Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За истинското аз

Featured Replies

Аз пък не разбирам, то и не се изказвам, защото не мога да проумея какво "истинско аз" се обсъжда. Да не би да имате друго аз- фалшиво? Аз имам само едно Аз. Едни го виждат по един начин, други по друг, аз по различен, всеки според ъгъла и опита си. Общо взето, стремя се да ме възприемат положително и да постъпвам, както би постъпил един почтен Аз, но не успявам винаги. Но Аз-ът ми е цялостен, може да е противоречив, но не е шизофренно раздвоен, не търся някакъв по- истински.

• Отговори 2,6k
  • Прегледи 128k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Само това е начинът - не ги четете и не им отговаряйте! По този начин няма да подхранвате тяхната енергия и няма да бъдете обекти на безкрайните им критики и анализи.

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Каквото сабя покаже. Божи съд. "Безизходни положения няма. От всяко положение има изход, макар и не винаги в желаната посока и непременно встрани от гроба." Богомил Райнов

• Ти откъде разбра? Да не би да си прочел някоя будистка сутра в оригинал та да правиш сравнения?

Публикувани изображения

• Автор
преди 23 часа, NVJ написа:

Съгласно даоските наименования се говори за две форми на "душата":

1. 鬼 - Guǐ
"Гуй" е душата на обикновения човек, която върви по обикновения път
Както казват: у всеки човек има Ин-ски дух вътре в тялото, който след смъртта става призрак -"Гуй".

2. 鬼仙 - Guǐ Xiān
"Гуй Сян" е неупокоена душа (безсмъртен призрак) която се скита, не получава прераждане, но не може и да се "издигне"

При практикуване на медитация може да се осъществи такова "излизане на Ин-ския дух"
- човек излиза от тялото си като невидима "душа", но той запазва съзнание и може да вижда
При по-високо развитие този невидим призрак може да стане безсмъртен.
Това не е цел на даоската практика, счита се за опасен път.

Относно Ин и Ян в човека, според "Сборник предания на Джун и Люй за Пътя":
《鐘呂傳道集》/《钟吕传道集》

鍾祖曰:
仙非一也。
純陰而無陽者,鬼也;
純陽而無陰者,仙也;
陰陽相雜者,人也。
惟人可以爲鬼,可以爲仙。

[Патриарх Джун отговорил:
Не всяко безмъртие е цел на усъвършенстването.
Същество, което е изцяло Ин и в него съвсем няма Ян е призрак;
Същество, което е изцяло Ян без Ин - това е истински безсмъртен;
Хората винаги са наполовина Ин и наполовина Ян.
Затова тяхната съдба е да станат или призрак, или безсмъртен.]

Благодаря за поясненията!

В будизма се говори за осем съзнания и не се смята, че нещо може да излезе от тялото приживе. Съществуването като призрак е един от лошите пътища наред с това да си животно или да се озовеш в ада. Тези, които стават призраци, обикновено са имали твърде силно привързване към определени неща и/или са извършили някои от неправилните действия.

Също така се смята, че няма такова нещо като безсмъртие - всички рано или късно умират и се прераждат, т.е. дори един призрак не е обречен завинаги да е призрак.

А ако те интересува повече за осемте съзнания - ето една много опростена версия във видео формат и с картинки -

В този смисъл няма "излизане от тялото", а просто се поражда такава илюзия.

преди 17 минути, Shiniasu написа:

Повечето хора, на която и религия да симпатизират обикновено го правят очаквайки някаква награда. Това се забелязва и тук в темите. Дали ще е живот в рая изпълнен с удоволствия, дали ще бъдеш цяла вечност до Бог или пък ще постигнеш мир и спокойствие - това са все очаквани награди. И не знам доколко това е така, но мога да предположа, че голяма част от конфликтите между различните вярвания възникват поради страха на вярващите да не изгубят тази очаквана награда. Сякаш те усещат алтернативните възгледи като застрашаващи техните очаквания относно мечтаното бъдеще. 

