Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За истинското аз

Featured Replies

преди 4 минути, Śūnyatā написа:

Много хора не вярват в Бог, но вярват в усещането "аз съм", което не ги освобождава от усещането за страх и паника.

Вярата няма нищо общо с усещането за "аз" (респ. и за "другото") извън всички предикати. То е присъщо даже на най-простите форми на живот, иначе биха се самоизяли или самоунищожили. То е първично и зависи от много дълбоки древни нива на съзнанието и затова ... както и да е

А молитвата впрочем не е нещо като техника някаква, всъщност е анти-техника, защото при нея нищо не зависи от теб, абсолютно нищо. Напълно противоположна нагласа на това, което си представяш за правилно, и не се учудвам, че се опитваш да се "бориш" с такива нагласи. Но това е глупаво арогантно на фона на онова, което твърдиш, че знаеш, че си - прах при прахта. 

• Отговори 2,6k
  • Прегледи 128k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Само това е начинът - не ги четете и не им отговаряйте! По този начин няма да подхранвате тяхната енергия и няма да бъдете обекти на безкрайните им критики и анализи.

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Каквото сабя покаже. Божи съд. "Безизходни положения няма. От всяко положение има изход, макар и не винаги в желаната посока и непременно встрани от гроба." Богомил Райнов

• Ти откъде разбра? Да не би да си прочел някоя будистка сутра в оригинал та да правиш сравнения?

Публикувани изображения

преди 5 часа, Śūnyatā написа:

Завиждаш ли

Така-така - маймунските игри са винаги подражателни. Опорката за "завистливия рамус", се репликира и от "завиждащия рамус".

Маймунско хорце! :)

Изтрещели "вярват в правилността на убежденията си", но пък изтрещяло списват глупостите си за "наука", някаква си . Напъните да се ползват "личните фантазии за някаква наука" като опорки за "тия смотаняци, дето вярвали в бог". 

Плюят по собственото си минало - когато били вярвали в бог. Сега пък вярват в "правилното си убеждение" и наливат глупотевини вече над 6 години. като че има някакво значение в какво вярват, вместо с основното значение на 'вярващия" - което не се променя с нищичко, освен с филма си.

Въобще - светът на маймунския рай(х).

преди 24 минути, witness написа:

То е присъщо даже на най-простите форми на живот, иначе биха се самоизяли или самоунищожили.

страшен "аргумент", и напълно погрешен... :) Значи "простите форми на живот" имали "усещане за АЗ" и ако не било така, щяли да се самоунищожат!!! До това ли се основават защитните механизми и хомеостазата? :) 

Онова, което се визира като "усещане за АЗ" при човека е вторична рефлексия, а първичната отговаря в несъзнаваното, за 'защитаването и поддържането на баланс на системите и структурите". Първичната рефлексия въобще няма как да се нарече "усещане" и това понятия няма никакво отношение към нея. Батакът вече няма никакво значение - всеки дращи нещо си, заради сърбежи... 

Колеги, днес е денят след "суперлуната" - нещо, някак влияе на фазите на изтрещяване! Също така е известно че се образуват взаимни тригъри - за кризите - и се забелязва че само един поема, повтаря, завтаря... и другите веднага пригласят "другарски" и доста задружно.

Този раздел на форума с право се слави като магнитен за изтрещяващи автори на никове. Един от тях, по-горе беше списал нещо за 'здрав разум', който при него не е нито здрав, нито разум. Но пък сигурно фантазното му "усещане" е че е 'разумен'.

преди 24 минути, witness написа:

Вярата няма нищо общо с усещането за "аз"

Вярата има много тясно отношение към АЗ-а. Толкова общо има с него, колкото общо няма с никое "усещане".

