Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

преди 3 часа, rurk написа:

FB_IMG_1440741264067.jpg

Какво е посланието на този знак?

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 309,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

преди 2 минути, mecholari написа:

Какво е посланието на този знак?

22, Словото, Цялостност

Събиране на Небето и Земята.

"... както на Небето, тъй и на Земята."

преди 5 часа, Aumi написа:

Всеки човек ползва своите си силогизми при разсъжденията.

Ами не, по скоро имаме консенсус. Великия Декарт за това нарича дедукцията "по лесната част". В Правила за ръководство на ума. То в това му е и смисъла на силогизма, в създаването на убедителна илюзия за разбирателство и саморазбирателство.

Докато не се появят зевзеци от рода на Зенон, Буда и Бор.

преди 16 часа, Aumi написа:

Затова истината за едни не е истина за други и обратното. :whist:

За коя истина драга ми Аумке?

Без значение за коя истина става въпрос, ти не приемаш моята истина за истинска. :)
Защото истината е относително понятие и истината за едни, не е истина за други.

И тъй-като сме в темата за Юдаизма, нека не се отклоняваме от нея.

Юдеите вярват, че те са богоизбран народ и това е неоспорима истина за тях. Но това не е истина за хората които не вярват в тази теория. От което следва, че истината е относителна и субективна.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

на 23.06.2016 г. в 12:57, Росен Р. Александров написа:

малко ти куцат познанията. Ясна ми е целта ти. Но в България няма да успееш :> Само забележи че всички тук те вземат за мезе.

Не , не всички .Аз съм християнин и я възприемам сериозно .Тя е една от най- начетените от много други в този форум.Имали сме спорове , различни гледни точки , но тя е добър събеседник. Всеки може да вярва в каквото си поиска ,свободна воля имате.А твоите въпроси са наивни и малко детински.Аз не съм кръстен ,вярвам в Исус Христос.  Знам че е измислен герой , но това не ми пречи да вярвам .Той просто олицетворява епохата в която живеем.Така че , води дискусия с малко повече уважение.А Борис колко българи е погубил , при покръстването на българите.Лека ти вечер.

преди 4 минути, valkiria1 написа:

...

...

Самата Библия, не доказва нищо. Вярата сама по себе си, не е доказателство.
Няма нито един факт доказващ, че евреите са богоизбран народ!
Самият факт, че евреите са били гонени от Древен Египет, Древният Рим, Европа и къде ли не, доказва, че съвсем не са богоизбран народ и не се ползват с никакви привилегии от страна на Бог.

/И моля, когато се посочват факти, не го приемай като лични нападки или като някаква омраза, било тя расова или личностна.
Много пъти съм заявявала, че от евреите наистина има много мъдри и велики хора, на които винаги съм се възхищавала. Но фактите са си факти, религията си е религия./

....

ГЕОГРАФИЯТА НА ЕВРЕЙСКИТЕ ГОНЕНИЯ ОБХВАЩА ВСИЧКИ КОНТИНЕНТИ, РАСИ И РЕЛИГИИ

Евреите били били изпъдени от Древен Египет като група прокажени.

Главното обвинение срещу евреите непосредствено преди началото на нашата ера, т.е. от установяването на римско покровителство над Юдея и управлението на Ирод Велики, било за неуважение на боговете на другите народи (веротърпимост).

През средновековието и новото време 

Евреите били обявени за предателски настроени през средновековието от  арабите, Халифата, турците и Византия.

След загубата в битката при Манцикерт, било турено началото на Кръстоносните походи, а с тях и на същинските средновековни гонения на евреите с началото на Инквизицията.

Евреите били последователно прогонени от:

• Крим – през 1115 г. и 1350 г.;

• Силезия – през 1155 и 1494 г.;

• Германия – през 12 век, 1348 г., 1510 г. и 1555 г. – по време на Контрареформацията и след излизането на трактата на Лутер – „За евреите и техните лъжи“.

