Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коронавирус - масова истерия или реална опасност?

Featured Replies

току-що, _Belial_ написа:

Ся... Кокошката или яйцето... философии.

Аз и на този въпрос имам съвсем прост и практичен отговор. Без никакви философии. Яйца е имало доста преди да съществуват кокошки. Ще рече, че яйцето е първо...

П.П. Сравнението за причината случването на злините и спора за първенството на кокошката и яйцето е супер неуместно. Ако по някаква причина, някой има съмнения дали кокошката е първа или яйцето. То в процеса на извършването на злините хронологията е напълно ясна:

1. Някой извършва злина
  2. Някой не му попречва (тая стъпка е опционална, защото може да е никому неведомо, че нейде, някой извършва злина)
  3. Някой е потърпевш

От списъка е съвършено ясно видно, че ако не се случи събитие №1, то няма да се случат и №2 и №3... Ще рече, че събитие №1 е индукторът на цялата поредица от събития. Всичко останало е някакво преекспониране на проблема.

• Отговори 55,5k
  • Прегледи 2,7m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не е удобен. Наблюдавайте и езика на тялото на Генерала- нервен и знае, че лъже. Пък Борисов- нищо не може да направи и нищо няма да отвори скоро. Освен да даде добавки на полицаите да ни страхуват по

• Мангъров : Има заповед в България да има 5000 болни до вторник!   От министерството на здравеопазването Заповед към РЗИ България : На 02.08.2022

• Просто не усеща дъното. Прави намеци, дава квалификации използва избирателно цитиране с единствената цел да създаде интрига и предизвика отсрещната страна към някои по-хапливи забележки. Ясен е, ясно

Публикувани изображения

преди 5 минути, darkterminal написа:

Аз и на този въпрос имам съвсем прост и практичен отговор. Без никакви философии. Яйца е имало доста преди да съществуват кокошки. Ще рече, че яйцето е първо...

И аз имам отговор. Първо е кокошката, защото Бог е създал животните.

преди 9 минути, _Belial_ написа:

Така. Само че, ако случайния свидетел е овца, ти ще умреш. Ако е човек, ще живееш. И не само това, ами и на нападателя ще му се отнеме възможността да нападне и други.

Ми... Ще умра, евентуално... Това не означава, че свидетелят е виновен за това, че са ме нападнали...

преди 7 минути, _Belial_ написа:

Това беше тъпо.

Още по-тъпо беше, потребителят да спекулира с някакви си хипотетични ситуации, за да може да изрази съжаление...

преди 9 часа, _ramus_ написа:

Все един и същи... "канал" в тубата, с доста еднопосочни заглавия.

Можеш да се възползуваш че няма много конкуренция в нишата, ако канала действително  е само един и да спечелиш като направиш твой.

преди 5 минути, ncl написа:

И аз имам отговор. Първо е кокошката, защото Бог е създал животните.

Ми... Значи имаме два различни отговора на един и същи въпрос... Макар, че в Битие 1 пише:

Цитат
21 И Бог създаде големите морски чудовища и всяко одушевено същество, което се движи, които водата произведе изобилно, според видовете им, и всяка крилата птица според вида й; и Бог видя, че беше добро.

А всяка крилата птица, според вида и, както наблюдаваме и до ден днешен, се излюпва от яйце! Подробности в текста няма, но аз съм склонен в твоя случай да мисля, че и в този сценарий, яйцето пак е било първо!

преди 37 минути, ncl написа:

Като знам лекарите, какво внимание обръщат на старите и на родилките. Нищо чудно, че има толкова голяма смъртност и в България.

Тези съвсем го удариха през просото.Обявиха мъж на 36г. със съпътстващо заболяване тежка черпено мозъчна травма, за починал с ковид19.

Цитат

Един починал за деня мъж на 36 г. в „Св. Анна“ с положителна проба и придружаващо заболяване, с тежка черепно-мозъчна травма.

https://www.bnr.bg/plovdiv/post/101254842/samo-1-nov-sluchai-na-kovid-19-v-plovdiv

Сергей Гуриев: ВВП или жизни людей

Прости сметки колко струва човешкият живот.

