Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 5 минути, rurk написа:

Разбирам те и имаш право на този избор! Но къде в него се побира критиката към другите пътеки? :-)

Ако няма критика на аза, ненавистта, глупостта, страданията, спокойно мога да следвам всяка приумица, но понеже се уча от собствените си грешки и опит, както от опита и грешките на другите, не го правя. Има привидно мъдри и привидно глупави хора.

• Отговори 16k
  • Прегледи 895,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 10 минути, dagpo19 написа:

Не си в час с нито една практика и приемственост. В час си само с линковете, които описват тези неща. :)

Да, и Теравада Будизма в Тайланд и Аджан Тонг не са наясно. хаха

(ето още едно линкче към неразбиращите: http://www.vipassana-bulgaria.com/wordpress/какво-е-випасана)

Ма казвам ти, че си комплексарче, ама... Дано осмислиш по-скоро! :-)

преди 4 минути, Śūnyatā написа:

Ако няма критика на аза, ненавистта, глупостта, страданията, спокойно мога да следвам всяка приумица, но понеже се уча от собствените си грешки и опит, както от опита и грешките на другите, не го правя. Има привидно мъдри и привидно глупави хора.

Абе то критаки бива да има, ама има критика и критика. :-)

преди 15 минути, rurk написа:

Шуня, знаеш ли защо Бог е създал и продължава да допуска съществуването на Будизма? :-))
За да може и тези, които Го отричат, да достигат до Него.

(при желание може да замениш "Него" с "Нея")

Бисер на познанието. Моля, всички дето имате отношение към дарма, ориентирайте се. Момчето просто не е в час, както посочих няколко пъти. Ако някой му хрумне идеята да помага, то това не е възможно. Съжалявам, че непрекъснато трябва да казвам такива неща. :(

преди 5 минути, dagpo19 написа:

Бисер на познанието. Моля, всички дето имате отношение към дарма, ориентирайте се. Момчето просто не е в час, както посочих няколко пъти. Ако някой му хрумне идеята да помага, то това не е възможно. Съжалявам, че непрекъснато трябва да казвам такива неща. :(

Хаха

преди 22 минути, rurk написа:

Абе то критаки бива да има, ама има критика и критика. :-)

Да, зависи на какво се базират. Скепсис написа нещо много мъдро отдавна, че ако човек се обърка в противоречивостта на ученията, винаги може да се върне в началото - ранния будизъм. Практикувам го това, защото винаги помага и внася яснота. 

Verse 92. Blameless Is The Nature Of Saints

For those who don’t accumulate,
who well reflect upon their food,
they have as range the nameless and 
the void of perfect freedom too.
As birds that wing through space,
hard to trace their going.

Explanation: With full understanding that nature is empty and objectless the mind is free of craving and leaves no trace of its whereabouts like the paths of birds in flight.

Онези, които нямат никакви богатства, хранят се разумно и са осмислили празнотата и безграничната свобода (нирвана) - техният път е труден за проследяване като този на птиците по небосвода.

Дхаммапада

Приятна вечер.

преди 2 минути, Śūnyatā написа:

Да, зависи на какво се базират. Скепсис написа нещо много мъдро отдавна, че ако човек се обърка в противоречивостта на ученията, винаги може да се върне в началото - ранния будизъм. Практикувам го това, защото винаги помага и внася яснота. 

Verse 92. Blameless Is The Nature Of Saints

For those who don’t accumulate,
who well reflect upon their food,
they have as range the nameless and 
the void of perfect freedom too.
As birds that wing through space,
hard to trace their going.

Explanation: With full understanding that nature is empty and objectless the mind is free of craving and leaves no trace of its whereabouts like the paths of birds in flight.

Онези, които нямат никакви богатства, хранят се разумно и са осмислили празнотата и безграничната свобода (нирвана) - техният път е труден за проследяване като този на птиците по небосвода.

Дхаммапада

Приятна вечер.

Абсолютно съм съгласен с това!

п.п.: Благодаря за цитата!
Спокойна вечер и за теб!

Добре де - един лесен въпрос.

Не ти ли се струва поне малко неуместно да обясняваш какво е випасана на човек, за който знаеш, че вече е питал по темата представителни лица на дхарма?

току-що, sound написа:

Не ти ли се струва поне малко неуместно да обясняваш какво е випасана на човек, за който знаеш, че вече е питал по темата представителни лица на дхарма?

