Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

М. Добре. Миси...

• Отговори 16k
  • Прегледи 893,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

Абе я някой по-запознат от мен да сподели дали има някаква връзка, че това salus menstrualis като натисна превод в транслейтора от латински и ми излиза safety flowers? Все за цветя става на въпрос! Решено ще ставам "цветарка" и туй то. Намасте. :)

Абе я някой по-запознат от мен да сподели дали има някаква връзка, че това salus menstrualis като натисна превод в транслейтора от латински и ми излиза safety flowers? Все за цветя става на въпрос! Решено ще ставам "цветарка" и туй то. Намасте. :)

"пречистваща сол" значи.

Много по-страшно, гадно и болезнено е подлагането на пречистващия процес, отколкото можеш да си представиш.

Виждала си ме в такова състояние...

Но друг начин няма, поне не знам на някой да е известен.

Намасте.

• 2 месеца по-късно...

Какво те интересува? И ако може ползвай кирилица.

Ок, извинявам се. Исках да попитам дали някой знае какво се преподава от тях и дали някой познава Иво?

Ок, извинявам се. Исках да попитам дали някой знае какво се преподава от тях и дали някой познава Иво?

Да на втория въпрос. На първия - преподават се нови Дананг-приемствености. Там си пише подробно. Само че ако искаш да учиш при тях, трябва да отидеш до Мексико.

Да на втория въпрос. На първия - преподават се нови Дананг-приемствености. Там си пише подробно. Само че ако искаш да учиш при тях, трябва да отидеш до Мексико.

Да прочетох подробно всичко от сайта, както и друга по стара информация за тях. Но това будизъм ли е? Как работи този "нов" метод? А относно ходене до Мексико, ми се струва нелепо да уча будузъм в Мексико от Българин. А и финансовите условия са непосилни за мен, там ясно е казано че без сериозна дана няма да се дават учения. Какво мислите вие по този вепрос?

Да прочетох подробно всичко от сайта, както и друга по стара информация за тях. Но това будизъм ли е? Как работи този "нов" метод?

Повечето учения на тази планета, осбенно Ваджраяна на новите (сарма) приемствености, както и Дзог чен са били давани именно като дананг или терма. Да речем, тантрите предавани от махасидхите в Индия. В този смисъл, това не е нещо ново, а е обичайно. Методът работи, както всички други методи - получаваш приемственост и после практикуваш.

А относно ходене до Мексико, ми се струва нелепо да уча будузъм в Мексико от Българин.

Тъй или инак в България няма къде да изучаваш сериозно будизъм. Трябва да отидеш някъде извън страната да помолиш за учения, да ги получиш и да ги практикуваш. До Индия и Непал, няма да ти излезе по-малко скъпо. Инак, добри учители има и в Европа. Зависи към какво си се ориентирал.

А и финансовите условия са непосилни за мен, там ясно е казано че без сериозна дана няма да се дават учения.

Всъщност не е точно така. От една страна, никой учител бил той тибетец или западняк няма да ти даде учения просто така, без нищо. В миналото тибетците като Марпа напр. са давали цялото си имущество, за да пътуват до Индия и да получават учения. От друга страна, ако имаш искрен интерес, но нямаш финансови възможности да направиш дарение, всеки автентичен учител ще ти даде ученията безплатно. Лама Иво е финансирал хора да пътуват до Мексико на негови разноски и им е давал учения, без да иска нищо от тях. Но по принцип, ако човек има възможност трябва да се ангажира по този начин, защото ако не може да се откаже от нещо толкова малко, каквото е материалния комфорт, да мисли, че може да постигне някакви резултати в Дхарма е наивно. Подобни дарения отиват за Дхарма и за други благородни цели. Никой автентичен учител не ги задържа за себе си.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Повечето учения на тази планета, осбенно Ваджраяна на новите (сарма) приемствености, както и Дзог чен са били давани именно като дананг или терма. Да речем, тантрите предавани от махасидхите в Индия. В този смисъл, това не е нещо ново, а е обичайно. Методът работи, както всички други методи - получаваш приемственост и после практикуваш.   Тъй или инак в България няма къде да изучаваш сериозно будизъм. Трябва да отидеш някъде извън страната да помолиш за учения, да ги получиш и да ги практикуваш. До Индия и Непал, няма да ти излезе по-малко скъпо. Инак, добри учители има и в Европа. Зависи към какво си се ориентирал.   Всъщност не е точно така. От една страна, никой учител бил той тибетец или западняк няма да ти даде учения просто така, без нищо. В миналото тибетците като Марпа напр. са давали цялото си имущество, за да пътуват до Индия и да получават учения. От друга страна, ако имаш искрен интерес, но нямаш финансови възможности да направиш дарение, всеки автентичен учител ще ти даде ученията безплатно. Лама Иво е финансирал хора да пътуват до Мексико на негови разноски и им е давал учения, без да иска нищо от тях. Но по принцип, ако човек има възможност трябва да се ангажира по този начин, защото ако не може да се откаже от нещо толкова малко, каквото е материалния комфорт, да мисли, че може да постигне някакви резултати в Дхарма е наивно. Подобни дарения отиват за Дхарма и за други благородни цели. Никой автентичен учител не ги задържа за себе си.