Цитат

Предположим, что в США будет инфицировано 60–70% жителей – примерно 200 млн человек. Используя данные об эпидемии, доступные на тот момент, Зингалес оценил, что примерно 5% инфицированных (т. е. 10 млн человек) потребуется искусственная вентиляция легких. Если в этот момент американская система здравоохранения будет работать в нормальном режиме, то удастся спасти 8,2 млн из них; если будет перегружена – только 1 млн. Таким образом, стратегия жесткого карантина, направленная на «выравнивание кривой», может спасти 7,2 млн жизней. Зингалес затем использует оценки стоимости человеческой жизни, основанные на работах Кипа Вискузи (тех самых, которые я обсуждаю в своей колонке 2003 г.). В долларах 2020 г. стоимость жизни американца составляет $14,5 млн. Так как большинство погибших от коронавируса – это пожилые люди, Зингалес использует общепринятый в США «дисконт» в 37%. Итого, выгода от жесткого карантина составляет $14,5 млн * (1 - 0,37) * 7,2 млн = $66 трлн.

Что такое $66 трлн? Это три годовых ВВП США. Любые сегодняшние оценки экономических потерь от эпидемии и карантина – и пакетов помощи, необходимых для того, чтобы справиться с последствиями карантина, – исчисляются триллионами, а не десятками триллионов. Когда я пишу эту колонку, американский конгресс обсуждает объемный пакет помощи – но и он ограничен всего лишь $2 трлн. Это лишь 10% годового ВВП – огромная сумма для мирного времени, нормальная для военного и ничтожная по сравнению с $66 трлн. Именно поэтому сегодня никто на Западе не ставит под сомнение необходимость карантина.

Руснаците само една седмица не са работили заради вируса.Конкретно става въпрос за фирма която се намира в Зеленоград.Това е административен окръг на Москва.

propan.jpg

Бостанджийски нагнетява истерия и паника откак е лапнал микрофоня.

Ако не се намери кой да му зашлеви един шамар и да му го земе, ептен ще оскотеем

Кратък репортаж - обиколка от Москва. С население 3,14 колкото цяла България. Без автомобили и без хора. Мерките са по-тежки от тук. Но максималната глоба е 5000 рубли (около 120 лв.). Резюме: 4484 заразени, 206 излекувани, 29 починали. Хорара ги следя, публикуват автомобилни неща.

преди 2 часа, sliderum написа:

че няма много конкуренция в нишата

Тц. Много са, че и с много пари и хора зад тях. А и не ми е конкуренция защото не се занимавам с пропаганда, това е почин на други.

Сега - по темата:

Защо след като се пейстне информация от "платените мейнстрийм сайтове", след като тя е толкова оскъдна, после се донаглася спрямо предварителната нагласа на всеки един? Визирам конкретиката за случая "мъжът с черепно мозъчна травма"...

Нали се сещате че всеки починал от корона вирус, се регистрира само когато пробите го покажат, в допълнение с пораженията. Разбира се че някои случаи ще си останат доста спорни. Например - прекаленият имунен отговор (т.н. цитокинова буря - като един от сериозните реакции спрямо патогена) довежда до полиорганна недостатъчност с висок летален изход. За да се докаже че именно вируса е започнал всичко това, в комбинация с вече заварени многобройни или многообразни увреждания, са нужни сложни изследвания, които не са никакъв приоритет в този момент. Впоследствие ще се изяснява допълнително много голяма част от информацията...

Не мога да разбера този силен уклон - вместо да се регистрира нещо като "недостатъчна информация' всеки търси упорито да ползва именно тия "неясни фрази" за да си докара личната си побрана версия на случващото се.

Не сме компетентните в случая... по нито един медицински казус, за който тук става въпрос в сериозна посока. Няма как да се информираме в детайли и подробности и да вникнем задълбочено в казусите. Вместо това - всеки се мъчи с все сила да си наглася и дозапълва празнините в опит да запази с каквото се е натоварил предварително. Вероятно това носи психични ползи, но не и адекватност спрямо случващото се. Всеки избира сам, очевидно че е много важно в тия моменти да се 'вярва' и изборът в кое е съвсем предпоставен.

преди 2 часа, darkterminal написа:

Ми... Ще умра, евентуално... Това не означава, че свидетелят е виновен за това, че са ме нападнали...

Не се мъчи да бягаш по тъча. Свидетеля не е виновен за това, но е виновен за друго. И с бездействието си е допринесъл за смъртта ти.

От случая с черепно- мозъчната травма, се родиха и вицове.

- Причина за смъртта?

- Коронавирус.

- А огнестрелните рани?

- Съпътстващо заболяване.

преди 5 минути, _ramus_ написа:

Сега - по темата:

Защо след като се пейстне информация от "платените мейнстрийм сайтове", след като тя е толкова оскъдна, после се донаглася спрямо предварителната нагласа на всеки един? Визирам конкретиката за случая "мъжът с черепно мозъчна травма"...

Правилно, донагласяш  информацията според нагласата си.Може и да не виждаш разлика м/у "мъжът с черепно мозъчна травма" и тежка черепно мозъчна травма.Според мен има.

