това, реализираните учители могат да преподадът дхармата чрез собственото* си "падение в Ада", незабрвяйки, че "Ада" е нищо повече от концептуално/ментално построяване, в нечий ум, преминало в илюзионна реализация, защото самият строящ манталността, обусловен ум, е илюзионен. 

На може да има разрушаване на принципите на дхарма, при положение, че няма дхарма (праджняпарамита).

Всичко е това е само в твоята глава.

Донякъде е така, но пак прочетете думите на Марпа от намтара, които дадох горе. Имено подражаването на поведението  на махасидхите от начинаещи е довело до упадък на дарма в Тибет и до възникване на школата Гелуг. Това е и една от причините анутарайога тантра да се предава крайно ограничено или под формата на йога тантра. В този смисъл казаното от Шунята е вярно.  Това не може да е точка, по която да спорим. Никой не призовава практикуващите да пият или да участват в оргии. Ако някой е напълно отвъд дуални категории като чисто и нечисто, то той би трябвало не само да няма проблем да пие алкохол, но и да няма про лем да яде сурови вътрешности от риба като Тилопа, да оставя отпечатъци от дланите и стъпалата си в камък,  да живее на някое гробище или да подари тялото си на някоя тигрица. Затова започнах този разговор с бележката, че има твърде много имитатори на Трунгпа днес. Затова и акцентирам, че оценка може да бъде давана само от авторитетни учители като Кармапа, Дилго Кйенце и др. Не от хора като нас, които са го докарали доникъде. :)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.