Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за....../

Featured Replies

• Автор
преди 40 минути, _ramus_ написа:

Това е цел само за емоционални хора, недостатъчно зрели за нещо много отвъд това.

Не изпитваш емоции и вече си отвъд тях. Правилно ли разбрах? Какво е това "нещо много отвъд това" и има ли общо с темата? 

• Отговори 10,1k
  • Прегледи 518,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• А, като започнат да пускат само ваксинирани да пишат и в раздела за мистика и езотерика, проблемът ще се оправи. Тогава ще си все сред нормални хора. Иначе няма да мирясаш, докато не изгониш и не опра

• Śūnyatā
    Śūnyatā

Ако можете поне малко да осъзнаете емоциите си в момента на тяхното възникване, вие ограничавате тяхната активност и те стават подобни на тийнейджъри, които са под надзора на бдителен възпитател. Вие

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Добре дошла ! Къде беше като те нямаше ?

Публикувани изображения

преди 2 минути, Śūnyatā написа:

Правилно ли разбрах

Не, нищо не си разбрал и няма как, след като си останал до реакция на първия абзац.

Досега го писах, ако се интересуваш наистина, опитай да прочетеш внимателно и не до първия абзац, без да залиташ емоционално, както вече си заучил с повторения.

• Автор
преди 55 минути, _ramus_ написа:

ОТДЕЛЯНЕТО на потоците на емоциите и когнитивния смислов план е много важно, защото първоначалните емоционални сработвания веднага подтискат когнитивната дейност от висок порядък. И когато се приучи да не се реагира емоционално и да се запази вътрешен стабилен баланс, се предпоставя възможност за стабилна вътрешна мисловна работа - САМО ПРИ ТОВА УСЛОВИЕ...

Реализация на вътрешен стабилен баланс се практикува в будизма (упекха), но не мога да разбера какво се цели, какъв е смисълът на тази "стабилна вътрешна мисловна работа". Какво измисли ти лично, в крайна сметка? 

преди 6 минути, Śūnyatā написа:

Реализация на вътрешен стабилен баланс се практикува в будизма

Тц, твърде набързичко си прочел, а и нямаш дори основен опит.

Вътрешен стабилен баланс - не се практикува нито в будизма, нито където и да е. Стига се до него с практически похвати и след това служи като основна база за напреднала вътрешна работа.

Отделянето на потока на емоциите, от когнитивния поток - е най-важното нещо за всеки "основен план" за работа. Без това е просто нелепо да се говори...

А поведението ти сред форума вече години наред говори че емоционалният поток ти е основен и приоритетен... Отгоре на всичко те фиксира и всяка когнитивна работа се върти именно около този поток. Това е огромен ограничителен фактор и така "задържа" развитието ти.

• Автор
преди 12 минути, _ramus_ написа:

Вътрешен стабилен баланс - не се практикува нито в будизма, нито където и да е. Стига се до него с практически похвати и след това служи като основна база за напреднала вътрешна работа.

Така както си го написал, няма как да е от полза на някой. Какви са тези "практически похвати" - можем само да гадаем. 

преди 2 минути, Śūnyatā написа:

няма как да е от полза на някой.

някой... а после - "гадаем" - в множествено число...

Гадайте си, това не е написано към емоционалните ти движения и ако разполагаш само с тях няма как да стигне до "теб", нито до "вас".

Както и темата не е училище, нито пък списвам материал някой да го ползва за фантазиите си. "Наркотици" и вдъхновителни бустери не предлагам и не ме интересуват.

• Автор
току-що, _ramus_ написа:

някой... а после - "гадаем" - в множествено число...

Гадайте си, това не е написано към емоционалните ти движения и ако разполагаш само с тях няма как да стигне до "теб", нито до "вас".

Както и темата не е училище, нито пък списвам материал някой да го ползва за фантазиите си.

Тогава няма смисъл и да пишеш. Защо си губиш времето? Не ти остава много. Фантазирай си сам. 

преди 13 минути, Śūnyatā написа:

Тогава няма смисъл и да пишеш. Защо си губиш времето?

Пак дойде време за реденето на незрелите детинщини. :) 

Да не би ти да определяш "смислите ми"... както и "моето време"?

