Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

По образ и подобие - тълкувание

Featured Replies

преди 8 часа, Myanmar написа:

Пълна глупост! Като почнете да търсите математика без да можете да смятате и се пръкват суеверията!

Сигурно искаше да кажеш обиколката към радиуса, но само ще постигнеш приближение:

3,147826086956522...

А истината е:

3,141592653589793...

Ама ти успя да го сметнеш! Юнак! 

Само приближение е, да. И аз трябва да призная невежеството си, че не знам точната стойност. Затова се задоволявам с приближения. Но ти си друга работа.

А в случая си е точно обиколката към диаметъра. 

• Отговори 415
  • Прегледи 29,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• То това си е априори известно и няма нужда да се доказва. Как няма да си по-висш? Кой , освен теб, би могъл да издържи на толкова ракия? При това ежедневно.  

• Бог със сигурност е много отчаян ...

• и коя е истинската форма на Бог, сигурен съм че не е човешкото тяло

преди 19 часа, ncl написа:

Не са кодове, а пасажи от Библията: Изход 3:14
И Бог рече на Моисея: Аз съм Оня, Който съм. Рече още: Така ще кажеш на израилтяните, Оня, Който съм, ме изпрати при вас.

11 И словото му каза: Излез та застани на планината пред Господа. И, ето, Господ минаваше и голям силен вятър цепеше бърдата и сломяваше скалите пред Господа, но Господ не бе във вятъра; а подир вятъра земетръс, но Господ не бе в земетръса;
12 И подир земетръса огън, но Господ не бе в огъня; а подир огъня тих и тънък глас.

И каква е връзката на тези цитати с "образа и подобието", за които се казва, че е създаден човекът?

преди 39 минути, Myanmar написа:

Неграмотник!

Ама рззбира се. Само дето ако аз допуснах малка грешка, ти с "поправката" си я удвои. Щото  си голямата работа. Тръгнал на поход да громи религиите. Скапаняк. 

• Автор
преди 6 минути, Shiniasu написа:

Ама рззбира се. Само дето ако аз допуснах малка грешка, ти с "поправката" си я удвои. Щото  си голямата работа. Тръгнал на поход да громи религиите. Скапаняк. 

Скапаняк ще викаш на някой друг. Първо лъжеш, после те опровергавам, после нова лъжа пускаш, защото не може да сметнеш. Хора, които не могат да умножат две дроби на кръст са неграмотни.

преди 17 минути, Shiniasu написа:

Тръгнал на поход да громи религиите.

Едва ли.Никой няма да се вземе чак толкова насериозно.

Редактирано от badr (преглед на промените)

преди 18 минути, Shiniasu написа:

Тръгнал на поход да громи религиите. Скапаняк. 

Аз пък мислех, че изучаваш Будизма, а ти излезе християнин-фанатик.

преди 1 минута, Aumi написа:

Което показва, колко малко, колко неистово малко разбираш от написаното.

преди 25 минути, badr написа:

Което показва, колко малко, колко неистово малко разбираш от написаното.

Аз него и Шунята, почти не ги чета.

Но, виждах, че пишат непрекъснато в темите за Будизма и останах с впечатлението, че са будисти. Явно съм се заблудила.

преди 28 минути, Myanmar написа:

Скапаняк ще викаш на някой друг. Първо лъжеш, после те опровергавам, после нова лъжа пускаш, защото не може да сметнеш. Хора, които не могат да умножат две дроби на кръст са неграмотни.

Нищо не си опровергал. А "лъжата" е, че пропуснах една дума от невнимание. Ама нали трябва да опровергаеш някого

И какво направи като можеш да "умножиш две дроби"? Вместо правилното отношение на обиколката на окръжността към два пъти диаметъра, написа "окръжността към радиуса", което е 6.28. Голям математик си. Сигурно е случайнист и номерът. на цитата (Изход 3:14). И това какво точно е въпросното отношение изразено като символ (кръст в кръг или кръст под кръг)? А и така или иначе написаното не беше отправено към теб. 

преди 33 минути, Aumi написа:

И пак си в грешка. Това, че подкрепям доста от написаното в Библията, не означава, че подкрепям всичко. В случая ти си предубедена. Будист съм точно толкова, колкото съм и християнин. 