На теб ти се струва, че му обяснявам нещо? Не.

преди 7 минути, sound написа:

Мани... това също си заслужава да се  чуе, според мен

на 17.11.2018 г. в 19:07, dagpo19 написа:

Но, пиша за шамата многократно, понеже навсякъде пише, че тя е основата за випасана.  И как никой не попита нещо относно това?

Човешките склонности са такива ,че вероятно хората първо разпитваме в продължение на няколко живота за просветлението, за нирвана и едва след това се сещаме да попитаме за шамата.

Не случайно съм споменавал Чогям няколко пъти в темата през годините - има нещо, с което не искам да занимавам другите, поне не пряко и директно, но в случая има причина, която ме провокира да ти споделя: така че само ти споделям, отношение не е нужно да вземаш, защото вече съм приел, че за това може да ми съдейства само учител, просветлен или не, но трябва да е човек с много повече опитност и компетентност по темата.

Преди да прочета тази книга, вече имах зад гърба си няколко години експерименти с медитативни практики - и всъщност още в пуберска възраст съм пробвал самоинициативно шамата и випасана. Какво и що съм медитирал, и доколко въобще може да се брои за медитация - да не го коментирам. Въпроса е, че през цялото време имаше едно постоянно чувство, което ме глождеше, а и допълнително ме глождеше, че така и не намирах как да го изразя по- ясно и формулирано. За щастие хората, които ми помагаха тогава, разбираха за какво става дума, дори разбираха по- добре от мен, направиха каквото можаха и накрая ме помолиха да не искам повече, защото все пак и техните възможности са ограничени, и те са далеч от просветлението. 

Още със заглавието на книгата сърцето ми подскочи - "духовен материализъм", да това е, това имам предвид, ще видя какво пише вътре, но "духовен материализъм" звучи точно в целта, това в което се намирам, чувството, състоянието, атмосферата, средата, бих я нарекъл духовен материализъм. Първо ми отне няколко месеца, докато я прочета - само тази книга отварях през това време. Препрочитах отделни пасажи, понякога и цели глави по 5- 6, дори може и повече пъти да са. Макар да съм напреднал в текста, някои дни се връщах по- назад или се зачитах пак в началото. Сетне 2- 3 месеца оставих всичко, оставих прочетеното да зрее в мен - от тогава насетне не мога да посегна към практика.

Какъв смисъл, след като егото неизбежно ще обърне всичко в своя полза - не съм чувал за такава практика, от която егото не може да се възползва. Тогава .... (?!?) А вече е късно - онова, което разказа за активността и покоя на ума; когато се опитваш да медитираш пак и пак, редовно, спазвайки някаква дисциплина, под окото на по- опитни хора - може би не успяваш да медитираш кой знае колко, съзнанието все си хуква нанякъде, опитваш се да уловиш "нещото", а то все се изплъзва, но когато решиш да спреш практиките, изведнъж се оказва, че нещото идва при теб и те кара да изпитваш желанието пак да медитираш. И не можеш да се отървеш - захвърляш всичко, книги, практики, филми, хора, обръщаш гръб на цялата тема, а тя пак е пред очите ти. Не се отказвам - затварям си очите ..... но какъв наивник само, да си затвори очите в случая е, като да каже сезам отвори се пред пещерата на Али Баба.

Понякога не издържам - не мога да се спра, господи наркотици съм вземал и такава абстиненция не съм изпитвал, интензивността на вътрешното усещане става толкова силна и нетърпима, че се предавам,  оставям ръката ми да посегне към шоколада, макар много добре да знам, че не трябва, но ще се оставя да изпълнявам поне една малка практика десетина дена. И после пак спирам.

Предполагам се досещаш защо ти разказах това, но все пак. Аз съм във конфликт със себе си - хем искам да практикувам, хем не искам и не мога да взема окончателно решение в тази ми дилема, която аз съм си създал. Извинявам се, че ще го прочетат други хора, но тука има доста, които са ми пример, защо не е добра идея да продължавам все така самоинициативно да опитвам практики - като цяло резултата от самообучението не ми харесва нито в моя случай, нито сред онези, които срещам.