Да разбрах за това че са нов вид учения, но това е Дзок чен, може ли да се предават така без предварителна подготовка и практика? И това не е ли неправилно, те затова са тайни защото са трудни за разбиране от обикновения ум и е необходимо години сериозно занимание практика зада натрупаш заслуги да получиш такива учения. Аз съм бил в Индия и Непал, и знам че нищо не се получава без да дадеш, и съм давал дана. Но никой гуру не ми е казвал "тарифа" или точна сума. Това се определя според мен от това колко ти е помогнал с свойте учения. А и Иво говори и дава за пример много Дон Хуан, какво общо има това с Будизум и Дзок Чен?

Да разбрах за това че са нов вид учения, но това е Дзок чен, може ли да се предават така без предварителна подготовка и практика? И това не е ли неправилно, те затова са тайни защото са трудни за разбиране от обикновения ум и е необходимо години сериозно занимание практика зада натрупаш заслуги да получиш такива учения.  

Това, което е качено на сайта като практики е за установяване на връзка. Относно тайните и самая там има интервю, в което нещата са обяснени, а ако се регистрираш във форума, там има тема, в която тези въпроси са разгледани подробно. Що се отнася до това дали е типично такива неща да се дават толкова директно, отговорът е, че не е типично. Повечето тибетски учители или нямат желанието, или нямат смелостта да го правят, или просто следват постепенния подход (лам рим). Такъв напр. е случая при моите учители, защото лам рим е съществена част от тяхната традиция. Но има и изключения - напр. Намкай Норбу Ринпоче. Много тибетски учители имат към него същите възражения, които имаш към това, което прави Иво.

. Но никой гуру не ми е казвал "тарифа" или точна сума.

Ти питал ли си? Зависи какви учения и посвещения си искал, както и от кого. Много учители от състрадание дават учения безплатно, но по мои впечатления това често на работи, защото хората, които ги получават не натрупват заслуга и не ги ценят.

Това се определя според мен от това колко ти е помогнал с свойте учения.  

Как да разбирам това? Получаваш учения, практикуваш и ако ти помогнат проявяваш щедрост. Само че, както знаеш щедростта е първата парамита. Чрез нея натрупваш заслугата, която е нужна, за да "работят" ученията за теб.

А и Иво говори и дава за пример много Дон Хуан, какво общо има това с Будизум и Дзок Чен?

Няма общо. Това е друга традиция и практикуването и води до по-различен резултат. Но има общо с търсенето на истината, както и с пътя, който е следвал Иво. Но ако питаш дали прави някакъв микс от будизъм, Дзог чен и учението на дон Хуан, отговорът е не.