• Автор
преди 1 час, Shiniasu написа:

И какво направи като можеш да "умножиш две дроби"? Вместо правилното отношение на обиколката на окръжността към два пъти диаметъра, написа "окръжността към радиуса", което е 6.28. Голям математик си.

Аз съм голям в много отношения. А ти си оставаш неграмотник.

Знам, че нагли създания като теб не си заслужават времето, но ще ти го разпиша:

Според теб:
543:345=2πr:2r
1,57=π

А според мен и науката математика:
543:345≈2πr:r
3,14≈π

преди 1 час, Shiniasu написа:

Будист съм точно толкова, колкото съм и християнин. 

Ако Скепса беше тук, щеше да ти каже, че двете са коренно противоположни религии.

преди 47 минути, Myanmar написа:

Аз съм голям в много отношения. А ти си оставаш неграмотник.

Знам, че нагли създания като теб не си заслужават времето, но ще ти го разпиша:

Според теб:
543:345=2πr:2r
1,57=π

А според мен и науката математика:
543:345≈2πr:r
3,14≈π

Като прилагаш формули наизуст така се получава. 

543/345 не е 2*pi*r/r, а 2*pi*r/4*r

• Автор
преди 2 минути, Shiniasu написа:

Като прилагаш формули наизуст така се получава. 

543/345 не е 2*pi*r/r, а 2*pi*r/4*r

Откога диаметъра е 4 пъти радиуса?

try-again-fail-meme.png

• 3 месеца по-късно...
на 21.10.2020 г. в 21:05, Myanmar написа:

Какво се съдържа в понятието за създаването на човек по образ и подобие на Бог? Какъв образ и в каква подобност?

Тъй като Господ Бог може да приема всякакви образи ( на животни ,на неудошевени предмети и т.н.т.) един от образите Му е с човешки вид ,защото може да се явява в образ на човек . 

Подобността се изразява в това ,подобни разуми ,само че Господ Бог е с много повече възможности ( примерно ние създаваме виртуална реалност , докато Господ може да създава всякаква реалност ).

• 3 години по-късно...

СЕДЕМТЕ ПРИНЦИПА НА КОСМОСА И ЧОВЕКА

Философията на „Храма на Човечеството“ е философия на Древната Религия на Мъдростта – източника, откъдето вземат начало всички истински религиозни системи; за съжаление с времето човечеството ги изопачава. Тази философия се основава на универсалността на целия живот и на седмичността на Материята, Силата и Съзнанието. Без познаване на седемте принципа е много трудно да се придобие дори подобие на правилно разбиране на явленията от живота, а също и взаимовръзката на Материята и Духа. В известен смисъл както Космоса, така и човека могат да бъдат наречени синтетична проява на седемте принципа. Тези седем принципа на живота се проявяват на четирите плана или в четирите състояния на съзнанието – духовно, манасично, астрално и физическо. Различните философски школи се придържат към различна номерация на принципите – от седми до първи, от първи до пети, от първи до седми.
Ние ще използваме последната. На санскрит тези принципи се наричат:
1.Атма.
2.Будхи.
3.Манас.
4.Кама (Кама-Манас, Кама-Рупа) – желание.
5.Прана.
6.Линга Шарира – ефирен (етерен) двойник.
7.Стхула Шарира – физическо тяло.

ТРОИЦАТА

Първият принцип: Атма, или Чистият Дух, Абсолютът в проява. Това е Бащата на Всичко – Създателят, Пазителят и Разрушителят в Едно, проникващ всичко съществуващо. Вторият принцип: Будхи – духовна душа, проводникът, чрез който Атма проявява себе си. Това е духовната майка и детето в едно – Висшето Аз. Атма-Буддхи представлява въплъщаващото се Его. Третият принцип: Манас – Космическият Разум, или Способността за формиране и възприемане на идеи, Съзнанието за Тъждественост. Това е Мислителят. Висшата Триада, трите първи принципа, може да бъде само частично разбрана от човека на дадения етап от неговото развитие. Това е Отец, Син и Светият Дух – Централното Духовно Слънце, чиито лъчи пронизват всичко и дават живот на всички създания. На плана на Макрокосмоса - това е Бог; на плана на микрокосмоса – ЧАСТИЦА ОТ БОГА. 