И какво е недостатъчното на информацията за да предположиш че  е починал от травмата.Вземаш  в %ти  броя починали при тежка черепно мозъчна травма, взимаш остатъка. вземаш  в %ти броя починали на 36г от корона вирус.Умножаваш и получаваш резултата.Ей това е вероятността да е умрял от вируса. По-малка е от 0,5%.

преди 27 минути, badr написа:

По-малка е от 0,5%.

фразата нищо не означава. Тежка - може да означава много неща. Каква травма, колко е тежка - каква е точната диагноза, кога е получена... при какви обстоятелства, с каква клинична картина в момента на заразяване и как се е стигнало до нея... Каква е симптоматиката, какви са усложненията... Въобще - всички тия неизвестни си ги запълни с лична стъкмистика, която да имитира статистика. 

Ти виждаш "разликата" която ти се иска да видиш. Правиш си манипулиране на изводите, според предпоставките и входните данни. Накрая - задачата е да получиш твоята версия на 'отговор', в ролята на "доказателство" че си прав. И точно ти много добре разбираш как е възможно да го направиш.

Статистиката е много тънко нещо - но най-плъзгавото нещо за нея, че всеки може да я ползва за каквото си е наумил. А изводите от нея вече не са статистика... и са вероятни, с коефициенти за грешки и неточности... И пак са съпоставени с... едно или друго. Именно от там идват и капаните и възможностите за манипулация. Но и личната възможност като "доказателства" за самозаблудата.

на 4.04.2020 г. в 14:25, _ramus_ написа:

аз, например имам лека форма на аносмия - следствие от дългогодишната алергия и увреждането на носната лигавица през пролетта.

Кортикостероди СЕ ползват само за форми на други увреждания и по-тежки алергични проблеми - когато не са достатъчни антихистаминните лекарства. Поне знаеш ли ги какво означават тия думички дето си ги пейстнал... или просто така - да има цитати, които да оправдават на някого личните виждания? Аман от уикипедийни форумни академици.

Кортикостероидите... са специална група медикаменти. Имат две особености - едната е че нарушават работата на имунната система. Другата е - че са противовъзпалителни, без да са антибиотици. И двете особености се ползват, но често първата е проблем и взимането на тия медикаменти не е препоръчително да се прави за дълъг период, защото се нарушава работата на доста органи и системи. Отделно от това всеки организъм реагира по своему на тях.

Преди време приятел-лекар ми беше казал следното: Който биохимик намери начин да реши основния негативен проблем на кортикостероидите (подтискането на имунната система и работата на органи и системи) ще вземе Нобел и ще стане милиардер. Това е защото с противовъзпалителните си свойства са най-доброто. Има и нестероидни противовъзпалителни, но "не е същото въздействието"... образно казано.

Въпроса беше дали се ползват при лечението. Ти каза, че изобщо не се ползват. Което не е вярно. И да различните хора се повлияват от различни медикаменти. Почти всички лекарства имат вредни странични ефекти. На теб да не би информацията да ти идва свише? Извинявай ако е така, незнаех. И да аз я намирам в книги, интернет и т.н.

преди 13 минути, darco написа:

И да аз я намирам в книги, интернет и т.н.

Примерът е прост и съвсем нагледен:

Всеки тук се информира... с нещо си, отнякъде си. Но ето че "изводите" уж от едно и също - довеждат до съвсем различни интерпретации. Дори - от едно и също нещо. Защото информацията не е достатъчна, в ход влизат именно интерпретирането й. А то - тук влизат в сила доста "невидими влияния" от съвсем психично естество, а не от информационно.

Освен това - когато не се разбира в дълбочина даден казус, се защитава като се търсят пролуки в изрази, изкази... Щото е най-важното всеки тук да се покаже като "стабилен" знаещ и безпогрешен. Това е типичен психичен момент и той е съвсем характерен.

Няма да напиша защо е този образ, и какво той носи на Играещия го - безсмислено е, пък и НЕ носи ползи за тия които са толкова вкопчени в него. Но има корелация и тя е съвсем ясно доловима - тия, които най-настойчиво и упорито представят образът си на безпогрешни, силни, независимо мислещи, особено с нахаканото поведение, с изхвърлянията по отношение на изводи и оценки... са най-уязвими отвътре. И това поведение сред форума им е призвано да покрие и компенсира този дефицит. Колкото повече е компенсацията, толкова повече е дефицита - това е корелацията. И това е най-малкото, което се изписва "между редовете". 