При всички тези случаи обаче се изпуска основното (поне за мен). Степента в която можем да оползотворим каквато и да е награда, зависи от осъзнатостта ни и от ума. Дори и Бог да е точно до мен, комуникацията ми с него ще е ограничена от моите разбирания и умствени възможности. Също и дълбочината на състоянието на покой до който мога да достигна. Също и за радостта - какво може да разбере една мравка от човешките радости примерно? Нейната награда, колкото и да й изглежда голяма, всъщност ще е нищожна. А сравнението с мравката не е случайно и не е измислено от мен. Ние не познаваме действителността повече, отколкото една мравка познава човешкия живот.

Аз не виждам много разликата между казаното на теб и "очакването на награда" - ти просто искаш по-голяма награда, която да оползотвориш по-добре. По същество не виждам разлика.

Ако говорим за будизма обаче, чакането на награда противоречи изцяло на учението.

преди 7 минути, Търсещ истини написа:

Аз пък не разбирам, то и не се изказвам, защото не мога да проумея какво "истинско аз" се обсъжда. Да не би да имате друго аз- фалшиво? Аз имам само едно Аз. Едни го виждат по един начин, други по друг, аз по различен, всеки според ъгъла и опита си. Общо взето, стремя се да ме възприемат положително и да постъпвам, както би постъпил един почтен Аз, но не успявам винаги. Но Аз-ът ми е цялостен, може да е противоречив, но не е шизофренно раздвоен, не търся някакъв по- истински.

Това, което си мислиш, че го имаш, е именно фалшивото аз. Това от гледна точка на будизма, де, иначе нямам против, че си мислиш твоето си аз за истинско. Всички това правим и от това се опитваме да се освободим в будизма.

преди 25 минути, Śūnyatā написа:

След смъртта Аза изчезва завинаги

Кой го казва и какво е доказателството?! 

п.п. Не го знаеш .... = значи не е истина .... ;) Да, за тялото ти е известно .... но не и за Аза ти. Примерно Иван Вазов или друг ... значим радетел на някой народ или прочие ... Те обаче не са Буда ... о, да, при християните има светци ... ;) 

преди 20 минути, Соник написа:

. Всички това правим и от това се опитваме да се освободим в будизма.

Не всички ,някои сме свободни и без будизъм ,дори и да не знаем какво изобщо е аз според будизма ,защото според мен това с аза или основния въпрос в будизма да намериш кой си всъщност ,не будистите го знаят това обикновено до 18 си годишнина.

преди 13 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

до 18 си годишнина

или до 21 примерно ... дай толеранс ... 

п.п. Принципно границата е 16 .... сега и на 14 ти издават лична карта ... = полово отговорен!!! Грубо казано ... Може да станеш родител, но трябва да се научиш да носиш  отговорност за децата си ... 

п.п.2/> .... Аман от азиатски касти и/или ереси .... трети пол, енти пол ... :) По-висши духовно .... стоят под крушата и на готово да им падне в устата ... :) Или на мегдана .... да превличат вниманието .... и да просят и/или мамят нормалните хора ... :) 

преди 12 минути, dioib :cat написа:

Кой го казва и какво е доказателството?! 

Доказателството идва от науката и медицината, благодарение на които сега пишеш и не си умрял, а не на Бог. 

Човек е машина. Мозъкът секретира мисъл, както черният дроб секретира жлъчка. Толкова е просто, толкова ясно и очевидно! За анатомите де. А баба и дядо да си палят свещички и да целуват икони, ама като започнат да примират, звънят на 112, а не се молят само на Бог :D

преди 5 минути, Śūnyatā написа:

Доказателството идва от науката и медицината, благодарение на които сега пишеш и не си умрял, а не на Бог. 

Каква е науката на хората?! Тя е като тях = греховна .... = не е достатъчно развита и много неща не може да сътвори за момента .... ;) 

И мислиш, че в бъдеще не ще може да сме вечни ли?! 

п.п. Хайде ако не ти, то поне с твоя правнук може да говорим за Бог след време ... :) Твоето е предразсъдък някакъв, а не вяра и определено не е истина, а за истината на Аза ти .... след 50 години пак ще поговорим ... примерно ... :) 

преди 2 минути, dioib :cat написа:

Каква е науката на хората?! Тя е като тях = греховна .... = не е достатъчно развита и за много неща не може да сътвори за момента .... ;)

Предполагам, че в греховния ти хладилник има бира, произведена на греховни поточна линия и налята в греховна бутилка, произведена от греховен завод.