Това, което е качено на сайта като практики е за установяване на връзка. Относно тайните и самая там има интервю, в което нещата са обяснени, а ако се регистрираш във форума, там има тема, в която тези въпроси са разгледани подробно. Що се отнася до това дали е типично такива неща да се дават толкова директно, отговорът е, че не е типично. Повечето тибетски учители или нямат желанието, или нямат смелостта да го правят, или просто следват постепенния подход (лам рим). Такъв напр. е случая при моите учители, защото лам рим е съществена част от тяхната традиция. Но има и изключения - напр. Намкай Норбу Ринпоче. Много тибетски учители имат към него същите възражения, които имаш към това, което прави Иво.   Ти питал ли си? Зависи какви учения и посвещения си искал, както и от кого. Много учители от състрадание дават учения безплатно, но по мои впечатления това често на работи, защото хората, които ги получават не натрупват заслуга и не ги ценят.   Как да разбирам това? Получаваш учения, практикуваш и ако ти помогнат проявяваш щедрост. Само че, както знаеш щедростта е първата парамита. Чрез нея натрупваш заслугата, която е нужна, за да "работят" ученията за теб.   Няма общо. Това е друга традиция и практикуването и води до по-различен резултат. Но има общо с търсенето на истината, както и с пътя, който е следвал Иво. Но ако питаш дали прави някакъв микс от будизъм, Дзог чен и учението на дон Хуан, отговорът е не.

Не че имам много опит в получаването на специални учения и практики, не съм имал и "мой" гуру, но съм посещавал лекций и официални семинари на Ринпочета и Кенпо в Индия и Европа. Където се дават учения, и се изисква дана. Но се дава колкото имаш или можеш. Важното е да е искрено и от сърце. Мисля че най голямата дана за едину чител е искреното посвещение а не финасови изражение. А в случея с Иво, в сайта му пише че първо трябва да се отиде до там което струва около 1000 долара билета, след това там да се плаща нощувка наблизо около 90 долара на вечер (и нали е ясно че една седмица е нищо, небходимо е много повече време) и всички разходи който са необходими. И че плус още толкова минимум за дана. И че той нямал никакви доходи пък имал по 1000 евро разходи на месец, пък купил имот там отишъл с яхта до там и сега трябва да го издържат там хората и то българи който не разполагаме с такива възможности. Тези условия стесняват много кръга на хората който могат да си позволят това под 5%. Да не говорим пък че избяга от Бг с думите че никога повече няма да върне и тук всички сме били лоши и неспособни на духовно развитие и т.н. Съгласете се че това е голяма сума пари и колко и какви хора биха отишли. За един обикновен човек пък даже Българин ( който е лъган грабен и загубил вяра и доверие) това звучи като чисто шарлатанство и използва тези учения зада забаламосва хората (което е и предателство към дарма), на мен ми изглежда че е тръгнал по пътя на Карлос Кастанеда и е решил да се замогне от това. Ок негова си работа но дали ние в Бг имаме нужда от това. Ако е постигнал реализацията която преподава, така ли щеше да постъпи?
Сутрите винаги започват с Ананда, който казва: ”Така чух...” Това е доста съществено, то ни казва много. Ананда, който е записал всичките думи на Будата, не е твърдял, че ученията са дошли от него. Той ясно е казал, че просто повтаря думите, които е чул от Буда Шакямуни. В днешно време всички искат да бъдат оригинални, особено учителите. Чел съм книги от модерни учители, които твърдят, че ученията... им са тяхно собствено откритие. Хората в това модерно общество са някак си привлечени от нови и оригинални неща. Но тук, ние не гледаме ничии изобретения, ние гледаме незамърсената автентична дхарма, думите на Будата. Живеем в свят, в който сме изтезавани от постоянна несигурност. Духовността се е превърнала в бизнес. Имайки предвид тази несигурност, знаейки слабото място на хората, е доста лесно да продаваш духовност. Някои от вас може би са бизнесмени и бизнес дами, и съм сигурен, че знаете какво е необходимо, за да се продава. Първо казвате на хората че има нещо което трябва да имат, нещо което нямат. След това им казвате, че мястото от където трябва да го купят е тук, от мен. Аз имам това от което се нуждаете. Будата е казал: ”Не разчитай на човека, а на ученията. Не разчитай на думите, а на значението.” Това е страхотен съвет. Когато навлизаме в духовния път, важно е да сме много внимателни.

