Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За истинското аз

Featured Replies

БайГаньото на форума го удари със закъснение шайбата и изглежда завидя на останалите състезатели в глупомера. И без да му виждам изцепките са ми ясни повторяемите напъни. :lol6:Обаче пък е чудесен "десерт" за тазседмичните пикове... и като гледам продължават в пълна сила да "изригват"...

Явно това му дава сила за да изригне и той, за да покаже че  е силен "състезател" в  "дисциплината ГЛУПОМЕР - в поредни коментари".

Някои състезатели са направо "спринтьори" , докато други - "маратонци"...

Ашколсун, както е рекъл бог ! :)

• Отговори 2,6k
  • Прегледи 128k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Само това е начинът - не ги четете и не им отговаряйте! По този начин няма да подхранвате тяхната енергия и няма да бъдете обекти на безкрайните им критики и анализи.

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Каквото сабя покаже. Божи съд. "Безизходни положения няма. От всяко положение има изход, макар и не винаги в желаната посока и непременно встрани от гроба." Богомил Райнов

• Ти откъде разбра? Да не би да си прочел някоя будистка сутра в оригинал та да правиш сравнения?

Публикувани изображения

преди 37 минути, _ramus_ написа:

Акулите са вид, който е пресъществувал....

Камилите са най-съвършени. Намери и прочети за това.

преди 2 минути, _ramus_ написа:

останалите състезатели 

Някои състезатели са направо "спринтьори" , докато други - "маратонци"...

Ти пък, пак подпали моторетката....прррррррррр

преди 11 минути, _ramus_ написа:

Нарича се общо 'когнитивен фрейм'.

Не разбра ли, че употребата на такива словосъчетание не ще те направят компетентен?! :) 

От моя гледнат точка си приравнен към този на когото правиш забележка. 

Типично детско поведение. Кратко казано: Типичен закъснял пубертет в който ползваш сложни понятия, за да се себе изтъкнеш. Нищо съществено!!! 

Та, ти си от същия мат;рял ИИ-чо .... :) И сега к'во?! Не моете се оправите (разберете) май ... :) Кой да е от горе (по-висше) и т.н. ... :) 

преди 23 минути, Sleda написа:

подпали моторетката....

не аз - той и няколкото други.

Просто се забавлявам, вместо да съжалявам човешките недоразумения, които за целта използват думички като "съвършенства" за да си обяснят как бог е сътворил тях и света им. Пък е жалка картината...

Колкото до "камилата" - интересно защо бог не е сътворил първо нея... и тогава ХОМО... Таман нямаше да има и ябълка сред приказката... а щеше да е за камила и бедуин, направен от нейното ребро. Като важен въпрос ще е пола на камилата, защото бог може да се пошегува и с джендър вариант, след като и той самия също е така. :lol6:

Никой човек не заслужава съжалението... най-малкото защото разполага с потенциал. А развитието му - е оставено на него самия. И тия... дето са изостанали с потенциала и развитието му - им са нужни патеричките, както е било от преди хилядолетия, та до сега. Но патерички, които остават за цял живот - се наричат "протези" . И да  - все някак, все с нещо, е нужно да се преживява екзистенция...

Трудно ми е да приема че масово е налице толкова функционална и основна неграмотност... уж информацията е навсякъде, но то въпросът не е само до нея... Трудно ми е да приема и че точно сред учителки и преподаватели - които всъщност обществената отговорност и очаквания са именно в обратната посока...

Вече години виждам едни остатъци от юношеския си идеализъм и схващания за човека, за бъдещето, за познанието... Не че хората са ми виновни за тях - те са си такива, каквито са.

Аз -  ще се справя, защото съм човек и бог не ми е нужен за моите си неща. Пък - на който му трябват бог, съвършенства, добро и спасения... - да си ги сънува.

преди 40 минути, _ramus_ написа:

Акулите са вид, който е пресъществувал над 200 млн години, почти без изменение. Мравките - също. Това не може да се каже за нито един бозайник. Да не говорим за ХОМО, за който вече в рамките на едно поколение се наблюдават изменения в генотипа и дори външния вид. В никое насекомо не се намират възможности да образува 'ракови изменения'

Е и? Тези факти какво показват? Защо трябва да се измени с нещо тялото, след като то те подходящо за средата на живот и по-важното отговаря на съзнанието в него. При тези по-нисши видове съзнанието се изменя изключително бавно - защо тялото да се променя с други темпове?