Има нещо много елементарно. Образите на научни и математически разбирачи - са нелепи. Когато хората навлизат в дадена наука не ползват уикипедия, нито медийни народни публикации. Заради това никой не е станал вирусолог, след като е прочел линка за същото в УИКИ. А много от "експертите" в темата тук, дори и това не са прочели. Без да споменавам "що е истерия", кога се нарича "масова"... защо и какви са механизмите й. Просто несериозното е доминация и целта му е да се афишират изживявания на един или друг, както и да се валидират лични усещания и компенсация на дефицити.

преди 14 минути, _ramus_ написа:

Статистиката е много тънко нещо - но най-плъзгавото нещо за нея, че всеки може да я ползва за каквото си е наумил.

И Геерал Бостанджийски ли ?

Подозирах аз, че си ги смуче умрелите от пръстите, за да не се изложим пред чужденците.

Ся за да има и по млада жертва, записал човек починал от черепномозъчна травма.

преди 52 минути, badr написа:

И какво е недостатъчното на информацията за да предположиш че  е починал от травмата.

Това, че черепно-мозъчната травма се е случила години преди да умре от вируса например и е била излекувана?

Като споменах единомислие и сплотеност...

преди 25 минути, Lumberman написа:

единомислие

единомислие - означава че липсва мислене. Разбира се компромис в дадени моменти, за дадени цели, задачи - е възможен, а понякога - наложителен.

Такъв компромис - е възможно да става съзнателно и отговорно, или пък -  първосигнално, на основата на т.н."социални рефлекси (или инстинкти)".

Множество хора... нямат как да са съзнателни, защото осъзнаването преминава през етапностите на индивидуализацията. Особено при форми на силно сближаване - виртуално, или физически, с нарастването на количествения фактор, съзнателността и висшите когнитивни функции спадат.

Отделния човек... се усеща по-сигурен, когато е в група. Това е инстинктивно заложено, от времената на маймунките в ХОМО. Заради това толкова хора сред форума и темата, търсят "сходства" и за тях именно те са предпочитаното и на тях реагират позитивно.

Нямате си на идея колко е бедна схемата на "колективната динамика" тук сред тази тема. Веселото се увеличава именно с парадирането на всеки участник "колко много мисли, знае, колко му е ясно, колко е информиран"... :) И го прави за да придобие изживяването от тия, докато отвътре - несъзнателно е точно обратното. 

6 пъти по - ниска смъртност от Covid 19 в държавите с масова ваксинация с БЦЖ. 

Цитат

Специалисти от болницата "Джонс Хопкинс" в САЩ установиха, че смъртността от Ковид-19 в държавите с масова ваксинация против туберкулоза с БЦЖ е 5,8 пъти по-ниска, съобщи в. "Дейли мейл".

Учените са отстранили фактори като икономическо развитие на държавите и процента на възрастните от населението, които биха променили резултатите. Те са се спрели на смъртността на един милион жители във всички държави, за които има достатъчно данни - 50-те с най-много случаи на заразяване. Връзката между ваксинацията с БЦЖ и по-ниската смъртност е "видима".

За да намалят отклоненията, свързани с диференцираните криви на епидемията в различните държави, специалистите са се спрели на дните след обявяването на стотния заразен с новия коронавирус и така са правили сравнения на смъртните случаи и ваксинационните програми с БЦЖ.

Средната смъртност е варирала значително и според икономическото класиране на държавата. За държавите с нисък среден доход, висок среден доход и висок доход тя е съответно 0,4, 0,65 и 5,5 на милион. По-високата смъртност в богатите държави според учените "противоречи на интуицията". Те не могат да я обяснят, но напомнят за предишни изследвания, според които смъртността от дихателни болести сред по-бедните обикновено е по-висока заради различни социодемографски и икономически рискови фактори. Известно е, че болестта Ковид-19 е по-опасна за хората над 65-годишна възраст, а те са по-малко в по-бедните държави.

Учените предупреждават резултатите им да се възприемат внимателно, защото има няколко неща, които може да ги изкривяват.

"Въпреки тези възражения, обратната връзка между икономическото положение и смъртността от Ковид-19 и силната екологична връзка с ваксинирането с БЦЖ са интригуващи" - пишат учените.

Статия за изследването е публикувана в сайта MedRxiv, но не в списание, което изисква резултатите да бъдат проверени от професионалисти.

Предишни изследвания установиха, че стогодишната ваксина против туберкулоза БЦЖ (Бацил на Калмет-Герен) укрепва имунната система. Как точно става това, не е известно, но вероятно тя засилва вътрешните имунни механизми. Сред т.нар. допълнителни ефекти е и по-голямото предпазване от дихателни болести, което е признато от Световната здравна организация.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.