преди 1 час, witness написа:

А при старческа деменция или лудост къде ли отива това преди богато съдържание? Има западане, знанията, физическата сила, талантите са се изгубили и познаваният "аз" се връща в ембрионално състояние според Вас, или как? И какъв е смисълът от всичкото това обогатяване, като ще изчезне. Сега може да се възрази, че човек оставял нещо след себе си на другите и т.н. - да но аз говоря за това какъв е смисълът за самия човек в момента, в който полита в гроба, в който момент е напълно сам пред вселената. Какво му се върти в главата? Дано не са спомените за 50 кг тежести, дето е вдигал - с това си е губил времето на приказка... Или написаните книги - за какво са му лично на него вече, ако "там" има само небитие. И така нататък.  

Мисля, че това е друга тема. Темата за "Смисъла на живота", за "Трайността на следите в паметта" или нещо друго. 

Мисля, че на въпроса "Какво става със знанията, уменията, силите при старостта и смъртта?" ще отговорите сам в съответствие с мирогледните си представи. Моят отговор е "Изчезват". 

Имах електронен фотоапарат от нивото на техниката, когато с изключване на захранването снимките изчезваха. Същото е и с това, което е в главата. Изчезва.

• Автор
преди 5 часа, Shiniasu написа:

До по-съзнателен живот. 

Защо е необходим по-съзнателен живот? До какво води той? (питам, защото дори не съм сигурен какво означава "по-съзнателен живот" според теб)

И какъв е смисълът от всичкото това обогатяване, като ще изчезне. Сега може да се възрази, че човек оставял нещо след себе си на другите и т.н. - да но аз говоря за това какъв е смисълът за самия човек в момента, в който полита в гроба, в който момент е напълно сам пред вселената. Какво му се върти в главата? Дано не са спомените за 50 кг тежести, дето е вдигал - с това си е губил времето на приказка... Или написаните книги - за какво са му лично на него вече, ако "там" има само небитие. И така нататък. 

Великият Борис Христов поетически прекрасно го е казал:

– Май човек лежи на двора?

– Паднало хвърчило.

– А защо камбани бият?

– Да ги види тишината.

– Де хвърчилото ще скрият?

– Под земята.

– И ще стане слънцето зелено?  

– Щом е зад трева укрито.            (пояснявам  😀, като легнеш в гроба, слънцето ще ти се    
                                                             яви като закрито от трева, отдолу ще го гледаш)

– Но защо тогава сме родени?

– Трябва да попитаме...

– Хей, камбани, по-полека!

– Нека да си поговорим.

– За какво живя човека,

щом сега лежи съборен?

– За какво дивя в небето?

– И летя като совалка?

– И защо сади дървета,

щом в дърво го оковаха?

– За какво кръстосва океани

и в пустините гладува?

– И защо кова камбани,

щом камбаните не чува?...

– Но и аз не чувам нищо.

– Тихо е като във рая.

– Никой май не знае нищо.

– Никой нищичко не знае.

преди 44 минути, Търсещ истини написа:

Мисля, че на въпроса "Какво става със знанията, уменията, силите при старостта и смъртта?" ще отговорите сам в съответствие с мирогледните си представи. Моят отговор е "Изчезват". 

Имах електронен фотоапарат от нивото на техниката, когато с изключване на захранването снимките изчезваха. Същото е и с това, което е в главата. Изчезва.

Основен закон: законът за запазване на енергията, може да се преобразува от една форма в друга, но не може да бъде създадена или унищожена.

• Автор
преди 2 часа, Търсещ истини написа:

Ако търсенията на будизма са в посока някакво медитиране и постигане на особено състояние, резултата му е "Установяване способността Ми да постигам медитация или постигане на особеното състояние". След това не е открит нов, истински "Аз", а наличие/отсъствие на нова Своя способност, нова страна на Аз-а.

Ми не, хич не даже, т.е. прав си - ако целта беше да се влезе в някакво особено медитативно състояние, щеше да означава, че просто сме установили още една способност.

Има обаче нещо друго, което е основата на всичко и което се опитваме да открием.