Това че хлебарките издържат на по-високи стойности на радиация, просто означава, че някога в миналото са изградили тази устойчивост. Това не ги прави по-еволюирали. Оцеляването на видовете в природата е важно само дотолкова, доколкото те предоставят възможност за развитие на съзнанието (в случая животинското). Това че въпросните хлебарки при една евентуална ядрена война имат по-голям шанс да оцелеят като вид, нищо не означава. А и всъщност те биха оцелели само за известно време, точно защото са част от друга по-голяма система. По същият начин клетъчния живот продължава да е наличен известно време след смъртта на човека, но в крайна сметка се изражда и се прекратява. Ако се разшири аналогията, то и човшекото общество задължително ще се изроди, ще деградира и ще умре, без връзката с Бог. Дори и да не осъзнава тази връзка. 

преди 1 час, _ramus_ написа:

оцеляват тия "подредби", които са повече "перфектни". И между другото - никъде няма перфектност, в никоя "подредба". И досега, и в момента тече играта на 'подредбите' и това се забелязва чудесно при всяко генетично изследване, както и сред последствията от всяка радиоактивна катастрофа.

Няма как в природата да е налице 'перфектност' - това е идеализирана представа на "маймунката отвътре", която също е фикция заради бързи и лесни представни нагласации.

Оцеляват тези подредби, които са необходими. А перфектността на системата се изразява в способността и да се развива във времето. Така се съвместяват ограниченото и безграничното; частното с общото, променящото се с неизменното.

Проблема на вярващите е, че "спирате, щом докопате и се окопаете сред фантазната си божествена черупка"

Ти правиш същото.

преди 1 час, Търсещ истини написа:

Все пак, имайте предвид, че отделните системи, а и клетки имат някакви функции, които са от полза за цялото, а и съществуват благодарение на функции на цялото. Ще дам пример. Лишеят е съчетание от два вида- гъби и водорасли. Единият дава влага, другият фотосинтезира и си обменят вещества. Издържат на космически студ и лъчения, както и на температури до 100 градуса. Могат да засеят планета и без божия помощ и да станат основа на живота.

Лишеите нямат съзнание за Аз и си живеят без бог.

Не, не могат. Тази им устойчивост показва само, че не са се изменили особено от времето, когато условията на Земята са били далеч по-сурови от сегашните. Споменах и защо - това са съвсем примитивни съзнания за които еволюционните срокове са различни. Лишеите за да станат това, което са, също са били зависими от условия. А и продължават да са. 

Трудно ми е да приема че масово е налице толкова функционална и основна неграмотност

Ами приеми го най-после де. То вече стана банално да се оплакваш от неграмотността на почти всички останали. За мен грамотният човек би следвало да може да прояви разбиране и да може да намери друго решение, освен да се жалва.

преди 26 минути, Shiniasu написа:

Лишеят .... Могат да засеят планета и без божия помощ и да станат основа на живота.

Не, не могат.

А с божията помощ, могат ли? Или смяташ, че божеството не може да се справи с тази задача?

преди 23 минути, Shiniasu написа:

При тези по-нисши видове съзнанието се изменя изключително бавно - защо тялото да се променя с други темпове?

Я се сопрете .... животните нямат съзнание!!!

Напъните Ви и ви да разглеждате човек през погледа на Бог не Ви прави чест. 

Кое Ви и ви кара да мислите, че тварите от някакъв вид имат някакво нисше или висше съзнание? Хипотеза ли?! Ваша ли или на кого е въпросната?! 

О, да и те и Вие и вие сте създадени от тази материя. :) И?! 

Мислите, че при човек съзнанието се изменя бърже или по-бърже ли?! Тук се лъжите. 

Сега помислете: Възприемете човечеството като един индивид нарече общество. То се развива, а не човек.

О, някой е показал как от маймуната е станало човек. Е, да знам я тази "Планета на маймуните" ... :)  

преди 3 минути, Търсещ истини написа:

А с божията помощ, могат ли?

Вземи поне прелисти първата страница на библията ... :) 

Прочети, запознай се и не задавай такъв неуместен въпрос .... :) 

• Автор
преди 11 часа, Shiniasu написа:

Няма нищо абстрактно, нито е чак толкова идеалистично. Ако поставяш написаното от мен като някакъв непостижим идеал, не знам... Ами всеки просветлен би следвало да го е пистигнал. Тази зарибявка започваща с "даденото от Буда..." и в същото време целяща да подскаже някакво противоречие между казаното от мен за съзнанието и будизма, ме кара да си мисля, че въпросът ти по-рано е бил постановка. 

Определено имаш противоречия с учението на Буда, което е съвсем нормално, тъй като не си будист.

Не знам какво разбираш под "постановка", но мисля, че просто все още се опитвам да разбера за какво става дума при теб - дали си "пощипваш" оттук-оттам или наистина се опитваш да следваш някоя определена школа, имаш ли си учител или си самоук, такива неща. Не, че са кой знае колко важни, разбира се, но ми е любопитно, защото от време на време се опитваш да обясняваш неща от будизма. Дори понякога съм съгласен с теб, а понякога - не.