Или пък че понеже "на теб ти остава много време" е важно да го прекараш сред фантазиите си колко си "спокоен" и вярванията ти как " с практиката ще достигнеш до чистата радост"... :)

Ей до това е довела безпомощността и емоционалните заигравки цял живот.

• Автор
на 22.04.2022 г. в 21:06, _ramus_ написа:

Или пък че понеже "на теб ти остава много време" е важно да го прекараш сред фантазиите си... 

Стига с тия фантазии. Същото важи и за теб. Ако си мислиш, че не прекарваш всичко което пишеш сред фантазиите си - много се лъжеш. Разликата между теб и мен е че аз осъзнавам фантазиите си като фантазии, докато ти си фантазираш че си отвъд тях и виждаш чистата реалност. Което те прави най-обикновен измамник. 

преди 16 часа, Śūnyatā написа:

аз осъзнавам фантазиите си като фантазии

Душко пожарникарска - фантазираш че осъзнаваш нещо си. Настоятелно си търсиш "разлики" и винаги "оня отстреща се лъже, докато ти си осъзнат, знаеш кое е "истина" и "чиста реалност". Измамилият се се изиграва че 'другия' е измамник, а той е провидец! :) Направо "мадхямик, та дрънка".

Да видим ли суровата реалност - в собствените ти думички се крие безпомощността:

на 22.04.2022 г. в 20:34, Śūnyatā написа:

Реализация на вътрешен стабилен баланс се практикува в будизма (упекха), но не мога да разбера какво се цели, какъв е смисълът на тази "стабилна вътрешна мисловна работа".

Когато нещо човек не знае, си дава сметка че не го разбира - ако е мотивиран и интелигентен, ще намери начин.

Признанието е нещо чудесно, но това не говори за осъзнаване, а тук е по-скоро в ролята на оправдание. В допълнение - отново сред думичките ти се отпечатват дефектите и изкривяването от прочита ти - примерно "стабилна вътрешна мисловна работа"...

Всъщност  сериозната психична практика се нуждае от постигане на стабилно вътрешно състояние, за да остане практикуването независимо  от емоционалните движения. Емоционалните явления в отражението са проблем за всяка вътрешна работа - без значение дали преживяванията са позитивни или негативни. В този смисъл - практиката в будизма минава през прийоми как да се излезне от влиянието на потока от преживявания, чрез който сред всеки човешки субект се реализира фалшиво усещане за "екзистенция", наречено "мая"...

В този смисъл да пледираш как "целта на будизма " бил достигането на 'чиста радост, доброта и с тях - излизането от илюзиите' е просто поредната ти религиозно-фантастична нелепица. 

Не можеш да разбереш и няма как, защото "вътрешната стабилност - като изходно състояние за практиката", "отделянето на потоците сред възприятието" са ти неизвестни и фантастични величини, без всякаква стойност и значение. И да гадаеш, и да не - тия неща не са за теб и никога няма да станат. И щом досега си потънал в тия измишльотини колко си будист и практик... няма нужда от пояснения.

Понеже такава практика ти се явява сред някаква друга вселена, ти си си замоназначил кое какво значи "практика" и се тръбиш по темата колко осъзнат будист и папагалиш възхвалително  години нещо толкова тривиално и банално. Отгоре на всичко - дори не си способен да го спишеш със свои думи без да изпълниш написаното с глупости и недоумици. И целият този театър - за да възхвалиш как си си намерил фантазен начин да се "почустваш добре" и колко е велико това, буда, тоя или оня - бля-бля...

Издържа без нужната ти калдатска дозичка няколко дни - при това "без декларации и бомбастични изцепки как ще медитираш и ще се потопиш в чистата радост и покоя. :) Това ти е рекорд, байдъуей - Алелуйа, бебчо!

Добре, че тъчеш на няколко стана, щото абстиненцията е кофти работа и с нея карастанчовите те връщат в дупката от която бягаш.

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

• Автор
на 30.04.2022 г. в 10:16, _ramus_ написа:

и винаги "оня отстреща се лъже, докато ти си осъзнат, знаеш кое е "истина" и "чиста реалност". 

Пак лъжеш. Никъде не съм твърдял, че знам кое е истина, освен в относителният й аспект. А чистата реалност по определение не може да се познае, поради изменията внасяни от съзнанието и поради несъвършенството на човешкия мисловен апарат. 