• Автор
преди 6 часа, Shiniasu написа:

То това твърдение и според будизма май е подвеждащо. Както написа, представата за "аз" в човека може да е различна и наистина според будизма се търси осъзнаване при което човек идентифицира себе си с нещо надличностно - с буда природата. Всъщност в християнството това е понятието "христово съзнание". При него всички хора са еднакво важни и значими, и той не разглежда себе си като нещо отделно. Подобно съзнание, съвсем естествено е плашещо за повечето хора. На думи е лесно да се каже, че илюзията за "аз" изчезва, но това е форма на защита на същия този личен "аз".

Абе не, не мисля. Трябва да се внимава с това "осъзнаване", аз така и не мога да разбера какво означава и ми се струва, че всеки си го използва, както му дойде (всеки "духовен" учител искам да кажа).

Не става дума за "осъзнаване" и "идентифициране", а става дума да се разбере как функционира всичко и каква е основата на реалността.

преди 6 часа, witness написа:

Не знам как е "според будизма", но не мисля да е така. Когато съзнанието Е, то не се отъждестява с нищо. 

Искам да кажа, че идентификацията е сън и частично отсъствие във всички случаи, без значение какъв е обектът. Всъщност оттам нататък не съм сигурна дали има проблем с това, когато говорим само за чисто присъствие.

Е, в това е цялата работа - ако имаме "когато" значи е понякога, значи зависи от условия, значи е преходно и съответно не ни интересува - преходни/нетрайни/функционални дхарми има много.

преди 5 часа, Shiniasu написа:

Предполагам, че за много хора (включително и от тук пишещите) идеята, че всеки завършек всъщност е ново начало ще се стори неприемлива. И че освобождението от самсара е само относителен завършек на един етап, след който следва друг.

Съвършено неприемливо - да. Тук заявяваш, че Буда си измисля.

Вярата няма нищо общо с усещането за "аз"

Ударението е върху усещане. Отгоре на това стои въпроса Кой усеща

Истина без валидиращ я субект не познаваме

Аз валидирам съществуването на аз. Има ли самостойност в такова съществуване ?

преди 34 минути, Sleda написа:
преди 1 час, Търсещ истини написа:

Основен закон: законът за запазване на енергията, може да се преобразува от една форма в друга, но не може да бъде създадена или унищожена.

О-о, енергията се запазва, но подредеността й се разпада. Представете си радиоизлъчвател, без нито една антена, никой не го хваща. Той излъчва, вълните стигат до космос, камък и вода и се превръщат в топлина. Край. Ентропия.

преди 12 минути, Соник написа:

Има обаче нещо друго, което е основата на всичко и което се опитваме да открием.

Пожелавам ви успех, нещотърсачи, както казват в Пипи. И без това се задържах в темата продължително, пък и съм приел, че в основата на всичко е материя/енергия и подредба. 

Успех!

преди 1 час, Соник написа:

Защо е необходим по-съзнателен живот? До какво води той? (питам, защото дори не съм сигурен какво означава "по-съзнателен живот" според теб)

Да живееш съзнателно означава да познаваш и разбираш света в който живееш; да участваш в съвкупния живот на този свят и да си съпричастен с развитието на всички същества в него. 

А това е необходимо поради единството и взаимозависимостта на всичко съществуващо. 

Трябва да се внимава с това "осъзнаване", аз така и не мога да разбера какво означава и ми се струва, че всеки си го използва, както му дойде (всеки "духовен" учител искам да кажа).

Аз си използвам думата със съвсем ясно значение и няма за какво да внимавам в тази връзка. 

Не става дума за "осъзнаване" и "идентифициране", а става дума да се разбере как функционира всичко и каква е основата на реалността.

Разбирането е част от осъзнаването. Но да знаеш и разбираш за мен не е достатъчно. Знанието и разбирането са необходими за по-пълноценно участие в живота и всъщност за надграждането му. 

преди 2 часа, Sleda написа:

но не може да бъде създадена или унищожена.

Унищожена - като конкретика на проявлението й. Отново прояваш  техническа неграмотност, колежке - в конкретиката "снимката" не е снимка, а подредба на връзки между транзистори (играещи ролята на "клетки памет" ) .

Връзките се поддържат от енергия. Просто енергията сменя някакво свое състояние... и нейното проявление, в някакъв контекст от условия - отпада.