/Учение Храма, част 2/

ЧЕТВОРИЦАТА

Четвъртият принцип: Кама, чрез него желанието проявява себе си в два аспекта: като Кама-Манас и Кама-Рупа, тоест като интелект и форма. Това е Мислителят в действие. Бидейки съединен с Манас и Буддхи, той се проявява като висшият астрал, или душата. Кама-Манас – интелектът или низшият ум, – това е мостът между Манас - висшия ум - и Кама-Рупа, той обединява ума и формата, образувайки това, което на езика на теософията се нарича Кама-Манасично тяло или човешка душа. Понякога наричат Кама-Манасичното тяло - тяло на желанията.
Кама-Манас и Кама-Рупа, тоест низшият ум и форма са дотолкова силно свързани, че е много трудно да се прокара разграничение. „Диханието се нуждаеше от форма, Отците я дадоха“, се казва в една от Стансите на Тайната Доктрина. Кама-Рупа - това е Формата, Размерът и Пропорцията на Вселената като цяло и на всяко живо създание в тази Вселена.

Петият принцип: Прана, искрата на Жизнения Принцип, жизненият поток във всичко проявено. Казано е: „Низшите подразделения на Праната са микробите на науката“. Във всеки атом на молекулите на Огъня, Въздуха, Земята и Водата присъства жизнена искра, малък живот. Това са огнените животи, строители и разрушители на формата. 

Шестият принцип: Линга Шарира – ефирният (етерният) двойник, или низшето астрално тяло. Този принцип или състояние на материята се намира извън твърдото, течното и газообразното състояние на физическия план. Той е много по-разреден и тънък от което и да е от изброените състояния на материята. Ефирният двойник е съединен с плътните форми – атом с атома, молекула с молекулата, но това съединение е толкова слабо, че то може лесно да се наруши, ефирният двойник може да бъде отделен и при определени условия да се появи на известно  разстояние от физическото тяло. ... Ефирният двойник не притежава нито воля, нито разум, отделни от волята и разума на физическия човек. Той се явява посредник между душата и тялото на човека и прилича на ефирните вълни между станциите на безжичния телеграф. Именно ефирният двойник може понякога да се види над гроба на неотдавна погребания. ....

Седмият принцип: Стхула Шарира, или физическото тяло, което, строго казано, не е принцип. Когато огнените животи – елементалите – се отделят в резултат на разложението на физическата форма, не остава нищо видимо. Тя е само временен проводник, чрез който могат да се проявяват вътрешните сили на живота по желание на Егото, което я одушевява за да придобие опита, полезен за развитие на духовното тяло. Без духовното тяло Егото не може да придобие индивидуалност, и това е единствената причина за превъплъщаването. ...

/Учение Храма - част 2/

преди 3 часа, Theros написа:

ЧЕТВОРИЦАТА

Четвъртият принцип: Кама, чрез него желанието проявява себе си в два аспекта: като Кама-Манас и Кама-Рупа, тоест като интелект и форма. Това е Мислителят в действие. Бидейки съединен с Манас и Буддхи, той се проявява като висшият астрал, или душата. Кама-Манас – интелектът или низшият ум, – това е мостът между Манас - висшия ум - и Кама-Рупа, той обединява ума и формата, образувайки това, което на езика на теософията се нарича Кама-Манасично тяло или човешка душа. Понякога наричат Кама-Манасичното тяло - тяло на желанията.
Кама-Манас и Кама-Рупа, тоест низшият ум и форма са дотолкова силно свързани, че е много трудно да се прокара разграничение. „Диханието се нуждаеше от форма, Отците я дадоха“, се казва в една от Стансите на Тайната Доктрина. Кама-Рупа - това е Формата, Размерът и Пропорцията на Вселената като цяло и на всяко живо създание в тази Вселена.

Петият принцип: Прана, искрата на Жизнения Принцип, жизненият поток във всичко проявено. Казано е: „Низшите подразделения на Праната са микробите на науката“. Във всеки атом на молекулите на Огъня, Въздуха, Земята и Водата присъства жизнена искра, малък живот. Това са огнените животи, строители и разрушители на формата. 