Така, че моля те - не се разочаровай. Нямам против да си разочарован от мен, но струва ми се, че се разочароваш и от себе си - поднасяш информацията достатъчно добре, за да изпитваш подобни негативи. Че аз не те питам за шамата, випасана или някоя друга практика - причината е изцяло в мен ...... е и в теб е, доколкото не си просветлен, но що за причина е това? все едно да кажа "а е Скепс ти пък като ходи по Индия толкоз ли не можа да се просветлиш, че да ми кажеш как да стане и при мен".

Това е, което исках да ти кажа - имам си причини да не питам, не търся от теб отношение към тези причини, както искаш така ги раглеждай, смешни, скучни, банални няма значение, но бива да знаеш, че причината да не те разпитвам за практики не е в теб, няма нищо общо с теб, с твоята опитност, знания и доверчивост, тъкмо напротив: покрай теб човек лесно може да прояви интерес към дхарма, към медитацията, в това отношение поне аз те харесвам, в много други не ми се нравиш, но по отношение на медитацията имаш харизма, да не се бях самовъвлякъл в такова положение или да се бяхме срещнали преди години, определено щях да те разпитвам за повече и повече подробности, поне в този аспект се познавам достатъчно добре, за да знам какво пиша.

п.п. отдавна се каня да ти споделя тези неща.

Малко от онова, което обичам.

"Purnam idam, Purnam ada-ha (Това е съвършенство, цялостност, завършеност)

Purnaat Purnamudachyate (Това, което е съвършено и цялостно, се ражда от съвършенството и цялостта)

Purnasya Purnamadaya (Съвършенството и цялостта носят съвършенство и цялост)

Purnam eva vasishyate (Това, което остава, е само съвършенство и цялост/завършеност.)

И в друг превод краят звучи така: Отнеми цялост от цялостта Ще остане пак само цялост"

преди 7 часа, sound написа:

...

Може би ще бъде счетено за нахално да се мешам и обаждам в това твое откровение към трето лице, но ще ти напиша две-три думи.
Първо състоянието ти е съвсем нормално. Всички пинават през това. То е обикновена съпротива на т.н. "его" (в повечето случаи хората не знаят какво е "его" - това е "аз", усещането за "аз"-ност, за индивидуалност, съществуваща относително независимо от всичко друго).
Единствената практика, която т.н. егоистично (обусловено) съзнание не използва за да продължава да се утвърждава и да се разкрасява, то е Шамата. Шамата, или Самадхи има няколко значения и респективно разлики в Будизма и Хиндуизма. В Будизмът е по-скоро "концентрация", с идеята ума да се насочи в една посока, към един обект, посредством което (това е трик) да се успокои и практикуващия, чрез Випасаната (особеното прозрение) да разпознае същността на Покоя, а от там и на себе си. Сиреч Шамата е привеждане на ума в Покой. В Хиндуизмът Самадхи е термин означаваш някакъв вид просветление, като има различни степени. Своего рода смърт приживе. Махасамадхи е окончателна смърт. Самадхи е и преживяване на смъртта без да умираш, т.е. може да се "завърнеш". Ето защо тези, дето го преживяват и се "завръщат" се наричат "Два пъти родени" (в Християнството това е "Новораждането").

Цитат

Евангелие от Йоана, трета глава

1 Между фарисеите имаше един човек на име Никодим, юдейски началник.

space.gif
2 Той дойде при Исуса нощем и Му рече: Учителю, знам, че от Бога си дошъл учител; защото никой не може да върши тия знамения, които Ти вършиш, ако Бог не е с него. space.gif
3 Исус в отговор му рече: Истина, истина ти казвам, ако се не роди някой отгоре, не може да види Божието царство. space.gif
4 Никодим Му казва: Как може стар човек да се роди? може ли втори път да влезе в утробата на майка си и да се роди? space.gif
5 Исус отговори: Истина, истина ти казвам, ако се не роди някой от вода и Дух, не може да влезе в Божието царство. space.gif
6 Роденото от плътта е плът, а роденото от Духа е дух. space.gif
7 Не се чуди, че ти рекох: Трябва да се родите отгоре. space.gif
8 Вятърът духа гдето ще, и чуваш шума му; но не знаеш отгде иде и къде отива; така е с всеки, който се е родил от Духа. space.gif
9 Никодим в отговор Му рече: Как може да бъде това? space.gif
10 Исус в отговор му каза: Ти си Израилев учител, и не знаеш ли това?