Добре ще отговоря, макар че не съм сигурен каква е целта на заниманието. По начало нямам навика да обсъждам поведението на учители, мой или чужди, още по-малко публично и във форуми. След като си получавал учения, би трябвало да ти е известен този текст:

Аз ще се принизя, ако, под влияние на замърсявания,

говоря за грешките на другите бодхисатви,

Следователно, да не споменаваш грешките на другите,

встъпили в Махаяна, е практиката на бодхисатва.

(32 стр. от "37 практики на бодхисатва на Тогме Зангпо")

Тъй като предполагам, че не би могъл да прецениш с увереност кой е и кой не е бодхисатва, а още по-малко кой има и кой няма реализация, това с което си се заел е много рисковано и неразумно, според мен.

За протокола - лама Иво не е бил мой учител, не е мой учител и не възнамерявам да уча при него. От друга страна, имам лични впечатления от него, а също така съм получавал учения от някой от неговите учители, които са едни от най-авторитетните будистки учители въобще. Зная тяхното мнение и отношение към него. Ако искаш да го научиш и ти просто ги попитай. Така се постъпва, а не се задават въпроси в теми като тази - "Будизъм за любопитни".

Мисля че най голямата дана за едину чител е искреното посвещение а не финасови изражение.

Това е ясно. За един автентичен учител размера на дарението е без никакво значение. То е от значение за този, който дава. Както когато сееш облагодетелстваш себе си, а не земята.

Тези условия стесняват много кръга на хората който могат да си позволят това под 5%.?

Точно така. Мислиш ли, че кръгът от хора, които получават дълбоки учения от тибетските учители е по-голям. И между другото, не е яхта, а по-скоро шхуна и вече е продадена. И тук, и там всичките им средства отиват за Дхарма. И тук, и там живеят много скромно. Специално Иво винаги е давал всичко, което има за Дхарма и не е задържал нищо за себе си.

Да не говорим пък че избяга от Бг с думите че никога повече няма да върне и тук всички сме били лоши и неспособни на духовно развитие и т.н.

.Избягал е неподходяща дума. Замина. Ако ти се разпознаваш сред тези, които са неспособни на духовно развитие, то проблемът е твой. А че ситуацията у нас не е подходяща за развитие на Дхарма се доказва от факта, че тук не идват учители, които да дават сериозни учения. Лама Джампа Тхайе, който повече от две деситилетия подържаше група у нас я закри. Другите, които идват дават по някоя лекция и ритуално посвещение и си заминават.

. Ок негова си работа но дали ние в Бг имаме нужда от това.

Че той не е в БГ, тъй че питането ти е безпредметно. Сам казваш, че изискванията са толкова високи, че малцина могат да си ги позволят. Тогава какво те притеснява? Притеснявай се от големите организации, които нямат такива изисквания, но печелят от количеството на членовете си.

Ако е постигнал реализацията която преподава, така ли щеше да постъпи?

Ще се повторя - общоприетият начин е да попиташ неговите учители, а не да започваш подобни теми.

Първо казвате на хората че има нещо което трябва да имат, нещо което нямат. След това им казвате, че мястото от където трябва да го купят е тук, от мен. Аз имам това от което се нуждаете.

Да, не си ученик на Оле Нидал? Това ми е познато отнякъде. Коректно е да посочиш автора. Всъщност това е от учение на Шамар Ринпоче, но тъй като едва ли учиш в Бодхи-пат, защото тогава щях да те познавам, е най-веротно да си в ДП. Ако практикуваш в тази организация, то поведението ти е обяснимо.