• Англия и Уелс през 1290 г.;

• Франция – през 1182 г., 1306 г., 1321 и 1394 г.;

• Прованс – през 1430 г.;

• Унгария – през 1349 г. и 1360 г.;

• Австрия – през 1421 г., последвано от различни места в Германия през XVI век;

• Литва – през 1445 г. и 1495 г.;

• Испания – през 1492 г. е най-известното прогонване, ведно с изгонване и от

• Сицилианското кралство със Сардиния – през същата 1492 г., последвано от

• Португалия – през 1497 г.;

• Тунис – през 1535 г.;

• Неаполитанското кралство – през 1541 г. и

• Папската държава – през 1569 г. и 1593 г.

Преследванията срещу евреите продължили и на изток през 18 век – в Бохемия и Моравия – през 1744/45 г. Между XV век и 1772 г. на евреите било забранено заселването в Русия.

Мнозина смятат „Еврейския въпрос“ за изобретение на нацистите, но този въпрос всъщност бил поставен много отдавна –  по време на Просвещението от 1753 г. насетне възникнал за политиката и термина „еврейски въпрос“.

Най-сериозните преследвания на евреите били от страна на православните казаци на Богдан Хмелницки в Източна Европа през 1648/49, а след убийството на цар-освободител отпървомартовци, царската тайна полиция вдъхновила погромите. В началото на 20 век в отговор на ционизма и „Еврейската държава“ на Теодор Херцел излезли и протоколите на Ционските мъдреци. В Третия Райх на Райнхард Хайдрих била поверена координацията по окончателното решение на еврейския въпрос след провала на Мадагаскарския план.

След създаването на държавата Израел, в периода 1948-1967 г. почти всички евреи от мюсюлманските Алжир, Египет, Ирак, Сирия и Йемен избягали от тези държави от страх за живота си.

https://alterinformation.wordpress.com/2013/02/07/92056262/

на 6/2/2016 в 21:48, scepsis108 написа:

...

Фирмата за производство на "швейцарски часовници" помни една колоритна личност. Според прима-балерината на талмудизма следва да се причисли към хазарите. Украинският му произход отхвърля оригиналността му на евреин. Сфарадското съсловие  язвително и презрително в прав текст ги нарича "миризливи руснаци", а за тези в поли - "руски курви". Нашият герой се казваше Владимир, накратко Вова. Вова бе класически алкаж, прост като коруба на руска балалайка, изпълняващ длъжност санитар. От него научих нови термини на руския мат, но запомнящо се оставя обяснението за гумените жени. Работата той сравняваше с гей-парад, съответно всички "големи глави" на колектива - "педрили". На гей парад не се ходи с празни ръце и ако си нямаш дружка купуваш надуваема гумена жена. Но тук много трябва да внимаваш, защото има един нюанс. Надуваш, надуваш и хопа - мъж! С подобни философии той се преобличаше в съблекалнята и предаваше на по-младите житейски опит. Разбира се споделеният мироглед го събираше с себеподобни, а това биеше по джоба. Просенете е до време от колегите си и в един момент той посегна на знаковите банкноти, за да си купи папироси. Парите обаче не връщаше на мястото им и това се забеляза от самия собственик на кантората. Вова получи червен картон, а липсващите копюри бяха възстановени.

46HTxpZ6NHa1FwAoaVwYpizb0cCv8XVuCidQJ0De

Голяма препирня падна в кнесета, защо на копюрите се печатат ликове само на ешкеназими и ни един на сфарад. В момента много копюри се обновяват, а други се лимитират с по-голям номинал, но физиономиите са на бели. Просто е, защото сафардските евреи са тъпи. Тъпи, нагли, примитивни и ограничени. Партия ШАС е сборище на сфарадски пингвини. Нейн основател е рав Овадия Йосеф, дванадесето дете в семейството. Този човек нарече ешкеназимите свинеяди в прав текст по медиите. В деня на погребението му улиците на Ерусалим почерняха. Около 800 000 пингвини се стекоха с единствена мисъл, кой ще има дава заплати утре. Същата тази партия извоюва правото влаковете в Израел да не пътуват в шабат и това скова 40 000 светски. Войници, пенсионери, семейства без личен автомобил не могат да мръднат извън града. Това важи и за обществения автобусен транспорт. Тази партия е главния враг на Израел и тя ще го банкротира. И що за лицемерщина всички апартаменти на пингвините в този час да светят? Нима в всеки един има по един гой и чрез намеци са му казали, да включи осветлението. На мама гълъбите те ...