Та от това те е страх и към това имаш съпротива. Егоистичното ти съзнание просто не иска да умре, сиреч бяга от трансформацията. Това е всичко. Затова хем имаш т.н. стремеж - в теб стремежа е пробуден, хем, понеже още ума ти не е трансформиран/пречистен, имаш страх и съпротива. Съвсем нормална реакция. А стремежът е много силно нещо. Той е по-силен от всичко, защото зад него стои Любовта към себе си.
Помня, преди години, когато минавах през това състояние, и плачех пред един от учителите, ридаейки, че не искам родителите ми да страдат, ако умра (с това се оправдаваше егоистичното ми съзнание), той просто ми каза, че никой няма да страда за мен, с което направо тогава ме покърти. Хахаха
Но тази мистична смърт си е досъщ смърт, само че не умираш, но преживяваш смъртта. Минаваш, опознаваш и разбираш смъртта, а от там и живота. Без да разбереш смъртта, няма как да я победиш, затова Самадхи е смърт, както и Нирвана се провежда като "угасване". Все някога бива да се родиш изново преди да умреш действително, но за да стане това трябва да умреш по въпросния мистичен начин, което е парадоксалното за съзнанието!

Цитат

Някои казват, че обичат,
а са толкова дребнави...
Ако пред огъня застанат дали
ще именуват всеки пламък?
Само момент на лудост
и душата им ще рухне.
Моля се за всички тях:
разруши ги преди да умрат!

Мевляна Руми

В Будизмът задължително с Шамата бива да се яви и Випасана (особено прозрение, проникновение).

И понеже по-горе споменах за угасване на мисли, на съзнанието, а от друга страна споменах за това, че не е задължително да се минава през въпросното, ще поясня, че Шамата/Випасана в Теравада (Хинаяна, макар че Теравада не е 100% Хинаяна) е различна от Шамата/Випасана в Махаяна/Ваджраяна, защото са различни възгледите за Нирвана, сиреч целите, и докато в Теравада се цели и се счита за връх Нирвана на Покоя, която се явява и трети Печат, то в Махаяна/Ваджраяна има и четдвърти Печат, който Нирвана отвъд покоя и движението, отдвъд дуалността, защото сами по себе си Самсара и Нирвана на Покоя/Трансцедента са полярности/крайности. Ето защо т.н. Архати, угасващи в Нирвана на Поскоя са наречени "бегълци в Нирвана" (от Самсара, от страданието). Но от друга страна, ако не угаснеш в Нирваната на Покоя, няма как да всъпиш в Пътя на Бодхисатва, т.е. няма да може да имаш яснотата.

Въпросният скепсис, или по новому дагпо, няма опитността в смъртта (затова го наричам глупак/идиот, защото реално той е все още такъв, нищо че се перчи), още не е угасвал сиреч, затова той не може да даде адекватен отговор, или да бъде в адекватна полза за теб, но пък както си решиш... :-) Понякога кармата не позволява да излезеш от "омагьосания кръг".

Съществува един много популярен великденски тропар в Православието, който е недвузначен, ако човек се замисли дълбоко над него:
"Христос воскресе из мертвих,
смертию смерт поправ
и сущим во гробех живот даровав."

Христос възкръсна от мъртвите,
със смъртта си смъртта победи
и на тия, които са в гробовете, дарува живот!

В будизма целите са в рамките на човешкия живот. Когато един брахман попитал Буда: "Ти Бог ли си?", "Ти дух ли си?" - Буда отговорил: "Не".  Буда е човек, който отхвърляйки своето илюзорно "аз" се извисил се над страданията, "придобивайки" безметежно и открито съзнание. Буда е този който се е пробудил.

Далай Лама (този упадъчен еретик от гелуг, както го наричат някои тук, които леко му завиждат, може би) е казал, че за да си будист трябва да имаш правилна настройка, първо. Подчертава че целта не е нито да умреш, нито да се преродиш (да не се привързваш нито към този, нито към следващ живот, да изкорениш алчността, ненавистта и заблудите - Дхамапада), а да достигнеш спокойно състояние на ума (шамата) и мъдрост (випасана), чрез които да си от полза на другите същества, които по нищо не се различават от теб.