Добре ще отговоря, макар че не съм сигурен каква е целта на заниманието. По начало нямам навика да обсъждам поведението на учители, мой или чужди, още по-малко публично и във форуми. След като си получавал учения, би трябвало да ти е известен този текст:   Аз ще се принизя, ако, под влияние на замърсявания, говоря за грешките на другите бодхисатви, Следователно, да не споменаваш грешките на другите, встъпили в Махаяна, е практиката на бодхисатва. (32 стр. от "37 практики на бодхисатва на Тогме Зангпо")   Тъй като предполагам, че не би могъл да прецениш с увереност кой е и кой не е бодхисатва, а още по-малко кой има и кой няма реализация, това с което си се заел е много рисковано и неразумно, според мен.   За протокола - лама Иво не е бил мой учител, не е мой учител и не възнамерявам да уча при него. От друга страна, имам лични впечатления от него, а също така съм получавал учения от някой от неговите учители, които са едни от най-авторитетните будистки учители въобще. Зная тяхното мнение и отношение към него. Ако искаш да го научиш и ти просто ги попитай. Така се постъпва, а не се задават въпроси в теми като тази - "Будизъм за любопитни". Това е ясно. За един автентичен учител размера на дарението е без никакво значение. То е от значение за този, който дава. Както когато сееш облагодетелстваш себе си, а не земята.   Точно така. Мислиш ли, че кръгът от хора, които получават дълбоки учения от тибетските учители е по-голям. И между другото, не е яхта, а по-скоро шхуна и вече е продадена. И тук, и там всичките им средства отиват за Дхарма. И тук, и там живеят много скромно. Специално Иво винаги е давал всичко, което има за Дхарма и не е задържал нищо за себе си.     .Избягал е неподходяща дума. Замина. Ако ти се разпознаваш сред тези, които са неспособни на духовно развитие, то проблемът е твой. А че ситуацията у нас не е подходяща за развитие на Дхарма се доказва от факта, че тук не идват учители, които да дават сериозни учения. Лама Джампа Тхайе, който повече от две деситилетия подържаше група у нас я закри. Другите, които идват дават по някоя лекция и ритуално посвещение и си заминават.     Че той не е в БГ, тъй че питането ти е безпредметно. Сам казваш, че изискванията са толкова високи, че малцина могат да си ги позволят. Тогава какво те притеснява? Притеснявай се от големите организации, които нямат такива изисквания, но печелят от количеството на членовете си.     Ще се повторя - общоприетият начин е да попиташ неговите учители, а не да започваш подобни теми.   Да, не си ученик на Оле Нидал? Това ми е познато отнякъде. Всъщност това е от учение на Шамар Ринпоче, но тъй като едва ли учиш в Бодхи-пат, защото тогава щях да те познавам, е най-веротно да си в ДП. Ако практикуваш в тази организация, то поведението ти е обяснимо.

Не съм ученик на Лама Оле Нидал, такаче не са това мотивите ми. В последния ми пост можеш да разбереш мотива ми. Да наричаш Иво "Лама" ми звучи доста смешно, пък даже и "бодисатва" аре стига! Както виждам си много добре запознат с случващото се около Иво, и какво прави. И виждам че определено му симпатизираш, няма лошо. И такива информаций от рода на "давал всичко за дарма" са чиста спеколация. И недей веднага да ме хулиш защото съм изразил мнението си. И за твоя информасия го познавам лично и съм му сърбал попарата, и съм ходил в с. Краево в центъра му. Повярвай ми не всичко отива за Дарма и си живее доста охолно. По мое мнение трябва да изтрие имената на всички Будистки учители от биографията си, така само мърси тяхните имена. Това момче за мен е един самовлюбил се човек който се мисли за голяма работа а всъшност не е. И знам защо замина, заради кавги за пари. И съм готов да понеса лошата карма от това, дори и в сверата на ада да се пержа, но да съм предупредил други. И нали затова е този форум, да се обменя информасия и обсъжда, или се лъжа? Ако съм убидил някой друг (освен Иво) се извинявам. Може да ти звучи страно но намеренията ми са чисти.

Не съм ученик на Лама Оле Нидал, такаче не са това мотивите ми.  

Изписването на Оле Нидал с титлата "Лама" с главна буква при това е показателно. Не че не е лама, т.е. учител, който има квалификация да дава Убежище и лунг за Ньондро. Още по-показателно е, че цитираш един от най-авторитетните Карма Кагю учители, какъвто е Шамарпа, но без да споменаваш името му и  то в превод, който е популярен в ДП. Там, обаче, не се разпространява едно друго негово учение, което сега ще постна. Eто: http://www.shamarpa.org/index.php?id=109

Още веднъж не съм повледовател на Лама Нидал! И не отклонявай темата с него! И цитата който използвах, намереих в интернет и незнам от кого е. Просто смисъла е това което исках да кажа.