Точно както са и връзките в мозъка. При отпадане на поддържащите механизми и енергия - връзките се разпадат. Това колегата визира като "изчезване". С невроните - е същата аналогията. При спиране на "житейската енергия" - всички невронни връзки (както и останалата "органика") се разгражда.

При "живите организми" отпадането на всички връзки се нарича "смърт".  В техниката всяка памет е енергийнозависима, но някои типове "подредби" са повече или по-малко устойчиви на промяна на условията и материалите, играещи ролята на "среда". Така или иначе - в динамичната памет, наричана популярно ДРАМ -  с отпадането на поддържащото напрежение всички "записи" (връзки) отпадат заедно с него...

А паметовите и всички други невронни "записи" са просто част от механизмите за обработка на невросигнали. ТИ самата точно така функционираш, а не по "световни и вселенски енергии" или "духовни полета и йерархии". Да не вземеш да преподадеш на учениците 'вселенски алгоритми", че няма да могат да ги опишат "на езика С++" ;)

Все пак да напомня, че освен "закон за запазване на енергията" е налично и явлението ЕНТРОПИЯ.

преди 34 минути, Shiniasu написа:

Да живееш съзнателно означава да познаваш и разбираш света в който живееш; да участваш в съвкупния живот на този свят и да си съпричастен с развитието на всички същества в него.

По-идеализирано и фантазно описание просто няма как да се даде. От друга страна - чудесно изразява нивото на вярвания, 'познаване и разбиране" на автора си.

нещотърсачи

Нищо-търсачи са. Просто фикциите изискват вживяването в тях да намери "подходяща форма на отражение, и така - потвърждение".

И се заиграва по вечните полета на фантазията и стъкмистиката. Но пък - големи приказки за 'съзнание', осъзнаване, разум... и, разбира се, наужким.

• Автор
преди 40 минути, Shiniasu написа:

Звучи ми доста идеалистично и абстрактно. Нима наистина разбираш света и по-важно имаш уверение, като даденото от Буда, че ако се следва учението му, ще се придобие съвършена мъдрост?

Защо трябва да си съпричастен с развитието на всички същества и как точно си съпричастен в твоя случай?

преди 42 минути, Shiniasu написа:

Аз си използвам думата със съвсем ясно значение и няма за какво да внимавам в тази връзка.

Добре, и какво означава да "осъзнавам" в твоя случай?

и подредба. 

И най-основният въпрос е подредбата ... за която нито един атеист няма разумно и логично обяснение!

преди 14 минути, Aumi написа:

за която нито един атеист няма разумно и логично обяснение!

Да не би "логичните и разумни" обяснения да са ги измислили "вярващите" чрез универсалната си проекция 'бог"? :)

Логичните и разумни обяснения - са за логични и разумни хора.  Схващаш ли или да поясня с други думи?

Подредбата в невроните е два типа - едната идва по 'видовата програма', по генетични пътища. Тя се разгръща като следва "стъпки", които също са част от еволюционните наследства. В тях са налични и 'грешки" и бъгове.

Другия тип 'подредба' е точно интересния, и е специално за "висшите представители на живота". За да се получи е нужна високо организирана подходяща "материя", която да изиграе ролята на "съответен" хардуер. Мозъкът е уникална органична структура, основното при която е събирането, транспортирането, запаметяването и обработката на сигнали.

Качество на мозъка е неговата "ПЛАСТИЧНОСТ" - възможността връзките на висшите и най-нови структури от неврони, да образуват променящи се невронни мрежи с нарастваща сложност и преплетеност, до промени в сигнални пътища, отпадането на едни, с появата на други...   Това се изпозлва в образованието и е в основата на процеса, наречен ОБУЧЕНИЕ....

Опита да се обясни всичко това с намесата на някакъв универсален и идеализиран "ТВОРЕЦ" е "ехо" от времената на "пещерният хомо" и се основава на примитивни форми на представност и ниско ниво на образованост.