преди 1 час, Śūnyatā написа:

В будизма целите са в рамките на човешкия живот. Когато един брахман попитал Буда: "Ти Бог ли си?", "Ти дух ли си?" - Буда отговорил: "Не".  Буда е човек, който отхвърляйки своето илюзорно "аз" се извисил се над страданията, "придобивайки" безметежно и открито съзнание. Буда е този който се е пробудил.

На последната дума се обръща малко внимание, а тя е съществена. Терминът два пъти роден изразява същото. И може би е малко по-точен, защото този тип съзнание или това състояние на съзнанието, което се пробужда, преди това никога не е било пробудено в човека. Да, ние всички спим от гледна точка на това състояние на съзнанието. Но ще подчертая, че спим само от тази гледна точка. Може много да се разсъждава и медитира над видовете съзнания, но разбира се само преживелите ги могат да ги разберат в пълнота.

Колкото до шамата и випасана, то в момента нямам намерение да се занимавам с тях. Усилията ми са насочени в друга посока. В момента мога да ги използвам за кратко в определени моменти, но без да спазвам пози, продължителност и т.н. знам, че ако ги практикувам както трябва ще подобря концентрацията си, търпението и други неща, но както казах, сега акцентът ми е другаде. Мога сравнително бързо да успокоя ума си и без медитация или немислейки за нищо, или използвайки определени вече заучени опорни мисли, чрез които незабавно си припомням преходността на всичко ставащо около мен.

Ще обърна внимание на още някои неща свързани с различните видове съзнание. Много се говори за илюзорността, но тя е относителна. В будно състояние можем да разберем илюзорността на сънищата, но не и със съзнанието по време на сън. Така и нашия свят е илюзорен, но само за пробуденото съзнание. За нашето съзнание, той си е реален. Ние можем да разберем преходността на явленията, но да говорим за илюзорност са приказки, които можем да повтаряме, но не и да разберем с това си съзнание.

преди 20 минути, Shiniasu написа:

Мога сравнително бързо да успокоя ума си и без медитация или немислейки за нищо, или използвайки определени вече заучени опорни мисли, чрез които незабавно си припомням преходността на всичко ставащо около мен.

Полезна практика.

преди 1 час, Shiniasu написа:

Така и нашия свят е илюзорен, но само за пробуденото съзнание. За нашето съзнание, той си е реален. Ние можем да разберем преходността на явленията, но да говорим за илюзорност са приказки, които можем да повтаряме, но не и да разберем с това си съзнание.

Ако ги мислим като реални, логично няма как да се освободим от тях. Можем да се опитаме да разберем.

Тези, които са свободни от илюзии, 
които са прозрели безпределната празнота,
които са се избавили от привързаността си към непостоянните неща,
които са отхвърлили съблазните и са се отрекли от желанията...

Дхаммапада 97

За съжаление, то почти нищо от написаното за шамата и випасана от Рурк не е вярно, а и това, което е вярно е подвеждащо представено. Причината е явната липса на опит в този тип практики, както и на автентични инструкции. Визирам частта за будистката медитация, понеже с друга не съм се занимавал и не мога да имам мнение. Прочие, първата ключова инструкция относно това как да настроим ума си, когато правим шамата, е да се научим да поставяме вниманието си върху избрания обект по един много отпуснат, релаксиран начин за кратък период от време. Като начало за половин или една минута. За това дори не е нужно да правим формална практика, т.е. можем да го правим винаги, когато се сетим и имаме желание.Това е и общата инструкция, когато имаме съпротива да практикуваме - по-малко  дори да се пет минути на ден, но всеки ден.

преди 2 часа, dagpo19 написа:

За това дори не е нужно да правим формална практика, т.е. можем да го правим винаги, когато се сетим и имаме желание.

Можем да го правим ежедневно, ако искаме да достигнем дълбочина на покоя. Полезно е да видиш и на живо как се прави, както и да получиш инструкции. Благодаря. Шамата е освобождаване от представите, най-общо, така го разбирам. Рурк мисля че влага някакво друго значение в понятието бодхисатва, макар че и в махаяна като бодхисатва се обозначава този, който е достигнал дълбок покой, визирам "Сутра върху лотосовия цвят на върховната дхарма".

преди 4 часа, Śūnyatā написа:

Можем да го правим ежедневно, ако искаме да достигнем дълбочина на покоя. Полезно е да видиш и на живо как се прави, както и да получиш инструкции. Благодаря. Шамата е освобождаване от представите, най-общо, така го разбирам. Рурк мисля че влага някакво друго значение в понятието бодхисатва, макар че и в махаяна като бодхисатва се обозначава този, който е достигнал дълбок покой, визирам "Сутра върху лотосовия цвят на върховната дхарма".