Редактирано от konig (преглед на промените)

И недей веднага да ме хулиш защото съм изразил мнението си.

Не те хуля, изобщо. Просто казвам, че така не постъпва, според това, което са ми преподавали моите учители. За твоите не знам.

По мое мнение трябва да изтрие имената на всички Будистки учители от биографията си, така само мърси тяхните имена.  

Нали ти казах - потърси тяхното мнение. Напиши им писмо и получи отговор. Инак, мнението ти е без значение.

Лама Нидал!

Пак. Виж сега, не съм паднал от Марс. Само учениците на Оле го наричат Лама и го изписват по този начин.

Стига, казах че въоще не го познавам пък камоли да съм му ученик. И май само учениците на Иво го наричат "лама" Иво. И въоще Иво не може да се сравнява с него, такова сравнение е невъзможно.

И май само учениците на Иво го наричат "лама" Иво.

Наричам "лама" всеки, който е квалифициран Ваджраяна-учител. Един от учителите ми е лама Джампа, който е първият учител на Иво и имам представа какво е мнението му за него. Ти просто изразяваш някакви твои лични впечатления, които както казах не са от значение, тъй като нямаш компетентността да го правиш.

И въоще Иво не може да се сравнява с него, такова сравнение е невъзможно.

Това е вярно. Не е възможно. Единият е Ваджраяна-учител, а другия е популяризатор на будизма, което всъщност е роля достойна за уважение.

Забелязвам определено пристрастието ти в отговорите който даваш. Ок е, няма проблем. Какъв Ваджраяна учител е Иво? Стига че ще станем смешни тук с тази дискусия. Половината от неща който сам си е писал за себе си са пелна измишльотина. Сам си зима интервюта сам си отговаря, сам си се хвали и сам си казва колко е велик. Стига да прочетеш новият му саит. Толкова ли е трудно да се види това? Ваджраяна учител! Много е далече от това въобще да се нарича учител пък камо ли Ваджраяна! P.S. И имам правото да критикувам който си искам, особено самозванци като него. Защото съм свободен от всякакви норми и представи и съм свободен да изразявам лично мнение. И виждам по далече относа си.

Редактирано от konig (преглед на промените)

За да няма неяснота, тук има няколко документа, включително от Шамар Ринпоче, за квалификацията и активността на Лама Оле. 

http://www.lama-ole-nydahl.org/official-recognition/

Шамар Ринпоче редовно дава учения и посвещения в центровете основани от Лама Оле. Всички статии от сайта на Шамарпа са преведени и достъпни в центровете в България. 

Всички тези центрове (около 650) са под духовното ръководство на Кармапа.

Кармапа също често дава учения и посвещения в нашите центрове. 

Усмихнат ден. 

Всичко добро на всички. 

Стига че ще станем смешни тук с тази дискусия.

Ами тези, които стават смешни са учениците на Оле Нидал, които проявяват самоинциатива да критикуват други учители, дори без да са се консултирали със своя учител, дали това е редно. Просто е, всъщност. Иди при Оле Нидал и го попитай дали е правилно да критикуваш учител, който е признат от своите учители, някои от които дойдоха по негова покана у нас. Да критикуваш публично и по интернет-форуми. Още веднъж, ако искаш да се информираш за квалификацията на един учител има само един начин - питаш неговите учители. Другото е несериозно и детинско. И не ми казвай, че не си ученик на Оле Нидал. Това е очевидно от това, че цитираш статия на Шамар Ринпоче, която няма как да си чел освен ако не си член на организацията DW или на BodhiPath, но ако беше второто щяхме да се познаваме, тъй че е първото. Има и още много неща, но няма да ги посочвам.

За да няма неяснота, тук има няколко документа, включително от Шамар Ринпоче, за квалификацията и активността на Лама Оле. 

Тези доkументи са известни. В тях никъде, обаче, не се казва, че Оле Нидал е Ваджраяна учител. Тибетците са много дипломатични, но и много прецизни в тези неща. А и всичко това е добре известно. Няма как да предаваш Ваджраяна, ако нямаш квалификация да даваш абхишека. Но това не означава, че Оле Нидал е някакъв несериозен учител. Както писах по-горе, той е популяризатор на Дхарма и активността му трябва да бъде уважавана и ценена.