преди 2 минути, Aumi написа:

И най-основният въпрос е подредбата ... за която нито един атеист няма разумно и логично обяснение!

И не атеистите нямат.

Всъщност и атеистите и не атеистите имат логични обяснения. 

Защото е казано, че Господ най много се смее, когато човек намери логично обяснение

преди 14 минути, Реджеп Иведик написа:

Защото е казано, че Господ най много се смее, когато човек намери логично обяснение

В такъв случай бог се смее най-много на "вярващите", защото тяхна особеност е "намирането на подходящото за тях обяснение" после - привиждането им че "е истинско" ... и следва - отстояването и утвърждението. Ползването на характерното "просветлено клише"  в началото на изречението чудесно опримерява автора си.

Разбира се - в природата са налични и по-големи недоразумения, но в човешкия си вариант същите пораждат само проблеми... :) Е, сред форума пораждат и хумор, но само донякъде - после омръзват с повторенията си.

Работата по стъкмистика на системата от лични обяснения, се описва често с метафората "лична библия". Това е характерно именно за ХОМО "релиджиус" или в другаде обобщено като типологията "ВЯРВАЩИЯТ ЧОВЕК" (дори има книга с това заглавие). Повече по това може да се зачете и в раздел психология, в която пуснах тема за "типовете интелигентност" ...

преди 4 минути, Реджеп Иведик написа:

Вярващ и невярващ възникват зависимо.

Може би, но според бабината ти трънкина. Жалко че "просветленият" е стигнал само до дуално ниво на "светналост".

Повтарянето на едни и същи папагалщини не ги прави нито валидни, нито актуални, нито интересни. Така, че си остават просто част от личния ти театър.

преди 1 минута, _ramus_ написа:

Може би, но според бабината ти трънкина.

Подскочи като ужилен.

Да разбирам ли, че си невярващ ?

Рибо, рибооо, на бастун те хванах...

преди 4 минути, Реджеп Иведик написа:

Да разбирам ли

:lol6:не задавай въпроси по отношение на неща, на които не си способен.

Капитане, изглупяваш, човеко. Мина времето в което минаваше ролята да си интересен. Сега западаш до обикновен форумен детешарски клоун, но няма друг начин, защото сам се изкомпрометира. Вече "9 години просветление", а всъщност са 9 години повторения на нагласени недоумици, подходящо присолени сред "няколко аверчета по цирк".

Форумът - както и да е, но мисли за пенсия, защото тенденцията е еднопосочна - сещаш ли се коя е "посоката"?

преди 23 минути, Соник написа:

Звучи ми доста идеалистично и абстрактно. Нима наистина разбираш света и по-важно имаш уверение, като даденото от Буда, че ако се следва учението му, ще се придобие съвършена мъдрост?

Няма нищо абстрактно, нито е чак толкова идеалистично. Ако поставяш написаното от мен като някакъв непостижим идеал, не знам... Ами всеки просветлен би следвало да го е пистигнал. Тази зарибявка започваща с "даденото от Буда..." и в същото време целяща да подскаже някакво противоречие между казаното от мен за съзнанието и будизма, ме кара да си мисля, че въпросът ти по-рано е бил постановка. 

преди 10 минути, Shiniasu написа:

всеки просветлен

би следвало

да го е пистигнал.

Днес просто е уникален ден - с невероятни рекорди в глупомера.

Може би никой не е послушал съветите за "магнитните бури" - вероятно пораждат и невронни такива (бури), че и с "невронни светкавици".  А сред форума се проявяват като "гръмотевици" (глупотевици). :)

Ако е така - все пак решение има: Слагайте шапките от метално фолио - освен от 5джи, предпазват и от "магнитните бури". За съжаление никой не е измислил "шапка", която да предпазва от глупости и недоумици. Може би - защото бъркотията се поражда "под която и да е шапка".

преди 47 минути, Соник написа:

Защо трябва да си съпричастен с развитието на всички същества и как точно си съпричастен в твоя случай?

Не мислиш ли, че всеки сам трябва да намери нужната мотивация в случая? 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.