Докато завряния в ъгъла разум се опитва да си обясни необяснимо - изпуска възможността дори частично да осъзнае какво се случва тук и сега. 

Така че говори за себе си. Докато се опитваш да анализираш другите, да ги обиждаш и иронизираш - изпускаш възможността да работиш по духовното си израстване. Има една такава поговорка: Който ругае и унизява другите, преди това е поругал и унизил себе си. 

преди 4 минути, Śūnyatā написа:

преди 10 минути, Śūnyatā написа:

Никъде не съм твърдял, че знам кое е истина,

Душко стига с лъжите. Не ме карай те ти търся глупостите от изцъкването за "безспорната истина в будизма".

Няма да коментирам останалите поредни глупости тук - просто отново си "в джаза".

Толкова ли е трудно да се прецениш - като са ти само глупости в главата, защо не спреш да изнасилваш темата с примерите си за невежество? Нито едно включване нямаш от известно време. Спря да наливаш и чуждици - и сега лъсва нищетата и безсилието. Нито схващаш, нито имаш ниво... но пък .... дежурния защитен рефрен с огледалниченето "рамус лъже... щото". Или пък глупостите с "народните поговорки" и какво "казал тоя или оня"...

Нали бе душко ти беше провидял илюзиите на егото си - как така ти се е качило на главичката и те чука по челцето, докато ти се играеш на будист? Защо нищичко от това не го "прочете" по сутрите?... Ама то само с подборки от написано ако ставаше...

• Автор
на 3.05.2022 г. в 13:36, _ramus_ написа:

Душко стига с лъжите. Не ме карай те ти търся глупостите от изцъкването за "безспорната истина в будизма".

Няма да коментирам останалите поредни глупости тук - просто отново си "в джаза".

Толкова ли е трудно да се прецениш - като са ти само глупости в главата, защо не спреш да изнасилваш темата с примерите си за невежество? Нито едно включване нямаш от известно време. Спря да наливаш и чуждици - и сега лъсва нищетата и безсилието. Нито схващаш, нито имаш ниво... но пък .... дежурния защитен рефрен с огледалниченето "рамус лъже... щото". Или пък глупостите с "народните поговорки" и какво "казал тоя или оня"...

Нали бе душко ти беше провидял илюзиите на егото си - как така ти се е качило на главичката и те чука по челцето, докато ти се играеш на будист? Защо нищичко от това не го "прочете" по сутрите?... Ама то само с подборки от написано ако ставаше...

Впечатленията оставени в съзнанието при четене на темата не бива да считат за доказателства относно реалността на прочетеното. 

на 7.05.2022 г. в 8:31, Śūnyatā написа:

Впечатленията оставени в съзнанието при четене на темата не бива да считат за доказателства относно реалността на прочетеното. 

Аууу, това е класика в коридорите на 4ти километър!

преди 20 часа, kipen написа:

Аууу, това е класика в коридорите на 4ти километър!

Не за първи път в темата лъсват невежеството, фантазиите, заблудите и лъжите на нейният "форумен корифей".

Виртуалът е наводнен от "наужкимци" и за тях всичко е "наужким", вкл и те самите. Поне за игри и фантазиране - става и идва тематичния рефрен "на мен ми е достатъчно...."

преди 1 час, _ramus_ написа:

Не за първи път в темата лъсват невежеството, фантазиите, заблудите и лъжите на нейният "форумен корифей".

Виртуалът е наводнен от "наужкимци" и за тях всичко е "наужким", вкл и те самите. Поне за игри и фантазиране - става и идва тематичния рефрен "на мен ми е достатъчно...."

https://back2nature.rocks/симулация-и-симулакрум-матрицата-в-ко/ :

"Може уверено да твърдим,  че съвременната информационна реалност е пълна с фантоми, че “развенчаването” на табутата на някои области от нашия живот с цел отваряне очите на обществото доведе до емоционално, енергийно изхабяване на тези отношения и създаденият образ веднага престана да съответства на действителността, която той следва да отразява. Подобно “опустошаване на отразяваната действителност” и построяването на отражения на тези отражения (и без това вече “празни” и несъответстващи на нищо) са едни от най-ярките характеристики на настъпилия информационен век. Това е “построяване на многоетажни въздушни замъци, които имат за основа пропаст”. Трябва да се отбележи, че човек, сблъсквайки се с подобна подменена реалност, въобще не я преживява безболезнено."