Той работи с греховен ток. Облечен си в греховни дрехи, миеш се с греховна вода и греховен сапун, талавизеро ти е греховен, да не говорим за греховната клавиатура, на която пишеш... Итънъ итънъ.

Толкова се разглезихте с тези технологични достижения, та чак ги отричате...

Като малките деца.

преди 14 минути, Марчо Пирчов написа:

Предполагам

Към момента науката няма доказателства по отношение на създаването на този свят. Да, има хипотези, но не и точни доказателства, че човек е произлязал от маймуната .... или какво, живота е в следствие на съществуването на някакви аминокиселини ли?! Не мисля .... Не всичко е свързано с водата и кислорода ... примерно .... Не всичко е биохимия ... която уви, към момента е никаква, защото човек не може да гарантира съществуването на разнообразни форми на живот. О, да .... за сметката на даден животински вид друг да е в повече ... може го ... :) Те, за това и в Австралия по някое време зайците са били напаст примерно ... :) Да не говоря за камилите .... :) 

И какво, да сме амеби ли?! Мъ?! :) Щото това ще го има и прочие .... или да сме вируси, паразити и прочие, за да има добри  бактерии и лоши ... :) 

Това ли е висшия духовен живот на аза?! :) Да си някаква твар (същество) ... :) 

преди 4 минути, dioib :cat написа:

Това ли е висшия духовен живот на аза?! :) Да си някаква твар ... :) 

Технологичното развитие дава възможност за повече свободно лично време и енергия.

А това, че човечеството избира да е гмеж и твар, си зависи от самото него и от самите индивиди – и не от науката и технологията.

В науката няма морал; ако беше така, отдавна да е станала мракобесие.

на 26.05.2021 г. в 11:57, Реджеп Иведик написа:

Мисля, че за всички нас е по добре

Ооо... народен говорител!!! Изразител на "общо мнение"... :)

За "чий рай", точно става въпрос?

Тази "просветлена" лиготия и простотия ли си наричате "рай" - ти и лайкналите, от "колектива"?  Че тая райска пародия - точно както е пародийно и цялото участие "за кефа" сред "райските" артисти.

И тримата лайкнали - сте точно "специалните образи" в театъра на форума. Просветления, пратеника на господ и махдямика - трима "райски" образа. :)

Да не сте гледали анимацията за "Злобара" че вече споделяте сходни делюзии? А може би - просто удобни, да паснат на райското театро и демонстрацията на щастливи, доволни и добри муцунки?

преди 1 час, Śūnyatā написа:

други непораснали страхливци

Защо е нужно постоянно да обиждаш вярващите? Дори и да си прав, това ли ти е будизма?

преди 6 минути, Марчо Пирчов написа:

В науката няма морал; ако беше така, отдавна да е станала мракобесие.

Точно, че в науката няма морал сме на този хал сега. Затова и преди да се занимаваш с наука трябва да имаш морал, за да не направиш нещо с което да ликвидираш този свят!!! Или какво, човечеството не е на това ниво в момента?! 

Добре, че има хора с морал, с вяра в бъдещето, че определено щяха да е останат само "10% човеците"  .... :) 

преди 1 минута, dioib :cat написа:

Точно, че в науката няма морал сме на този хал сега. Затова и преди да се занимаваш с наука трябва да имаш морал, за да не направиш нещо с което да ликвидираш този свят!!! Или какво, човечеството не е на това ниво в момента?! 

Добре, че има хора с морал, с вяра в бъдещето, че определено щяха да е останат само 10% човеците  .... 

Говоря за морал като общо определение, а не с подсмисъл "прогрес" и положителни емоции.

Моралът е само обществен практицизъм (мое определение) и като такъв се използва от хората – в частност и много често срещу хората.

преди 1 час, Соник написа:

Аз не виждам много разликата между казаното на теб и "очакването на награда" - ти просто искаш по-голяма награда, която да оползотвориш по-добре. По същество не виждам разлика.