Не ми стана ясно също какво разбираш под "осъзнаване" и "осъзнат живот" - в смисъл в чисто конкретен аспект.

Що касае "всеки просветлен", то това рядко същество просто знае каква е основата на всичко. Това, за съжаление, не означава, че винаги постъпва правилно, но пък е основополагащо за всичко останало и е достойно за уважение.

преди 11 часа, Shiniasu написа:

Не мислиш ли, че всеки сам трябва да намери нужната мотивация в случая? 

А, сигурно, но аз попитах на теб каква ти е мотивацията, за да искаш "да си съпричастен с развитието на всички същества" и в какво точно се изразява твоята съпричастност отново в чисто конкретен аспект.

преди 11 часа, witness написа:

Да, "когато" не е подходящо, защото съзнанието винаги е. Но така е чисто умозрително, от практическа страна как си представяш нещата с пробуждането - от раз и веднъж завинаги едва ли. За човека всичко е "когато", отначало редки проблясъци, после по-интензивни и т.н. Не че изначалното зависи от условия, но външно така изглежда.

Всъщност не си го представям или по-точно не смея да си го представям, но в случая имах предвид, че според мен трябва да разберем за кое съзнание говорим. Тук отново имам предвид осемте съзнания, които са обяснени тук по възможно най-опростен начин:

преди 57 минути, dioib :cat написа:

И защо да нямат съзнание? То се вижда в това, че реагират немеханично. Едно куче примерно може да прояви агресия към един човек и симпатия към друг. Примери могат да се дадат много. 

преди 1 час, dioib :cat написа:

Напъните Ви и ви да разглеждате човек през погледа на Бог не Ви прави чест. 

Кое Ви и ви кара да мислите, че тварите от някакъв вид имат някакво нисше или висше съзнание? Хипотеза ли?! Ваша ли или на кого е въпросната?! 

Всички животни имат някакво съзнание. В по-примитивна форма е свързано с усещанията за топлина и допир примерно, а действията са продиктувани от инстинкти вместо от съзнателен избор. Но това също е съзнание. 

преди 2 часа, Aumi написа:

Няма как да се обясни разумният начин по който си синхронизират всички системи, органи и клетки в живия организъм.

И не е обяснен досега от никой.

Разбира се, ако изключим обясненията на Рамус, в стил "не съм си пил хапчетата".

Всеки човек, без да може да си обясни това, може да направи от ябълка човешка тъкан. И от круша, и от коприва и от бобена яхния. Това никой мастит учен в нито една лаборатория не е успял да направи по изкуствен път.

Мислите, че при човек съзнанието се изменя бърже или по-бърже ли?! Тук се лъжите. 

Скоростта е относително понятие. По-бързо се изменя в сравнение с нисшите видове - да, а когато самото съзнание започне да подпомага процеса, той може да се ускори значително. Но все пак, ако нещо изисква 10 млн. години, а то бъде осъществено за 1 млн. години, това бързо ли е? Зависи кой с какви мерки мери.

преди 2 часа, Sleda написа:

Ти пък, пак подпали моторетката....прррррррррр

В Провадия каваме "натовари ремаркето"

На кой Бог. Твоя Чайник около луната, едва ли може да помогне

Сега помислете: Възприемете човечеството като един индивид нарече общество. То се развива, а не човек.

И едното се развива, и другото. Въпреки че може да се говори за различни общества и те след достигане на своя пик започват да деградират. А други заемат водеща позиция в развитието на хората. Така че и обществата си имат своя живот.

А с божията помощ, могат ли? Или смяташ, че божеството не може да се справи с тази задача?

Нали си наясно, че тази симбиоза се е развила с времето. Но всъщност при човека взаимодействието между различните системи изпълняващи различни функции е много по-добро, а и самите системи не са само две. 

Що за глупост! Ти отричаш библията. Там ясно пише за взаимоотношения между змията и човека. Бог посява омраза между тях, а омразата е съзнателно чувство. 

"И ще всея вражда между тебе и жената, между твоето семе и нейното семе" - Бит 3:15

преди 40 минути, Shiniasu написа:

Нали си наясно, че тази симбиоза се е развила с времето. Но всъщност при човека взаимодействието между различните системи изпълняващи различни функции е много по-добро, а и самите системи не са само две. 

Да.

преди 48 минути, Реджеп Иведик написа:
преди 2 часа, Търсещ истини написа:

На кой Бог. Твоя Чайник около луната, едва ли може да помогне

Твойта парадигма е ясна. Има Бог и Бог, чайник и чайник, помощ и помощ с неизвестни никому свойства. Понеже такава позиция е нещо доста изврътливо, по същество не може да се коментира. 