преди 4 часа, rurk написа:

Евреите наистина са Богоизбран народ, на тя не може да обясни защо. Не и е толкова акъла.

Ще видиш ти като се нашабати как ще те засипе с цитати от свещенните книги :)

Добре, богоизбран,богоизбран ама каква му е мисията на този народ и да не се окаже, че е бил такъв в минало време. Че, то не може да си богоизбран без мисия. Пък и не личи действията му да са на полза общочовешка роду, с каквито надявам се е била свързана.

преди 3 часа, rurk написа:

Тези от по-горните нива са по-горни заради любовта, отдадеността към другия, милосърдието, добротата...

Те са истински преминали и преминаващи, и достигнали смисъла.

Евреи в пълния смисъл на думата!

Аз се сещам само за Един, ама те и не искат да чуят за него. Дойде като  Месия с мисия: "заради любовта, отдадеността към другия, милосърдието, добротата..."

Нека видим кои са избраниците на Твореца и какво означава евреин, според мистичното учение на еврейските мъдреци - Кабала:

laitman_1373_wp.jpgВъпрос от flaxmann: Искам да принадлежа към избрания от бог народ. Достатъчно ли е да приема юдейската религия? Какви възможности имам? Моите родители са християни.

Отговор: Избраните са тези, на които Творецът дава желание за сближаване с Него, а те приемат неговия призив и се устремят към Него. Това не зависи от никакви земни параметри. Никой и нищо не Ви пречи и Вие да бъдете такъв.

Въпрос: Имате ли ученици, които не са евреи и вече са в духовния свят и как е възможно това, ако те не са евреи?

Отговор: Евреин – ехуди, от думата ихуд – единение (с Твореца), не е националност, а стремеж към духовното. В историята е имало много велики кабалисти, които не са напуснали Вавилон заедно с Авраам, а са се присъединили към неговата група, която след време, по-късно станала народ. Такива като Ункилос, раби Акива и пр. Ако човекът се е устремил към Твореца, се нарича ехуди (евреин) – от думата ихуд – единение. Ако иска да премине от Вавилон, егоистичната земя (земя = Ерец, от думата рацон = желание) в святата земя (свойството отдаване и любов), тогава той се нарича евреин – от думата лаавор, евер – преминава. Така наричали Авраам – Авраам-аиври. (Баал Сулам пише, че Авраам произхождал от малкия древен народ Иври, от който днес не е останал никой). Сталин правилно е казал, че „евреин – това не е националност“, а нещо, космическо (по принцип космополитите са извън рамките на народите и цивилизациите). Днес все повече хора се устремяват към разкриване на Твореца – вавилоняни, различни народи и раси. Както в миналото, така и сега, този, който се стреми към Твореца, който се отдалечава от Вавилон се нарича „Право към Твореца“ – „Изра – Ел“.

http://www.kabbalah.info/bulg/blog/кабала-избраници-на-твореца-цялото-човечест/

преди 10 часа, izen написа:

Ще видиш ти като се нашабати как ще те засипе с цитати от свещенните книги :)

Добре, богоизбран,богоизбран ама каква му е мисията на този народ и да не се окаже, че е бил такъв в минало време. Че, то не може да си богоизбран без мисия. Пък и не личи действията му да са на полза общочовешка роду, с каквито надявам се е била свързана.

Е, как каква?

Да убият Христос и да създават мазаляк в света!

Малка мисия ли е? 

преди 1 час, valkiria1 написа:

Та това е същността на  избора на евреите да бъдат Божи народ..да разнасят по света неговото слово  и да свидетелстват за него.

Най-после! Само, че това е твоето тълкувание, а истината за поведението на този капсулиран народ е друга. Дал ви е бог мисия, ама не я изпълнявате.Толкова си можете.   Дано доживея да видя “да разнасят по света неговото слово  и да свидетелстват за него.

Това с проклетията не го разбрах, придобито ли е или и то е същностно ?

Дай ми на мен чесъна пък ти не яж сланина!