Разликата е в целта. Моята е разсширяване и задълбочаване на осъзнатостта и на разбирането. Наградата за добрите действия не ми е цел, нито ме мотивира в живота. Ако забеляза в написаното малко по-рано наблегнах на съзнанието. А всъщност с осъзнатостта не само наградите и радостите, но абсолютно всичко в живота добива друг смисъл. Така че, не е само до наградата.

преди 14 минути, dioib :cat написа:

Към момента науката няма доказателства по отношение на създаването на този свят. 

От това, че няма доказателства и не може да има, понеже е нямало хора или свидетели, не значи, че трябва да си измисляме книги и после да им се кланяме, палим свещи, целуваме ръкотворни рисунки и пускаме левчета в касички и на попове. 

преди 6 минути, Shiniasu написа:

Защо е нужно постоянно да обиждаш вярващите? Дори и да си прав, това ли ти е будизма?

Това не е обида, а здрав разум. 

преди 27 минути, Śūnyatā написа:

Човек е машина.

Мозъкът секретира мисъл, както черният дроб секретира жлъчка.

Толкова е просто, толкова ясно и очевидно! За анатомите де.

:) Това са поредните избликвания на простотията и невежеството сред темата. Разбира се - в един и същ техен "говорител". Мизансцена на "злобния и завистливия рамус" е просто "даст ин дъ уинд". Толкова обикновени простотия и невежество, че сред подобията на 'други техни изразители' просто става невидима...

Толкова невежество... и толкова простотия на едно място, при това непрекъснато афишираща се сред "будистки образ"... Таман - за "реклама". :)

преди 55 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

дори и да не знаем какво изобщо е аз

Не знаеш какво е "аз", ако си мислиш, че знаеш какво е "аз".

Който си мисли, че знае кой / какво  е в същност, не е свободен.

преди 7 минути, Śūnyatā написа:

а здрав разум. 

Засилката към глупорекорда продължава - явно рекордьорът има още много потенциал, който да развие и прояви.

преди 5 минути, Марчо Пирчов написа:

Говоря за морал като общо определение

Ти говориш за научна етика. 

НО, все пак раздела е религия, където освен за технически достижения, става въпрос и за духовни ценности, където науката е невежа. 

О, да, за теб може да е важно рационалното, но в този свят има и друго = ирационално, което определено научните хора пренебрегват в името на какво?! Определено не и в името на истината за този свят, а за да подхранят своето его. То, обаче дали е достатъчно отговорно към обществото в частност или по общо към човечеството или го правиш за пари или под натиска на власт имащи?! Мъ?! 

преди 3 минути, Реджеп Иведик написа:

Който си мисли, че знае кой / какво  е в същност, не е свободен.

Затова пък ВИЕ , в "колективния рай", сте доволни и накефени - щото сте "свободно неграмотни".

преди 1 минута, _ramus_ написа:

затова пък ВИЕ , в "колективния рай", сте доволни и накефени - щото сте "свободно неграмотни".

Свободно, почеши коня !

преди 2 минути, _ramus_ написа:

Засилката към глупорекорда продължава - явно рекордьорът има още много потенциал, който да развие и прояви.

Завиждаш ли? Понеже твоя потенциал е изчерпан отдавна и само глупомера ти щрака още. 

преди 42 минути, Śūnyatā написа:

Човек е машина. Мозъкът секретира мисъл, както черният дроб секретира жлъчка. Толкова е просто, толкова ясно и очевидно! За анатомите де. А баба и дядо да си палят свещички и да целуват икони, ама като започнат да примират, звънят на 112, а не се молят само на Бог :D

Ти виждал ли си как "мозъкът секретира мисъл" или пък някой учен? Какво му е простото или ти се иска да е просто, за да изглежда твърдението ти по-убедително. Анатомите какво знаят за мисълта и съзнанието. Може би само за сетивните съзнания знаят нещо. И то само за физическите сетива. Отделно, че при лекарите и учените процентът на материалистите не е по-висок отколкото при останалите хора. Тези изводи, които се опитваш да прокараш, са си по-скоро твои пристрастия.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.