Всички тези центрове (около 650) са под духовното ръководство на Кармапа.

:) Това е все едно да кажеш, че всяко село и паланка у нас са под ръководството на Президента Плевнелиев.

Кармапа също често дава учения и посвещения в нашите центрове. 

Да, всеки месец. Моля, малко по-сериозно. Три обиколки из Европа за 10-на години, често ли го наричаш? Като повечето време учения са дават в Дагпо Кагю Линг във Франция, а не в центровете на DW. Да не говорим за ученията, които дава в Азия и най-вече в КИБС.

Тъй че, никой не критикува Оле Нидал, неговата активност и DW. Oбаче, някои недобре ориентирани негови последователи критикуват други учители. Нещо, което не би одобрил нито Оле Нидал, нито, който и да е друг будистки учтел.

Шамар Ринпоче редовно дава учения и посвещения в центровете основани от Лама Оле.

Сега видях това твърдение. Ми, не искам  да съм груб, но това меко казано е невярно. Шамар Ринпоче е давал учения в центовете на DW не повече от четири-пет пъти. Той дава учения в своите центрове и тези учения имат много малко общо, да не кажа нищо общо, с ученията, които се дават в центровете на DW.

Всеки е свободен да избира живота, гледната точка и действията си. 

Не мога да приема тази покана за танц. 

Усмихнат ден и нощ. 

Ами тези, които стават смешни са учениците на Оле Нидал, които проявяват самоинциатива да критикуват други учители, дори без да са се консултирали със своя учител, дали това е редно. Просто е, всъщност. Иди при Оле Нидал и го попитай дали е правилно да критикуваш учител, който е признат от своите учители, някои от които дойдоха по негова покана у нас. Да критикуваш публично и по интернет-форуми. Още веднъж, ако искаш да се информираш за квалификацията на един учител има само един начин - питаш неговите учители. Другото е несериозно и детинско. И не ми казвай, че не си ученик на Оле Нидал. Това е очевидно от това, че цитираш статия на Шамар Ринпоче, която няма как да си чел освен ако не си член на организацията DW или на BodhiPath, но ако беше второто щяхме да се познаваме, тъй че е първото. Има и още много неща, но няма да ги посочвам.

Абе ти не разбрали че не съм никакъв, нито ученик нито последовател, на Лама Нидал, ма ако проделжаваш да ма кордисваш там още малко, ще ме разочароваш още повече.

Ти си личи колко ревностно и пристрасно защитаваш и осъждаш, много ми напомняш на Иво, маи сте доста гъсти там нещо и настъпах някой по мазола.

Как въобще се усмеляваш да правиш такова сравнение, все едно да сравняваш мравка със слон. Този Иво нито има годините нито опита да въобще да се нарича учител, пък камоли Ваджраяна учител. Той освен в интернет да ловува невежи ученици и да се прави на голям разбирач друго не може.

Просто ме е срам да водя такава дискусия и то с човек който има претенций да разбира от Будизъм. Ти щом не виждаш че той просто няма как да бъде такъв учил, ми стават много неща ясни.

Ма какво и да очаквам, то самия той не вижда собствената си заблуда от арогантност и самовлюбие пък камоли негов ученик.

Такаче другия път когато си приказвате сладки Вджраяна приказки му кажи да остави България на мира с неговите болни амбиций и просто да не се връща тук повече.

Да си напише в биографията че е станал Карлос Кастанеда и да изтрие всичко будиско от сайта, биографията и главата си.

Това е срамно и позорно, мърси името на такова безцено учение.

Той е разгневил много божества и Дарма протектори такаче неизбежно е неговото падение, и тогава разичарованието в евентуални негови последователи че е огромно.

Просто мислете мъдро и истината ще си проличи.

P.S. И дано си разбрал че да си "научен" будист тоест да си чел много и да си философ не те прави будист, докато всичко не се пренесе на ниво опитнос и личо преживяване, ще си остане всичко само приказки. И есенцията на будизмът ще остане неразбрана.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.