За Чайника на Ръсел изобщо не разбираш за какво става дума и не може да ти се обясни. Съжалявам, но някои просто не разбират. Такива се наричат глупави, без значение дали поради травма, психична болест или по рождение. Не се мъчи с по- сложни неща от почистване и сортиране на риба. Специализирай се в това, което можеш, за да те уважават хората.

• Автор
преди 5 часа, dioib :cat написа:

Да, там се говори за его или личност (индивид) (фалшиво и истинско аз) със своите познавателни способности и не случайно се базира на четири основни темперамента.  

Дали е случайно приликата на въпросната с будизма?! Не мисля ...

...

Да контролираш себе си всеки може да се научи, но определено може да се провокира и да загуби въпросния контрол и лъсне истинското му аз, което умело е прикривал с някакви способи. Така, че кое е фалшивото аз в теб и кое е истинското аз в теб?! 

Егото или личността е точно фалшивото аз. Не знам защо се опитваш там да търсиш истинското аз?

Също така защо смяташ, че "истинското аз" лъсва при провокация? Първо, това, което лъсва няма нищо общо с истинското аз в будизма и второ, защо трябва да казваме, че "разбрахме го що за човек е", като всъщност просто сме разбрали как някой реагира в дадена ситуация и това не предопределя как би реагирал дори в същата ситуация в друг момент, а камо ли в друга ситуация?

преди 21 минути, Соник написа:

Егото или личността е точно фалшивото аз. Не знам защо се опитваш там да търсиш истинското аз?

Не знам защо се опитваш чрез нещо фалшиво да търсиш нещо истинско? 

• Автор
преди 9 минути, Śūnyatā написа:

Какво имаш предвид с това?

Ако искаш да каже защо изобщо се опитваме, то е защото имаме вяра на казаното от Буда и съответно се опитваме да направим препоръчаното от него. Разбира се, в това отношение помага и наличието на просветлени учители, които потвърждават думите на Буда и ни помагат да ги разберем малко по-добре.

Специализирай се в това, което можеш, за да те уважават хората.

Пак се ръгаш в А група с  килийното си образование. Не казвам, че е срамно да си необразован. Може родителите ти да не са имали пари да те изучат.

Но тук все пак пишем сериозни хора, образовани, с интереси във философията. Не се засягай, но прави впечатление неумението ти да разсъждаваш дори и на елементарно ниво. 

преди 6 часа, dioib :cat написа:

Принципа е в едно клише: За да разбереш даден човек, то трябва с него да изядеш едно кило сол. Да, но има и по-бърз начин = Да изпиете по един литър алкохол. Упс ... :) Не всеки носи на пиене .... :) Какво правим?! ... :) 

... 

А ,колко бири трябва да изпием за да разберем аза на даден човек?

преди 56 минути, Śūnyatā написа:

Я им издрусай един Дарма кючек тук и да ги смаяш всички.....

Направо на масата и яко са раздай....

Знаеш как, с някой СЕЗОН....

Ти не знаеш, точно това ли...??

Ти, който с най големите лъжи и фалшиви измишльотини си обесняваш всичко и всеки...??

Ти ли не знаеш...???

Ти себе си си обесняваш с фалшивите и измамно илюзорни глупости...

Иначе другитре ти били интересни ..!!!

Ти по голяма пародия , фалш, самоизмам и дебилство, от теб въобще има ли е...!!

Типичено за един фатмак....!!

преди 2 часа, Shiniasu написа:

И едното се развива, и другото. Въпреки че може да се говори за различни общества и те след достигане на своя пик започват да деградират. А други заемат водеща позиция в развитието на хората. Така че и обществата си имат своя живот.

Ти отдолу само мможе да му ръкопляскаш, докато той друса кючека на масата......

Да мяташ сълфетки и да друсаш и ти....

И да пиеш яко Абсолют......

И да пълниш пранотиите с задълбочени разговори...

Гледам много хубаво са слагащ да та задълбочават...

хахаха.....

:hit:

преди 43 минути, Реджеп Иведик написа:

Пак се ръгаш в А група с  килийното си образование

Може би ще ме разбереш на твоя език: Има ръгане и ръгане, А група и А група, килийно образование и килийно образование.

Прочее тази относителност е трудна работа, остави я.

ПП Има и Аз и Аз. (Това заради темата).

преди 58 минути, Соник написа:

Какво имаш предвид с това?

Ако искаш да каже защо изобщо се опитваме, то е защото имаме вяра на казаното от Буда и съответно се опитваме да направим препоръчаното от него. Разбира се, в това отношение помага и наличието на просветлени учители, които потвърждават думите на Буда и ни помагат да ги разберем малко по-добре.

Няма предвид нищо, смисълът е изложен ясно и изцяло. Ти виждал ли си просветлен учител? 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.