Няма как, бре човеко!

"Изкухяхме" отвътре, болшинството. Стереотипите се амортизираха от преизползване при "маркетирането". Едновремешното "мълчание" и "вътрешна преработка", вече са заместени от модерното "празноговорене".

Тъпото е, че темата е за "будизъм", а пък таман "шорт-кътите" ти към будизма не хващат дикиш баш у "будиста".... Не знам точно що не може, но пък вече си изказах предположението за причината - прекалено много си е повярвал, че знае, и не му остава място да научи от много знаене. Типичният циклаж на високото самочувствие без покритие.

преди 2 часа, kipen написа:

Може уверено да твърдим

Подобни няколко заучени псевдоакадемични фрази са запазена марка за духовният говорител, изразител и религиозен защитник - сред калдата. Той ги е научил всичките тия и умело ги подражава в изказа си. Това, разбира се - когато карастанчовите му го докарат до поредната забивка.

от модерното "празноговорене"

Не мисля че има нещо "модерно" в тия игри. Може би "мода" е масовизирането на незрелости и етапни "болести".

преди 9 минути, _ramus_ написа:

Може уверено да твърдим

Подобни няколко заучени псевдоакадемични фрази са запазена марка за духовният говорител

Но могат да се ползват и от други! ...различни са контекстите, в които е използвано. А и "уверено" не е "със сигурност".

Подкрепям мнението ти за "масовизирането". Защото според мен, малко по-образно, причината да е толкова често срещано това явление във виртуала е "разрушаването на баража" на обществената самокритичност, която рефлектираше индивидуално в определена форма на съвестност какво и как се пише в обществени форуми.

А малко "по-генерализирана" причина, клоняща повечко към трансперсоналните аспекти от психиката ни като човеци, е че това е несъзнателен "стремеж към саморазуршение". (само като налогичен пример - "Смяна на полюса" на либидото и "обръщането" му в деструдо). Което пък съм споменавал "по-повърхностно", като това, че модерното за доста хора залитане към "будизма" под формата на религия е - "услужлив будизъм", за замаскиране на "бягството от реалността" и "отговорността да живееш".

Религиозното значение и интерпретация, които се придават на текстове, в които се претендира, че се споделят думи на Гаутама, според мен отразява един принцип, проявяващ се в психическите ни процеси, които можем да вербализираме като описание - че "едното се стреми да се слее с цялото, а цялото да се изрази чрез едното". 

В голяма част от съзнателния живот, на голяма част от хората, този принцип е слабо осъзнаван и се свежда до личното съзнателно като несъзнателен стремеж, като некво интуитивно усещане за привлечане към.... Поне според моите си наблюдения.  .... изразява се и като "сблъсъкът" между Индивидуума и Социуума....

А в самата статия, която авторът пише по книгата на Бодрияр - "Симулакрум и симулация", има изказано и едно становище: 

"За съвременния човек идеята за симулация на реалността несъмнено е привлекателна. Интернет, компютърните игри – всичко това показва една реалност, която всъщност не съществува, освен виртуално. Много хора се връщат към проблема за доказателството за нашето съществуване, кое можем да наричаме с думичката “реално”: филмите, книгите повдигащи подобна проблематика привличат всецяло вниманието на човечеството.

Точно това явление - поставянето под съмнение на реалното съществуване на действителността, както и да срещам доста хора "прехласнати" по религията-будизъм, според мен отразява несъзнаваният "стремеж към саморазуршение", което избива и до "бягство от реалността" и некви форми на нихилизъм и "за живота наужким", "безсмисленият свят сам по себе си" и т.н.

А самата "масовост" на явлението е ефект у индивидите, като отражение и следствие на динамиката на социо-икономическите процеси, съпътстващи глобализацията.

Принципно в темата, поне според заглавието й, има потенциала да са "побере" дискусия" за що е то действителност, обективна реалност и някакви аналогии с тази проблематика в "будистки" текстове, ама нещо "будистите" си четатат самите текстове, както им изнася....пък и игнорират чужди интерпретации на съфорумници, но пък цитират ли цитират интерпретации на "будисти" или пък как трябвало да се интерпретира според еди кво си, еле пък къде как било написано, та и чуждици с неизяснено значение на български...."будистки фундаментализъм", ;).