Редактирано от izen (преглед на промените)

Две неща отличава евреите от останалият свят. Евреите са "пионери" на масовата грамотност. Поради спецификата на юдеизма, традицията е изисквала всеки мъж да може да чете свещенните книги, за да може да упражнява личен контакт с бога. Тази масова грамотност е 5 века преди атинската. Освен масовата грамотност, вече в изгнание, евреите са знаели най-мако два езика, . Става въпрос традиция в масовата грамотност. Става въпрос за вековна, масова интелектуална тренировка. Като прибавим и това, че евреите са прекият вектор на шумерската цивилизавия, т.е. те са пренесли културата на междуречието на запад. С тази култура освен историята на света вървят смятането, търговията, календара и т.н. Били са принудени да оцеляват. И са го направили с това, което могат най-добре - мисленето. И са го направили. Не ги мразете. Единственото нещо, което трябва да уважаваме у човека е интелекта. Евреите са един поучителен контрапунк за нас, българите. Имаме земя и държава и не можем да оцелеем. Поради глупостта си. Глупоста на обществото. не индивидуалната. Елементарен урок по история - умните народи оцеляват.

Коментар от вестник Капитал от 12 декември 2009 година .От watmark

http://www.capital.bg/blogove/iasen_pekunov/2009/12/09/827982_genetika_na_narodite_ili_zashto_evreite_sa_tolkova_umni/

Статията не е толкова впечатляваща ,колкото коментарите на участниците.Приятно четене .

преди 1 час, valkiria1 написа:

Най смешното когато чета тука някои празнодумци и празноглавци  е ,че се опитват да бъдат мъдри със задна дата. Виж евреите какво направили ,кой убили , на кои богове служили и пр... грешки търсени под лупа. В цялата световна история НЯМА  да намериш друг народ , който така подробно да е описвал своите неуспехи, грешки и поражения ,както евреите. нищо не е спестено. Това не е направено защото са глупави ,че да дойде някоя Ауми или Рурк след векове даим намира грешки и да ги критикува заради тях. кой го интересува посредствения критикар ?!  Евреите са оставили ясни писания за да помнят поколенията след тях ..да ползват поуките и от доброто и от  лошото в историята си.  Проклетията е последствие от непокорството. Адонай винаги е предупреждавал своя народ за последствията от нарушаването на берита. И го е доказвал ,защото е бил причината за най-тежките нещастия сполетявали иудеите. Така се кове народ.. с огън и меч. 40 години в пустинята /това разстояние се минава за три дни път с кон / за да " умре и последния роден в робство " 

Няма смисъл, Вал, толкова години им обясняваш едно и също…

току-що, izen написа:

Ако не беше българският народ, да осуети депортацията  50000 български евреи,  вероятно нямаше да можеш да се изявяваш тук а и където и да е - просто нямаше да те има.

И по кой закон е това да имате право да я нападате, пък тя да няма право да си защитава вярата?

преди 3 минути, 3,14 написа:

И още как. Внимавай само да не те захапем двете наведнъж.:lol6:

И кво ще стане?

Най-много да си получите последствието от Кармата.:D

току-що, izen написа:

Каква е връзката с написаното?

Това не е защита на вярата, това е агресия към всеки инакомислещ!

Агресорът не е Валкирия, а Ауми. Тя те ползва и други като теб - Рурк, напр, за да наранявате Валкирия, която тя дълбоко мрази и търси винаги мъст и как да я уязви по простата причина, че Валкирия е на светлинни години от нейното ниво, образование и култура. Ауми не търси познание в тази тема, а си организира личната вендета. Не знам, ти решаваш дали бъдеш част от тази помия…

преди 4 минути, Aumi написа:

И кво ще стане?

Най-много да си получите последствието от Кармата.:D

Е, нали те търпим вече толкова години, по-голямо упражнение в търпение от това има ли? :biggrin:

преди 1 минута, Aumi написа:

:lol6: Боже! Това е върхът на невежеството и злобата!
как може ! да изливаш такава помия върху мен, след като всички разумни хора виждат какво се случва?!:ohmy:

Да, твоето, което продължава вече 2 и кусур години подкукоросване в мразене на евреите, наистина е неподозиран връх. То бива така да мразиш някой, ама твойто си е диагноза.

Притчи 16:5
Мерзост е Господу всеки, който е с горделиво сърце, Даже ръка с ръка да се съедини, пак той няма да остане ненаказан.