Жалко. Написах един много подробен коментар за шамата, но не го сейвнах и форума отказа да го публикува, понеже билп изтекло много време. Карма, т.е. не му е било времето. Друг път. :)

преди 27 минути, dagpo19 написа:

Жалко. Написах един много подробен коментар за шамата, но не го сейвнах и форума отказа да го публикува, понеже билп изтекло много време. Карма, т.е. не му е било времето. Друг път. :)

Е нищо, нали си проявил желание и състрадание. Но понеже коментара, желанието и състраданието също са празни и непостоянни, когато ги няма налице всички условия не се проявяват. А въпросната сутра учили ли сте я? Нагарджуна 20 пъти се позовава на нея в Муламадхямакакарика.

Также [я] вижу бодхисаттв,Молчаливых, погруженных в покой,Которых почитают боги и драконы,Но [они] не считают это радостью.

Великое сострадание [он] делает [свoeй] обителью,
Мягкость, спокойствие и терпение - [Своим] одеянием,
[Учение], что дхармы пусты -
[Своим] местом.
Опираясь на это, проповедуй Дхарму!

Его мысли спокойны,
[Он] не испытывает ни страха, ни слабости.
Манджушри! Это называют -
Проповедью Сутры о Цветке Дхармы
В последующие века, спокойно следуя
Начальному правилу деяний бодхисаттвы.

Сутра о Цветке Лотоса Чудесной Дхармы

преди 16 минути, Śūnyatā написа:

Е нищо, нали си проявил желание и състрадание. Но понеже коментара, желанието и състраданието също са празни и непостоянни, когато ги няма налице всички условия не се проявяват. А въпросната сутра учили ли сте я? Нагарджуна 20 пъти се позовава на нея в Муламадхямакакарика.

Также [я] вижу бодхисаттв,Молчаливых, погруженных в покой,Которых почитают боги и драконы,Но [они] не считают это радостью.

Великое сострадание [он] делает [свoeй] обителью,
Мягкость, спокойствие и терпение - [Своим] одеянием,
[Учение], что дхармы пусты -
[Своим] местом.
Опираясь на это, проповедуй Дхарму!

Его мысли спокойны,
[Он] не испытывает ни страха, ни слабости.
Манджушри! Это называют -
Проповедью Сутры о Цветке Дхармы
В последующие века, спокойно следуя
Начальному правилу деяний бодхисаттвы.

Сутра о Цветке Лотоса Чудесной Дхармы

Чел съм я веднъж, но не съм я учил. 20 пъти? Нито един стих от ММК не съдържа препратка към тази сутра или бъркам? Поправи ме моля, ако греша, но подобно нещо чувам за първи път...

преди 51 минути, dagpo19 написа:

Е значи - да не сме чули повече, че не питаме за шамата. :giggle1:

преди 6 минути, dagpo19 написа:

Чел съм я веднъж, но не съм я учил. 20 пъти? Нито един стих от ММК не съдържа препратка към тази сутра или бъркам? Поправи ме моля, ако греша, но подобно нещо чувам за първи път...

Четох обширни коментари на руски, че при първото четене малко схванах от нея, в тях го пише това. Нагарджуна я е знаел, тя е по-стара и е от основополагащите праджняпарамита сутри, особено за китайския и японския будизъм. Има много добри гатхи в нея. Една на Субхути, който овладял от Буда учението за празнотата ми е от любимите.

преди 5 часа, Śūnyatā написа:

Четох обширни коментари на руски, че при първото четене малко схванах от нея, в тях го пише това. Нагарджуна я е знаел, тя е по-стара и е от основополагащите праджняпарамита сутри, особено за китайския и японския будизъм. Има много добри гатхи в нея. Една на Субхути, който овладял от Буда учението за празнотата ми е от любимите.

Може, но директно позоваване няма. Доколкото, както знаеш, Нагарджуна се счита за този, който е получил праджняпарамита сутрите от Нагараджа, то има логика да ги е познавал. Аз в момента не мога да възпроизведа и 1/3 от това, което сме учили, т.е. имам го записано и конспектирано, но много неща не ги помня. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.