преди 3 часа, kipen написа:

четатат самите текстове, както им изнася

не, не както им изнася. Заради същото е налична колективна система за взаимна корекция на грешките и заблудите, които са неизбежни. Нали се сещаш защо местният "корифей" и говорител е "светски тип" и всякакви там "будистки" организации не са му по вкуса... :) Веднага ще го защипят по фантазиите и миражите, а с тях му е ок... Освен това - "му е достатъчно"...

Не че в такава колективна система няма теденциозност и не поддава на колективните потребности, конкретика и динамика. Но будизма няма нищо общо със социума и колективното съзнание. Гаутама е краен индивидуалист и дори в легендите за живота му той извървява съвсем свой вътрешен път - от социалната си идентификация към крайната индивидуализация. Такъв път няма нищо общо с човешките групи... просто няма как. Но за да се стигне до това се минават етапи, някои от които задължително се формират сред социото. Въпроса не че ги има, а да се израснат като така се реализира развитието.

"Виждам" някой противоречиви моменти в поста ти, но като цяло съм съгласен с насочеността му.

В т.ч. съм съгласен, че използвах некоректно "както им изнася", при положение, че можех да уточня, че е въпрос на ползи, "тухлички", с които да се иззижда черупката-образ на "правоверния будист" или на "разбирача на будизма"... все такива бутафорни форми.

А и да уточня, че визирам суетните "поп-будисти", дето тръбят, че са такива и шляпат, ли шляпат за порядките в "будистката религия" 😞

преди 5 часа, kipen написа:

"поп-будисти"

Това ми хареса! :) Благодаря, че ме развесели ... :) Звучи ми като фолклорен будизъм ... НО, пряката асоциация е чалга-будизъм ... :) 

Благодаря ти, че ме разсмя .... Надявам се, че не си го патентовал и мога да го ползвам при други обстоятелства ... 

преди 8 часа, kipen написа:

поп-будисти

просто са потребители на идеи и идеали. Търсачи на ползи...

Когато отвътре напират "карастанчовите" се търси усилено "сламка" - където, каквато. Въпросният е минал вече през няколкото от популярните сред социума такива податки. И от историята на редките му списвания относно личната му легенда съвсем ясно личи какво точно е "търсил"  и стремил. Заради това сега го играе на "намерил"...

Неизбежно е всяка от системите за вътрешна трансформация да предложат и съвсем социално-религиозен вариант. В този смисъл изваждането на будизма сред масовия социум е неизбежно да не се пренесе и преведе спрямо масовите социални потребности...

В ДАО-изма е съвсем същото, но самото ядро от идеи, постановки и пътища са гго защитили да не се разпилее в народни сговори. Затова пък в народите, които сега са "КИТАЙ" се е появил "Конфуций", който чудесно схваща какво е нужно сред масовия социум и как да го задържи все пак " на ниво". Разбира се - и достатъчно разумни социални тогавашни управители, които да вкарат "конфуцианството" сред социалното битие и държавното устройство. Като се има предвид че народите, които днес са КИТАЙ са с твърде различна култура от тия в Тибет и на юг от същата.

Предполагам че ти е направило впечатление, че сред социалните готови "сламки" изобилстват от предложения за предлагане на "спасение" и "изход от страданието"... Това съвсем не е случайно - просто потребностите определят предлагането.

Вижда се дори по форума - най-остър е стремежа към "спасение" именно на тия, които най-остро се нуждаят от него. И е съвсем характерен психичен маркер - намерилите тръгват да тръбят как вече са "открили истината". После в търсене на социална компенсация на незначителността им до преди това се почва "пропагандата" на личната им стъкмистика..., до игрите как 'спасявам' слабите, невежите, неуките и тия повторяеми сценки на "говорители, поучители и будители, пред публика"...

преди 23 часа, _ramus_ написа:

просто са потребители на идеи и идеали. Търсачи на ползи...

Ти не си по-различен от тях ... защото: Не генерираш идея или изповядваш идеали, а ползваш техните илюзии за захранване на твоето Его. = това ти е намерената полза от тях ... Хавал да ти е ... :) 

• Автор
на 12.05.2022 г. в 7:36, dioib написа:

Ти не си по-различен от тях ... защото: 

Както някои хора се омагьосват от идеи, така други са заслепени от омразата. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.