................................................

1 Царе 2:3
Не продължавайте да говорите горделиво; Да не излезе високомерие из устата ви; Защото Господ е Бог на знания, И от Него се претеглят делата.
2 Царе 22:28
Оскърбени люде Ти ще спасиш; А над горделивите с очите Ти за да ги смириш.
Йов 9:13
Ако Бог не оттегли гнева Си, Горделивите помощници се повалят под Него!
Йов 28:8
Горделивите зверове не са стъпвали по него; Лъв не е заминавал през него.
Йов 40:11
Изсипвай преливащия си гняв; И гледай на всеки горделив, и смирявай го;
Йов 40:12
Гледай на всеки горделив, и снишавай го; И стъпквай нечестивите на мястото им;
Йов 41:34
Той изглежда всяко високо нещо; Цар е над всичките горделиви зверове.
Псалми 5:5
Нито ще устоят горделивите пред Твоите очи. Ти мразиш всички, които вършат беззаконие;
Псалми 17:10
Обградени са от своята тлъстина; Устата им говорят горделиво.
Псалми 18:27
Защото оскърбени люде Ти ще спасиш; А очи горделиви ще смириш.
Псалми 31:18
Нека онемеят лъжливите устни, Които говорят против праведния нахално, горделиво и презрително.
Псалми 31:23
Възлюбете Господа, всички Негови светии; Господ пази верните, А въздава изобилно на ония, които се обхождат горделиво.
Псалми 36:11
Нека не дойде против мене ногата на горделивите, Нито ръката на нечестивите да ме поклати.
Псалми 40:4
Блажен оня човек, който възлага упованието си на Господа, И не е склонил към горделивите нито към ония, които коварно отстъпват,
Псалми 73:8
Присмиват се и говорят нечестиво за насилие; Говорят горделиво,
Псалми 86:14
Боже, горделивите се издигнаха против мене, И тълпата на насилниците поиска душата ми; И не поставиха Тебе пред себе си.
Псалми 94:2
Издигни се, Ти Съдия на земята, Отдай на горделивите това, което им се пада.
Псалми 101:5
Който клевети скришно съседа си, него ще погубя; Който има горделиво око и надигнато сърце, него не ще да търпя.
Псалми 119:21
Ти си изобличил горделивите; Проклети да са ония, които се отклоняват от Твоите заповеди.
Псалми 119:51
Горделивите ми се подсмиваха много; Но аз не се отклоних от Твоя закон.
Псалми 119:69
Горделивите изковаха лъжа против мене; Но аз от все сърце ще пазя Твоите правила.
Псалми 119:78
Нека се посрамят горделивите, защото са ме повалили с лъжи; Но аз ще размишлявам за Твоите правила.
Псалми 119:85
Горделивите изкопаха ями за мене, Като се противят на Твоя закон.
Псалми 119:122
Стани поръчител на слугата Си за добро; Не оставяй горделивите да ме угнетяват.
Псалми 123:4
Пресити се душата ни От надуването на охолните, И от презрението на горделивите.
Псалми 140:5
Горделивите скриха клопка за мене. И с въжета разпростряха мрежи край пътя; Поставиха примки за мене. (Села).
Притчи 15:25
Господ съсипва дома на горделивите, А утвърдява предела на вдовицата.
Притчи 16:5
Мерзост е Господу всеки, който е с горделиво сърце, Даже ръка с ръка да се съедини, пак той няма да остане ненаказан.
Притчи 16:19
По-добре да е някой със смирен дух между кротките, Нежели да дели користи с горделивите.
Притчи 21:4
Надигнато око и горделиво сърце, Които за нечестивите са светилник, е грях.
Притчи 21:24
Присмивател се нарича оня горделив и надменен човек, Който действува с високоумна гордост.
Исая 2:12
Защото ще има ден, когато Господ на Силите ще бъде Против всеки горделив и надменен човек, И против всичко, което се надига, (и ще се унижи),
Исая 28:1
Горко на горделивия венец на Ефремовите пияници, И на повехналия цвят на славната му красота, Който е на върха на тлъстите долини на ония, които се обладават от вино!
Исая 28:3
Горделивият венец на Ефремовите пияници Ще се тъпче под нозе;
Еремия 43:2
тогава проговориха Азария Осаиевият син, Иоанан Кариевият син, и всичките горделиви мъже, като рекоха на Еремия: Лъжливо говориш ти. Господ нашият Бог не те е пратил да речеш: Не отивайте в Египет да пришелствувате там;
Еремия 50:31
Ето, Аз съм против тебе, о граде горделиви, Казва Господ, Иеова на Силите; Защото настана денят ти, Времето, когато ще те накажа.
Еремия 50:32
Горделивият ще се препъне и падне, И не ще има кой да го дигне; И ще запаля огън в градовете му, Който ще погълне всичко около него.
Езекиил 33:28
И ще обърна земята на пустота и да бъде за удивление, и горделивата й сила ще престане; и Израилевите планини ще запустеят та да няма кой да минава.
Даниил 4:37
Сега аз Навуходоносор хваля, превъзнасям и славя небесния Цар; защото всичко що върши е с вярност, и пътищата Му са справедливи; а Той може да смири ония, които ходят горделиво.
Даниил 8:4
Видях, че овенът бодеше към запад, към север и към юг; и никой звяр не можеше да устои пред него, и нямаше кой да избави от силата му; но постъпваше по волята си и се носеше горделиво.
Михей 2:3
Затова, така казва Господ: Ето, против тоя род Аз измислювам зло, От което не ще можете да извадите вратовете си; Нито ще ходите горделиво, защото това време ще бъде зло.
Софония 2:8
Чух хулата на Моава, И укорите на амонците, С които хулеха людете Ми И горделиво нарушиха границата им.
Софония 3:11
В оня ден няма да бъдеш засрамен Поради многото дела, Чрез които си беззаконствувал против Мене; Защото до тогава ще съм махнал отсред тебе ония от тебе, Които горделиво тържествуват; И ти няма вече да се носиш надменно в светия Ми хълм.
Малахия 3:15
И сега ние облажаваме горделивите. Да! ония, които вършат беззаконие, успяват; Даже изкушават Бога, и се избавят.
Малахия 4:1
Защото, ето, иде денят, който ще гори като пещ; И всичките горделиви, и всички, които вършат нечестие, ще бъдат плява. И тоя ден, който иде, ще ги изгори, Казва Господ на Силите, Та няма да им остави ни корен ни клонче.
току-що, Aumi написа:

Ти наистина не си в ред!

Добре че показа истинското си лице, та да видят истинската ти същност!

Ти да не би да мислиш, че тук има човек, който да не е наясно с твойта истинска същност? ;)

преди 1 минута, 3,14 написа:

Ти да не би да мислиш, че тук има човек, който да не е наясно с твойта истинска същност? ;)

Моля да се придържате към темата,   а тя е за Юдаизма.

Ти лично нищо не си казала по темата, но не знам защо влизаш и почваш с личните нападки.
Не те познавам лично, никога не съм те виждала и не ме интересуваш.
Така че по кротко, не знаеш коя съм, какво съм и т.н.

Ако имаш някакви психологически проблеми, това не е мястото и не знам защо е това желание у теб, да излееш агресията си върху мен.

rurk, прочетете внимателно правилата на форума!
Няма никакъв проблем да обяснявате гледната си точка по темата, но от тук нататък се въздържайте от определения към който и да е съфорумник и най-вече обидни определения.
В правилата пише всичко.
Повтарям - всичко!!!

Надявам се това е последния път, в който се налага да пиша в темата.

Може би тезата на Валкирия е: "Бог е собственост на евреите. Вас няма да ви огрее. " . И това да й е голям повод за гордост. Нещо, което я крепи в живота, тя е различна и специална. И няма смисъл някой от друг народ да се занимава с Бог, щото е второ качество човек. Няма я благородната еврейска кръв...

Чудя се само какво се случва с тези, които "отнемат вярата и надеждата" (ако това е възможно , разбира се). И по какво се различават от войнстващите атеисти? Всеко се бута да е първо качество, там на трибуната може да плещи и глупости...

Смях! Идиш бил разновидност на иврита! Нито фонетично, нито лексикално, нито синтактично имат много общо! Аре следващия път кажи, че ладиното е разновидност на иврита. Ние пак щи се посмеем...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.