Шестият принцип: Линга Шарира – ефирният (етерният) двойник, или низшето астрално тяло. Този принцип или състояние на материята се намира извън твърдото, течното и газообразното състояние на физическия план. Той е много по-разреден и тънък от което и да е от изброените състояния на материята. Ефирният двойник е съединен с плътните форми – атом с атома, молекула с молекулата, но това съединение е толкова слабо, че то може лесно да се наруши, ефирният двойник може да бъде отделен и при определени условия да се появи на известно  разстояние от физическото тяло. ... Ефирният двойник не притежава нито воля, нито разум, отделни от волята и разума на физическия човек. Той се явява посредник между душата и тялото на човека и прилича на ефирните вълни между станциите на безжичния телеграф. Именно ефирният двойник може понякога да се види над гроба на неотдавна погребания. ....

Седмият принцип: Стхула Шарира, или физическото тяло, което, строго казано, не е принцип. Когато огнените животи – елементалите – се отделят в резултат на разложението на физическата форма, не остава нищо видимо. Тя е само временен проводник, чрез който могат да се проявяват вътрешните сили на живота по желание на Егото, което я одушевява за да придобие опита, полезен за развитие на духовното тяло. Без духовното тяло Егото не може да придобие индивидуалност, и това е единствената причина за превъплъщаването. ...

/Учение Храма - част 2/

това в цитата са напълно откровени глупости

СЕДЕМТЕ ПРИНЦИПА НА КОСМОСА И ЧОВЕКА
(продължение)

... Ние можем да постигнем най-дълбоката духовна истина на живота, ако наблюдаваме света на проявената Природа, опирайки се на интуицията и закона за аналогията. Да потърсим, например, седемте принципа в най-обикновените предмети около нас. Да вземем дърво или растение. Ние ще видим седем главни части: корен, ствол, клони, листа, цвят, плод и семе. От семето цикълът се повтаря отново. Коренът е първият принцип, той съответства на Атма, която се явява корен на всичко и прониква всичко. Стволът съответства на втория принцип или Будхи, първата еманация на корена и е универсален. Всички възходящи и низходящи жизнени потоци преминават през него, което отговаря на принципа Будхи. Третият принцип, Манас или висшият ум, е представен от клоните, непосредствена еманация на ствола. В третия принцип се проявява първата диференциация. Духовното Аз, Триoто (Атма-Буддхи-Манас) е готово да се материализира или да падне в Четворката, представляващи плана на материята. Четвъртият принцип, Кама е двойствен, на него съответства листото на дървото или растението. На неговия първи аспект, Кама-Манас или низшия ум, съответства зеленият цвят, а на втория, Кама-Рупа или тялото на желанията и страстите – червеният. Листото с тези два одушевяващи принципа е подобно на личността, която разцъфтява на Дървото на Живота и окапва, когато настъпи срокът. Мириади личности разцъфтяват на Великото Дърво и окапват с времето, принасяйки нещо свое на Дървото на Живота. Всяка обогатява Божествения Ствол на битието със своя живот.

Петият принцип, или Праната, представлява жизненият принцип и прониква всички останали. Това е аспектът на Атма, същността на която се намира в корена, но се проявява като Прана в цялото Дърво. Принципът Кама, листата, помага за образуването на шестия принцип, астралното тяло, което се стреми да изрази с прекрасния аромат на цвета великолепието на вътрешния живот. В зависимост от това как шестият принцип, астралното тяло, се развива или уплътнява, се появява седмият, физическото тяло или плодът. Този плод съдържа семето, представляващо вратата, през които Атма отново въвлича СЕБЕ СИ в света на материята и се проявява като седемте принципа.

Докато не бъде развит четвъртият принцип или план, представен от листата, силите вървят по низходящата, но веднага след като той е преминат, започва възходът. Висшето Аз - Троицата - се проявява на плана на материята чрез астралното и физическото тела, то потенциално се съдържа в семето, което за растението или дървото се явява също такъв синтез, както Атма във Вселенското Битие.

Гореизложеното дава илюстрация на седмичността чрез примера с дървото. Но трябва да се помни, че дърветата и растенията имат също свои определени принципи, от астралното тяло до Атма, съществуващи на вътрешните планове, засега недостъпни за петте чувства на човека.

...

/Учение Храма - част 2/

Ако човек направи от кал (глина) човешка фигурка, тя ще му бъде сходна по образ и подобие. Това свое откритие и чудо, човек е приписал на божеството, още му приписал и една свръхестествена способност- да вдъхва живот.

Наистина, глинените фигурки биват доста стилизирани и ако извънземни намерят някоя такава, ще имат доста крива представа за това, какво представлява човек. Аналогично и с образа на божеството, за което не бива да съдим по недоправените му калени фигурки тук.

"По образ и подобие" идва да подскаже, че в човека са заложени всички най-високи потенциали - умствени, морални, естетически, творчески, волеви,, които приписва на Бог. Остава само да пожелае и да ги развие. Семето съдържа дървото в себе си и разликата е само, че човекът е по-осъзнат. Другите разлики са следствие от това.

За да се осъзнае това сходство на всичко съществуващо, трябва да пожелаеш, да потърсиш. Аз твърдя, че съм - в една определена степен. И подобно на неприемащите, които търсят обяснение за библейските думи в странната представа, че хората са били глупави, аз пък съм намерил обяснение за логичността им. Бог в стремежа си да репликира себе си, няма откъде и как да вземе друг модел, друг образ. Той е съвършеният образ и всичко друго е не само компромис, но и гарантиран провал, и дори абсурдно. То би се различавало от действителвостта, ... 

преди 1 час, Theros написа:

"По образ и подобие" идва да подскаже, че в човека са заложени всички най-високи потенциали - умствени, морални, естетически, творчески, волеви,, които приписва на Бог.

Древните не са мислели много за потенциали. Техните представи са се ограничавали до видимото. "Образ" означава, че по външен вид човек е подобен на божеството си. Така и Буда е подобен по образ на расата си, Вероятно и семитите на божеството си. 

Може би и по морал, ето Йехова заповядал да бъдат изклани всички необрязани, а рода му заповядал пак така в Газа. Обаче това не е подобие "по образ".

преди 1 час, Theros написа:

Бог в стремежа си да репликира себе си, няма откъде и как да вземе друг модел,

За Бог няма Няма. Той като всемогъщ и всезнаещ може да измисли друг модел, но е избрал този. :) 

преди 1 час, Търсещ истини написа:

Древните не са мислели много за потенциали. Техните представи са се ограничавали до видимото.

Това просто не е вярно. Има толкова свидетелства в религиозните и философски трудове, датиращи от преди 2500-3000 години. Да, животът сега е много по-интензивен, по-сложен, а науката по-развита и тясно-специализирана, но не и умът и културата на повечето хора. Реално ние сме същите хора от тогава, преминали 2-3 прераждания.  Истинското духовно развитие се измерва с доста по-различни мерки. Знанията се учат според необходимостта - лекарят ще научи своите, икономистът неговите. С живота при конкретните условия се създават съответните навици - да ползваш компютър, да караш автомобил, да чатиш в нета... Но паметга, разбирането, различаването, мъдростта, състраданието, съпричастността, адаптивността, целеустременността и др. се развиват в течение на много животи и хората сега не са чак толкова по-напред отколкото в миналото. Ускореният живот сега дава много повече възможности за развитие, но колко ги използват правилно с духовна насоченост, а не просто за да живеят по-лесно и удобно тук на земята? След време животът пак ще стане по-бавен и тогава ще проличат много от грешките допускани сега.

преди 1 час, Търсещ истини написа:

За Бог няма Няма. Той като всемогъщ и всезнаещ може да измисли друг модел, но е избрал този. :) 

Представяш си един Бог твърде много разминаващ се с действителността и от там изводите ти са погрешни. Опитваш се да сведеш тази и други представи до някакво примитивно положение и така лесно да ги отхвърлиш.

преди 33 минути, Theros написа:

Представяш си

един Бог

твърде много разминаващ се с действителността

и от там изводите ти са погрешни.

Това е най-шантавият фейк в последно време в този раздел. :) В него са вложени толкова много логически и смислови носенси, че направо са достойни за първите места в глупорекордите.

преди 4 часа, Theros написа:

Има толкова свидетелства в религиозните и философски трудове, датиращи от преди 2500-3000 години.

Много интересно, че в последните времена все по-рядко се появяват такива живи свидетели и пророци, разнасящи Божието слово. Може би защото хората вече не вярват с лекота на всичко което им се каже, въпреки че винаги се намират наивни хора които да приемат за истина някакви бълнувания и фантастики.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.